Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Cardurile de salarii
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2
Lucian BLK
Stie cineva daca este legala obligarea angajatilor de-a avea carduri de salarii doar la o anumita banca? Eu presupun ca nu este dar as avea nevoie de putin ajutor cu privire la modalitatile de convingere a angajatorului asupra acestui aspect.

Va multumesc.
vijelie
Nu esti obligat prin vreo lege, poate doar prin contractul individual de munca.
Lucian BLK
Stiu ca nu sunt obligat de lege, dar cum ma pot lua la tranta cu firma care ma obliga sa lucrez cu o anumita banca?
C@talin
zile sa-si bage cardu in coor si ca ori e ca tine ori pleci sii lasi cu ochi in soare ce atata tongue.gif 04.gif
Lucian BLK
Asta e o masura mult prea radicala!
Master01
QUOTE(Lucian BLK @ 25 Nov 2009, 21:17)
Asta e o masura mult prea radicala!
*



Da, este cam ultima solutie, dar speram sa nu fim nevoiti sa o aplicam, doar daca suntem masochisti apelam la ea! biggrin.gif
RaR5
In codul muncii este specificat faptul ca tu poti alege sa primesti banii fie in plic, fie pe un card pe care il alegi tu. Trebuie doar sa le dai contul.

Daca ai nevoie, citeste aici, si verifica in contractul de munca. - luat direct din codul muncii.


Art. 160.
Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.

CAPITOLUL III
Plata salariului
Art. 161.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar, in cazul in care aceasta modalitate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 160, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art. 162.
(1) Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta.
(2) In caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia. Daca nu exista nici una dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt platite altor mostenitori, in conditiile dreptului comun.

Art. 163.
(1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.
radu1980
Corect . Treaba cu cardul este cam asa: vine un reprezentant al bancii , de obicei un directoras ceva, si negociaza cu managerul pentru exclusivitate. In cele mai multe cazuri se ofera si managerului ceva(destul), functie de nr de angajati. Sa spui ca demisionezi pentru asta ... cam mult si nu cred ca e momentul.
driverx
Da' io nu inteleg. CARE e problema pana la urma? Eu lucrez cu o banca, dar daca maine firma ar veni cu dume dinastea sa ma bag la alta banca, ca firma cu banca asta lucreaza, CARE ar fi capatul de lume pana la urma?

V-ati adus aminte ca se fac 20 ani de la rebolutie si v-au lovit iar accesele de democratie?
Lucian BLK
Mulltumesc RaR5.

Pai e vreo problema daca din varii motive doresc sa colaborez cu o anumita banca!?
Avani
Lucian, nu te poate obliga nimeni sa inchei un contract cu banca favorizata de director/patron. Dar daca prin nesupunerea unei decizii luate de conducere ai da nastere unei tensiuni, nu cred ca merita efortul, asa ca mai bine semneaza acel contract de debit si asta e.

In majoritatea cazurilor aceste contracte colective, sunt deobicei negociate. Ceea ce inseamna ca daca directorasul vostru doreste sa va ajute, poate negocia sa aveti de exemplu 0 % comision de retragere sau alte facilitati care in mod normal nu ai fi avut acces la ele.
litza
Problema e ca unele banci au servicii de kkt. Si atunci dc firma ma obliga sa fac cont la o banca de toata jena, gen BCR, BRD, prefer sa suport eu costul de transfer si sa-mi plateasca salar-cost_transfer la alta banca de care sunt multumit.

De obicei firmele au avantaje cand tin angajatii la aceeasi banca, iar la firmele cu multi angajati se pot negocia avantaje si pentru angajati. Inainte sa spune-ti nu unei oferte, interesati-va de ce va ofera. Daca va ofera doar oferta standard a bancii, fara nici un avantaj ca esti angajat la firma x cu cont la ei, atunci sanse sunt sa gasiti oferta mai buna in alta parte.
c_costel
Nu cred ca poti obliga firma sa iti vireze banii de salariu la ce banca vrei tu, ori la banca agreata de firma ,ori cash. Daca ar fi zece insi ca tine , ar insemna zece drumuri la zece banci diferite in ziua de salariu.
litza
Firmele mai nou vireaza banii prin net banking. Si acolo se defineste o lista cu nr_cont, suma si se da un click si gata. Nu se mai lucreaza cu merg la banca sa fac un ordin de plata.

De exemplu la firma unde lucrez si la a sotiei, fiecare angajat isi alege banca si comunica doar iban-ul unde vrea salarul. Chiar sotia a schimbat in 3 luni, 3 iban-uri si nu a comentat nimeni nimic.
c_costel
@ Litza .Daca angajatorul initiatorului lucra in modul descris de dvs ,nu mai cerea sfaturi pe forum .Sunt multe firme care dau banii prin casierie ,nici de card nu au auzit ,de net banking nici nu se pune problema.
Lucian BLK
La noi plata se face prin netbanking catre o singura banca! Eu din varii motive doresc sa-i primesc altundeva! Am mai fost si eu la alte firme unde se proceda in modul descris de Litza. Deci? Oferta "negociata" cu banca este exact oferta standard a bancii!

Motivele pentru care doresc sa primesc banii la alta banca sunt:
- credit la banca unde doresc sa primesc banii. Nu mai sunt nevoit ca lunar sa-i iau de la banca X si sa-i duc la banca Y (momentan o fac on-line dar si asa implica comisioane)
- comisioane mari
- comisioane la plata la comerciant in strainatate
- proximitate fata de casa si serviciu
- cred ca este singura banca la care nu poti plati facturile la utilitati direct de la bancomat

Sunt suficiente? Eu zic ca da!
Jack Daniel's
Footei, e dreptul tau, spune-le ca vrei banii in alt cont-la alta banca si gata.
bygy007
pai si eu am avut card la baca X, s-a schimbat firma care a facut contract cu banca Y , am inchis cardul de la banca X si am ramas cu cel de la Y , nu am fost obligat dar la data de salariu cei care au card la banca X intra banii in cont un pic mai tirziu (1-2 zile)
si in plus e convenabil ca am un credit la Y si nu mai umblu cu banii se transfera in mod automat
dacotec
Am card la BCR, primesc banii din salariu tot pe acest card.In urma unor mici calcule as vrea sa renunt la aceasta modalitate de livrare a salariului si sa primesc banii in plic.M-am saturat sa tot platesc comisioane peste comisioane, din banii mei dispar lejer pe an minim 200 de lei...care chiar inseaman azi ceva pt mine.
Scrie undeva ca sunt obligat sa iau salariul pe card?
corbex
Nu scrie, dar va trebui sa te certi cu firma, nu cu banca.
RZV
Schimbă banca!
Spre exemplu la ăștia, VISA Electron (debit) e fără comisioane (chiar și la extragere de numerar din bancomatele lor), și sunt decenți.
Link!
Poți activa suplimentar e-banking (1leu/lună) sau alte servicii.

Poți încerca și alte bănci cu programe similare (carduri debit cu comision zero).

E destul de greu să ceri plata "în plic" dacă firma nu operează cu "casierie".

Respecte.
corbex
Nici BCR nu ia comision de extragere numerar pentru contul de salarii. Dar trebuie sa fi fost declarat ca atare de catre firma. Schimba banca, e buna sugestia.
dacotec
Nici mie nu-mio place sa merg cu bani multi la mine...dar nici nu-mi convine cand platesc UPC-ul sa-mi ia in ficare luna 3 lei comision, la fel si la alte utilitati.Alimentez de la MOL..platesc comision, merg la kaufland..comision..se aduna destul intr-un an!
corbex
Pentru conturile de salarii de la mine de la firma se plateste un comision lunar de 6.5 lei, fara sa-ti mai ia alte comisioane la plati, in afara de cel al BNR (0.51 lei/tranzactie).
tribunul
QUOTE(dacotec @ 14 Mar 2014, 12:56)
Nici mie nu-mio place sa merg cu bani multi la mine...dar nici nu-mi convine cand platesc UPC-ul sa-mi ia in ficare luna 3 lei comision, la fel si la alte utilitati.Alimentez de la MOL..platesc comision, merg la kaufland..comision..se aduna destul intr-un an!
*


Nu ar trebui sa platesti comison atunci cand platesti cu cardul, atat online cat si la comerciant.
Cred ca comerciantul suporta comisioanele.
corbex
E vorba de plati din cont (lumina, gaz, etc).
tribunul
Direct debit?

dar el a zis ca alimenteaza de la mol si plateste comision, sau la magazin.
vallixx
Nu ai comision la plata cu cardul nici la magazin, nici la benzinarie.
Comision ai daca faci plati online prin virament, nu direct debit.
Atunci ai comision si il suporti tu.

Si la fel, ai comision si la extragere de numerar de la ATM.

Cu schimbatul bancii s-ar putea sa fie problema cu firma.
Probabil firma are cont in BCR si ii vireaza salariul pe cardul lui (ma rog, in contul lui) tot de la BCR.
Daca el isi schimba banca, firma va plati comision mai mare cand ii vireaza salariul si s-ar putea sa nu le convina.

Si eu platesc utilitatile tot prin virament si evident platesc comision.
Insa benzina, timpul, statul la coada la casierii (ca la romani daca nu e coada undeva nu se poate).....toate astea ma fac sa prefer sa dau 3 lei comison si sa stau frumos acasa cu o berica in mana si sa tastez la calculator.

testike
La direct debit nu ai comision.
Platesti cu transfer?
Fa-ti direct debit, si scapi de o grija.
vallixx
Platesc prin transfer ca sa am eu controlul in functie de factura, banii din cont, data ultimei zi de plata....etc.

Mai exact cum functioneaza direct debitul?

Stiu ca banca face plata automat catre furnizorul de utilitati.
Cum se intampla practic?
Furnizorul imi emite factura si totodata imi notifica si banca?
Smiley
furnizorul trimite factura si bancii, banca plateste in ultima zi.
trebuie sa ai bani in cont in ziua respectiva, daca nu factura ramane neplatita. unii furnizori (Enel, de exemplu) te anunta in astfel de cazuri, altii nu.
Markos
QUOTE(testike @ 14 Mar 2014, 14:21)
La direct debit nu ai comision.
*


Depinde de banca.
dacotec
Fac plata cu tokenul de acasa, prin transfer..nu in fiecare luna imi ajung banii si eu trebuie sa-i dramuiesac cum stiu, eu hotarasc ce platesc.Daca banca imi ia banii cand vrea ea...eu ma trezesc ca de 8 Martie nu mai am niciun ban in cont si nevasta asteapta un buchet de flori, sau alte nazdravanii.
vallixx
Da, in afara de asta s-a mai intamplat sa-mi vina facturi gresite pe care le refuz si solicit reemitere. Daca banca a platit, oha, tre sa incep cu frecusuri de genul. "compensam luna viitoare", luna viitoare uitam.....si o labarim asa.

Asa ca prefer sa am eu controlul la ce platesc.

Tu ai comision doar la ce platesti prin virament.
La magazine si benzinarii, plata cu cardul e fara comision.
E mult mai bine asa, decat sa scoti de la ATM ca sa platesti cu numerar.
In plus, cu cardul platesti cat costa, nu mai mult.
Daca un produs de 10.99, platesti 10.99 nu 11.
Nu e vorba de 1 ban, ci asa ca idee.

Asa ca daca vrei comisioane cat mai mici, plateste ce poti cu cardul, faci transfer numai acolo unde n-ai cum, eviti sa scoti numerar....etc.
tribunul
QUOTE(testike @ 14 Mar 2014, 15:21)
La direct debit nu ai comision.
*




QUOTE(Markos @ 14 Mar 2014, 15:46)
Depinde de banca.
*



la ing ai comision, dar daca valoarea platilor prin direct debit ajung la o anumita valoare, iti da banca un bonus care sa acopere comisioanele respective.
C a t a l i n
Cam cât de mare să fie comisionul ăla, încât să îi convină cuiva să stea la coadă să facă plăți cash?
Markos
QUOTE(tribunul @ 14 Mar 2014, 16:22)
la ing ai comision, dar daca valoarea platilor prin direct debit ajung la o anumita valoare, iti da banca un bonus care sa acopere comisioanele respective.
*


Sunt tot felul de variante. Zero comision la toate, sau 1-2 DD-uri/luna fara comision, sau cum zici tu despre ING samd. Cum vrea banca.
maho
@dacotec: daca vrei sa scapi de comisioane, incearca intai sa vorbesti cu angajatorul, daca-ti permite sa schimbi banca; daca da, iti recomand si eu B. Transilvania, n-ai comisioane nici de extragere de la bancomat, nici de administrare, nici la direct debit (plati facturi - astea, daca vrei, le poti plati si la bancomat).
St
QUOTE(dacotec @ 14 Mar 2014, 15:33)
Fac plata cu tokenul de acasa, prin transfer..nu in fiecare luna imi ajung banii si eu trebuie sa-i dramuiesac cum stiu, eu hotarasc ce platesc.Daca banca imi ia banii cand vrea ea...eu ma trezesc ca de 8 Martie nu mai am niciun ban in cont si nevasta asteapta un buchet de flori, sau alte nazdravanii.
*



Banca plateste dupa o regula stabilita, nu intr-o zi in care "vrea ea". De obicei se face plata in ultima zi scadenta a facturii. (detaliile astea le regasesti in contractul/ conventia de direct debit)

corbex
Banca iti ia banii si gata. In prealabil semnezi pentru asta. Prefer viramentul clasic, tovarasii de la curent si gaze mai obisnuiesc sa puna din burta. Ulterior se poate regulariza, dar de ce sa-i creditez eu pe ei?
BBC
Am card de salariu la BCR si platesc utilitatile prin Internet Banking, dar fara comision. Oare difera politica in functie de judet?
maho
QUOTE(corbex @ 15 Mar 2014, 15:57)
tovarasii de la curent si gaze mai obisnuiesc sa puna din burta. Ulterior se poate regulariza, dar de ce sa-i creditez eu pe ei?
*


La gaze am un cont (user/pass, fara plata) online, unde vad factura in ziua in care e emisa, transmit index, etc. (daca as vrea, as putea face si plata, dar prefer clasic, dupa ce o primesc in 6-7 zile tiparita). La fel la vomafon. Nu stiu daca nu se poate si la curent...stiu ca se mai poate (dar inca n-am "aplicat") la rds.

QUOTE(BBC @ 15 Mar 2014, 17:29)
Am card de salariu la BCR si platesc utilitatile prin Internet Banking, dar fara comision.

Comision de administrare cont tot ai, la bcr.
St
QUOTE(BBC @ 15 Mar 2014, 17:29)
Am card de salariu la BCR si platesc utilitatile prin Internet Banking, dar fara comision. Oare difera politica in functie de judet?
*



Depinde cum a fost negociat pachetul pentru cardul tau.
Markos
QUOTE(BBC @ 15 Mar 2014, 17:29)
Am card de salariu la BCR si platesc utilitatile prin Internet Banking, dar fara comision. Oare difera politica in functie de judet?
*


Nu, depinde de ce și cum a negociat firma ta cu BCR.
SandelBS
Sa inteleg ca e bine la BT, fara comisioane de retragere numerar. Dar eu nu prea vad asa multe bancomate de la ei cum sunt BCR, BRD si Raiffesen Intr-un top la final de 2011, BCR avea de 3 ori mai multe atm uri ca BT (2400 vs 800), deci din punctul asta de vedere...nu stau sa alerg dupa bancomate. Ca ori ca scot de la alta banca, ori timpul pierdut pana la atm-ul bancii respective...ajungi tot acolo. Iar situatia de acum 2 ani, proportional nu cred ca s-a schimbat prea mult.

Ca tot se zicea se suma economisita din comisioane de 200 lei/an...asta e ca-n bancu cu tigarile si ferrari luat din banii economisiti din tigari pe 10 ani.

La angajator poti sa zici ca vrei salariul cash si rezolvi, altfel, abureli d-astea cu demisia, ITM, ASF, Haga si alte SF nu merg, si nu e nimeni de neinlocuit pe lumea asta. Firma prin contract e obligata sa aiba toti salariatii card la ei, ori un nr minim (mai rar), pentru ca la banca respectiva de obicei e un cont special colector de salarii al firmei si d-acolo se transfera catre salariati, la costuri ce tind spre 0. Sa nu mai zic de o posibila linie de credit cu dedicatie pt salarii.

Cand primeam salariul la BCR, aveam reducere vreo 4 pp la dobanda la overdraft, si la celelalte produse stiu ca mai erau cate ceva redus + ce apreciam la BCR , relatii cu clienti, program mai lung decat al celor de la brd + reteaua extinsa de atm-uri in comparatie cu celelalte banci, si mai erau si alte beneficii dar nu mai tin minte ca nu le-am folosit, comisioane inca n-aveam ca am prins inca cardul din facultate cu 0 comisioane (dar avea asa si din contract)

Legal, nu cred ca poate exista vreo firma in RO fara casa si cont curent bancar.

Statul la cozi in dauna unui comision de 3 lei... radmasa.gif pai mie imi trebuia o zi intreaga sa le pot plati, puncte diferite de taxare, in week end sta dracu la coada de pensionari, la posta stai o ora pe putin sa trimiti un plic ca -si platesc toti facturile la enel, orange si ma iau dracii cand vad cuponarii ce-si primesc dividendele (ca tre sa se laude vreo juma de ora ca are 1000 de actiuni la nu stiu ce kkt si ia si el 100 de lei/an). Acu mai astept intretinerea s-o pot plati cu direct debit si am scapat de plati utilitati cu cash.
vallixx
Pentru mine personal, conteaza mai putin ca BCR-ul are bancomate mai multe decat alte banci, pentru ca scot bani de la ATM foarte rar. Tot ce pot platesc online sau cu cardul. Scot bani doar pentru chelutielile care chiar nu pot fi platite cu cardul, gen intretinere, cumparaturi de prin piata...etc.

Pentru o data pe luna cand scot bani.....mi-e perfect paralel ca banca X are 800 de ATM-uri sau 2400.

Iar BCR-ul in rest, la comisioane si birocratie sunt printre cei mai nesimtiti.

In rest, pentru 3 lei comision sa pierd ore intregi pe la cozi.......total de acord cu tine.
Nu merita. Cel putin pt. mine.
SandelBS
Nr de atm-uri l-am dat ca mai sunt unii care zic ca daca am vazut 3 atm-uri pe o strada la banca x, nu inseamna ca per total sunt mai multe. In teritoriu, se vede totusi diferenta, mult mai usor gasesti un atm la banca x, daca e proportie de 3 la 1 decat la y.

E subiectiv necesarul de cash, nu imi place sa am foarte mult cash la un moment dat in portofel si felicitari daca-ti estimezi corect necesarul, mi se pare cam greu, doar daca ai 2-3 plati cu cash/luna si restu le face sotia.
In Bucuresti au mai evoluat lucrurile, sunt din ce in ce mai multe magazine cu POS uri, restaurante etc, in schimb, in provincie e mai greu. Eu cand plec in odioasa calatorie la BR la "neamuri" tre sa-mi scot bani din B, ca acolo nici la bancomate nu-s bani, ori nu merg.

vallixx
Intr-adevar in Bucuresti sunt destul de putine locuri (din ce frecventez eu), unde nu se poate plati cu cardul. In rest, cu cardul pe unde pot, online unde pot si cu cash unde nu pot. Imi estimez cat de cat corect.....exact n-am cum , evident.

In tara da, si eu plec cu mai mult cash. Nu neaparat pentru ca n-as gasi bancomate, dar nu vreau sa pierd timp sa caut.
Laurentziu83
QUOTE(SandelBS @ 17 Mar 2014, 01:12)
Ca tot se zicea se suma economisita din comisioane de 200 lei/an...asta e ca-n bancu cu tigarile si ferrari luat din banii economisiti din tigari pe 10 ani.
*


Chiar e distractiv sa vezi cum se plang multi ca "banca X are cele mai mari comisioane", cand ei tranzactioneaza zeci de mii de euro anual prin cardurile alea si platesc comisioane bancii de maxim 100 de euro anual...
Cu Raiffeisen-ul am stiut intotdeauna ca pot pleca prin tara cu maxim 100 de lei in buzunar, gasesc bancomat in orice oras si in 99.9% din cazuri functioneaza. Pentru linistea asta ma fac ca nu vad ca au comisioane mari (cum zice lumea).

De curiozitate, daca ai fost rau-platnic la o anumita banca, exista posibilitatea ca respectiva banca sa te refuze ca si client, de orice fel (inclusiv sa nu ai card la ei)?
Angajatorul meu actual nu a avut vreo problema cu banca la care am cardul, insa nu as vrea ca un viitor angajator sa ma oblige sa-mi fac card la BCR sau alta banca de 2 lei asemanatoare.
Cu o astfel de interdictie, angajatorul, vrand-nevrand, ar trebui sa vireze banii in contul bancii pe care o aleg eu, nu ei.
vallixx
QUOTE(Laurentziu83 @ 17 Mar 2014, 12:52)
BCR sau alta banca de 2 lei asemanatoare.
*


Sa vezi faza la BCR Asigurari. Ma duc sa-mi fac o asigurare de sanatate pt. UE, 7 zile, 7 persoane. Intru.
-Buna ziua.
-Buna ziua, am si eu nevoie de asigurare...bla bla.....se poate?
-Ce tara?
-Tara X, 7 zile.
-Mda, 21 de lei de caciula.
- Ok, am copie dupa buletin de la fiecare, baga mare.

Si se duce omu' si vine cu un vraf de hartii de m-a luat capul.
-Completati astea va rog, au 3 pagini, pentru fiecare persoana.
-Nenea, faci misto de mine, io am venit sa-mi faci asgurare, nu sa imi dau teza de doctorat.
-Pai sunt niste chestionare de evaluare de riscuri.
-Poate sa fie si Guinness Book, ce conteaza, platesc diferit in functie de ce scrie acolo?
-Nu, dar asa e procedura.
-Pai atunci ia dumneata procedura si baga-ti-o in dos, nici nu va salut biggrin.gif, buna ziua!

Sun frumos la un brokerash, o ora mai tarziu aveam politele, nu dadusem examenul scris, 19 lei in loc de 21.......
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.