Nemultumit de gustul si textura painii de la magazin m-am uitat de curiozitate ce ingriedente contine si m-am speriat, pe langa elementele traditionale mai sunt o serie cu denumiri de la ora de chimie(antioxidanti, emulgatori, conservanti, samd), probabil pentru a mari termenul de valabilitate, care nu ar avea ce cauta intr-o banala paine. Nu mananc multa paine in general, dar cand mamanc as vrea sa fie buna si sanatoasa, asadar vreau sa-mi cumpar un aparat ce o face acasa, am inteles ca doar bagi ingriedentele si se ocupa el de tot...care aveti asa ceva, luminati-ma si pe mine ce marca sa caut, ce stie sa faca..Moulinex-ul ce-i facea reclama pe la TV o fi bun?
AR-18-MOS
28 Oct 2008, 19:59
Am eu! SI nici nu se compara cu painea de la brutarie. Toti cei care au gustat au ramas mirati de ce gust bun are. Daca cauti, cauta ca vasul in care face painea sa fie dreptunghular si sa fie cat mai lung, ca altfel painea va iesi ca o chifla. Si chiar daca nu pare asa mare ca si cea de la brutarie, este mult mai satioasa si te saturi mai repede cu ea.
Merced
28 Oct 2008, 20:00
Nu mai manca paine deloc. Si asa se zice ca prosteste.
Eu m-am lasat de paine cand m-am lasat de fumat. Daca cu fumatul pana la urma am comis-o, paine am mai pus in gura decat o data din greseala.
Si-s vreo noua luni de atunci. N-am murit. Dupa atata timp zic ca-i mai bine fara, intra mai mult din felu' principal...
C a t a l i n
28 Oct 2008, 20:01
Am în familie Moulinex cu capacitate de 1,5 kg. Este EXCELENT!
Dacă folosești ingrediente bune și respecți rețetele face pâine și cozonac / chec foarte consistente și gustoase. Pâinea cu diferite semințe de exemplu e grozavă.
dar chiar bagi ingridentele si dupa 3 ore(sau cat o fi) scoti painea fara sa faci nimic altceva?
C a t a l i n
28 Oct 2008, 20:03
Da! Are pe fundul tăvii 2 "mestecătoare", ce lasă niște cratere în produsul final, dar cred că se poate trece cu vederea acest aspect.
AR-18-MOS
28 Oct 2008, 20:06
Faina trebuie sa fie de foarte buna calitate, pentru ca altfel aluatul de paine, nu creste.
C a t a l i n
28 Oct 2008, 20:10
Crește dacă se pune ce trebuie. La început a fost o problemă cu crescutul, pentru că cine a tradus instrucțiunile din engleză a zis baking powder = drojdie chimică , când de fapt e PRAF DE COPT.
Deci cu drojdie nu crește, cu praf de copt da.
Asta are mătușa mea:
http://www.moulinex.com/products/electrica...mebread-xxl.htm350 RON din Metro parcă.
Merced
28 Oct 2008, 20:17
Paine cu praf de copt? Vorbesti serios?
argonele tu mai bine faci rost de un "t[z]a[h]st", daca stii ce e ala, pui niste caramizi in spatele blocului, faci jar pe ele, il muti pe margini, pui niste frunze de nuc jos si faina, apoi o paine framantata de mana unsa cu rosii zdrobite. Pui t[z]a[h]stul deaspra, aduni jaru' in jurul lui si dupa juma de ora ai o paine de mori. Imi facea bunica-mea in copilarie pe la tara, paine mai buna ca aia n-am mai mancat in viata mea.
C a t a l i n
28 Oct 2008, 20:20
Nu puteai scrie țăst că nu e lizibil acel cuvânt cu atâtea paranteze?
Da, praf de copt se pune.
sonykel
28 Oct 2008, 20:20
am si eu un moulinex ow5000 si da argon bagi lichidele bagi faina si poate sa iasa paine si in mai putin de 2ore depinde de program oricum ar fi iese delicioasa
eu folosesc drojdie uscata si creste foarte bine
QUOTE(Merced @ 28 Oct 2008, 20:17)
Paine cu praf de copt? Vorbesti serios?
argonele tu mai bine faci rost de un "t[z]a[h]st", daca stii ce e ala, pui niste caramizi in spatele blocului, faci jar pe ele, il muti pe margini, pui niste frunze de nuc jos si faina, apoi o paine framantata de mana unsa cu rosii zdrobite. Pui t[z]a[h]stul deaspra, aduni jaru' in jurul lui si dupa juma de ora ai o paine de mori. Imi facea bunica-mea in copilarie pe la tara, paine mai buna ca aia n-am mai mancat in viata mea.
Confirm ca painea de țăst e cea mai buna paine pe care am mancat-o vreodata. De altfel de cate ori merg la tara asta e singura rugaminte pe care o am: sa-mi faca paine de țăst.
Arhimede
28 Oct 2008, 20:43
Paine de țăst pe foi de viță
Stefan
28 Oct 2008, 20:44
Si eu vreau de ceva vreme sa-mi iau un aparat d-asta. Dar merge oare cu faina integrala/neagra? Pentru ca eu nu mananc paine alba, dar si de aia de la magazin m-am saturat. Cateodata parca ajung sa simt gustul chimicalelor pe care le baga astia in ele.
C a t a l i n
28 Oct 2008, 20:46
Merge. Poți pune chiar și semințe în compoziție.
AR-18-MOS
28 Oct 2008, 20:56
Deobicei in cartea aparatului, iti arata multe retete de paini, paine integrala, neagra, cu cartofi, cu seminte etc. Asa ca se pot face multe cu el.
Au si ai mei o dracie dintr-asta, facuta de Panasonic
Iese painea buna, intr-adevar (mai ales aia din faina integrala -se gaseste prin Metro & Co, faina Dobrogea de macinis integral), mai ales cu masline miam-miam...
Sunt mai multe retete in cartea aparatului, insa unele dureaza si 5
ore...
PS: eu personal nu as da banii pe asa ceva, totusi se gaseste si paine OK pe piata...
george_slz
28 Oct 2008, 21:23
Am aparat de facut paine Moulinex. E fain, merita banii! Dar nu merita totusi asteptarea- aproape 3 ore pt o paine de 1,5 kg. Coaja iese cam groasa, iar painea "rapida" e naspa rau.
Cea mai "tare" paine e cea din Harghita si din Tg Mures! In sud, in Bucuresti, numai mizerie de paine.... si ce se mai incoloneaza oamenii la Cora, sa o cumpere, sau in Carfur zgarma dupa ea , in ieslele alea cu paine .
Merced
28 Oct 2008, 23:34
Scuzati-mi exprimarea cu paranteze, mi-a fost lene sa bag limba romana pentru diacritice. Daca m-as fi obisnuit cu ele acum mult timp probabil le-as fi folosit zi de zi, insa n-am apucat si nu cred ca o sa apuc.
Vorbind despre painile de prin comert, din ce-mi aduc eu aminte in scurta si neimplinita mea trecere prin capitala, pot spune ca paine mai proasta n-am mancat in viata mea nicaieri. Asa ca pe unii va inteleg. Prin Pitesti inca se mai gaseste paine decenta, facuta de fosta fabrica Spicul, acum detinuta de Vel Pitar. Si presupun ca e la fel de ok si acum cum era cand consumam si eu. Prin Bucuresti cand stateam am incercat diverse smecherii, in general toate proaste. Am gasit chiar si paine Vel Pitar acolo, dar surpriza, doar nu erau prosti s-o aduca de la Pitesti, nici nu se compara, habar n-am pe unde o fac.
Deci depinde mult de zona, eu pot spune ca prin "satucul" meu inca se mai gaseste paine ok, dar daca as fi fost in Bucuresti si inca as fi mancat paine mi-as fi luat o dracovenie d-asta de mult.
Si eu am aparat Moulinex de 1.5kg.
O folosesc in mod curent pt paine alba si paine neagra (mai mult neagra) si e ok.. simplu de folosit, fara complicati, bagi ingrdientele si apesi pe buton, gata painea (dupa cele aproape 4 ore).
Timpul nu e un impediment totusi.. ca se vede cand urmeaza sa ramai fara paine si poti pune de o paine sa ai atunci cand iti tebuie.
Faina de secara are idee cineva unde gasesc? (deasemeni o moara care sa faca faina alba, niste irimic, si faina integrala - pe unde gasesc in jurul bucurestiului? eventual niste preturi orientative)
IRONICK
28 Oct 2008, 23:48
Doar pentru aluat nu exista aparat? Ca poate la cuptorul aragzului iese mai bine ...
Merced
28 Oct 2008, 23:50
Cred ca asta e unu' din avantajele lui, de ce sa mai stai sa bagi la cuptoru' aragazului?
Pai asa mai bine framanti 10 minute la mana un aluat, daca tot il bagi la cuptorul aragazului, unde de la caz la caz, ori se arde pe fund, ori iese necoapta, si asa mai departe...
Steel Tormentor
29 Oct 2008, 00:36
QUOTE(GoGu @ 28 Oct 2008, 22:15)
PS: eu personal nu as da banii pe asa ceva,
totusi se gaseste si paine OK pe piata...corect Gogule
Da faina aia de cumparat, o fi faina simpla? Sau are si niscaiva chimicale?
Intreb...
Si pe mine la fle ma bate gandu sa iau asa ceva. Curent consuma mult ? Ca bauiesc ca merge pe rezistente, si sa stai 3 ore....
LuluMOB
29 Oct 2008, 09:06
Auci, așa mult?
Eu imi coc singur painea cu un astfel de aparat cam de 6-7 ani. Nu mai cumpar paine, cine locuieste in Timisoara stie ce dezastru e painea aici. Singura paine comestibila din comert e adusa de la Cisnadie aici.
Cand cumperi aparatul de obicei primesti si o cartulie cu retete de paine. Farmecul e sa-ti perfectionezi tu singur reteta preferata. Eu m-am stabilizat la o paine cu 2/3 faina integrala (e dificil de gasit pe la noi, eu ma aprovizionez de la Szeged) si 1/3 faina de 650 (cea produsa de Boromir la Deva e f. buna) Drojdia sa fie de calitate (pliculete sau proaspata) si apa curata. In rest, ingrediente dupa gust. Eu o indulcesc un pic cu miere si adaug chimion macinat pt. savoare. Altii prefera susan sau seminte de dovleac... sunt infinite posiblitati.
Un bonus adaugat: cand ajunge la faza de coacere programul tot blocul saliveaza de la mirosul de paine proaspata!
johnsws
29 Oct 2008, 09:17
de unde ati scos faza cu praf de copt? se foloseste drojdie praf. si merge cu orice fel de drojdie, numai ca daca nu e praf difera cantitatile.
oricum excelenta scula, si acum regret ca nu mi-am luat unul mai mare. dar atunci cand l-am cumparat am fost sigur ca o sa-l folosescde 2-3 ori la inceput si o sa zaca apoi ca multe alte lucruri cumparate degeaba, insa n-a fost asa ... de aproape 2 ani il folosesc continuu si abia astept sa se strice ca sa-mi iau unul mai mare
bine de stiut..imi iau mare din prima sa nu regret..
Am si eu una no-name (SHOV sau asa ceva cu 2 palete.. 130 de lei); m-am gandit ca una de firma ce poate face in plus? Ca tot de framantat si incalzit o rezistenta e vorba pana la urma. Garantie 2 ani....deci daca tine atata si dupa aia se strica la ce bani am dat pe ea iau alta
QUOTE(IRONICK @ 28 Oct 2008, 23:48)
Doar pentru aluat nu exista aparat? Ca poate la cuptorul aragzului iese mai bine ...
Are program separat care doar framanta daca nu vrei si dospire, coacere........
QUOTE(argon @ 29 Oct 2008, 08:23)
Da, cam asa. Adica framanta vreo 20 de min, deci cat poate sa consume motorasul ala..infim, dupa care vreo 2 ore si ceva sta la propriu, pt dospire. Apoi 50-60 min coacere (dar rezistenta nu e pornita permanent, probabil ca si coacerea se face la o temperatura constanta si de-asta mai opreste rezistenta).
QUOTE(LuluMOB @ 29 Oct 2008, 09:06)
La naiba
, e 30-40 de bani kwh, nu? Nu am facut un calcul exact al costurilor dar iesea pe la vreo 2.5 lei parca o paine de 1.5 kg. Si crede-ma ca mai mult de 2 felii nu poti manca la cat de satioasa e (inainte mancam intre 50 si 75% dintr-o paine din comert...arhivabile le zic eu
) . Ma rog, eu fac si paine cu ceapa, cartofi, ou...deci in cazul asta evident ca si costul creste .....dar aproape aduce a cozonac
Stefan
29 Oct 2008, 09:23
QUOTE(altisone @ 29 Oct 2008, 00:45)
Da faina aia de cumparat, o fi faina simpla? Sau are si niscaiva chimicale?
Intreb...
Depinde si de unde o cumperi. Exista magazine in Bucuresti unde gasesti faina integrala raw. E adevarat ca e si mai scumpa. Oricum la un calcul simplu, aparatul se amortizeaza intr-un an (comparativ cu pretul platit pe painea de magazin).
Cum spuneam, problema nu este pretul painii de la magazin, ci calitatea ei.
ceribros
29 Oct 2008, 09:42
Si eu am auziti de la cativa amici de-ai mei ca si-au luat nebunie dasta de paine si cica e buna, o paine le ajunge destul de mult din ce au zis si e destuld e buna. Totusi eu zic ca sfatu lu @Merced e bun sa va lasati de paine ca ingrasa si eu de 2 luni nu mai bag paine si am mai dat cam 3 kg jos, mai nasol e cu mancarea cu sos ca o mananc cu lingura sau o pun peste orez
dar nu am ajuns inca la performante ca el de 9 luni insemna ca are omu vointa si cred ca a dat si ceva kg jos
.
Lostboy
29 Oct 2008, 09:44
Câte kile ai domnu?
Stefan
29 Oct 2008, 09:45
Painea e buna, orice ar zice unii "specialisti". Avem nevoie si de fibre. De preferat sa fie din faina integrala si nu rafinata (in cazul asta nu mai sunt fibre), si eventual sa se manance dimineata.
DragosP
29 Oct 2008, 10:28
QUOTE(altisone @ 29 Oct 2008, 00:45)
Da faina aia de cumparat, o fi faina simpla? Sau are si niscaiva chimicale?
Nooo... E curată, curată...
Dacă pui întrebarea înseamnă că n-ai văzut cum arată un bob de grâu, ca să-ți dai seama cum iese făina din moară...
Merced
29 Oct 2008, 10:29
N-am dat mare lucru jos, ca mananc mai mult din celelalte, intelegi smecheria. Si cat timp eram si lasat de fumat, bagam dulciuri cam in exces. Pe moment dadusem jos vreo 3-4 kile, dar probabil le-am pus la loc in timp, nu stiu ca nu am obiceiu' sa ma cantaresc.
N-am zis ca nu e buna painea, dar mai degraba bagi dimineata niste cereale din faina integrala cu lapte, si DZR-ul e indeplinit. Cand vad oameni ca mananca o paine per masa, eu zic ca nu e deloc bine, oricat n-as fi eu "specialist"...
si normal ca manci o paine din comert la o masa, nu stiu ce baga in ea, ca bagi in tine si nu se simte....alt avantaj al painii home-made..
Stefan
29 Oct 2008, 10:42
Merced: cand ziceam de specialisti ma refeream la asa-zisii nutritionisti care nu recomanda a se manca paine.
Eu zic ca decat sa renunti la paine, mai bine renunti la zahar. Eu mananc foarte putin zahar sau produse care-l contin. Si a ajuns pana si ciocolata amara sa mi se para dulce.
LE: ai dreptate, imi cer scuze, era dimineata inainte de cafea.
Merced
29 Oct 2008, 10:43
Nu e deloc normal, si in niciun caz sanatos. Tin minte ca ultimul an de paine am luat neagra sau semialba, dintr-o felie doua la o masa ma saturam de ea, era mult mai satioasa decat aia alba.
Eu niciodata n-am mancat ciorba cu paine, din copilarie, nu mi-a placut gustul. Sa nu mai zic de ideea preferata a multor romani, cartofi cu paine, sau cum am mai vazut paste cu paine. Unele alimente pur si simplu nu merg cu paine, dar multa lume parca nu realizeaza asta.
Stefan, m-ai confundat cu
MARESK.
C a t a l i n
29 Oct 2008, 10:43
QUOTE(johnsws @ 29 Oct 2008, 09:17)
de unde ati scos faza cu praf de copt? se foloseste drojdie praf
Tradu te rog termenul "baking powder", luat din manualul cu rețete în engleză. (că în română au tradus "drojdie chimică")
Pastele fainoase nu se mananca cu paine, mamaliga la fel, cartofi tot asa, desi unii ii mamanca cu paine, dar sarmale de exemplu cum poti sa mamanci fara paine? Iar un sanwich(sau cum se scrie) oricat m-as fi straduit nu am reusit sa-l mamanc fara paine
Merced
29 Oct 2008, 10:45
Daca merge cu drojdie cred ca e de preferat, praful de copt nu e nici asta tocmai un lucru sanatos. Practic asta si e, o drojdie chimica. Normal ca creste mult mai frumos cu asa ceva, dar cred ca ar fi decent si cu drojdie praf...
@argon, sarmalele sunt chiar ok fara paine, mai greu cu sosurile pe care le mananc cu lingura, mai greu la gratare sa bag mici goi, sau alte preparate d-astea.
C a t a l i n
29 Oct 2008, 10:46
Drojdie e YEAST!!!
QUOTE
Baking powder is used instead of yeast because its action is instantaneous, while yeast takes two to three hours to produce its leavening action.
Merced
29 Oct 2008, 10:47
Stiu domnule ca e yeast, dar zic ca poate ce recomanda ei nu e tocmai sanatos, ci mai degraba e recomandat ca sa fie painea cat mai pufoasa.
C a t a l i n
29 Oct 2008, 10:49
Păi de ce mă ia ăla cu de unde am scos...?
Merced
29 Oct 2008, 10:50
Nu ma bag, nu e "conflictul" meu.
sorin1983
29 Oct 2008, 10:56
QUOTE(argon @ 29 Oct 2008, 10:45)
Iar un sanwich(sau cum se scrie) oricat m-as fi straduit nu am reusit sa-l mamanc fara paine
zi mersi ca ai din ce sa il faci
) cand e vorba de sandwich-uri cu o felie de paine intre 2 felii de paine... nu mai conteaza!
vreau sa iau si eu o dracie d-asta dar nu stiu daca ma aranjeaza:) oricum pare interesant sistemul! mai ales ca stii tu ce pui acolo! altceva stie sa faca? sau doar paine
din ce am vazut face vreo 30 de tipuri de paine, cu coaja mai mult sau mai putin diferita+cozonac...asta Moulinexul ce-mi face cu ochiu.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.