QUOTE(dacis @ 22 Jun 2015, 19:35)
Nici pomeneala. Atat doar ca se considera ca vinurile pe masura ce devin mai inchise la culoare capata trasaturi mai pregnante (iar daca sunt si seci se zice ca sunt mai "barbatesti"), motiv pentru care se merge dinspre vinurile mai usoare / sprintare / lejere (=albe) inspre cele mai grele, mai masculine, mai grele etc.. De aceea se si considera ca inainte de a incepe sa bea barbatii trebuie sa decida ce ganduri au: o bauta de cursa lunga? atunci opteaza pentru un vin alb; vor stea cateva zeci de minute? vinuri rosii. Evident, in toate cazurile, seci. Daca vreunul posteste, merge si-un demisec. dar demisec inspre sec, nu demisec inspre demidulce.
Cateva completari si mici obiectii:
1. vita salbatica facea struguri cu pielita neagra si culoarea asta e din faptul ca in pielita se acumuleaza diverse substante ca o adaptare pentru a se proteja la ultraviolete si la diverse atacuri de daunatori. Substantele astea (tanini, antociani, procianide si alti flavonoizi) pe langa ca dau culoare, gust si buchet vinului rosu, cica sunt si bune pentru corazon si circulatie.
2. vinul rosu, fata de vinul alb, fermenteaza pe bostina, adica impreuna cu samburii si pielitele boabelor. De aici marele avantaj al vinului rosu, pentru ca in el ajung toate minunile alea din pielite. Acum, pe langa buchet si culoare, un mic "dezavantaj" e ca taninii si alti polifenoli dau gustul ala mai barbatesc, mai aspru, astringent. Cu timpul astia se descompun in vin si lasa loc altor gusturi mai placutei dar din pacate un vin vechi nu mai e asa de sanatos. Grasimea se asociaza bine cu taninii si polifenolii, devoaland si potentand buchetul si gustul placut al vinului. De aia, daca vrei sa diminuezi gustul prea aspru al unui vin tanar, bagi musai o friptura impanata langa el. Deci, nu ca "se considera", dar vinul rosu chiar e mai aspru si mai barbatesc urmare a tipului diferit de fermentatie si a ceea ce rezulta din ea. Sunt vinuri rosii care se tin pe bostina pana la incheierea fermentatiei, pana la primul pritoc.. Sa vezi acolo vin barbatesc
3. vinurile albe sunt in general mai acide. Aciditatea le da o tenta mai efervescenta si de aici senzatia ca sunt sprintare, cum zici tu. Se fermenteaza doar mustul, nu trag deci mai nimic din pielite, deci nu au de unde sa capete nici asprimea, dar nici corpolenta sau buchetul vinului rosu (parerea mea).
La mine vinul alb nu prea intra, nu place la stomacul meu aciditatea. Beau alb doar ca desert, gen tamaioasa romaneasca, rar un chardonnay care, desi e sec, nu pare asa de acid, cel putin ce am gustat eu.
Asa ca eu, tinand cont de cele de mai sus si conf. gustului meu, prefer oricand vinul rosu sec, chiar la curse lungi. Din punct de vedere oenologic, nu stiu ce sa-i raspund lui Han Solo ca nu sunt degustator, sunt doar un modest consumator.
Din pacate si in cazul vinului rosu se produce o uniformizare a gusturilor. Prin tehnologia de fabricatie, metoda de cultivare sau soiurile alese, se impun vinurile rosii mai usurele si catifelate in dauna unora facute prtin metode clasice, mai vechi, care nu pot fi baute ca berea sau cola la terasa. Vinul rosu adevarat e de ospat serios. Pe vremea comunistilor, cand se exporta masiv la rusi, pentru ca aia preferau vinuri rosii mai dulci, dupa gustul lor, vinificatorii nostri si-au cam stricat mana. Urmarile se vad si azi.