Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Zona "experti" in imobiliare
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3
fizzo
Salutari,


Am deschis acest topic pentru cei care lucreaza in domeniul imobiliar.
As dori sa fie un loc unde sa ne putem impartasii experientele de lucru, ideile si sa "analizam" piata din Romania.

Cine incepe?
biggrin.gif
vijelie
Adevarul e ca iti trebuie multe, inclusiv un forum, pentru a cumpara ieftin si a vinde scump fara a misca un deget. smile.gif
argon
mie mi se pare inadmisibil sa dai 100 000 de euro pe un cotet.
vijelie
100k e un fleac cand tataie a crapat si nepotii au vandut 2 hectare in Popesti Leordeni.
FLP
Despre acesti "afaceristi" am cea mai proasta parere..... voi sunteti doar niste speculanti, faceti o bisnita cu apartamente si tot asa. Cand o agentie imobiliara o sa cumpere un pamant, o sa contruiasca un bloc pe pamantul respectiv, apartamentele facute o sa le inchirieze atunci o sa fie o afacere. Voi ce faceti e doar speculaaaaaaaaa
vijelie
Aia se numesc "dezvoltatori imobiliari". Sunt niste oameni f bogati care albesc banii altor oameni si mai bogati. In principiu nu au timp de forumuri, deci sa ramanem la subiect.
FLP
Hai sa facem samsareala cu apartamente
vijelie
De ce nu?
Cata vreme exista cerere NESABUITA, va exista si samsareala.
St
@fizzo.

Ai fost tare...
Pai cine stie unde trebuie sa investeasca nu vine pe forum sa urle-n gura mare ca in zona X o sa creasca preturile cu 20% in urmatoru' an si in zona Y cu 15%.
fizzo
Fratilor,

N-am deschis acest topic pentru a face bisnita si nici nu sunt samsar de apartamente/nu detin o agentie imobiliara.
Lucrez in domeniu, ma rog este un domeniu tangential cu real-estate-ul, mai precis reprezint o firma israeliana de software imobiliar, in Romania.

Cunosc foarte multi dezvoltatori imobiliari/agentii imobiliare mari care lucreaza cu acest soft dar nu asta este ideea acestui topic.

Pur si simplu doream sa ne cunoastem, noi cei care lucram in acest domeniu, nimic mai mult.

Si apropo, vreau sa-mi iau un apartament cu 2 camere, am ramas crucit cam ce preturi cer proprietarii si cam ce considera ei "imbunatatiri".

mauru007
QUOTE(fizzo @ 28 Jul 2008, 19:59)

Si apropo, vreau sa-mi iau un apartament cu 2 camere, am ramas crucit cam ce preturi cer proprietarii si cam ce considera ei "imbunatatiri".
*



Detaliaza.
E intotdeauna distractiv sa vezi la imbunatatiri internet, telefon, usa si apometre. A mai aparut ceva nou pe piata imbunatatirilor? Si am uitat zona linistita nu conteaza ca se mai bat unii cu sabii (cu amortizor) noaptea ca se bat in liniste nu fac galagie.
Arhimede
NU cred ca sunt offtopic daca propun ca subiect de discutie chiria ..Cea pe care o platesc sa zicem...si in special faptul ca pentru o garsoniera din rahova pe care pana acum plateam 250euro....voi platii 350 euroi..

Inflatia e de genu 2-3-4% dar gazdoiu meu s-a gandit sa creasca chiria cu 40%.De ce? Doar ca poate.Ca o sa se gaseasca altu din hoarda de popor care vine anual in Bucuresti care sa dea atat.

De-asta nu merge nici economia.Daca din 100 de oameni 5 produc ceva...10 lucreaza in domenii care care ce faciliteaza consumul sa zic asa...si 10 traiesc cu banii din spatii inchiriate..restul ..pensionari...tineri care se apuca de muncit la 26 de ani...sau oameni care nu au nici un venit.

Marfa!

Ma scuzati.Imi varsam si eu frustrarile pe voi smile.gif
andu911
sper sa se termine si paranoia asta cu imobiliarele...

Din punctul meu de vedere, imobiliarele sunt un domeniu care nu aduce nimic bun, doar castiga unii multi bani de pe urma altor oameni. Plimba banii si terenurile de la unii la altii...
De fapt asta e principala ocupatie in Romania. Sa cumpere si sa vanda mai departe: imobiliare, hypermaketuri, benzinarii, autohausuri...etc.

Nimeni nu fabrica nimic, nimeni nu produce nimic, nimeni nu exporta nimic.
mauru007
Arhimede ai incercat sa gasesti altceva si sa te muti? Mai sunt si proprietari care nu tin cont de asa zis-ul pret al pietei si se gandesc si la posibilitatile financiare ale chiriasilor.
fizzo
E adevarat, este o jungla din care cativa baieti foarte destepti au reusit sa faca fff multi bani. Acum insa momentul de regres se apropie cu repeziciune.

Apropo de imbunatatiri: Astazi am fost sa vizionez un apartament 2 camere in Dr. Taberei (zona Romancierilor), intr-un bloc din 68, etaj 7/9, 50 mp.
Proprietarul cerea 95.000 eur si ca imbunatatiri avea termopane si.....cam atat. Ba nu, a zis ca in pret imi ofera si locul de parcare (cica platit la ADP).... blush.gif
Ma rog, i-am spus ca cere muuuuuuult prea mult fata de ceea ce merita iar omul a zis ca prefera sa nu-l dea decat sa lase din pret.
Ma rog, pentru apartamentul ala mai mult de 50 000 EUR nu valoreaza.
Pentru cei care cunosc piata reala, pretul este unul corect.

Ce vroiam sa spun: oameni buni, nu dati banii pe ceva ce valoreaza jumatate din cat se cere.

Piata chiriilor a luat-o razna iar nesimtirea celor care inchiriaza este nemarginita - practic profita de pe urma voastra.

Solutii? Nu prea se vad la orizont din pacate, eu sunt de parere ca statul ar trebui sa intervina in forta - construind case si eliminand astfel speculantii si "spalatorii" de bani.
Ov
nu zic decat ca acum 7 ani iti luai un ap in dr taberei de 3 camere cu ~10k euro si eu am bagat anul trecut in renovarea unui apartament (intr-adevar cu tot cu mobila) aproape 20k euro si nu-i nici pe departe in "stil italian" sau cu palisandre de alabastru wink.gif

prin urmare preturile au sarit rau de tot la orice (materiale, manopera) nu doar la produsul finit
Arhimede
mauru007:Pai am gasit pe la 300..dar avans 2 luni +garantie.Deci 900 de euro biggrin.gif
mauru007
Cand stateam in chirie aveam bani pusi deoparte special pentru acest aspect. Cand a fost nevoie sa ma mut am putut sa ma mut in 3 zile de la preaviz. Daca nu poti acum oricum e bine sa ai grija de acest aspect pe viitor.
daniM
Lasati-ma,ca am vazut un anunt cu un apartament de vanzare unde era trecut la imbunatatiri"vas wc nou"! blink.gif Cum dracu'?...sa te c.a.c.i. decent e imbunatatire mai nou?
koldun
E o "imbunatatire" ce vine in sprijinul actului de defecatie! Scuzati offtopicul!
radian
QUOTE(fizzo @ 28 Jul 2008, 20:30)
... eu sunt de parere ca statul ar trebui sa intervina in forta - construind case si eliminand astfel speculantii si "spalatorii" de bani.
*




Mai nene pe cei mai in varsta, cu multa indulgenta ii inteleg, asta au invatat asta stiu, dar cand ii aud pe cei care si-au facut studiile dupa '89 cu tampenii de astea, cum ca statul sa faca si sa dreaga...

De unde si pana unde este treaba statului sa construiasca locuinte? Cel mult locuinte sociale, dar atat si nimic mai mult. Nu intra in atributiile statului sa devina un operator pe piata imobiliara. Nici nu vreau sa ma gandesc la cate magarii s-ar putea face... Se fac ele magarii si acuma, dar macar cei care le fac isi risca propria afacere.

argon
nene radian, ia uita-te in curte la nemti de exemplu, si vezi cum intervine statul, vezi cate milioane de familii stau in chirie LA STAT, in apartamente construite DE STAT tocmai in acest scop, si te asigur ca nu sunt locuinte sociale, sunt de la garsoniere la apartamente de lux. Asta inseamna implicare, si nu poti sa zici ca nemtii tocmai ce au coborat din copac, bine ca sunt romanii destepti..haosul de la noi se datoreaza neimplicarii statului, cum se intampla in tarile civilizate.
radian
O locuinta sociala nu inseamna obligatoriu o chichineata insalubra.

Nu stiu care e situatia la nemti, dar, tot nu ma convingi ca intra in atributiile statului sa devina un jucator activ pe piata imobiliara.
vijelie
Putina lume cunoaste ce se intampla cu adevarat in statele despre care ne inchipuim ca practica un capitalism salbatic. Solidaritatea sociala nu se rezuma doar la acordarea de ulei si zahar in caz de inundatii. Problema locuintelor e o bomba care, in conditiile actuale, poate duce la depopularea Romaniei. Si nu pleaca pensionarii sau plozii, ci exact forta de munca cea mai valoroasa.
Lostboy
Responsabilii de boom-ul prețurilor la apartamente îi găsim în domeniul bancar.
vijelie
Adevarat. Stiu o tipa care, pentru a putea cumpara un apartament cu 2 camere, a facut cate un credit la 3 (trei) banci diferite in aceeasi zi. Nu e cazul ca va mai spun ca actiunea a fost sugerata de bancile respective.
Asta e unul din rezultatele capitalismului salbatic de c_acat experimentat la noi.
Lostboy
Problema este următoarea: fiecare își cam face de cap pentru că nu suntem destul de maturi și nu avem destulă experiență pentru a face ordine într-un stat capitalist.
DMP
QUOTE(vijelie @ 29 Jul 2008, 07:37)
Putina lume cunoaste ce se intampla cu adevarat in statele despre care ne inchipuim ca practica un capitalism salbatic.
*



Multe dintre statele respective au cunoscut si ele faza asa numitului capitalism salbatic. Ele au trecut la alt tip de capitalism unde drepturile si obligatiile partenerilor sociali sunt destul de clar stabilite si bine cunoscute de acestia. Iar statul vegheza ca aceste drepturi si obligatii sa fie respectate si indeplinite.

Insa aceste state, cu promisiunea ca "invata" si alte state cum sa ajunga la nivelul lor de trai, acum isi trag nenumarate avantaje din statele unde in prezent este un capitalism salbatic.
Ceva de genul: vreti sa o duceti bine ca noi? Atunci trebuie sa strangeti cureaua si sa munciti pana va sar capacele! Aaaa, nu aveti capital sa dezvoltati economia??? Va dam noi, nicio problema ... Deci munciti de crapati pentru noi ca sa va fie in viitor la fel de bine cum ne e noua acum.

Din nefericire chiar e singura cale prin care putem sa ajungem ca ei.

Insa s-a gresit grav prin faptul ca cel care a desenat regulile dupa care capitalul strain intra si se desfasoara in Romania, adica STATUL ROMAN, a fost si este reprezentat de tot felul de indivizi care au pus interesul lor si al grupurilor lor mai presus de interesul natiunii.
De aici pleaca totul.
logan1.5dci
QUOTE(daniel_p @ 29 Jul 2008, 09:37)
....................
Insa s-a gresit grav prin faptul ca cel care a desenat regulile dupa care capitalul strain intra si se desfasoara in Romania, adica STATUL ROMAN, a fost si este reprezentat de tot felul de indivizi care au pus interesul lor si al grupurilor lor mai presus de interesul natiunii.
De aici pleaca totul.
*



up.gif
fizzo
Radian, lucrez in domeniu si stiu ce se intampla in imobiliarele romanesti.
Eu acuz un singur factor pentru situatia actuala: STATUL ROMAN.

Nu, nu este vorba de comunism. Nu, nu traiesc cu mentalitatea de "asistat social".
Vad in schimb familii de tineri care si-au amanetat viitorul (vorbesc serios) luand credite de 100.000 eur si dand inapoi bancilor 300.000 eur.

Asta inseamna genocid si nu vorbesc prostii. Ce a facut Ceausescu timp de 25 de ani este o gluma proasta fata de ceea ce se intampla acum.
Zeci de mii de familii vor munci pe branci doar ca sa-si plateasca ratele la un "apartament" de 60 mp, indiferent daca este nou sau vechi. Si asta timp de 30 de ani.

Acuz STATUL ROMAN pentru faptul ca si-a lasat generatia tanara la mana unor grupuri financiare. Sunt ferm convins ca in maximum 3-4 ani ROmania va traversa o criza imobiliara de proportii (similar cu ce se intampla in SUA acum - pastrand proportiile evident). Criza imobiliara inseamna locuinte scoase la licitatie de banci, familii aruncate in strada. Asta este CRIZA.

Ce se intampla acum este doar un semn de normalitate sa-i spunem.

Lansez o intrebare:

Stie cineva cum se calculeaza corect pretul unui apartament vechi?
argon
pretul e dat de oferta.
fizzo
QUOTE(argon @ 29 Jul 2008, 09:04)
pretul e dat de oferta.
*



corect pana la un punct dar nu in totalitate

sa va dau un indiciu: se considera pretul de nou pentru un apartament (aceeasi zona, imbunatatiri similare)
DMP
QUOTE(fizzo @ 29 Jul 2008, 09:08)
sa va dau un indiciu: se considera pretul de nou pentru un apartament (aceeasi zona, imbunatatiri similare)
*



Pretul de nou il vezi cuprinzand si profitul dezvoltatorului, comisionul de intermediere pentru agentiile care vand apartamentul din blocul nou, etc?
Ca daca il vezi doar ca si costuri ...

Pana la urma tot la raportul cerere - oferta se ajunge. Iar pretul e dat de echilibrul lor.
Daca eu ca dezvoltator impreuna cu agentiile care vand apartamentul construit de mine ajung la un pret (costuri + comisioane agentie + profit dezvoltator) de 150.000 eur si pe piata gasesc cumparator pentru apartamentul meu care e dispus sa cumpere la 200.000 eur, la ce pret credeti ca se face tranzactia???

La noi cererea a fost dusa rau in sus de creditele de la banci iar oferta se misca, cum e si normal, mai greu. Deci ajustarea spre echilibru se face pe pret, nu pe cantitate.
radian
Fizzo, fara a contesta in niciun fel problema despre care vorbesti, am vrut doar sa precizez ca din toate solutiile posibile implicarea statului in constructia de locuinte este cea mai proasta.

Cum preciza cineva mai sus, rolul statului este sa stabileasca regulile si sa impuna respectarea lor (cat de bine sau de rau o face e alta discutie) si nu sa se implice in activitati comerciale. Implicarea statului in activitati comerciale atrage dupa sine management neperformant si coruptie.

In ceea ce priveste politica bancilor, asta e, situatia a cam scapat de sub control, bancile in RO au regim de stat in stat si fac cam ce vor... Poate o "emigrare" masiva spre creditele mult mai "prietenoase" oferite de bancile din vest le-ar obliga sa-si revizuiasca strategia.
argon
QUOTE(radian @ 29 Jul 2008, 10:24)
implicarea statului in constructia de locuinte este cea mai proasta.
*




statului roman, format dintr-o adunatura de spagari nenorociti.
vijelie
QUOTE(radian @ 29 Jul 2008, 09:24)
... Implicarea statului in activitati comerciale atrage dupa sine management neperformant si coruptie...
*


Ai dreptate dar nu si in cazurile cu impact maxim asupra structurii sociale a populatiei, cum e problema locuintelor.
In alta ordine de idei, ai sa fii la fel de suprins (cum am fost si eu, de altfel) daca ai sa vezi in cate mari companii este implicat statul in multe tari dezvoltate. De coruptie aia nu fac prea mare tam-tam, dar rezultatele sunt cele la care visam si noi.
DMP
E implicat bine de tot in companii de interes national cum sunt cele din industria de energie. Exemple bune se gasesc in Franta si Germania. Unele dintre companiile alea sunt acum si in Romania, "privatizand" industria noastra de energie ...
radian
QUOTE(argon @ 29 Jul 2008, 09:26)
statului roman, format dintr-o adunatura de spagari nenorociti.
*



Asta-i partea frumoasa intr-o democratie, fiecare are dreptul sa injure pe cine are chef...

Pana nu de mult ciuca de bataie erau regiile autonome ale statului, care detinand monopolul isi pemiteau sa ofere servicii proaste si scumpe, si angajatii regiilor luau suturile in cur, ei erau cei injurati de nemultumiti...

Vijelie, daca vorbesti de tarile UE, asa-i. Exista insa si alternativa americana, nu cred ca poti sa-mi dai vreun exemplu de activitate economica in care sa fie implicat statul.
vijelie
Nu, nu pot. Dar nici nu vreau, fiindca deosebirile dintre noi si americani sunt mai numeroase decat eventualele asemanari. Mai e un motiv: suntem la 2 pasi distanta de tari democratice pentru care capitalismul nu a fost un motiv de dezumanizare sub pretextul eficientizarii. Eu zic ca e mai usor sa urmam calea lor decat sa ne dam jmekeri cu ochii la palaria lui JR Ewing si cu covrigi cu sare la masa de pranz.
St
QUOTE(argon @ 29 Jul 2008, 08:22)
nene radian, ia  uita-te in curte la nemti de exemplu, si vezi cum intervine statul, vezi cate milioane de familii stau in chirie LA STAT, in apartamente construite DE STAT tocmai in acest scop, si te asigur ca nu sunt locuinte sociale, sunt de la garsoniere la apartamente de lux.
*




Acelasi lucru se intampla si in Olanda.

Cand o sa scada preturile la apartamente in Bucuresti? rolleyes.gif
argon
ce state de r@h@t..Germania, Olanda... mai bine la noi blink.gif
OAP
QUOTE(St @ 29 Jul 2008, 12:34)
Cand o sa scada preturile la apartamente in Bucuresti?  rolleyes.gif
*


Cand nu o sa mai fie interes sa fie ridicate wink.gif
...si, da, interventia statului ar fi salutara pe piata imobiliara asa cum BN mai intervine in prag de criza financiara...
Andy_ACS
QUOTE(St @ 29 Jul 2008, 12:34)
Cand o sa scada preturile la apartamente in Bucuresti?
*



Cand oferta de pe piata va acoperi in totalitate cererea. Cu alte cuvinte dupa ce se vor construi MULTE locuinte noi. Si nu e numai cazul Bucurestiului, cam peste tot in tara e la fel. In Bucuresti sunt mai scumpe pentru ca vin mai multi acolo sa lucreze, deci e cerere mai mare.

Astept cu nerabdare momentul in care la o locuinta, la fel ca si la o masina (ca tot suntem pe fosum dedicat) va conta pe langa suprafata, zona, dotari si anul in care s-a construit imobilul.

Din punctul meu de vedere (ca "observator" al pietei imobiliare din Craiova - in cautarea unui apartament/casa) preturile au stagnat (nu au mai crescut), ba chiar se observa o mica scadere.

Daca imi permiteti o comparatie - la apartamente e pretul ca la Solenza, foarte mare. Cand vor fi alternative (cum vin acum masini SH alternativa la Solenza si cum probabil vor aparea multe complexe noi de locuinte) preturile se vor normaliza.

Bafta!
Lostboy
Vrei să zici că loganul nu este alternativă pentru solenza? blink.gif
Auziți măi ce zice domnu!!!!
radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif radmasa.gif
St
Cred ca multi asteapta cu mare nerabdare momentul in care apartamentele /terenurile nu vor mai avea pretul nesimtit de acum.

Sa va zic ca in Prelungirea Ghencea in 2000 un mp de teren era 20$, acum e vre-o 700€.(daca mai gasesti, ca aprope peste tot s-a construit)
vijelie
QUOTE(Andy_ACS @ 29 Jul 2008, 11:59)
...Astept cu nerabdare momentul in care la o locuinta, la fel ca si la o masina (ca tot suntem pe fosum dedicat) va conta pe langa suprafata, zona, dotari si anul in care s-a construit imobilul...
*

O sa astepti mult si bine, defectele structurale ale unei cladiri nu sunt vizibile cu ochiul liber ca rugina de la Dacii. Restul (tevi, conducte, instalatii etc) sunt consumabile in raport cu durata de viata a cladirii.
argon
Daca vreti locuinte la pretul unei masini(SH) gasiti in Valea Jiului, acum s-au mai scumpit dar acum 10-15 ani se dadeau apartamentele pe lazi de bere.
vijelie
Ma mir, ortacii nu prea pierdeau vremea cu berea...
Andy_ACS
@Lostboy - in gama de pret de 3000E (cam cat ar fi media reala la o Solenza), Logan nu e alternativa pentru ca e prea scump. A compara Logan cu Solenza e ca si cum ai compara o casa cu un apartament. Ideea e sa apara masini ieftine ca sa scada pretul la slz, la fel cum ideea e sa se construiasca mult (si eficient, pret mic pe mp) ca sa scada pretul astora vechi.
@vijelie - nu cred ca o sa astept eu mult si bine, o sa vezi ca in urmatorii ani vechimea imobilului o sa conteze mult mai mult decat acum (mai ales daca apar apartamente/case noi. Cine da 1500E/mp la apartament in bloc din '70 cand cu 1700E/mp ia apartament in bloc din 2008 - preturi pur ipotetice, cu rol de exemplu).
@argon - sunt foarte ieftine acolo locuintele, dar in stare deplorabila, iar zona e fara viitor. Eu vad lucrurile asa: cumperi casa in orasul in care vrei sa stai/lucrezi, nu te muti in orasul in care iti premiti sa iei casa... cel putin asa sper smile.gif

Bafta!
vijelie
Vise, taica, vise...
Numai in primele 3 luni din 2008 preturile la cimenturi au crescut cu peste 35%, cam la fel si otelul. Perspective sunt dar nu de reduceri de preturi. Presiunea pe salarii e mare, cine nu plateste bine, ramane fara muncitori. Adaugam si componenta de crestere datorita speculei cu terenuri si gata.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.