DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> am testat eroarea vitezometrului

AlexV
post 25 Apr 2003, 22:27
Post #1

Admin?

Group: Admin
From: Bucuresti

am zis ieri la intalnire ca azi o fac, am facut-o.
am pus mana pe laptop si am plecat la drum.
nu m-a tinut bacteria laptopului decat vreo 60km pe autostrada dar e destul de relevant testul.
iata concluziile pentru ca prea mari rezultate nu am.
cu cauciucurile mele 175/70/R13 eroarea este de 5-7 km/h la orice viteza.
adica daca mergeam cu 60 pe ceas aveam viteza de 54
la 100 aveam cam 94
la 160 aveam cam 154
uneori obtineam o eroare de 7 km iar alte ori de 5 km.
am refacut testele de mai multe ori la aceeasi viteza si am facut o medie a erorilor si aceasta este cam 5-6 km/h (eroare calculata nu ca cea de sus maximele obtinute)
deci eroarea nu este progresiva si nici de 20km/h la viteze mari cum zicea cineva, sau de 10% cum zic alti.
indiferent de viteza eroarea este cam aceeasi.

despre peripetiile pe care le-am avut cu senzorul si cu ledurile o sa va zic cand ne intalnim. abea astept sa il vad pe andu cum se prapadeste de ras. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

--------------------
Toyota RAV4 2.0
"Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth," Oscar Wilde.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
BBC
post 26 Apr 2003, 08:24
Post #2

Membru autentic

Group: Members
From: Brasov

Daca tu ai obtinut erori de 5-7 km/h cu cauciucuri 175/70 R13 inseamna ca noi, cei cu cauciucuri 165/70 R13 avem erori mult mai mari.

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
+
AlexV
post 26 Apr 2003, 12:19
Post #3

Admin?

o sa fac niste calcule si o sa va zic cu cat este eroarea mai mare la voi. ar trebui sa fie cu 2% cica

--------------------
Toyota RAV4 2.0
"Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth," Oscar Wilde.
+
BBC
post 26 Apr 2003, 13:11
Post #4

Membru autentic

Pentru cauciucuri 165/70 R13:
viteza indicata - viteza reala
60 52.7
100 91.7
160 150.3

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
+
dragOn
post 26 Apr 2003, 14:45
Post #5

Fost deținător Dacia (1310, Liberta, Solenza)

Cum calculezi viteza reala? Mai exact cum ai facut testul?

--------------------
VOLKSWAGEN PASSAT TDi 131CP/2002 - B xx UEX
Never drive faster then your angel can fly !!!
+
GeorgeB
post 26 Apr 2003, 14:50
Post #6

the 7 stars of Pleiades constellation

complicat, de tot, toata ziua cand il intrebai ce face , lucreaza la leduri.
biggrin.gif

--------------------
SUBARU Legacy 2.5 - ---
L7 2.5 all in black - edition -
+
AlexV
post 26 Apr 2003, 17:35
Post #7

Admin?

pai am montat un fototranzistor la roata din fata dreapta, iar pe roata am montat 4 leduri IR si o baterie. Deci per rotatie aveam patru impulsuri, ceea ce inseamna o citire destul de exacta, suficient de exacta.
semnalul l-am citit cu un laptop care m-a lasat din cauza bateriei :x

--------------------
Toyota RAV4 2.0
+
BBC
post 26 Apr 2003, 17:42
Post #8

Membru autentic

Si raza de rulare a rotii cat ai considerat-o?
Pentru rezultate cat mai exacte trebuie sa folosesti "roata a cincea" (de ex. o roata de bicicleta).

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
+
AlexV
post 27 Apr 2003, 02:30
Post #9

Admin?

raza este jumatate din roata mea. asa am calculat.

nu am folosit a cincea roata deoarece pe drum drept toate rotile merg cu aceeasi viteza, doar in curba se schimba, iar eu am mers pe autostrada care e suficient de dreapta.

cei care fac teste fac cu a cincea roata deoarece sistemul nu trebuie adaptat pt fiecare masina in parte ci doar prind roata in spatele masinii.

--------------------
Toyota RAV4 2.0
+
BBC
post 27 Apr 2003, 10:18
Post #10

Membru autentic

Roata a cincea se foloseste pentru ca raza ei de rulare este aproximativ egala cu raza rotii in stare libera. Raza de rulare a rotii auto depinde si de presiunea anvelopelor, incarcarea pe fiecare roata.

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
+
AlexV
post 27 Apr 2003, 23:24
Post #11

Admin?

si eu m-am gandit la asta si am avut in vedere sa am roata umflata bine.
este corect ca roata este presata un pic la contactul cu solul, dar are aceeasi lungine (ca sa ma exprim neinginereste) exterioara, chiar daca este un pic presata.
distanta pe care o parcurge la fiecare tura este aceeasi si este bine calculata.

parerea mea este ca testul este valid. pana nu face cineva un test mai bun ... abea astept.

--------------------
Toyota RAV4 2.0
+
BBC
post 28 Apr 2003, 06:40
Post #12

Membru autentic

Raza de rulare a rotii=0.9 ... 0.95 raza libera a rotii (raza pneului umflat, dar neincarcat static). (extras din cursul de Dinamica autovehiculelor)

--------------------
VW 4 roti / 5 usi -
+
GeorgeB
post 29 Apr 2003, 13:29
Post #13

the 7 stars of Pleiades constellation

parerea mea este ca omul asta a facut ceva chiar super valid. pana altcineva o sa faca ceva mai bun, mai bine l-ati lasa in pace cu criticile si sa puneti mana pe hartie si pix si sa calculati . asa ca way to go alex !!!!

--------------------
SUBARU Legacy 2.5 - ---
L7 2.5 all in black - edition -
+
post 30 Apr 2003, 19:09
Post #14

Group:

Warn: (0%) -----

Am verificat vitezometrul cu un gps. Eroarea era clar de ...10%. MA rog, pe aproape; la:
60pe bord----52
100 -----91
120----109.

:?

--------------------
User is offlinePM
+
alex
post 30 Apr 2003, 19:29
Post #15

Membru autentic

Din cate stiu eu GPS-up pentru uz civil are erori destul de ordinul metrilor deci eu cred ca metoda lui AlexV este mult mai precisa. In fine, sper sa ma insel eu pt ca daca este asa inseamna ca am scapat de cateva amenzi smile.gif

P.S. Ca o chestie draguta. Ati observat ca pe o portiune unde este sa zicem limita de 60 si toata lumea este civilizata si merge cu viteza asta sunt foarte putine masini care se deplaseaza mai repede. Oare eroarea vitezometrului are o valoare universala la toate marcile ?

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
RoadRunner
post 1 May 2003, 12:10
Post #16

Membru incepator

Salutare!

Am un prieten care este student la Metrologie. El mi-a explicat ca toate vitezometrele sunt testate si indica foarte exact. Singurele probleme care apar la Dacia sunt in treapa a 5-a de viteza la modelele Break (nu ma intrebati de ce?)

Mi-a explicat o jumatate de ora cum stau lucrurile si ca intre 0 si 60 de km/h testarea se face in trepte de 0.5km si apoi pentru viteze mai mare de 60km/h se face din km in km etc (nu mai tin minte exact ce si cum...)

Ideea este ca (in general - trebuie sa lasam loc si pentru exceptii) pentru masinile noi (daca nu a umblat nimeni pe acolo :wink: ) vitezometrele indica foarte exact, cel putin pe bancul de proba.

Numai bine!

--------------------
Citroen C4 Coupe - -
Beep! Beep!
+
AlexV
post 5 May 2003, 15:43
Post #17

Admin?

Nu stiu ce ti-a explicat cineva, dar eu am desfacut un vitezometru si am vazut si cum vine cablul din cutie (cutia desfacuta a lui george). eroare are vitezometru deoarece este magnetic, ceea ce nu poate sa fie foarte exact datorita frecarilor care apar. deci inregistrarea vitezei se face permanent cu un cablu care intra direct in diferential.
si o a doua dovada ca vitezometrul are eroare este acela ca in reviste este data eroarea lui. si la solenza este data.

--------------------
Toyota RAV4 2.0
+
RoadRunner
post 6 May 2003, 08:06
Post #18

Membru incepator

Nu stiu ce ti-a explicat cineva, dar eu am desfacut un vitezometru si am vazut si cum vine cablul din cutie (cutia desfacuta a lui george). eroare are vitezometru deoarece este magnetic, ceea ce nu poate sa fie foarte exact datorita frecarilor care apar. deci inregistrarea vitezei se face permanent cu un cablu care intra direct in diferential.
si o a doua dovada ca vitezometrul are eroare este acela ca in reviste este data eroarea lui. si la solenza este data.

Da. Ai dreptate. Eu am vrut sa zic numai ca majoritatea vitezometrelor indica viteza corect +/- devierile ACCEPTATE si care trebuie specificate in caracteristici. Iar aceste devieri sunt destul de mici. (cred)

Daca ziceai ca scrie in revista zi-ne si noua...

--------------------
Citroen C4 Coupe - -
Beep! Beep!
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 16th July 2025 - 21:13
Forum Renault