Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Zid BCA
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2
dispeceru
Am un balcon tip loja (balcon in interiorul blocului - zidurile laterale sunt din beton) pe care vreau sa-l zidesc cu bca jos + placat cu polistiren pe exterior si partea de sus sa pun termopan.
Zidaria as vrea s-o execut eu si as avea cateva intrebari pt cei care se pricep.
Dimensiunile zidului ar avea 1m inaltime si 3 m lungime, voi folosi bca de 15 cm grosime.
Ce fel de sustinere trebuie sa-i fac sau pur si simplu pun bca-ul placa peste placa cu adeziv? Cu ce se tencuieste bca-ul sau pot lipi direct pe el placile de polistiren cu adeziv?
Va merci smile.gif
Merced
Autorizatie ai? Ca daca nu, s-ar putea sa te arda rau "de sus".
corbex
Aiurea! La mine in bloc s-au construit, la parter, balcoane de la zero, adica unde nu exista nimic, si nu i-a intrebat nimeni ceva in 15 ani. La el nici n-o sa se prea vada.
dispeceru
n-am si nici nu o sa obtin. oricum il zidesc.
Merced
Pe vremuri se mai inchideau ochii, acum e suficient sa se gaseasca un nebun care sa te reclame si te-a rezolvat. Si eu ca solutie mai ieftina decat pus termopan de jur imprejur ma gandeam sa zidesc pana sus partile laterale, da' cine stie de ce nebuni mai dau. Si am constatat ca la termopan nu-i diferenta atat de mare cum credeam.

La mine e scoasa bucataria in balcon de prin 1997 parca. Atunci, a fost dublata "burta" balconului cu niste caramida foarte ingusta.
george_scala_2004
ia legatura cu serviciul de urbanism din cadrul primariei setorului de domiciliu. o sa ai nevoie de certificat de urbanism, proiect tehnic, autorizatie de construire. costa niste bani dar, daca faci lucrarea FARA ele, amenda este foarte mare si zau ca nu merita !

[attachmentid=1627722112]
dispeceru
bine domnilor, am inteles cum e cu autorizatia si amenda! acum daca se poate sa-mi raspunda cineva la intrebari as aprecia.
Merced
Bine. Ca sa inteleg si eu exact, tu ai balustrada metalica dintr-un zid lateral in celalalt?
dispeceru
balustrada metalica si geam cu sarma
corbex
PAstreaza balustrada pentru decor si zideste inauntru. La cit de inalti sint oamenii azi, ar trebui sa-l inalti (zidul) la mai mult de 1 m.
ZIdarii, aveti legatura!
george_scala_2004
se schimba aspectul fatadei...locul cu cea mai mare vizibilitate si lucrarea cu atit mai mult trebuie autorizata. o poti face si fara. numai ca astia de urbanism au niste prieteni - disciplina in constructii care nu iarta.

bafta,
Merced
Daca geamu' ala e mat, merge facuta manaria asta. Ca sa fi in legalitate deplina.
Din partea mea poti sa scoti balustrada si sa faci cum vrei tu, dar gandeste-te ca un nebun de prin cartier e suficient sa dea un telefon.
La noi prin zona s-a gasit unu' sa zica de un bloc ca l-au facut aia roz dupa izolatie, s-a dus si le-a dat cu legea in cap, ca in mod normal trebuiau sa pastreze si culoarea initiala ca sa nu necesite autorizatia pe care nu prea o face nimeni cand vine vorba de izolare(aici autoritatile inchid un ochi daca se pastreaza culoarea din ce am inteles eu) si acum aia au de plata o gramada.
Adevaru' e ca aia merita, arata ca un cur de grasa tarat prin tarana blocu' ala.
klaus
Eu as pastra balustrada si m-as lega cu zidul de ea (fie o inglobez in zid, fie as face zidul la fata balustradei - interioara sau exterioara).
Zidul de BCA nu are rezistenta portanta pentru termopan deasupra (parrea mea) si nici rezistenta la presiune laterala (ii dai un picior sare caramida).
De asemenea, prinderea polistirenului pe BCA e problematica. Daca se prinde cu adeziv, nu stiu cat tine, daca se prinde cu "ciuperci", acestea pot iesi din BCA, motiv pentru care trebuie in general tencuit zidul de BCA inainte de aplicarea placilor de polistiren ca sa ii dea rezistenta. Acest lucru presupune lasarea tencuielii sa se usuce vreo 20-30 de zile, inainte de aplicarea polistirenului.
Pentru BCA exista adezivi si tencuieli speciale pentru porozitatea caramizii.

Insa eu as pune o placa de betonit pe exterior (e o placa de ciment ca alea de rigips, cu fibre prin ea, rezistenta la exterior), prinsa de cadrul metalic existent, iar pe interior as dubla cu vata minerala si rigips rezistent la umezeala. Si pe exterior niste polistiren.
Ideea principala, in orice varianta, este realizarea unui suport solid pentru termopanu de vine deasupra (de exemplu printr-o teava patrata prinsa intre pereti, sau cu caramizi arse montate si prinse intr-un fel sau altul pe actuala balustrada (daca aceasta este mai joasa decat nivelul de montaj al termopanului)

PS: se poate face si zid de BCA cat de cat rezistent cu armarea caramizilor, dar e mai laborios. Deasupa ar trebui turnat un strat de beton armat petnru prinderea termopanului.
johnsws
daca insisti sa faci din bca zidul, desi e mai complicat tehnic decat solutia cu betonit/rigips poti sa lipesti politirenul de bca si fara sa-l tencuiesti - folosesti spuma poliuretanica pentru lipit polistiren. e cam 22-25 lei un tub si iti ajunge pentru cel putin 7,5 mp. pentru tencuit cred ca ar merge si niste adeziv pentru faianta dat ca o masa de spaclu si apoi glet, daca faci zidul drept. nu lucrez in domeniu si nu ma pricep. ideea de a tencui in felul acesta imi venise cand trebuia sa execut si eu un zid de bca. pana la urma am optat pentru rigidur/rigips.nu stiu cum trebuie armat zidul de bca dar sigur trebuie armat serios, pentru ca bca-l nu are portanta, iar in cazul unui cutremur sigur nu o sa dormi linistit.
solutia lui klaus cu betonitul si rigips e mai usor de realizat, iar pentru armare/suport pentru termopan folosesti niste profil UA. la fel si aici trebuie bine fixat cadrul ca sa nu te trezesti cu el in strada si sa mai si raneasca pe cineva.
cel mai bine pastrezi si balustrada existenta, mai ales in cazul unei lucrari fara autorizatie. nu neaparat ca iti iei amenda, dar daca cineva iti executa vreo lucrare pe acolo gresit si cade ceva si mai si raneste pe cineva o sa zici ca n-ai avut noroc pe lume.
zax
daca modifici fatada nu-ti da nici dracu' autorizatie decat daca o faci uniform de sus pana jos... adica cel putin toti vecinii de pe coloana ta trebuie sa faca la fel.
Amenda e intre 10 si 100 de milioane (daca nu s-o fi modificat). Eventual, daca vine ISC-ul, nu te iei in gura cu ei, le dai ceva spaga si poate scapi cu amenda minima.
Pe langa amenda, se impune si intrarea in legalitate (si evident sistarea lucrarilor pana atunci in cazul in care te prind in timpul constructiilor). Daca nu intri in legalitate (nu primesti autorizatia) esti obligat sa aduci constructia la situatia initiala, adica sa darami totul...
Daca nu faci asta (nu platesti amenda, nu intri in legalitate, nu darami) treaba devine penala.
Ca sa primesti autorizatia te va costa mult - iti trebuie un proiect intocmit de un arhitect, e posibil sa-ti ceara si expertiza (semnata de expert tehnic) ca nu afectezi structura, caz in care vei avea nevoie si de un proiect intocmit de un inginer constructor si oricum, daca modifici fatada n-o primesti.

Acum, ca sa faci zidul ala nu e mare smecherie, cred ca oricine are idee cum sa puna niste caramizi una peste alta sa formeze un zid. Problema e sa nu se rastoarne, pentru asta ar trebui sa pastrezi actuala balustrada (si eventualii stalpi pe care ii are) si sa faci zidul pana sub ea (cu acea balustrada "capac" zidul nu se poate rasturna iar balustrada a fost probabil dimensionata la impingerea orizontala)
dispeceru
foarte bune idei. multumesc!
klaus
Daca alegi o varianta cu placi, trebuie izolate colturile muchiilor placii exterioare (adica sa dai cu silicon la imbinari, ca sa nu intre apa la ploaie)
dispeceru
am sa pastrez balustrada pe care o inglobez in zid. la exterior voi placa polistirenul cu spuma poliuretanica speciala, tencuit cu adeziv de polistiren + plasa.
ramane sa ma decid ce-o sa fac deasupra balustradei fiindca aceasta are 90 cm inaltime si eu vreau ca zidul sa aiba 1,1 m.
cristyz
Lungesti balustrada.
bmwh548
La Cluj ninge in sus?

O chestie similara oarecum trebuie sa fac si eu la vara (numai ca la mine sunt doua spatii de 40cm latime si cam un metru inaltime), dar in niciun caz din BCA. Cel mai probabil caramizi.
riderontornadoes
eu zic sa vii cu zidul pe langa balustrada. ai spus ca ai geam cu sarma. vii cu zidul pe langa geam, intre zid si geam bagi polistiren care sa stea cat mai fix. de balustrada sudezi niste mustati pe care le inglobezi in zid, in adezivul dintre caramizi. poti sa te duci cu zidul putin mai inalt de balustrada, cat iti tb tie. e si rezistent, izoleaza si nici nu se vede.
cielo99
Merge linistit din BCA.Are portanta suficienta pentru a sustine un geam termopan.Se zideste normal ca orice zid, doar ca sunt caramizile mai mari.
Ca nu poate sustine mai multe nivele deasupra da, dar la un geam termopan nu sunt probleme.
Am casa cu etaj facuta din BCA de 40cm grosime fara structura de beton si nu am probleme.Diferenta fata de caramida consta in faptul ca ai nevoie de pereti mai grosi pentru a sustine greutatea de desupra si nu poti construi mai mult de parter +1etaj fara structuri de beton, si cel mai important izoleaza termic mult mai bine decat caramida.
Zidurile interioare le am facute din BCA de 10cm.Va garantez ca nu se darama daca te trantesti in ele.
cristyz
QUOTE
izoleaza termic mult mai bine decat caramida
radmasa.gif
Oare cine te crede?
Cum sa izoleze o bucata de beton mai bine decat o caramida?
zax
cielo99, de curiozitate, de unde esti (zona a tarii)?


LE: Ca idee, ca se tot discuta pe tema asta, pastrarea parapetului actual si crearea unuia nou in spate e f consumatoare de spatiu (si-asa ingust in general in balcoanele comuniste) si fara mare ajutor - inchiderea balconului inseamna oricum modificarea fatadei si asta n-are cum s-o ascunda.
bmwh548
De undeva unde ninge 13 luni pe an.
cielo99
Cristyz@ inainte sa razi degeaba cauta pe net si vezi care este coeficientul de transfer termic la caramida si care este la BCA si care este la beton.Mai studiaza diferentele intre beton si BCA.
ZAX@ Din Ardeal unde nu prea avem cutremure.In zonele seismice nu prea merge perete de sustinere din BCA fara structura din beton, dar la balcon nu este perete de rezistenta este doar un perete despartitor care trebuie sa sustina doar greutatea propie si pe cea a gemului.
cristyz
Nu mai bine pui caramida de sticla? Ca arata mult mai bine.
Filip
Si trece si lumina...
radian
QUOTE(klaus @ 17 May 2011, 13:28)
... pe interior as dubla cu vata minerala si rigips rezistent la umezeala. Si pe exterior niste polistiren...

*



Omul a zis ca vrea sa-si inchida balconul, nu ca ar dori sa-si extinda camera cu suprafata balconului. Oare chiar s-ar justifica o lucrarea asa de complexa? Si nu in ultimul rand, ce rost are sa-ti prepari din peretii propriei locuinte un sandwich termoizolat si la interior si la exterior? Eventual daca e locuinta prea uscata si ai nevoie de un generator de mucegai...
klaus
QUOTE(cielo99 @ 17 May 2011, 19:12)
Merge linistit din BCA.Are portanta suficienta pentru a sustine un geam termopan.
:
Am casa cu etaj facuta din BCA de 40cm grosime fara structura de beton si nu am probleme
*

Parerea mea: dormi linistit.
as constata ca in cazul dat BCA-ul e de 15 nu de 40cm (mai putin de 50% grosime)
QUOTE(dispeceru @ 17 May 2011, 11:02)
Dimensiunile zidului ar avea 1m inaltime si 3 m lungime, voi folosi bca de 15 cm grosime.
*


As mai sublinia ca "geamul termopan"in discutie are 3 metri lungime si vreo 1,4 inaltime, nu e chiar mic, are niste flambari, mai ales daca isi pune si 2 ferestre care se deschid amandoua, fara stalp intre ele.

@radian: omu'a zis ca vrea sa-l inchida, dar chiar el a zis ca vrea sa-l inchida izolat:
QUOTE(dispeceru @ 17 May 2011, 11:02)
Am un balcon tip loja (balcon in interiorul blocului - zidurile laterale sunt din beton) pe care vreau sa-l zidesc cu bca jos + placat cu polistiren pe exterior si partea de sus sa pun termopan.

Ti se pare ca zidirea+polistirenul (repet, pe BCA care e mai pretentios) e mai putin complexa ca operatiune?
Tu ce l-ai sfatui?
cielo99
Zidul nu este tinut in picioare de caramida su BCA.Ce faci daca se desfac imbinarile dintre caramizi?Eu zic sa turnati perete din beton dar sa fie armat bine ca poate flambeaza geamul si se spage betonul.
Cand recomand sa foloseasca linistit BCA o fac in totala cunostinta de cauaza.Am construit o casa cu 2 nivele +demisol de la zero la final, deci nu imi dau cu parerea ca mi se pare mie ca nustiu ce material e mai bun.Utilizarea BCA fara structura de beton nu a fost facuta dupa ureche, ci dupa calcule riguroase a unui inginer constructor care a avut in vedere si un + de 10 cm pentru siguranta.Daca la 40 cm grosime tine un zid de 5.5m inaltime si unul de 10cm sta linistit la 2.6 m fara sa cada cand ma trantesc in el , cred ca si ala de 15cm si 1.4 m inaltime rezista fara probleme.
In 2 din zidurile de 10cm am montate usi de interior si nu sunt probleme.La 25% din blocurile comuniste peretii despartitori sunt din BCA de 10 cm si nu cad.
Mai ramane o problema delicata la care vad ca nu se gandeste nimeni, balconul poate sustine greutatea unui perete fie el din BCA sau caramida sau altceva.
radian
Da Klaus, asa a zis, doar ca tu i-ai sugerat termoizolatie de poliester la exterior (cum de fapt a zis si el ca vrea sa faca) si in plus si o termoizolatie la interior (vata minerala). Este o greseala majora sa termoizolezi un perete si la interior si la exterior.
zax
QUOTE(radian @ 18 May 2011, 07:54)
[...] Este o greseala majora sa termoizolezi un perete si la interior si la exterior.
*


de ce? intreb de curiozitate, ca nu vad legatura dintre termoizolarea interior + exterior si cresterea umiditatii (ce ziceai mai sus)
radian
Cu exceptia materialelor folosite ca si bariere de vapori toate celelalte materiale de constructii au o permitivitate mai mica sau mari la vaporii de apa.

Vaporii de apa se condenseaza atunci cand intre doua elemente aflate in contact fizic, cel cu temperatura mai scazuta atinge temperatura de roua. Temperatura de roua are o plaja mare de variatie si depinde de multi factori, determinarea exacta este o chestiune destul de complicata, in mod curent se folosesc valori tabelare care asigura o precizie acceptabila.

De exemplu, daca iti prepari paine prajita, si felia de paine fierbinte o pui pe farfurie, daca te uiti, in cateva secunde in zona de contact dintre fundul farfuriei si felia de paine se formeaza o pelicula de apa.

Un perete de caramida, de exemplu, este format in sectiune din cel putin 5 straturi: caramida propriu-zisa, tencuiala interioara, vopsea interioara, tencuiala exterioara, vopsea exterioara. Fiecare strat are o rezistenta termica diferita, astfel incat, in timpul iernii, cand se poate ajunge la o diferente de 40, 50 C intre temperatura exterioara si cea interioara, acest pachet de straturi din care e format peretele asigura o trece de la temperatura interioara la cea exterioara in trepte. Cu cat mai multe, cu atat mai bine fiindca scade posibilitatea ca la un moment dat, intre doua straturi alaturate diferenta de temperatura sa fie suficient de mare incat stratul mai rece sa atinga temperatura de roua.

Pentru a reduce pierderile de caldura, s-a "inventat" termoizolatia. Daca termoizolezi la interior atunci practic incalzesti doar volumul interior. Daca termoizolezi la exterior, atunci trebuie sa incalzesti si volumul interior si peretii exteriori. Daca termoizolezi si la interior si la exterior, atunci iarna, in timp, tot sandwiciul din care e format peretele va ajunge sa aiba aceeasi temperatura, si se va ajunge la un prag abrupt de temperatura atat intre perete si termoizolatia interioara cat si intre perete si termoizolatia exterioara, aparand conditiile optime pentru condensarea vaporilor de apa din perete atat la contactul cu termoizolatia interioara cat si la contactul cu termoizolatia exterioara.
klaus
QUOTE(cielo99 @ 18 May 2011, 07:28)
Am construit o casa cu 2 nivele +demisol de la zero la final, [...]Utilizarea BCA fara structura de beton nu a fost facuta dupa ureche
Daca si demisolul e tot din BCA, atunci treaba e meseriasa bine. Dar e alegerea ta, dormi linistit pentru ea. Si sa intrebi constructorul sa-ti spuna ce tip de BCA a folosit, ca nu e ala "din blocurile comuniste". E unul cu densitate mai mare.
QUOTE(cielo99 @ 18 May 2011, 07:28)
si unul de 10cm sta linistit la 2.6 m fara sa cada cand ma trantesc in el , cred ca si ala de 15cm si 1.4 m inaltime rezista fara probleme.
In 2 din zidurile de 10cm am montate usi de interior si nu sunt probleme.La 25% din blocurile comuniste peretii despartitori sunt din BCA de 10 cm si nu cad.
*

Bune solutii tehnice, ce sa zic. Eu as fi facut ziduri de rigips cu izolatie fonica, ca ar fi fost mai bune (ca parere personala). Dar am sincere indoieli ca ai pereti de BCA de 10 cm grosime, 2,6m inaltime si 3-4m lungime.
In ce priveste peretii despartitori din blocurile comuniste, la debarale mai sunt de 10 cm sau pt pereti mici, dar nu despartitori intre camere, cu lungime mare.
cielo99
Demisolul normal ca e din beton, si de cand stabilitatea unui zid e afectata de lungime? Poti sa-l faci de 20 de Km ca singura care il afecteaza este inaltimea.Cu ce ete mai stabil un perete de 1 metru lungime decat unul de 3? Eu te rog sa faci 2 pereti de inaltimi identice, unul de 1 metru de lung si unul de 5 fara nici un sprijin si inceraca sa-i darami si pe urma posteaza concluziile.
Mai fa doi pereti de dimensiuni identice, unul de caramida si unul de BCA, darama-i si pe aia si posteaza si acolo concluziile.Un perete nu se comporta la fel cu o singura caramida.Daca o caramida se sparge mai greu ca un BCA asta nu inseamna ca si peretele e mai stabil.Cati pereti decaramida si cati deBCA ai daramat in viata ta? Sa observi ca de fapt nu cedeaza nici caramida nici BCA-ul ci mortarul dintre ele.Si unde ai mai multe imbinari cu mortar la un perete de BCA sau la unul de caramida?
Si casa e facuta din BCA obisnuit si dorm foarte linistit, si am facut o casa eu nu am platit o echipa sa o faca.Si am daramat si pereti de caramida si de BCA.

In cazul de fata imi fac griji doar pentru greutatea suplimentara pe care trebuie sa o suporte balconul nu pentru rezistenta peretelui.Drept urmare as alege un perete cat mai usor posibil, rigips, vata minerala, polistiren.
klaus
Peretii despartitori, prin insasi utilitatea lor, nu sunt "fara nici un sprijin". Un perete scurt e mai rezistent decat unul lung, ca are punctele de sprijin lateral mult mai apropiate.
Si la BCA sunt cam 2 standarde: GBN 25 si GBN 35. Ala cu 25 este neportant si toti producatorii zic asta. Daca ai folosit d-ala (obisnuit cum zici tu) atunci: up.gif
cielo99
GBN 25 nu face nimeni de 40 cm grosime nici pe comanda si cel obisnuir este GBN35 celalalt fiind BCA pentru izolatii. si la balcon punctele de sprijin sunt la 1.4m. Adica jos balconul sus geamul care preseaza in perete.
klaus
E, atunci informativ zic: BCA 35 are rezistenta la compresiune (importanta la portanta) data de producator intre 3,5 si 4 N/mm^2, caramida cu goluri portanta intre 16 si 22 N/mm^2 (de la de 4 ori pana la de vreo 6 ori mai mare)
Asta se traduce intr-o nevoie de stalpi de beton mai grosi pentru BCA, si mai armati.
Cam asta e treaba cu portanta BCA-ului, mai pe scurt.
cielo99
Asta inseamna ca un zid de 15cm poate sustine aproximativ 53570 kg pe fiecare metru lungime. 3.5*150*1000/9.81 ceea ce nu e cazul la 1.4 metri+un termopan
Altis
Din cate stiu eu, BCA de 10, in blocurile comuniste era armat. Chestie confirmata la mine in casa de un perete "cosmetizat".
ady77
Confirm.
zax
@radian: interesanta teoria. Nu o aprob inca dar nici nu o neg; o sa incerc sa fac rost de niste cursuri de termodinamica si sa imi aduc aminte de calculul rezistentei termice a unui perete. Daca reusesc sa-mi demonstrez ca e asa cum spui asta va fi un argument in plus in pledoaria mea impotriva sistemului AMVIC biggrin.gif


BCA-ul de 10 cm erau de fapt niste fasii late de 1m si lungi de 2.5m (inaltimea libera a nivelului) si erau armate ca sa poata fi prinse sus si jos in placa. Si nu erau de 10 ci de 7.5 daca mi-aduc bine aminte.

Klaus, nu stiu de unde ai scos rezistentele alea pentru caramida GVP dar numai betoanele speciale de inalta rezistenta ajung acolo.

Totusi, desi sie eu am inteles initial de la Kalus cum ca zidul s-ar strivi sub greutatea termopanului, tind sa cred ca am inteles gresit si ca de fapt se referea la faptul ca zidul se poate rasturna din cauza unei impingeri laterale (omul care se sprijina de el sau inchide prea tare geamul)... in cazul asta, repet, situatia se rezolva cu un "capac" care sa nu-i permita sa se ridice de pe placa (daca impingerea e aplicata in interior sus, rasturnarea se face prin rotirea zidului in muchiei din exterior jos ceea ce implica ridicarea muchiei interior sus... daca nu se ridica, zidul nu se rastoarna); actuala balustrada s-ar putea sa fie suficient de rezistenta ca sa formeze un capac ok.

@cielo99: te juri pe rosu ca ai proiect pentru casa, proiect in care scrie ca structura de rezistenta a casei este gandita a fi de tip zidarie portanta din blocuri de BCA, neinramata?
Daca da, ce zici, imi dai si mie o copie dupa memoriul tehnic?
Altis
Zax, la mine in casa sunt de 10.
Si pe peretele "coafat" erau prinse pe dracu'... era un luft de 1 cm intre perete si placa, el statea in tocul usii si in tencuiala, practic cand am scos usa a cazut.
zax
pai am zis eu ca se faceau lucrurile cum trebuie?! biggrin.gif
klaus
QUOTE(zax @ 18 May 2011, 15:11)
Klaus, nu stiu de unde ai scos rezistentele alea pentru caramida GVP dar numai betoanele speciale de inalta rezistenta ajung acolo.

http://soceram.ro/caramida-Urziceni.php

Si alte exemple - rezistenta minima 10N/mm^2, si se duc spre 30 N/mm^2:
- http://www.cemaconzalau.ro/index.php?cmd=produs&idprodus=2
- http://www.wienerberger.ro/servlet/Satelli...i=1139915658675
- http://www.kronberger.ro/prod_36_caramida_...9_13_8_n_f.html
In orice situatie, caramida portanta e de cel putin 3 ori mai rezistenta la compresiune decat BCA-ul

QUOTE(zax @ 18 May 2011, 15:11)
@cielo99: te juri pe rosu ca ai proiect pentru casa, proiect in care scrie ca structura de rezistenta a casei este gandita a fi de tip zidarie portanta din blocuri de BCA, neinramata?
*

Zidarie portanta nu inseamna ca nu e cu stalpisori de beton si centuri ci doar cu carmaida. Si la alea pe caramida, si la alea pe BCA, se face cu stalpisori de beton armat (chiar daca se cheama "zidarie portanta"). Insa, daca zidul e mai putin rezistent la compresiune, stalpisorii devin mai grosi (si mai armati) si se indreapta spre dimensiunea de stalpi, iar centurile se indreapta spre grinzi, ca dimensiune.
zax
QUOTE(klaus @ 18 May 2011, 16:30)
[...]Si alte exemple  - rezistenta minima 10N/mm^2, si se duc spre 30 N/mm^2[...]
*


Mda... adevarul e ca la beton, rezistentele de calcul f de clasa au minimum 95% probabilitate de depasire... din 100 de probe cel putin 95 trebuie sa aibe resistenta mai mare.
La caramizi aia dau rezistenta medie si am uitat de asta

QUOTE(klaus @ 18 May 2011, 16:30)
In orice situatie, caramida portanta e de cel putin 3 ori mai rezistenta la compresiune decat BCA-ul
*


e adevarat dar are o alta problema, e casanta. S-au facut la UTCB niste teste cu pereti din zidarie de caramida d-asta ceramica inramata (stalpi si centuri) solicitati asa cum ii solicita seismul. Zidaria din caramida plina (aia veche) si din BCA face niste fisuri care apoi se pot "carpi" cu torcret armat. Zidaria din caramida cu goluri a explodat lasand un mare gol in mijlocul peretelui.
Bine, si BCA-ul e o mare porcarie, nu-l laud.
Eu daca mi-as face casa as face-o pe cadre din beton armat, gandite corect; nu iese cu mult mai scumpa dar iese cu siguranta mai buna

QUOTE(klaus @ 18 May 2011, 16:30)
Zidarie portanta nu inseamna ca nu e cu stalpisori de beton si centuri
*


nu, dar prin "fara structura de beton armat" eu asta inteleg

QUOTE(klaus @ 18 May 2011, 16:30)
Insa, daca zidul e mai putin rezistent la compresiune, stalpisorii devin mai grosi (si mai armati) si se indreapta spre dimensiunea de  stalpi, iar centurile se indreapta spre grinzi, ca dimensiune.
*


ok...
klaus
QUOTE(zax @ 18 May 2011, 18:03)
nu, dar prin "fara structura de beton armat" eu asta inteleg
*
Pardon, aici ai dreptate, trecusem cu vedere exprimare respectiva
QUOTE(zax @ 18 May 2011, 18:03)
ok...
*
Posibil sa ai dreptate si aici

QUOTE(zax @ 18 May 2011, 18:03)
Mda... adevarul e ca la beton, rezistentele de calcul f de clasa au minimum 95% probabilitate de depasire... din 100 de probe cel putin 95 trebuie sa aibe resistenta mai mare.
*

Daca din 100 de probe ies 95 bine, in fapt cand faci extrapolarea la intreaga productie probabilitatea e mai mare de 95, se intra pe intervale de incredere si altele sunt calculele, nu sunt 95 din 100.
Stiu ca suna ciudat si nepalpabil, dar in teoria probabilitatilor nu sunt toate foarte clare.
cielo99
Zax cat dai pe copie?Am facut casa conform proiectului. I-am zis proiectantului ca prefer fara beton pentru a inlatura puntile termice, si sa imi spuna daca se poate si daca prezinta siguranta pentru ca si eu stiam initial ca tot ce e din BCA are nevoie de structura de beton.
radian
QUOTE(zax @ 18 May 2011, 14:11)
@radian: interesanta teoria...
*



Nu-i teoria mea, ci doar o abordare foarte simplificata a teoriei temperaturii de roua! Daca te pasioneaza subiectul iti pot trimite cateva documente...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.