Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: garnituri cilindri frane
DaciaClub - Forum Dacia > Dacia Solenza > Piese auto - Dacia Solenza
ionut30
Salut solentzari!

Are idee cineva daca garniturile la cilindru frana spate se gasesc separat ?
Am inteles ca se potrivesc si cei de nova ( dacia peste anul 2000... )
Asa am gasit 70 ron perechea de cilindri (de uzina ) dar deja este cam mult pe langa set ferodouri+placute+lichid frana
EUGEN2008
eu zic sa nu te complici , fa un efort si ia cilindri la set cum ai gasit, risti mult cu franele mai ales daca garniturile nu sunt la cotele exacte, va curge acolo , uleiul va ajunge pe saboti , una din roti nu va frana lucru pe care tu nu-l vei sti si cand pui o frana hotarata la necaz te trezesti ca fuge spatele . Eventual cauta la dezmembrari dar si sa zic ca e valoare prea mica ca sa merite sa risti atat de mult.
ionutiulia
pai ,mai ionute,la banii astia cilindri de fabrica echipati cu tot cu garnituri,ti se par scumpi?????!!!!!!!!zi mersi ca nu costa vreo 2 milioane,ca de obicei asa este politica astora de la renault,masini ieftine,piese exagerat de scumpe.fai un efort si daca vrei sa mai ti masina ,ia-i pe cei noi.
george_scala_2004
are dreptate eugen. de ce sa dea 70 de lei pe niste cauciucuri de 2 bani cind poate sa ia cilindri noi nouti ? de ce nu ferodo ? wink.gif [attachmentid=1627608129]

tinind cont ca este vorba de siguranta, in primul rind a soferului si a pasagerilor, nu ar trebui facut rabat. din pacate situatia din romania ne impinge la compromisuri si nu, de cele mai multe ori, care sa ne ajute, din contra.

andrei_radu
Salutare!
Sigur se gaseste set de garnituri dar eu te sfatuiesc sa iei cilindrii cu totul. La 70 ron setul... Nu face improvizatii de genul...am auzit ca se potrivesc de la x masina. Chiar daca sunt de origine, acele garnituri poate sa nu se pupe cu cilindrul tau, sa nu aiba exact cotele care trebuie. Si cu franele si directia nu prea e bine sa te joci...

Iei cilindrii, poti sa ii schimbi chiar singur ca este simplu si nu stai nici cu grija...aoleu daca nu se potrivesc garniturile...sau daca nu le-a/le-am pus bine si curge??

Dar nu ai zis de ce curge lichidul pe acolo. Vezi ca daca ferodourile au fost tocite rau...poate de aceea iti curgea lichidul. Ferodourile fiind tocite, ieseau pistonasele din cilindru prea mult si asa curgea. Acum punand ferodouri noi, deci groase, tot ce este posibil sa nu mai curga. Eproblema des intalnita asta.

Bafta!

PS. George, omul a spus ca 70 de lei e setul de cilindrii nu garniturile!!
sustinromania
scuze ca redeschid dar chiar eram curios ce a mai facut acest user
si confirm ce a spus andrei_radu - chiar azi am desfacut la skoda octavia combi spate dreapta si unul din ferodouri a ajuns la tabla permitand cilindrului receptor frana sa deschida pe acea parte pistonasul pana trecea garnitura din el de punctul in care tinea lichidul de frana si asa imi curge pe acolo tot lichidul
voi cauta o solutie de inlocuire a acelui ferodou...



PS e vreo firma romaneasca unde se mai produce lichid frana DOT 4 ? nu de alta dar m-am saturat de trimis bani in NEMTIA (Germanezia)
nikuniku
scuze daca te voi supara,dar esti fraier,sunt multe tipuri de lichid de frana pe piata noastra,aduse de afara,care sunt DOT 4,nu trebuie sa cauti pe site-urlie de afara
chiar daca gasesti lichid de frana produs la noi nu-l cumpara ca este apa de ploaie
asta folosim noi si nu sa plans nimeni ca nu are frane
maru
nikuniku el se referea ca nu mai doreste sa cumpere produse fabricate afara pe care le gaseste prin magazinele noastre ci doreste sa cumpere doar produse romanesti (si nickul este "sustinromania") pentru a sustine economia romaneasca icon_mrgreen.gif
bravo sustinromania ! de oameni ca tine are nevoie Rromania ! up.gif
Fancyman
Sustin Romania da-mi iau Skoda - superb
DrV
Buna ziua. Pentru cultura mea generala, cilindrii din interiorul cilindrului de frana ar fi normal sa culiseze simultan cand se apasa pedala de frână?
Daca se apasă pedala, "lucrează" oarecum asimetric, majoritar cel din dreptul sabotului cu autoreglaj.
BLUE R 19
Ambii saboti se deplaseaza simetric, diferenta de uzura este data de sensul de rotatie ...al rotii. Sabotul care se opune miscarii in partea de sus este cel principal si se uzeaza mai mult. Diancolo de asta, se mai blocheaza si pistoanele in cilindru...
DrV
Multumesc pentru lamuriri. Am fost la un stand de frane, intrucat nu eram multumit de comportamentul masinii. Am fost la un service care mi-a dat jos tamburii, curatat si mi-a spus ca totul e in parametri. Probabil ca nu ma ajuta fata. Drept pentru care am pus eu masina pe capre, am dat jos tamburii, multumiri colegului (colegilor) care a (au) pus si poze, am desfacut cilindrii de frana si dezasamblat, curatat cu spray de frane si curatat garniturile interioare si exterioare. Pe cele exterioare le-am si inlocuit. Pus la loc cilindrii. Am apasat pedala de frana si am urmarit ce se intampla. Nu se deplaseaza decat unul din cilindrii interiori, cel care impinge sabotul cu auto-reglaj. Ex : roata dreapta spate - cilindrul din dreapta, catre sabotul din dreapta.

P.S. Nu ma joc cu franele, dar pentru cei interesati va voi povesti o intamplare din service autorizat Dacia, si o alta dintr-un alt service, unde am ajuns prin recomandare, care m-au decis sa ma apuc eu de treaba.
Voi face un test de frane la stand dupa ce termin si mai vad de acolo. Dar nu as vrea sa pun la loc totul, fara sa ma asigur de functionalitate. Multumesc din nou.
Maiorul
Nu stiu sigur ...dar teoretic ar trebui sa impinga ambele pastile(cilindri) spre parghia de actionare a sabotilor .
Si intr-adevar cand lucrezi la propria masina acorzi de 10 ori mai multa atentie decat un mecanic de la service....
Solenzul
QUOTE(DrV @ 17 Oct 2016, 09:52)
P.S. Nu ma joc cu franele, dar pentru cei interesati va voi povesti o intamplare din service autorizat Dacia, si o alta dintr-un alt service, unde am ajuns prin recomandare, care m-au decis sa ma apuc eu de treaba.
*



Dupa cum vezi descrierea mea sunt un "Membru curios" asadar te rog sa ne povestesti intamplarea.

Dupa cum se si vede suntem f.nerabdatori 168.gif
DrV
Povestea incepe undeva in anul 2014, prin iulie. Se apropia ITP ul si niciodata nu mi-a placut ideea de a face ceva pe sub mana, indiferent de situatie. Ma duc la o reprezentanta si intreb cat ma costa o verificare in vederea ITP ului. Mi-au cerut bani doar pentru standul de frana, restul fiind o promotie, cred, sau nu mai retin exact. Cert este ca imi spun, ai deficienta de franare pe spate, probabil de la repartitor, pentru ca pe suportul sabotilor nu se vede lichid de frana curs, sau de la saboti uzati (limbi straine pentru mine pe atunci, mai putin cuvantul deficienta). Astfel ca imi sun un amic care cunostea un mecanic, eu pana atunci mergand doar in reprezentanta pentru revizie si o bieleta rasucita (alte limbi straine identificate intr-un final, alta poveste si aici). Acest mecanic recomandat de amic lucra intr-un service micut si ii reparase tot ce au insemnat probleme la Dacia 1310 (cred) fabricatie 1997 (sigur). Buun. Ridica masina. Da jos tamburii. Verifica vizual scurgere de lichid. Nimic. Face aerisire si reglajul sabotilor. Caraie ceva cand apas pedala de frana. (ulterior am inteles mecanismul, cand m-am apucat sa citesc, de nevoie). Concluzie: cilindrii sunt in regula, sabotii ca noi, nu necesita schimbare. (tot ulterior am facut o conexiune si mi-am dat seama ca pentru o masina de 7 ani, acea concluzie cu sabotii nu era optima). Repartitorului i se misca tija la apasarea pe portbagaj. Ma duc inapoi la reprezentanta, mandru nevoie mare. Imi da drumul la test, surpriza. Aceeasi problema. Imi spune, nici nu ati umblat la rotile spate. Ii arat devizul si factura. Aaa, haideti ca mai facem o data, ca sa vedem. Iese in parametri. Celelalte valori erau in regula de prima data, jocuri si emisii. Plec linistit, lumea un pic acra.
Trec doi ani. 2016. Se apropie ITP ul. Ma duc la o alta reprezentanta, mai aproape de noul domiciliu. Sun inainte: -domnul meu, cat ma costa un test de frane si o constatare a unei eventuale probleme in vederea ITP ului, articulatii, emisii? -standul de frane nimic daca va inregistrati cu nu stiu ce gaselnita, avem o promotie, constatarea gratuita. -Minunat, ajung in 10 minute. Odata ajuns, test de frane, eficacitate ... nu stiu, sub 10 % spate. Intreb, bun, cat ma costa constatarea problemei? Nimiiic. Prevazator, intreb, chiar si daca aleg sa plec? Aici m-a dat peste cap, desi nici mie nu imi vine sa ma cred, dar nu as avea de sa mint. Spune da, chiar si asa. Buuun. Sus masina, jos tamburii. Nimic vizual, lichid pe nicaieri, saboti destul de grosi, dar un pic uzati. Nu a masurat grosimea tamburilor. Ii schimba intre ei. Iar la standul de frane. Acelasi rezultat catastrofal. Schimba la loc tamburii, umbla la autoreglaj. Iar stand. Iar nimic imbunatatit. Se duce mecanicul, vorbeste cu cineva, acela isi arunca un ochi la repezeala, misca de tija repartitorului, fuga la stand. Pe masura ce efectua testul, se aude "car-car-car". Minune. Parametri acceptabili (nu mai stiu valoarea exacta, dar presupunem ca valoarea minim acceptata ar fi 60%, si valoarea redata era 67%). Imi imprima o foaie cu rezultatul, apoi devizul. Desprafuire saboti, deblocare repartitor (sau cam asa ceva), ceva cu frana de serviciu. La un moment dat, fiind langa masina, masina sus si un mecanic in ea, apasa frana, eu misc de roata. Inainte de minunea cu parametri acceptabili. Si intreb: Sunteti sigur ca franarea e in parametri optimi? Eu vreau sa fac ITP ul si nu vreau sa il pic. E siguranta mea in joc, in primul rand. Pai da, ca testul nu minte, ca totul e ok. Intrebarea 2: cu frana apasata, eu si corpul meu olimpian (am 55 kg intr-o zi buna) am reusit sa misc roata spate. Sunteti sigur ca e bine? Aaa cum? Ii cheama pe mecanici si ii intreaba, care confirma spusele mele. Intrebarea 3: ati spus ca nu ma costa constatarea - raspuns taios- unde vezi tu constatare pe foaie? Raspund si eu, mai molcom - tocmai, ca nu o vad, sustineti ca problema mi s-a rezolvat, dar sunteti convins de asta? Scrieti-mi ca in urma constatarii nu este nimic defect la sistemul de franare. Moment in care efectiv mi-a aruncat talonul pe birou, cheia era deja pe biroul de la receptie si imi spune "Ia-ti masina si pleaca!" Tonalitatea nu era deloc prietenoasa. Eu nu am tipat, pentru ca nu sunt genul, dar cred ca am fost norocos ca nu eram singur. Astfel ca am pus mana pe cartea de service, am citit pana mi-au iesit ochii ca la melc, mi-am cumparat cheile si manerele trebuincioase si m-am apucat de treaba.
As fi si platit orice constatare, cu conditia sa imi garanteze ca imi gaseste problema. Dar fiecare discutie cu ei (doua reprezentante) era - schimbam repartitor, daca nu e, schimbam cilindri, daca nu e, schimbam.... Numai prin eliminare. Le-am spus, ok, va platesc oricat constatarea, schimbati-mi piesele doar cat sa aflati care e defectul si apoi va spun daca vreau sa pastrez sau nu. Raspunsul era, nu merge asa. Va comandam piesele, le platiti, le schimbam, platiti manopera si daca totul e bine va reducem XX lei (cred ca 60) constatarea. Si intrebam, pai ok, repartitor 350 (cred, nu mai stiu sigur) plus manopera si rezultat 0. EU ce fac? Ce sa faceti, mergeti mai departe... cilindri, pompa.
E tot siguranta mea in joc, dar nici sa fiu boul de muls...
NU am pretentia ca am procedat corect. Se pot gasi argumente atat pro, cat si contra. Nu sfatuiesc pe nimeni sa procedeze ca mine. Fiecare context poate fi interpretat doar in acel moment. Eu am pretentia de la mine ca analizez de trei ori si fac o data. Daca nu eram sigur ca pot lasa totul neschimbat, nici nu puneam masina pe capre.
neacsugabrie
Problema asemanatoare am avut si eu acum 6 ani.La ITP eficacitate franare scazuta pe otile spate.ITP-ul l-am trecu caci sefu` imi este amic dar ajuns acasa m-am apucat de verificat.Aparaent nimic in neregula .Apoi mi-am bagat nasul la reglajul tijei repartitorului de frana.Are doua suruburi,unul ce regleaza tija ce duce la punte si unul ce limiteaza cursa parghiei la incarcatura minima.Am facut teste prin curte dupa fiecare tura de filet data la reglaje pana cand am obtinut franare concomitenta la toate rotile atunci cand apasam cu forta pedala de frana.Am plecat la amicul de la ITP cu gandul ca mai modific reglajul cu masina pe tamburi.Nu a mai fost nevoie caci frana spate era in parametrii (nu mai stiu exact procentul).De atunci am mai trecut de doua ori prin ITP,fara probleme,odata chiar cu reprezentantii RAR de fata (erau in control la service)Eu zic sa mergi la un service si sa ceri reglarea reprtitorului.
i96nds
Tare povestea....

Uite cum faci. Mergi cu masina pe strada, apoi ajungi acasa, franezi foarte foarte usor cu piciorul. Ramai cu piciorul in pozitia aia. Apoi tragi frana de mana. Daca iti coboara (simti in picior) pedala de frana, inseamna ca lichidul de frana trece cu bine prin repartitor catre rotile din spate.

Sunt curios de rezultat...
Am avut si eu repartitorul blocat, imediat dupa iesirea din garantie. Cand era blocat, nu se simtea in pedala ca cobora cand trageam frana de mana. Sau nu neaparat sa coboare vizibil ci sa simti ca presiunea din circuitul de franare scade = pedala devine mai moale.
DrV
Multumesc de idee Stefan, am incercat in vara, am citit pe undeva discutia ta cu un alt coleg exact pe aceasta tema si am aplicat. Pedala ceda, deci si eu am interpretat la fel.
user123


@DrV



Am citit cu mult interes ce ai scris - din pacate e plin de oameni de care povestesti tu atat in viata reala, cat si aici pe forum, din ce am observat .....mai putin pe arii tehnice


Revenind la tine si la frane :

- te sfatuiesc sa schimbi cilindrii cu totul, nu doar garnituri....la fel cum te sfatuiesc ( daca e vreodata nevoie) sa schimbi pompa de frana cu totul si nu sa cumperi kit de reparatie etc - de ce? simplu : la chestiile hidraulice eficacitatea vine din precizie si tolerante mici.....degeaba schimbi tu garniturile la cilindrii daca ei se ovalizeaza in timp si la franare puternica scapa lichid pe langa.....idem si la pompa, poti schimba garniturile si sa scape pe langa, din cauza cilindrului ovalizat.....merge la franari mici insa la o franare brusca, pe lung scapa....

Exista cilindri OEM si nu-s o avere....sau TRW/ATE.....ce vine din fabrica, este testat si are putine sanse sa nu mearga.....ce faci tu pe marginea santului sau vreun carpaci intrun service e altceva

La pompa de frana niciodata sa nu umblii cu kit de reparatie......risti enorm si nu merita; garniturile imbatranite ale pompei pot face ca sa scape lichid pe langa si sa scada presiunea la franare puternica


- tamburii i-ai masurat....sunt in cote? mecanismul sabotilor functioneaza/este gresat? daca tamburii sunt prea uzati, nu o sa ai franare eficienta


- furtunele de frana......sunt din 1900 toamna? au galci, sunt umflate? imi plac la nebunie indivizii care vin si se lauda cu discuri ultra perforate dar au furtune neschimbate de 7-10 ani....adevarati kamikaze


-aerisirea ai facut-o corect? banuiesc ca nu dai la pedala iepureste, dupa metoda veche......treaba asta la o pompa veche duce la uzura garniturilor si chiar ciupirea lor, deoarece pistonul face si trece pe o cursa care nu o face in mod obisnuit......

Corect aerisirea o faci fie cu banala gravitatie ( ca pe vremuri ), fie cu dispozitiv presurizat ( nu e o avere sa cumperi asa ceva, care foloseste presiunea de la roti, e vreo 140 lei) sau cu vacuum....

Cam astea ar fi cateva din ideile mele despre frana si ce fac eu.....mai sunt destule dar am scris prea mult si nu trebuie
BoR
Este trist ca in reprezentante, care ar trebui sa prezinte un plus de siguranta in privinta intretinerii si reparatiilor de buna calitate, intalnim oameni cu astfel de atitudine si competenta profesionala.
In contextul lipsei numeroaselor repere/piese de schimb, mine ma personal deranjeaza si lipsa de interes si atitudinea fata de clientii care solicita piese pentru SuperNova/Solenza.
@user123: Foarte pertinente sfaturile de mai sus.
DrV
Va multumesc pentru ajutor si sfaturi.

Referitor la cilindri suna foarte pertinent ceea ce mi-ati spus asa ca urmatoarele piese pe lista ei sunt. As vrea OEM, nu mi se par scumpi, dar as vrea sa ii schimb singur acum ca am vazut despre ce e vorba. Singurul aspect e ca nu stiu exact care sunt OEM, nu am mai cautat aceste informatii in ultima perioada. Probabil ii voi comanda direct din reprezentanta, daca am norocul sa ii gasesc. Din ce am vazut, exact cum spune si colegul BoR este penurie.

Tamburii nu i-am masurat, e drept, o voi face cat de curand.

Mecanismul sabotilor l-am curatat si gresat, plus verificat inainte de a pune la loc tamburul.

La pompa de frana sincer chiar as fi avut de gand sa folosesc acel kit de reparatii, daca ar fi fost cazul. Colegul variabledynamics a descris indeajuns de amanuntit, in plus si in manualul de service am gasit informatii ce credeam ca ar fi fost suficiente. In lumina noilor sfaturi, probabil ca voi abandona ideea. Teama mea este aceea de a nu gasi o pompa eficienta. Tot citind, am vazut cateva cazuri de persoane care au inlocuit si doua pompe (sustin ei din reprezentanta, nu aftermarket) intr-o perioada foarte scurta.

Aerisirea am facut-o prin gravitatie, de fapt am schimbat lichidul de frana complet, prin aceasta metoda. Apoi dupa posturile lui Dyda am facut si prin metoda pedala, dar nu iepureste. Un prieten tine presiune pe pedala, purjor inchis - deschid purjor - prietenul tine pedala care se duce la fund, inchid purjorul - prietenul da drumul pedalei apoi apasa din nou pedala - se repeta pana nu mai iese lichid cu bule, ci coloana neintrerupta.

Furtunele de frana sunt schimbate acum 5 ani, exact inainte de a lua eu masina cu vreo 3 luni - factura si garantia din actele vechiului proprietar. Galme nu au, dar despre starea lor nu ma pot pronunta. Pot constata lipsa lichidului de frana de la imbinari sau de pe parcursul lor.

Ce as mai vrea sa fac, dar mereu am fost adeptul "nu umbla daca functioneaza" este sa curat etrierii, garniturile, cilindrii si penele.

Multumesc din nou, apreciez foarte mult ca va rapiti din timp pentru a mai impartasi din cunostinte.

@neacsugabriel - multumesc de idee, o voi avea in vedere. Dar as avea o intrebare: nu exista riscul ca la sarcina scazuta pe spate, masina sa inghete rotile si sa se roteasca? ma refer prin reglajul empiric de spira cu spira al acelor piulite. Din ce imi amintesc, tot citit, nu ma dau vreun mare stiutor, pentru reglarea repartitorului ar trebui conectat un manometru care sa citeasca presiunea din momentul apasarii pedalei de frana, care nu trebuie sa depaseasca o anumita valoare... Si da, inteleg ca mi-ati recomandat sa merg in service, si presupun ca daca ei nu folosesc aceasta metoda sa comunic frumos cu dansii si sa ii rog totusi sa o foloseasca. Intrebarea era pentru mai mult pentru dvs.
user123
QUOTE(DrV @ 1 Mar 2017, 22:44)


prietenul tine pedala care se duce la fund.....prietenul da drumul pedalei apoi apasa din nou pedala - se repeta

*




Asta e cel mai mare rau care il poti face pompei de frana....tocmai ce vorbeam mai sus, pistonul face atunci o cursa pe care nu o face in mod obisnuit, garniturile calca dincolo de zona de lucru care de obicei are ceva uzura.....de unde apar ciupituri in garnituri, lichid de frana barbotat cu bule si uneori scapari de presiune pe langa, mai ales in mers


Am dat quote ca sa se inteleaga la ce ma refer


Vezi cu cilindrii cum faci, daca nu stii sa alegi dupa coduri, cumpara OEM- sunt multe variante si poti avea surprize la montaj daca nu esti atent

Nu te juca cu reglajul repartitorului, risti sa blochezi spatele si sa te rasucesti....mai ales iarna

Ia-o pe rand, metodic si sistematic


Unul din piticii mei presupune ca de fiecare data cand umblu la frane sa schimb si lichidul.....niciodata la pedala, mereu cu dispozitiv presurizat
DrV
Am crezut ca era vorba strict despre apasatul pedalei in forta si de mai multe ori la rand (ca sa citez: fa-i pedale boss).

Am cautat acel dispozitiv de schimbat lichidul, cred ca e o investitie eficienta.

Chiar diseara cand ajung la masina ma voi uita dupa acea barbotare.
neacsugabrie
Uite aici cum se regleaza limitatorul.Eu nu am avut manometru si am folosit metoda empirica cu testarea dupa fiecare tura de reglaj.Nu recomand asta ,dar la mine a functionat dat fiind datele de la ITP
https://www.daciaclub.ro/index.php?act=Atta...t&id=1627709393
aysmen89
Garnituri etrier se gasesc de calitate?daca da de ce firma?multumesc
neacsugabrie
Eu am folosit VM comp ,cred ca-s singurii fabricanti.Se pare ca rezista.
BLUE R 19
Poate Arcarm Baia Mare sau Armcomp Maracineni (Pitesti); VM Comp nu cred ca face.
aysmen89
Aveau si de Arcarm Baia Mare si de Armcomp.Costau 5 lel respectiv 3 lei setul.Eu am ales Arcarm.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.