DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> METEORA - bine ati sosit pe planeta Marte !

florinbad
post 16 Jun 2011, 11:57
Post #1


Membru incepator


Group: Members
Posts: 35
Joined: 5 February 08
From: Razvad-Dâmbovita




Aceasta a fost senzatia pe care am trait-o, luând pentru prima oara contact cu stancile Meteorei. Desi stancile aduc mai degraba a peisaj selenar (Selena era numele dat de romani Lunii), datorita culorii gri inchis, impresia de maretie si goliciune dar mai ales imaginatia ma trimiteau totusi spre peisajul planetei Marte.
Auzisem si citisem vag despre Meteora: da, domnule, niste schituri si manastiri cocotate pe stanci. Ca sa ajungi la ele, niste calugari trag de cateva franghii groase iar tu stai intr-un cos de rufe sau intr-o plasa de pescari.
Acum s-au construit poduri solide, prin intermediul carora ajungi usor la aceste manastiri, situate la inaltimi ametitoare.
Nu s-au scris povesti fantastice despre Meteora, nu exista legende si nici mitologia nu s-a ocupat de acest fenomen neobisnuit, nu e amintit de niciun grec al antichitatii sau de vreun istoric strain.

De la Nei Pori, una din excursiile alese de mine a fost cea de la Meteora. Dupa un drum de aproape doua ore, intr-un autocar modern, cu aer conditionat si muzica greceasca in surdina, am ajuns in dreptul primelor stanci, care deja iti taiau rasuflarea, stanci aflate in mijlocul Greciei, pe valea Tesaliei, nu departe de Muntii Pindului, langa oraselul Kalambaka. Intreg ansamblul de stanci se numeste Meteora. Pe aceste stanci fara vegetatie, s-a infiripat viata monahala inca din secolul al IX-lea. Pe varfurile cele mai greu accesibile, calugari rupti de lume au construit manastiri de o rara frumusete, simtindu-se mai aproape de Dumnezeu, traind in rugaciuni si lipsuri, urmarind perfectiunea crestineasca. In secolul al XV-lea, numarul manastirilor era de 24. Astazi, se pot vizita doar sase manastiri (intretinute foarte bine, din donatii sau fonduri UNESCO): cinci de calugari si una de maici.

Este posibil ca stancile sa fi fost descoperite de calugarii isihasti, care doreau sa se retraga din lume si sa fie mai aproape de Dumnezeu. Daca nu stiti ce inseamna cuvantul "isihast", va spun acum: isihia este un cuvant grecesc, care inseamna "liniste interioara" sau "tacere interioara". Isihastii sunt persoane (calugari sau mireni) care practica Rugaciunea Inimii numita si Rugaciunea mintii sau Rugaciunea lui Iisus. Aceasta este: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul." Alta varianta: "Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul." Mai exista si o varianta scurta dar nu vi-o spun.
De ce ? Uite d’aia: cine doreste sa practice aceasta rugaciune, trebuie sa o rosteasca in 4 timpi. Inspiri, pauza, respiri, pauza. Adica: inspir (Doamne), pauza (Iisuse Hristoase), respir (miluieste-ma pe mine), pauza (pacatosul). Din varianta scurta lipseste cuvantul "pacatosul". Scopul acestei rugaciuni este realizarea efectiva a contopirii cu Dumnezeu, adica dizolvarea mintii omenesti prin identificare cu constiinta divina (Bonaventura a scris o carte superba, numita "Itinerariul mintii in Dumnezeu" – Itinerarium Mentis In Deum). Daca doriti sa cititi mai multe despre isihasm si rugaciunea inimii, gasiti pe net articole sau carti dedicate isihasmului.

Am practicat si eu aceasta rugaciune, cam 7-8 luni, apoi am abandonat-o din cauza maimutei bete tongue.gif . Cum, nu stiti ce este cu maimuta beata ?
Un yoghin celebru spunea ca mintea noastra este aidoma unei maimute caruia i s-a dat sa bea vin: sare de la una la alta, fara incetare, neputandu-se focaliza pe un subiect anume.

Gata cu filosofia, sa revenim pe planeta Marte. Meteora se poate vizita intr-o singura zi, insa trebuie s-o iei domol inca de dimineata. Nu stiu daca grecii se scoala la ora 8:00 dimineata, insa e bine sa incercati. Autocarul strabate oraselul Kalambaka, situat la poalele Meteorei (cine doreste sa stea mai multe zile aici poate gasi rezervare din belsug la foarte multele vile si pensiuni din oras), serpuind prin cateva curbe ametitoare, avand prapastia in partea dreapta a drumului, doua autocare abia-abia avand loc sa treaca. Am uitat sa va spun ca, cei care veti sosi aici cu autocarul, veti fi dusi la un atelier de icoane, aflat langa un magazin urias ce vinde icoane. Va dau si un pont: desi sunt fabricate pe loc, la mama lor, in fata voastra, aceleasi icoane le gasiti mai ieftine la Nei Pori sau la Paralia Katerini...

Ca fenomen fizic, Meteora, in ansamblul ei, este unic în toată lumea. Formatiunea stancoasa a luat nastere datorită unui con in forma de delta, constituit din pietre de râu si namol, care se varsau în vechiul lac tessalic. După separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin valea Tembi (daca va duceti la Nei Pori sigur veti trece si prin aceasta vale faimoasa). Atunci, acest masiv în forma literei delta s-a scindat în pietre si stanci uriase, compacte, cu înaltimi de pâna la 400 metri.

Cuvantul "meteoron" inseamna "suspendat in aer". Chiar asa, vazute de la poalele stancilor, manastirile seamana cu niste cuiburi de vulturi, suspendate intre cer si pamant. Imediat ce dai cu ochii de ele, pe tine, un om neinsemnat, un pitic, te cuprind sentimente ciudate, de veneratie, amestecate cu frica.
Aceste stanci de netrecut au constituit refugiul diversilor oameni, sihastri si mai apoi calugari care se aparau de jefuitorii care pradau prin zona Thessaliei. Acesti sihastri singuratici, retrasi la inceput in cateva pesteri, se rugau mai apoi in mici schituri.

Fondatorul comunitatii a fost Atanassios Athonitul, un calugar care prin anul 1336 a sosit de la Athos. Ingerii l-au purtat pana sus, unde a pus bazele Marelui Meteor, numita si manastirea Schimbarea la fata a lui Hristos (Metamorfosis). Materialele de constructie erau trase cu franghii, fiind apoi asamblate si cimentate la fata locului.
Atanassios i-a unit pe toti calugarii risipiti care incotro, in mici comuniuni monahale. Toate izvoarele scrise existente prezinta calugaritul cand era deja organizat. In urmatoarele sute de ani s-au construit toate manastirile, astfel incat in sec al 17-lea acestea ajungeau la apogeul dezvoltarii lor, si ca numar de calugari, si ca bogatie, datorita donatiilor generoase primite din partea multor nobili crestini (inclusiv voievozi romani). Dupa aceasta perioada, a inceput decaderea, din cele 24 de manastiri fiind tinute in viata numai sase, plus cateva sectoare ale altor manastiri, restul fiind inchise atat pentru preoti cat si pentru turisti.

Sa va mai spun ca, datorita faimei, Meteora reprezinta una din cele mai neobisnuite atractii religioase si turistice din lume ? Nu mai are rost. In dimineata sosirii noastre aici, am avut impresia ca ma aflu pe bulevardul Magheru la o ora de varf: sute sau mii de turisti, zeci de autocare, masini mici, motociclete si biciclisti navalisera pe curbele intortocheate, formand cozi imense la intrarea in manastirile deschise publicului, astfel incat iti trebuiau cam o jumatate de ora sa reusesti sa ajungi sa vizitezi vreuna.

Prima manastire vizitata, manastirea Roussanou (singura manastire de maici): mica, cocheta, roscata, cu o gradinita de flori superba. Primul sentiment care te cuprinde cand ajungi aici este groaza! Accesul la ea este facil insa te apuca ameteala pe treptele inguste. Abia ce-i calci pragul ca te imping ceilalti de la spate, asa ca faci un tur de forta, vrand-nevrand, apucand sa auzi ceva de la ghidul grec, roman, englez, francez, german, japonez si care o mai fi fost pe acolo. In rest, "No touch nimic, please!”, „Don’t fotografiati, please”, „Imbracaminte decenta, please" si, ca in filmele americane de razboi sau de comando, in care superiorii urla la soldati: "Go,go,go!", asa auzeai aici indemnul "Move, move, please!", caci incurcai locul, nu se intelege tongue.gif ?

Parcurgem repejor cateva incaperi ale manastirii, intr-un fel de tur, vedem picturile originale foarte frumoase, pictate acum 400 de ani si ne minunam la vederea camerelor micute si cochete ale calugaritelor. Bineinteles ca ne ofticam datorita faptului ca nu putem intra in anumite camere interzise publicului, luam o mica pauza de tras sufletul si fuga-fuguta ne indeamna ghida sa urcam in autocare pentru a merge mai departe spre cea mai mare manastire, Marele Meteor (Megalo Meteoro).

Odata ajunsi in fata ei, ni se pare ca urcam pe Himalaya si brusc ni se taie respiratia: este uriasa! Pentru a ajunge la ea trebuie sa traversam un tunel sculptat in piatra, mai urcam cateva trepte si iata-ne, minune mare, in incinta manastrii, care odata vizitata ti se pare a fi un mic orasel: are trei biserici, taverne, dormitoare, piata publica cu fantana arteziana, beciuri, strazi cat cuprinde, toate pe mai multe etaje, magazine.

Sunt si vreo 3-4 puncte de belvedere, cu balcoane suspendate, unde iar ti se taie respiratia de emotie si de respect pentru munca celor de aici dar si pentru peisajul magnific; belvederea dinspre Manastirea Aghiou Stefanou este demna de Raiul ceresc.

Ca fapt divers, intr-o incapere speciala (osuar) se pastreaza craniile calugarilor care au trait la Marele Meteor, aranjate pe mai multe rafturi. Se spune ca in perioada de maxima inflorire aici vietuiau aproape 300 de calugari.

Atanassios a numit-o Meteoron, pentru marea ei inaltime (613 m deasupra nivelului marii) si a sentimentului de ameteala pe care-l simte fiecare, atunci cand se afla in varf. Veti vedea multe chestii, de la bucataria calugarilor, plina cu ustensile, sala de mese, un butoi urias pentru pastrarea vinului sau a apei, pana la frumusetea celor 3 biserici, care pastreaza in interior picturile originale, din sec. al 14-lea. In sacristia bisericii celei mai mari (42 metri lungime si 18 metri inaltime) se pot vedea mai multe lucruri: craniile celor doi ctitori ai manastirii (Atanassiou si Ioasaf – fostul imparat al Epirului, Ioan VII Palaiologos, care s-a calugarit aici), pastrate in cutii de argint; moaste de sfinti; mitra de aur a primului despot al manastirii; sortul de aur, cu margaritare al lui Ioasaf, paharul de aur al lui Cantacuzinou; o lucrare microscopica, vizibila doar cu lupa – munca de 12 ani a unui calugar. Biblioteca manastirii cuprinde peste 500 de manuscrise.

Pana in 1923, urcarea se facea cu un sir de scari de vant si cu plasa de pescar. Mai tarziu, s-au cioplit in stanca tuneluri intunecoase si scari.

Tot povestindu-va, am uitat un lucru: atat barbatii cat si femeile trebuie sa fie imbracati cuviincios. Daca nu faceti acest lucru, toata lumea va fi "fortata" inca de la intrarea in manastire sa imbrace cate ceva: barbatii niste salvari (daca aveti pantaloni lungi pe voi este ok) iar fetele niste fuste lungi, cam uratele, plus ceva care sa le acopere bratele goale. Daca fetele au pantaloni pe ele, iarasi nu pot intra in manastire decat daca imbraca o fusta, pe care o gasesc la intrare.

Restul manastirilor nu le-am vizitat asa ca voi scrie cate ceva despre ele, pentru a va face o idee, folosindu-ma de ghidul cumparat de la standurile aflate in fata Marelui Meteor.

Manastirea Varlaam – ctitorita in jurul anului 1350 de calugarul Varlaam. Dupa moartea lui, timp de 200 de ani nu a mai locuit nimeni aici. Apoi sosesc doi frati bogati, Nectarios si Theofanis, care reconstruiesc biserica Trion Ierarhon, construita de Varlaam si ridica inca doua biserici.

Manastirea Aghias Triados – este construita pe cea mai frumoasa stanca a Meteorei, loc fara comparatie in pitoresc si frumusete. De sus, de pe stanca, cei care au ajuns colo spun ca peisajul este unic, aflandu-te ca un meteorit in vid, de la cei 400 de metri inaltime. Se ajunge la ea cu ajutorul unei scari moderne, cu 140 de trepte.

Manastirea Aghiou Stefanou – se afla in partea cea mai sudica a Meteorei, legandu-se de partea opusa cu ajutorul unui pod permanent in lungime de 8 metri, care in trecut era pod mobil. Arata ca o fortareata si fost cea mai bogata manastire a Meteorei. Datorita accesului facil, se crede ca a fost locuita inainte de anul 1200 d.Chr. Aici a locuit in 1333, pentru scurt timp, regele Bizantului, Andronicus al III-lea Paleologos, care a facut multe donatii manastirii, in bani si pamanturi.

Manastirea Aghiou Nikolaou Anapafsa – este prima manastire pe care o vezi urcand spre Meteora si este cocotata pe o stanca gigantica, batuta de vanturi. A fost construita de mitropolitul Larisei, Dionisso, in anul 1527 d.Chr si are picturi ale unui celebru artist postbizantin din Creta, pe numele lui Theofani. Datorita pozitiei, multi ani nu a fost locuita, insa de curand a fost renovata si consolidata, fiind deschisa publicului.

In toate manastirile veti vedea picturi bisericesti, manuscrise rare, frumos desenate, diverse obiecte bisericesti, de la imbracaminte pana la obiecte liturgice.
Mai e ceva: pe stanci veti vedea din loc in loc scari din lemn rupte, altele atarnand pur si simplu pe pereti. Veti vedea si diversele incercari de-ale calugarilor de a scobi stanca, pentru a-si face un culcus.

Program de vizitare:
Manastirea Varlaam:

Zilnic, de la 9:00 – 13:00 si 15:30 – 18:00, in afara de Vineri.

Manastirea Marele Meteor (Metamorfoseos)
Zilnic, de la 9:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00, in afara de Marti.

Manastirea Aghiou Stefanou:
Zilnic, de la 8:00 – 12:00 si 15:00 – 18:00, in afara de Luni.

Manastirea Aghiou Nicolau Anapafsa:
Zilnic, de la 9:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00

Manastirea Roussanou:
Zilnic, de la 9:00 – 13:00 si 15:00 – 18:00

Manastirea Aghias Triados:
Zilnic, 9:00 – 18:00


Drept sursa de inspiratie am folosit un pliant cumparat de la fata locului – "Meteora, stancile sfinte si istoria locului"


Attached thumbnail(s)
Meteora_1.JPG ( Size: 121.54k ) Number of downloads: 924
Meteora_3_Roussanou.JPG ( Size: 146.95k ) Number of downloads: 1003
Meteora_5_Metamorphosis.JPG ( Size: 137.82k ) Number of downloads: 993
Meteora_7_Metamorphosis.JPG ( Size: 146.93k ) Number of downloads: 982
Meteora_12_Aghiou_Stefanou.JPG ( Size: 88.25k ) Number of downloads: 965
Meteora_13.JPG ( Size: 77.77k ) Number of downloads: 287


--------------------
Chevrolet New Spark LS+ 2010
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
klaus
post 16 Jun 2011, 12:44
Post #2


步步


Group: Moderatori
Posts: 19.062
Joined: 4 August 02
From: Bucuresti




Frumoase povesti. Si am un respect pt tine ca doresti sa expui niste lucruri mai putin cunoscute.
Dar acum, obiectiv vorbind, pe planeta marte e destul de dificil sa intalnesti un astfel de relief, ca nu prea curge nici apa si nici nu prea bate vantul pe acolo.
De asemenea, pe partea aia de vrajeala a grecilor, ca meteorele sunt unice in lume, poate doar ca idee cu cocotatul in varful pietrei, preluata probabil de la stalpnicii asiei mici, ca altfel exista peisaje asemantoare in Canyonlands din Utah, in Tanzania pe langa Isimila si Mbaya, in China in parcul natural Zhangjiajie, in The Lost City din Litchfield National Park in Australia (teritoriile de nord), in Pasabag in Turcia de azi (fosta Cappadocia) - valea calugarilor - etc. Asta sa nu se creada ca meteorele sunt unice ca fenomen geologic, asa cum bagabontii aia de greci le prezinta neinformatilor turisti.


--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
florinbad
post 16 Jun 2011, 13:07
Post #3


Membru incepator


Group: Members
Posts: 35
Joined: 5 February 08
From: Razvad-Dâmbovita




Eu am gasit zero atmosfera specific manastirilor si bisericilor. N-am avut deloc senzatia de manastiri, locuri sfinte sau de asezari ale credintei. Mi-au lasat impresia unor obiective turistice amenajate si livrate turistului cu tot ceea ce trebuie, inclusiv mancare si bautura la tavernele din interiorul Marelui Meteor.
Nu vezi nici macar doi-trei calugari ci numai angajati de-ai statului, amabili dar cu ochii cat cepele, ca nu cumva sa furi ceva de pe acolo tongue.gif ...
Meteora este doar un obiectiv turistic si atat: icoane grecesti si chinezesti cat cuprinde, carti si brosuri in toate limbile pamantului, jucarii si suveniruri made in China.


--------------------
Chevrolet New Spark LS+ 2010
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gabriel05
post 16 Jun 2011, 22:19
Post #4


Membru autentic


Group: Members
Posts: 369
Joined: 28 March 07
From: Bucuresti




Mi se pare ca intr-o singura manastire se mai fac slujbele specifice. Restul au fost parasite. Cei pe care ii vedeti pe acolo sunt numai pentru intretinerea manastirilor. La majoritatea s-au introdus taxe de vizitare. La fuga calugarilor au contribuit din plin si hoardele de turisti care au tulburat liniste locului ( isihia de care vorbeai). Cei dornici de liniste au plecat la SFANTUL MUNTE. Si acolo sunt probleme cu invazia turistilor. La unele manastiri din Sfantul Munte au introdus in slujbe o cerere speciala: "Doamne fereste-ne de turisti". Sa speram ca va veni o vreme in care Meteorele sa redevina centre de spiritualitate.

Corect ar fi sa spunem: este un fenomen unic in Europa.

This post has been edited by gabriel05: 16 Jun 2011, 22:29


--------------------
Renault Megane Sedan Manager Mai 2007 1,5 dci 85 CP rouge vif
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gibonu
post 19 Apr 2013, 16:35
Post #5


Membru autentic


Group: Members
Posts: 4.987
Joined: 29 May 06




S-a mai scris despre Meteora pe forum.
Insa, din ceea ce am reusit sa vad (dupa ce am folosit functia search) nu prea s-au pus poze.
Daca ma insel, imi cer scuze.
Asadar, in completarea povestii lui florinbad, mai multe poze si mai putina vorba.

Vineri, 05.04.2013
Bucuresti –Giurgiu - Ruse– Bjala – Plevna – centura noridica a Sofiei – Blagoevgrad - Kulata – Neo Petritsi – Rodopoli – Kilkis – Polikastro – autostrada A 1 – Egnatia Odos (A 2) – Panagia – Kastraki
969 km

Ne-am organizat serios si eficent.
Mai serios si mai eficient fata de plecarile precedente.
Adica am plecat din Bucuresti la ora 10.00 AM, ca aveam doar 1000 km de condus in ziua respectiva.

Pe drum, n-au fost probeleme.
Bucata centura noridica a Sofiei - Egnatia Odos (A 2) este descrisa aici (posturile nr. 3787 - 3788):
http://www.daciaclub.ro/Bulgaria-Grecia-pa...2474-s3780.html

Pe la ora 23.30 am ajuns in Kastraki.
Am sunat in prealabil la receptia hotelului sa-I anuntam pe greci ca nu le dam teapa, doar intarziem.
Din punctul lor de vedere nu a fost nicio problema.
Am ales Kastraki pentru ca, pe de o parte pare mai linisit decat Kalambaka, iar pe de alta parte este mai aproape de manastiri.

Cazare: Doupiani House (http://www.doupianihouse.com/index_en.htm)
58 Euro – camera dubla cu mic dejun (Booking sa traiasca).
Situat chiar la iesirea din sat, spre manastiri.

Sambata 06.04.2013

Camera.

01.JPG ( Size: 364.31k ) Number of downloads: 239


Holul hotelului.

02.JPG ( Size: 425.5k ) Number of downloads: 204


Terasa.

03.JPG ( Size: 489.88k ) Number of downloads: 188


Si maslinul in miniatura de pe fiecare masa.

04.JPG ( Size: 409.22k ) Number of downloads: 198


Micul dejun este variat si cu mancare buna.
Iaurtul (din lapte de oaie si capra) cu miere este un deliciu.
M-am oprit cu greu la al doilea bol.

Pe scurt, un hotel care merita si pe care l-as recomanda oricui.
Nu stiu insa care este pretul cazarii in plin sezon turistic.

Cu burta plina si bagajele in masina am plecat spre manastiri, care sunt la cativa km de Kastraki.

De pe marginea drumului.

05.JPG ( Size: 418.13k ) Number of downloads: 198
06.JPG ( Size: 389.15k ) Number of downloads: 150
07.JPG ( Size: 445.7k ) Number of downloads: 146
08.JPG ( Size: 447.45k ) Number of downloads: 136
09.JPG ( Size: 492.08k ) Number of downloads: 132


Manastirea Sfantul Stefan (Moni Agiou Stefanou in greaca).
Cea mai departata manastire (spre Est) fata de satul Kastraki.

10.JPG ( Size: 539.11k ) Number of downloads: 128


In poarta manastirii (acolo unde se termina si drumul) este o parcare destul de mare, in care incap cateva autocare.
Avand in vedere ca se ajunge cu autocarul pana in poarta manastirii, aglomeratia este cam mare.

In interiorul bisericilor fotografiatul este interzis, asa ca poze de interior nu am.

Biserica care se viziteaza din cadrul manastirii.

11.JPG ( Size: 464.15k ) Number of downloads: 125


Kalambaka vazuta din manastirea Sfantul Stefan.

12.JPG ( Size: 451.8k ) Number of downloads: 131


Gradini, in care accesul publicului este interzis.

13.JPG ( Size: 493.22k ) Number of downloads: 144
14.JPG ( Size: 465.13k ) Number of downloads: 136


Gradina construita pe un colt de stanca.

15.JPG ( Size: 490.58k ) Number of downloads: 157


Manastirea vazuta de la distanta.

16.JPG ( Size: 456.25k ) Number of downloads: 169


Iubirea mare pentru guvernul de la Atena, intr-o taraba de suveniruri din parcarea manastirii.

17.JPG ( Size: 475.24k ) Number of downloads: 201


--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gibonu
post 23 Apr 2013, 10:10
Post #6


Membru autentic


Group: Members
Posts: 4.987
Joined: 29 May 06




Sambata 06.04.2013 – Partea a II-a

Manastirea Sfanta Treime (Moni Agia Triados in greaca).
Situata la 1,5 km Vest (spre satul Kastraki) fata de de Manastirea Sfantul Stefan.

01.JPG ( Size: 487.53k ) Number of downloads: 125


Cea mai izolata dintre manastirile de la Meteora.
Din motivul asta, cel putin cand am fost noi, era si cea mai putin vizitata manastire.
In plus, aici nu exista magazine de suveniruri si tarabe cu tot felul de produse.
Concret, am vazut inca 3 turisti prin incinta manastirii.
Si inca ceva: din cate stiu este singura dintre manastirile de la Meteora care a jucat intr-un James Bond (For Your Eys Only din 1981, cu Roger Moore)

Manastirea vazuta din cea mai apropiata parcare.

02.JPG ( Size: 429.78k ) Number of downloads: 120


Instalatie rudimentara de transport pe cablu, folosita doar de catre personalul manastirii.

03.JPG ( Size: 427.62k ) Number of downloads: 144


Cabluri, spre manastire.

04.JPG ( Size: 447.2k ) Number of downloads: 142


Practic din parcare se coboara, apoi incepe urcarea catre manastire.
Aleea de acces.

05.JPG ( Size: 426.16k ) Number of downloads: 130
06.JPG ( Size: 457.79k ) Number of downloads: 121


Manastirea vazuta mai de aproape.

07.JPG ( Size: 452.6k ) Number of downloads: 104


Semi-tunel si scari care duc pana in poarta manastirii.

08.JPG ( Size: 369.77k ) Number of downloads: 112


Aleea de acees, vazuta de pe scari.

09.JPG ( Size: 412.96k ) Number of downloads: 117


Din parcare pana la manastire se fac cam 10 minute de mers lejer.

Prin curtea manastirii.

10.JPG ( Size: 412.68k ) Number of downloads: 95
11.JPG ( Size: 424.42k ) Number of downloads: 80


Lumanari din ceara de albine (miroseau a polen).

12.JPG ( Size: 443.84k ) Number of downloads: 97


Vechea instalatie (macara) pentru aprovizionare.

13.JPG ( Size: 447.8k ) Number of downloads: 122
14.JPG ( Size: 447.12k ) Number of downloads: 114


Plasa pentru provizii (probabil si pentru oameni).

15.JPG ( Size: 431.63k ) Number of downloads: 121


Inaltimea la care se ridicau proviziile.

16.JPG ( Size: 450.08k ) Number of downloads: 127


Probabil steagul Bisericii Ortodoxe din Grecia.

17.JPG ( Size: 455.38k ) Number of downloads: 124


Instalatia rudimentara de transport pe cablu chiar functioneaza.

18.JPG ( Size: 309.68k ) Number of downloads: 134
19.JPG ( Size: 308.15k ) Number of downloads: 125


O ultima privire spre manastire, inainte de plecare.

20.JPG ( Size: 388.97k ) Number of downloads: 108


23 Apr 2013, 18:57:
Sambata 06.04.2013 – Partea a III-a

Cam asa arata drumul care merge pe la manastirile de la Meteora.

01.JPG ( Size: 399.19k ) Number of downloads: 104


Manastirea Marea Meteora (Moni Megalou Meteorou, in greaca).

02.JPG ( Size: 513.87k ) Number of downloads: 83


Fiind cea mai mare, este si cea mai aglomerata, atat in interior, cat si in exterior unde sunt o gramada de tarabe care vand tot felul de lucruri.
Deservite de greci care vorbesc multe limbi straine, inclusiv romana.

Manastirea vazuta din parcare.

03.JPG ( Size: 466.21k ) Number of downloads: 74


Prin curtea manastirii.

04.JPG ( Size: 441.89k ) Number of downloads: 72
05.JPG ( Size: 436.43k ) Number of downloads: 54


De pe una dintre terasele manastirii.
Priveliste spre manastirea vecina (manastirea Varlaam, daca nu ma insel).

06.JPG ( Size: 449.99k ) Number of downloads: 68


si pe satul Kastraki.

07.JPG ( Size: 443.03k ) Number of downloads: 77


Intr-una dintre salile complexului monahal era un muzeu, in care erau expuse, printre altele, tablouri cu portretele unor personaje importante din istoria Greciei, incepand de pe la 1800.
Din colectia de portrete nu putea lipsi Elefterios Venizelos (cel care da numele aeroprtului din Atena).
Explicatia de sub tablou era foarte interesanta, asa ca am incalcat interdictia de a fotografia.

08.JPG ( Size: 605.65k ) Number of downloads: 93


Ocazie cu care am aflat ca Grecia Mare ar trebui sa aibe iesire la 5 mari si sa se intinda pe doua continente.
Continentele sunt simple: Europa si Asia.
Cu cele 5 mari este putin mai complicat.
Cred, fara sa fiu sigur, ca ar fi vorba despre marile Ionica, Mediterana, Egee, Marmara si marea Neagra.

Indicator rutier spre manastiri.

09.JPG ( Size: 520.33k ) Number of downloads: 96


Drumul care cobora spre Kastraki.

10.JPG ( Size: 385.08k ) Number of downloads: 76


Cam asta am reusit sa vedem la Meteora.
Ar mai fi fost cel putin doua manastiri de vazut, insa nu mai era timp.

Ca o concluzie, merita vazute, insa nu in timpul sezonului turistic.
Avand in vedere ca in extra-sezon era ceva aglomeratie pe acolo, nu vreau sa ma gandesc cum ar arata zona in luna august.

Si inca ceva: daca as avea timp sa vizitez doar o singura manastirea, aceea ar fi Sfanta Treime.

This post has been edited by gibonu: 23 Apr 2013, 16:57


--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Markos
post 23 Apr 2013, 19:11
Post #7


fost programator


Group: Members
Posts: 8.016
Joined: 27 October 05
From: Scursurești Vale




Superb smile.gif

QUOTE(gibonu @ 23 Apr 2013, 11:10)
Probabil steagul Bisericii Ortodoxe din Grecia.
*


Da, e corect.


QUOTE(gibonu @ 23 Apr 2013, 11:10)
Ocazie cu care am aflat ca Grecia Mare ar trebui sa aibe iesire la 5 mari si sa se intinda pe doua continente.
Continentele sunt simple: Europa si Asia.
Cu cele 5 mari este putin mai complicat.
Cred, fara sa fiu sigur, ca ar fi vorba despre marile Ionica, Mediterana, Egee, Marmara si marea Neagra.
*


Megali Idea (Megali, nu Becali!)

Le-ai enumerat corect, cu mențiunea că grecii aminteau, între cele cinci, de Marea Libiană (practic, o bucată din Mediterană).

This post has been edited by Markos: 23 Apr 2013, 19:43


--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gibonu
post 24 Apr 2013, 15:27
Post #8


Membru autentic


Group: Members
Posts: 4.987
Joined: 29 May 06




@ Markos

Multumesc.

Mai sunt si acum unii greci care viseaza la "Megali Ideea".
Si care plang dupa Constantinopol (Istanbul), Smirna (Izmir) sau Trebizonda (Trabzon).

Insa niciun grec nu aminteste de faptul ca Venizelos l-a propus pe Ataturk pentru Premiul Nobelul pentru Pace, in 1934.
Asadar, ca in multe alte cazuri similare, adevarul este undeva la mijloc.

Referitor la Marea Libiana (sau a Libiei), asta tine de impartirea, pe criterii conventionale a Mediteranei.
Conform acelor criterii, insula Creta nu prea ar fi in Mediterana, deoarece la nord se afla Marea Cretei iar la sud Marea Libiei.

This post has been edited by gibonu: 24 Apr 2013, 15:28


--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Markos
post 24 Apr 2013, 20:08
Post #9


fost programator


Group: Members
Posts: 8.016
Joined: 27 October 05
From: Scursurești Vale




QUOTE(gibonu @ 24 Apr 2013, 16:27)
Mai sunt si acum unii greci care viseaza la "Megali Ideea".
*


Așa cum sunt unguri care visează la Ungaria Mare, români care visează la România Mare, ruși care visează la URSS șamd.

Diferența ar fi că Megali Idea, așa cum îi zice și numele, a fost doar un concept iredentist, niciodată devenit realitate în totalitate, spre deosebire de chestiile enumerate mai sus wink.gif

This post has been edited by Markos: 24 Apr 2013, 20:08


--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alexov
post 15 Aug 2013, 13:30
Post #10


Membru incepator


Group: Members
Posts: 28
Joined: 14 August 13




Am fost in Grecia la inceputul lunii august si m-am abatut din drum ca sa vizitez (din nou) manastirile de la Meteora. Este o zona in care poti sa vezi ceva deosebit, de fiecare data sunt surprins de cum apar stancile brusc in peisaj. Ideal ar fi sa mergi intr-o perioada cand nu e sezon turistic, sau sa mergi cat mai devreme dupa ce se deschid, ca sa eviti autocarele pline de turisti si harmalaie.

Bravo celui care a deschis acest topic si a postat atat de bine informatiile si foto!


--------------------
Nissan / Peugeot teren / hatchback 2002 / 2008 - B11XXX
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 30th April 2024 - 06:56
Forum Renault