Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Despre pensii...
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
garlic_dog
De la Catavencu citire:

Cu fața lui de chelner năuc, ministrul Muncii spune, fără voia lui, un adevăr: pensia e, în România, un joc piramidal. E un film care a mai rulat, din genul horror financiar, cunoscut în lumea largă ca “Schema Ponzi”. În rolul escrocului joacă statul român. În celelalte, poporul. Regia e asigurată de guvern, scenariul e moștenit de la iluminiștii francezi iar colectarea e făcută cu cascadorii de la fisc. Pe scurt, pensia e nevoia obsesivă de Caritas, Safi, FNI, pe care popoarele pretutindeni o simt dintr-o pornire organică, indescifrabilă rațional, dar foarte folositoare pentru cashflow-ul guvernării.

Pensia de stat

Mai pe larg, pensia e o indulgență laică, adică o frică individuală, care îl împinge pe om să mute responsabilitatea personală în mîinile altcuiva, ale statului. Ne temem că vom muri de foame la bătrînețe și atunci cumpăram iluzia unui bine garantat. Număi că garantul, adică statul în acest caz, e un tîlhar. E un tîlhar, înainte de toate, pentru că el dă o altă destinație conjuncturală banilor. Nu-i depozitează într-un fond care lucrează pentru tine, viitorul pensionar, ci acoperă cu ei nevoile de moment ale unui dscurs politic. Dovadă că din contribuțiile de pînă acum s-a ales praful, stau zecile și viitoarele zeci de miliarde împrumutate de la FMI. În al doilea rînd, statul e un tîlhar pentru că îți înapoiază, invariabil, DOAR o parte din ceea ce i-ai dat să-ți păstreze, restul urmînd ca tu să-l pierzi murind înainte de concurența sumei. Speranța medie la viață în România e, acceptînd calculele aiuristice ale INS, 73 de ani. Asta înseamnă că, în mare, jumătate din populație moare mai devreme și primește, deci, pensie, doar 8 ani. Hai zece. Dar, pentru amărîtele ale de vizite ale poștașului, aceeași jumătate a populației a plătit 40-45 de ani.

În traducere, termenii contractului cu statul suna așa: tu dă-mi mie niște bani pe parcursul întregii tale vieți active, iar la sfîrșit, dacă n-am noroc să mori mai devreme de a apuca să primești ceva, eu o să încep să-ți dau cu țîrîita înapoi, în condiții pe care eu îmi permit să le modific oricînd. Statul, după cum a arătat deja, poate micșora pensiile, le poate întîrzia sau poate lua orice măsuri de natură să provoace, unor bătrîni slăbiți de boală și de ani, infarct, accident vascular cerebral sau moarte lentă de inaniție.

În al treilea rînd, statul este tîlhar pentru că, pe parcursul contractului de pensie, își ia toată libertatea de a-și ucide prematur partenerul, supunîndu-l, cu creativitate, la toate năpastele economice și medicale prin proasta gestionare a țării.

În fine, în acest contract nu există nicăieri scris că, în cazul că supraviețuiești pensionării, poți lua deodată tot capitalul vărsat de tine în buzunarele statului într-o viață de muncă.

Pensiile la privat

Acest lucru e scris însă în contractul cu pensiile private. Dacă însă îți trece prin cap s-o faci, se întîmplă două lucruri: plătești pentru asta o amendă substanțială și, apoi, primești EXACT diferența față de capitalul depus. Cu alte cuvinte, pensia privată nu se angajează să te întrețină pînă la moarte, așa cum promite (fără acoperire, e drept) pensia de stat. Nu. I-ai dat niște bani o viață, ea îi ține, îi folosește și apoi ți-i dă, jumuliți de taxe, comisioane de management, grevați de falimentul nuștiucărui fond de investiții, afectați de inflație și devalorizare, înapoi.

În cazul pensiei private ai avantajul că plătești mai mult și șansa de a pierde deodată toți banii în cazul în care experții n-au invenstit cum trebuie economiile cîtorva milioane de depunători.

De ce, așadar, să le dai altora banii de pensie? De ce să nu ți-i gestionezi tu, pur și simplu? De ce să nu-i duci la bancă, unde ai dobîndă, unde ai acces instantaneu la ei și unde îi ai sub ochi în permanență? De ce? De frică.

Frica privată și frica instituțională te împing să joci în acest biznis păgubos. Nu e cale de ieșire din el și nici vreo speranță de profit. Singurul fel în care te poți răzbuna e să mori cît încă mai poți munci. Astfel, banii pe care ți-i iau degeaba vor fi mai puțini.
Markos
Vreo poza cu vreun camion vechi nu mai ai?
garlic_dog
QUOTE(Markos @ 5 Mar 2011, 19:16)
Vreo poza cu vreun camion vechi nu mai ai?
*




Nu. Le-am vandut pe toate.
ady77
Cu creieru' ce-ai facut? icon_mrgreen.gif
garlic_dog
Prelua-mi-ai ratele!*


* folclor bancar
tribunul
QUOTE(ady77 @ 5 Mar 2011, 19:33)
Cu creieru' ce-ai facut? icon_mrgreen.gif
*


Cu ce???
ady77
QUOTE(garlic_dog @ 5 Mar 2011, 19:38)
Prelua-mi-ai ratele!*
* folclor bancar
*


Hai sa facem schimb tongue.gif
Marty
Io am rate lesesti si se stie ca alea clocesc de 3 ori pe an, deci v-am facut!
ady77
Deci recunosc tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.