DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Interfata EOBD pentru DSN si altele...

Florin Constantinescu
post 17 Dec 2003, 16:03
Post #1


Membru incepator


Group: Members
Posts: 42
Joined: 25 December 02
From: Bucuresti




Salutare,
pentru cei interesati, am mai gasit cate ceva despre interfata de comunicare (home made) cu calculatorul masinii, iata cateva link-uri:

-pinouts si explicatii: http://www.gendan.co.uk/diagnostic/connectors.shtml
-interfata simpla si ieftina: http://www.planetfall.com/~jeff/obdii/

Daca mai sunt ceva "tineri entuziasti" interesati poate o "punem" de o colaborare in realizarea interfetei ca prea ne costa mult o diagnosticare la service!

Astept sugestii.... si reclamatii!


--------------------
Renault Megane Grandtour 2003 Autentique - B 02 BZM
Megane Grandtour 1,9 dTI
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 17 Dec 2003, 16:44
Post #2


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Interfata + programul aferent le-a facut deja Stefan. Stiu ca a lucrat destul de mult la subiect, testele facandu-se pe calculatorul propriei masini.

Din ce am aflat de la el lucrurile stau cam asa:

Schema lui Jeff nu merge pe DSN si in general cam 99% din schemele de pe net care sunt facute cu precadere pentru masini nemtesti (injectie+calc Bosch).
Schema electrica intre DSN si PC este f. simpla.
Softul e buba pentru ca Renault foloseste un cod OBD personalizat (nu respecta cam deloc standardele).
Chiar daca se face rost de softul de la Dacia, nu se poate face mare branza cu el pentru ca protocolul este implementat hardware in cutia aia pe care scrie Sagem.

P.S. Din pacate Stefan a plecat definitiv in Germania.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Marty
post 18 Dec 2003, 11:52
Post #3


Membru cu privire de ansamblu


Group: Members
Posts: 5.731
Joined: 14 April 03
From: Corbu




Stefan a venit de citeva ori cu toata "inventia", chiar a folosit-o pentru a diagnostica citeva masini. Dany a fost unul dintre beneficiari


--------------------
Gillette De unica folosinta - - B 99 NAM
Calatoriti spre orice destinatie din Italia numai cu papornite acceptate de toti operatorii rutieri. Cereti acum papornite "Italy compliant"!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 18 Dec 2003, 14:34
Post #4


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Am spus ca interfata este simpla pentru ca trebuie doar o adaptare de la DSN la PC. Nu stiu cu ce tensiuni lucreaza calculatorul de la DSN, dar pc-ul are pe RS232 (portul serial) tensiuni de 5V.
Schema lui jeff nu merge pentru ca a incercat-o Stefan. Parca Stefan a folosit ceva cu un MAX232. Nu stiu sigur pentru ca nu m-am uitat in detaliu la montaj (era ceva simplu - un integrat, parca si cateva tranzistoare, vreo 5 componente pasive).
De fapt, trebuie sa pui mana pe specificatiile protocolului de comunicatie. Fara el, poti sa ai si 1000 de scheme ca nu faci nimic. Stefan facuse rost de asa ceva. Nu a spus de unde insa stiu ca nu a fost gratis.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cbuhu
post 19 Dec 2003, 08:34
Post #5


Membru incepator


Group: Members
Posts: 46
Joined: 10 June 03
From: Suceava




PC-ul *nu* are 5V pe portul serial, RS232, ci ceva mai aproape de standardul
RS232.
MAX232 transforma nivelele RS232 (ale PC-ului) in TTL 5V. Daca Stefan
a folosit asa ceva inseamna ca la conectorul masinii sint semnale TTL 5V.
Ca idee, RS232-ul pc-ului se poate interfata totusi direct cu TTL 5V cu precautia
unor rezistoare limitatoare de curent si daca dispozitivul conectat stie ca nu
exista inversarea de nivele a lui MAX.
Tot ca idee, daca se poate pune mina pe o scula care merge, se poate
captura comunicatia cu un sniffer si apoi analiza.


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bogdanescu
post 21 Dec 2003, 19:19
Post #6


Membru


Group: Members
Posts: 190
Joined: 21 August 03
From: Bucuresti




ia studiati p'acilea:
http://www.scantool.net/


--------------------
renault megane 2.2 sedan 1.5dci 80cp 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 21 Dec 2003, 23:07
Post #7


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Am gasit o lista de discutii pe care a schimbat Stefan ceva informatii. Cred ca ma apuc de OBD pt. DSN 168.gif


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 21 Dec 2003, 23:13
Post #8


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




P.S. Se pare ca am gasit protocolul de DSN smile.gif
Your Siemens sirius 32 has KWP2000 protocol with EOBD command implemented

http://groups.yahoo.com/group/opendiag/message/1998


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 22 Dec 2003, 16:02
Post #9


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Ok. Hai sa spun eu ce stiu.
1. Softul de la dacia este doar o interfata intre utilizator si "cutia neagra" de la Sagem.
2. Cutia neagra se face raspunzatoare pentru conversia electrica intre DSN si PC(USB) si pentru conversia hard a comenzilor primite de la interfata in comenzi OBD (sau un standard Renault, nu sunt sigur).
3. Softul dacia e un kkt, se vede ca este scris de niste electronisti si nu de niste softisti. Ca fapt divers, e scris in JAVA laugh.gif

4. Trebuie aflat in primul rand ce protocol foloseste calculatorul Siemens Sirius N32. De obicei, schemele (si softurile) de pe net sunt compatibile cu sistemul de control de la Bosch. Siemens mai greu.
5. Odata aflat protocolul, trebuie facut rost de el. In protocol, pe langa comenzile soft, sunt descrise si nivelele de tensiune cu care lucreaza calculatorul masinii.
6. Odata aflate aceste informatii, trebuie construita schema de interconectare (chestia asta e usor)
7. Dupa ce hardware-ul merge, se incepe construirea pas cu pas a unui soft.

8. Evident ca oricine face chestia asta pe cont propriu, nu mai doreste la final sa "imparta" si cu altii.

9. Eu as incerca un cip din ala, elm323 (standardul ISO). Stiu ca este un uC PIC nenoricit care are standardul ISO implementat insa m-as risca la 15$ cat costa. La o adica, daca nu merge, il sterg si il folosesc la altceva. icon_mrgreen.gif


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
GoGu
post 22 Dec 2003, 23:02
Post #10


Prea de la tara


Group: Moderatori
Posts: 2.029
Joined: 14 August 03
From: Iasi




Ma bag si eu desi nu ma pricep la trebile astea...
Pe site-ul ala scantools...e o interfata despre care scrie ca merge (testata) pe renault clio, octavia, subaru (alese la intamplare biggrin.gif ) si kitul costa vreo 85 coco (si mai costa transportul nu stiu cat). Tot aia vand si pe bucati: cip, PCB, cable, cuart... Softul aferent e free...si updatat periodic.
Luati o interfata de aia si, daca merge, comandati un portbagaj de cip-uri si, cu modelul in fatza, faceti cate vreti...oferite la un pret modic doritorilor biggrin.gif


--------------------
Renault Scenic 1.5dCi recolta 2012
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 23 Dec 2003, 11:19
Post #11


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




BR16F84-1.07 este de fapt un PIC16F84 care are implementat in el alea trei protocoale. Exact asta face si ELM323 doar ca are doar un protocol in el.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 23 Dec 2003, 11:49
Post #12


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Eu nu am incredere ca merge BR-ul asta. Singurul protocol, daca ar fi sa mearga, este ISO. La Ausburg ziceau baietii, pe forum, ca gasesti cam orice mufa auto. Poate au si din asta.
Eu o sa mai studiez problema. Uita-te si la http://www.obd-2.de/techn.html
si la http://www.obd-2.de/tech_com-rena.html


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kaspersky
post 9 Jan 2004, 12:57
Post #13


maistru Zen


Group: Members
Posts: 1.166
Joined: 23 April 03
From: Cluj-Napoca




vedeti poate va mai ajuta ce este aici: http://www.alfa145.co.uk/dl.html


--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 28 Jan 2004, 18:49
Post #14


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




http://www.daciaclub.ro/obd/
Cand o sa mai progresam, o sa postam aici si pe pagina mai sus mentionata.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bogdanescu
post 5 Feb 2004, 23:44
Post #15


Membru


Group: Members
Posts: 190
Joined: 21 August 03
From: Bucuresti




pina la urma ati gasit mufa?


--------------------
renault megane 2.2 sedan 1.5dci 80cp 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 6 Feb 2004, 11:23
Post #16


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Deocamdata nu. O sa ne facem una.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
WUB
post 6 Feb 2004, 14:43
Post #17


Membru


Group: Members
Posts: 103
Joined: 3 July 03
From: Bucuresti




Din cite stiu eu Siemens Sirius 32 stie de ISO9141 care este obd 2 si nu EOBD care abia a fost introdus ....

Daca poate sa confirme cineva ca iso14230 e EOBD atunci e si mai bine caci sunt
diferente fff mici intre 14230 si 9141....


--------------------
ARR NXT 2002
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 6 Feb 2004, 18:53
Post #18


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




ISO14230 este cunoscut si sub denumirea de KWP2000.
OBD-II este ISO9141
Cred ca EOBD este denumirea lui OBD-II pentru masinile din europa.
Se pare ca ECU Siemens Sirius N32 (prezent atat de DSN cat si pe SLZ dar si pe Megane 1 si Clio 1.4), este compatibil din punct de vedere al partii electrice cu KWP2000 (nivele de tensiune, timpi de asteptare) si cu ISO9141 la nivel de soft.
WUB, merci mult pt freediag. Il am si eu dar deocamdata nu prea e bun de nimic.
Datorita unei greseli stupide de programare, inca nu am reusit sa initializam cu succes calculatoru masinii sad.gif


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 18 Feb 2004, 22:55
Post #19


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




http://www.daciaclub.ro/obd/
si
http://www.daciaclub.ro/obd/success.html

New stuff uploaded biggrin.gif

P.S. 1 Suntem foarte fericiti (atat eu cat si AlexV)
P.S. 2 Cine ne doneaza un laptop cu interfata seriala (RS232)? Poa' sa fie si 486 ca nu ne suparam.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
litza
post 19 Feb 2004, 07:55
Post #20


Membru autentic


Group: Members
Posts: 857
Joined: 27 August 03
From: Bavaria, DE




Dar cu interfata de VW nu merge? Mi-a facut cineva o interfata cu 4 fire GND, +12V, K-line, L-line care ar trebui sa mearga pt VW mai recent de 94. Din cate stiu VW foloseste standardul ISO.

Din pacate n-am apucat sa o testez inca, dar o pot imprumuta si pot face rost si de un laptop de imprumut ... pt stiinta.

PS: E valabil pt TM, cine e interesat.


--------------------
Dacia Solenza 2003 - TM69GFY
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sstanescu
post 19 Feb 2004, 08:58
Post #21


Membru autentic


Group: Members
Posts: 732
Joined: 5 July 02
From: Bucuresti




Sunteti mari nene! Succese!


--------------------
Dacia SupeRNova Clima - B-92-SLC
All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
klaus
post 19 Feb 2004, 14:12
Post #22


步步


Group: Moderatori
Posts: 20.438
Joined: 4 August 02
From: Bucuresti




URAAAA!!
TRAIASCA !!!!! LolLolLo.gif 124.gif up.gif up.gif 168.gif


--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kaspersky
post 19 Feb 2004, 14:30
Post #23


maistru Zen


Group: Members
Posts: 1.166
Joined: 23 April 03
From: Cluj-Napoca




bravo, felicitari


--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 19 Feb 2004, 17:26
Post #24


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Noi avem un adaptor USB 2 Serial (RS232). Problema este ca introduce niste timpi mari de propagare si nu se "pupa" PC-ul cu ECU (serial nativ are cam 320-720 ns intarziere intre comenzi pe cand adaptorul are de ordinul miilor de ns).
Adaproarele astea de care ziceti, eth to serial cum merg? Cand le bagi in placa de retea cum setezi ca ai port serial in loc de retea?


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bogdan_o
post 19 Feb 2004, 21:18
Post #25


om ca, din pacate, din ce in ce mai putini


Group: Members
Posts: 3.995
Joined: 23 May 03
From: Bucuresti




Felicitari!!!!!!!!! Treaba asta merge adaptata si la SLZ? Eu banuiesc ca da dar depinde de mufa. Este aceeasi ca si la DSN?


--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
GoGu
post 19 Feb 2004, 23:23
Post #26


Prea de la tara


Group: Moderatori
Posts: 2.029
Joined: 14 August 03
From: Iasi




FELICITARI!

Mufa e fix aceeasi (e un standard care nu tine de Dacia).


--------------------
Renault Scenic 1.5dCi recolta 2012
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 19 Feb 2004, 23:47
Post #27


Membru autentic


Group: Admin
Posts: 1.326
Joined: 22 May 02
From: Bucuresti




Mufa este aceeasi. Oricum noi nu am gasit o mufa de cumparat si ne-am facut mufa noastra (se potriveste cu mufa de pe masina, nu se modifica nimic.


--------------------
N/A N/A N/A
YO3IGC - Yaesu FT-450AT; Yaesu FT-817; Yaesu VX-8E
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sstanescu
post 20 Feb 2004, 09:17
Post #28


Membru autentic


Group: Members
Posts: 732
Joined: 5 July 02
From: Bucuresti




Alex, scuze, eu am produs confuzia. Cablul ala de consola intra in serial la laptop si in retea la device. Deci nu va e util.

Un laptop cu seriala il pot imprumuta doar pentru putin timp (o zi, un weekend). Daca va face trebuinta pentru o testare, se aranjeaza.

Mai dati de stire de mersul dezvoltarii. Poate putem si noi contribui cu cate ceva (macar ne dam cu parerea smile.gif ), poate la partea de soft...


--------------------
Dacia SupeRNova Clima - B-92-SLC
All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Valentin
post 12 Mar 2004, 15:06
Post #29


Membru


Group: Members
Posts: 100
Joined: 29 January 03
From: Bucuresti




Max232 asta are ceva soft scris in el? Daca da, de unde il putem achizitiona? Iar softul la care inca lucrati o sa-l puneti vreodata la sectiunea free download ?
Eu unul, free or not, sunt interesat.
Ce mai una alta vreau si io interfataaaaa si soft ca laptop cu interfata seriala nu imi trebuie, bag masina in casa ..... mititica sa mai fie si ea intrebata de sanatate din cand in cand :wink:


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ZaiR
post 12 Mar 2004, 15:12
Post #30


Against the System


Group: Members
Posts: 351
Joined: 7 January 04
From: Bucuresti




interfata aia pe mine m-a inebunit la inceput si eu am avut mania sa fac una ,dar vad ca oamenii au avut mai multa rabdare ca mine ce pot sa zic decat BRAVO LOR .


--------------------
DUCATI 900 SuperSport 2003 - este!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+

2 Pages  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 20th March 2019 - 12:57
Forum Renault Server hosting