Recomandari Culinare (locuri, Retete)
Recomandari Culinare (locuri, Retete)
membru_DC |
5 Jan 2010, 20:56
Post
#961
|
- Group: Members Posts: 1.149 Joined: 24 May 09 |
|
--------------------
-
-
-
- -
|
|
Marty |
5 Jan 2010, 23:01
Post
#962
|
Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu |
QUOTE(FLP @ 5 Jan 2010, 20:32) Bre, crisma e ok! HAleala-i buna cind gatesc eu, da' io nu gatesc decit pentru cunoscuti. inca nu daduram drumu' la bucatarie, mai trebuiesc niste avize. Oricum, nu-mi plac ciorbele facute de cucoanele astea doua si cred ca ciorbele o sa le fac eu. N-am pus topic la anunturi. Da, mai traiesc, doar ca am destul de mult de lucru si cind ma adun de pe drumuri ma ingrop in crisma cu pricina. Apropos, mai nou sunt maturator sef. Adica-s "Sef departament curatenie" la o firma de... curatenie. |
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
bradone |
5 Jan 2010, 23:44
Post
#963
|
Membru autentic Group: Members Posts: 622 Joined: 5 March 07 |
|
--------------------
skoda
octavia II
2008
|
|
Merced |
6 Jan 2010, 00:46
Post
#964
|
No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.230 Joined: 24 June 07 |
Marty, tu ca tu, da' colegu' tau de bautura Victoras a disparut chiar mai inaintea ta:
Last Active 28th December 2009 - 20:44 |
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
FLP |
6 Jan 2010, 13:38
Post
#965
|
Sef de trib Group: Members Posts: 1.120 Joined: 8 April 04 From: Bucuresti-Titan |
QUOTE(Marty @ 6 Jan 2010, 00:01) Bre, crisma e ok! HAleala-i buna cind gatesc eu, da' io nu gatesc decit pentru cunoscuti. inca nu daduram drumu' la bucatarie, mai trebuiesc niste avize. Oricum, nu-mi plac ciorbele facute de cucoanele astea doua si cred ca ciorbele o sa le fac eu. N-am pus topic la anunturi. Da, mai traiesc, doar ca am destul de mult de lucru si cind ma adun de pe drumuri ma ingrop in crisma cu pricina. Apropos, mai nou sunt maturator sef. Adica-s "Sef departament curatenie" la o firma de... curatenie. Nu pot decat sa iti urez succes si asteptam un anunt oficial cand se poate veni sa mancam bine. Ca tot veni vorba, mi se cam luase de atatea mancaruri cu carne si am simtit nevoie de ceva mai vegetarian : 1) Salata de vinete cu ceapa si maioneza. 1.jpg ( Size: 1.31mb ) Number of downloads: 824 2) Ciorba taraneasca de legume (cartof, dovleac, mazare, morcov, ardei gras) 2.jpg ( Size: 1.1mb ) Number of downloads: 834 3.jpg ( Size: 1.22mb ) Number of downloads: 818 Am cautat ca disperatu leustean si nu am gasit decat uscat . Nici n-am mai pus... Chiar nu se gaseste leustean proaspat in perioada asta ? |
--------------------
.
.
. Ex Dacia Berlina 1998 Carburatie
Half Man, Half Pig, Half Bear |
|
Merced |
6 Jan 2010, 14:58
Post
#966
|
No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.230 Joined: 24 June 07 |
|
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
luxcor |
7 Jan 2010, 11:25
Post
#967
|
Acaru' Păuna Group: Members Posts: 272 Joined: 18 February 03 From: Bucuresti - Dorobantzi |
1 curcan in 2 feluri ...
Pentru ca la revelion aveam 4 curcani am plecat cu al meu acasa … si dupa - pe 3 ian 2010 - la “draga” revedere cu parinti si socrii l-am gatit astfel … Mai intai decupati aripi, piept, picioare, tacamul in 2 buc … spalat bine bine apoi intr-o oala de 10 litrii cu 1 lingura de sare dat intr-un clocot / spumat … apa se arunca se spala oala … se pun la loc aripile, 2 buc tacam, pipota, inima, la fiert … spumat din nou pana nu mai ramane nimic apoi adaugam 2 morcovi, 1/2; telina si 1 albitura, 1 ling sare, piper boabe, 2 foi dafin … capac si la fiert ... Pieptul si picioarele, dupa ce se racesc un pic, se ung bine cu o vinegreta compusa din > ulei masline, 1/2; lamaie stoarsa, rozmarin, busuioc, cimbru, piper, boia, sare > si la cuptor … se rotesc de mai multe ori pana se rumenesc pe toate partile … apoi se toarna 1 litru lichid (25 % vin alb + 75% apa + 1 ling sare) … la 180 grade cuptor neuitand ca la fiecare 10 minute sa intoarcem pulpele si pieptul … Intre timp bucatile din ciorba cam cad de pe oase … se scot pe un paltou se lasa un pic sa se raceasca se scoate toata carnea de pe oase - fara cartilagii dar cu piele - se toaca impreuna cu pipotele si inima … se strecoara supa apoi toata carnea maruntita se pune la loc la fiert cu capac … se scot partile tari de la albitura si apoi legumele se fac crema cu un mixer … se adauga si ele peste carnea care fierbe … Pregatim 3 oua batute bine si amestecate cu 1/2; kg smantana, stoarcem 3 lamai … mai intai lamaile peste … oprim focul si apoi adaugam incet amestecul ou + smantana amestecand continuu … se gusta … 2 kg cartofi curatati intr-o oala cu apa si 1 ling sare se fierb, cand sunt gata se varsa 3/4; din apa de la fiert se pastreaza 1 cana … 1/2; pachet unt + 250 ml de lapte se freaca bine cu telul … daca mai este cazul, pentru a obtine consistenta dorita – mai molicica se va intari in farfurie - se mai adauga din apa de la fiert … 3 pungi / 1 minimorcovi / 1 legume mix pe baza conopida / 1 leg mix pe baza de brocoli toate la un loc cu 1 praf de sare, piper, 2 languri ulei masline capac … nimik altceva ... Pana acum pulpele si pieptul de curcan sunt gata … se scot din tava … se strecoara sosul care se amesteca cu 2 ling mustar dijon si sucul de la 1 lamaie … pieptul de curcan se feliaza subtire se pune pe platou deasupra se toarna sosul obtinut … Ciorba calda in farfurii cu verdeata deasupra (marar + patrunjel fin tocate) paine de secara cu seminte si ardei iute + 1 tzuica de Aiud direct din congelator … 2 felii curcan in fiecare farfurie cu 2 linguri piure, 2 linguri legume, eu am mai adaugat si 2 buc capia dintr-o salata de ardei copti (asta vara) - (ardei capia, ulei, otet, usturoi fin tocat, sare, cel putin 1 ora la frigider sa traga, amestecat din cand in cand) cateva pahare de Sauvignon Blanc de Tariverde (asta aveam) si ne-am declarat cu TOTII multumiti … This post has been edited by luxcor: 7 Jan 2010, 11:29 |
--------------------
Hyundai TUCSON
2,7 V6 AT 190 CP
GLS 4WD Premium - 2007
- B 07 LUS Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza |
|
FLP |
7 Jan 2010, 12:38
Post
#968
|
Sef de trib Group: Members Posts: 1.120 Joined: 8 April 04 From: Bucuresti-Titan |
Si poze?
|
--------------------
.
.
. Ex Dacia Berlina 1998 Carburatie
Half Man, Half Pig, Half Bear |
|
luxcor |
8 Jan 2010, 10:58
Post
#969
|
Acaru' Păuna Group: Members Posts: 272 Joined: 18 February 03 From: Bucuresti - Dorobantzi |
QUOTE(FLP @ 7 Jan 2010, 11:38) am fost asa in viteza (pe 2 seara venit de la rev - pe 3 la 14 era masa) incat de data asta pauza ... next time promit LE: QUOTE: Merced "Poate ne adunam mai multi si facem o intalnire DaciaClub la deschidere, sunt convins ca ne asigura Marty preturi speciale" De acord ... cu o singura conditie ... dorim ca vinul sa aiba cele 5 deja consacrate calitati: - sa fie alb; - mult: - rece; - demisec - si GRATIS This post has been edited by luxcor: 8 Jan 2010, 14:28 |
--------------------
Hyundai TUCSON
2,7 V6 AT 190 CP
GLS 4WD Premium - 2007
- B 07 LUS Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza |
|
Cosmin.nova |
8 Jan 2010, 22:52
Post
#970
|
Membru autentic Group: Members Posts: 688 Joined: 20 April 09 From: Bucuresti |
ma jucam prin bucatarie si experimentam diferite ingrediente si condimente pentru sos de cartofi prajiti (sunt fan cartofi prajiti ) si am descoperit o "reteta" de sos suuper buna:
- usturoi - smantana - lapte - maioneza - helas (/suc de lamaie) - patrunjel - sare Se iau 3-4 "catei" de usturoi, ii taiati marunt apoi ii pisati impreuna cu putina sare intr-un castronel mic pana ce devine un fel de pasta (depinde de cantitate); se adauga 4-5 linguri sanatoase de smantana (cat mai fina; danone); o lingura de maioneza; apoi putin helas, lapte ca sa o faca mai subire, si arunci patrunjel un pic acolo sa-i dea un aspect mai misto; amesteci totul bine-bine si..se FINI GARANTEZ 100% e foarte bun sosul cu cartofi prajiti (normali/congelati), incercati! daca nu va place sa ma injurati |
--------------------
Logan 1.6MPi 05'
/
Papuc 1.9D dropside 05'
|
|
Merced |
8 Jan 2010, 22:56
Post
#971
|
No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.230 Joined: 24 June 07 |
As zice sa evitam totusi "hellasul", care contine printre cele mai periculoase substante din alimentatie. Numai suc de lamaie nu contine el de fapt, e 100% sintetic.
Nu mai bine niste zeama de lamaie sau, de ce nu, zeama de lime? |
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
Markos |
8 Jan 2010, 23:00
Post
#972
|
fost programator Group: Members Posts: 8.016 Joined: 27 October 05 From: Scursurești Vale |
QUOTE(Merced @ 8 Jan 2010, 22:56) As zice sa evitam totusi "hellasul" bîjti mah! |
--------------------
Reno
Megan
Privilej "Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
|
|
Merced |
8 Jan 2010, 23:01
Post
#973
|
No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.230 Joined: 24 June 07 |
No offence intended.
|
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
Cosmin.nova |
8 Jan 2010, 23:10
Post
#974
|
Membru autentic Group: Members Posts: 688 Joined: 20 April 09 From: Bucuresti |
merge si suc/zeama de lamaie ...si partea buna este ca e idiot-proof 5 minute! merita!!
This post has been edited by Cosmin.nova: 8 Jan 2010, 23:25 |
--------------------
Logan 1.6MPi 05'
/
Papuc 1.9D dropside 05'
|
|
robyvol33 |
9 Jan 2010, 00:38
Post
#975
|
Membru autentic Group: Members Posts: 809 Joined: 5 May 07 |
sotia mea face acest sos de vreo 3 ani si e superb dar nu pune helas sau suc de lamiie ci pune o lingurita de mustar iese bestial incercati!!
|
--------------------
opel astra 1.7cdti
ex.dacia supernova 1.4
2001 Urasc trufia,minciuna si prostia
|
|
yoncv |
9 Jan 2010, 22:21
Post
#976
|
Membru ochelarist Group: Members Posts: 428 Joined: 28 September 06 From: Craiova |
Azi am facut pateu de pui:
-500 g ficat de pui -150 g slanina afumata -100 g unt de casa - 2 cepe mici - 1/2 plic condimente de cirnati - sare, piper, putin vin Se caleste ceapa in unt, impreuna cu slanina taiata cubulete. Cind e aproape gata, se pune si ficatul in tigaie. Cind ficatul e aproape prajit, se pun si celelalte condimente, impreuna cu vinul (cam jumatate de pahar, dar poate lipsi). Se amesteca pina e gata. Apoi se pune totul in robotul de bucatarie. Se poate servi imediat. Atentie: nu faceti cantitati mari, se oxideaza repede. |
--------------------
VW
Jetta
2017
- dj-17-???
|
|
Marty |
10 Jan 2010, 00:35
Post
#977
|
Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu |
|
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
yoncv |
10 Jan 2010, 13:07
Post
#978
|
Membru ochelarist Group: Members Posts: 428 Joined: 28 September 06 From: Craiova |
Evident ca numai ficatul era de pui, dar eu sunt foarte multumit de ceea ce a iesit.
|
--------------------
VW
Jetta
2017
- dj-17-???
|
|
bozzo |
14 Jan 2010, 17:23
Post
#979
|
Membru amarat...cu statie CB Group: Members Posts: 554 Joined: 17 April 09 From: Bucuresti |
Carnatii de pui sunt super buni. Am mancat eu
|
--------------------
Renault Symbol
1.4
2007
- B-XX-HAM Intek M-760 + Sirio ML 145 Wouxun KG-UVD1P
Dacia - aventura continua...in fiecare zi!!! [B]YO3IIX 233-SP-45[/B] |
|
Merced |
15 Jan 2010, 13:03
Post
#980
|
No fear. No limit. No equal. Group: Members Posts: 8.230 Joined: 24 June 07 |
Eu recunosc de pe acu' ca nu-s deloc fanu' puiului. Si al niciunei alte inaripate. Adica daca-mi pui fata porc/vita/oaie si ceva cu aripi, aleg prima varianta fara remuscari.
Da' deh, sunt momente in care trebuie sa mananci si d-alea, ca n-ai alta varianta. Si macar atunci sa fie facute "comestibile". Asa ca dintr-un piept de curca de tara, cam trei sferturi din el mi-a ajuns pe mana, am decis sa fac niste snitele. Reteta-i simpla ca "Buna ziua!": - piept de curca rahitica(maica-mea ii zice "bio" crescuta pe batatura la tara); - o sticla de ulei(nu le am cu cantitatile, probabil 300ml maxim, da' e bine sa nu ramai fara ) - niste faina; - doua oua(alea erau de la alimentara, deci am distrus tot "bio-ul" din curca ); - pesmet, cam 3-400 de grame; - sare, piper; Se bate carnea, cu atentie ca se face franjuri altfel, pana atinge o grosime decenta. Se condimenteaza cu sare si piper. Eu in snitele prefer piperu' negru', le da un gust mai bun din punctu' meu de vedere, da' in casa aveam doar alb. DSCN0376.JPG ( Size: 183.41k ) Number of downloads: 549 Dupa ce-i gata, eu din comoditate, ma apuc sa dau prin faina in avans toate bucatile, desi nu-i prea bine daca nu te misti repede si apuca sa traga zeama multa din carne faina respectiva. DSCN0377.JPG ( Size: 156.86k ) Number of downloads: 533 Se bat ouale bine, se mai adauga dupa gust niste sare si piper si in ele, pe principiul "sa fie". Intr-o farfurie intinsa se pune putin pesmet, se tine punga la indemana pentru eventuale completari. Apoi eu "setup-ul" pe aragaz, ca sa lucrez mai repede. DSCN0378.JPG ( Size: 234.49k ) Number of downloads: 86 Si ma apuc de prajit. Carnea de pe fund o arunc in ou, din ou in pesmet, din pesmet in tigaie. Prajitul in sine e foarte rapid in cazul puiului. Recomand o cantitate mai mare de ulei decat am pus eu in tigaie initial, ele vor "trage" pesmetu' va atinge direct fundul incins al tigaii si se ard superficial imediat(de fapt am ars vreo doua din neatentie ). In conditii ideale mai mult de un minut, hai un minut jumate, pe fiecare parte n-au de ce sa stea. DSCN0379.JPG ( Size: 193.64k ) Number of downloads: 98 Se scot intr-un vas tapetat in prealabil cu cateva prosoape de hartie/servetele. Rolul lor este evident, de a scoate macar o parte din ulei si a lasa snitelele cat trebuie de crocante. Pofta buna! DSCN0380.JPG ( Size: 225.85k ) Number of downloads: 140 |
--------------------
Ford
Ka
2012 1.2 benzina 69 cai Titanium it's a kind of peace.
|
|
Victoras2001 |
15 Jan 2010, 13:19
Post
#981
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 |
La pateul de ficat se pune ienibahar. Eu, daca pun slanina nu mai pun unt si invers. De obicei il fac cu unt. Si-l fac in cantitati mari, ca-n burta nu ma mai intereseaza daca se oxideaza.
PS. Merge forumu' de sfaraie... |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|
luxcor |
18 Jan 2010, 11:39
Post
#982
|
Acaru' Păuna Group: Members Posts: 272 Joined: 18 February 03 From: Bucuresti - Dorobantzi |
melci scoici raci craci ... midii ...
dupa ce am dat 50 RON/portia de max 500 gr la restaurant m-am suparat si mi-am luat 6 kg midii de la metro (8 RON kg = 50 RON = 6 kg) din care am mancat 2 seri ... 6 persoane PRIMO: cea mai grea parte ... Se spala bine bine bine midiile sub jet de apa rece, se freaca bine fiecare midie cu o perie sau burete metalic, se indeparteaza franjurile/algele care ies din fiecare scoica. Se arunca midiile care sunt deja deschise. Midiile trebuie sa ajunga de la poza 1 la poza2. SECUNDO: Se curata si se toaca 1 ceapa si 3 catei usturoi se calesc in ulei de masline; Deasupra 1 lingurita boia iute doua prafuri piper si 3 parfuri de sare. Apoi midiile. Cam 1-1.5 kg. Se amesteca si se toarna 1 pahar vin alb sec si un pahar sos rosii (preparat dintr-o cutie rosii in bulion, busuioc, ulei de masline, un praf sare). O mana dintr-un mixaj de patrunjel si marar verde tocate nu foarte fin. Capac. Se lasa 7-8 minute. la fiecare 3 minute se amesteca. Midiile se scot cu o supiera intr-un castron. Midiile care nu s-au deschis la gunoi. Sosul rezultat se adauga peste restul de sos rosii preparat si imediat peste midii. Rezultatul in poza 3. Personal le prefer langa un rissoto poza 4 (orezul calit cu o ceapa si apoi adaugam putin cate putin apa calda in tigaie pana se umfla suficient, 2 prafuri sare si unul oregano). TERTZO: Spaghete cu midii 1 punga spaghete fierte in apa clocotita cu sare pentru 7-8 minute. In tigaia oak incingem ulei masline 3 catei usturoi zdrobiti si 2 crengutze busuioc. Peste spaghetele amestecam cu atentie sa nu le facem praf. Alaturat sos arrabiatta (rosii ardei iute, boia, busuioc, sare). Adaugam sosul. Apoi 7-8 buc midii preparate ca mai sus. Se pun deasupra inclusiv sosul rezultat la fierbere. La final se stoarce o lamaie sa ii mai ia din iuteala. Pentru edificare poza 5 si 6. Incercati ca nu e greu ... si daca langa puneti si cate o sticla per' caciula de Sauvignon Blanc de Choncha y Toro va rog sa ma credeti ca va vine sa dati cu caciula dupa caine ... daca nu dupa al dvs. dupa al vecinilor This post has been edited by luxcor: 19 Jan 2010, 11:28 Attached thumbnail(s) m1.JPG ( Size: 205.7k ) Number of downloads: 164 m2.JPG ( Size: 124.96k ) Number of downloads: 131 m3.JPG ( Size: 116.57k ) Number of downloads: 137 m4.JPG ( Size: 135.15k ) Number of downloads: 133 m5.JPG ( Size: 124.2k ) Number of downloads: 140 m6.JPG ( Size: 144.97k ) Number of downloads: 169 |
--------------------
Hyundai TUCSON
2,7 V6 AT 190 CP
GLS 4WD Premium - 2007
- B 07 LUS Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza |
|
bradone |
18 Jan 2010, 12:11
Post
#983
|
Membru autentic Group: Members Posts: 622 Joined: 5 March 07 |
in puii mei, sunt la munca... deja ma trage o colega la maini...
|
--------------------
skoda
octavia II
2008
|
|
luxcor |
18 Jan 2010, 12:24
Post
#984
|
Acaru' Păuna Group: Members Posts: 272 Joined: 18 February 03 From: Bucuresti - Dorobantzi |
QUOTE(bradone @ 18 Jan 2010, 11:11) pai e de bine zik io PS: Poze din prima seara ... midii simple ... ma rog cu garnitura de vin alb Attached thumbnail(s) Resize_of_1.jpg ( Size: 107.61k ) Number of downloads: 164 Resize_of_2.jpg ( Size: 108.91k ) Number of downloads: 122 Resize_of_4.jpg ( Size: 110.03k ) Number of downloads: 132 |
--------------------
Hyundai TUCSON
2,7 V6 AT 190 CP
GLS 4WD Premium - 2007
- B 07 LUS Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza |
|
Marty |
18 Jan 2010, 13:09
Post
#985
|
Membru cu privire de ansamblu Group: Members Posts: 5.840 Joined: 14 April 03 From: Corbu |
|
--------------------
Gillette
De unica folosinta
2011
- B 999 NAM Mindru absolvent de grup scolar.
|
|
IRONICK |
18 Jan 2010, 13:18
Post
#986
|
- Group: Members Posts: 21.853 Joined: 19 April 05 From: Romania |
QUOTE(luxcor @ 18 Jan 2010, 11:39) melci scoici raci craci ... midii ... Nu puteai sa postezi si tu dupa pranz? Am plecat la masa, ga-mi-as ... |
--------------------
CUGIR
Albalux 11
1982
- B-11-LUX
|
|
GIC |
20 Jan 2010, 15:35
Post
#987
|
Doar membru Group: Members Posts: 919 Joined: 13 January 04 From: Oradea |
|
--------------------
Dacia
Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L -
2002 Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
|
|
luxcor |
21 Jan 2010, 12:36
Post
#988
|
Acaru' Păuna Group: Members Posts: 272 Joined: 18 February 03 From: Bucuresti - Dorobantzi |
Mititei a la Caru' cu Bere ...
Onorate Domnule Ofițer! Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca și cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, și un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtășindu-vă la dorința onoratei Dumneavoastră soții, Doamna Măriuța Baciu, rețetarul de preparare ai mititeilor noștri, care, după cum bine știți sunt cei mai lăudați din tot Bucureștiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioșilor noștri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieași rugăciune și onoratei Dumneavoastră soții, Doamnei Măriuța, celei mai desăvârșite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut ... Perfecțiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulțumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preț preparat culinar care ne cinstește numele în capitală, în țara întreagă și în străinătate. Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de șapte până la opt centimetri și la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare. Ei își au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc și în Grecia și Turcia, de unde au fost preluați de bucătăria românească. Cum le spune și numele, sunt niște rulouri mici, fiind și numiți astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiți pe grătar de jar fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.. Se ia cărniță de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea și se dă de două ori prin mașină, pentru a se mărunți cât mai bine și cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuță, costiță sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul și să ia din minunata savoare a mititeilor. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii și condimente după cum urmează: 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt 4 grame de enibahar pisat mărunt 2 grame de coriandru pisat mărunt 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt 1 gram de anis stelat pisat mărunt 8 grame de bicarbonat de sodiu 1 linguriță de zeamă de lămâie 1 lingură de untdelemn 1 căpățână bună de usturoi aromat și nu din cel iute La cantități mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite. Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform și puțin câte puțin. Amestecul se acoperă și se dă la ghețar o zi și o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorțit și se mai frământă o dată preț de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduță dintr-o căpățână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei și se mai frământă odată amestecul preț de un sfert de ceas. Se dă din nou la ghețar până a doua zi. Preț de trei ceasuri înainte de a fi prăjiți și serviți mititeii, se scoate amestecul de la ghețar, pentru a se încălzi și muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorțit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime și ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părțile și la capete și se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, așa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noștri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puțin, de unde și denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conține savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat și devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muștar picant și aromat, după preferință și cu sare și ciușca. Doar și numai așa veți obține mititei savuroși cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc mulți din așa numiții gastronomi prin birturi și bodegi mai ales prin mahalale, care din neștiință ori din spirit de falsă economie înmulțesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puțin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul și savoarea mititeilor adevărați. O greșeală mare mai este și zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu și piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor. Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuța acest mic secret, pe care știu ca nu îl va da mai departe, așa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmașului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparați de Dânsa sunt extrem de gustoși, dar simțul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat și al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuța vor fi inegalabili! Va aștept luna viitoare când va întoarceți cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofițeri Dinu și Vatache spre a savura o tavă de mititei și câteva halbe împreună! Dorindu-vă sănătate, voie bună și noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini Doamnei Măriuța, cea mai desăvârșită gospodină și Doamnă din înalta societate! Dumnezeu să vă ajute! This post has been edited by luxcor: 21 Jan 2010, 12:37 |
--------------------
Hyundai TUCSON
2,7 V6 AT 190 CP
GLS 4WD Premium - 2007
- B 07 LUS Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza |
|
GIC |
21 Jan 2010, 15:36
Post
#989
|
Doar membru Group: Members Posts: 919 Joined: 13 January 04 From: Oradea |
Se respectau strabunii . Am citit mai demult retete scise de Kogalniceanu parca si inca unu'. Pe linga continut era super si stilul de scris.
|
--------------------
Dacia
Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L -
2002 Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
|
|
FLP |
22 Jan 2010, 10:34
Post
#990
|
Sef de trib Group: Members Posts: 1.120 Joined: 8 April 04 From: Bucuresti-Titan |
Turnulete din piept de pui cu sos de smantana si ciuperci. Eu am observat ca mie nu-mi ies pozele bine la mancare. Oricate aparate as incerca. O fi si asta o arta, iar eu cand vine vorba de arta sunt paralel.
This post has been edited by FLP: 22 Jan 2010, 10:36 Attached thumbnail(s) 1.jpg ( Size: 1.17mb ) Number of downloads: 148 2.jpg ( Size: 1.13mb ) Number of downloads: 169 |
--------------------
.
.
. Ex Dacia Berlina 1998 Carburatie
Half Man, Half Pig, Half Bear |
|
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 7th May 2024 - 00:55 |