Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: România a câștigat procesul cu Ucraina
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
Pages: 1, 2
mihai_dorin
România a câștigat procesul: Insula Șerpilor nu va influența linia de delimitare

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a adoptat în unanimitate decizia ca linia de demarcație a platoului continental din Marea Neagră dintre România și Ucraina să parcurgă un arc de cerc de 12 mile marine în jurul Insulei Șerpilor.

urtea Internațională de Justiție a dat astăzi dreptate României în procesul împotriva Ucrainei pentru delimitarea platformei continentale, anunțând că Insula Șerpilor nu infuențează linia de demarcație, astfel încât formațiunea are dreptul la o mare teritorială de 12 mile marine.

Având în vedere că nu influențează decizia, Curtea nu consideră necesar să se pronunțe asupra naturii formațiunii, a declarat președinta CIJ, Rosalyn Higgins, citind verdictul.

Prin faptul că Insulei Șerpilor i se atribuie o mare teritorială nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stânci.

Soluția propusă de România pentru delimitare constă într-o linie care pornește de la ultimul punct al frontierei maritime dintre cele două state urmând arcul de cerc de 12 mile marine din jurul Insulei Șerpilor până la un punct aflat la est de această formațiune maritimă, apoi pe linia de echidistanță între coastele relevante adiacente ale celor două state până la punctul unde linia de echidistanță se transformă într-o linie mediană între coastele relevante opuse ale României și Ucrainei, apoi spre sud pe această linie mediană.

Linia delimitării maritime stabilite de Curte începe la punctul 1, adică punctul de intersecție al limitelor exterioare ale apelor teritoriale dintre România și Ucraina, așa cum a fost stipulat în Tratatul privind regimul frontierelor de stat din 2003. De acolo urmărește un arc de cerc de 12 mile marine în jurul Insulei Șerpilor până când se intersectează cu un al doilea punct, care are coordonatele 45grade, 3 minute și 18,5 secunde nord și 30 de grade, 9 minute și 24,6 secunde est, cu linie echidistantă pornind de la coastele adiacente ale României și Ucrainei, așa cum sunt acestea descrise de punctele de bază de pe Digul Sulina, respectiv Insula Țiganca. Delimitarea continuă de la punctul 2, de-a lungul liniei de echidistanță până la punctul 3, care are coordonatele 44 de grade, 46 de minute și 38,7 secunde nord cu 30 de grade, 58 de minute și 37,3 secunde est.

De la punctul 3, linia de delimitare urmează linia de echidistanță către punctul 4 cu coordonatele 44 de grade, 44 de minute și 13,4 secunde nord și 31 de grade, 10 minute și 27,7 secunde est, unde linia de echidistanță este influențată de punctul de bază al Ucrainei localizat la Capul Tarkankut. De la punctul 4, linia trece către punctul 5 cu coordonatele 44 de grade, 2 minute și 53 de secunde nord și 31 de grade, 24 de minute și 35 de secunde est, care este controlat de punctele de bază situate pe Peninsula Sahalin, pe coasta României și pe Capul ucrainean Tarkankut și Kerosenes, de unde continuă către linia descrisă de azimutul de 185 de grade 23 de minute și 54,5 secunde.

sursa: Realiteatea TV
Vallybz
sincer....nu credeam...dar sunt bucuros
aphophis
acu urmeaza sa vindem cat mai repede resursele naturale pentru care ne-am zbatut atat. Preferabil omv-ului smile.gif
IRONICK
se apuca patriciu de treaba imediat ....
bendix
Resursele din mare sunt ale Romaniei sau ale Petrom-ului ?
Victoras2001
Am castigat drept de exploatare pe 80% din zona disputata cu Ucraina. biggrin.gif
80 de miliarde metri cubi de gaze.
Acum la vanzare cu ele. radmasa.gif
renaultm
....poate ar fi fost utila citarea sursei....
vijelie
Marfa apartine OMV-ului. smile.gif
Victoras2001
QUOTE(renaultm @ 3 Feb 2009, 14:15)
....poate ar fi fost utila citarea sursei....
*


Am vazut in direct la tv. Pe cuvantul meu. tongue.gif
kog
deci avem insula sau nu?
dantes
Insula apartine Ucrainei si nu a constituit obiectul disputei ci platoul cu resursele...

Si s-a obtinut 80% din el ....scrie pe toate astea de stiri asa ca mentionarea unei surse nu e necesara.

Apropos...am o presimtire ca Total sau Lukoil o sa exploateze gazul.... asta ptr. ca totalul are incheiat un acord cu noi iar lukoil nu are cu nimeni, pe cand OMV, BP, Shell, etc au semnat cu ucraina si or sa se bata pe aia 20% wink.gif radmasa.gif

Bravo Romaniei ! E prima data cand ni se da si noua dreptate! Ne-am batut cu Rusii apoi cu Ucrainienii si acum am castigat ! Suficient ca ne-am tot luat-o...Daca suntem baieti destepti nu mai avem probleme cu energia..pana se termina gazul ala mai terminam centrala, mai facem conducte, mai una alta...sunt curios insa cum va fi influentat pretul gazului cand va fi totul de la intern.....
Victoras2001
[attachmentid=1627498018]
mihai_dorin
Lipseste linia stabilita azi.
vijelie
QUOTE(dantes @ 3 Feb 2009, 14:25)
...sunt curios insa cum va fi influentat pretul gazului cand va fi totul de la intern....
*

Alo, domnu'! Tot ca si cum ar fi de import il vom plati.
mihai_dorin
[attachmentid=1627498020]
Victoras2001
1 e linia trasata azi de CIJ.
Hasura din poza nu e corecta. Am castigat suprafata cuprinsa intre liniile propuse de Romania si Ucraina, implicit 1 si 3, nu 1 si 2.
dantes
QUOTE(vijelie @ 3 Feb 2009, 14:29)
Alo, domnu'! Tot ca si cum ar fi de import il vom plati.
*



aaaaa....aia cu pretul unic UE cu m in fata....am inteles...uitasem! Doar ca dam de halit la firmele noastre si platesc impozite la noi si nu ne mai milogim la conducta ruseasca...am inteles wink.gif
adip
QUOTE(dantes @ 3 Feb 2009, 23:25)
Bravo Romaniei ! E prima data cand ni se da si noua dreptate! Ne-am batut cu Rusii apoi cu Ucrainienii si acum am castigat !
LOL
Mie mi se pare mai degraba ca Romania a platit (de la bugetul de stat, duh!) cheltuielile cu avocatii si taxele de timbru pentru ca OMV, o companie privata, sa exploateze resursele de acolo. Sper din tot sufletul sa ma insel.
klaus
Atasez colajul de pe hotnews ca mi se pare destul de bine facut (in decizia Curtii erau harti separate).
Cu rosu pretentiile Romaniei, cu albastru cele ale Ucrainei iar cu verde solutia Curtii.
As observa cateva lucruri:
1. Pretentiile Ucrainei erau mai mult decat nesimtite si netemeinice.
2. Solutia nu mi se pare o solutie fabulos de avantajoasa Romaniei, e mai mult de bun simt (de fapt eu cred ca e ai mult o concesie Ucrainei, solutia propusa de Romania mi se parea mai aproape de adevar; nu inteleg de ce daca Ucraina are acolo ditamai golful granita marina sa fie mai departe de tarm decat a Romaniei, trebuia sa urmeze forma tarmului)

Drept urmare eu nu vad ca o mare victorie ci ca pe o mica infrangere (e adevarat, nu a fost o mare infrangere cum s-ar fi intamplat daca acea Curte ar fi dat dreptate unor pretentii complet fanteziste ale Ucrainei)
Victoras2001
Nu cred ca e corecta linia verde. Sa spun si de ce.
Curtea a trasat o bucla de 12 mile marine in jurul Insulei Serpilor, bucla care apare clar pe linia rosie.

LE. Da, e chiar foarte corecta.
dantes
QUOTE(adip @ 3 Feb 2009, 14:41)
Mie mi se pare mai degraba ca Romania a platit (de la bugetul de stat, duh!) cheltuielile cu avocatii si taxele de timbru pentru ca OMV, o companie privata, sa exploateze resursele de acolo. Sper din tot sufletul sa ma insel.
*



Cand am afirmat ca ni se da dreptate si noua era vorba de situatie politica nu de castigurile unora sau altora! Strict ca victorie diplomatica. Si ptr. cunostintele tale (ca nu mai esti la curent cu treburile) OMV a semnat deja cu Ucraina de ceva vreme ptr. exploatarile alea....


@Klaus...depinde cum vezi paharul...se poate interpreta si asa.....INSA...noi nu aveam nimic. acum avem 80% din ce am cerut. Personal consider ca asa cum a decis curtea e facut astfel incat ucraina sa mai taca din gura si sa nu zica acum ca a pierdut totul ... Politic insa consider un succes.
VladG
Dn ce-mi amintesc eu OMV are DEJA drept de exploatare a resurselor petroliere si GN, printr-un acord nesimtit si deloc avantajos ptr Romania, acord semnat de guvernul Nastase...
adip
QUOTE(dantes @ 3 Feb 2009, 23:56)
[...] victorie diplomatica. Si ptr. cunostintele tale (ca nu mai esti la curent cu treburile) OMV a semnat deja cu Ucraina de ceva vreme ptr. exploatarile alea....
Aoleo, pai si atunci care e victoria diplomatica? Pentru ce am luptat acolo daca nici exploatarile alea nu mai sunt ale noastre? S-au cheltuit niste bani, nu? Care e outcome-ul pe termen scurt, mediu si lung al procesului pentru Stanca Serpilor?
Despre ce castig diplomatic e vorba daca dpdv economic Romania nu s-a ales cu nimic de aici?
vijelie
Probabil ca firma de avocatura ia un comision de succes barosan.
s3v3r
Omv nu are drepturi asupra noilor zacaminte. trebuie sa se prospecteze exact zona respectiva si apoi poate fi concesionata.
Deci acea bucata din zona exclusiv economica a Romaniei apartine doar noua si Omv nu are nici un drept acolo...... Urmeaza acum multa biroctatie si spaga.....
mariuscond
Romania poate a cistigat... in schimb romanii nu au cistigat nimic.
Primul lucru pe care l-a facut Petrom dupa ce a devenit OMV a fost sa vinda platformele maritime pe mai nimic pentru ca nu erau resurse rentabil de exploatat.
"Se vorbeste" deja de licitatii pentru exploatarea acestor resurse, licitatii pe care le va cistiga "o companie mare"... (eu cred ca Petrom) care ce va face?... Bineinteles va cumpara alte platforme "noi" la alte preturi - sa vezi afaceri... Profit reinvestit... taxe si impozite catre Romania... ciuciu.
Noi vom plati pe carburanti tot cit vor muschii unor barosani.
Romania mai exista doar cu numele... ce exista cu adevarat este doar poporul roman, caci tara numita Romania e vinduta de mult, iar noi romanii existam si muncim pentru alte state care prospera pe munca (si exploatarea) resurselor noastre.
Sa ne impotrivim... nu avem cum...
Asa ca eu zic sa nu ne facem iluzii, vom fi in continuare sclavi in tara "noastra".
dantes
QUOTE(adip @ 3 Feb 2009, 15:11)
[...] Care e outcome-ul pe termen scurt, mediu si lung al procesului pentru Stanca Serpilor?[...]
*



Simplu...20 de ani de independenta energetica..............PUNCT
yO_
Romania nu a castigat, ci a recastigat o parte din ce ii apartinuse. Romania ar fi trebuit sa ceara la Haga de la bun inceput si Insula Serpilor, a carei apartenenta la URSS nu a fost consfintita la vremea respectiva de Marea Adunare Nationala, dar pe care a facut-o cadou Iliescu.

Eu sper ca nu ne imbatam cu apa rece, din cate vad (s-ar putea sa ma insel nefiind in domeniu) aproape jumatate din suprafata re-castigata de noi nu face parte din platoul continental - iar la peste 1000 m adancime nu stiu care mai sunt metodele de extractie. Ucraina a primit totusi o buna parte din platoul exploatabil. Poate are cineva o harta cu locatia resurselor respective, ca sa putem discuta concret.
ecologic
Haideti sa nu mai fim asa pesimisti. Romania a castigat un proces greu, de multe ori e mare lucru cand recuperezi ce ti s-a luat abuziv. Avocatii au facut o treaba foarte buna, merita toate laudele, dar si onorariile pentru ca ei nu lucreaza pe nasturi, ca noi. De acum depinde de Romania ce va face cu acele rezerve, cat de repede se va misca etc. iar in privinta insulei, ce putem face? Sa mergem la CI sa le spunem ca ne-am razgandit si o vrem inapoi? Daca astia ne conduc, asta e. Altul da padurile pe nimic, altul petrolul, altul aurul etc.

3 Feb 2009, 21:36:
Chiar acum exista o dezbatere pe aceasta tema la TVR 1, merita urmarita
klaus
QUOTE(Victoras2001 @ 3 Feb 2009, 14:53)
Nu cred ca e corecta linia verde. Sa spun si de ce.
Curtea a trasat o bucla de 12 mile marine in jurul Insulei Serpilor, bucla care apare clar pe linia rosie.

LE. Da, e chiar foarte corecta.
*


aia cu bucla e inteleasa oarecum gresit, de fapt e destul de mica
dantes
Si ptr. ca politrucii nostri sunt intotdeauna cu 2 pasi inainte la furat...iata ce se zice aici

Victoras2001
QUOTE(klaus @ 3 Feb 2009, 21:43)
aia cu bucla e inteleasa oarecum gresit, de fapt e destul de mica
*


Corect.
Oricum, nu inteleg de ce ne-au luat noua "din apa" daca pot sa ma exprim asa. Adica de ce n-au mers pe bucla, apoi inainte, nu in jos. Doar portiunea aia e in dreptul tarmului nostru. Ei au coborat. N-am inteles conform caror principii au ajuns in punctul 4, desi cred ca sunt in stransa legatura cu Tratatul de baza dintre cele doua state.

Cat de "animala" poate fi Ucraina asta. Mai avea putin si ajungea cu pretentiile pe tarmul bulgaresc.
yO_
QUOTE(dantes @ 4 Feb 2009, 09:33)
Si ptr. ca politrucii nostri sunt intotdeauna cu 2 pasi inainte la furat...iata ce se zice aici
*



De pe Realitatea:
QUOTE
Vorbim de o firmă deținută de o companie canadiană, dar care a fost înființată de curând în România și nu are activitate.

Midia Resources, firma despre care oficialii Agenției pentru Resurse Minerale au declarat că va deveni al treilea mare jucător de pe piața internă de gaze, a fost înființată în 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.

Din datele Registrului Comerțului, compania nu a avut niciodată angajați, administratori sau vreo cifră de afaceri. Midia Resources este deținută de canadienii de la Sterling Resources.

Firma canadiană deține în largul Mării Negre două perimetre importante de zăcăminte: Pelican 13 și Midia 15. Înainte disputei dintre România și Ucraina, adică înainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, de la o altă companie.

"Contractul petrolier a fost semnat cu firma Enterprise, care în conformitate cu prevederile legii petrolului, a avut dreptul să transfere acest acord petrolier. Ulterior acordul a trecut pe la firma Paladin și a ajuns la Sterling care este actualul titular.

În noiembrie anul trecut, fostul premier Tăriceanu a semnat un act adițional la contractul de concesionare, pentru firma Sterling Resources, document care conține însă informații clasificate. Fostul premier spune că nu știe nimic despre acest document.

"Toate anexele sunt secrete. Nu sunt la curent cu detaliile. Puteți cere informații actualului guvern", a declarat Tăriceanu.

Sterling Resources are, prin intermediul unor societăți off-shore, drepturi de exploatare a unor campuri petroliere și gazeifere din Marea Britanie, Franța și România. Anul trecut, în perioada iulie-septembrie, firma a obținut un profit net de aproape un milion de dolari


INCREDIBIL. Deci nici nu era procesul castigat ca baietii destepti isi si concesionasera deja zona. Unde esti tu Tepes Doamne??? gun3.gif
bendix
Eu am intrebat ieri la misto daca resursele platoului apartin Romaniei sau ale vreunui concern privat, dar vad ca am nimerit-o din pacate sad.gif

P.S. Off topic: Are cineva harta cu apele teritoriale ale Marii Negre (toate tarile)?
klaus
Am citi in mare documentul Curtii ( http://www.icj-cij.org/docket/files/132/14987.pdf ) si se pare ca impartirea facuta de Curte e corecta in conformitate prevederile tratatelor internationale. Linia de demarcatie a fost stabilita ca linia aflata la distanta egala de punctele de "maxim" ale litoralurilor celor 2 tari, singura "derivatie" fiind data de micul arc de cerc de 12 mile din jurul Insulei Serpilor.
Dupa cum scrie in decizie marea realizare a Romaniei este intr-adevar ignorarea insulei serpilor ca teritoriu de luat in considerare. Asta este intr-adevar un succes.

Si dupa cum invoca cetatenii aia de la Curte tratatele internationale, Romania nu putea obtine mai mult.
logan1.5dci
Mare surpriza o sa avem, daca o sa aflam vreodata ca sterling resources aia e de fapt a unor ....oameni politici romani, mascata si machiata sa para straina.
koldun
Si a inceput bataia pe ciolan... ph34r.gif

QUOTE
"Premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Găbudeanu din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și a semnat decizia de numire în această funcție a lui Mărăcineanu Gelu Agafiel", se anunță într-un comunicat emis astăzi de Guvern.

Bogdan Găbudeanu a fost președinte al ANRM începând cu 28 noiembrie 2006. Acesta a declarat în direct la Realitatea Zilei că nu poate să înțeleagă de ce a fost demis. Fostul Președinte ANRM a mai spus că "documentele pot fi văzute cu acordul ANRM și Sterling".

De asemenea, premierul Emil Boc a dispus demararea procedurilor în vederea declasificării anexei la Hotărârea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului adițional nr. 11 la Contractul de explorare și împărțire a producției pentru perimetrele XIII Pelican și XV Midia.

Reprezentanții Agenției pentru Resurse Minerale au declarat pentru Business Standard că primul câștigător după procesul pentru Insula Șerpilor este Midia Resources, o firmă care are dreptul să extragă acum și din zonele câștigate în urma verdictului de marți.

Midia Resources, firma despre care oficialii Agenției pentru Resurse Minerale au declarat că va deveni al treilea mare jucător de pe piața internă de gaze, a fost înființată în 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.

ANRM este instituția guvernamentală responsabilă cu acordarea licențelor de exploatare minieră. Agenția se află sub coordonarea directă a Guvernului României.


SURSA!
body
Ce ma amuza toti care estimeaza cam ce zacaminte sunt in zona . Sunt curios daca macar vre-unul din acesti " specialisti" are habar cu ce se mananca partea de explorare petroliera si cam ce implica acest lucru .
Exista posibilitatea ca respectivele zacaminte sa fie mult mai mici , a.i. sa nu fie rentabil de exploatat .
Sunt asa de multe variabile in zona incat eu nu cred nimic din ce s-a spus pana acum .
Pana nu se vor efecua foraje de explorare nu se poate spune nimic despre eventualele cantitati de gn si petrol .
bendix
Contractul de cesionare a fost semnat in noiembrie 2008. Guvernul Tericeanu ne-a tras-o pe ultima suta de metri.
radian
Chiar Dragastolo in '92...
caktuss
rog a se schimba titlul topicului in "patriciu a castigat procesul cu ucraina"
bendix
QUOTE(body @ 6 Feb 2009, 10:30)
Ce ma amuza toti care estimeaza cam ce zacaminte sunt in zona . Sunt curios daca macar vre-unul din acesti " specialisti" are habar cu ce se mananca partea de explorare petroliera si cam ce implica acest lucru .
Exista posibilitatea ca respectivele zacaminte sa fie mult mai mici , a.i. sa nu fie rentabil de exploatat .
Sunt asa de multe variabile in zona incat eu nu cred nimic din ce s-a spus pana acum .
Pana nu se vor efecua foraje de explorare nu se poate spune nimic despre eventualele cantitati de gn si petrol .
*



Ce conteaza cat de mare e zacamantul ?! Redeventele sunt intre 3% si 13%. Daca zacamantul e mare se castiga mult, daca e mic se castiga putin, dar cuvantul principal este: se castiga. Si nu de catre poporul roman mad.gif
Victoras2001
Pai Statul de ce s-a mai luptat sa castige procesul? wink.gif
DragosP
QUOTE(bendix @ 6 Feb 2009, 10:37)
Redeventele sunt intre 3% si 13%. ... Si nu de catre poporul roman  mad.gif

Deci. Redevențele sunt achitate către statul român, da?
Cum ai fi vrut mon cher să câștige poporul român? Puneam mână de la mână și mergeam cu pompa de udat grădina să scoatem gaz și petrol de acolo? nedumerire.gif
Aici nu discut despre moralitatea/legalitatea a ceea ce s-a făcut. Spun că acele zăcăminte oricum trebuie să fie date-n exploatare cuiva. Depinde însă cum.
mihai_dorin
Intrebarea mult pusa la tv, insa nu a primit raspuns:

Cum poti sa concesionezi ceva ce inca nu e al tau? blink.gif
DragosP
Dar n-a concesionat nimeni nimic ce nu era al lui (cel puțin așa am înțeles eu).
Șmecheria e alta: s-a concesionat o zonă în apropierea zonei câștigate. Legea petrolului zice că dacă găsești zăcăminte-n zona ta actuală și nu ai vecini în zone alăturate, te poți EXTINDE acolo. În mod evident, în zona cu pricina nu e nimeni, deci băieții se pot extinde fără o nouă licitație acolo. Deștept, nu? blink.gif
bendix
QUOTE(DragosP @ 6 Feb 2009, 11:20)
Deci. Redevențele sunt achitate către statul român, da?
Cum ai fi vrut mon cher să câștige poporul român? Puneam mână de la mână și mergeam cu pompa de udat grădina să scoatem gaz și petrol de acolo? nedumerire.gif
*



Da, redeventele sunt achitate catre statul roman, da!

Mai departe, scuza-ma dar nu inteleg ce vrei sa spui cu pompa de udat gradina. Nu mai exista petrolisti in Romania ? Nu mai exista juristi care sa stie sa faca un contract in Romania ? Vrei sa spui ca cei care au facut concesiunea nu au avut incotro, de aceea au ales aceasta solutie ? mad.gif

Cum as fi vrut eu sa castige poporul roman ? Simplu. Printr-un contract echitabil, facut cu o firma de extractie care sa furnizeze statului cel putin 50% din materia prima extrasa.

Si inca ceva. Nu a zis nimeni pana acum. Concesiunea s-a facut pe 30 de ani. Cred ca va dati seama ca la sfarsitul acestei perioade nu va mai fi nimic valoros acolo.
DragosP
QUOTE(bendix @ 6 Feb 2009, 13:27)
Da, redeventele sunt achitate catre statul roman, da!

...
Cum as fi vrut eu sa castige poporul roman ? Simplu. Printr-un contract echitabil, facut cu o firma de extractie care sa furnizeze statului cel putin 50% din materia prima extrasa.

Mă scuzi și tu pe mine... Și ce să facă statul cu 50% din materia primă?
vijelie
O dadea poporului.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.