E aproape imposibil sa ajunga, an de an, boaba de strugure la cantitatea corecta de zahar pentru un anumit soi de vin. Ba e prea mult soare si nu-i apa, ba e apa si nu-i soare si tot asa. Sunt o gramada de conditii de indeplinit pentru a iesi un vin adevarat fara sa pui nimic in el.
Inclusiv in vinurile "alea bune" de le pomeniti voi. Nu sta nimeni sa arunce mii de tone de strugure pentru ca-i mai trebuia broaboanei un mg de zahar.
Despre vinul absolut curat si care nu se caseaza daca-l tragi repede in bidoane mai mici, iar am ceva retineri. La fel, e aproape imposibil ca intr-o vie sa nu fie catva ciorchini mucegaiti. Mai mult decat suficient pentru a compromite tot vinul. Am vazut eu, si nu la o singura persoana, "vin neajutat, sanatos tun si curat nevoie mare". La inceput te cam speli cu el pe dinti dupa care-l baga la tuica, ca se caseaza cu tot trasul lor cu tot.
Pentru a se evita casarea se baga sulf chiar din timpul zdrobirii si tescuirii. Omoara mucegaiul care mai tarziu va casa vinul si totodata se elimina din vin prin fierbere si prin depunerea-n drojdie. A, ca romanul pune cantitatile dupa ureche sau dupa cum l-a invatat vecinul care a vazut la ta-su care a invatat de la bunica-su care facea cel mai bun vin din judet, e alta mancare de peste.
Daca e complet netratat ai 90% sanse sa se caseze. Pentru ca romanul e iscusit in toate. Doar facea tuica la oala de presiune, pe aragaz.
N-are recipiente adecvate, nu-s toate la fel, nu are beci, nu are temperatura si lumina propice vinului, nu stie cand si cum si de cate ori sa-l traga si tot asa.
Plus de asta, netratat fiind, de frica sa nu se strice il bea prea repede.
In mod normal, daca vezi ca incearca s-o ia din loc (si aici nu te opreste nimeni sa scoti vin intr-un pahar si sa-l lasi pe masa pentru a-l verifica) se ridica pe la 70 de grade (parca) apoi se raceste brusc. Dar apuca-te si fa asta in boxa din bloc, fara sa tii vinul la aer.
Si-acum imi aduc aminte cum mi-a adus un moldovean "vin bun", facut de el la bloc, fara zahar, fara nimic. Am baut vreo 4l singur dupa care, de nervi ca nici nu ma pilesc, m-am dus si mi-am luat doua beri strong. Cu litrul ramas am acrit ciorba.
Poate muta cineva tampeniile astea pe topicul dedicat.
Si acum, a calculat cineva cat consuma aparatul de facut paine?
Cred ca e ok daca ne mutam cu discutiile despre alcool in zona asta.
Nu pun metabisulfit sau alte produse poe baza de sulf in zama pe care o produc eu, pentru ca sunt satul de chimicale. Si asa....strugurii aia sunt omorati cu o gramada de stropeli cu 1000 de substante (am o vie altoita sau nobila....si e asa de sensibila, incat trebuie stropita dupa fiecare ploaie).
Trag o banda de sulf in butoi pentru a killeri mucegaiul, apoi il umplu cu must. Dupa ce l-am umplut, stiind cantitatea de must, adaug zaharul necesar. Anul asta la un butoi de 35 vedre am bagat 3 kg zahar.
O sa caseze prin iulie-august, dar oricum nu ma deranjeaza prea tare, intrucat in perioada aia sunt fan bere.