Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Dezaburire luneta
DaciaClub - Forum Dacia > Celelalte modele Dacia - 1100, Berlina, Papuc, Nova > Probleme tehnice - Dacia Clasic
giani.cosmin
Am o intrebare: Cum este bine sa plec cu alimentarea pt. rezistenta de dezaburire luneta? direct de pe baterie cu buton si releu cu traductor termic pe luneta sau exista buton special din rigleta de sub bord?
vi_escu
Bine ar fi sa o alimentezi cand ai motorul pornit. Cat despre chestia cu traductorul... nu face daraua cat ocaua!
giani.cosmin
n-ar fi mare problema cu traductorul, ca is electronist si treaba cu motorul pornit o inteleg in doua sensuri:
1. sa "bage" alternatorul sa incarce bateria sa nu ma lase pe sec;
2. chestia de siguranta sa nu uit butonul pe pozitia "ON" .

pot proiecta un montaj electronic pt dezaburire fiindca am varactoare de joasa tensiune, relee, si tot felul de piese electronice plus ca am scheme dupa care pot sa adaptez toata chestia ( am facut licenta in austria in electronica automatica) insa "buba" mare e ca nu stiu de unde sa iau plusul sa nu incarc cu sarcina instalatia electrica.

3 Nov 2008, 23:09:
am vazut un topic asemanator cu al meu cel cu buton de dezaburire dar nu ma ajuta mult si am vazut tot acolo ca oamenii iau plusul de la o siguranta dry.gif ceea ce nu ma prea incanta stiind ca impedanta ( ohmajul ) lunetei este destul de mic pare-mi-se mie ca e cam egal cu un scurt circuit teoretic si deci sarcina este mare.
ca prin urmare si butonul trebuie sa reziste la asemenea sarcina si am sa folosesc conductor de 2X3mm littzat.
vi_escu
Eu ii facusem la berlina un temporizator de aprox, 10 minute sa nu mai am grija decuplarii. Siguranta era de 20A si nu tin minte sa se fi ars vreodata.

In schema originala se iau +12V de pe + de la bobina de inductie (deci trecuti prin cheie) printr-o siguranta de 15A si un intrerupator cu martor luminos. Poti utiliza cablu myf 2,5 fara probleme.
diaconuliviu
QUOTE(giani.cosmin @ 3 Nov 2008, 23:04)
[...]
am vazut un topic asemanator cu al meu cel cu buton de dezaburire dar nu ma ajuta mult si am vazut tot acolo ca oamenii iau plusul de la o siguranta  [...]

Da, in instalatia Dacia exista o siguranta de la care se alimenteaza (de la mama ei) acea rezistenta luneta. Teoretic, daca cineva n-a umblat prin sigurante si legaturi, e a doua de sus in jos (la panoul cu 10 sigurante), e de 15 A si are semn un patrat cu 3 sinusoide orientate vertical (ca un semn de "semnal radiofrecventa" intors la 90 grade, daca tot zici ca esti " 'letronist". In schema electrica e scris ca fiind UNIC consumator pe siguranta aia. So? aia va fi alimentarea "de forta", a grilei luneta, restul montajului il alimentezi tot de acolo sau din alta siguranta +contact, pe montajul ala consumul fiind mic.
Pe bordul "scoica" sau cel dinainte butonul e pe linga scrumiera/timonerie caldura.
leduri
Trebuie protejata luneta in timp ?
Adica durata de functionare in sarcina trebuie limitata ?
Sau trebuie limitat curentul pe rezistenta lunetei ?
Am observat o incalzire a butonului in functionare ?
giani.cosmin
Intr-adevar nu stiu exact timpul maxim de alimentare a rezistentei de pe luneta si butonul se incalzeste , chiar sare ( se strica ) si la solenza.
Deci daca se poate face o modificare cu buton mare

4 Nov 2008, 21:24:
mare in ce sens? sa tina la sarcina si ca martor se poate pune ori un L.E.D. inseriat cu rezistor ( de 1Kohm pt 12Vcc ) ori un beculet
unikat45
salut..ma bag si eu cu o problema...mi s-a rupt una din fisele de la dezaburire (alea de pe luneta)...merge sa lipesc cu pistolul de lipit... ? sau trebuie schimbata luneta..
giani.cosmin
merge si cu strat de flux sau nitrat de argint
unikat45
azotat (nitrat) de argint.. gasesc dar care e procedura??
flux ce este??

thanks!
bucatzel
QUOTE(leduri @ 4 Nov 2008, 19:08)
Trebuie protejata luneta in timp ?
Adica durata de functionare in sarcina trebuie limitata ?
Sau trebuie limitat curentul pe rezistenta lunetei ?
Am observat o incalzire a butonului in functionare ?
*



Eu am comis-o o data si am lasat incalzirea la luneta pornita peste noapte. Singura problema o fost ca o trebuit sa pun a doua zi bateria la incarcat.
giani.cosmin
se agita bine recipientul de nitrat de argint, se prinde clema pe pozitie fixa, se pune nitratul cu o pensula mica ( ceva de genul, pipeta, seringa etc. ) si se lasa la zvantat. se intareste pin oxidare naturala ( nu stiu exact timpul de intarire ).

flux este o pulbere de staniu care se amesteca cu un adeziv bun, in concentratie mare pentru ca adezivul sa conduca curent electric mare
leduri
smile.gif Deci nu e problema daca se ramane peste noapte - se lasa cu baterie goala ph34r.gif .

Ma gandeam ca daca e vre-o problema se poate comuta oprit/pornit timp scurt (ii mai zice PWM sau modulare in impulsuri) foarte usor (un circuit simplu).

In plus initial poate fi o comutare mai puternica si apoi cu timpul din ce in ce mai slaba al timpului de pornit.

De unde se cumpara Nitratul de Argint ?
giani.cosmin
la magazine cu componmente electronice se gaseste nitrat de argint.

iar problema cu " am uitat butonul pe pozitia ON" se poate rezolva cu circuit special de temporizare care la oprirea motorului sa mai aiba tensiune pe rezistenta cam 5 minute.

6 Nov 2008, 08:11:
si apoi sa se opreasca
bucatzel
Nu era masina mea, era o masina de imprumut. si nu-i mergeau indicatoarele de faruri si becul din intrerupatorul de la dezaburire. Am lasat-o fara baterie de 3 ori in o luna cat am avut-o. de doua ori pe faruri, si o data cu luneta.

A, da. TEORETIC nu e o problema. daca ai vreun fir mai aiurea pe undeva, se poate lasa si cu chestii mai distractive.
giani.cosmin
Eu maia m-am gandit si la o alta idee:

ventilator de computer care sufla aer cald ( de pe o litza de nichelina)
vi_escu
QUOTE(giani.cosmin @ 6 Nov 2008, 08:11)
care la oprirea motorului sa mai aiba tensiune pe rezistenta cam 5 minute.

<span class='edit'>6 Nov 2008, 08:11:</span>
si apoi sa se opreasca
*



Si la ce ar servi chestia? La ce-ti mai trebuie incalzita luneta in 5 min dupa oprirea motorului? Lasati instalatia asa cum era de la mama ei, cu dezaburirea trecuta prin cheie.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.