Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: proiectoare fata
DaciaClub - Forum Dacia > Celelalte modele Dacia - 1100, Berlina, Papuc, Nova > Probleme tehnice - Dacia Clasic
BMA
am o problema.
am masina de 2-3 lunic umparata. dacia nova 1,6-'96.
inca de cand am cumparat-o nu se aprindeau proiectoarele din fata si ceatza spate.
fostul proprietar spunea ca n-are idee de ce ca au mers dar el nu le-a folosit de mult.
am scos toate becurile din ele si le-am facut proba la bricheta. sunt bune.
am desfacut comutatorul din bord si acolo vine curent si chiar trece mai departe, dar la proiectoare nu ajunge. am vrut sa urmaresc firul dar nu am cum pt ca intra intr-un manunchi de fire si sunt izolate cu banda, apoi nu mai pot sa le urmaresc unde merg prin bord p-acolo. stiu ca trebuie sa functioneze numai pe pozitie sau faza scurta dar am incercat in toate felurile si nimik. oricum la comutator vine curent doar daca sunt aprinse pozitiile sau faza, deci ma gandesc ca a trecut deja de tabloul de relee/sigurante. sigurantele sunt toate bune. releu ... n-am idee daca au releu sau care este. am la tablou un releu de semnalizare si inca 2-3 mici metalice. capatul firului care ajunge in fata la proiectoare este identic cu cel care pleaca de la comutator.
acum intrebarile sunt: au ceva relee ? ar trebui sa fie inainte sau dupa comutator ? daca trag fir direct de la comutator pana la ele este ok ? nu ma trezesc ca ia foc ?

Multumesc !
BMA
am uitat sa precizez ca am legat un fir de la firul de curent din comutator pana la capatul care ajunge la proiectoare fata si mi-a facut scurt. a puscat siguranta.
BMA
chiar nu stie nimeni sa-mi raspunda?
mihai1677
draga BMA daca ai un ohmetru urmeaza urmatori pasi:
-scoti becuri proiectoare,becuri ceata
-te duci si masori in dulia becului de proiestor fata si vezi daca ai scurt,
-daca da scoti firul din proiector si vezi daca mai ai scurt in proiector, daca nu masoara firul care vine la proiector daca este in scurt la masa?
daca da scote firul si de la celalalt proiector si de la proiector spate ceata, astfel incat sa iti ramana in aer toate instalatia de ceata, si masoara daca mai ai scurt fata de masa pe aceste fire. daca da vezi daca ai scurt pe firul care pleaca din comutator daca da
Trebuie schimat (tras fir de la comutatoe la proiectoare si la lampa ceata.(ai grija sa nu ai scurt in proiectoare si lampa ceata spate.
Raoul
Si pe langa cele spuse mai sus ar trebui sa mai verifici si comutatoarele. Vezi si daca "iese" curent din ele, nu e de ajuns numai sa intre. Eu am avut o problema de genul asta si a fost din comutator (mai ales daca este comutator (intrerupator) cu revenire)
florinutzu
Nici mie nu-mi merg luminile de ceata, n-au mers de cand am luat-o din targ. O sa incerc sa il schimb comutatorul cu cel de la dezaburire luneta (sunt amandoua din alea cu revenire si-s 250.000 unul din acela), sper sa se potriveasca. Da la o Dacia berlina cu bord CN pe spate care becuri se aprin cand pun contactul luminilor de ceata. Si aceeasi intrebare si pentru fata. Trebuie proiectoare separate sau se aprinde altceva.Capota e cu zambet si farurile sunt gen lacrima cu semnalizatoarele de schimbat pozitia separat. Va multumesc pentru raspuns.
bertro
faza asta cu butoanele la dacie n-am s-o pricep niciodata. parca le fac in ciuda. nova mea are pt lampile de ceata 2 (da, doua!) butoane, unul pentru on si unul pentru off. huh.gif sa nu te intrebi "what the heck were they thinking?"
florinutzu
Si pana la urma cum ramane? Care becuri se aprind cand pui contactul pentru luminile de ceata in fata si spate? Astept
diaconuliviu
QUOTE(florinutzu @ 7 Jul 2005, 12:40)
Nici mie nu-mi merg luminile de ceata, n-au mers de cand am luat-o din targ. O sa incerc sa il schimb comutatorul cu cel de la dezaburire luneta (sunt amandoua din alea cu revenire si-s 250.000 unul din acela), sper sa se potriveasca. Da la o Dacia berlina cu bord CN pe spate care becuri se aprin cand pun contactul luminilor de ceata. Si aceeasi intrebare si pentru fata. Trebuie proiectoare separate sau se aprinde altceva.Capota e cu zambet si farurile sunt gen lacrima cu semnalizatoarele de schimbat  pozitia separat. Va multumesc pentru raspuns.
*


Cum adica "cu revenire"? adica apesi pe el si se elibereaza singur? ca la sonerie? atunci e normal sa nu vezi lampile aprinse, doar daca tu apesi pe el cu faza scurta aprinsa (sau cu pozitiile, dupa caz) si altul se uita in spate. Caz in care, daca se aprind, trebuie sa inlocuiesti comutatorul.
Acuma, sint doua tipuri de legaturi: Unele lampi de ceata SPATE se aprind NUMAI pe faza scurta, altele, pe orice incepind cu pozitiile, pentru ca-s legate la pozitie, care sta aprinsa in toate regimurile de iluminare( pozitie, scurta, lunga).
Cele fata (proiectoarele) trebuie sa se aprinda NUMAI pe scurta.
Bun, lampile ceata spate la modelul tau sint cele doua rosii de jos, pe interior. (adica pe exterior ai pozitie+frina, mijloc un catadioptru, interior LPC)
florinutzu
Cu revenire = apesi o data e inchis circuitul, apesi a doua oara circuitul e deschis. Adica nu e dintrala stanga dreapta ca intrerupatoarele din casa.Tre sa merg jos sa verific.Multumesc
diaconuliviu
QUOTE(florinutzu @ 8 Jul 2005, 12:49)
Cu revenire = apesi o data e inchis circuitul, apesi a doua oara circuitul e deschis. Adica nu e dintrala stanga dreapta ca intrerupatoarele din casa.Tre sa merg jos sa verific.Multumesc
*


Aha.. pentru mine "cu revenire" era cel "sonerie" sau "claxon".
Mergi si incearca sa pui si firele din el (alea doua) in scurt. Asta ca sa vezi daca e el de vina.
mariusCYP
iti recomand sa mergi la un electrician odata face treaba bine si gata repede decat tu sa chinuiesti sa o repari toata ziua pt un amarat bec!treaba electricianul stie mai bine ca a facut multe treaba la cineva si o cunoaste mai bine !bafta!
Ci_co
QUOTE(diaconuliviu @ 11 Jul 2005, 17:06)
Aha.. pentru mine "cu revenire" era cel "sonerie" sau "claxon".
Mergi si incearca sa pui si firele din el (alea doua) in scurt. Asta ca sa vezi daca e el de vina.
*Salut !! Am patit ceva care ma cam sperie!! Nu imi mai merge faza scurta dar pozitia si faza lunga functioneaza perfect! sigurantele sunt ok, becele sun ok ce mama masii sa aibe ? huh.gif
Ci_co
Are cineva vro idee ca sa fac ? Ca eu inca ma mai gandesc!
dry.gif
cata23
QUOTE(Ci_co @ 20 Jul 2005, 13:33)
Salut !! Am patit ceva care ma cam sperie!! Nu imi mai merge faza scurta dar pozitia si faza lunga functioneaza perfect! sigurantele sunt ok, becele sun ok ce mama masii sa aibe ? huh.gif
*Verifica daca ai releu pe faza scurta, poate o fi ars, eventual schimbal cu cel de pe faza lunga si daca atunci merge inseamna ca e ars si trebuie altul, daca nu .... nasol, blocul de lumini.
Ci_co
Unde poate fi releu ala? E din 95 masina si eu nu am vazut nici un releu! Daca e blocul de lumini m-am ars ca e o caruta de bani ! wacko.gif
cata23
Nu stiu daca uzina a montat pe faza scurta, din cate stiu eu doar pe faza lunga si se gasea in compartimentul motor sub bidonasulde apa de la spalatorul de parbriz, dar asta la cele vechi inainte de '90, dupa nu stiu.
Ma gandesc ca poate o fi montat cineva (alt proeietar, daca este cazul) si cine stie pe unde l-o fi pus.
La berlina mea pusese vechiul proprietar undeva sub bord in partea stanga.

P.S. Daca o fi pus uzina, poate stie altcineva si atunci iti spune si unde este amplasat. Daca nu cauta si tu.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.