It appears you have not yet registered with our community. To register please click here.
DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

279 Pages  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> aprindere electronica

post 1 Dec 2003, 10:12
Post #1





Group:
Posts: 0
Joined: --


Warn: (0%) -----


cum se monteza, cat costa, are eficienta?


--------------------
User is offlinePM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 1 Dec 2003, 10:41
Post #2


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




costa intre 200 si 350 de mii
se monteaza foarte usor si scapi si de condensator
ia-ti si iti zic eu cum s-o montezi!


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bgs
post 1 Dec 2003, 22:05
Post #3


Membru incepator


Group: Members
Posts: 51
Joined: 8 September 03
From: Bucuresti - Dr. Taberei




distanta la buji pt aprinderea electronica cat e ?


--------------------
Renault Clio III 1.5 dCi Privilege
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 2 Dec 2003, 08:42
Post #4


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




1-1.1 mm


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 2 Dec 2003, 09:15
Post #5


Academician doctor inginer, savant de renume mondial


Group: Moderatori
Posts: 7.152
Joined: 11 November 03
From: Bucuresti




e, nu exagera, daca pui distanta asa mare, nu o sa mai traga deloc. La o berlina cu aprindere electronica, un 0,8 ajunge pt un consum mic si sa si traga masina bine. Ce-i drept nu mai schimbi bujiile la 50k (daca pui dist la 1) ci pe la vreo 20-25k.
Aprinderea merita pt ca:
1. Platina o s-o schimbi doar de hobby pt ca practic nu se mai uzeaza (ruperea efectiva nu se mai face prin platina, ea doar comanda aprinderea in cazul asta, asa ca nu mai trece un curent asa mare prin ea => nu se impusca)
2. O sa porneasca muuuuuuuult mai bine la rece.
3. Condensatorul poti sa il pui in portbagaj.
4. Consumul scade cam cu 0.5%.
5. Creste un pic puterea (nu pot sa zic cat, dar se simte nitel).


--------------------
Dacia 1300 - 1972 / Dacia 2000 - 1982 ... si altele
when life gives you lemon, make lemonade
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 2 Dec 2003, 09:27
Post #6


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Ov, nu te supara, dar eu am asa ceva montat si in instructiunile de folosire scrie clar:
Distanta la platini: 0.3-0.35 mm
Distanta la bujii: 1-1.1 mm
Asta pentru performante optime.
De altfel, daca te uiti si in cartea Dacia scrie acelasi lucru :wink:
Despre condensator, asa e, poti sa-l scoti. Eu l-am scos initial, dar l-am pus inapoi si merge la fel de bine.


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 2 Dec 2003, 09:31
Post #7


Academician doctor inginer, savant de renume mondial


Group: Moderatori
Posts: 7.152
Joined: 11 November 03
From: Bucuresti




Nu ma supar, ai dreptate, dar eu iti ziceam de ce puneam distanta la 0,8 la mine la masina. Mie asa imi placea, ce, e vreo problema :wink:
Am si zis care sunt avantajele si dezavantajele (putere vs uzura bujii).
Asa ca cel mai bine ar fi pe incercate :roll: cum ii place omului


--------------------
Dacia 1300 - 1972 / Dacia 2000 - 1982 ... si altele
when life gives you lemon, make lemonade
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 2 Dec 2003, 09:34
Post #8


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




0,8 am si eu si merge bine
mi se pare si mie cam mult 1-1,1
eu am incercat si cu 1 dar nu prea mi-a placut cum mergea motorul


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
beby1300
post 16 Dec 2003, 17:03
Post #9


Membru incepator


Group: Members
Posts: 74
Joined: 19 November 03
From: Bucuresti




ar fi bine sa se specifice despre ce tip de aprindere electronica vorbeste. exista doua mari categorii de aprindere:

- cu acumulare inductiva -
---primarul din bobina este elementul care acumuleaza energie.
---inlocuieste practic ruptorul mecanic (platina cu unul electronic, tranzistor de putere)
---dezavantaj - puterea scanteii este dependenta de turatia motorului.
************** ASTA AR FI CEA DE 300 MII LEI*******************

- cu acumulare capacitiva -
---un condensator va fi cel care acumuleaza energie de la unconvertor DC-DC.
---ruptorul mecanic este inlocuit de un tiristor rapid de putere.
---mare avantaj - puterea scanteii este la fel la orice turatie si poate fi ajustata prin modificarea capacitatii condensatorului.
**************ASTA ESTE LA MULT MAI MULTI BANI***************

detalii in topicul despre apridere electronica de la ~"probleme celelalte modele DACIA"


--------------------
***B-07-XTS***B-07-XTS***B-07-XTS***B-07-XTS***B-07-XTS***B-07-XTS***
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Marty
post 16 Dec 2003, 17:08
Post #10


Membru cu privire de ansamblu


Group: Members
Posts: 5.727
Joined: 14 April 03
From: Corbu




Intrebare intrebatoare: Daca pun o aprindere din asta electronica, mai conteaza ca am axul DELCO-ului ovalizat ???? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Nu dati cu pietre, va rog frumos!


--------------------
Gillette De unica folosinta - - B 99 NAM
Calatoriti spre orice destinatie din Italia numai cu papornite acceptate de toti operatorii rutieri. Cereti acum papornite "Italy compliant"!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Ov
post 16 Dec 2003, 18:01
Post #11


Academician doctor inginer, savant de renume mondial


Group: Moderatori
Posts: 7.152
Joined: 11 November 03
From: Bucuresti




da, mai bine schimba axul (tip: daca tot vrei sa-l folosesti, manareste distanta la platina, fa-o mai mica, astfel incat sa deschida si daca ai camele un pic tocite pe ax)


--------------------
Dacia 1300 - 1972 / Dacia 2000 - 1982 ... si altele
when life gives you lemon, make lemonade
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 20 Dec 2003, 15:10
Post #12


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




marty,defapt aprinderea asta electronica despre care vb noi este aprindere tranzistorizata.
o aprindere electronica de la mama ei iti inlocuieste delcoul.e aprinderea de la berlinele pe injectie,dsn,etc
intre cele 2 mai exista o varianta care iti inlocuieste definitiv platina.e facuta pe baza de optocuploare sau magnetocuploare,adica niste senzori care se pun pe ax si niste receptori in locul platinei.e ceva usor asemanator cu principiul de la mouse.
daca te referi la aprinderea tranzistorizata,atunci comanda o da tot platina insa curentul pe care il suporta ea ,acum il suporta un tranzistor de putere sau un tiristor si astfel ea nu se mai uzeaza.
stii ideal comutatia platinii ar trebui sa fie 0 si 1, adica sa intrerupa brusc si definitv.In realitate daca vizualizezi asta pe un osciloscop vei vedea ca nu e chiar atat de brusca comutatia si se face mai lin.Aprinderea electronica se apropie de o comutatie ideala,adica cand conduce rezistenta e infinita,cand a intrerupt e 0.
La tipul asta de aprindere(tranzistorizata),platina fiind cea care da comanda,ea e actionata de cama axului,in consecinta degeaba pui aprindere daca nu schimbi axul.


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 20 Dec 2003, 15:16
Post #13


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




beby1300 cred ca toate sunt inductive.
intr-o bobina cu cat timpul dt in care trece curentul prin ea este mult mai scurt,cu atat tensiunea pe care o debiteaza ea este mai mare.Comutatia este instantanee la aprinderea electronica.
De asta e buna aprinderea tranzistorizata ca-ti asigura o tensiune mai mare in secundarul bobinei de inductie deci o scanteie mai buna.


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DAMARIUS
post 22 Dec 2003, 00:05
Post #14


Membru incepator


Group: Members
Posts: 16
Joined: 19 December 03




Eu am aprindere electronica si nu prea sint multumit de ea. De fapt nu pot sa bag mina in foc, dar cred ca din cauza ei masina este puturoasa. Am mai vorbit si cu prietenii care au avut asa ceva si mi-au confirmat suspiciunile. Intrucit voi cunoasteti mai bine aprinderea electronica, ce parere aveti. Este posibil asa ceva?


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 22 Dec 2003, 08:47
Post #15


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




Este posibil daca e facuta de cineva care nu prea are habar...
Daca e facuta de vreo firma,stai linistit ca nu de-aia e masina ta puturoasa si daca ai scoate-o ar deveni mai puturoasa...


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 22 Dec 2003, 08:47
Post #16


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Damarius, o singura problema au aprinderile astea, se mai si strica icon_evil.gif .
Am patit-o si eu.
Incearca si fara ea si daca merge mai bine, ia-ti alta. :wink:


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 22 Dec 2003, 08:49
Post #17


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




Eu o am de vreo 3 ani si nu am avut absolut nici o problema
Merge ca in prima zi


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DAMARIUS
post 22 Dec 2003, 11:18
Post #18


Membru incepator


Group: Members
Posts: 16
Joined: 19 December 03




Este posibil sa aveti dreptate. Voi studia problema. Multumesc frumos pt informatie. :?


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Speedboys
post 30 Dec 2003, 23:29
Post #19


Membru incepator


Group: Members
Posts: 17
Joined: 26 December 03
From: Oradea




salut. Din fabrica distanta la bujie este de 0.75mm. Daca o lasati asa masina trage un pic mai slab dar capacul delco nu este supus la o sarcina atat de mar iar daca faceti deschiderea la 1 1.1 mm masina trage mult mai bine dar capacul de delco se arde destul de usor deci dupa5000km(un bosh).


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 5 Jan 2004, 09:34
Post #20


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Din pacate aprinderea mea si-a dat obstescu sfirsit (bineinteles ca a luat dupa ea si o bobina aproape noua icon_evil.gif ).
Am vazut acu' un amplificator de scinteie (costa 90K) cred ca o sa fac un experiment cu el :wink: .


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
hawkeye
post 5 Jan 2004, 19:55
Post #21


Membru incepator


Group: Members
Posts: 69
Joined: 16 July 03




unde ai gasit amplificatorul acela? are vreo denumire sau pur si simplu intreb de "amplificator de scanteie"?
se pare ca toata lumea are probleme cu aprinderile romanesti, si a mea a decedat dupa un an dar n-a luat cu ea si bobina.


--------------------
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 6 Jan 2004, 09:14
Post #22


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Hawkeee, eu l-am vazut cam in toate magazinele de piese (la Iasi, la Autocenter, la Bras, la Racemi) E o chestie cilindrica, neagra (nu va ginditi la prostii icon_twisted.gif ) in care intra fisa centrala de la bobina, iar ea se monteaza pe capacul delcoului (sper ca asa e :wink: , oricum scrie pe ea). Si chiar asa se cheama "Amplificator de scinteie".
Astept si eu miine malaiul si ma duc sa-mi iau una, ca de cind a decedat aprinderea am ramas cu bujiile la 0.85 si le cam maninca.
In rest merge bine si fara minunea aia (m-a dezamagit azi-dimineata ca a pornit la a doua cheie icon_evil.gif ).


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kriiss888
post 6 Jan 2004, 11:52
Post #23


Membru


Group: Members
Posts: 159
Joined: 19 December 03
From: Bucuresti




am citit si eu chestiile astea despre aprindere electronica

zilele astea cat am avut probleme cu masina de nu mai pornea am un vecin care s-a oferit sa-mi dea o aprindere. problema e ce el o are de mult...e facuta de o societate romana-italiana nu stiu prin ce an dar firma e de genul xyz'92 deci cam veche banuiesc
ca aspect o cutie neagra ceva mai mica ca si capacul in care sunt sigurantele
stie cineva ceva de ea, nu am nici o schema si nu stiu cum se monteaza ca as incerca
as putea sa stric ceva oare?
si daca am probleme cu ea pot sa revin la aprinderea normala oriunde, pe camp daca ma lasa de exemplu??/


--------------------
Dacia Logan Laureate Plus 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 6 Jan 2004, 12:05
Post #24


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Din pacate, daca nu scrie nimic pe ea e cam greu sa-ti dai seama cum se monteaza. Eu am vazut vreo 3 tipuri de montaj, asa ca nu stiu sum ai putea s-o montezi.
In principiu, ai trei contacte pe o aprindere.
Unul (minusul) merge la delco, unul se pune la + bobinei, iar unul preia + de la baterie (cel care vine la bobina in mod normal). Minusul de la bobina ramine cu firul de la turometru.
Problema e ca daca nu o montezi cum trebuie, sau e defecta risti sa-ti rezolvi si bobina, si eventual platina.
Daca nu ai o schita de montaj nu risca.
Parerea mea :wink:


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kriiss888
post 6 Jan 2004, 12:13
Post #25


Membru


Group: Members
Posts: 159
Joined: 19 December 03
From: Bucuresti




..mda...nu am o schema
vecinul asta al meu mi-a spus ca a mai dat la alt vecin acelesi model si ca merge bine mersi. sa vad daca pot sa vad cum a montat-o
fara schema sau fara sa vad alta montata nu ma bag
sincer..mi-as pune o 'electronica' d'asta ca vad ca are ceva avantaje...pana nu se strica....


--------------------
Dacia Logan Laureate Plus 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 6 Jan 2004, 17:54
Post #26


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




legat de aprindere,singurul dezavantaj la mine e ca-mi introduce paraziti in amplificatorul cass-ului si inainte nu era asa...
am incercat cu fel de fel de filtre dar nu a mers cinestie ce..


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kriiss888
post 7 Jan 2004, 08:56
Post #27


Membru


Group: Members
Posts: 159
Joined: 19 December 03
From: Bucuresti




m-am hotarat sa-mi cumpar aprindere electronica.
3 intrebari:

1. este vreo marca sau produs pe care mi-l recomandati?cam cat costa?

2. daca ma lasa 'pe camp' pot reveni usor fara modificari mari la aprinderea normala?

3.cum se monteaza?

multumesc


--------------------
Dacia Logan Laureate Plus 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 7 Jan 2004, 09:20
Post #28


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




kriiss, in primul rind, asa cum am mai rugat si pe altii, scrie-ti locatia in profil ca e foarte greu sa-i spui unui om unde sa se duca :wink: daca nu stii de unde e.

Eu am avut o aprindere foarte buna la berlina (din pacate am vindut-o cu tot cu ea).
Era facuta la Iasi parca, o cutie metalica rosie, care se monta direct pe bobina.
Asta care a decedat acum (sau ma rog, ce-o fi avind, da' n-o mai pun ca-mi intrerupe la peste 2000 de ture) a bulit deja o bobina, e tot rosie, din plastic, are un led care cica ar trebui sa te ajute la reglat avansul (dar eu n-am reusit sa fac asta cu ea), si e facuta la Tirgu-Mures.
Am mai vazut una, neagra, din metal, care vine montata pe caroserie, e facuta la Brasov, dar inca nu pot sa-ti spun nimic despre ea.
Toate aceste aprinderi costa intre 250-300k

Eu m-am hotarit sa incerc un amplificator de scinteie care costa 90K si am inteles ca are cam acelasi efect ca si o aprindere tranzistorizata.

Atentie APRINDERE ELECTRONICA (care sa inlocuiasca total delocul) inca nu am gasit, iar la Electroprecizia nu au decit un proiect, care n-a fost pus niciodata in fabricatie.


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
marius-gabriel
post 7 Jan 2004, 10:40
Post #29


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.038
Joined: 14 November 03
From: CALARASI




paul cu siguranta nu are acelasi efect
stiu de ce vb.e o chestie care se pune pe capacul de delco la fisa centrala.in instructiunile lui scrie ca ar avea acelasi efect(porniri usoare la rece,scaderea consumului,cresterea puterii,etc) dar iti spun sigur ca platina se duce la fel de repede ca si cand nu ar fi.
eu ma gandeam sa-l pun si pe ala pe langa aprindere,dar mi-e teama sa nu mai aiba efect aprinderea.
amplificatorul ala cred ca contine in interior un fel de bobina.
la iasi nu cred ca exista prin targuri,dar in vitan am vazut un tip care facea aprinderi electronice "adevarate"
pe axul delcoului erau un fel de magneti pozitionati pe came,si avea niste senzori la camp magnetic folositi ca receptori si astfel platina era inlocuita definitiv.toata treaba asta era legata la o cutie care aavea un montaj electronic in ea.se putea si regla parca.
in fine,omuletul vindea delcoul echipat complet undeva pe la 1 mil si iti dadea si garantie parca


--------------------
DACIA 1300/ HONDA CIVIC EX -
MARIUS
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
paulp
post 7 Jan 2004, 10:44
Post #30


Bagator de seama!


Group: Members
Posts: 3.488
Joined: 31 July 03
From: Iasi




Bine ca m-ai lamurit ce e cu chestia aia, ca azi voiam sa ma duc sa-mi iau.
Cred ca o sa fac o investitie in aprinderea aia de metal (desi nu stiu unde o sa o pun ca la mine delocul vine in fata, iar bobina in lateral, linga senzorii de temperatura.
De aia de care vorbesti am "auzit" aici pe forum, dar e cam greu sa fac un drum pina Bucuresti sa o monteze omuletul. La Iasi n-am gasit asa ceva.


--------------------
Fiat Linea Active, 2011 - PAD
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+

279 Pages  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
DaciaClub
Random Picture Google search Last addition
Imagine aleatoare
căutare personalizată
Ultima imagine adaugata


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Time is now: 25th November 2014 - 23:47
Forum Renault Server hosting