DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

3 Pages  1 2 3 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Cumperi sau stai cu chirie?, articol de pe hotnews

Diac
post 20 May 2008, 17:15
Post #1


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.011
Joined: 18 April 05
From: Bucuresti.




Cumperi sau stai cu chirie?

"In ultimii ani am vazut o multime de tineri prieteni imprumutand bani buni pentru a-si cumpara o casa. Motivarea a fost mereu aceeasi: de ce sa platesc chirie cuiva in loc sa platesc ratele la banca pentru casa mea? Sunt multe motive si le voi enumera mai jos.




Cumpararea unei case este o decizie grea. Financiar vorbind, pentru multi este cea mai mare investitie a vietii. Tinerii se grabesc sa-si cumpere case, impinsi de sfaturile parintilor si de presiunea culturala si sociala. Esti nimeni fara casa ta! Lumea te va arata cu degetul, ca fiind incapabil de a avea o casa. Lucrurile se agraveaza cu atat mai mult atunci cand intemeiezi o familie si iti doresti copii.


Perioada speculei imobiliare a trecut pe zona apartamentelor de 2-3 camere. Cei care au cumparat cu 20.000$ au facut o afacere buna. Cei care cumpara anul acesta, se indeparteaza de castigul rapid din imobiliare, ramanand doar cu responsabilitatea financiara a achizitiei.

Un apartament decent de doua camere, intr-un bloc nu foarte vechi (20 ani), costa 100.000 de euro. De dragul sumelor rotunde vom aproxima, desi de obicei costurile sunt mai mari. Avem, asadar, o suma serioasa. O decizie de 100.000 de euro trebuie bazata pe un calcul atent, nu pe ce crede lumea sau "vocea poporului".

Dilema: Stam cu chirie sau cumparam? Nu spun ca trebuie sa faci intr-un fel sau altul, doar ca trebuie sa alegi foarte atent. Ai nevoie de o estimare a costurilor pentru 30 de ani de acum inainte!

Ce inseamna sa stai cu chirie? Sa platesti lunar o chirie fixa. Sa te muti din cand in cand. Sa ai totul de-a gata, pregatit. Sa folosesti un serviciu.

Ce avantaje ai daca stai in chirie? La intamplare, cele mai importante:

Ai mobilitate - poti pleca oricand iti doresti.
Poti sa cresti sau sa-ti reduci costurile cu chiria, in functie de situatia financiara de moment.
Costurile sunt clare: platesti chiria si utilitatile. Nu platesti impozite, reparatii, utilare, interventii de urgenta samd.
Nu trebuie sa-ti cumperi electrocasnice sau mobila (consumabile), le poti inchiria la pachet.
Dezavantajele inchirierii:

Nu stai in casa ta. E un dezavantaj psihologic, deoarece lumea nu se schimba cu nimic daca stai intr-o casa proprietate personala sau nu.
Nu ai libertate totala pentru reamenajare sau modificari.
Nu esti proprietar, deci nu esti in pozitia de a avea o investitie imobiliara pe termen lung.
Se mai poate adauga continut la ambele capitole. Cu toate astea, tu vrei sa cumperi. Ok. Sa facem un calcul!"
Sursa : Hotnews
detalii pe
http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar...stai-chirie.htm

sau

http://www.manac.ro/2008/05/19/cumperi-sau-stai-cu-chirie/

Articolul omite anumite realitati românesti as zice :
- proprietarul poate creste chiria cum vrea el
- de obicei elctrocasnicele si mobila incluse in chirie sunt vechi si uzate.
- reparatiile nu prea le face proprietarul, de cele mai multe ori, trebuie chiriasul sa cheltuiasca.
- treaba cu esti sclavul bancii nu se aplica, daca nu ai bani de chirie zbori oricum.


Deci ce parere aveti : merita mai mult sa platesti chirie decât sa te indatorezi pe 20 - 30 de ani?

This post has been edited by Diac: 20 May 2008, 17:18


--------------------
Renault Megane sedane/Nissan X-trail 2005/2017 Influence/Tekna - HAN/AIZ/DIA
Alexandru.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
liviu2004
post 20 May 2008, 17:24
Post #2


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.184
Joined: 21 November 05




Clar trebuie sa cumperi. Dupa 30 de ani lasi ceva la copii. Daca stai cu chirie le lasi fix p...


--------------------
Opel Tigra Twintop 2005
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Stefan
post 20 May 2008, 17:33
Post #3


Quite opinionated


Group: Members
Posts: 1.449
Joined: 18 January 08
From: Cluj-Napoca




Pai si copiii nu pot sta la randul lor cu chirie? De unde mentalitatea asta ca trebuie sa lasi ceva copiilor? Traim pentru noi, nu pentru copii. Bineinteles ca iti iei o responsabilitate atunci cand faci un copil. Iti lasi la o parte unele drepturi pentru el, devine prioritar. Trebuie sa-i asiguri o educatie si o copilarie normala, dar de ce sa nu-l lasi sa-si faca singur un rost in viata dupa aia?
Nu sa stai dupa copil cu masina, cu casa, cu masa.


--------------------
Volkswagen Golf 7 Variant 1,4 TSI 2013
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
testike
post 20 May 2008, 17:34
Post #4


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.452
Joined: 18 March 05
From: Cluj




Asa cred si eu.
Oricum,si socotelile de pe blog-ul respectiv mi se par destul de relative, sa nu zic dubioase.. In primul rand preturile sunt din Bucuresti, in CJ de exemplu sunt cu 20-30% mai mici, apoi spune ca pe langa o chirie de 650 euro se mai pot strange inca 400 , din care se cumpara peste o perioada apartament cu bani jos..?! comparativ cu 830 (parca) euro rate..
Apoi, de-abia m-am mutat ultima oara in 5-6 zile ( a durat 3 saptamani per total cu zugravit, instalat mobila, curatenie, etc) , cu copil mic , nu ma vad facand lucrul asta nici macar 1 data/an, nu mai zic de timpul si banii pierduti.

In al 3-lea rand poate se mai indreapta treaba cu creditele astea, sa nu mai platim dublu decat alte tari din EU. Am intrebat recent o cunostinta din Austria, pentru 200k euro plateste 1000 euro rata. Aici ar veni cam 1800, ca sa nu mai vorbim de 2% comision acordare, eventual 4% restituire avans, si alte comisioane..


--------------------
Mazda 3 2018 Prestige 2009 1.5 DCI 85CP Ambition 2004 1.6 MPI
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Diac
post 20 May 2008, 17:34
Post #5


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.011
Joined: 18 April 05
From: Bucuresti.




adaug argumentatia de pe blogul respectiv :

"100.000 de euro. Va trebui sa-i imprumuti, cu 20% avans. Greu de crezut ca ai deja avansul de 20.000, deci il vei imprumuta mascat si pe acela sau poate, vei avea un credit cu avans 0%. Apartamentul de vis va fi al tau! Cat te costa?

Presupunem ca imprumuti toti banii si ca dobanda efectiva este de 10%, fara alte taxe ascunse. Asta inseamna ca vei plati o rata lunara de 845 euro. Dupa 30 de ani, vei fi platit 304.200 euro.

Cumpararea efectiva presupune plata unui comision de 3% catre agentia imobiliara si a altor ~2% catre stat/notar. Asta inseamna inca 5.000 de euro bani de care ai nevoie cash, la inceput.

Impozit si asigurare pentru locuinta? Desi in momentul acesta impozitele sunt inca mici, e de asteptat ca acestea sa ajunga undeva la 1% din valoarea cladirii, anual, fiind astfel sub nivelul international de impozitare. Cum Romania este foarte dornica de aliniere si depasire a nivelului european de impozitare, inseamna ca in medie, vei mai cheltui inca 1.000 de euro pe an cu asigurarea si impozitul. Nici nu luam in calcul asigurarea de viata de care ai nevoie sa faci imprumutul. Asadar, plus 30.000.

Amenjarea interioara, mobila, electrocasnicele. Toate astea dureaza 5 ani in medie. Dupa trebuie schimbate. Costul initial de amenajare, minim 15.000. Inca 5000 la fiecare 5 ani. Plus 40.000. Tevi, dus, usa, televizor, incalzire, bucatarie. Aparent nu au cum sa coste atat de mult. In practica, cu acesti bani se poate pastra un nivel de decent, nimic extravagant.

Ignor multe alte mici cheltuieli. Pastram investitia la minim. Costuri: 304.200 + 5.000 + 30.000 + 40.000 = 379.200 euro. Pentru ce? Pentru un umil apartament de 2 camere, amenajat binisor.

Investitie? Consolarea tuturor este ca peste 30 de ani, cand deja ai vreo 60 de ani, ai apartamentul tau, pe care-l poti vinde. Sa vedem … un apartament de 50 de ani, in blocuri care noi au garantie 50 de ani. Destul de bine intretinut, dar incomparabil ca si comoditate sau calitate cu restul apartamentelor construite in anul …. 2035. Cu cat il poti vinde? Eu zic ca esti norocos daca mai iei 150.000 de euro pe el. Asadar, vei fi cheltuit 379.200 - 150.000 = 229.000, adica 636 euro pe luna.

Nu putem prevedea evolutia inflatiei, evolutia constructiilor in 30 de ani, cutremure. Ce putem afla statisic, este ca vom avea cel putin 4 perioade de recesiune. Ce inseamna asta? Ca in 30 de ani vor fi sigur 4 perioade in care iti va fi foarte greu sa-ti platesti cei 1000 de euro lunar, costul de a sta in propria casa! Tot in acele perioade apartamentele ca al tau se vor vinde la preturi foarte mici …

Ce mai stim:

Ca daca 30 de ani de acum inainte nu ai 845 de euro lunar, vei ramane fara casa.
Ca tu nu esti proprietarul casei, ci banca. Tu esti proprietarul unui imprumut.
Ca in primii 15 ani vei plati mai mult de 636 de euro doar dobanda lunara la imprumut.
Ca daca platesti imprumut mai rapid, vei mai achita cateva mii in comisioane.
Ca in fiecare luna cumperi valuta, in ultima zi, la cel mai prost curs, sa-ti platesti imprumutul (cam 2% din 304.200 + comisioane de transfer).
Ca daca ai vecini care nu-ti plac, bloc cu probleme, vedere la ghena, sobolani … ramai cu ele.
Ca nu mai poti face alte imprumuturi mari, deorece ai o ipoteca imensa.
Ca s-ar putea sa-ti vinzi apartamentul invechit cu mai putin decat l-ai cumparat, ignorand inflatia.
Ce poti face cu 636 de euro pe luna?

Poti inchiria un apartament utilat integral, ca cel cumparat.
Te poti muta oricand vrei, oriunde vrei.
Poti lasa proprietarul sa plateasca asigurare, impozite, reparatii, renovari.
Iti poti deconta chiria pe firma, contabil mult mai avantajos decat o amortizare a unei cladiri.
Poti sa te muti intr-o garsoniera cand nu ai bani
Poti sa-i spui proprietarului ca e recesiune si daca nu vrea sa-ti reduca chiria te vei multa altundeva, unde ti se ofera aceleasi conditii cu mai putini bani.
Imprumutul ipotecar are o mare calitate: Te obliga sa platesti. Economisire fortata. Dar, decat sa cheltuiesti 1000+ de euro pentru rate, mai bine stai in aceleasi conditii cu chirie si …

Depui in banca in fiecare luna 400 de euro, cu 10% dobanda (pe langa banii dati pe chirie!).
Poti sari din plati, nu te obliga nimeni sa depui banii in ultima zi sau in fiecare luna.
In zece ani vei fi economisit 82.000 de euro, sau mai mult daca ii investesti la bursa (ex: 8% anual peste inflatie in USA in ultimii 30 de ani).
Cu 82.000 de euro, intr-o perioada de recesiune, vei putea cumpara un apartament cu banii jos.
Poti face un imprumut mult mai mic pentru un teren intr-o zona care se va dezvolta puternic peste 5-10 ani.
Investesti in propria afacere, care poate avea cel mai mare nivel de castiguri.
Ai 300 de euro lunar pentru o masina mereu noua in leasing si 1200 de euro anual pentru o vacanta.
samd …
Casa ta? Nu merci. De multe ori nu merita. Poate … daca o construiesti tu, daca o cumperi la un pret foarte bun, daca e o adevarata investitie (unii ar zice specula). Altfel, chiria e o solutie foarte buna.

NOTA: Am luat in calcul evolutiile pe termen lung din pietele straine, deoarece Romania nu are inca o perioada de capitalism relevanta. Se porneste de la situatia de anul acesta, nu cea din trecut, cand se putea cumpara pentru mult mai putin. Calculul e facut de azi inainte pentru Bucuresti. In provincie exista o proportie intre costurile de achizitie ale apartamentelor si chirii. "

sursa : 100.000 de euro. Va trebui sa-i imprumuti, cu 20% avans. Greu de crezut ca ai deja avansul de 20.000, deci il vei imprumuta mascat si pe acela sau poate, vei avea un credit cu avans 0%. Apartamentul de vis va fi al tau! Cat te costa?

Presupunem ca imprumuti toti banii si ca dobanda efectiva este de 10%, fara alte taxe ascunse. Asta inseamna ca vei plati o rata lunara de 845 euro. Dupa 30 de ani, vei fi platit 304.200 euro.

Cumpararea efectiva presupune plata unui comision de 3% catre agentia imobiliara si a altor ~2% catre stat/notar. Asta inseamna inca 5.000 de euro bani de care ai nevoie cash, la inceput.

Impozit si asigurare pentru locuinta? Desi in momentul acesta impozitele sunt inca mici, e de asteptat ca acestea sa ajunga undeva la 1% din valoarea cladirii, anual, fiind astfel sub nivelul international de impozitare. Cum Romania este foarte dornica de aliniere si depasire a nivelului european de impozitare, inseamna ca in medie, vei mai cheltui inca 1.000 de euro pe an cu asigurarea si impozitul. Nici nu luam in calcul asigurarea de viata de care ai nevoie sa faci imprumutul. Asadar, plus 30.000.

Amenjarea interioara, mobila, electrocasnicele. Toate astea dureaza 5 ani in medie. Dupa trebuie schimbate. Costul initial de amenajare, minim 15.000. Inca 5000 la fiecare 5 ani. Plus 40.000. Tevi, dus, usa, televizor, incalzire, bucatarie. Aparent nu au cum sa coste atat de mult. In practica, cu acesti bani se poate pastra un nivel de decent, nimic extravagant.

Ignor multe alte mici cheltuieli. Pastram investitia la minim. Costuri: 304.200 + 5.000 + 30.000 + 40.000 = 379.200 euro. Pentru ce? Pentru un umil apartament de 2 camere, amenajat binisor.

Investitie? Consolarea tuturor este ca peste 30 de ani, cand deja ai vreo 60 de ani, ai apartamentul tau, pe care-l poti vinde. Sa vedem … un apartament de 50 de ani, in blocuri care noi au garantie 50 de ani. Destul de bine intretinut, dar incomparabil ca si comoditate sau calitate cu restul apartamentelor construite in anul …. 2035. Cu cat il poti vinde? Eu zic ca esti norocos daca mai iei 150.000 de euro pe el. Asadar, vei fi cheltuit 379.200 - 150.000 = 229.000, adica 636 euro pe luna.

Nu putem prevedea evolutia inflatiei, evolutia constructiilor in 30 de ani, cutremure. Ce putem afla statisic, este ca vom avea cel putin 4 perioade de recesiune. Ce inseamna asta? Ca in 30 de ani vor fi sigur 4 perioade in care iti va fi foarte greu sa-ti platesti cei 1000 de euro lunar, costul de a sta in propria casa! Tot in acele perioade apartamentele ca al tau se vor vinde la preturi foarte mici …

Ce mai stim:

Ca daca 30 de ani de acum inainte nu ai 845 de euro lunar, vei ramane fara casa.
Ca tu nu esti proprietarul casei, ci banca. Tu esti proprietarul unui imprumut.
Ca in primii 15 ani vei plati mai mult de 636 de euro doar dobanda lunara la imprumut.
Ca daca platesti imprumut mai rapid, vei mai achita cateva mii in comisioane.
Ca in fiecare luna cumperi valuta, in ultima zi, la cel mai prost curs, sa-ti platesti imprumutul (cam 2% din 304.200 + comisioane de transfer).
Ca daca ai vecini care nu-ti plac, bloc cu probleme, vedere la ghena, sobolani … ramai cu ele.
Ca nu mai poti face alte imprumuturi mari, deorece ai o ipoteca imensa.
Ca s-ar putea sa-ti vinzi apartamentul invechit cu mai putin decat l-ai cumparat, ignorand inflatia.
Ce poti face cu 636 de euro pe luna?

Poti inchiria un apartament utilat integral, ca cel cumparat.
Te poti muta oricand vrei, oriunde vrei.
Poti lasa proprietarul sa plateasca asigurare, impozite, reparatii, renovari.
Iti poti deconta chiria pe firma, contabil mult mai avantajos decat o amortizare a unei cladiri.
Poti sa te muti intr-o garsoniera cand nu ai bani
Poti sa-i spui proprietarului ca e recesiune si daca nu vrea sa-ti reduca chiria te vei multa altundeva, unde ti se ofera aceleasi conditii cu mai putini bani.
Imprumutul ipotecar are o mare calitate: Te obliga sa platesti. Economisire fortata. Dar, decat sa cheltuiesti 1000+ de euro pentru rate, mai bine stai in aceleasi conditii cu chirie si …

Depui in banca in fiecare luna 400 de euro, cu 10% dobanda (pe langa banii dati pe chirie!).
Poti sari din plati, nu te obliga nimeni sa depui banii in ultima zi sau in fiecare luna.
In zece ani vei fi economisit 82.000 de euro, sau mai mult daca ii investesti la bursa (ex: 8% anual peste inflatie in USA in ultimii 30 de ani).
Cu 82.000 de euro, intr-o perioada de recesiune, vei putea cumpara un apartament cu banii jos.
Poti face un imprumut mult mai mic pentru un teren intr-o zona care se va dezvolta puternic peste 5-10 ani.
Investesti in propria afacere, care poate avea cel mai mare nivel de castiguri.
Ai 300 de euro lunar pentru o masina mereu noua in leasing si 1200 de euro anual pentru o vacanta.
samd …
Casa ta? Nu merci. De multe ori nu merita. Poate … daca o construiesti tu, daca o cumperi la un pret foarte bun, daca e o adevarata investitie (unii ar zice specula). Altfel, chiria e o solutie foarte buna.

NOTA: Am luat in calcul evolutiile pe termen lung din pietele straine, deoarece Romania nu are inca o perioada de capitalism relevanta. Se porneste de la situatia de anul acesta, nu cea din trecut, cand se putea cumpara pentru mult mai putin. Calculul e facut de azi inainte pentru Bucuresti. In provincie exista o proportie intre costurile de achizitie ale apartamentelor si chirii.


sursa : http://www.manac.ro/2008/05/19/cumperi-sau-stai-cu-chirie/


--------------------
Renault Megane sedane/Nissan X-trail 2005/2017 Influence/Tekna - HAN/AIZ/DIA
Alexandru.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
mauru007
post 20 May 2008, 17:36
Post #6


sir


Group: Members
Posts: 437
Joined: 27 February 05
From: Bucuresti




Depinde ce situatie. Ce uita meseriasii astia in articole sa pomeneasca e ca apartamentul la care platesti poti sa il vinzi cu acordul bancii sau cu o plata anticipata a creditului. Preturile momentan sunt in crestere asa ca oricum nu iesi in paguba chiar daca iei in considerare faptul ca platesti dobanda de 10 % pe an la banca. Pretul apartamentului in care stau eu de 8 luni a crescut daca e sa ma iau dupa cat am auzit ca s-a vandut pe scara cu aproximativ 40 % fata de ce am platit eu.
Chiar nu vad avantajul chiriei doar sa ai alte cheltuieli mai importante si rata la banca sa presupuna o scadere drastica a veniturilor.
Plus ca pe termen lung o rata la banca care era de 40% din venitul familiei poate sa ajunga sa repreziinte 5 % din venit. Pretul chiriei va fi mereu dictat de cerere si oferta raportata la puterea ce cumparare.
Si decat sa stai in chirie in romania (fara acte, fara siguranta ca maine nu va creste pretul chiriei nejustificat, fara reparatii din partea proprietarului cand e cazul etc.) chiar nu e vreo afacere. Mai degraba as fi interesat sa inchiriez o masina daca ar fi preturile mai rezonabile si sa nu mai am una proprietate personala sa ma stresez unde o parchez sa platesc impozite, taxe si cand sta in fata blocului, sa se devalorizeze in fiecare an nu mai vorbesc de eventualele probleme etc.

P.S. calculele sunt nerealiste. Azi am vb. cu finul meu care isi cauta un apartament de 100.000 euro si pentru un credit de 80.000 euro dai inpoi in 25 de ani aproximativ 180.000 de euro. Nu stiu de unde i-au iesit la 100.000 euro 300.000 euro dati inapoi.
Cu cei 5000 de euro pentru mobila si electrocasnice iarasi era pe langa anul trecut in octombrie am cheltuit cam 3500 euro cu totul pe mobila pe comanda (3 camere)+ electrocasnice full ca aveam doar un amarit de prajitor de 20 de ron si Tv-ul.
Si oricum placerea de a spune cuiva "iesi in p..a mea din casa mea! priceless. Pentru celalalte cazuri exista proprietari si chiriasi!
P.S. culmea e ca eu nu am vrut sa cumpar apartament, sotia a facut credit si apartamentul e pe numele ei, eu nu am nici o pretentie. Asta chiar ca e cea mai buna afacere, ce credite, ce chirie! smile.gif

This post has been edited by mauru007: 20 May 2008, 17:58


--------------------
Ford Focus 2002/Ghia - vl
Ford Focus Sedan 1.6 I 101 CP / Ford Fiesta 2009 1.4 diesel
Bucuresti/Salajan
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Dorubarg
post 21 May 2008, 08:13
Post #7


Membru incepator


Group: Members
Posts: 56
Joined: 20 October 04
From: Galati




am citit si eu articolul pe blogul tipului insa se vede ca nu este familist. As vrea sa-l vad si eu cu un copil mic sau doi si cu bagajele pregatite in eventualitatea unui nou mutat.Ce faci cu gradinita, cu scoala, cu prietenii copiluli tau? Sau ii explici ca toate astea nu conteaza si ca a avea casa ta e cea mai mare prostie, right?

Cel mai mult mi-a placut argumentul ca poti sa-i ceri proprietarului sa mai scada din chirie ca daca nu pleci la altul.. Cred ca e plin Bucurestiul de proprietari care stau cu apartamentul gol ca nu vor chiriasii sa plateasca cat cer...

Daca esti single si viata e doar un context pentru noi si noi provocari atunci da, nu se merita sa ai casa ta. A sustine insa ca indiferent de context e mai bine chirias, mi se pare cel putin superficial...

This post has been edited by Dorubarg: 21 May 2008, 08:14


--------------------
Dacia LOGAN 1.6 - GL 90 CAT
Dacia 1310 Berlina , 1990
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
dantes
post 21 May 2008, 08:26
Post #8


Membru


Group: Members
Posts: 3.312
Joined: 12 December 03
From: Tzaranoaia




Dupa ce am citit articolul am putut sa remarc urmatoarele:
- e scris de o persoana care nu se poate atinge de un credit/apartament si nu are banul necesar sa cumpere
- datorita primului punct calculele sunt luate doar din acea perspectiva fara a lua in calcul si alte aspecte

Cred ca domnul respectiv nu stie de refinantari, de faptul ca daca nu platesti iti ia casa, dar macar iti mai ramane ceva ban deoparte si poti apoi retrograda la o chirie, pe cand daca stai in chirie si nu mai ai bani, stai in strada fara nimic ...

Situatia e cu mult mai complexa decat felul cum e prezentat...


--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
axabrt
post 21 May 2008, 09:13
Post #9


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.057
Joined: 15 February 05
From: Ploiesti




LA 10 km de oras (ploiesti) gasesti locuri de 1500 mp, cu 20.000 euro
la 20 km de oras gasesti si cu 7000 de euro. Daca mai punem sa zicem 400 euro mp construit la negru inseamna ca iti iese cu 50.000 o casa de cam 100 de metri patrati. Desi poti sta si in 60 !!! Iti mai trebuie o masina de 10000 si gata...20 de minute pana in oras. Daca ai noroc sa lucrezi in afara orasului (bucurestinii stiu) ajungi mai repede din afara orasului decat din centru ! Ce atata stres !
E fireasca aceasta miscare inversa , ceausescu a facut rau aducand fortat taranii in orase ? Cum credeti ca au aparut orasele astea ? Intrebati-va bunicii si o sa va luminati


On topic
Pai tipul cu articoolul afirma pe acolo

Depui in banca in fiecare luna 400 de euro, cu 10% dobanda (pe langa banii dati pe chirie!).
In zece ani vei fi economisit 82.000 de euro, sau mai mult daca ii investesti la bursa (Cu 82.000 de euro, intr-o perioada de recesiune, vei putea cumpara un apartament cu banii jos.
Parerea mea e ca cu 82000 de euro in perioada de recesiune, ei vor valora cam 10%. Deci tipul efectiv e cretin. Adica orice ai face tot n-ai avea bani sa cumperi.
Poate nu cunoaste fenomenul FNI ? Daca investeste la bursa o sa ia cam nimica in recesiune

Eu am destule apartamente si pot sa spun ca dorm pe o singura perna.
Piata o sa se aseze si la noi, e o psihoza sociala asta cu casele, intretinuta artificial de banci (care nu-i asa, fac profit) si de dezvoltatorii imobiliari (care nu-i asa fac profit) si de diversi indivizi...care nu-i asa sunt stresati degeaba !

Poate unii dintre voi au fost pe afara, mai e loc sa creasca preturile. De exemplu o garsoniera in centrul parisului e 1500000 de euro.
Dar o casa in Bremen, cu 1 ha de teren e cam 100000 euro. Deci.
Zone si preturi. La noi o sa mai creasca pretul cam pana o sa fie cam duble. Sau triple.

o spun cu toata convingerea, sper sa fie numai miscari speculative pe pietele externe, da o sa ne omoare pretul petrolului.Care o sa reflecte in orice !
Fiindca...se scumpeste petrolul, cresc preturile (la orice). faceti o oarecare analiza si veti vedea ca dublarea preturilor la benzina se suprapune peste triplarea preturilor la orice...ca de mai e si profitu !

This post has been edited by axabrt: 21 May 2008, 09:22


--------------------
Ford Focus mk3.5 Ecob00st
.dracnev si boboru’ este viitoru’.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Andy_ACS
post 21 May 2008, 09:34
Post #10


Yes, I'm not!


Group: Members
Posts: 6.273
Joined: 19 July 04
From: Craiova




Dar la 15-20 de km de oras ce te faci cu apa, canalizarea, gazele, curentul electric, cablul, internetul (desi la astea ultime 2 gasesti solutii alternative usor)? Ce te faci cu serviciile, daca vrei sa cumperi ceva trebuie sa mergi 40 km dus intors... Nu te poti muta chiar asa in mijlocul campului... in plus nu ai drept de construire pe teren agricol, iar 400E/mp construit e o adevarata utopie smile.gif

O varianta de mijloc - sa incerci intr-un sat invecinat la maxim 5-10km, cu utilitati precum gaze, apa, curent, e o solutie mai buna. Desi daca te interesezi cat te costa sa tragi gaze, apa, curent de la reteaua stradala pana la casa ta iti vin toti dracii...

In final parerea mea: Pana iti intemeiezi o familie stai cu chirie, trai modest, strangi cat mai mult. Dupa casatorie, cu economiile stranse in 4-5-6 ani si cu un ajutor de la parinti/sotie mai faci si un credit si iei casa ta.

Bafta!


--------------------
- - -
"Be the change you want to see in the world"
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Christiansen
post 21 May 2008, 09:37
Post #11


Un biet invatacel


Group: Members
Posts: 136
Joined: 4 April 08
From: Bucuresti




QUOTE(dantes @ 21 May 2008, 09:26)
Dupa ce am citit articolul am putut sa remarc urmatoarele:
- e scris de o persoana care nu se poate atinge de un credit/apartament si nu are banul necesar sa cumpere
- datorita primului punct calculele sunt luate doar din acea perspectiva fara a lua in calcul si alte aspecte

Cred ca domnul respectiv nu stie de refinantari, de faptul ca daca nu platesti iti ia casa, dar macar iti mai ramane ceva ban deoparte si poti apoi retrograda la o chirie, pe cand daca stai in chirie si nu mai ai bani, stai in strada fara nimic ...

Situatia e cu mult mai complexa decat felul cum e prezentat...
*



"Domnul respectiv" a facut o analiza ff buna. Ideile expuse acolo le "promovez" de aproape un an printre cunoscuti ... si nici macar nu-l cunosc pe Manac laugh.gif

Contrazice-l pe argumente solide ...


--------------------
Renault Megane 2007 Expression 1,6 16V - B 137 ROC
Dacia Logan 1,4MPI 66.000 km - 01.02.2011 (vandut)
Renault Megane 1,6 16V 124.000 km 10.05.2015 (vandut)
Renault Clio IV 1,2 16V 155.000 km
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
axabrt
post 21 May 2008, 09:54
Post #12


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.057
Joined: 15 February 05
From: Ploiesti




Pai singura problema o reprezinta canalizarea, dar se poate rezolva
In ceea ce priveste problema cumparaturilor, as prefera sa mananc un pui din curtea mea decat unul refrigerat.
O rosie in gradina poti sa o uzi si dupa ce vii de la munca...
E o problema cu scoala, cu liceul, insa nu mai e ce a fost...tot mai mult satele se umplu de vile si cu garaje duble si piscine !!!
Eu prefer oricand sa stau in piscina de la tara, decat in cada de la oras !
Dar mai e !!!

Cristiansen, domnul respectiv e zero barat !

Intre a a lua o casa in credit si a te folosi de ea, apoi dupa terminarea creditului (mai devreme daca e cu putinta) sa ramai totusi cu ceva si a sta cu chirie si a nu avea decat hainele de pe tine in ideea ca vine cutremurul cel mare si oricum nu le luam cu noi, fiecare alege cum vrea.
Totusi dupa ce tragi linie, tot mai bogat este cel cu creditul deoarece poseda ceva ! Am colegi care stau cu chirie si s-au imbolnavit de ulcer, de cancer, de anemie si de toate bolile iminaginabile. Doar ca n-au murit. Nici aia cu credite nu-s mai fericiti, ca oricum e ultima solutie !


--------------------
Ford Focus mk3.5 Ecob00st
.dracnev si boboru’ este viitoru’.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Diac
post 21 May 2008, 09:57
Post #13


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.011
Joined: 18 April 05
From: Bucuresti.




contra-argumentele la teoria manac vin din realitatea româneasca :

ce chirias beneficiaza de electrocasnice de 5 000 de euro la o chirie de 600 de euro?

ce proprietar amenajeaza apartamentul de inchiriat ca sa arate impecabil?

Am prieteni care au zugravit, schimbat obiecte sanitare pe banii lor in apartamentul inchiriat, pentru ca proprietarului i se rupea.

Proprietarul poate oricând sa mareasca chiria cu cât vrea el, pentru ca asa merge piata.

La apartamentul inchiriat, macar il amenajezi cum vrei tu, nu pentru ca sa investesti, ci ca sa te simti bine in el. Iei ce mobila vrei tu ce culori vrei tu la gresie si faianta, etc.

This post has been edited by Diac: 21 May 2008, 09:58


--------------------
Renault Megane sedane/Nissan X-trail 2005/2017 Influence/Tekna - HAN/AIZ/DIA
Alexandru.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
zodrac
post 21 May 2008, 10:22
Post #14


Membru autentic


Group: Members
Posts: 426
Joined: 13 January 05
From: Bucuresti




Desi cam 90% din rationament poate fi demomtat usor, prin prisma realitatii actuale, imediate, din Romania el poate fi aplicat cu succes in tarile cu apa calda.
Realitatea chiriasilor din Romania este dura si plina de incertitudine, am trecut si eu prin asta iar pe linga acest lucru mai este si cererea foarte mare de locuite din zonele economice dezvoltate (Bucuresti, Brasaov, Timisoara, Cluj, ect.) care atrag un flux constant de forta de munca care necesita spatii de cazare si creeaza presiune asupra chiriilor si a preturilor la imobile.
Poate intr-un cadru legislativ strict si aplicat la singe, cu o justitie impartiala, si dupa ce se vor stabiliza preturile la imobiliare (cresterea va fi rezonabila comparativ cu inflatia) poate pentru tineri va fi mai simplu sa fie chiriasi, astfel avat o mobilitate mai mare in a-si uram cariera.


--------------------
* * *
Dacia Logan Ambition 1.5 dCi - iunie 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
kaspersky
post 21 May 2008, 10:51
Post #15


maistru Zen


Group: Members
Posts: 1.063
Joined: 23 April 03
From: Cluj-Napoca




deci cum zicea nenea ala pe blog, 845 EUR rata lunara? Vad ca majoritatea zic ca e ok si si-ar lua apartamentul (unii vreti sa-l lasati ca si mostenire copiilor - frumos, induiesator smile.gif acum sa fim seriosi, iti iei un credit baban sa cumperi un apartament comunist facut prin '70, '80 in cel mai bun caz, sa zicem vechi de 30 de ani, pina platesti ratele mai trec inca 30 deci tu o sa lasi copiilor un apartament mai vechi de 60 de ani. Oare ce valoare va avea atunci?).
Buuun, deci platesti rata 845 EUR, in afara de aer poate mai ai si alte nevoi, sa punem un 250 EUR/luna sa dea rotund (minim minimorum) - sa zicem cheltuieli apartament, transport in comun (ca masina, casco, benzi nu intra in banii astia smile.gif) ), mincare, haine, bla, bla. Iese 1100 EUR/luna, deh, cum majoritatea spuneti ca v-ati baga la apartament la preturile acesta inseamna ca aveti venit lunar cel putin aceasta suma (40 mil lei vechi). Si va mai plingeti ca nu e bani in Romania si nu se cistiga bine! icon_mrgreen.gif


--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
mauru007
post 21 May 2008, 11:21
Post #16


sir


Group: Members
Posts: 437
Joined: 27 February 05
From: Bucuresti




Rata la 100.000 euro ar fi de `700 euro + sau - 50 euro depinde de banca nu 845 euro.


--------------------
Ford Focus 2002/Ghia - vl
Ford Focus Sedan 1.6 I 101 CP / Ford Fiesta 2009 1.4 diesel
Bucuresti/Salajan
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
zodrac
post 21 May 2008, 11:24
Post #17


Membru autentic


Group: Members
Posts: 426
Joined: 13 January 05
From: Bucuresti




Poate mai ai si nevasta, poate te mai ajuta si parintii. Poate iti schimbi serviciul si castigi mai mult.

Fiecare dintre noi trebuie sa isi faca un calcul si sa purceada la ce ii permite punga.

This post has been edited by zodrac: 21 May 2008, 11:27


--------------------
* * *
Dacia Logan Ambition 1.5 dCi - iunie 2006
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
vijelie
post 21 May 2008, 11:37
Post #18


membru violet


Group: Members
Posts: 4.605
Joined: 11 November 05
From: Bucuresti




"Costurile sunt clare: platesti chiria si utilitatile. Nu platesti impozite, reparatii, utilare, interventii de urgenta samd.
Nu trebuie sa-ti cumperi electrocasnice sau mobila (consumabile), le poti inchiria la pachet."

Autorul textului fie ca sta inca la ma-sa acasa fie sta cu chirie la var-su.


--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
dantes
post 21 May 2008, 11:39
Post #19


Membru


Group: Members
Posts: 3.312
Joined: 12 December 03
From: Tzaranoaia




@Christiansen.... Dupa parerea mea, cel mai bun argument e ce relateaza un domn mai jos la comentarii si reflecta exact realitatea... dai banu pe CEVA PALPABIL nu pe ceva care maine e poimaine nu mai e... Basca de asta rata la banca in ultimii sa zicem 5 ani a cam ramas la fel (procentual) pe cand o chirie s-a tot marit, asa ca daca eu iau acum un credit, rata aia o sa aibe o fluctuatie mai mica, intrun mediu reglementat de legi si regulamente.....DAR chiria? daca muschiul proprietarului vrea sa mareasca acea chirie o face si gata...
La final cine e mai castigat?

QUOTE
aurelian
May 19th, 2008 at 8:18 pm

dap… este o analiza destul de “simplista” daca imi permiti acest atribut. Pentru ca te referi la un viitor batut in cuie.
Eu o sa iti propun un punct de vedere diferit bazat pe realitate de data asta:

Am facut un imprumut de 7000 de dolari in 1999. Apartamentul a costat 9000 de dolari (2000 de la parinti). Rata la credit pe 7 ani 94 USD (50% din salariu la momentul respectiv).

In 3 ani salariul mi s-a dublat prin diferite metode inteligente aplicate de angajator (diverse mariri de fidelitate plus trecere de la salariu in USD la salariu in lei cu actualizare trimestriala la inflatie, etc). Deci rata a scazut la 25%. In al 4-lea an mi-am luat masina (tot credit) iar rata suplimentara am inghitit-o usor (repetitia este mama invataturii). In al 6-lea an rata masina + casa ajunsese la 30% din salariu. Anul 6,5 (din economii) am achitat imprumutul deci mi-am ridicat ipoteca si am putut garanta cu apartamentul respectiv un nou imprumut ipotecar pentru casa (pe pamant de data asta) in care sper sa ma mut in toamna. .......


--------------------
O masina oarecare . - .
Old school
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
argon
post 21 May 2008, 11:48
Post #20


Mesaj semiautomat


Group: Members
Posts: 33.671
Joined: 15 August 05




cumperi si il dai in chirie.


--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
axabrt
post 21 May 2008, 13:30
Post #21


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.057
Joined: 15 February 05
From: Ploiesti




imobilier.JPG ( Size: 232.84k ) Number of downloads: 181


uhu, daca acu 10 ani un apartament era 9000 si era ok, acu e 90000 si e ok, peste 10 ani o sa fie 900000 si o sa fie ok. Va garantez eu.

Cam astea e preturile in Franta, asa ca...ma rog un apartament dichisit in centru acolo...

This post has been edited by axabrt: 21 May 2008, 13:39


--------------------
Ford Focus mk3.5 Ecob00st
.dracnev si boboru’ este viitoru’.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Christiansen
post 22 May 2008, 07:29
Post #22


Un biet invatacel


Group: Members
Posts: 136
Joined: 4 April 08
From: Bucuresti




QUOTE(dantes @ 21 May 2008, 12:39)
@Christiansen.... Dupa parerea mea, cel mai bun argument e ce relateaza un domn mai jos la comentarii si reflecta exact realitatea... dai banu pe CEVA PALPABIL nu pe ceva care maine e poimaine nu mai e... Basca de asta rata la banca in ultimii sa zicem 5 ani a cam ramas la fel (procentual) pe cand o chirie s-a tot marit, asa ca daca eu iau acum un credit, rata aia o sa aibe o fluctuatie mai mica, intrun mediu reglementat de legi si regulamente.....DAR chiria? daca muschiul proprietarului vrea sa mareasca acea chirie o face si gata...
La final cine e mai castigat?
*



Daca ai un contract serios, pretul chiriei nu creste rolleyes.gif


--------------------
Renault Megane 2007 Expression 1,6 16V - B 137 ROC
Dacia Logan 1,4MPI 66.000 km - 01.02.2011 (vandut)
Renault Megane 1,6 16V 124.000 km 10.05.2015 (vandut)
Renault Clio IV 1,2 16V 155.000 km
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ady77
post 22 May 2008, 10:42
Post #23


راحتزیل یو


Group: Members
Posts: 1.721
Joined: 15 December 05
From: near Bacau




QUOTE(axabrt @ 21 May 2008, 10:13)
Eu am destule apartamente si pot sa spun ca dorm pe o singura perna.
*


Cam cate apartamente ai? Le-ai luat dupa ce ai divortat?


--------------------
________________ ________________ _________________
The problem with this world is that the intelligent are full of doubts, while stupid ones are full of confidence.

ecnedifnocfollufsisoM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
axabrt
post 22 May 2008, 10:48
Post #24


Membru autentic


Group: Members
Posts: 3.057
Joined: 15 February 05
From: Ploiesti




toti avem da nu recunoastem...o chestie general valabila.


--------------------
Ford Focus mk3.5 Ecob00st
.dracnev si boboru’ este viitoru’.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Shush
post 22 May 2008, 10:51
Post #25


٩(×̯×)۶


Group: Members
Posts: 2.117
Joined: 30 January 07
From: Brasov




Ce sa avem ? Mai multe apartamente ? Eu nu am niciunul sad.gif


--------------------
Seat Leon 2008 Reference 1.6 - Bv-29-Trei Litere
Yamaha YZF-R125 2009 - Bv-88-Aceleasi Trei Litere
ex Dacia Logan 2005 Laureate 1.4
If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat ?
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
mauru007
post 22 May 2008, 10:52
Post #26


sir


Group: Members
Posts: 437
Joined: 27 February 05
From: Bucuresti




Contractul se face pe o perioada determinta, asa ca se poate creste pretul chiriei sau nu vei obtine o prelungire a contractului, plus ca in toate contractele exista clauza de reziliere unilaterala dupa un preaviz stabilit prin contract.

This post has been edited by mauru007: 22 May 2008, 11:01


--------------------
Ford Focus 2002/Ghia - vl
Ford Focus Sedan 1.6 I 101 CP / Ford Fiesta 2009 1.4 diesel
Bucuresti/Salajan
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ady77
post 22 May 2008, 10:55
Post #27


راحتزیل یو


Group: Members
Posts: 1.721
Joined: 15 December 05
From: near Bacau




QUOTE(axabrt @ 22 May 2008, 11:48)
toti avem da nu recunoastem...o chestie general valabila.
*



Eu n-am "destule apartamente".


--------------------
________________ ________________ _________________
The problem with this world is that the intelligent are full of doubts, while stupid ones are full of confidence.

ecnedifnocfollufsisoM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Sony
post 22 May 2008, 11:44
Post #28


Membru autentic


Group: Members
Posts: 2.862
Joined: 30 August 04
From: Ban Land




axabrt, unde ai apartamentele alea? In mercedesul lui lemon demon? radmasa.gif Poate ai o casa si la Cornu si ne numeri ouale acolo. radmasa.gif


--------------------
Caruta cu doi cai frumosi 1945
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
argon
post 22 May 2008, 12:09
Post #29


Mesaj semiautomat


Group: Members
Posts: 33.671
Joined: 15 August 05




sunt de parere ca un creditimobiliar pe termen lung e cea mai mare prostie ce o poate face cineva la ora actuala, la preturile din Bucuresti. In 10 ani omul ala o sa fie distrus financiar.


--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ady77
post 22 May 2008, 12:14
Post #30


راحتزیل یو


Group: Members
Posts: 1.721
Joined: 15 December 05
From: near Bacau




De ce crezi asta? Crezi ca o scada valoarea apartamentului peste 10 ani?
Se anunta scaderea preturilor apartamentelor si terenurilor de vreo 5 ani si preturile tot cresc. Asa ca nu sunt de acord cu tine cool.gif


--------------------
________________ ________________ _________________
The problem with this world is that the intelligent are full of doubts, while stupid ones are full of confidence.

ecnedifnocfollufsisoM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
3 Pages  1 2 3 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 26th April 2024 - 05:52
Forum Renault