Interfata EOBD pentru DSN si altele...
![]() ![]() ![]() |
Interfata EOBD pentru DSN si altele...
Florin Constantinescu |
![]()
|
||
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 40 Joined: 25 December 02 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
Renault
Megane Grandtour
2003 Autentique
- B 02 BZM Megane Grandtour 1,9 dTI
|
|||
alex |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Admin Posts: 749 Joined: 22 May 02 ![]() |
Interfata + programul aferent le-a facut deja Stefan. Stiu ca a lucrat destul de mult la subiect, testele facandu-se pe calculatorul propriei masini.
Din ce am aflat de la el lucrurile stau cam asa: Schema lui Jeff nu merge pe DSN si in general cam 99% din schemele de pe net care sunt facute cu precadere pentru masini nemtesti (injectie+calc Bosch). Schema electrica intre DSN si PC este f. simpla. Softul e buba pentru ca Renault foloseste un cod OBD personalizat (nu respecta cam deloc standardele). Chiar daca se face rost de softul de la Dacia, nu se poate face mare branza cu el pentru ca protocolul este implementat hardware in cutia aia pe care scrie Sagem. P.S. Din pacate Stefan a plecat definitiv in Germania. |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
Marty |
![]()
|
![]() Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu ![]() |
Stefan a venit de citeva ori cu toata "inventia", chiar a folosit-o pentru a diagnostica citeva masini. Dany a fost unul dintre beneficiari
|
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
alex |
![]()
|
Am spus ca interfata este simpla pentru ca trebuie doar o adaptare de la DSN la PC. Nu stiu cu ce tensiuni lucreaza calculatorul de la DSN, dar pc-ul are pe RS232 (portul serial) tensiuni de 5V.
Schema lui jeff nu merge pentru ca a incercat-o Stefan. Parca Stefan a folosit ceva cu un MAX232. Nu stiu sigur pentru ca nu m-am uitat in detaliu la montaj (era ceva simplu - un integrat, parca si cateva tranzistoare, vreo 5 componente pasive). De fapt, trebuie sa pui mana pe specificatiile protocolului de comunicatie. Fara el, poti sa ai si 1000 de scheme ca nu faci nimic. Stefan facuse rost de asa ceva. Nu a spus de unde insa stiu ca nu a fost gratis. |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
cbuhu |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 44 Joined: 10 June 03 From: Suceava ![]() |
PC-ul *nu* are 5V pe portul serial, RS232, ci ceva mai aproape de standardul
RS232. MAX232 transforma nivelele RS232 (ale PC-ului) in TTL 5V. Daca Stefan a folosit asa ceva inseamna ca la conectorul masinii sint semnale TTL 5V. Ca idee, RS232-ul pc-ului se poate interfata totusi direct cu TTL 5V cu precautia unor rezistoare limitatoare de curent si daca dispozitivul conectat stie ca nu exista inversarea de nivele a lui MAX. Tot ca idee, daca se poate pune mina pe o scula care merge, se poate captura comunicatia cu un sniffer si apoi analiza. |
-------------------- |
|
bogdanescu |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 181 Joined: 21 August 03 From: Bucuresti ![]() |
ia studiati p'acilea:
http://www.scantool.net/ |
--------------------
renault
megane 2.2 sedan 1.5dci 80cp
2006
|
|
alex |
![]()
|
Am gasit o lista de discutii pe care a schimbat Stefan ceva informatii. Cred ca ma apuc de OBD pt. DSN
![]() |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
alex |
![]()
|
P.S. Se pare ca am gasit protocolul de DSN
![]() Your Siemens sirius 32 has KWP2000 protocol with EOBD command implemented http://groups.yahoo.com/group/opendiag/message/1998 |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
alex |
![]()
|
Ok. Hai sa spun eu ce stiu.
1. Softul de la dacia este doar o interfata intre utilizator si "cutia neagra" de la Sagem. 2. Cutia neagra se face raspunzatoare pentru conversia electrica intre DSN si PC(USB) si pentru conversia hard a comenzilor primite de la interfata in comenzi OBD (sau un standard Renault, nu sunt sigur). 3. Softul dacia e un kkt, se vede ca este scris de niste electronisti si nu de niste softisti. Ca fapt divers, e scris in JAVA ![]() 4. Trebuie aflat in primul rand ce protocol foloseste calculatorul Siemens Sirius N32. De obicei, schemele (si softurile) de pe net sunt compatibile cu sistemul de control de la Bosch. Siemens mai greu. 5. Odata aflat protocolul, trebuie facut rost de el. In protocol, pe langa comenzile soft, sunt descrise si nivelele de tensiune cu care lucreaza calculatorul masinii. 6. Odata aflate aceste informatii, trebuie construita schema de interconectare (chestia asta e usor) 7. Dupa ce hardware-ul merge, se incepe construirea pas cu pas a unui soft. 8. Evident ca oricine face chestia asta pe cont propriu, nu mai doreste la final sa "imparta" si cu altii. 9. Eu as incerca un cip din ala, elm323 (standardul ISO). Stiu ca este un uC PIC nenoricit care are standardul ISO implementat insa m-as risca la 15$ cat costa. La o adica, daca nu merge, il sterg si il folosesc la altceva. ![]() |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
Ma bag si eu desi nu ma pricep la trebile astea...
Pe site-ul ala scantools...e o interfata despre care scrie ca merge (testata) pe renault clio, octavia, subaru (alese la intamplare ![]() Luati o interfata de aia si, daca merge, comandati un portbagaj de cip-uri si, cu modelul in fatza, faceti cate vreti...oferite la un pret modic doritorilor ![]() |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
alex |
![]()
|
BR16F84-1.07 este de fapt un PIC16F84 care are implementat in el alea trei protocoale. Exact asta face si ELM323 doar ca are doar un protocol in el.
|
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
alex |
![]()
|
Eu nu am incredere ca merge BR-ul asta. Singurul protocol, daca ar fi sa mearga, este ISO. La Ausburg ziceau baietii, pe forum, ca gasesti cam orice mufa auto. Poate au si din asta.
Eu o sa mai studiez problema. Uita-te si la http://www.obd-2.de/techn.html si la http://www.obd-2.de/tech_com-rena.html |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
kaspersky |
![]()
|
![]() maistru Zen Group: Members Posts: 1.063 Joined: 23 April 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
vedeti poate va mai ajuta ce este aici: http://www.alfa145.co.uk/dl.html
|
--------------------
KIA
Cee'd SW 1.6 GSL
Base 2008 "Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
|
|
alex |
![]()
|
http://www.daciaclub.ro/obd/
Cand o sa mai progresam, o sa postam aici si pe pagina mai sus mentionata. |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
bogdanescu |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 181 Joined: 21 August 03 From: Bucuresti ![]() |
pina la urma ati gasit mufa?
|
--------------------
renault
megane 2.2 sedan 1.5dci 80cp
2006
|
|
alex |
![]()
|
Deocamdata nu. O sa ne facem una.
|
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
WUB |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 99 Joined: 3 July 03 From: Bucuresti ![]() |
Din cite stiu eu Siemens Sirius 32 stie de ISO9141 care este obd 2 si nu EOBD care abia a fost introdus ....
Daca poate sa confirme cineva ca iso14230 e EOBD atunci e si mai bine caci sunt diferente fff mici intre 14230 si 9141.... |
--------------------
ARR
NXT
2002
|
|
alex |
![]()
|
ISO14230 este cunoscut si sub denumirea de KWP2000.
OBD-II este ISO9141 Cred ca EOBD este denumirea lui OBD-II pentru masinile din europa. Se pare ca ECU Siemens Sirius N32 (prezent atat de DSN cat si pe SLZ dar si pe Megane 1 si Clio 1.4), este compatibil din punct de vedere al partii electrice cu KWP2000 (nivele de tensiune, timpi de asteptare) si cu ISO9141 la nivel de soft. WUB, merci mult pt freediag. Il am si eu dar deocamdata nu prea e bun de nimic. Datorita unei greseli stupide de programare, inca nu am reusit sa initializam cu succes calculatoru masinii ![]() |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
alex |
![]()
|
http://www.daciaclub.ro/obd/
si http://www.daciaclub.ro/obd/success.html New stuff uploaded ![]() P.S. 1 Suntem foarte fericiti (atat eu cat si AlexV) P.S. 2 Cine ne doneaza un laptop cu interfata seriala (RS232)? Poa' sa fie si 486 ca nu ne suparam. |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
litza |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 813 Joined: 27 August 03 From: Bavaria, DE ![]() |
Dar cu interfata de VW nu merge? Mi-a facut cineva o interfata cu 4 fire GND, +12V, K-line, L-line care ar trebui sa mearga pt VW mai recent de 94. Din cate stiu VW foloseste standardul ISO.
Din pacate n-am apucat sa o testez inca, dar o pot imprumuta si pot face rost si de un laptop de imprumut ... pt stiinta. PS: E valabil pt TM, cine e interesat. |
--------------------
Dacia
Solenza
2003-2018
|
|
sstanescu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 681 Joined: 5 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Sunteti mari nene! Succese!
|
--------------------
Dacia
SupeRNova Clima
- B-92-SLC All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War |
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
URAAAA!!
TRAIASCA !!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
kaspersky |
![]()
|
![]() maistru Zen Group: Members Posts: 1.063 Joined: 23 April 03 From: Cluj-Napoca ![]() |
bravo, felicitari
|
--------------------
KIA
Cee'd SW 1.6 GSL
Base 2008 "Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
|
|
alex |
![]()
|
Noi avem un adaptor USB 2 Serial (RS232). Problema este ca introduce niste timpi mari de propagare si nu se "pupa" PC-ul cu ECU (serial nativ are cam 320-720 ns intarziere intre comenzi pe cand adaptorul are de ordinul miilor de ns).
Adaproarele astea de care ziceti, eth to serial cum merg? Cand le bagi in placa de retea cum setezi ca ai port serial in loc de retea? |
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
bogdan_o |
![]()
|
![]() om ca, din pacate, din ce in ce mai putini Group: Members Posts: 3.940 Joined: 23 May 03 From: Bucuresti ![]() |
Felicitari!!!!!!!!! Treaba asta merge adaptata si la SLZ? Eu banuiesc ca da dar depinde de mufa. Este aceeasi ca si la DSN?
|
--------------------
Dacia
SLZ 1.4 / Break CL E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
|
|
GoGu |
![]()
|
![]() Prea de la tara Group: Moderatori Posts: 1.970 Joined: 14 August 03 From: Iasi ![]() |
FELICITARI!
Mufa e fix aceeasi (e un standard care nu tine de Dacia). |
--------------------
Renault
Scenic 1.5dCi
recolta 2012
|
|
alex |
![]()
|
Mufa este aceeasi. Oricum noi nu am gasit o mufa de cumparat si ne-am facut mufa noastra (se potriveste cu mufa de pe masina, nu se modifica nimic.
|
--------------------
N/A
N/A
N/A snafu
|
|
sstanescu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 681 Joined: 5 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Alex, scuze, eu am produs confuzia. Cablul ala de consola intra in serial la laptop si in retea la device. Deci nu va e util.
Un laptop cu seriala il pot imprumuta doar pentru putin timp (o zi, un weekend). Daca va face trebuinta pentru o testare, se aranjeaza. Mai dati de stire de mersul dezvoltarii. Poate putem si noi contribui cu cate ceva (macar ne dam cu parerea ![]() |
--------------------
Dacia
SupeRNova Clima
- B-92-SLC All warfare is based on deception. If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.
- Sun Tzu on the Art of War |
|
Valentin |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 100 Joined: 29 January 03 From: Bucuresti ![]() |
Max232 asta are ceva soft scris in el? Daca da, de unde il putem achizitiona? Iar softul la care inca lucrati o sa-l puneti vreodata la sectiunea free download ?
Eu unul, free or not, sunt interesat. Ce mai una alta vreau si io interfataaaaa si soft ca laptop cu interfata seriala nu imi trebuie, bag masina in casa ..... mititica sa mai fie si ea intrebata de sanatate din cand in cand :wink: |
-------------------- |
|
ZaiR |
![]()
|
![]() Against the System Group: Members Posts: 345 Joined: 7 January 04 From: Bucuresti ![]() |
interfata aia pe mine m-a inebunit la inceput si eu am avut mania sa fac una ,dar vad ca oamenii au avut mai multa rabdare ca mine ce pot sa zic decat BRAVO LOR .
|
--------------------
DUCATI
900 SuperSport
2003
- este!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 1st May 2025 - 07:28 |