Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Probleme la bloc
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4
marksman
Deschid un topic fara a fi cautat in prealabil (imi asum riscurile - scuzati-ma, dar e urgent)

In blocul in care m-am mutat s-a redeschis problema cedarii uscatoriei contra constructiei acoperisului. Ei bine, am ghinionul de a sta la parter, langa uscatorie (am doi pereti comuni cu aceasta). Firma care preia uscatoria are de gand ca sa o transforme in garsoniera. Pentru asta trebuie facuta o baie, lucru care implica spargerea planseului pentru scurgere si pentru aductiunea apei. Avand in vedere ca baia va avea un perete comun cu una din camerele mele iar celalalt perete comun cu holul meu, nu sunt de acord cu cedarea uscatoriei. Sunt singurul care nu a semnat acordul si un contract mazgalit cu pixul. Fostul proprietar (de la care am cumparat apartamentul) s-a opus si el -- aceleasi motive; acu' probabil ca m-au vazut pe mine mai tanar si au zis ca sunt usor de convins. Am fost "amenintat" de administratoare cum ca "V-ati mutat aici de putin timp si numai dumneavoastra va opuneti." si "Cine esti dumneata sa nu semnezi din tot blocul?". Brusc, unii de la ultimul etaj s-au trezit ca nu mai pot fara acoperis. S-au strans niste bani (cred ca vre-o mie de euro) pentru izolatie - acum vor acoperis. Mi s-a spus ca pot cumpara eu uscatoria ; am intrebat pretul. Raspunsul a fost ca sa semnez, firma preia uscatoria, o amenajeaza si pot sa o cumpar de la ei. (pretul ar fi de vreo 3-4 ori mai mare decat cel pe care l-ar avea acum). Nu s-a facut un deviz pentru acoperis si nici un studiu de catre un arhitect pentru a vedea daca blocul suporta structura acoperisului; nu s-a facut licitatie pentru lucrarea la acoperis.
Mi se baga pumnu-n gura sa semnez "pentru ca pe oamenii de la 4 ii ploua-n cap" (ciudat cum toata vara si toamna nu i-a plouat). Eu nu sunt impotriva rezolvarii problemelor comune, dar sunt impotriva cedarii uscatoriei din motivele enumerate mai sus, la care pot adauga posibilitatea de a o achizitiona eu si astfel sa adaug apartamentului inca o camera. Nu pot cumpara acum uscatoria pentru ca nu mai am bani (achizitionarea si amenajarea apartamentului mi-a pustiit toate economiile)
Este posibil ca sa fie cedata uscatoria si sa-i fie schimbata destinatia fara acordul tuturor locatarilor ?
Daca se poate, as dori un sfat de la cei care au trecut prin asta, eventual si parerea unui avocat (pentru ca mi s-a spus ca pot face lucrarea si fara acordul meu, si n-am decat sa-i dau in judecata, pentru ca vor face parte comuna cu firma impotriva mea si nu o sa am nici o sansa - lor li se rupe daca am dreptate, ei vor acoperis)
argon
Uscatoria e bun comun, nu pot face nimic fara semnatura ta(deaia iti si baga pumnu in gura si incearca sa te intimideze)..adica pot face dar ii dai in judecata cu sanse mari de castig dupa aceea.

Nu te lasa intimidat, consulta un avocat, si impunele ca daca vor face ceva fara acordul tau vor fi dati in judecata.PUNCT
DArtagnan
QUOTE(argon @ 9 Dec 2005, 09:21)
Uscatoria e bun comun, nu pot face nimic fara semnatura ta(deaia iti si baga pumnu in gura si incearca sa te intimideze)..adica pot face dar ii dai in judecata cu sanse mari de castig dupa aceea.

Nu te lasa intimidat, consulta un avocat, si impunele ca daca vor face ceva fara acordul tau vor fi dati in judecata.PUNCT
*
Urasc viata la bloc!
argon
Am avut aceasi problema ca si tine..numai ca o lua un vecin in schimbul executarii acoperisului. Bloc cu 4 etaje, stateam la 4, 2 ap pe palier, si uscatoria tot la 4 , intre mine si vecinul respectiv. Eu am fost singurul de pe scara care a refuzat, desi imi ploua in casa, si nu a iesit i-a iesit afacerea..pana la urma s-au strans bani si s-a facut acoperisul in sistem clasic.


Mi-au bagat si mie pumnul in gura, m-au amenintat etc, dar le-am expus clar ca ii dau in judecata..chiar am gasit un articol din Legea asociatiilor de proprietari, care confirma spusele mele.
AL
problema acoperisului sta in felul urmator... daca 1 dintr proprietari se opune, nu se poate face acoperis mansardat... de ce?... pentru ca atat schimbarea destinatiei unei parti comune cat si construirea unui etaj suplimentar implica cedarea unei parti din proprietatea comuna, indiviza... adica diminuarea cotei fiecarui proprietar... deci este o problema de proprietate... ina cest caz nu actioneaza reglementarile aferente deciziilor "cu votul majoritatii" sau "cu 80% din voturi" luate de Adunarea Generala... orice asemenea actiune, presupune dupa acceptul tuturor proprietarilor modificarea acordului de asociere al fiecaruia...

la noi la bloc au renuntat... nu era vorba si de cedarea uscatoriei... firma dorea doar acoperisul pentru a construi... la schimb promitea (dar fara a axista o oferta financiara clara sau pre-contract incheiat cu asociatia) ca va schibma "unele" tevi cu probleme, va zugravi blocul etc... totul ii costa max 50 k euro in timp ce ei se alegeau cu cateva apartamente de mansarda ce pot valora peste 300 k euro... si totul FARA a exista vreo certitudine ca au facut studii prealabile asupra starii fundatiei, terenului si ing eneral a rezistentei blocului... este cea mai mare escrocherie care se pregateste ssau deja se face in Bucuresti si alte orase din RO in domeniul constructiilor... escrocherie bazata pe frica de o ordonanta data de PSD acum vreo 2 ani, care prin prevederile sale aduce atingere dreptului de proprietate si obliga proprietarii practic sa-si puna gaj apartamentele pentru a imprumuta bani si a face tot felul de lucrari la blocuri, lucrari care sunt lasate la latitudinea unor "proiectanti".... adica a firmelor care ulterior executa lucrarile.... deci au tot interesul sa fie cat mai multe!... sper ca am scris cat de cat clar... e greu de sintetizat in cateva vorbe toata porcaria asta... scapare este faptul ca ordonanta spune ca asociatiile de proprietari trebguei sa "asigure aprobarea" in adunarea generala a inceperii acestui proiect... ori adunarea poate "asigura" votul impotriva proiectului, caz in care ordonanta nu mai poate fi impusa mai departe impotriva vointei proprietarilor...wink.gif

deci uscatoria nu poate fi vanduta/instrainata decat cu 100% acordul tuturor!... i se poate doar schimba destinatia, ca parte comuna... sau poate fi inchiriata, dar fara a fi instrainata pentru ca s-ar diminua proprietatea comuna, deci proprietatea fiecaruia dintre proprietari...

la voi num mi-e clar insa daca e vorba de reparatie la acoperis sauacoperis de protectie.... sau de acoperis mansardat...adica rezulta niste apartamente ...un fel de etaj in plus...?????? ...oricum, problema se pune fix la fel dpdv legal.

tu tine-o pe a ta ca nu semnezi...nu poti fi obligat... daca iti fac sicane, cheama politia si adreseaza-te serviciului din primaria de sector care se ocupa de indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari... fa sesizare in scris si cere o inspectie deoarece banuiesti ca se fac ilegalitati cu afectarea proprietatii comune!

asta ii va linisti pe amicii tai de la bloc...

P.S. ce-o fi frate in tara asta ca toti cum ajung in ceva functii se cred stapani peste tot si toate?????????????????... toti care au o casa pe o strada se cred si stapanii strazii... administratorii/presedintii de bloc se poarta de parca blocul ar fi firma lor proprie...
paulp
Nu pot vinde uscatoria fara acordul TUTUROR locatarilor.

Sint in aceeasi situatie, numai ca cela care se opune vinderii e unu care sta la 3 si nu are nici o treaba cu uscatoria, dar nu vrea pentru ca nu l-am lasat sa-si depoziteze cutiile cu banane in uscator.
Noi voiam sa-l vindem si sa facem curatenie pe scara, interfon, alea alea. Cel care cumpara voia sa faca casa de amanet, asa ca nu se punea problema afectarii peretilor, etc.
Oricum e stopat totul pina se hotaraste ce facem cu uscatorul.
Mai nou vecinul care e in situatia ta, perete in perete, si-a exprimat dorinta de a cumpara el uscatorul, si probabil asa vom rezolva.
marksman
QUOTE(argon @ 9 Dec 2005, 10:31)
Am avut aceasi problema ca si tine [...] pana la urma s-au strans bani si s-a facut acoperisul in sistem clasic.
*Ei bine, aici problema s-a pus asa: 2-3 locatari au zis: "noi nu mai dam bani, pentru ca pana ajungem sa strangem de acoperis, creste costul lucrarilor si banii stransi nu le mai acopera. Daca se vinde uscatoria se rezolva problemele!"
Si sigur ca e usor asa pentru ei. Se vinde uscatoria, ei stau la 1-2...4. Planseul nu se sparge langa apartamentul lor (stiti cat de gros e un planseu, nu?), nu lor le crapa peretii, nu lor li se poate crapa/desprinde gresia. Am dat suficienti bani (cateva mii de euro) doar pentru amenajarea apartamentului, abia m-am mutat si n-am de gand sa mai bag bani in reparatii, la nici 3 luni dupa amenajari.

LE:
@AL: ei doresc sa realizeze un acoperis (probabil ca dupa aia cei de la et. 4 vor face proiect pentru mansardare si din apartamente cu 2 camere vor rezulta "penthouses" de 150K+ EU). Firma promite ca va face si inlocuirea usii de la intrare si a geamurilor de pe casa scarii cu unele noi (termopane), ba chiar va construi un balcon pentru vecinul de la parter care nu mai are unde sa-si usuce rufele.
AL
Iti poti da acordul contra unor despagubiri stabilite si platite cu anticipatie sau doar in caz de daune constatate... in acest caz semnezi intai contract cu asociatia... wink.gif ...
argon
QUOTE(Illusi0n @ 9 Dec 2005, 09:41)
Ei bine, aici problema s-a pus asa: 2-3 locatari au zis: "noi nu mai dam bani, pentru ca pana ajungem sa strangem de acoperis, creste costul lucrarilor si banii stransi nu le mai acopera. Daca se vinde uscatoria se rezolva problemele!"
Si sigur ca e usor asa pentru ei. Se vinde uscatoria, ei stau la 1-2...4. Planseul nu se sparge langa apartamentul lor (stiti cat de gros e un planseu, nu?), nu lor le crapa peretii, nu lor li se poate crapa/desprinde gresia. Am dat suficienti bani (cateva mii de euro) doar pentru amenajarea apartamentului, abia m-am mutat si n-am de gand sa mai bag bani in reparatii, la nici 3 luni dupa amenajari.
*
Problema cu locatarii asta o rezolvi la asociatie...asociatiile au un fond...se rezolva in felul urmator:

Se pun bani pentru vecinii nedoritori din fondul asociatiei, si dupa aceea banii respectivi(datorati asociatiei de catre proprietari) se tre la restante respectivilor.
Cand se vor vedea cu ditamai restanta+penalizari vor plati, la mine asa s-a intamplat(au fost 2 care pur si simplu au refuzat sa plateasca, dar cand s-au vazut cu restanta au platit...Bafta
marksman
QUOTE(argon @ 9 Dec 2005, 10:47)
Problema cu locatarii asta o rezolvi la asociatie...asociatiile au un fond...se rezolva in felul urmator:

Se pun bani pentru vecinii nedoritori din fondul asociatiei, si dupa aceea banii respectivi(datorati asociatiei de catre proprietari) se tre la restante respectivilor.
Cand se vor vedea cu ditamai restanta+penalizari vor plati, la mine asa s-a intamplat(au fost 2 care pur si simplu au refuzat sa plateasca, dar cand s-au vazut cu restanta au platit...Bafta
*Pai ar fi frumos asa, dar are suport legal? Plus ca au zis ca ei nu vor sa dea bani pentru acoperis, cand pot ceda uscatoria, iar din banii care s-au strans pentru izolatie sa faca altceva. Adica si satui, si cu slanina-n pod.

Mie mi-e teama de urmatoarele scenarii:
1. Se cedeaza uscatoria si firma o s-o lalaie cu acoperisul si "amenajarile" vreo 6-8 luni
2. Se cedeaza uscatoria si aia de la 4 fac cu costuri minime pentru ei mansarda, vand apartamentele => profit usor, dar cu lezarea confortului unor locatari (adica subsemnatul)

LE: nu am nimic impotriva lor, dar eu nu vreau sa am "balamuc" din cauza amenajarilor lor. Asta in primul rand. In al doilea rand n-am chef sa aud din hol si din camera cand aia care se vor muta acolo o sa traga apa la buda, o sa faca dus si o sa tranteasca usa la baie. Am stat in bloc de garsoniere 5 ani si stiu cum se comporta unii chiriasi.
Si inca o chestie: cum mama ciorilor sa faci o baie lipita de camera unui vecin?. Eu pana acu' n-am mai vazut nici un proiect de genu asta.
shefful
QUOTE(Illusi0n @ 9 Dec 2005, 10:41)
ba chiar va construi un balcon pentru vecinul de la parter care nu mai are unde sa-si usuce rufele.


Da? Si exista autorizatie de constructie pentru asa ceva? Banuiesc ca vecinul de la parter n-ar iesi pe geam in balcon, ci s-ar afecta unul din peretii de rezistenta ai blocului pentru a face usa. Daca dupa un cutremur se constata ca blocul s-a fisurat din cauza acelei gauri suplimentare in zid... cine face puscarie oare? unsure.gif In situatia asta sunt gramezi de blocuri in Bucuresti, si e o chestie care tine de siguranta personala. Problema e ca nimeni nu se sinchiseste sa reclame.
Charlton
Cum bine s-a scris , nu se poate vinde fara acordul tuturor locatarilor , la fel la executarea unor reparatii ( zugraveli , instalatia de apa rece/calda etc.) costurile aferente se impart la nr. de apartamente de pe scara .
O cunostinta care locuieste la etj.IV , avea probleme cu infiltratii de apa de pe acoperis , a solicitat ajutorul locatarilor de pe scara pentru repararea acoperisului , au fost de acord etj. III si IV , restul au refuzat , desi este obligatoriu ca aceasta reaparatie sa fie sustinuta de toti locatarii .
Vazand ca nu exista intelegere din partea lor , s-a mutat la parintii ei care locuiesc la casa , rezultatul a fost ca dupa cateva luni a fost rugata de catre locatarii de la parter / etj.I-II (pentru ca apa a ajuns si in apartamentele lor) sa efectueze reparatia .
Mai exista si asociatii de locatarii care strang un fond rulment , creat si pentru diverse reparatii.
argon
Iti dai seama ca o sa-ti faca acoperisul in bataie de joc si vba trebui refacut in cativa ani.

Sunt firme capusa care se ocupa special cu asa ceva...i-au uscatorii in sistemul acesta, le amenajeaza si le vand dupa aceea. Chiar s-ar putea sa o vanda la o firma si o sa ai galagie acolo permanent...se poate face internet cafe, fast food etc..iti dai seama ce va iesi....?! te vei muta de acolo...
AL
Se poate ce zice Argon doar daca Adunarea Generala a decis asa ceva in pralabil!!!!... nu poate face Comitetul asociatiei ce doreste... adica nu-ti poate trece la plata decat bani pentru care are manda de la adunarea generala... fondurile de reparatie si alte fonduri speciale (pentru investitii) sunt reglementate prin Legea Locuintei...constituirea si cheltuirea lor!... deci dca procedeaza asa, punand automat la plata tot felul de chestii, platesti insa contesti... ai dreptul sa contesti si sa ceri justificarea sumelor si , daca nu sunt legal percepute, ceri recalcularea si scaderea in luna viitoare a sumelor in plus... daca nu vor: 1. plangere la serviciul primariei 2. plangere (penala) la politie pentrus arvarsirea de infractiuni economice, plus abuz etc.... 3. dai in judecata asociatia pe partea civila (pentru sumele datorate tie, adica percepute ilegal)... de regula dupa 1 si 2 vin ei la tine sa se roage...!!!... retragi plangerea penala doar dupa ce iti recalculeaza...etc.

deci decizia executarii de reparatii se ia cu majoritate simpla!.... constituirea de fonduri speciale cu 80%... si toate de catre Adunarea Generala convocata si tinuta conform Statutului...nu mai vorbiti aiurea!... uitati-va in Legea Locuintei (si tota modificarile ulterioare)!!!

internet cafe nu se poate face ca nu pot schimba destinatia apartamantului din locuinta in altceva decat cu acordul asociatiei SI ACORDUL CELOR DIRECT AFECTATI, adica al veciniloracelui apartament!
marksman
@shefful: da, vor face cu autorizatie. Si balconul apartamentului meu a fost construit ulterior blocului, de catre fostul proprietar, cu proiect, autorizatie, toata hartogaraia necesara...

@argon: in contractul pe care mi se impune sa semnez este stipulat fapul ca destinatia uscatoriei va fi spatiu locativ.
Sa zicem ca asta nu m-ar deranja atat, dar ma deranjeaza modul de amplasare a baii (perete comun cu camera mea ! Nici in blocul de garsoniere in care am locuit nu am vazut asa ceva, baile avand pereti comuni intre ele -- erau perechi, nu intre baie si camera vecinului) si natura lucrarilor ce vor trebui efectuate pentru asta.

LE:
Pe mine nu ma deranjeaza sa platesc o suma lunara pentru acoperis. S-a discutat varianta ca asociatia sa ia un credit pentru lucrari. Cand au aflat ca trebuie sa plateasca lunar rata, 60% au zis ca ei "nu accepta asa ceva - mai bine dau uscatoria"
AL
IllusiOn...se pare ca vorbesc degeaba... contractul ala e fixu pixu... prin ala crede blocul ca face transfer de proprietate... dar nu e chiar asa simplu... proprietatea comuna devine proprietate individuala a celui care cumpara... astfel, cotele tuturor proprietarilor se modifica... adica va cedati fiecare o parte din proprietate... pentru a face asta, trbuie sa modificati Acordul de Asociere si sa adere la Asociatie si noul vostru proprietar... contractul ala se incheie de catre Asociatie...deci asociatia trebuie sa-l semneze.... nu proprietarii... ca doar asociatia poate reprezenta... In schimb, Asociatia trebuie sa ceara acord scris de la fiecare...acel acord ...practic o cesiune de proprietate(!!!) trebuie incheiata intra asociatie si proprietar... se face la notar!... etc. ..d.eci nu e chiar asa de simplu ca semnati o hartie... consulta un avocat sau un notar pentru asta!!!!
klaus
Cum "Proprietatea comună este indivizibilă și este deținută de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate" (art. 3 din regulamentul asoc. de propriet din lg. 114/1996), oirce act de V/C fara acordul tau (a unui coprorprietar) va fi lovit de NULITATE.

In al doilea rand, daca vor sa faca modificari structurale la diverse locatii din bloc, este OBLIGATORIU acceptul prorprietarilor vecini. Fara acest accept nu le da nici dracu autorizatie, ca ar face in cazul cel mai discret neglijenta in serviciu, si actul ar fi anulat intr-un eventual proces de cerere a anularii, dupa care ai face o reclamatie traznet la primaria contra celui care a eliberat autorizatia...
dacicuss
Nu te lasa. Uite, noi anul trecut am facut acoperis ( tigla) cetarnele aferente, etc...lucrare OK. Ne-a costat 64 milioane..deci nici 2000 Euro. Insista sa iei tu uscatoria, te extinzi...spune-le vecinilor ca nici in ruptul capului nu vrei, amenint-o pe administratoare...sigur a luat comision...asa se face...Bafta maxima...
marksman
QUOTE(AL @ 9 Dec 2005, 11:12)
IllusiOn...se pare ca vorbesc degeaba... contractul ala e fixu pixu... prin ala face blocul doar transfer de proprietate... proprietatea comuna devine proprietate individuala a celui care cumpara... astfel, cotele tuturor proprietarilor se modifica... adica va cedati fiecare o parte din proprietate... pentru a face asta, trbuie sa modificati Acordul de Asociere si sa adere la Asociatie si noul vostru proprietar... contractul ala se incheie de catre Asociatie...deci asociatia trebuie sa-l semneze.... nu proprietarii... ca doar asociatia poate reprezenta... In schimb, Asociatia trebuie sa ceara acord scris de la fiecare...acel acord ...practic o cesiune de proprietate(!!!) trebuie incheiata intra asociatie si proprietar... se face la notar!... etc. ..d.eci nu e chiar asa de simplu ca semnati o hartie... consulta un avocat sau un notar pentru asta!!!!
*AL, sunt 2 hartoage de semnat:
1. Acordul pentru cedarea/modificarea destinatiei uscatoriei
2. Contractul prin care in schimbul uscatoriei primite firma se obliga sa efectueze lucrari de reparatii ale scarii, constructia unui acoperis si a unui balcon la parter (dar nu inteleg de ce sa-l semneze si proprietarii)
klaus
1. pai nu poate modifica destinatia spatiilor comune decat cu acordul asociatiei (de fapt a TUTUROR proprietarilor)
2. E ciudata formula de transfer de proprietate.

Eu stiu ca se poate doar inchiria un spatiu comun cu acordul asociatiei si a vecinilor limitrofi spatiului.
ashu
Am si io o intrebare. Uscatoriile astea au fost construite cu un scop nu? Banuiesc ca nu le-a ramas loc liber din greseala si neavand ce sa faca cu el, l-au facut uscatorie. Bun, pai atunci de ce se renunta asa usor la ele, de parca ar fi complet inutile? Oare dau mai bine rufele atarnate sub geam sau pe balcon? La maica-mea la bloc si la bunica-mea la fel, uscatoriile astea chiar se folosesc pentru scopul lor initial, lumea isi pune rufele la uscat acolo. Pana acum n-am mai auzit sa se transforme in garsoniera, e prima oara cand aud, desi din ce ziceti voi se pare ca e raspandit obiceiul...
marksman
QUOTE(ashu @ 9 Dec 2005, 12:00)
Am si io o intrebare...
*Pai e simplu: "pe vremea lui nea Nicu' ", atunci cand s-au construit apartamentele, unele blocuri au fost prevazute si cu uscatorii, poate in detrimentul apartamentului de langa acestea (spre exemplu, vecinul meu -- suntem 2 pe palier la parter -- are 3 camere, in rest apartementele fiind identice (adica cu 2 camere). In loc ca apartamentul meu sa aiba 3 camere, are 2. In schimb exista uscatoria. Foarte bine, n-am nimic de zis pana aici.
Din criza de spatiu locativ, dar si din dorinta de capatuiala a unor firme, se transforma aceste uscatorii (prin adaugarea unei bai si amenajarea corespunzatoare) in garsoniere, contra unor lucrari (constructie acoperis, inlocuire usi / ferestre de pe casa scarii) ce nu depasesc 10.000 E. Aceste garsoniere sunt apoi inchiriate (100+ E) sau vandute (20.000+ E).
Avantaj: firma are profit minim garantat 5.000 E.
Pierdere: locatarul adiacent noii garsoniere va avea lipita de peretii camerei/holului una bucata baie de garsoniera cu toate dezavantajele aferente: zgomot, umezeala, deteriorarea in timp a peretilor.

Cred ca nu de prosti arhitectii au proiectat baile de la blocuri lipite intre ele, nu lipite de camerele vecinilor.
Patefon
Mai bine propune-le sa preiei tu spalatoria in schimbul acceptului pentru mansarda. Si mai faci o camera in plus la apartament. cool.gif
marksman
QUOTE(Patefon @ 9 Dec 2005, 12:36)
Mai bine propune-le sa preiei tu spalatoria in schimbul acceptului pentru mansarda. Si mai faci o camera in plus la apartament.  cool.gif
*Asta ar fi intentia mea. Din pacate eu nu pot sa decartez acum sume de ordinul miilor de euro, din motive legate de cheltuieli cu achizitionarea si amenajarea apartamentului care mi-au pustiit pana la ultimul ROL conturile de economii.

LE: pana acu nu ma gandeam asa de profund la "solutia" asta, dar se pare ca ar fi cea mai buna.
adso
spanac. nu trebuie sa le propui nimic. uscatoria, fiind spatiu comun, tu detii deja o parte din ea, in cota indiviza. nu semnezi, nu pot vinde.

ce idee... sa vanda uscatoria ca sa faca acoperis. trimite-i sa isi vanda televizorul si frigiderul, pe cuvant.
Patefon
Sunt si eu in aceasi situatie. Mai lasa-i un an sa le ajunga cutitu' la os. Pana atunci nu semna nimic.
AL
QUOTE(Illusi0n @ 9 Dec 2005, 10:16)
AL, sunt 2 hartoage de semnat:
1. Acordul pentru cedarea/modificarea destinatiei uscatoriei
2. Contractul prin care in schimbul uscatoriei primite firma se obliga sa efectueze lucrari de reparatii ale scarii, constructia unui acoperis si a unui balcon la parter (dar nu inteleg de ce sa-l semneze si proprietarii)
*1.actul de cesiune acesta trebuie facut la notariat intre tine si cel caruia ii cedezi partea ta... fie ca e asociatia fie ca e direct cumparatorul... si trebuie facut asemenea act de catre fiecare proprietar... normal ar fi ca fiecare sa vanda parta sa celui care cumpara... contra unei sume...

mai e varianta in care imputerniciti asociatia sa vanda ea partea voastra contra unor beneficii... etc. ... tot la notariat!

apoi trebuie Adunare Generala pentru schimbarea destinatiei... altfel cumparatorul cumpara o uscatorie! icon_mrgreen.gif

2. asta e semnat de asociatie, pe baza hotararii adunarii generale!... si ca rezulat al tuturor actelor de la 1.
dragOn
Deși o să-mi sară mulți în cap, părerea mea este că Illusi0n se încăpățânează degeaba pt. că înafară de zgomotele care vor dura o perioadă de timp, nu-l va deranja cu nimic.
În legătură cu cu cei de la ultimul etaj, nu am înțeles foarte exact ceea ce vrei să spui dar să știi: cheltuielile legate de refacerea acoperișului ar trebui suportate de tot blocul ca de altfel și refacerea țevilor din subsol.
De obligat să semnezi nu cred că se poate dar corect este să o faci după părerea mea.

PS: nu stau în blocul cu pricina.
marksman
QUOTE(dragOn @ 9 Dec 2005, 13:53)
În legătură cu cu cei de la ultimul etaj, nu am înțeles foarte exact ceea ce vrei să spui dar să știi: cheltuielile legate de refacerea acoperișului ar trebui suportate de tot blocul ca de altfel și refacerea țevilor din subsol.
De obligat să semnezi nu cred că se poate dar corect este să o faci după părerea mea.

PS: nu stau în blocul cu pricina.
*Nimeni nu zice sa nu se remedieze chestiunile de interes comun; am spus clar in posturile anterioare ca sunt mai mult decat bucuros sa dau o suma lunara pentru executia acoperisului; ba, chiar sunt dispus sa tolerez si garsoniera de langa mine, DAR:
1. Nu cred ca i-ar conveni cuiva sa aiba baia vecinilor lipita de camera si de holul lui (deci: 2 pereti comuni)
2. Nu cred ca i-ar conveni cuiva sa bage o gramada de bani pentru amenajarea unui apartament, dupa care langa apartamentul respectiv sa se sparga planseul (asta inseamna pickhammer) cu consecinte imediate craparea peretilor si / sau desprinderea/fisurarea gresiei.

Asa ca aia de la utlimul etaj poa' sa-si faca si piscina pe acoperis - ma doare la 14 m in spate, dar mie nu-mi convine ca dormitorul si holul meu sa aiba pereti comuni cu baia nimanui!

LE: de ce sa fie corect sa semnez? Exista si alte solutii pentru acoperis/amenajari, ca de exemplu un credit contractat de catre asociatie. Nu cred ca pentru acoperis e nevoie de mai mult de 4000 E. Iar schimbarea usii de la intrare si a ferestrelor de pe casa scarii sunt mofturi pentru ca sunt in buna stare. Si daca neaparat vor, pot face si asta, exista destule firme care pot realiza si monta 4 ferestre si o usa "de termopan" fara ca sa se cedeze uscatoria pentru asta!

klaus
Da de ce sa semneze?
Sa se imbogateasca aia cu firma pe spezele locatarilor? Adica sa ia o "garsoniera" la pret de reparatie terasa? (apropo, la mine la bloc a costat reparatia terasei cca. 70 milioane, deci cu indulgenta mare reparatia aia ar fi cam 3-4000 euro, asta daca o placheaza cu marmura). Restul de reparatii nu cred ca ar depasi si ele 3-4000 euro, dec maxim, maximorum 8000 euro.
Mai investesc si in uscatorie cca. 5000 Euro (ca e mica, nu trebui multe materiale) si o vand cu 25.000.
Voi credeti ca se excita administratorul ala degeaba? Pai din "profit" nu trebuie si gurita lui sa mamance ceva?
Problema acolo este in mod sigur SUPRAEVALUAREA voita a costurilor la lucrarea de reparare a terasei. Le-o fi zis la aia din bloc ca e 7-8000 de euroi, si normal ca lumea a intrat in panica...
Daca problema era asa stringenta si ploua inca din vara, ce i-a impiedicat sa faca fond special pentru asa ceva? ca in 5-6 luni faceau toti banii, fara probleme.
Reparau terasa din fondul de rulment (oarecum ilegala treaba, dar mergea) si apoi puneau banii la loc pe masura incasarii lor...

Si asta pentru administrator: daca unul e impotriva, baga contre, il vrajesti cu altceva (domnu', hai ca vin si la dvs, va fac apartamentul boboc, va pun gresia etc pe gratis, da sa nu afle ceilalti locatari, etc, etc...). Da n-ai sa vezi, romanu ahtiat numai pentru el... Ia sa vedeti ce casa va avea administratorul daca se incheie contractul... Numai sa vedeti...
b64chr
Nu stiu unde e zona, si nici suprafata uscatoriei. Totusi, daca tu apreciezi valoarea lucrarii pentru acoperis la 4000E, si mai adaugam lucrarile de amenajare a garsonierei si ce alte lucrari mai face firma tot nu vad cum se ajunge la valoarea unei garsoniere.
Da-i in pi*da ma-sii si nu semna nimic, ca sigur sunt unii intelesi cu firma aia.
Fara acordul tau nu pot face nimic din 2 motive:
1. Ai o cota de proprietate din uscatorie, pe care nu ti-o pioate lua nimeni.
2. Nu se poate schimba destinatia uscatoriei fara acordul tau.
Jack Daniel's
IllusiON nu te lasa convins . Vei avea o gramada de probleme dupa .
MoneyTalks
Cere-le 5,000 euro minim ca sa iti dai acordul. Altfel NU. Sa iti dea banii firma care vrea sa faca garsoniera.
johnsws
am sters tot ce am vrut sa scriu, si las doar concluzia:
nu semna!
argumentele sunt de partea ta.
Ake
O sa raspund mai multor idei care s-au vehiculat pe aici. Imi pare rau ca nu am timp sa caut "quote" la fiecare

- Toata afacerea asta este o escrocherie. Sunt surprins sa aflu ca inca se mai practica. Am luat cumva parte la nasterea acestui tip de escrocherie. Eram prin anul trei (deci cam 93-94) cand m-a agatat un nene prin barul facultatii, ca daca n-am nevoie de un job, etc...Era un tip destul de spalat care vorbea cu accent. Prima data cand am fost la el la birou - un fost magazin jalnic pe la Izvor - mi-a aratat niste proiecte de mansardare copiate de prin reviste straine si mi-a spus ca ar vrea sa i le trag in tus. Apoi la vreoi cateva zile am vazut ca tipul incepuse sa abereze - zicea ca o sa aduca nu stiu ce materiale din Germania (de acolo se intorsese el), calculatoare cu care o sa facem poiectarea, si cel mai des imi repeta ca o sa fie milionar si ca o sa castig si eu o caruta de bani daca il ajut. Cand m-a rugat sa-i mai aduc oameni, am inceput sa intreb si eu la ce-i trebuie, si abia atunci mi-a zis ca e nevoie de cineva sa umble prin blocuri si sa propuna administratorilor diverse variante de mansardare sau acoperire la schimb cu diverse spatii. El avea deja un pachet consistent de contracte deja facute (vreo 12) majoritatea din Bacau, dar si din Bucuresti. Practic atunci, principala lui idee era sa faca locuinte cu cost 0 pentru teren (desi era super ieftin terenul la vremea aceea) dar si costuri infime pentru structuri, instalatii si racorduri. Evident ca intrebarea cheie pe care i-am pus-o a fost ce facem cu expertiza de rezistenta? (Era un fapt cunoscut ca marea majoritate a blocurilor erau calculate la marele fix din cauza paranoiei cu economia pe vremea lui Ceasca - si nu mai suportau nici macar un cotet de caine in plus) a zis ca: "Asta se rezolva cu cadouri". Am mai fost de doua trei ori, si cand am vazut ca o tot aburea l-am pupat pe gingii cu tarnacopul

----------------------------------------------

-@ Illusion
1.Eu sunt un pic in ceata. Adica pe tine nu te doare faptul ca astia vor sa te vaduveasca de o bucata serioasa din PROPRIETATEA ta, si te doare ca ai sa ai o baie la peretele comun? Pai asta nu-i nici un bai daca se face ca la carte. (BTW, arhitectii nu pun baile "cap in cap" decat din considerente economice)
2. Nu stiu exact structura blocului tau, dar in 80% din cazuri nu se poate face trecere prin peretele comun. Asa ca pentru a prelua tu camera respectiva trebuie facuta in prealabil o expertiza. (plus ca dupa capul meu ar trebui facute acte V-C cu toti cei n-1 vecini)

-@b4chr
Imposibil sa fie toti vecinii "vorbiti" cu escrocii. Administratorul poate, cei de la ultimul etaj au interes direct iar restul sunt fraieri pur si simplu
-@Dragon
Si eu sustin ca nu e o problema ce confort, din acest motiv ar putea semna. Ce se discuta mai mult aici e insa aspectul legat de proprietate.
klaus
Si plus ca, dupa mintea mea de ex, in contractul ala de cedare a spatiului ar trebui sa se mentioneze ca transferul dreptului de proprietate se face DUPA efectuarea lucrarilor la care s-a angajat firma.
Cum exista 2 acte (cel de cedare a dreptului de proprietate - atentie zic CEDARE, deci e ceva cam gratuit), si al doilea prin care se angajeaza la reparatii, nu stiu de ce dar mi se pare ca unul nu inseamna neaparat ca se aplica si al doilea...
Adica iau spalatoria, o repara, o fac boboc, se apuca sa faca ceva lucrari si pe terasa, dupa care vand "garsoniera", si pa-pa restul de repartii (cel putin eu daca as vre sa dau o teapa de genul asta asa as face...)
Smiley
din ce vad eu, Illusion ar vrea sa se extinda, dar nu are bani acum. si restul locatarilor, in loc sa astepte cuminti cu apa picurand din tavane sa stranga Illusion bani sa cumpere uscatoria cu pricina, au gasit un alt cumparator.

Illusion, e dreptul tau sa te opui. Motivatia cu "baia cu perete comun cu camera mea" nu prea tine, exista metode de izolare, atat fonica cat si contra umezelii. Cat despre "sparg aia planseul, si crapa peretii si faianta"..... sa fim seriosi.
Dar, desi nu ai o motivatie buna, poti totusi sa te opui, deoarece esti proprietar al unei bucati din uscatoria respectiva, si statul roman iti garanteaza dreptul la proprietate, si in plus, asa vrea muschiul tau. si aia pot sa se dea si cu fundul de podea, n-au ce sa-ti faca.

dar nu te astepta sa fie asa usor sa ocupi si uscatoria cu pricina. se va gasi, la timpul potrivit, al muschiulos care nu va fi de acord.
klaus
Uite, eu ma ofer sa vin la vecinul lui Smiley sa-i dau niste gauri cu rotopercutanta in planseu si pereti.
Sa vezi tu ce se crapa peretii la tine... Crede-ma, am vazut cu ochii mei la vecini dupa ce am dat gauri... Noroc ca eu ma am bine cu vecinii.
Ciombe
QUOTE
Uite, eu ma ofer sa vin la vecinul lui Smiley sa-i dau niste gauri cu rotopercutanta in planseu si pereti.

Mai ales daca aia care dau gauri vin cu niste rotopercutoare de-alea profesionale hilti sau cum se cheama... adevarate pikamere.. sa vedeti voi ce se zguduie tot blocul cand dau aia niste amarate de gauri sau sparturi!
Io am trecut prin asa ceva!
Smiley
QUOTE(klaus @ 10 Dec 2005, 11:00)
Uite, eu ma ofer sa vin la vecinul lui Smiley sa-i dau niste gauri cu rotopercutanta in planseu si pereti.
Sa vezi tu ce se crapa peretii la tine... Crede-ma,  am vazut cu ochii mei la vecini dupa ce am dat gauri... Noroc ca eu ma am bine cu vecinii.
*nu zic ca nu se crapa(desi recunosc ca n-am vazut pana acum crapaturi d'astea, dar le consider posibile). dar la fel de bine se poate sa nu crape. sau sa se darame blocul de tot. sau nu.
de aia cu logan care incepusera sa se agite prin vara "ce ne facem ca sunt cauciucurile proaste si la iarna derapam cu totii" ati facut misto ca prea se uita la drobul de sare.
marksman
QUOTE(Ake @ 9 Dec 2005, 20:31)
-@ Illusion
1.Eu sunt un pic in ceata. Adica pe tine nu te doare faptul ca astia vor sa te vaduveasca de o bucata serioasa din PROPRIETATEA ta, si te doare ca ai sa ai o baie la peretele comun? Pai asta nu-i nici un bai daca se face ca la carte. (BTW, arhitectii nu pun baile "cap in cap" decat din considerente economice)
2. Nu stiu exact structura blocului tau, dar in 80% din cazuri nu se poate face trecere prin peretele comun. Asa ca pentru a prelua tu camera respectiva trebuie facuta in prealabil o expertiza. (plus ca dupa capul meu ar trebui facute acte V-C cu toti cei n-1 vecini)

-@b4chr
Imposibil sa fie toti vecinii "vorbiti" cu escrocii. Administratorul poate, cei de la ultimul etaj au interes direct iar restul  sunt fraieri pur si simplu
-@Dragon
Si eu sustin ca nu e o problema ce confort, din acest motiv ar putea semna. Ce se discuta mai mult aici e insa aspectul legat de proprietate.
*Avand in vedere ca nu mai am internet acasa, o sa va raspund azi.

@b64chr: uscatoria aia are 5m x 3.5m. Cred ca administratorul o sa ia ceva comision ca prea se agita cu cedarea, cu avantaje etc etc
@dragon: repet, sunt pentru binele comun, dar pentru binele tuturor, nu pentru binele a n-1 oameni si raul (dezavantajul) unuia
@smiley: mi-e cam tot una daca o cumpar eu sau ramane uscatorie, atata timp cat asta inseamna linistea caminului propriu.
@Ake: eu nu folosesc din uscatoria aia nici un centimetru patrat (deocamdata) si poate nu voi folosi. In schimb zidurile blocului sunt destul de subtiri (din "prefabricate") si se aude destul de bine prin ele. Ma deranjeaza in schimb toate chestiile care vor decurge din amenajarea respectivei uscatorii ca si garsoniera. Le-am expus anterior, nu mai scriu din nou.
Daca uscatoria ar fi in alta parte, probabil mi-ar fi "paralel" daca se cedeaza sau nu, dar as respecta decizia celui care s-ar opune cedarii.
Referitor la preluarea de catre mine, valabil si ce i-am scris lui Smiley. Cu privire la expertiza s-a facut deja una la un apartament similar, raspunsul e ca nu se poate face trecere din hol ci doar din sufragerie.

klaus
Eu cred ca nu se poate face garsoniera din spatiul ala (ce naiba, ca e mai mic decat sufrageria mea) si din cate stiu eu exista normative cu suprafata minima la o locuinta noua... Cred ca vor sa faca birou, ca sa nu le trebuiasca cada/cabina de dus.
marksman
@klaus: suprafata aia minima din normative, se poate rezolva cum a zis si Ake in postul lui: cu cadouri. Firmele astea au un singur scop: sa faca profit, daca e posibil cu investitie zero! Asa ca merge 1000 de "iepuroi" ca sa inchida cineva ochii la primarie daca lor le iese clar profit 5000.
dizzy
Uite, ma ofer eu sa fiu vecinul lui Ilussion.
Cat ma costa spatiul ala?
Si stiu si cum sa fac amenajarile fara sa iti daram zidurile, ma costa mai mult dar nu il chinui cu pichammer. Si la sfarsit, cand mai strange bani, i-o vand lui sa faca doua camere. I-o dau la pretul de cumparare + amenajari+ 2000EUR/an.
Ce zici?

Si sunt baiat bun, Loganist de incredere
adi_or
am si eu o propunere

cred ca o camera in plus ar fi o buna investitie ..
poti incepe prin a lua in proprietate uscatoria ..urmand s-o amenajezi treptat conform disponibilitatilor financiare din viitor

te poti gandi la un credit de consum la banca, daca nivelul de indatorare ti-o permite ..
poti incerca sa te imprumuti de la prieteni..
sau poti propune vecinilor sa accepte plata in rate a uscatoriei

cred ca ai o pozitie avantajata in relatia cu vecinii

e o oportunitate de care ai putea profita..
Andrew's father
Incredibil,
asa ceva eu n-am mai auzit dar, mi-a dat idei:se poate face un apartamaent si pe holul scarii- ca tot parte comuna este(un fel de duplex) si cu o scara exterioara-ca la americani in exteriorul blocului- gata sa rezolvat treaba!
Binenteles ca glumesc,va spun eu sunt socat si cred ca asta este inceputul !Cand te gandesti ca pt.a-ti inchide balconul trebuiesc n-aprobari ce usor le este unora sa faca ditamai modificarile!
marksman
Newsflash: au spus ca ma vor da in judecata, pentru ca "ma opun hotararii majoritatii de realiza un acoperis pentru a rezolva problema locatarilor de la etajul 4" si ca o sa platesc cheltuielile de judecata si despagubiri pentru ca prin opozitia mea "cei de la 4 sufera din cauza ca le ploua-n casa". Ei nu inteleg cand le spun ca nu ma opun realizarii acoperisului, ci cedarii uscatoriei. Cand le-am spus ca pentru cheltuielile acoperisului "sa contribuim toti cu o suma lunar" (s-a facut pana acu) mi s-a spus ca oamenii nu vor sa mai plateasca pentru acoperis (deci: ei nu vor sa plateasca, dar tot eu ma opun si tot pe mine ma dau in judecata ?).
De asemenea mi s-au re-enumerat "avantajele" oferite de firma asta, lua-o-ar dracu':
- acoperis
- zugravirea scarii
- inlocuirea tamplariei metalice si lemnoase cu tamplarie "cu termopan"
- realizarea unui balcon pentru vecinul de la parter (in prezent nu are)
Cand am spus ca vreau sa cumpar eu uscatoria mi s-a spus "banu jos, ochii la usa", repede, ca ei nu mai pot sta fara acoperis. Mai adaug incercarea administratorului de a ma cumpara (administratorul face cea mai mare galagie in privinta asta): "Nu aveti nevoie de nici o lucrare prin casa?" si (catre patroana firmei): "Pai oferiti-i si dumnealui ceva, cum ati facut si cu domnu' cu balconu' !".
Va rog sa-mi recomandati un avocat bun.
klaus
radmasa.gif radmasa.gif .
S-a trecut la romaneasca mita. Mi-a citit administratora postul de pe acest forum?
Eu iti recomand sa le depui o hartie, sa le ceri numar de inregistrare, daca nu vor, le-o trimiti prin posta cu confirmare de primire sau le faci anunt cu martori, ca esti de acord sa suporti, conform legii, cota parte de cost care revine pentru reparatia acoperisului, ca nu te opui repararii acoperisului. Daca se incapataneaza sa nu primeasca hartia si sa semneze de primire, le faci comunicarea prin executor judecatoresc.
Si oricum, eu i-as lasa sa ma dea in judecata. Pentru ca tu nu te opui reparatiei, ci vanzarii cumpararii unui spatiu.
Ca dupa faza asta pot sa de dea si in mama lui de judecata, ca tot in mana o sa ramana cu ea.

Si sa le mentionezi ca ce fac (amenintare) se poate lasa cu dosare penale si cu constatarea unei nulitati absolute a unui eventual act intocmit cu vicii de consimtamant...

PS: nu uita sa mentionezi ca realizarea balconului la un alt proprietar e imbogatire fara justa cauza, daca nu cumva vreo delapidare, furt ceva din banii asociatiei (sau pe care ar trebui sa-i incaseze asociatia)... Ia mentioneaza-le si treaba asta...
b64chr
Tot ce ar putea ei sa faca in judecata este sa ceara partaj, pentru sistarea starii de indiviziune asupra uscatoriei. Dar nu e vorba numai de proprietate, e vorba si de schimbarea destinatiei, nu cred ca se poate face fara acordul tuturor, inclusiv al tau. Una peste alta nu cred ca au nici cea mai mica sansa, si nici nu cred ca vor face vreo actiune in instanta. Dar daca fac, ia-ti totusi un avocat ca-s incurcate rau legile.
marksman
@klaus: multumesc pentru sfaturi.
@b64chr: da, exact asta vor: partaj; mi-au spus ca nu am nici o sansa, au mai avut un caz asemanator in alta locatie (firma respectiva), pot sa-mi arate toate actele procesului daca vreau. Procesul respectiv a fost castigat de asociatie, cel ce a pierdut trebuia sa plateasca cheltuieli de judecata (dar se pare ca le-a platit firma -- vai, ce marinimie!) si i-au revenit din partaj compensatii de 10 milioane.

LE: sunt curios ce se va vinde in caz ca mai trebuie efectuate reparatii majore la bloc (ma gandesc la tevi) daca dau uscatoria. Probabil cativa mp din casa scarii 243.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2016 Invision Power Services, Inc.