QUOTE(varu_vyyp @ 9 Jun 2009, 18:45)
eu fac aerisirea asa:
furtunul din vasul de expansiune ridicat ( prins cu o sarma de capota ) si bagat in el o panlie ( fara sa curga apa pe la langa furtun si palnie ).
... iar daca dai drumu la aerisitorul de langa telescop trebe sa curga apa cand turezi motorul ( atunci vezi debitul de apa care il scoate pompa de apa )
Cam asta e stilul meu de aerisit o masina! Asa am invatat eu la scoala

Pai , imi pare mie c-ai invatat gresit sau ai uitat sa scrii aici niste detalii.
1- Debitul pompei de apa e MUUULT mai mare decit jetul ala amarit , dimensiunea furtunului pe care-i pus termostatul iti poate da o idee despre asta - acolo nu circula apa prin cadere libera .
2- si - de curiozitate - la ce-ti foloseste aerisitorul de deasupra pompei , ala din teu , daca tot nu-l folosesti ? In mod logic , o pompa de apa centrifugala daca are aer in interior nu misca apa , doar ameteste pe cea care se afla in raza paletei , deci acel aerisitor e primul care trebuie deschis si eliminat aerul din pompa .
Desigur , dupa fiecare aerisire se inchid foarte bine toate aerisitoarele se stringe busonul de la radiator ( cei care-l au ) si busonul de la vasul de expansiune ( la cel de sticla sa nu lipseasca garnitura de cauciuc de sub capacul cu supapele si-FOARTE IMPORTANT - furtunul sa ajunga aproape de fundul vasului si sa nu fie fisurat , adica sa traga aer !)
PS.- "iar daca dai drumu la aerisitorul de langa telescop trebe sa curga apa cand turezi " - dupa cum bine spuneai aerisirea se face bine cu pilnia prinsa la capota dar apa trebuie sa curga la acel aerisitor si cu motorul oprit nu doar cu el pornit , iar robinetul de incalzire trebuie sa fie deschis .
Desigur ca odata ce ai pus din nou busonul vasului de expansiune la locul lui n-o sa mai curga apa cu motorul oprit , borcanul fiind mai jos ca aerisitorul.
Pentru mai bune rezultate si aerisire mult mai usoara eu puneam masina cu rotile din dreapta pe bordura , asta ajuta ca aerul sa se acumuleze in partea dreapta si sa fie eliminat in totalitate
Pentru @panter1 "De ce trebuie tinut sub presiune? fara nu circula bine apa? sau care e rolul tinerii sub presiune? Am vazut masini straine care chiar nu aveau apa sup nici o presiune blink.gif "
Daca prin deschiderea busonului unui vas de expansiune de masina (fie dacie , fie straineza)cu motorul rece te astepti sa iese presiune

te inseli amarnic .
Cu motorul cald NICI SA NU INCERCI !
Cind motorul este cald intervine dilatarea lichidului de racire care nu-i egala cu dilatarea la aceeasi temp. a blocului motor ,radiator sau orice element metalic sau nemetalic din instalatie . Pentru asta se pune o supapa de supra-presiune care sa deschida la atingerea unui nivel critic de presiune , ca sa nu-ti plezneasca furtunele , care sunt elementele cele mai fragile din instalatie . Deci punerea unui buson fara supape este o eroare foarte grava !!!
De ce nu se lasa busonul deschis de exemplu ?
Simplu , la presiune atmosferica apa fierbe la 100º C .
Intr-un circuit presurizat , punctul de fierbere urca la 120º C , asta da o plaja mai extinsa de siguranta in functionare , stiut fiind ca motorul are cel mai bun randament ( si uzura minima ) la 87-92º C .
Dar acelas buson trebuie sa aiba o alta supapa, de aspiratie , tocmai ptr. a nu se petrece fenomenul de "sugere" a vasului de expansiune sau a furtunelor odata cu racirea motorului.
De ce e foarte importanta buna aerisire a circuitului de racire ?
In primul rind pompa nu face sa circule lichidul daca in zona paletei are aer !
Aerul e un bun izolator de temperatura , deci aer sub termostat- acel termostat poate fi nou , nu va deschide niciodata.
Aer in radiatorul de climatizare - incalzirea habitaclului foarte slaba sau = cu 0
Atentie ! O instalatie bine aerisita previne DAR NU ELIMINA pericolul de gripare a motorului , acesta se poate gripa si din slaba calitate , presiune sau chiar lipsa completa a uleiului (nu te poti increde intotdeauna in becurile din bord , nivelul se verifica cu joja ,

chiar acum mi-am amintit ca am deja 4500 luna asta si n-am verificat uleiul

, rusine mie) .