Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Academia Romana de Tuica
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
gabize
așa grea-i iarna pi la voi?
l@u
O fost, da prin copitala Moldovei!
Markos
Brăila?
gabize
Buzău!

sau Brașov? huh.gif
Markos
Ceva cu B, oricum..
l@u
B......ucuresti?, Sigur e o copitala a Moldovei dar, nu acolo! 10561582.gif
dacis
How much? Ca, daca-mi place raspunsul, dupa aia intreb si de unde! blush.gif
l@u
Iti raspund la ultima intrebare, din dulapul cu beuturi!
AR-18-MOS
QUOTE(l@u @ 4 Jan 2015, 18:49)
O fi dar nu e luata de pe net, fotografia  smile.gif
*


Corect, ca m-am cam lasat de sporturi extreme cu Absinth. blush.gif
Partea proasta la Stroh - e foarte dulce, cu gust de ciocolata, ceea ce te face sa uiti ca-i tare. Rezultatele se vad cand te ridici in picioare. tongue.gif

Dacise, ia-l usor cu engleza, ca-i greu de invatat din birturile Scoției. icon_mrgreen.gif
ady77
Cand incerci sa te ridici in picioare.
l@u
Engleza nu se invata in Scotia asa cum nu se invata nici in USA, daca intelegi ce spui! biggrin.gif

4 Jan 2015, 20:04:
QUOTE(ady77 @ 4 Jan 2015, 20:00)
Cand incerci sa te ridici in picioare.
*


Daca mai poti sa te ridici in picioare! drunksinging.gif

yoncv
Berea, sanatate curata! drunksinging.gif
l@u
Ptiu drace, savantii chinezi is mai tari decat aia anglofoni cu toate ca astia din urma au ceva experienta cu beutura?
gabize
Pentru englezi, berea e credință. Ori, nu uita sloganul: Crede și nu cerceta! tongue.gif cool.gif
maho
QUOTE
Substanta minune continuta de hamei este xanthohumol, un tip de flavonoid care protejeaza atat de dementa, cat si de Alzheimer sau Parkinson

Pana pronunti ala, dai in parkinson.

Ieri mi-am ras putin ghimbir in vinu' fiert, si m-a durut capu' toata ziua dupa aia. unsure.gif Ciudata planta, cred ca anuleaza efectul cafelei.
tribunul
Nu trebuie pronuntata, trebuie bauta, cat mai multa, 2000 de litri pe zi.
gabize
dacă aveți nevoie de un somelier... prezint și diploma! wacko.gif
AR-18-MOS
up.gif
In moldova nu exista asa ceva...
dacis
QUOTE(gabize @ 20 Jun 2015, 22:04)
dacă aveți nevoie de un somelier... prezint și diploma! 
*

Si tu te dadeai nevinovat!....

PS Presupun ca somelierul ala esti tu. unsure.gif
tatabobu
Daca aia a fost ordinea vinurilor la degustare, prost somelier a conceput-o!
M.C.
QUOTE(gabize @ 20 Jun 2015, 23:04)
dacă aveți nevoie de un somelier... prezint și diploma!  wacko.gif
*


Poa' sa spuna si cit e apa de aplatizata ? tongue.gif
dacis
QUOTE(tatabobu @ 22 Jun 2015, 10:30)
Daca aia a fost ordinea vinurilor la degustare, prost somelier a conceput-o!
*

Da' dă ce? wink.gif
gabize
Au fost puse cele albe primele, urmate de roze-uri și la final roșii. Implicit și în ordine crescătoare a valorii enologice.
Han Solo
Enologic, orice vin alb e inerent inferior unuia roșu?

Întreb.
gabize
Nu știu dacă întotdeauna, da' lista cu pricina așa fu prezentată.
Adrian Frigo
QUOTE(Han Solo @ 22 Jun 2015, 20:18)
Enologic, orice vin alb e inerent inferior unuia roșu?


Șprițologic,da! icon_mrgreen.gif
dacis
QUOTE(Han Solo @ 22 Jun 2015, 20:18)
Enologic, orice vin alb e inerent inferior unuia roșu?
*

Nici pomeneala. Atat doar ca se considera ca vinurile pe masura ce devin mai inchise la culoare capata trasaturi mai pregnante (iar daca sunt si seci se zice ca sunt mai "barbatesti"), motiv pentru care se merge dinspre vinurile mai usoare / sprintare / lejere (=albe) inspre cele mai grele, mai masculine, mai grele etc.. De aceea se si considera ca inainte de a incepe sa bea barbatii trebuie sa decida ce ganduri au: o bauta de cursa lunga? atunci opteaza pentru un vin alb; vor stea cateva zeci de minute? vinuri rosii. Evident, in toate cazurile, seci. Daca vreunul posteste, merge si-un demisec. dar demisec inspre sec, nu demisec inspre demidulce. tongue.gif
tatabobu
Dupa cat zahar avea in el Traminerul ala, revenirea la seci joaca feste papilelor. Face vinurile sa para acre. Acu' ma rog, daca a fost juma' de ora intre vinuri si o gustare, nu mai e atat de nasoala situatia.
Dan73
QUOTE(dacis @ 22 Jun 2015, 19:35)
Nici pomeneala. Atat doar ca se considera ca vinurile pe masura ce devin mai inchise la culoare capata trasaturi mai pregnante (iar daca sunt si seci se zice ca sunt mai "barbatesti"), motiv pentru care se merge dinspre vinurile mai usoare / sprintare / lejere (=albe) inspre cele mai grele, mai masculine, mai grele etc.. De aceea se si considera ca inainte de a incepe sa bea barbatii trebuie sa decida ce ganduri au: o bauta de cursa lunga? atunci opteaza pentru un vin alb; vor stea cateva zeci de minute? vinuri rosii. Evident, in toate cazurile, seci. Daca vreunul posteste, merge si-un demisec. dar demisec inspre sec, nu demisec inspre demidulce.   tongue.gif
*



Cateva completari si mici obiectii: tongue.gif

1. vita salbatica facea struguri cu pielita neagra si culoarea asta e din faptul ca in pielita se acumuleaza diverse substante ca o adaptare pentru a se proteja la ultraviolete si la diverse atacuri de daunatori. Substantele astea (tanini, antociani, procianide si alti flavonoizi) pe langa ca dau culoare, gust si buchet vinului rosu, cica sunt si bune pentru corazon si circulatie.
2. vinul rosu, fata de vinul alb, fermenteaza pe bostina, adica impreuna cu samburii si pielitele boabelor. De aici marele avantaj al vinului rosu, pentru ca in el ajung toate minunile alea din pielite. Acum, pe langa buchet si culoare, un mic "dezavantaj" e ca taninii si alti polifenoli dau gustul ala mai barbatesc, mai aspru, astringent. Cu timpul astia se descompun in vin si lasa loc altor gusturi mai placutei dar din pacate un vin vechi nu mai e asa de sanatos. Grasimea se asociaza bine cu taninii si polifenolii, devoaland si potentand buchetul si gustul placut al vinului. De aia, daca vrei sa diminuezi gustul prea aspru al unui vin tanar, bagi musai o friptura impanata langa el. Deci, nu ca "se considera", dar vinul rosu chiar e mai aspru si mai barbatesc urmare a tipului diferit de fermentatie si a ceea ce rezulta din ea. Sunt vinuri rosii care se tin pe bostina pana la incheierea fermentatiei, pana la primul pritoc.. Sa vezi acolo vin barbatesc smile.gif
3. vinurile albe sunt in general mai acide. Aciditatea le da o tenta mai efervescenta si de aici senzatia ca sunt sprintare, cum zici tu. Se fermenteaza doar mustul, nu trag deci mai nimic din pielite, deci nu au de unde sa capete nici asprimea, dar nici corpolenta sau buchetul vinului rosu (parerea mea).
La mine vinul alb nu prea intra, nu place la stomacul meu aciditatea. Beau alb doar ca desert, gen tamaioasa romaneasca, rar un chardonnay care, desi e sec, nu pare asa de acid, cel putin ce am gustat eu.
Asa ca eu, tinand cont de cele de mai sus si conf. gustului meu, prefer oricand vinul rosu sec, chiar la curse lungi. Din punct de vedere oenologic, nu stiu ce sa-i raspund lui Han Solo ca nu sunt degustator, sunt doar un modest consumator. tongue.gif
Din pacate si in cazul vinului rosu se produce o uniformizare a gusturilor. Prin tehnologia de fabricatie, metoda de cultivare sau soiurile alese, se impun vinurile rosii mai usurele si catifelate in dauna unora facute prtin metode clasice, mai vechi, care nu pot fi baute ca berea sau cola la terasa. Vinul rosu adevarat e de ospat serios. Pe vremea comunistilor, cand se exporta masiv la rusi, pentru ca aia preferau vinuri rosii mai dulci, dupa gustul lor, vinificatorii nostri si-au cam stricat mana. Urmarile se vad si azi.
radian
Bai ia mai terminati cu teoria. Mi-ati creat un sentiment de inferioritate. Nici nu m-ai indraznesc sa beau un pahar de vin daca nu-s in stare sa scriu despre el macar un articol de 200 de cuvinte.
dacis
Iegzisat solutii: bei 200 de pahare si scrii pentru fiecare un cuvant.
Dan73
QUOTE(radian @ 23 Jun 2015, 20:59)
Bai ia mai terminati cu teoria. Mi-ati creat un sentiment de inferioritate. Nici nu m-ai indraznesc sa beau un pahar de vin daca nu-s in stare sa scriu despre el macar un articol de 200 de cuvinte.
*


Acum sa nu crezi ca citesc inventiile alora cu bloguri despre vin care identifica intr-un anume vin gust de cirese, prune, vanilie. note de flori de camp si ce mai debiteaza ei ca sa umple pagini si sa atraga cititori. Degustatori adevarati sunt putini..oameni cu bloguri multi.
Eu am zis despre vinul rosu in general..de aia nu am facut o distinctie de soi pentru ca pentru mine, orice vin de soi poate fi ceea ce trebuie daca indeplineste cateva conditii: sa fie curat, fara prea multe tratamente chimice, sa fie cultivat intr-o zona cu mult soare si pe panta spre sud, sa nu aiba un sol nepotrivit pentru vie, vinificatorul sa respecte cateva chestiuni: sa nu puna zahar, sa il tina in beci la temperatura constanta, sa il fereasca de oxidare, sa curete butoaiele ca lumea. Daca toate astea se asociaza cu un an cu vara secetoasa si o toamna lunga, iese fara gres un vin bun si sanatos. Daca via e batrana si productia mica poate iesi un vin foarte bun. Am baut asa ceva de la producatori foarte mici care isi fac vin doar pentru consumul propriu si vanzare la cunoscuti. De ex. un merlot facut de tatal unui prieten dintr-o vie de la Cernatesti, Buzau. Un vin de exceptie cu care am tras ceva chefuri fara dureri de cap a doua zi si care bate la fund majoritatea vinurilor din comert din gama medie cel putin.
garlic_dog
Din ciclul, fireste, comunist 1001 este cabernet.
maho
QUOTE(Dan73 @ 23 Jun 2015, 23:10)
Eu am zis despre vinul rosu in general..
Buzau. Un vin de exceptie cu care am tras ceva chefuri fara dureri de cap a doua zi si care bate la fund majoritatea vinurilor din comert din gama medie cel putin.
*


Astea (vorbind de "home-made" pt. uz personal) de Buzau, sunt cam negre de fel (vorbind de cele rosii cel putin, ce-am baut eu) si tari, degraba-ridicatoare de tensiune; nu m-as baga la un chef cu asa ceva, prefer zaibarul (nici vinurile rosii de Moldova nu-s deloc de lepadat).
Apropo de zaibar, se pare ca grindina de toamna trecuta are urmari nefaste inclusiv anu' asta. sad.gif
corbex
Nu se mai gasesc zaibare de acum 2 ani?
DannyY
Zaibarul, prin definitie, se bea pana la Sf. Ion. Ce ramane poarta denumirea stiintifica de "otet".
maho
Nu se oteteste, ca l-am tinut la rece si in recipienti plini-ochi. Sunt cam 3 conditii sa nu se oteteasca (in lipsa tratamentului cu sulf): sa nu traga aer, sa-l tii la rece, si sa fie recipientii curati. Oricum l-am terminat, saptamana trecuta si-a dat sfarsitul ultimul m̶o̶h̶i̶ bidon. sad.gif
Dan73
QUOTE(maho @ 24 Jun 2015, 09:04)
Astea (vorbind de "home-made" pt. uz personal) de Buzau, sunt cam negre de fel (vorbind de cele rosii cel putin, ce-am baut eu) si tari, degraba-ridicatoare de tensiune; nu m-as baga la un chef cu asa ceva, prefer zaibarul (nici vinurile rosii de Moldova nu-s deloc de lepadat).
Apropo de zaibar, se pare ca grindina de toamna trecuta are urmari nefaste inclusiv anu' asta. sad.gif
*


Eu vorbeam de vin home-made, dar de vin din struguri de soi, adica merlot, cabernet, feteasca samd. Toata consideratia pentru bautorii de zaibar, dar e o diferenta. Am fost la cules la via aia de merlot de care pomeneam mai sus, sa-mi ajut prietenul. Aveau atata zahar in ei strugurii ca ti se lipeau destele de la must. Intamplator am umblat destul de mult prin tara si nu ca turist...mai am si destule cunostinte pe la taranoaia. Tot omu gospodar cu care intri in contact si care are o vie, simte nevoia sa te cinsteasca cu un pahar asteptand sa ii lauzi posirca, unii iti mai dau si pentru acasa. Asa ca am gustat tot felul de vinuri din soiuri din astea hibride direct producatoare, chiar si din vita plantata in poala muntelui la peste 600 m altitudine. laugh.gif Unele pot fi baubile, chiar te miri, dar nu prea se pot compara...ma rog, asta e impresia mea.

Cu tensiunea...ce sa zic. unsure.gif incearca sa o iei incet si asociat cu potol..sa vezi ca nu mai e chiar asa. Dupa un timp o sa cresti doza si o sa cauti p'ala negru vartos biggrin.gif
Chiar..unde gasesc eu asa ceva?
tatabobu
Cand afli, spui. Cand aflu, spun.
dacis
QUOTE(Dan73 @ 24 Jun 2015, 14:45)
Tot omu gospodar cu care intri in contact si care are o vie, simte nevoia sa te cinsteasca cu un pahar asteptand sa ii lauzi posirca, unii iti mai dau si pentru acasa.
*

Haoleo, lasa-ma, ca-s si io patit...

Cat priveste vinurile micilor producatori, am baut ani la rand (4-5 litri pe an) Merlot facut la Nicoresti, de un mic podgorean. Un vin corect, cinstit. Iar in ultimii doi ani am baut o FN care constant constat ca nu stiu de ce, dar nu-mi place, nu-i pe sufletul meu. In schimb, am descoperit la o sursa o busuioaca de Bohotin aparte. De fapt doua, ca sunt doua subtipuri. Unul, care face struguri rosii iar vinul iese rosu-rosu (cam ca un Merlot lasat 2-3-4 zile pe boasca), cu arome de visina combinata cu o vaga impresie de mure, facut sec spre demisec. AL doilea, cel cunoscut tututor, roze, insa vinificat foarte sec... Vinurin de degustat.

Bine, am baut si niste anomalii, adica un Blanc de Rouge facut din Merlot, dar asta doar la o degustare, plus o sticla pentru acasa.
maho
QUOTE(dacis @ 24 Jun 2015, 18:36)
Bine, am baut si niste anomalii, adica un Blanc de Rouge facut din Merlot, dar asta doar la o degustare, plus o sticla pentru acasa.
*


Adica i-ai imbatat p-aia, ca sa-ti dea diplomele ?
dacis
Cam asa ceva...
Dan73
QUOTE(tatabobu @ 24 Jun 2015, 14:35)
Cand afli, spui. Cand aflu, spun.
*


Poate stii ...Negru de Dragasani, pe care il gasesti usor, e obtinut din incrucisarea dintre Negru vartos si Saperavi. Chiar am baut acum cateva zile o sticla cu un prieten. Are o particularitate..trebuie sa ia aer un timp mai lung. Abia dupa vreo ora si-a aratat valoarea. Ar mai fi Novac de la Prince Stirbey, tot o incrucisare cu Saperavi, dar din asta nu am baut.
Insa de negrul asta vartos inca nu am dat. Are o poveste misto. smile.gif

QUOTE(dacis @ 24 Jun 2015, 17:36)
In schimb, am descoperit la o sursa o busuioaca de Bohotin aparte. De fapt doua, ca sunt doua subtipuri. Unul, care face struguri rosii iar vinul iese rosu-rosu (cam ca un Merlot lasat 2-3-4 zile pe boasca), cu arome de visina combinata cu o vaga impresie de mure, facut sec spre demisec. AL doilea, cel cunoscut tututor, roze, insa vinificat foarte sec... Vinurin de degustat.

Bine, am baut si niste anomalii, adica un Blanc de Rouge facut din Merlot, dar asta doar la o degustare, plus o sticla pentru acasa.
*


Am avut anul trecut de la un mic cultivator de la Ceptura 10 litri de Busuioaca. Ii iesise demisec..altfel parfumata cum o stim.

Am vazut si eu ca sunt la moda rozeuri din soiuri de vin rosu. Nu stiu ce sa zic, nu ma dau in vant dupa idee. Am baut o singura data un roze din cabernet si merlot de la Murfatlar....Sable Noble facut de Macici....era bun, ce mai blush.gif
dacis
QUOTE(Dan73 @ 24 Jun 2015, 20:14)
Am vazut si eu ca sunt la moda rozeuri din soiuri de vin rosu.
*

Aha. Numa' ca Blanc de Rouge e alta dracarie: sa faci Merlot perfect alb. Asta implica destula chimie. blush.gif
Dan73
Asa ceva eu nu am vazut inca. In curand o sa apara si vin rosu facut din riesling rolleyes.gif
AR-18-MOS
QUOTE(Dan73 @ 24 Jun 2015, 20:14)
un mic cultivator de la Ceptura
*


Il chema Arthur, cumva? unsure.gif
Dan73
Exact!

On...sa muara dujmanii: am destupat o sticla de Nero d'Avola. Bun! sleep.gif
Dacis, tu? unsure.gif
AR-18-MOS
Cam tarziu de destupat sticle.
Eu am destupat de pe la 20:00 un Geipi Șenet rose. Care-mi pare mai bun decat d-astea autohtone.
dacis
Cam tarziu de destupat sticle...
Dan73
Da cine mama frasului a precizat ora, uăi?
La cina, fireste rolleyes.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.