Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Finlanda
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
adso
Am reusit sa ajung in Finlanda, cu avionul si am stat o saptamana si cateva zile la Helsinki. Scriu aici cateva vorbe, poate va ajuta, mai ales ca nu a scris nimeni pe acest subiect pana acum.

Prima impresie: a durat in jur de 8 minute din momentul in care au atasat culoarul la avion, pana cand ieseam din aeroport cu bagajele de la cala ca sa caut taxi. acum, ma intreb de ce a durat atat.

A fost prima data cand toti pasagerii din avion au stat asezati cu centurile puse pana aparatul s-a oprit complet, exact asa cum iti recomanda pilotii. debarcarea s-a facut extrem de relaxat si ordonat. Nu a existat controlul documentelor (veneam de la Frankfurt, deci probabil finlandezii au considerat ca nemtii se pricep oricum mai bine ca ei.

Cand am ajuns la conveyer, bagajele se invarteau deja, si afara te astepta o coada ordonata de taxiuri. (a propos, aeroport - oras - 38 euro).

Helsinki este un oras ciudat dupa standardele mele. Cred ca cel mai bun termen care imi vine in cap pentru a-l descrie este: utilitar. Fatadele sunt masive si simple, cu ferestre relativ mici (e frig), identice, insirate una dupa alta, ca in desenele de case ale copiilor. culori in general deschise: alb, crem, maro deschis. se simte o usoara influenta ruseasca in arhitectura.

E un oras destul de incalcit, iar hartile turistice care se gasesc din abundenta au... "scapari" - te pomenesti ca doua stradute care ar trebui sa dea una in cealalta sunt de fapt unite de o a treia, nementionata pe harta. Adaugati ca strazile au nume si in finlandeza si in suedeza, iar pe pot fi trecute una sau cealalta (sau amandoua), si rezulta ca trebuie sa cascati ochii mari. Oricum, nu pot spune ca ratacirile au reprezentat o problema deosebita, iar dupa ce invatasem centrul, nici nu mai aveam nevoie de harta.

Daca nu te "inregimentezi" intr-un sistem organizat de sightseeing (sunt o gramada, cu autobuzul, vaporul, sau mixte - si cam scumpe - min. 20 de euro / 1,5 h) Helsinki e un oras destul de tourist-unfriendly. Nu prea gasesti inscriptii in engleza etc. In schimb, cam toti finlandezii vorbesc bine engleza si sunt foarte saritori.

Transport in comun: recomand tramvaiul. Pentru 5 euro, cumperi un abonament valabil pe o zi intreaga pe toate mijloacele de transport, inclusiv un vaporas. ATENTIE: tramvaiele au in general trasee in O sau 8, si intr-un sens sunt T si in celalalt B. Cel mai bun este 3T sau 3B care trece pe langa majoritatea siturilor de interes turistic din Helsinki. Au chiar comentariu in finlandeza, suedeza, engleza si germana, dar de obicei e prea incet ca sa poti distinge ceva.

Nu stiu daca o Helsinki Card este de preferat, pentru ca la 25 de euro ofera in plus fata de abonament intrare la anumite muzee.

Unde e de mers: Nu ratati insulele-fortareata Suomelina (fortareata Finlandei). Un complex de insule fortificate, transformate in fortareata de suedezi, preluate de rusi si apoi de finlandezi. Mai multe muzee, militare, si in special submarinul - muzeu - impresionant, iti dai seama cum se traieste acolo.

Biserica si piata senatului: Biserica este luterana, austera (banci, var alb, o cruce uriasa si orga), dar eu am prins concerte de orga si a fost foarte frumos. Piata in sine e nespectaculoasa, dar de obicei sunt targuri sau concerte si devine interesant.

Biserica Uspenski: biserica ortodoxa, cea mai mare din Europa de vest. impresionanta pentru vestici, comuna pentru noi. Atentie, desi se vede bine dinspre mare si pare accesibila, se ajunge prin spate, urcand o straduta abrupta. O gasiti, nu descurajati.

Muzeul de arta moderna: bine utilat, daca sunteti pasionati.

Cladirea parlamentului: o nano Casa a poporului. Mult mai mica, dar in acelasi stil greoi, strivitor. Granit rosu. Se poate vizita pe gratis, daca aveti chef, dar uitati-va intai la program.

Unde mancam: mancarea tinde sa fie scumpa. si cand zic scumpa, ma gandesc la 40-50 de euro pe o masa relativ obisnuita, cu o singura bere, intr-un restaurant onorabil, dar nu senzational. Daca vreti sa incercati un restaurant bun si relativ ieftin, incercati SAARI (insula in finlandeza). E pe o insulita (nu mai stiu numele in finalndeza, se traduce prin insula frimitura) si se ajunge cu vaporasul (cam 1 min.) din portul de sud.

Ieftin si bine se mananca in Market Square. Sunt gratare si plite cu somon proaspat si legume, o portie cu o bere II (ajungem si la asta), costa 10 euro. Atentie: luati paine din supermarket pentru ca s-ar putea ca acolo sa nu gasiti - nu sunt foarte amatori de paine. Nu intrebati de porc, pentru ca se vor uita destul de ciudat la voi: nu prea exista.

Unde bem: aici, in Romania. Acolo alcoolul peste 4.7 grade e monopol de stat si costa... berea e de patru categorii: I - cea mai slaba (cam 2.2 grade) pana la IV (cea mai tare - 4.5) care e si ea accizata diferit se pare. numai sticulute de .33 l. Puteti de asemenea incercati barul Public Corner (e cam bodega pe interior, dar terasa e in regula), unde berea casei la pint costa 2 euro. E pe Alexandergatan colt cu una din stradutele comerciale de acolo.

Pentru un bar mai bun cu preturi onorabile incercati Belge - 5 euro pintul de stella, 4.4 litra de leffe. Par mari, dar fata de restul...

Noptile albe: superb. la 10 seara e lumina ca la noi la 7. pe la 12, 1, cand e cel mai intuneric, e doar crepuscul. am venit frant, am suferit de hiperactivitate, pur si simplu nu imi venea sa ma culc si am colindat ca nebunu' prin oras. si finalndezii par atinsi de aceeasi afectiune smile.gif

in rest: curatenie, fete zambitoare, oameni calmi, nici un claxon, vanzatori hiperamabili, preturi mari.... si blonde. Doamne, cate femei frumoase.... balaie, cu ochii albastri, bine facute... offff. Sunt un neam aparte de blonde, nu pareau sa se inroseasca la soare ca racul, in schimb se fac aurii... ce femei frumoase wub.gif

Daca imi mai aduc aminte ceva, revin smile.gif

PS: pentru cei care urmeaza sa calatoreasca, pot pune la dispozitie o gramada de materiale foarte utile, inclusiv... harta mijloacelor de transport in comun (piesa rara, m-am rugat de o tanti care vindea bilete sa mi-o dea pe a ei smile.gif )
adso
Cer scuze ca revin cu double posting:

Shopping: pe langa magazinele mititele, sa nu incercati STOCKMAN. Preturile sunt foarte mari.

Pentru preturi mai bune in magazin universal, apelati la FORUM.

Exista si magazine mai ieftine (adica la nivelul mediu UE), in special branduri foarte mari: ZARA, MANGO (pt. doamne), INTERSPORT, FOOT LOCKER etc.

Alcoolul este sport national. Aveti grija, mai ales pe seara, ca e plin de betivi. Toti erau extrem de pasnici si linistiti.
neumann
Super descrierea, ai surprins aproape tot ce e important. O sa incerc si eu sa mai adaug niste lucruri, dupa o vreme petrecuta aici.
In primul rand, perioada concediilor, adica intre 1 mai si 1 septembrie este ce recomandata pentru a vizita orasul si in general zona de nord. Asta deoarece dupa 1 septembrie mai cresc un pic preturile, iar vremea poate deveni schimbatoare.

In afara de Forum, a fost deschis recent un mare centru comercial, denumit Kamppi, unde varietatea de produse este foarte mare, sunt 7 niveluri si suprafata fiecarui nivel este de cateva 2-3 mii de metrii patrati.
Kamppi este si principalul centru de unde se iau cursele auto spre diverse locuri, un pic mai indepartate de centrul orasului sau spre alte orase, autogara fiind subterana pe 2 nivele. La al treilea nivel subteran se afla metroul, care acopera principalele cartiere. O calatorie cu metroul spre partea de vest a orasului merita facuta, costul unui bilet valabil o ora pe toate mijloacele de transport din interiorul orasului este 2 euro. Dupa ce strabate zona centrala, metroul iese la suprafata pe mai bine de jumatate din traseu, deoarece trebuie traversata Marea Baltica iar terenul este stancos, nejustificandu-se constructia unor tunele cand se pot construi poduri, iar spatiu este destul.

La capatul dinspre vest al liniei de metrou se afla unul din cele mai moderne cartiere, alaturi de cea mai mare plaja din Helsinki, Vuosaari. Este singura plaja lata si cu suficient nisip, in august erau 30 grade iar apa avea in jur de 22. Cu 2 statii inainte de Vuosaari se afla un camping cu toate utilitatile.

De asemenea, la aproximativ 6 statii de metrou de la gara gasiti unul din cele mai mari centre comerciale din zona, Itä-Keskus, cu aceleasi magazine ca in zona centrala ("bulevardul" Manerheimintie, Aleksanterinkatu). Preturile sunt ca in centru, dar varietatea de produse este mai mare, deoarece turistii nu prea ajung in zona respectiva.

Pe langa ce s-a spus mai sus, ati mai putea vizita gradina zoologica (Korkeasaari) - merita, in special datorita faptului ca este situata pe o insula pe care o ocupa in totalitate, iar accesul se face din piata centrala (Kauppatori, locul unde se mananca somon si de unde se iau vaporasele pentru tur). Pretul e de 10 eur de persoana, intrare plus transport. Daca mergeti pe cont propriu, veti plati doar intrarea de 5 eur, dar e dificil de ajuns in lipsa bicicletei, biletul de autobuz fiind 4 eur dus intors, si nu merita (e mult mai bine cu vaporasul).
O alta zona care nu se afla in centru si unde nu prea merg multi este "insula" Seurasaari, in fapt, muzeul satului. Merita o plimbare de jumatate de zi in zona, pe langa diferitele case din diferite perioade, cel mai mult mi-au placut veveritele care vin si mananca din palma, indiferent ce le dai. Se ajunge cu tramvaiul 4T, de la gara.

Locurile clasice de vizitat mai sunt completate de Stadionul Olimpic, unde merita sa urcati in turnul de aproximativ 60m pentru a vedea orasul de sus, se ia tramvaiul 3 (T sau B, nu conteaza) de la gara. Sibelius monument merita vazut, de asemenea, mai mult pentru zona linistita in care se afla. De vazut neaparat Temppeliaukio Church - o biserica sapata in stanca, se afla destul de aproape de gara, la cca 2 statii de autobuz, spre zona estica.

Daca ajungeti in Helsinki, merita sa mergeti si pana in Tallinn, capitala Estoniei, unde puteti vizita centrul vechi, recent renovat. Este ceva in genul centrelor vechi din Brasov sau Sibiu, dar mult mai mare. O excursie de o zi cu feribotul poate costa si 20 eur dus-intors si aveti la dispozitie cca 4-5 ore in oras.
Hint: Bautura pe vapor e la jumatate de pret, asa ca toata lumea isi improspateaza proviziile acolo.
De asemenea, merita sa faceti si o croaziera la Stockholm, cu unul din "orasele" plutitoare de pe Marea Baltica.

Referitor la transport, de la aeroport aveti autobuzul 615 (n, t, simplu, etc.). Acesta va lasa la gara in cca 40 de minute, costa 3.60 eur de persoana. Puteti verifica orarul pe www.ytv.fi - aici gasiti si un route-planner foarte bine facut, accesibil si de pe wap. Tot de la aeroport mai aveti si Finnair shuttle, costa 5 eur si are punctul terminus tot la gara. Taxiurile sunt destul de scumpe, dar sunt de incredere, toate au acelasi pret si puteti plati cu cardul in toate. Pretul e in jur de 6 eur pornirea si undeva sub 2 eur pe kilometru. Se iau de obicei de la statiile de taxiuri, unde de obicei la 4 dimineata (ora la care se inchid cluburile) e coada de cel putin 20 de persoane si toti asteapta in liniste. Biletul de o zi pe mijloacele de transport in comun, de fapt 24 ore + jumatate de ora costa cca 6-7 eur. De preferat sa-l cumparati de la automate. Daca il luati de la sofer, e mai scump cu un euro. Harta pentru mijloacele de transport in comun se gaseste foarte usor la gara, undeva la subsol e centrul unde se emit abonamente (cartele hands free) - trebuie sa scrie ceva de genul "ytv palvelu keskus" pe "magazinul" respectiv. Cea mai buna modalitate de transport pentru a vizita orasul este bicicleta, pe care o folosesc si foarte multi localnici. Se pot inchiria biciclete cu preturi intre 12 si 20 eur pe zi, dar daca aveti noroc puteti prinde o bicicleta verde, care este gratuita (se introduce o moneda de 2 eur garantie, ca la cosurile din supermarket).

Ar fi de precizat ca mancarea nu e chiar atat de scumpa, la un restaurant chinezesc poti manca cu 12 eur de persoana pe saturate, inclusiv bautura (o cola sau o bere). La fastfooduri sau la restaurantele de cartier o pizza (sau kebab, peste pane cu cp, paste) si o bere pot costa si 7 eur. Cel mai scump meniu in McDonalds sau similare e 7-8 eur. Dar atmosfera nu e placuta, ca in restaurantele unde mananci cu cel putin 20 eur de persoana, si nici atat de curat nu e, dar mancarea e ok, nu am auzit pe nimeni sa aibe probleme. Preturile de supermarket sunt ca la noi, uneori pot fi cu maxim 30% mai mari.
hash
Utile informatiile astea. As mai zice ca e util un abonament de 33 de euro pentru 5 zile care include si zona regionala (aeroport). Eu am avut treaba in Espoo si trebuia sa fac zilnic naveta in oras (Helsinki). Se cumpara din aeroport, de la peronul autobuzului 615, de la automatul de bilete.

Are o gramada de piste de biciclete. Daca nu ploua, sigur inchiriam si eu una. Recomand muzeul de istorie, pe bulevardul Manerheimintie, si Sightseeing Tour, al carui autobuz se ia de pe Esplanade. De asemenea am mancat bine in Market Square (cica am mancat carne de ren)
Gasiti brosura cu evenimentele culturale ale orasului pe saptamana in curs la aeroport. Tot asta are si o mica harta. Eu mi-am facut rost de harta de la hotel.

Ca si impresie, este peste orice alta tara central europeana (Franta, Germania, Anglia ..)

A fost o experienta inedita sa vad cum apune soarele dupa 12 noaptea, sa rasara la 3 jumatate si noaptea sa nu fie intuneric, ci un fel de amurg .. De facut neaparat un concediu in luna august, cand aici la noi te topesti de caldura.
neumann
La cererea publicului telespectator, cateva poze din Ahvenanmaa (facute la vremea respectiva cu Nokia N900).


user posted image

La 12 noaptea:

user posted image

user posted image

user posted image

neumann
Ieri a fost sarbatoarea nationala a aurorelor boreale tongue.gif (in fapt, o furtuna solara neobisnuit de puternica, dublata de un cer senin). Pozele sunt facute de oameni normali cam din toate zonele tarii, si trimise catre "tvr"-ul local: http://yle.fi/uutiset/lukijoiden_kuvat_rev...a_omasi/7873664


user posted image

user posted image

ipiq
spectacol!!!

pacat ca e departe si se ajunge greu...
gibonu
QUOTE(ipiq @ 19 Mar 2015, 21:05)
pacat ca e departe si se ajunge greu...


Asta este si problema mea.

@neumann
Poti sa ne recomanzi vreo companie aeriana care sa faca legatura intre Bucuresti si Helsinki?
Am vazut ca zboruri la Helsinki au multi (Austrian, LOT, Lufthansa, CSA, etc), insa cu escale si uneori cu preturi cam mari si ore de zbor aiurea.
neumann
Nu prea am ce sa recomand, decat motoare de cautare gen momondo sau altele care combina bilete de la diferite companii. Nu exista zbor direct in momentul de fata (a fost finnair, insa a fost anulat cand Nokia s-a retras de la Cluj - coincidenta? plan de afaceri pe baza respectivei companii?). Un pret bun e in jur de 260 dus intors, ideal lufthansa prin Munchen. Tarom zboara la Stockholm, de acolo exista bilete si cu 80 de euro dus intors pana la Helsinki, alta optiune de luat in seama, insa fiind bilete diferite, riscul e al clientului, dar nefiind iarna, la o escala de 2 ore nu ar trebui sa fie probleme.
gibonu
@neumann

Asadar, tot Lufthansa ramane de baza, ca in multe alte cazuri.

Daca ajuta pe cineva, vad pe site-ul celor de la WizzAir ca din 14.09.2015 va exista o cursa directa de la Bucuresti la Stockholm Skavsta (aeroport la 100 km sud de Stockholm).
UXE
Cred ca e un frigalau in perioada aia. rolleyes.gif
Laurentziu83
Nu neaparat. Am fost eu in noiembrie la Stockholm si in insulele Aland. Am plecat de acasa cu bocancii de munte de -25 de grade, cu pantaloni de ski in bagaj, polare, etc, ca sa ajung acolo la 9 grade, soare si frumos (in Ro nu mai vazusem soarele de nustiucand), pot sa zic ca am crapat de cald cu hainele mele. Cat am stat in noiembrie acolo, sub 3 grade n-am vazut. E drept, prin ianuarie februarie sa te astepti la un -22 de grade. Din ce stiri primesc, in perioada asta a anului, nu prea mai vad zapada pe acolo decat in petice izolate.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.