Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Incalzirea locuintei
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
romanvs
Sunt interesat de incalzirea prin pardoseala si vreau si eu mai multe informatii de la cunoscatori.
Am cautat si pe Google si am gasit unele informatii ,dar nu suficiente.
Sunt interesat de: date tehnice ,de ce trebuie sa tin cont la realizarea sistemului de incalzire prin pardoseala,materiale pe care le-as putea folosi,preturi,etc.

M-am grabit putin cand am facut topicul ,trebuia sa fie discutia despre incalzirea locuintei in general cu toate tipurile de incalzire.
Asa ca sa discutam despre incalzire prin pardoseala ,incalzirea clasica cu radiatoare fie cu centrala cu gaze ,fie centrala pe lemne.
Deci ce ma intereseaza:costuri de instalare,intretinere,avantaje/dezavantaje,date tehnice,etc.

Multumesc anticipat.
Victoras2001
Locuinta, hala, piscina... Parchet, gresie, marmura...?
romanvs
Scuze,m-am grabit...
Casa de locuit,parchet si gresie.
Marty
Am avut si eu ideea asta si mi s-a zis sa stau potol.
1. Ca sa incalzesti o camera intr-un bloc comunist, izolat deampulea, ar trebui sa dai caldura cam tare
2. Daca dai caldura cam tare, se sparge gresia.

corbex
Au practicat-o destul de masiv macaronarii in anii '80. Nu se mai inghesuie astazi.
Are inertie foarte mare. Caldura ajunge la parametri doriti la o zi dupa pornire.
Orice interventie la reteaua de incalzire presupune semidemolarea casei. E mult mai scump s-o instalezi. Nu-i poti face verificari. Parchetul e un foarte bun izolator, asa ca, la fel de vine ai putea-o instala in apartamentul de dedesubt.
Vorba daciotilor, nu se merita !
radian
La dezavantajele de mai sus as mai aduaga unul: daca nu faci lucrarea "ca la carte" risti sa-ti umpli casa de furnici.

In schimb exista si cateva avantaje. In primul rand ai nevoie de agent termic la o temperatura mult mai scazuta. Daca la incalzirea prin radiatoare pe perete ai nevoie de agent termic la 65 C, la incalzirea prin pardoseala ajung 35 C. Sistemul se preteaza foarte bine la sursele alternative de energie cu conditia sa ai casa si suficient de bine termoizolata.

De exemplu, daca ai destula curte (si bani disponibili... cca. 10-12 k euro) iti poti monta o pompa de caldura, care, daca-i corect dimensionata, iti asigura 100% necesarul de incalzire pe timp de iarna, si are o durata de viata de 20 - 25 de ani, cu cheltuieli de intretinere zero, sau poti opta pentru un sistem solar, mult mai accesibil ca si pret, care iti poate asigura cam 75 - 80 % din necesarul de apa calda si cca. 45 % din necesarul de incalzire pe timpul iernii.
dr_mKe
Eu unul salivez de mult u gandul la o casa HUF
Marty
QUOTE(dr_mKe @ 25 Nov 2009, 22:30)
Eu unul salivez de mult u gandul la o casa HUF
*

Eu de mult visez la o viata-n PUF. naughty1.gif
dr_mKe
O casa HUF cu un RUF in garaj tongue.gif

La modul foarte serios, se poate monta incalzire prin pardoseala si daca ai parchet.
Se incepe cu o sapa autonivelanta, peste care se pune polistiren extrudat, peste el minunea in care se fixeaza circuitul de incalzire, sapa, parchet. Daca faci socoteala cat te costa asta la bloc, mai bine renunti, ca nu numai pe tine te-a batut gandul.
Inertia termica mare este sesizabila numai la pornirea sistemului sau daca doresti sa cresti temperatura ambientului.
La o casa insa, daca exista buget icon_mrgreen.gif nu cred ca este o solutie de incalzire mai eficienta decat incalzirea prin pardoseala si pompa de caldura icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Victoras2001
Pentru un roman din clasa mijlocie, e mai mare daraua decat ocaua. Parerea mea.
marksman
Si-a instalat un var de-al meu incalzire din asta in pardoseala, la casa proaspat construita. A cheltuit vreo 10.000 E. Imi povestea ca a facut circuitul de incalzire astfel incat sa poata folosi in viitor panouri solare care sa incalzeasca agentul termic.
fnp
Si-a pus un prieten la casa in livingul de la parter (gresie). Nu stiu costuri dar pot sa-ti pun ca a pus o gresie mai speciala care cica rezista la incalzire. Are vreo 8 bucle de circuit si a zis ca daca se buleste ceva inchide circuitul respectiv. In living a mai pus doua calorifere mici sub ferestre. Senzatia este super, nu mai vorbesc de copii care se joaca pe jos fara frica ca racesc. La curatenie iar e f. usor ca se usuca imediat in spatele mopului. centrala este una pe gaz in condensatie.
vis-a-vis
Am inteles ca pe pardoseala se afla o micro-flora si fauna foarte bogata iar caldura degajata nu face decat sa catalizeze sporirea acestora, chiar sa le ridice in aer...
Nu stiu in ce casa se da macar zilnic cu mopu' si ala curat...
crocky
Si tot la capitolul dezavantaje: cica favorizeaza aparitia varicelor blink.gif

link
b76bgaarh
avantaj... poti folosi si o centrala in condensare...cu randament de peste 100%
corbex
centralele astea cu condensare sint un fel de perpetuum mobile? wacko.gif
koldun
Randament peste 100 %? Cum e asta? huh.gif
marksman
Adica randamentul de aproape 100% plus randamentul "recircularii gazelor nearse" sau cam asa ceva. Disclaimer: am prins "din zbor" explicatia, pe cand discuta varu-meu cu un prieten la un chef pe tema "dar eu ce fel de centrala sa-mi pun la casa", asa ca nu o luati ad literam.
corbex
explicatia exista si in prospectele de prezentare ale centralelor respective, nu inseamna ca e si adevarata. Dintr-un kilogram de kkt se poate face, ce mult, un kilogram de bomboane.
driverx
QUOTE(corbex @ 26 Nov 2009, 16:57)
....Dintr-un kilogram de kkt se poate face, ce mult, un kilogram de bomboane.
*



Da' nu tre sa fierbi kkt-ul ca sa faci bomboane din el? Nu se pierde NIMIC prin evaporare?
C@talin
am eu aasa la br e super toata gresia se incalzeste misto smile.gif si sunt tevile de la centrala facute sarpe pe sub pardoseala
bion
QUOTE(driverx @ 26 Nov 2009, 17:56)
Da' nu tre sa fierbi kkt-ul ca sa faci bomboane din el? Nu se pierde NIMIC prin evaporare?
*


Ba da ,pisatu` biggrin.gif
DannyY
Bomboanele alea se fac prin congelare, nu prin fierbere.
corbex
Am zis "cel mult" un kil ! Da' un kil si ceva, in nici un caz! S-ar ajunge la randamentul de 110% al centralelor astora. La ce spionaj industrial exista azi, raminem dracului fara patent !

26 Nov 2009, 20:24:
QUOTE(driverx @ 26 Nov 2009, 18:56)
Da' nu tre sa fierbi kkt-ul ca sa faci bomboane din el? Nu se pierde NIMIC prin evaporare?
*



Tehnologia fierberii kkt-ului n-am facut-o la scoala. E posibil sa ai dreptate. 10561582.gif
romanvs
Va multumesc tuturor ca ma ajutati sa iau o decizie cu privire la ce fel de incalzire sa imi montez in casa.
Deci sa discutam in continuare despre urmatoarele tipuri de incalzire:incalzire prin pardoseala,incalzire clasica cu radiatoare cu centrala pe lemne sau pe gaze.
corbex
Am o ruda care are centrala pe lemne. El zice ca merge bine, dar chiar daca n-ar fi multumit, tot n-ar recunoaste, dupa ce a cheltuit destui bani cu ea. iti e mai usor sa faci rost de lemne? Cit timp? Ce va fi peste n ani?
In mod cert este mai incomoda exploatarea ei (alimentare periodica, curatare boiler, arzator, cenusa, etc.). dar daca ai lemne la indemina, ca sa nu zic la discretie, si la pret rezonabil, merita ! In orice caz, e mai scumpa decit una pe gaze.
cu gazele e mult mai comod. iti plantezi un rezervor mare la o oarecare distanta de casa si de toamna pina primavara nu-i nevoie sa-ti mai amintesti de el sau de centrala. Ramine problema pretului. tevaraia si caloriferele ar costa la fel in ambele variante.
ache2
eu am si pe gaze si pe lemne (mai bine zis combustibil solid, ca pot fi si brichete de rumegus, carbune, balega sucata de camila, etc), in paralel ...

care-i mai buna ?
in ce sens intrebi ? dpdv cost, dpdv confort, alte puncte de vedere ?

cea pe lemne (nu se pun cele cu gazeificare, care consuma excesiv, dupa parerea mea, cu toata automatizarea lor) necesita un cos => bani destul de seriosi plus intretinerea, curatarea, alimentarea ei la maxim 3-4 ore (alea cu pelete de rumegus pot fi dotate cu un alimentator automat) ... insa e cea mai ieftina dintre alegeri si cea mai simplu/ieftin de intretinut pentru ca nu e complicata si nu are parti care se pot defecta ...
in plus, daca faci circuitul cu circulatie naturala, n-ai nevoie de pompa de circulatie. deci daca-ti pica curentul, e cald in casa ...

cea pe gaze (fie ele GPL sau GN) e cea mai comoda, cel mai usor de automatizat si reglat temperatura in interiorul casei, insa e scumpa ...
de exemplu, eu in lunile de iarna cind a functionat fara intrerupere n-am scazut sub 1000 RON pe gaze ... casa e izolata !

incalzirea pprin pardoseala e un fonfleu, dupa parerea mea, daca nu folsesti o pompa de caldura ! in plus, greu gasesti o firma sa ti-o monteze fara cusur !
romanvs
La gaze,sa inteleg 1000 ron /luna?
Ce suprafata inclazesti?
Zici ca cea pe lemne este mai economica ,doar ca necesita mai multa atentie.
Cam cat consuma cea pe lemne, in bani, intr-o iarna cu temperatura normala?
bygy007
am vazut la cineva care si-a facut prin pardoseala era o teava speciala de plastic care era bagata intr-un furtun similar cu copexul in care se baga instalatiile electrice dar mai gros , spunea persoana ca era special pentru asa ceva , dar zic ca si o teava de cupru merge mai subtire dar este bine sa se izoleze bine sub ea
romanvs
Alte pareri ...
corbex
Ar mai fi centralele pe coceni. Le-am vazut intr-un magazin din Caracal...
romanvs
La Caracal or fi la moda alea pe coceni...,pe mine ma intereseaza avantaje si dezvantajele incalzirii cu centrala pe lemne sau pe gaze.

Ce parere aveti despre radiatoarele din fonta,otel,aluminu?
bion
Lemne = +mai ieftin;-spatiu depozitare.- pregatire
Gaz=+comod ;- pret
Fonta+
Daca gaseti peleti ieftini merita++
romanvs
Cateva curiozitati:
-Care sunt diferentele intre centralele pe lemne cu ardere normala,condensare,etc?
-Care firma face centrale mai de calitate?
-Cum pot determina puterea pe care o da centrala de care am nevoie pt casa mea?
ache2
da, 1000 /luna la cca 250mp ...

nu exista (sau nu stiu eu sa existe) centrala pe comb. solid cu condensare ... poate cu gazeificare ...
gazeificarea e un procedeu de distilare a comb. solid din care rezulta, evident, neshte gaze, pe care le vei arde in respectiva centrala ...
e un fel de centrala pe lemne cu tiraj fortat, daca vrei ... te poti interesa daca vrei sa stii mai multe despre proces in sine ...
avantaje: e mai automatizata decit cea clasica si, in general, are "magazia de lemene" mai mare, deci o incarci mai rar ...
insa e foarte pretentioasa la combustibil, adica are nevoie de lemne uscate, pt ca altfel, poti sa faci pipi pe randamentul declarat de producator ...

cele pe condensare (care sunt pe gaz metan/GPL) recupereaza (prin condensare) caldura latenta de vaporizare din apa rezultata in urma arderii, din gazele de ardere (gazul metan are in compozitie C si H care prin oxidare dau COdoi si apa) ... de aici pasamite acel randament supraunitar ...
ma rog, e o chestiune de marketing, avind in vedere ca in diversele procese in natura nu exista nici macar randament egal cu 1 ...
dezavantajul (in afara de pretul exorbitant) este ca functioneaza cu parametrii redusi; de aici posibilitatea de a o folosi la incalzirea prin pardoseala ...

centrale de bune fac multi ... sunt si producatori romani, insa diferentele de pret sunt insignifiante, la produse de calitate asemanatoare ...
nume: Atmos, Buderus, Junkers, Ferroli si mai pune si tu inca vreo 30 !

asta cu puterea n-am prea inteles-o ! vrei sa intrebi de ce putere ai nevoie pentru a-ti incalzi locuinta ?
asta e in functie de ce suprafata vrei sa incalzesti ...

radiatoare ? de care-ti permite bugetul, pentru ca in ultima vreme mai toate sunt relativ bune ...
eu unul am de otel ...
cele de fonta sunt cele mai durabile (excluzindu-le pe cele de aluminiu care mi se par aberant de scumpe) ... insa prezinta dezavantajul ca nu prea vin montate in configuratia de care ai nevoie pentru fiecare camera, deci va trebui oarece manopera de montaj, etc ...
romanvs
Suprafata pe care vreau sa o incalzesc este de 250 mp.
Ce putere ar trebui sa aiba centrala?
radian
Relevant este volumul pe care vrei sa-l incalzesti, nu suprafata.
dr_mKe
Ca sa-nteleaga mai bine colegul nostru, nu-i tot una 250 mp cu inaltime de 2.5 sau 3.5 metri wink.gif
corbex
Probabil Romanvs are in vedere inaltimea standard a camerelor de bloc. Nici cea a caselor nu se abate mult de la asta. 10-15 cm in plus/minus nu sint foarte mult pentru un calcul aproximativ. Interesant de stiut ar fi citi mc poti incalzi cu 1 kw. Restul calculelor le poate face singur.
romanvs
Inaltime 2,5 m.
ache2
dupa calculul normat, ti-ar trebui 34kW ...
dupa calculul exact, probabil ca o sa-ti iasa o diferenta de 10% ...
eu, la aproximativ aceeasi suprafata (volum) ma descurc rezonabil cu 25 kW ...
eu zic ca la o casa izolata corespunzator, cu timplarie prin care sa nu sufle vintul (nu ala care-l sponsorizeaza pe giuana sleep.gif ), te descuci cu o centrala din cele care se vind in mod curent pe piata, din gama 23-26 kW ...

parerea mea alcoholic.gif
romanvs
Daca as alege una mai puternica,de 40 kw,as avea consum cu mult mai mare decat cea de 34kw?
Vasilica007
nu. Dar 34 sunt suficienti. trust me.
romanvs
Pt centrala pe lemne(aproape sigur o sa raman pe lemne deoarece gazele ma costa foarte mult)unde ar fi mai bine sa o montez,intr-o camera separata anexata casei sau pot sa o montez in subsol?
Marty
Ai renuntat la ideea incalzirii prin pardoseala?
romanvs
Din pacate da,banii iti schimba ideile bune.
Numai sa bag gazele m-ar costa aproximativ 120 milioane lei vechi.
b-73-zdv
blink.gif le aduci de la bulgari?
radian
QUOTE(romanvs @ 9 Feb 2010, 19:56)
Pt centrala pe lemne...
*



Ai studiat si varianta unei centrale pe peleti? Peletii sunt cam cei mai ieftini carburanti pentru o centrala termica.
ache2
QUOTE(radian @ 10 Feb 2010, 12:22)
Ai studiat si varianta unei centrale pe peleti? Peletii sunt cam cei mai ieftini carburanti pentru o centrala termica.


scum, dom'le, scump ! peletii costa cca 180euroi pe tona din cite stiu eu ...
la banii astia iei cam 2 m ster le lemne esenta tare ... eu zic ca e mai bine pe lemne ...
daca mai comparam ca peletii sunt in general din rumegus de conifere (putere calorifica mai mica), eu zic ca lemnele sunt sfinte !
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.