Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Hidrofor cu probleme
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2
Merced
Hai sa va intreb si pe voi, ca sunteti, ca orice roman, priceputi la toate.

Dar pana acolo, sa incep cu inceputul.

Prin 1986 inainte ca eu sa ma nasc, bunica-mea a construit o baie. In anul de gratie 2009 am putut trage prima pisare in ea. Asa-i stilul lor, mai bine a tinut-o 20 de ani depozit de boarfe, decat s-o foloseasca. Cand i-a lovit batranetea au zis s-o si faca, ca mai naspa sa te duci in curte.
Asa ca au gasit un maimutoi de "instalator" care a luat cele mai penale materiale posibile si au trecut la munca.
Hidroforul il avea, d-ala romanesc de prin 1994 cumparat, cu pompa de IMEP din cate mi-am dat eu seama. In 2009 a mers cum a mers, desi i-au picat pe la pompa niste simeringuri, sa zicem ca erau de la varsta ei, si asa mai departe.
Dar de asta vara, a inceput cu fentele. Prima oara pierdea perna de aer. Era d-ala vechi fara membrana, si am schimbat intai manometrul, mai tarziu si presostatul, dupa care problema cu perna de aer a disparut, dar a aparut alta.
Si acum vine problema seioasa pe care nu o inteleg. Se da drumu la apa intr-un moment oarecare. Si pompa porneste sa umple hidroforul, dar nu mai face fata sa-l duca la presiunea normala, pe vremea aia 1.8 bari parca erau pusi sau 2, din presostatul original.
Mai tarziu cu presostatul "nou" am ajuns si la 1.5 bari, cam aia era limita inferioara la care puteam sa-l reglez. Desi in perioada de "teste" am vazut cu ochii mei cum pompa a dus presiunea pana la 3 bari fara stres, ca acolo era reglat initial, si s-a oprit la comanda presostatului. Deci pompa era capabila. Dar am zis ca nu au nevoie de presiune si mai bine sa fie pusa cat de jos se poate, ca sa evit orice problema pe viitor.
Eh, si de cate ori am tot facut asta, de atatea ori ma suna la maxim 2 zile sa-mi zica "Nu se mai opreste". Frate am vazut si cu ochii mei, erau momente in care urca pe la 1.2 bari si mai sus nu. Apa in put vreo 3 metri peste sorb, pompa suna la fel ca in momentele in care reusea sa urce pana la 3 bari, dar nu putea sa faca "plafonul" ca sa fie decuplata de presostat.
Cand a venit iarna s-au lasat de sportul asta, eu dupa ce am facut drumuri de m-am plictisit acolo le-am zis sa aduca un instalator bun, nu toti carpacii.

Ei au decis ca mai bine ii dau maica-mii bani sa cumpere alt hidrofor, ca e hidroforul prost, bucata aia infecta de fier la care oricum schimbasem si presostatul cu unul "italian"(si cu ce chin, pana am gasit un niplu ca sa-l fixez am umblat 100km prin oras), manometrul nou, pompa PAREA in ordine.

Ieri am fost sa car hidroforu' nou de la magazin acasa, ca un hamal care sunt. A ales maica-mea nu stiu ce rahat, italienesc, parca vad ca d-ala cu pompa facuta tot la IMEP si exportata de nea Copos, eu nu m-am bagat pentru ca le-am spus, sa cheme pe cineva cu experienta ca s-ar putea sa aiba aceeasi problema si cu altul.
In fine, oricum la 550 de lei a luat unul decent, pompa de 900W, specificatii peste ce ar fi fost nevoie acolo, si la aspiratie si la impingere.
Azi s-a dus cu el, l-a montat tot un maimutoi, s-a intors fericita ca gata, ca ce fraieri am fost ca ne-am pierdut zile intregi chinuindu-ne cu ala vechi, ca ce bine e cu asta nou.
Si de vreo zece minute a sunat bunica-mea ca si asta face acelasi lucru! Nu se mai opreste. Noroc ca l-a auzit, e si langa fantana facut acel camin, si pompa asta cica-i mult mai silentioasa, ca probabil ar fi mers pana se ardea.

Si dupa toata povestea asta eu nu stiu ce sa zic.

Pot sa suspectez ca sunt momente in care curentul nu are suficient voltaj incat sa invarta pompa aia cum trebuie. Ca altfel nu-mi explic. Sau mai e o chestie in ecuatie, in aceeasi fantana are bagata si o pompa submersibila cu care scoate apa in galeti pentru pasarime, sau mai uda prin gradina. Sa faca aia cumva suficienta agitatie pe fundul apei incat sa se acopere sorbul de la teava hidroforului cu nisip ceva?
Dar daca ar fi asa, nu s-ar vedea nisip prin apa care vine din hidrofor, ca sita aia e cam rara, ar putea trece nisip mai fin prin ea.
Dar parca varianta cu electricitatea e mai plauzibila... Totusi concluzia e aceeasi, bani aruncati degeaba pe alt hidrofor.
Markos
QUOTE(Merced @ 12 Feb 2011, 19:54)
Prin 1986 inainte ca eu sa ma nasc

sa mor daca nu am citit "Prin 1986 inainte ca eu sa nasc" ras hohote.gif
Merced
Buey, daca-i chemam p-aia de la Guinnes sigur o bagau in cartea recordurilor, drept cea mai greu construita baie. ohmy.gif
dacia_amg
Am citit cam "pe verticala", deci e posibil sa-mi fi scapat amanunte...
Dar, mai mult ca sigur ca sorbul iti pierde apa. Schimba sorbul, pune si
o supapa de sens si nu mai ai probleme ani de zile. Bafta!
BZN
Eu cred ca e o problema pe la racorduri, se pierde presiune pe undeva pe traseu.
Merced
Sorbul e schimbat chiar acum cu d-ala cu supapa, dar si ala vechi era bun. Presiune nu pierde ca am verificat. Si nu face asa mereu. Cand nu mai urca, nu mai urca si gata. De exemplu daca ar pierde de la el spre casa pe undeva, in mod normal daca-l scoteam la 1.2 bari din priza, as fi vazut pe ceas cum scade usor, usor presiunea. Dar asta nu se intampla.

Serios vorbind, poate fi tensiunea scazuta o problema, si ambele pompe sa fie influentate de faza asta? Adica nu-s si ele gandite ori sa mearga perfect, ori sa nu miste deloc?
ct-03-tvy
coloana de apa dintre camin si baie, e bagata subteran? o fi sparta undeva?
ce adancime are fanta? cati m? iar hidroforul de la cati metri aspira?
daca e la limita, adancimea fantani cu cea a hidroforului,. si scade un pic tensiunea e posibil sa nu mai poate trage apa rolleyes.gif

in bani care ai specificat,nu gasesti decat ceva cu aspiratie la 8 m maxim rolleyes.gif
Merced
Hidroforul cica are 9 metri, apa e pe la 7 si ceva.
Pe mine ma duce capu altfel. As zice ca daca nu facea fata deloc, nu ar fi mers si pace, mersul asta cu intermitente, ba cateva zile si se beleste, ba cateva ore, nu-l inteleg deloc si nu poate fi explicat de chestia asta.
Plus aceeasi faza si la ala vechi.
cristyz
Masoara ce tensiune ai in priza in momentul in care nu mai urca de unde zici.
Merced
Daca eram acolo cu ce imi trebuie nu mai intrebam aici, si ma convingeam singur. Asa nu pot decat sa speculez.
Eu intreb daca pompele astea in general pot merge si la 170 de volti sa zicem, sau cand exista tensiune de genul asta nu pornesc si gata?
Asta ma intereseaza.
cristyz
Porneste, dar are turatia mai mica.
Merced
Cam naspa atunci. De 550 de lei mai bine luau un stabilizator de tensiune si mai ramaneau si bani.
bygy007
asta chiar era o investitie buna la tara , daca zici ca ai 170V atunci este extrem de putin , frigiderele cum se prezinta , hai ca la 190 mai merge

totusi masoara si tensiunea la alimentarea pompei
tribunul
De la hidrofor mai departe e complicat traseul? poate ai vrun robinet care nu inchide bine, sau ai pierderi pe undeva, sau poate pur si simplu sunt momente in care cineva uita deschis un robinet.
Merced
Nu am masurat tensiunea, dar am zis o valoare. Acolo fluctuatii au fost mereu, dar cum dracu' de tot satu' are pompe si n-are probleme d-astea, si la ei doua pompe distincte au facut la fel. Asta nu inteleg.

Apoi cu pierderea am zis. Daca-l scoti din priza, la cat s-a plafonat atunci, 1.2 bari sa zicem, acolo ramane. O pierdere ar insemna automat sa scada si presiunea in vas. P-asta o exlud.
volint
Fantana e capabila sa suplineasca volumul de apa ce se consuma? Adica izvoarele fantanii au debitul necesar sa mentina un nivel al apei (in fantana) cat de cat constant?

Din ce spui trag concluzia ca la un mom dat (cand e ok aspiratia) nivelul apei in fantana este peste limita critica de aspiratie a pompei. Dar cand se consuma apa nivelul scade si distanta de la pompa la luciul apei (adancimea de aspiratie) creste. Atunci pompa cedeaza "nervos" si nu mai poate.
Cand ai timp (vreo 2 ore) verifica variatia nivelului apei in fantana ca de acolo e buba.
Cum verifici variatia aia? simplu... daca ai undita folosesti plumb+plutitor+guta sa vezi ce si cum. Daca n-ai undita... improvizezi c-o sfoara+greutate+dop de pluta (sau ceva asemanator).
Beleaua mare e ca tre' sa fie 2 persoane; una manipuleze sfoara respectiva si cealalta sa dechida/inchida apa.

Daca e asa cum cred eu ai 2 solutii: una - schimbi pompa cu alta mai capabila (submersibila de adancime sau d-aia cu 2 tevi in fantana); doua - cureti fantana, eventual cu vreo pompa de tras nisip sa "desfunzi" izvoarele

Ca pret, ambele variante sunt comparabile.

Spor!

PS:

Sorbul ala cu supapa are gaura in interior mai mica decat diam pe care este gandit. Si de acolo mai poti "regla". La sorbul de 1" gaura in sorb e de 25mm parca, echivalentul la 3/4". Deci teoretic la teava de 1" ar merge sorbul de 1si 1/2".
Merced
Mai demult cand am scos teava din apa am masurat partea uda si avea aproape 3 metri.
kog
cheama un popa tongue.gif

Parerea mea e ca traseul de la sorb la pompa nu e etans. Daca prinde putin aer merge pompa o saptamana si degeaba, presiunea nu o sa scada dar nici nu o sa creasca
adilehanceanu
A mai avut cineva o problemă asemănătoare smile.gif
nalodaniel
aceleasi simptome si la mine.
nu era amorsata instalatia
Merced
Am scos traseul ala si l-am verificat asta toamna, e absolut etans.

Acum citesc si link-ul ala.

Am citit, nu e acelasi lucru ce patesc eu. Ca sa intelegeti si mai bine ca e amorsata 100%, daca o scot din priza si golesc bazinu' pana scade la un 0.5 bari sa zicem si o bag la loc, urca pana la valoarea aia aleatorie de 1.2-1.4 bari si sta acolo, dar nu urca mai mult. Daca era dezamorsata nu mai misca neam de la 0.5 bari, ca insemna ca nu baga apa in instalatie.
eurocristi
Am patit faza asta cu hidroforu de 2 ori.
Prima data a fost sorbul,nu se inchidea cum trebuie.
A doua oara a fost o mica fisura in futunul de legatura intre pompa si racordul din care pleaca teava spre instalatie.
Sa presupunem ca ar fi o problema cu tensiunea de alimentare si pompa s-ar roti cu turatie mai mica:
-cu toate robinetele de apa inchise,s-ar ajunge mai greu la presiunea de lucru dar s-ar ajunge intr-un final.
-motorul pompei s-ar arde daca ar lucra mult timp la tensiune scazuta in plus ai avea probleme si cu alte electrice din casa,tv,frigider,etc.
Cred ca tot pe circuitul de apa ai probleme.
Merced
Sorb cu supapa instalat ieri, asta toamna verificat tot traseul de la sorb pana la hidrofor, nu pierdea pe nicaieri nimic.
eurocristi
Un exorcist bun nu cunosti? biggrin.gif

13 Feb 2011, 15:07:
Serios vorbind,cicuitul de dupa hidrofor ar trebui verificat.
Merced
Am explicat de ce e irelevant si nu cred ca pot sa explic mai bine. Daca ar pierde dupa hidrofor s-ar vedea pe manometru. Cand il scot din priza cu toata apa din casa oprita ramane la aceeasi presiune zile intregi. O pierdere atat de mare care sa genereze functionarea continua a pompei ar fi poate doar cismeaua pornita la maxim. Desi in momentele in care functioneaza bine, si cand e aia pornita la maxim, tot incarca mai repede si se oprea, decat iesea apa prin cismea. Deci pana mea, de la hidrofor spre casa chiar nu cred ca are ce sa fie. Mai ales ca problema apare aleatoriu, o spartura nu se astupa din cand in cand.
dacia_amg
QUOTE(Merced @ 13 Feb 2011, 15:15)
Am explicat de ce e irelevant si nu cred ca pot sa explic mai bine. Daca ar pierde dupa hidrofor s-ar vedea pe manometru. Cand il scot din priza cu toata apa din casa oprita ramane la aceeasi presiune zile intregi. O pierdere atat de mare care sa genereze functionarea continua a pompei ar fi poate doar cismeaua pornita la maxim. Desi in momentele in care functioneaza bine, si cand e aia pornita la maxim, tot incarca mai repede si se oprea, decat iesea apa prin cismea. Deci pana mea, de la hidrofor spre casa chiar nu cred ca are ce sa fie. Mai ales ca problema apare aleatoriu, o spartura nu se astupa din cand in cand.
*



Si daca sunt pierderi de presiune inainte de hidrofor se vede pe
manomentru, caci hidroforul NU are vreo supapa de sens care sa separe cele 2
tronsoane de tevaraie: cel de la sorbul fantanii pana la pompa hidroforului si cel
de la pompa hidroforului pana la robinetii instalatiei.

Eu raman la ideea ca pierzi presiune pe undeva, cel mai probabil pe la sorb.
Daca NU ai supapa de sens imediat dupa sorb, pune una.

Sfaturile mele sunt bazate pe probleme asemanatoare (aproape identice) pe
care le-am intampinat.
Merced
Ia explica-mi si mie o chestie. Se da un hidrofor care are in momentul asta in el apa cat trebuie si la presiunea de 3 bari. Sa zicem ca cineva decupleaza de tot furtunul de la pompa inspre fantana. Ce se intampla?
Curge apa pe undeva? Eu am impresia ca pompa in sine are un sistem care previne lucrul asta, dar poate ma insel.
dacia_amg
QUOTE(Merced @ 13 Feb 2011, 15:42)
Ia explica-mi si mie o chestie. Se da un hidrofor care are in momentul asta in el apa cat trebuie si la presiunea de 3 bari. Sa zicem ca cineva decupleaza de tot furtunul de la pompa inspre fantana. Ce se intampla?
Curge apa pe undeva? Eu am impresia ca pompa in sine are un sistem care previne lucrul asta, dar poate ma insel.
*



Daca desfaci orice portiune a tronsonului intre sorb si hidrofor, o sa iasa pe
acolo apa la presiunea de 3 bari...

Dar... cred ca tu NU ai pus fortun intre hidrofor si sorb... Nu-i asa? Ca daca e
asa, atunci aia e problema... Furtunul se stranguleaza, nu lasa apa sa treaca
spre hidrofor, hidroforul trage in continuare pentru ca nu a ajuns inca la
presiunea nominala... si de-aia nu se mai opreste...

Iti trebuie TEAVA intre sorb si hidrofor (de otel, PVC sau altceva).
cielo99
Hidroforul are o pompa cetrifuga daca bine stiu.La tipul asta de pompe presiunea maxima pe care o produce este direct proportionala cu turatia rotorului pompei.Daca ai fluctuatii de tensiune ai si fluctuatii de turatie.
Motorul nu se arde pentru ca scazand turatia scade si puterea necesara producerii presiunii deoarece scade presiunea maxima produsa.
Merced
Cand ma mai duc, iau multimetrul la mine. Totusi eu tot ce am povestit am povestit din experienta cu vechiul hidrofor. Asta poate chiar e dezamorsat acum, nu am fost eu acolo ieri, am fost la munca. Iar teava e de PVC.
tribunul
QUOTE(dacia_amg @ 13 Feb 2011, 15:38)
Si daca sunt pierderi de presiune inainte de hidrofor
*



Inainte de hidrofor, adica de la sorb pana-n pompa, exista presiune pe "tronson"?
Nu cred ca exista niciun fel de presiune, poate presiunea facuta de apa care e gata sa pice la loc in fantana.
Merced
Asa stiam si eu, d-aia am si intrebat.
tribunul
QUOTE(Merced @ 13 Feb 2011, 16:07)
Cand ma mai duc, iau multimetrul la mine. Totusi eu tot ce am povestit am povestit din experienta cu vechiul hidrofor. Asta poate chiar e dezamorsat acum, nu am fost eu acolo ieri, am fost la munca. Iar teava e de PVC.
*



Exista o scula care se baga in priza si-ti contorizeaza eventualele fluctuatii de tensiune. Te legi la un pisi si-ti da un grafic cu valorile tensiunii in perioada cat ai tinut smecheria in priza.
Merced
In perioada asta chiar nu stau sa fac sute de kilometri pe drum pentru chestii d-astea. Eu doar i-am avertizat, si anu' trecut mi-am facut destui nervi direct cu ala vechi. O sa vina maimutoiu' care l-a montat acum luni sa se uite. Sunt curios ce o sa vada, daca e dezamorsat circuitul sau e altceva.
Stiu ca acolo curentul nu e chiar ce tre sa fie, totusi teveu' merge ok mereu, frigiderele de 20 de ani cel putin merg si alea...
bygy007
acum ca idee imediat dupa sorb sa pui o supapa de sens , poate sorbul nu tine coloana de apa , sau are momentae cind se poate pune cis, poate intra ceva o boaba de nisip si pierde coloana de apa in timp la 10m coloana de apa are 1 bar
dacia_amg
QUOTE(tribunul @ 13 Feb 2011, 16:31)
Inainte de hidrofor, adica de la sorb pana-n pompa, exista presiune pe "tronson"?
Nu cred ca exista niciun fel de presiune, poate presiunea facuta de apa care e gata sa pice la loc in fantana.
*



Cat timp motorul hidroforului NU functioneaza, supapa unisens care se afla
intre sorb si pompa, sau/si chiar sorbul in sine (daca este prevazut cu
supapa) mentine presiunea in instalatie. Asta din cauza ca NU exista nici un
dispozitiv (in hidrofor) care sa separe cele 2 circuite (sorb/supapa unisens-
hidrofor si hidrofor-consumatori).

Cand motorul hidroforului porneste, pompa hidroforului face sa scada
presiunea de pe tronsonul sorb-hidrofor pana la o depresiune datorita careia
apa poate ajunge din fantana in pompa hidroforului. In tot acest timp,
presiunea pe tronsonul hidrofor-consumatori este mentinuta de pompa
hidroforului care functioneaza.

In momentul in care pompa (motorul) s-a oprit, presiunea pe cele 2 tronsoane
(sorb/supapa unisens-pompa si pompa-consumatori) se egalizeaza, la
presiunea stabilita de presostat, datorita supapei unisens sau/si supapei
sorbului care nu lasa apa din instalatie sa se scurga in fantana.
ct-03-tvy
ai sa razi merced,..dar sorbul se baga intr-o galetusa de 5 L.... pana pe la jumatate togmai pentru a nu trage nisip.si pamant din fantana... la vechea pompa asa am avut si a mers bine,

sa nu tulbure pompa cealalta apa...si sa iti prinda nisip la sorb, mai bine se lasa decat hidroforul pentru a scoate apa,..ii montezi din coloana bai un robinet scos afara langa fantana sau unde poftesti.. smile.gif

sa nu ramana blocat sorbul

e sorb gen cu garnitura aia decupata din cauciuc?

supapa unisens intre sorb si hidrofor nu ingreuneaza si mai mult ?
eurocristi
dacia_amg stie ce vorbeste!
Undeva pierde presiunea ,asta e toata smecheria.
dacia_amg
QUOTE(ct-03-tvy @ 13 Feb 2011, 18:02)
[...]
supapa unisens intre sorb si hidrofor nu ingreuneaza  si mai mult ?
*



Chiar deloc... Poate daca pui 1120 de supape, una langa cealalta...
ct-03-tvy
din cate am vazut supapa are un mic arc...care ajuta mecanismu de blocare,... daca hidroforu..e la limita ca aspiratie mai poate trage si arcurile acelea? limiteaza intrun fel debitul de aspiratie
C a t a l i n
TREBUIE sa existe ceva presiune intre sorb si pompa, altfel pompa se dezamorseaza si iti merge in gol, exact cum spui. E o pompa centrifugala, e normal sa faca asa. Daca furtunul / teava de aspiratie este etans/a, atunci valva unisens de la sorb trebuie schimbata, si apoi ar trebui sa mearga.

PS: incearca si chestia urmatoare: monteaza teava / furtunul de aspiratie undeva mai sus decat nivelul pompei, astfel incat turbina sa ramana imersata permanent, chiar daca sorbul scapa presiune.
tribunul
QUOTE(dacia_amg @ 13 Feb 2011, 17:41)
Cat timp motorul hidroforului NU functioneaza, supapa unisens care se afla
intre sorb si pompa, sau/si chiar sorbul in sine (daca este prevazut cu
supapa) mentine presiunea in instalatie. Asta din cauza ca NU exista nici un
dispozitiv (in hidrofor) care sa separe cele 2 circuite (sorb/supapa unisens-
hidrofor si hidrofor-consumatori).

*


Nu stiu daca are sau nu supape, ce fel de supape, eu ma gandeam logic, cine sa faca presiune pe furtun, ca doar pompa nu merge invers sa faca presiune pe furtun.

Supapele ala de care zici tu au rolul de a tine apa pe furtun, sa nu cada apa inapoi in fantana.
dacia_amg
QUOTE(tribunul @ 13 Feb 2011, 20:14)
Nu stiu daca are sau nu supape, ce fel de supape, eu ma gandeam logic, cine sa faca presiune pe furtun, ca doar pompa nu merge invers sa faca presiune pe furtun.
*



Deci... pompa sigur ca "nu merge invers", dar cat timp e oprita (adica motorul
pompei NU functioneaza, iar consumatorii sunt inchisi) presiunea se mentine in
instalatie datorita si supapei unisens/sorbului care nu numai ca nu lasa
apa sa "cada" inapoi in fantana, dar mentine presiunea in instalatie (stabilita de
presostat), deoarce cele 2 tronsoane (sorb/supapa unisens-hidrofor si hidrofor-
consumatori[robinete]) NU au nici un fel de separare (evident, la numitorul lor
comun, hidroforul).
bygy007
apa pe o teava are o anumita greutatate la o lungime a tevii de 10m apare la capatul inferior o presiune de 1 atm sau bar
crick
Dar cablul de alimentare de la tablou la hidrofor cum se prezinta?Este destul de gros pentru a nu avea cadere de tensiune(mai ales la distante mari) ,care adunata cu caderea tensiunii retelei la anumite ore de varf sa duca la nefunctionarea motorului la randament maxim cu toate ca celelalte aparate functioneaza normal?Au mai fost cazuri cand s-au alimentat cu niste chinezarii de prelungitoare...Verifica tensiunea in timpul functionarii la tablou si la bornele hidroforului,trebuie sa fie identica!
G I M
Merced incearca cu 2 supape unisens. Stiu ca un unchi de-al meu a patit ceva de genu, adica nu urca mai mult de 1 bar si mergea de cretin singur pana se plictisea. S-au uitat vreo 2 meseriasi, ba ca e presostatu, ba ca e hidroforu fraier, a cumparat altu si la fel. A venit alt meserias care i-a dat de cap, niste tevi si niste racorduri erau subdimensionate. Din cate am citit ai zis ca hidroforul e langa fantana, deci este exclus traseul lung al tevii cu diferente de nivel ~~~.
Mai poate fi o problema, este posibil ca paleta de la hidrofor sa se fi umplut cu pietricele si sa nu-ti mai traga, am intampinat si problema asta la un hidrofor.
Merced
Ei uite ca asta e problema probabil. Aspiratia e subdimensionata in cazul astuia. Cel vechi era cu intrare/iesire de 3/4 asta e de un tol. Si au luat reductii. Cel putin aspiratia nu se reduce, din cate stiu eu se pune chiar mai mare daca esti la limita.
Asa ca urmeaza sa schimbe traseul pana la hidrofor, si vedem ce se intampla...
mamba
Am patit asa ceva de mai multe ori la tara cu un hidrofor bunicel(dab de la Romstal).Problema erau vecinii care se apucau sa mai bage in prize oarece aparate de sudura,moara,circulare si alte minuni care scadeau curentul si muncea bietul hidrofor cate 15 min sa se opreasca.Si cum prindea o pauza in activitatea vecinilor (adica 220v) imediat se oprea.Acum eu am mai umflat si buteliile oleaca...mai pierd aer....si de cate ori le umflu merge hidroforul mai greu.....dar mai rar
catlinoo
Salut tuturor!

Am citit cam tot ce ati scris voi, mai dau si eu cu parerea:
1- prin adancime de aspiratie a hidroforului h=8 sau 9 m inteleg diferenta de nivel intre cota hidroforului si cota unde se afla sorbul
2- exemplu: daca oglinda apei este la 8 metri si sorbul se afla la 3 m adancime in apa=> 8+3=11 m deci hidroforul in cauza nu va face fata!
3- daca totusi te afli la limita de aspiratie a hidroforului, H aspiratie=~H sorb in fantana...poate sa mearga un pic dar se forteaza pompa si nu cumva ai prea multe coturi si racorduri deoarece acestea inseamna pierderi de sarcina.
4- DIAMETRUL tevii pvc de aspiratie trebuie sa aiba diametrul din carticica cu care a venit hidroforul fara alte reductii, nipluri si improvizatii
....parerea mea.

Acu sa va zic cum am pus eu apa in casa cu hidroforul:
Fantana mea are 12 m pana la oglinda apei, adancime apa cca 7 m, sorbul l-am "infipt" 4,5-5.00 m in apa. De la fantana pana in bucatarie am un traseu de 15 m pe orizontala. Pe traseu am 3 coturi.

1- Urasc caminele de hidrofor de langa fantana deoarece aici intalnim umiditate ridicata, contacte electrice imperfecte, mizerie, spatii restranse
2- Solutia: Cumpar un hidrofor de adancime cu H aspiratie=50 m si il pun in bucatarie, sub masca de chiuveta (am scapat de umiditate, mizerie, pot sa il si verific cand vor neuronii mei)

Concluzie: hidroforul meu functioneaza relaxat.

C a t a l i n
Punctul 2 e greșit. Indiferent cât de adânc bagi sorbulîn apă, coloana de apă de pe acel furtun sau țeavă tot la cota suprafeței apei rămâne.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.