Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Scadere tensiune de la 12V la 3V
DaciaClub - Forum Dacia > Dacia - Diverse > Diverse
Marty
Despre ce e vorba... Bordul masinii mele este iluminat cu ajutorul unor becuri identice cu cele de pozitie (de se infig in soclu), doar ca au ca putere 2 W (in loc de cei 5 W ai celor de pozitii). Intucit in urma cu 1 an am pus peste tot becuri romanesti de 5W, a rezultat o meseriasa ardere a reostatului care regleaza intensitatea luminozitatii bordului + ca s-au ars toate becurile respective. In momentul de fata mai functioneaza doar vreo 2 becuri din alea, dar numai dupa aplicarea unui pumn in partea superioara a bordului.
Asadar, introducerea fiind facuta, va prezint ideea. M-am gindit sa inlocuiesc becurile alea stupide (cele de 2W sunt aproape imposibil de procurat) cu niste LED-uri superbright. Ideea este ca LED-urile se alimenteaza la 3V, bordul meu da 12V. Intrebind pe tanti de la magazinul de unde am luat o parte din LED-uri cum scad din 12 in 3, mi-a zis ca sa folosesc o rezistenta de 1K. Ulterior, o alta tanti (de la magazinul de unde am luat rezistentele 04.gif), mi-a zis sa pun rezistenta pe piciorul de - al LED-ului.
Acum, tinind cont de faptul ca nu vreau sa intrerup folia cu trasee a bordului, va intreb si eu ca profanu':

1) Se prajesc LED-urile daca le alimentez la 12 in loc de 3 ?
2) Cit de adevarata e informatia aia cu rezistenta de 1 KOhm si legarea ei ?
3) Sugerati o alta alternativa ?
klaus
1) Da
2) adevarata
argon
ce are daca pui 4 leduri in serie, cu o rezistenta de ...100 sa zicem ?!
nik1965
Chiar si la 3V daca le conectezi LED-urile se pot arde daca nu au inseriata o rezistenta de limitare a curentului.
In functie de rezistenta inseriata poti alimenta un LED chiar si la tensiune mai mare, acum poti incerca cu inserierea uni rezistor de ~300ohm si in functie de rezultat poti sa scazi sau sa cresti valoare rezistorului.
Exista becuri LED care au direct montata rezistenta de limitare pentru diferite tensiuni sau puteri (am vazut intr-un catalog de echipamente electrice) dar acum nu pot sa spun exact ce sa cauti.
Rezistenta de limitare trebuie sa aiba cel puti 1W.

PS. Poti intreba la o firma care se ocupa cu echipamente electrice industriale.
LemonDemon
LEDurile trebuie sa le pui la ce tensiune scrie pe ele ca rezista, de obicei 1.2V.Faci un divizor de tensiune cu rezistente si gata ai reusit.Ai grija si la ce putere disipa ca sa nu se incalzeasca prea tare.
argon
Asadar, lasand la o parte schemele complicate, si ideile si mai complicate, cel mai simplu e o schema formata din 3 leduri de 4,5 V, recomand cele de bricheta, sunt super luminoase(dezavantajul e ca sunt numai albastre), si o bricheta e 12 000 ROL. Se pun in serie urmatoarele: 3 leduri de 4,5(sau 4 de 3 V), o rezistenta de 100 Ohmi, si o dioda 1H4007.

Se fac atatea circuite cate este necesar, tinandu-se cont ca numarul total al ledurile din bord sa fie multiplu de 3, sau de 4(depinde ce leduri te hotarasti sa pui).
Marty
Hai sa ne intelegem ca vad ca vorbim impreuna si ne intelegem separat!

1. Stiti despre ce bec vorbesc eu? Il gasitiAICI, cel de tip T10. Mai detaliat il vedeti AICI.
2. Becul ala intra-ntr-un soclu pe care-l bag in bord. Cum vreti voi sa vin eu cu fire de la un montaj si sa alimentez ala? Pe unde sa fac asta atita timp cit soclul e lipit de textolitul bordului?
klaus
pune bre leduri cu rezistente (intre 500 ohmi si 1 kohm), le lipesti de soclu si bagi soclu in bord...
O sa mearga f. bine.
Problema e sa nu fie prea puternice ledurile alea...
Poti face niste probe cu un potentiometru ca sa vezi care ar fi valoarea optima a rezistentei (oricum peste 400 ohmi)
Marty
Am luat deja d-alea de 1K. Sa vaz ce si cum.
La ce te referi cind te referi la puterea ledurilor? La W, la caldura degajata? Ideea e ca becurile recomandate au o putere de 2W, caldura disipata fiind caracteristica unui bec incandescent. Eu stiam ca LED-urile degaja o lumina rece sau, oricum, incomparabil mai mica decit cea disipata de becurile incandescente. Cit despre intensitate, alea originale au 2W si sunt puse cite 3 ( la ora 4, la ora 8 si la ora 12) pe fiecare indicator mare (turatie si kilometraj)
marksman
Cre' ca se referea la intensitatea luminoasa...
DragosP
S-ar putea referi la intensitatea luminoasã.
argon
QUOTE(Marty @ 18 Jun 2006, 21:35)

1. Stiti despre ce bec vorbesc eu? Il gasitiAICI, cel de tip T10. Mai detaliat il vedeti AICI.
*
Alea sunt idetice cu cele de Dacie din bord, asa am si eu, si se gasesc la magazine.
Marty
QUOTE(argon @ 18 Jun 2006, 23:19)
Alea sunt idetice cu cele de Dacie din bord, asa am si eu, si se gasesc la magazine.
*Alea sunt de 5W, mie-mi trebuie de 2W! Si mai e o chestie: astea de le-am pus anul trecut, au rezistat MAXIM 3 luni. Chiar n-am chef sa dau bordul jos din 3 in 3 luni ca sa schimb cite un bec, desfaci juma' de bord ca sa dai panoul jos.
argon
Marty, 100 % sunt de 2 W, zic asta pentru ca saptamana asta am fost si am cumparat cateva, pentru iluminarea bordului, am vazut si catalogul , intreaba la magazin de Dacie, de martori de bord, am dat pe unul 1 Ron cu soclu cu tot.
Mario_b
Scaderea de tensiune de la 12 v la 3 v se face simplu cu o schema de tip divizor de tensiune cu rezistente, o sa pun o schema imediat.
Apoi dupa scaderea de tensiune pui rezistente de 500-1k la fiecare led in parte (in serie).
Schema:
user posted image
Marty
QUOTE(argon @ 18 Jun 2006, 23:28)
Marty, 100 % sunt de 2 W, zic asta pentru ca saptamana asta am fost si am cumparat cateva, pentru iluminarea bordului, am vazut si catalogul , intreaba la magazin de Dacie, de martori de bord, am dat pe unul 1 Ron cu soclu cu tot.
*


Eu tot la magazin de Dacie am intrebat, am zis de bec de pozitie si am intrebat daca n-are mai mic.
GoGu
Probleme ar putea aparea datorita faptului ca LED-ul lumineaza oarecum punctiform si directional ("inainte"). S-ar putea sa fii nevoit sa pui dispersoare in fata Led-urilor.
Poti incerca si leduri cu diametru mai mare, comparabil cu cel al becurilor originale. Doar ca trebuie tatonata rezistenta de limitare (pe care BTW poti s-o legi ori pe plus ori pe minus, nu conteaza) pt. ca draq stie la cati volti merg. Eu mi-am luat odata 10 Led-uri mari (diam 10 mm) sa le pun in serie (socotisem eu ca numa' bine 12V pe 10 leduri...) sa-mi fac stop suplimentar pe frana. N-au vrut sa mearga nici cu slujbe. Am inceput sa scot cate unul si pana n-au ramas 5 inseriate nu s-au aprins... (si nu, nu era niciunul defect).
argon
Mergi la alt magazin si intreaba de martor de bord(scoica de exemplu dar cred ca si al CN sunt la fel), nu-i mai incurca si cu pozitiile, ca multi vanzatori sunt total pe langa.

@ Gogu : sunt leduri cu lumina difuza, sau daca nu pilesti cu pila de unghii unul normal, si obtii lumina difuza, efect garantat..nu mai te chinui cu dispersoare si prostii.
Marty
GoGule, te doare mintea? E 60 de mii un LED d-ala mare!!! Crezi c-am inebunit sa dau 720 de mii pe 12 d-alea?

QUOTE(argon)
@ Gogu : sunt leduri cu lumina difuza, sau daca nu pilesti cu pila de unghii unul normal, si obtii lumina difuza, efect garantat..nu mai te chinui cu dispersoare si prostii.

Ia deseneaza-mi si mie pe unde dai cu pila aia de unghii ca sa nu m-apuc sa-i pilesc dracu' bavura de la baza. 04.gif
GoGu
Haoleu maica!
Eu cand mi-am luat de 10mm n-am luat superbright, erau "normale" da' mari. Si costau ceva mai mult decat un led ordinar, cam 10.000 lei la vremea aia (prin 2002).

LE: cu pila ii dai pe cap'sor, pe unde emite 'mnealui lumina smile.gif
Marty
QUOTE(GoGu @ 18 Jun 2006, 23:48)
Haoleu maica!
Eu cand mi-am luat de 10mm n-am luat superbright, erau "normale" da' mari. Si costau ceva mai mult decat un led ordinar, cam 10.000 lei la vremea aia (prin 2002).


Ma, nici astea nu bag mina-n foc ca erau superbright. Luminau un pic mai puternic decit o balega uscata. Dar, tinind cont de faptul ca-n primul magazin in care am intrat, mi-au cerut 70 de mii pe superbright-ul de 5 mm si dupa colt erau 12 mii (putin mai incolo chiar 10), s-ar putea sa fi fost d-alea "de pe stocul vechi".

QUOTE
LE: cu pila ii dai pe cap'sor, pe unde emite 'mnealui lumina  smile.gif
*E o buba aici! Mie trebuie sa-mi lumineze juma de sfera. Adica si-n capsor si un pic pe marginile capsorului. smile.gif Asa ca, daca-i "dau in cap", o sa-mi dea lumina doar "prin parti".

Mario, ma, sunt eu timpit sau rezistenta aia de 1.5 K e pusa-n paralel cu alimentarea de 3V? blink.gif
argon
io'te cum am obtinut un led defocalizat, se pileste doar emisfera, de unde incepe sa fie cilindric n-are rost
Codrin
argon zice bine, la fel am facut cand am schimbat smd-urile originale din bordul de Logan cu leduri. Ma rog, eu l-am pilit peste tot, sa fiu sigur de efect.
XMihai
QUOTE(Marty @ 18 Jun 2006, 19:49)
Bordul masinii mele este iluminat cu ajutorul unor becuri identice cu cele de pozitie (de se infig in soclu), doar ca au ca putere 2 W (in loc de cei 5 W ai celor de pozitii).
*
Te duci frumos la magazin iti cumperi leduri de pus in pozitie si gata, ai rezolvat problema.
Nu-ti mai trebuie nici rezistenta, nici munca si nici timp pierdut asa aiurea.
klaus
Uite aici niste leduri pilite de mine ca sa dea lumina mai difuza.
argon
Klaus, vad ca le-ai pilit calumea, par taiate, zic ca ajunge doar pilite putin la suprafata, pentru acelasi efect.

@ Xmihai, cat costa asa ceva? mi-ai dat o idee...merg la fix la Dacie in bord la iluminare...nustiu cum de nu m-am gandit pana acum mellow.gif
Oare nu ar merge si la Marty?
Marty
Xmihai, de unde dracu' cumpar d-alea, ma ? Magazin de Dacii, magazin auto general, magazin de buleftronice?
XMihai
1)
QUOTE(argon @ 19 Jun 2006, 06:53)
XMihai, cat costa asa ceva? mi-ai dat o idee...merg la fix la Dacie in bord la iluminare...nustiu cum de nu m-am gandit pana acum mellow.gif
Oare nu ar merge si la Marty?
*


10 lei setul (2 bucati)

2)
QUOTE(Marty @ 19 Jun 2006, 08:24)
XMihai, de unde dracu' cumpar d-alea, ma ? Magazin de Dacii, magazin auto general, magazin de buleftronice?
*
Daca nu gasesti la magazin poti cumpara DE AICI: "Leduri Pozitie"
Culori: Albastru, Rosu, Verde....
Marty
Ete ce-am gasit aici. Cica-i 50 de mii LED-ul, fara montaj si manopera de dat bordul jos.
XMihai
QUOTE(Marty @ 19 Jun 2006, 11:38)
Ete ce-am gasit aici. Cica-i 50 de mii LED-ul, fara montaj si manopera de dat bordul jos.
*Da, vorbeste cu colegul nostru de forum DSIGN.
A lui este firma....din cate stiu eu.
Marty
Stii f. bine! MI-am dat seama cind am vazut niste poze cu bordul de Logan si ala de Solenza. Cind am comparat adresele de YM.... 04.gif
XMihai
QUOTE(Marty @ 19 Jun 2006, 11:55)
Stii f. bine! MI-am dat seama cind am vazut niste poze cu bordul de Logan si ala de Solenza. Cind am comparat adresele de YM.... 04.gif
*Poate-ti face o reducere pt ca sunteti colegi de forum. wink.gif

Bafta
argon
Xmihai, pentru ce masina sunt ledurile din poza, ca sa stiu cum sa cer la magazin.
Marty
Da' de ce nu cumperi direct de pe Okazii ? Becurile alea se gasesc pe pozitiile Renourilor mai vechi.
XMihai
QUOTE(argon @ 20 Jun 2006, 10:46)
Xmihai, pentru ce masina sunt ledurile din poza, ca sa stiu cum sa cer la magazin.
*De cielo cica...
La magazin sunt undeva la 17-20 ron.
Sunt mai ieftine pe link-ul dat de mine.
argon
Marty, becuri d'alea de care zici ca nu gasesti in primul post din topic, sunt la Carfur, cu 30 000 setul de 2.
Marty
Stai c-am pus LED-uri si s-au ars si alea. E o belea pe undeva!
bygy007
calculul pentru motarea unui led la orice tensiune se face asa stiind ca printr-un led trebuie sa circule un curent de naxim 20 mA eu zic ca 15 este suficient R = U/I in cazul nostru 12:0.015=800 ohmi
XMihai
QUOTE(Marty @ 18 Aug 2006, 14:30)
Stai c-am pus LED-uri si s-au ars si alea. E o belea pe undeva!
*Cum s-au ars?
Eu am leduri de alea de pozitie in faruri la papuc de 6-7 luni si nici pas nu zic biggrin.gif
La ce masina le-ai pus?
Bill
Led-ul este dioda, pe care cade o tensiune stabilizata (in conductie directa). Deci tensiunea pe ea este stabila. Curentul poate varia (in anumite limite).
Asa cum spunea @bygy007 eu alimentez led-ul in curent (de regula 20 mA).
Daca ii dau un curent mai mare il ard. Daca ii dau mai mic se aprinde mai slab sau deloc. De regula pe Led-ul in conductie cade cam 2-3 volti (in functie de caracteristicile lui). Alimentarea lui are o polaritate. Daca alimentez invers nu se aprinde (dar nici nu se arde)
Led-ul se inseriaza obligatoriu cu o rezistenta care se calculleaza cum a zis @bygy007, cu mentinea ca din aia 12V mai scad si tensiunea ce cade pe Led.

Ledurile se ard numai daca le alimentezi cu un curent mai mare (au o limita la care se distrug)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2016 Invision Power Services, Inc.