Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: v-ati montat repartitoare de caldura?
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
ghc
La noi s-au montat de la aceasta firma, deocamdata n-am platit nimic smile.gif si nici nu s-a efectuat vreo citire. Pe site-ul lor gasiti informatii privind modul de functionare, modalitatea de calcul, legislatie etc.
QUOTE
Pentru a preveni o funcționare eronată sau eventualele încercări de fraudare a repartitorului, doprimo® II trece în modul de funcționare cu un senzor (temperatura aerului presetată la 20˚C) atunci când sesizează o acumulare excesivă de căldură.
WUB
Pa mine ma intreseaza formulele de calcul. Am gasit ceva in 233/2004 la

http://www.anrsc.ro/index/realizari%20legi...e/realizari.htm

http://www.anrsc.ro/index/realizari%20legi...gie_termica.pdf

Mi se pare anormal ca doar scara mea sa dea 100 EURO / luna pentru niste operatii elementare.

Cu banii astia se pot face altceva. Daca are cineva o lista cu formulele mai simplificate e rugat sa o posteze aici.
octa74
Mie mi-a spus administratora de la bloc ca nu are rost sa-mi pun repartitoare, mai els daca stau la etajul 4, pe colt. Daca nu-mi pun repartitoare, ma taxeaza ca pe cel care plateste cel mai mult dintre cei cu repartitoare, cu acelasi nr de camere ca si mine. Si cum toti de pe scara sunt pensionari care fac economii la sange...
WUB
QUOTE(octa74 @ 14 Nov 2005, 12:06)
Mie mi-a spus administratora de la bloc ca nu are rost sa-mi pun repartitoare, mai els daca stau la etajul 4, pe colt. Daca nu-mi pun repartitoare, ma taxeaza ca pe cel care plateste cel mai mult dintre cei cu repartitoare, cu acelasi nr de camere ca si mine. Si cum toti de pe scara sunt pensionari care fac economii la sange...
*Nu e adevaratt. Unitatile citite de repartitorul de costuri se inmultesc cu niste coeficienti dintre care nr de elemente al caloriferului, nr de pereti afara, etaj (parter sau ultimul etaj) astfel incat indiferent de pozitionare
toata lumea sa fie facturata corespunzator.
Codrin
WUB are dreptate cu coeficientii. Cum ii aleg firmele care calculeaza consumul e altceva. De aceea trebuie ca programul de calcul al firmelor care le monteaza si fac citiri sa aiba la baza ''Auditul energetic al cladirii si instalatiilor de incalzire aferente'', intocmit de un Auditor energetic autorizat, conform NP 047-2000, aprobat MLPAT cu ordinul nr. 323/N/4.12.2000

In facturile emise de firmele care monteaza si citesc repartitoare se multiplica factorii de evaluare cu valorile inregistrate de repartitoare pe o perioada de timp considerata. Aparatele inregistreaza de fapt integrala in functie de timp a diferentei dintre suprafata radiatorului si temperatura camerei, adica numarul lunar de grade ora [K x h]
Ciombe
QUOTE
Se pot pacali repartitoarele? Ele au (se zice) 2 senzori de temperatura, unul pe placa de aluminiu care e in contact cu caloriferul, iar altul spre "fata" aparatului, pentru a putea face diferenta de temperatura intre aer si calorifer. Daca pui un bec sa se incalzeasca pe fata dinspre camera, si un ventilator catre calorifer? Daca un vecin a "sarit cu banu" catre baiatu' care l-a montat, sa seteze ceva in el mai diferit? Totusi, la noi e sport national sa furi curent, sa scoti catalizatoru' masinii ca sa consume mai putin, sa treci mai putine persoane la intretinere... In fond, caldura anu' asta costa si 2-3mil lei, oricum mai mult decat factura de electricitate intr-o casa de oameni normali.


Baieti, io am lucrat la Contor Zenner- acolo unde se produc contoare de apa si ... REPARTITOARE... tongue.gif


Da nu va zic totul ca iau ban...

Va dau un singur tip:
Daca aveti calorifere vechi, din fonta, cu elementi putini: nu ii dati jos pana nu vin aia sa monteze repartitoare.
Eu la noul apartament (mi-am luat apartament in uram cu 1 luna)- am montat la calorifere robineti cu bila pe teava tur si retur... ca sa pot schimba oricand caloriferul (de ex cu unul mai mare biggrin.gif ) - fara sa anunt administratorul sau tot blocul. Adica daca prin absurd mi se crapa caloriferu, inchid robinetii si demontez caloriferu, apoi montez altul la loc in 10 minute. Asa ca acum am inca caloriferele vechi si ineficiente pe care o sa monteze baietii repartitoare...MAi departe nu va zic!

Aaa si inca ceva: Dac puneti o carpa uda pe repartitor (asa faceau unii pe vremea aia) - diferenta intre senzorul de pe placa si cel "dinspre camera" o sa fie mult mai mare si o sa platiti ceva mai mult biggrin.gif .
La calculul consumului final si al repartizarii costurilor se tine cont de tipul caloriferului+ nr de elementi - suprafata radianta, apoi de pozitionarea apartamentului, daca dedesubt mai e un apartament sau e pivnita neincalzita, daca deasupra e alt apartament sau e acoperis etc.

Moderatori, nu dati cu pietre, romanii oricum sunt destul de inventivi...

Numai bine!
Codrin
Carpa era valabila in caz de masurare a consumului ''cu fiola'' smile.gif
GoGu
Si eu lucrez la o firma care produce (si) repartitoare...
Bine, produce cu un senzor (temperatura "mediului" e fixa) si acu se omologheaza cel cu 2 senzori (cica numai astia se accepta in blocurile alimentate cu agent termic "de la stat").
Cel cu 2 senzori (daca nu are si metoda de masurare cu unul singur, cum spunea cineva mai sus) se poate pacali cu carpa pe el, dar nu e corect fata de ceilalti vecini care vor plati mai mult. Ca sa nu spun ca daca TOTI cei din bloc procedeaza la fel vei plati tot atat.
Metoda de calcul (super-simplificata) e urmatoarea: de ex. daca ai un imobil cu 2 apartamente si gigacalorimetru si intr-o luna un apartament totalizeaza 40 puncte si celalalt 60 puncte (total 100 puncte), asta inseamna ca 40% din ce indica gigacalorimetrul plateste proprietarul primului apartament iar 60% proprietarul celui de-al doilea. Daca ambii proprietari pun carpe pe repartitoare atunci unul va avea, sa zicem 20 si celalalt 30, indicatia gigacalorimetrului nu se schimba, si vor plati tot 40 respectiv 60% din indicatia acestuia. Daca pune numai unul, celalalt proprietar va plati, evident, mai mult mad.gif

"Corectiile" functie de numarul de elementi, pozitia apartamentului se fac si din programarea fiecarui repartitor (nr. elementi si nu mai stiu ce coeficient), la altii se face din softul ce calculeaza repartizarea costurilor, sau combinat.
Ciombe
QUOTE
"Corectiile" functie de numarul de elementi, pozitia apartamentului se fac si din programarea fiecarui repartitor (nr. elementi si nu mai stiu ce coeficient), la altii se face din softul ce calculeaza repartizarea costurilor, sau combinat.


Mai bine zis, corectiile ar trebui s ase faca in functie de cate carpe are fiecare prin casa radmasa.gif
Como
Eu stau in chirie (la un pret destul de avantajos), asa ca l-am pus pe proprietar sa se ocupe de montarea repartitoarelor. Cei care le montau in tot blocul au pus de doua ori anunt cu orele intre care vin pe scara, iar proprietarul n-a reusit sa-i prinda (venea de la serviciu in intervalul afisat, dar spre sfarsit, si nu mai gasea pe nimeni).

Asa ca a trecut timpul, el tot spune ca suna la firma, dar ca aia refuza sa mai vina la bloc pentru o singura garsoniera. Spune ca i-a reclamat si la OPC.

Numai ca acum m-am trezit cu 204 RON factura pentru luna noiembrie (din care 105 RON numai caldura; vecinul de vizavi a platit 40 RON pt aceeasi garsoniera), cand mai batea o raza de soare si nu erau temperaturi negative. Pentru decembrie cred ca fac infarct, mai ales ca n-a stat nimeni 10 zile in casa; cred ca vine 300 RON lejer (garsoniera cu 2 pers.!).

Ce naiba sa fac ca sa vina aia cu repartitoarele? Mai ales ca:

http://www.hotnews.ro/articol_40036-Termoe...ului-termic.htm
costi
pai ce sa faci?
dulcea metoda romaneasca;
afli adresa firmei, te duci, deschizi usa cu capul/piciorul, obtii promisiunea "mesterului" si speri ca nu ai dat spaga degeaba !
Gabriel Paduraru
Repartitoarele astea sunt o cacealma ca sa opreasca pe oameni sa-si puna centrala de apartament ca raman ce de la RADET fara paine, si fara salariile alea mari si umflate ca e clar ca ne fura pe rupte.
Eu cu pregatirea mea de inginer o consider o pacaleala cu P mare. Aparatele alea sunt un fel de caca-maca pentru ca tu singur nu le poti citi si nu-ti poti face un calcul ca la contorul electric sau la apometru. Ce credeti ca nu ar fi posibil sa se monteze niste aparate care sa-ti dea direct cantitatea de caldura consumata? Pot sa iti dea si plata in lei daca le setezi pretul pe unitatea de caldura masurata.
Nu va lasati prostiti, faceti un efort si puneti-va centrala de apartament si o sa aveti caldura cata si cand vreti si apa calda la fel. Eu am centrala si platesc mai putin per total cuu 200 mii pe luna decat daca nu as avea si nu ma zgarcesc la confortul meu termic (22-23 grade). Iti citesti singur contorul de gaz si cand vezi ca ai facut exces, ai sa ai grija sa reduci unde se poate. Cat gaz consumi atata platesti, cu o mica toleranta, te mai duci pe la RomGaz, mai faci scandal ca nu ti-au citit corect contorul da aici ce sa spui? ca nu au citit corect repartitorul? da ce stie cineva cum se citeste si ce masoara? Fiti seriosi.
Sa presupunem ca intr-o zi toata lumea inchide caloriferele si nu consuma apa calda. La centrala de cartier se prepara un cazan de apa calda menajera si unul de apa calda pt calorifere ca asa-i programul, gazul ala consumat cine il plateste chiar daca nimeni nu consuma apa calda si caldura, ba mai platesti si curent electri in prostie ca merg niste pompe in gol actionate de motoare de 10 kw cel putin.
mihail75
eu le-am pus pt. ca mi s-a parut prea mult 50 mil. pt. o centrala. (cu tot cu calorifere schimbate) pur si simplu vreau sa fac altceva cu banii astia ca, daca ii dau, sa fim seriosi, cu maxim 1 mil. pe luna cit fac economie, ii recuperez in 10 ani (1 mil.x 5 luni iarna).
avind 3 camere, in sufragerie nu prea stau asa ca am setat sa fie cam 18 grade, deci nu prea consuma; in bucatarie, cam la fel, ca dau drumul la aragaz si se incalzeste repede; in dormitoare si baie am 23 grade, ceea ce mi se pare numai bine d. p. d. v. al temperaturii.
pina acum pe cele 3 luni de cind le am, mi-au venit facturi rezonabile, cu putin mai mici (cam cu 10-15%) decit anul trecut. fac insa precizarea ca in bloc au centrale doar 25%, avem gigacalorimetru pe scara, modul termic la bloc, iar centrala de cartier a fost modernizata anul trecut, fiind schimbate si conductele de legatura. la iasi, se investeste mult in schimbarea conductelor in oras si in modernizarea centralelor, plus ca CET-ul poate functiona si pe carbune si pe gaz (suntem cit de cit protejati la o criza a gazului). cam acestea ar fi motivele pt. care am ales repartitoare si cred ca nu am gindit prost. bineinteles, sunt situatii unde merg mai bine centralele.


p.s. pt. nov. intretinerea apart. a fost 1,8 mil. (tot, de la apa calda/rece, caldura, gunoi...). pt. ian., cea mai rece luna, estimez 2,5 mil.
argon
Mi-am montat centrala anul trecut cu un cost total de 37 milioane, 2 camere, centrala Junkers(25 milioane), restul de 12 milioane au fost avizarile, fitingurile, teava, si manopera...platesc intre 2 si 2,5 milioane pe luna gazul in lunile friguroase, am 25-26 de grade in casa, si apa calda la orice ora...cat de calda vreau eu.. wink.gif Mentionez ca apartamentul e total pe colt...ghinionul meu...
Gabriel Paduraru
Pai Argoane, pune izolatii pe pereti si sa vezi cum scazi la jumatate, daca mai pui termopane si parchet laminat iesi mai bine. Termopanele costa mult e adevarat dar
sa pui polistiren pe pereti si rigips poti face si singur. Siparchetul laminat e f. usor de pus. Spor la treaba la vara!
alex275
Pe luna noiembrie, la doua camere, cu repartitoare, 630 000-caldura 23C constant in casa. Ce ziceti, mult, putin?
Como
QUOTE(alex275 @ 9 Jan 2006, 12:15)
Pe luna noiembrie, la doua camere, cu repartitoare, 630 000-caldura 23C constant in casa. Ce ziceti, mult, putin?
*La mine, garsoniera fara repartitoare 105 RON doar caldura. Vizavi, cu repartitoare: 43 RON.
Cred ca trebuie sa-i iau pe sus pe baieti ca sa-mi monteze si mie repartitoare. In ritmul asta, pe luna ianuarie o sa am intretinerea egala cu chiria.
GeorgeB
am montat repartitoare . ASA SI ? caldura tot oha mad.gif

caloriferele sunt calai ... sa ma BIP pe ei .

sa adaug ca si la apa calda am contoare . ASA SI ? apa calda tot oha . vine tot calaie si calda doar seara.

eu ma gandesc ca vita -mi ce sunt , ca daca le platesc cat consum sa-mi ofere ce sa consum ... poate sunt eu demodat , dehhh
driverx
Eu nu pot intelege romanul. Baga, nu judeca, plange dupa aia. Dar tot nu pot intelege romanul cum se baga singur in rahat. Daca totusi rahatul e ok, eu nu pot intelege romanul de ce intotdeauna trebuie sa gaseasca el o iegsplicatie vecina cu teoria conspiratiei

Oameni buni, eu nu stiu ce faceti voi acolo in apartamentele voastre, dar eu mi-am pus acum 2-3 ani si platesc....CAT CONSUM. Ca daca nu vine caldura de la RADET, pai CE PM de vina are repartitoru? El iti limiteaza caldura, nu ti-o creste, nu iti inventeaza ce nu a facut RADET.

NU e vina repartitorului sau a firmei care le monteaza ca sistemul comunist de distributie a caldurii E VARZA. La mine e relativ bine. Acum 2-3 ani, in cateva nopti la -15 grade a trebuit sa stau cu geamul semi deschis (usor crapat)..CA MUREAM DE CALD (am calorifer imens in dormitor 3x4). Dupa o asemenea experienta incepi sa te gandesti serios ca tu dai bani ca caldura sa iti iasa pe geam. Ca sa nu mai vorbesc de baie. Caldura toata ziua ca sa fac un dus sau sa ma cac 10 minute /zi. Daca voua vi se merita...treaba voastra. La mine cand vine administratorul nici nu mai intra in baie, ci ma intreaba...tot 4 ai? la care eu....tot 4 consum am....adica nu il deschid mai deloc de la o citire la alta. Daca voua vi se merita sa aveti caldura non-stop in baie...IARASI...treaba voastra. Ce sa mai vorbesc de bucatarie. Eu provin din oras cu butelii, acolo nu puteai arde gazu ca prostu, acum sunt in CJ care are retea de gaz, se incalzeste destul de la aragaz in timp ce gatesti...deci...caldura mai ieftina in bucatarie. Daca voua va convine sa va iasa caldura in bucatarie 24 de ore...IARASI ... e treaba voastra.

Va plangeti...ca niste romani.....CE SUNTETI.
GeorgeB
sa-ti explic de ce ma plang .

pentru ca totul a fost ok in prima luna . toata lumea tinea caloriferele inchise ca ... plateste . apoi le-au uitat deschise si s-a dus dracu si gramul ala in plus de caldura ce il primeam .

mie normal mi se pare ca furnizorul sa-mi dea caldura . caldura ce o platesc .

de ce repartitoare si contoare la apa ? pentru ca daca nu puneam plateam si pierderile lor .

problema mea este cu ei . ca eu vreau sa platesc dar n-am ce ...
driverx
QUOTE(GeorgeB @ 10 Jan 2006, 14:22)
problema mea este cu ei . ca eu vreau sa platesc dar n-am ce ...
*Sincer, nu stiu cum ii biznisu in Bucale, dar aici e RADET-ul care furnizeaza caldura, firma X care vine sa monteze, citeasca, factureze caldura. In rest RADET-ul cu X se inteleg si fac diferente. Asta cel putin teoretic. Ca in teorie RADET-ul ar trebui sa isi suporte toate pierderile, si .... roman ce sunt.... m-as mira.

Deci ma tem ca ar trebui sa fii in ALT topic....cu plansete la adresa Radet-ului, nu pe topicul asta de pensionari unde lumea injura repartitoarele. radmasa.gif
ghc
Radet-ul si X nu cred ca trebuie sa se inteleaga la ceva. Cel putin la noi in bloc treaba sta cam asa:
- exista un gigacalorimetru (sau cumm ii zice), pe baza astuia furnizorul emite factura catre asociatia de locatari
- X-ul vine si citeste repartitoarele, face calculele si le furnizeaza administratorului (asociatiei de locatari daca vreti)
- asociatia prin al sau administrator calculeaza rezultatul final si ce ramane imparte frateste la cei fara repartitoare.

La noi a fost prima zi de "cheltuieli" cu repartitoare (toate apartamentele sunt de 2 camere). Am avut de platit 110 RON, in timp ce aia "fara" au platit 190 RON. Evident au fost familii care au avut si 40 RON, dar sotiei ii place caldura si, avand in vedere situatia mai delicata in care se afla ( cool.gif ), prefer sa nu fac economii la sange.
Dar macar stiu ca platesc cat consum.
Twinsen
Eu am centrala de 3 ani de zile. Am un Ariston si mi-am pus cronotermostat.
E super cu ea. Tot timpul am in casa (cat stau) 24 -25 de grade.
in momentul cand iti pui o centrala trebuie sa ai in vedere si confortul termic care ti-l da acea centrala nu numai deiferenta de bani pe care o platesc cei fara centrala in plus.
In ceea ce priveste costurile stau excelent. Am un apartament cu 3 camere cu termopane si peretii exteriori izolati de mine cu polistiren.
Factura de gaze in lunile cele mai friguroase nu a trecut de 600 -700 de mii. In asta fiind inclusa si apa calda.

Totusi tind sa cred ca sunt un tip norocos. am fost plecat de sarbatori 5 zile si am oprit centrala. Cand m-am intors aveam in casa 21,5 grade. Cred ca as putea si sa renunta la ea smile.gif
madalina
Am inchis caloriferul, am pus un radiator electric in camera. Repartotorul tot inregistra. Asa ca...

Deschid robinetul de apa calda, curge apa rece vreo 10 minute, apoi calda, apometrul nu imi inregistreaza si temperatura apei.
IsNa
QUOTE(bursuck @ 15 Aug 2005, 14:33)
Personal habar n-am cum arată un repartitor. Din câte am înțeles, cel propus de CETul local măsoară 3 parametri: temperatura la intrare în calorifer (tur), la ieșire (retur) și temperatura camerei ( temperatură care se presupune că e rezultatul prestației caloriferului) și rezultă o constantă, funcție de care asociația te taxează.
Dacă sunt zile friguroase în care sunt nevoit să suplimentez temperatura în cameră cu un calorifer electric, temperatura ambientală pe care o citește repartitorului va fi automat trunchiată. Practic va trebui să plătesc CET-ului și cele câteva grade în plus câștigate grație caloriferelor electrice, aragazului sau căldurii sufletești  dry.gif
E posibil să mă înșel, oricum nu agreez varianta cu repartitoare.
*Daca repartitorul ia in considerare temperatura camerei, e pt. a estima cata caldura cedeaza caloriferul, ceea ce e invers proportional cu diferenta de temp. intre agetul termic si temp. camerei, pt. ca de fapt asta ar trebui sa platesti, caldura cedata de calorifer.
Deci daca incalzesti cu altceva, ar trebui sa inregistreze mai putin repartitorul...
IsNa
QUOTE(Gabriel Paduraru @ 8 Jan 2006, 13:45)
Eu am centrala si platesc mai putin per total cuu 200 mii pe luna decat daca nu as avea si nu ma zgarcesc la confortul meu termic (22-23 grade).
*Si ai calculat in cat timp iti amortizezi investitia in centrala din economia de 20 RON / luna?
Sa presupunem ca te-a costat doar 3000RON centrala + instalarea. Deci o amortizezi in 150 luni = 12.5 ani. Crezi ca macar traieste centrala aia 12.5 ani?
Twinsen
QUOTE(IsNa @ 10 Jan 2006, 15:24)
Si ai calculat in cat timp iti amortizezi investitia in centrala din economia de 20 RON / luna?
Sa presupunem ca te-a costat doar 3000RON centrala + instalarea. Deci o amortizezi in 150 luni =  12.5 ani. Crezi ca macar traieste centrala aia 12.5 ani?
*De ce ai in vedere doar banii ? Confortul care ti-l ofera nu il pui la socoteala ?

Sunt multe chestii in vata care nu renteaza sa le faci dar totusi le faci...
ghc
Conteaza foarte mult si confortul. Dar tocmai aici e ideea, unele zone au confort termic foarte bun si fara centrale de apartament. De exemplu, eu la etajul 7 am caldura si apa calda si rece fara probleme de furnizare.
In plus, apartamentul este de 2 camere si fac tot posibilul sa ma mut cat mai curand. Din aceasta cauza nu ma intereseaza investitii in el... si sa nu-mi spui ca-i creste pretul de vanzare.
Alta idee, daca nu ti-ai instalat centrala inainte sa te muti eu nu as face-o dupa... mizerie, deranj, reparatii etc.
EEN
QUOTE(Ciombe @ 14 Nov 2005, 14:38)

Moderatori, nu dati cu pietre, romanii oricum sunt destul de inventivi...

Numai bine!
*Ma, daca imi zice cineva cum sa pacalesc si Dacia mea sa consume mai putin (cu rufe ude, cu rufe uscate, cu ventilatorul, pun chiar si bec in fata daca trebuie!) atunci zau ca dau eu o bere la moderatori sa nu va dea ban! blush.gif
IsNa
QUOTE(Twinsen @ 10 Jan 2006, 17:40)
De ce ai in vedere doar banii ? Confortul care ti-l ofera nu il pui la socoteala ?

Sunt multe chestii in vata care nu renteaza sa le faci dar totusi le faci...
*Pai eu am 23C in casa, pe sistemul central. Mai cald de-atat nu-mi trebuie. Doar in cele 2-3 zile pe an cand coboara sub -15C afara, umblu in trening prin casa, si-mi iau si papuii in picioare.
Iar costul e de vreo 100 RON/luna (apa + caldura), dar platit si in lunile de vara.
alex275
QUOTE(madalina @ 10 Jan 2006, 15:05)
Am inchis caloriferul, am pus un radiator electric in camera. Repartotorul tot inregistra. Asa ca...
*Pai au spus la tv. Daca ai o alta sursa de caldura in casa, repartitorul o inregistreaza! Asa ca nu mai consuma curentul, ca le platesti pe ambele!

Oricum, e o mare tampenie faza cu repartitoarele! De ce nu ne arata direct caldura consumata, sa ne facem singuri calculele? Au facut ei o manareala si aici!
Valentine
Clar e o manareala. M-am uitat peste facturile mele de anul trecut, si platesc cu 100% mai mult la caldura!!! Desi o mai si inchid de multe ori ... nu se poate asa ceva.

In plus firma care le-a montat la noi (Elsaco) este imposibil de contactat la telefon. De 3 zile (lucratoare) ma chinui sa vorbesc cu cineva de la ei, dar nu raspund la nici un telefon, sau suna ocupat mad.gif ... unul dintre repartitoare s-a blocat (display-ul arata numai seria si atata) si probabil ca tot pe mine o sa ma scoata tap ispasitor mad.gif mad.gif ...
i96nds
QUOTE(ghc @ 10 Jan 2006, 15:44)
Am avut de platit 110 RON, in timp ce aia "fara" au platit 190 RON.


Seful meu e in stare de soc. Si-a pus repartitoare ca sa nu ramana de fraier. E singur in apartament de 3 camere si toate repartitoarele sunt date pe nivelul 3. Nu e asa frig in casa dar nici prea cald.

Surpriza: Cei fara repartitoare au de platit 70 RON iar cei cu repartitoare (inclusiv el) au cam 170 RON !!! Asta pe noiembrie. Si nu e singurul, cam toti cei cu repartitoare au un cost asemanator.

Cine a furat in acest caz? Firma cu repartitoarele?
Valentine
QUOTE(i96nds @ 10 Jan 2006, 18:45)
Cine a furat in acest caz? Firma cu repartitoarele?
*


DA! mad.gif mad.gif mad.gif
Adrian13
Mai fratilor voi vorbiti serios?Eu unul am centrala dar bunicii mei au repartitoare si la 3 camere au platit 800 de mii.
radian
Vreau sa-mi montez repartitoare la fiecare calorifer din apartament. Am discutat cu o cunostinta care lucreaza la Regia de Termoficare din localitate, si cei de acolo accepta repartitioare numai daca isi monteaza toti locatarii din bloc.

Mi se pare destul de aiurea sa mi se impuna o astfel de conditionare.

Stie cineva daca exista vreun cadru legislativ care reglementeaza utilizarea acestor repartitoare de caldura?
argon
QUOTE(radian @ 10 Apr 2006, 06:28)
Vreau sa-mi montez repartitoare la fiecare calorifer din apartament. Am discutat cu o cunostinta care lucreaza la Regia de Termoficare din localitate, si  cei de acolo accepta repartitioare numai daca isi monteaza toti locatarii din bloc.

Mi se pare destul de aiurea sa mi se impuna o astfel de conditionare.

Stie cineva daca exista vreun cadru legislativ care reglementeaza utilizarea acestor repartitoare de caldura?
*
Vezi ca in Deva, Calor-ul accepta si daca nu monteaza toti din bloc.
Mai e o conditie, ca blocul sa aiba giga-calorimetru..neaparat.
Pentru cadru legislativ mai bine intrebi la presedintele de asociatie...trebuie sa stie..
radian
Gigacalorimetru urmeaza sa monteze Regia de termoficare in cursul verii. Insa, problema e ca eu locuiesc in Petrosani si nu in Deva.
argon
stiu ca esti din Petrosani, dar legea ar trebui sa fie cam la fel..sau poate o fi fiecare companie de termoficare cu legea ei...

Asa cum spui e nasol..e cam imposibil sa monteze toti...trebuie sa se trezeasca careva ca el nu vrea, sau nu are bani etc.
LA min ein bloc si-au pus toti inafara de 3 familii, care atunci cand au vazut ca cei cu repartitoare platesc incalzirea 1-2 milioane, si la ei se baga pierderile, platind fiecare cam 5-6 milioane, si-au montat repede si ei...
testike
La noi in bloc a fost suficient sa fie de acord 80%.

Insa, cei care raman fara repartitor iau o teapa mare de tot..
Pentru un apartament fara repartitor, caldura se calculeaza: pretul platit cel mai mare pentru un apartamentu cu repartitor + 20% .
Adica, se ia suma cea mai mare platita de o persoana cu repartitor, si se mai adauga 20%.

Nu e mare afacere repartitorul, multe persoane isi pun ca sa inchida total intr-una sau mai multe camere. Normal, atunci restul trebuie sa dea caldura si mai mare, pentru ca vecinii au peretii neincalziti..

Nu merita sa pui repartitor in cazul in care nu exista contor pe bloc. Un coleg era in situatia asta, si platea aprox 4 milioane acum 2 sau 3 ani. Se pare ca erau vreo 3 apartamente pe toata scara, care plateau incalzirea pentru toti (restul erau deconectati, aveau centrale de apt.).
radian
In cazul meu chiar ar fi o afacere buna. Eu primesc caldura din reteaua publica mai multa decat imi trebuie. Toata iarna tin geamul de la bucatarie permanent deschis. In conditiile in care de curand mi-am reabilitat termic apartamentul, cu atat mai mult o sa am de unde sa reduc necesarul de agent termic fara sa-mi afecteze confortul termic. Si nu in ultimul rand, sotia avea un bonus la salar pentru cheltuielile de incalzire (bonuri de carbune - acopereau cam 80% din cheltuiala anuala), bonus care a fost anulat incepand cu ianuarie 2006.
northwood
QUOTE(radian @ 10 Apr 2006, 08:19)
In cazul meu chiar ar fi o afacere buna. Eu primesc caldura din reteaua publica mai multa decat imi trebuie. Toata iarna tin geamul de la bucatarie permanent deschis. In conditiile in care de curand mi-am reabilitat termic apartamentul, cu atat mai mult o sa am de unde sa reduc necesarul de agent termic fara sa-mi afecteze confortul termic. Si nu in ultimul rand, sotia avea un bonus la salar pentru cheltuielile de incalzire (bonuri de carbune - acopereau cam 80% din cheltuiala anuala), bonus care a fost anulat incepand cu ianuarie 2006.
*Pe scara la mine s-au montat repartitoare in toamna trecuta. Daca in iarna 2004-2005 plateam caldura 1 milion, iarna asta nu am platit niciodata mai mult de 650.000
Diferenta provine din faptul ca mi-am permis sa inchid robinetii la sufragerie si bucatarie, unde am o temperatura constanta de 17-18 grade, si sa-l las deschis non-stop doar pe cel din dormitor (pentru o temperatura de 21 de grade). Dormitorul meu este deasupra ghenei, in care este foarte frig iarna. Mi-am propus sa izolez cu polistiren tavanul ghenei si sa-mi pun parchet in dormitor, pentru izolare termica, asa ca in iarna urmatoare ma astept la o crestere cu cel putin 2-3 grade a temperaturii in dormitor in aceleasi conditii.
Din ce discutii au fost cu cei de la firma care a pus repartitoarele, e nevoie ca minim 80% din apartamente sa-si monteze repartitoare pentru a nu avea erori innaceptabile in calcule.
rue
nu am citit decat prima pagina si sper ca nu repet o intrebare:
exista o lege sau altceva care sa oblige pana la 31 iunie 2007 sa montam repartitoare termice la apartamente?
la un moment dat EVZ a publicat asa ceva dar a fost combatut pe la comentarii.
deci?

apoi despre ele cat am citit aici se pare ca la o garsoniera a unei familii care dimineata pleaca la serviciu si vin seara la 7, cu o izolatoe buna la usi/ ferestre aduc un avantaj.
la familiile cu copii si cu program 24 in apartament eu nu le vad sa conduca la economie decat daca isi impun acest lucru cu strasnicie de pensionar.
nad
Hotararea nr.933 din 10 iunie 2004:Art 4 (3) In cazul pastrarii distributiei verticale[I], furnizorii de energie termica vor incheia contracte de furnizare cu asociatiile de proprietari/chiariasi bazate pe contoarele de energie termica pentru incalzire si pentru apa calda de consum, instalate la nivel de bransament de imobil sau scara, si conventii individuale cu proprietarii sau chiriasii apartamentelor.
sobolanu'
In EvZ de azi este data Hotararea care obliga vara asta pe toti sa-si puna repartitoare.
Referitor la randament : e OK dar trebuie mare grija la cum le utilizezi - daca te pune Aschiuta sa deschizi geamul cu caloriferul deschis ai impopistrat-o - inregistreaza ala ca la jocuri mecanice. Folosit cum scrie la carte e intr-adevar un mijloc de economisire ( doar daca nu ai nevasta friguroasa cum o am eu) wacko.gif
klaus
Deci aia din Excrementul Zilei mai bine s-ar duce sa se culce.
Articolul mentionat:
QUOTE(Evenimentul Zilei)
Romanii care locuiesc la bloc sunt obligati prin lege sa isi monteze repartitoare de costuri, indiferent de sistemul de distributie a caldurii din imobilul in care locuiesc.
In caz contrar, incepand din august, vor trebui sa plateasca intre 500 si 1.000 de lei. Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a precizat ca sanctiunile vor fi date de catre primarii.
Potrivit actului normativ din 2004, masurarea consumurilor de energie termica pentru înclazire si apa calda la nivel de bransament, precum si "repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament , in vederea facturarii, sunt obligatorii".
Legea obliga proprietarii apartamentelor de bloc sa-si monteze repartitoare de costuri pana la data de 31 iulie 2007.

Starea de fapt e: HG-ul este 933/2004 care obliga la repartitoare de calorifer pana la 31 iulie 2007.
Insa la sanctiuni in HG-ul respectiv avem doar amenzi intre 30.000 si 50.000 lei ron pentru necontorizarea de bransament (adica de RADET la blocuri). ATAT.
Amenzile intre 500 si 1.000 ron sunt din Lg. 325/2006 (a serviciului public de alimentare cu energie termica) si sunt pentru:
a) folosirea apei din calorifere pentru alte scopuri
cool.gif debransarea/deconectarea fara respectarea prevederilor legale
c) golirea instalatiilor pentru reparatii fara acordul scris al furnizorului
Restul de amenzi sunt pentru furnizor.
Deci dupa cum se vede, nu-s amenzi pentru proprietarii de apartamente daca nu-si monteaza repartitoare.

Vorbesc si aia de la excrementul zilei ca sa nu doarma
testike
Revin cu noutati despre situatia mea smile.gif : platesc in ultimele luni de 2 ori mai mult decat urmatoarea persoana din bloc, toata lumea avand repartitoare.
Deci sfatul meu de mai sus (sa va puneti repartitoare, altfel platiti de 1.2 ori mai mult decat plateste cel mai mult o alta persoana cu repartitoare) , nu este bun in unele situatii - eu daca nu aveam repartitor plateam 1.2 x urmatorul, asa platesc 2x

Concluzia: am 3 pereti fara probleme timp de 3 ani, acum jumatate mucegaiti de cand s-au montat repartitoarele.
Imi pun centrala peste cateva saptamani.
P.S. Nu stiu cum sa fac sa scap de mucegai, tot reapare.
Daca aveti ceva sfaturi, va rog sa imi spuneti..
cataline
Ai mucegai pentru ca oamenii (vecinii tai) stau in frig absolut in casa pentru economie. Iar pentru a scapa de el vezi ca exista solutii speciale de dat pe perete (un lichid in tub cu pompita) dar recomand urmatoarele : dat jos glet, dat cu substanta respectiva, dat glet la loc, dat vopsea speciala antimucegai.
marss41
Ma bag si eu putin in discutie si am o intrbare? De ce sa ne punem repartitoare?
Pai daca imi pun repartitor ar trebui sa am si o scara a valorilor pentru energia calorica folosita.Si repet CALORICA si nu volumul de apa care mi-l plimba aia de la CET prin calorifer.Vorbeam cu cineva din Germania si l-am intrebat cum e la ei cu incalzirea.Si zicea ca, se incheie contractul individual cu furnizorul in care sunt 3 categorii de energie calorica care se tarifeaza:
1. apa intra la 95 grade si iese la 85 din calorifer... cel mai scump
2. intra la 85 si iese la 75 ...pret mediu
3. intra la 75 si iese la 65 .... pretul cel mai mic
si ce intra in calorifer sub 60 grade nu se socoteste ca incalzire si nu se ia in calcul pentru plata.
Escrocii de la noi sunt in stare sa-ti plimbe apa calduta prin calorifer ca ai tu febra mai mare ca apa din calorifer si sa zica ca-ti dau caldura.
La noi le-a intrat la guvernanti in cap sa ne taxeze dupa criterii si salarii occidentale iar ei aplica inca legi de la 1907 si care se bat cap in cap.
testike
>Ai mucegai pentru ca oamenii (vecinii tai) stau in frig absolut in casa pentru economie

Da, stiu! sad.gif
Am dat cu ceva solutie, dar apare inapoi.
Inca nu am incercat sa dau gletul jos, voi incerca peste cateva saptamani, cand oricum va fi santier cu montat centrala + termopane.
Merci pt. sugestie.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2016 Invision Power Services, Inc.