Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Academia Romana de Tuica
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28
tatabobu
Io-i astept pe baietii mari de la Carling sa vina in Ro.
bion
Posirca . Nu stiau si n-aveau din ce face tuica sau vin si se matoleau cu zeama de la merele stricate.
In curand o sa vi se para trendy chestia aia facuta din frunze mestecate in grup scuipate in valau si lasate le dospit.
Han Solo
mah nene, ala nu e cidru. e alcool cu apa, zahar si ceva concentrat de mere.

cidrul nu e dulce - oricum mult mai putin dulce ca zeama aia, pentru ca zaharul se transforma in alcool. ce se vinde in comert e mai dulce decat sucul proaspat de mere.
Diac
Mie imi place cidrul brut. Ala de se vinde in sticle de spumant care nu are nicio treaba cu sucul alcoolizat la moda acuma.

http://www.carrefour-online.ro/bacanie/int...flets_de_france
Han Solo
esapt.
neumann
QUOTE(Markos @ 21 Mar 2016, 14:11)
Queen Margot de 5 ani nu-i chiar nasol.
*



regina la 5 ani? Poi miaitza al nostru era la 18 si-l critica lumea ca e necopt.

Acu nu zic, 18 e parfait, da parca si de la zece in sus mere o licoare d'aia cu gust de gandaci. Dark storm n'are nici 12 si e numa bun.
b76bgaarh
https://vincarta.co.uk/blog/premium-romanian-wine/

cica la vin stam bine.
radian
Am fost de curand la niste rude in Gorj si am primit un litru de palinca de 70 grade. Nu e specifica Gorjului... biggrin.gif Acuma ca are sau nu 70 grade cum zice unchiul-meu nu stiu ca n-am masurat-o dar in orice caz e "fierbinte" tare.

Cum as putea s-o mai "imblanzesc" putin? Sa pun apa in ea, nu, ca-mi bat joc de palinca. Visinata, afinata, etc. nu, ca nu-mi plac chestiile dulci.

O varianta ar fi sa mai caut 1, 2 l de tuica mai slaba si sa le amestec. Alte solutii?
corbex
Faci frectie cu ea cind racesti, in timp ce bei o tuica de 32 de grade.
maho
QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 12:21)
Alte solutii?
*


O donezi prietenilor.
DragosP
QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 12:21)
Alte solutii?
*


1. O lași fără dop.
2. O tragi pe nas.
3. O pui în bidonul de lichid de parbriz.
Cosstel
QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 12:21)
Sa pun apa in ea, nu, ca-mi bat joc de palinca. 
*


Se practica sistemul, apa plata. E risc de a se tulbura produsul final dar nu cred ca te deranjeaza.


QUOTE
O varianta ar fi sa mai caut 1, 2 l de tuica mai slaba si sa le amestec.

Se pare ca asta ar fi solutia ce te coafeaza pe tine


QUOTE
Alte solutii?

lichid de parbriz icon_mrgreen.gif
chiar folosesc asa ceva
ady77
QUOTE(maho @ 10 Feb 2017, 13:43)
O donezi prietenilor.
*


Recomand!
Mai ai numarul meu de telefon? tongue.gif
marksman
QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 12:21)
[...]

O varianta ar fi sa mai caut 1, 2 l de tuica mai slaba si sa le amestec.[...]
*


Asta e varianta corecta.
radian
Mai ce omenosi sunteti. Este omul in impas, va cere ajutorul si voi...

Corbex: scrie pe ea, strict interzis pentru uz extern.
Maho: exclus. Nu dau nimic!
Dragos: 1. Exclus! 2. Exclus! 3. Exclus!
Cosstel: Apa plata se retine ca posibila solutie.
Ady77: Hmmm, negociem. Dar putine sanse sa ma convingi. Dai in scris ca nu mai votezi PSD in viata vietilor tale?
Marksman: Am intrebat o suta de romani, ghici cati la 100% au dat raspunsul acesta? biggrin.gif
ady77
Am cumparat si eu ieri 2l de otrava de asta, sunt in cautare de tuica mai slaba pentru amestec.
maho
QUOTE(ady77 @ 10 Feb 2017, 14:14)
Mai ai numarul meu de telefon? tongue.gif
*


Pusesem ceva deoparte pt. nunta aia, da'-ntre-timp am facut alta (tuica).

QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 14:27)
Ady77: Hmmm, negociem. Dar putine sanse sa ma convingi. Dai in scris ca nu mai votezi PSD in viata vietilor tale?

Cu pesedistu' asta tre' sa negociezi in bere, da' nici atunci nu poti fi sigur. rolleyes.gif
ady77
Cu 3 copii dupa mine nu am avut timp. Am ajuns la nunta sambata, iar duminica am vizitat doar gradina zoologica si am fugit.
Mai usor ar fi la Stoenesti, dar nu prea ne sincronizam.
radian
Las ca ma "sincronizez" eu cu tine. Hemeius e departe de Bacau?
ady77
E lipit de Bacau.
radian
Aha, trebuie sa ajung acolo, am un contract cu o fabrica de acolo. Dar astept sa mai pice macar o comanda din zona Moldovei ca numai pentru un client nu se prea justifica oboseala si cheltuiala.
Lampard
[quote=radian,10 Feb 2017, 12:21]
Am fost de curand la niste rude in Gorj si am primit un litru de palinca de 70 grade. Nu e specifica Gorjului... biggrin.gif Acuma ca are sau nu 70 grade cum zice unchiul-meu nu stiu ca n-am masurat-o dar in orice caz e "fierbinte" tare.

Daca a luat din tuica exact cand a inceput sa curga a doua oara are 70,dar nu vad sensul pentru care ar fi facut asta doar daca a vrut sa te "arda",banuiesc ca nu toata tuica care a facut-o are 70 .
Cate grade are tuica care se bea la voi?
Victorine
Da pe la voi la Arad asa se face tuica tare?! Iei capul de distilare?...
O tuica tare sau o palinca e dublu distilata. Nu alte porcarii. Capul si coada de distilare contin compusi toxici, nu se beau, poate doar la disperatii aia din Vaslui, saracii. Sau cine a inventat tuica de pufoaica.
Cosstel
QUOTE(Victorine @ 12 Feb 2017, 06:42)
Capul si coada de distilare contin compusi toxici, nu se beau, poate doar la disperatii aia din Vaslui, saracii.
*


si zici ca te pricepi in domeniu nedumerire.gif
eu parca le-as da dreptate celor din Vaslui, cu ceva nuante
iar in Vaslui ordine bauturilor este apa, vinul, berea si apoi distilatele
intr-o anumita perioada a anululi se face rocada in fruntea clasamentului, vin, apa pentru gatit

apropo, originile mele sint vasluiene

ca cam atit am avut de zis
Victorine
Fara suparare, n-am nimic cu originile tale. Reputatia aia vine de undeva, ce zici? ☺
Eu cand am scris de distilate ma refeream strict la astea, nu la vin, bere, cidru sau apa...
Grija mare ce beti, ca daca-ti ofera unul "fruntea" luata la inceput cand face tuica iti plezneste capul dupa. Aceeasi greseala o fac si ceilalti care o inmoaie adaugand coada, care are numai urme de alcool. Cea mai buna solutie e aia data de Radian, cu o tuica mai slaba, de-aia de Sud...
corbex
Domnu' tuicolog, fruntea poate fi nociva doar daca provine dintr-un cazan coclit. Nu prea e cazul, cazanele lucrind non stop.
radian
QUOTE(Lampard @ 12 Feb 2017, 00:49)
... Cate grade are tuica care se bea la voi?
*



In zona mea e preferata tuica nu palinca. Palinca cu pricina e primita cadou cu ocazia unei vizite la sora geamana a lui taica-meu. Barbat-su fierbe tuica de vreo 50 de ani. Ce numiti voi "fruntea" o foloseste la curatat gheata de pe parbriz pe timp de iarna. N-am nici cea mai mica banuiala ca mi-ar fi dat asa ceva. Stie foarte bine ca e toxica.
Victorine
Eu nu ma tin mare tuicolog, dar am fiert cateva cazane 😊
In plus, prin natura meseriei, inteleg fenomenul. Apropos de ce zice nenea Corbex (care cu siguranta are ceva experienta de viata), eccludem din start un cazan si o serpentina statute si coclite, care se curata la prima distilare si astfel ceea ce curge e toxic. Ma refeream la compusii din capul de distilare, dati de componentele cele mai volatile - aldehide, cetone, esteri. Not good. Noi cand faceam tuica intai fierbeam cazanul doar cu apa sa se curete dupa ce a stat un an si intradevar iesea ceva albastrui de a cocleala. Iar apoi la foc constant separam capul si coada cu ajutorul termometrului si densimetrului. Dupa care fierbeam tuica a doua oara ca sa facem palinca.
Bihor, de prune sau mere.
corbex
Idem in Muscel. Cazanul se fierbe intii cu apa. Fruntea se foloseste la frectii si la pirlit tuleiele de la gainile taiate. O singura distilare, ca se pierde gustul si aroma de pruna. Ce stiu drojdierii! 04.gif
Victorine
Cate locuri atatea obiceiuri. Pe unde zic eu, mergeau oamenii dimineata la 6 la coasa cu cate o jumate de palinca si cand o terminau faceau pauza sa manance. Si brazdele ieseau drepte, nu ca pisatul boului, sa ne-ntelegem!
corbex
Cu coasa e la fel si la noi. Cre ca la voi o distileaza de doo ori ca n-are lumea butoaie destule. Or fi fiind scumpe. rolleyes.gif
Cosstel
QUOTE(Victorine @ 12 Feb 2017, 07:35)
Fara suparare, n-am nimic cu originile tale.
*


Ufff mi-am luat de-o grija sleep.gif


QUOTE
Reputatia aia vine de undeva, ce zici? ☺

pai amu ce sa zic, faptele ale sint nu pot sa le contest dar ... pentru mine cine face asemnea informatii spune mai multe despre el decit ca-n vaxlui ...
una-i sa privesti prin lupa localnicii din zona, care sigur nu sint toti usa de biserica, si alta-i cind pentru altii folosesti ochelarii de la ultima eclipsa de soare
D-zeu a avut grija in toate aspectele vietii icon_mrgreen.gif


QUOTE
Ma refeream la compusii din capul de distilare, dati de componentele cele mai volatile - aldehide, cetone, esteri.

Ei se pare ca chiar discut cu cineva in tema despre procesul de distilare. Ceva cunostinte mai detin si eu. Atunci hai sa ne intindem un pic.
Compusii toxici din capul de distilare, nu ii includ pe cei datorati instalatiei cu care se lucreaza, sint dupa parerea mea, alcoolul metilic, ceva aldehide si probabil una sau doua cetone.
Cantitatile rezultate in urma fermentarii sint sub pragul de o fi considerate o otrava, ma refer la vinuri, insa in urma distilarii concentratia lor creste dar nu cit sa te otravesti pentru un produs final de 40% concentratie
Alcoolul metilic distila pe la 64*, alcoolul etilic pe la 79* iar apa pe la 100*. Prin urmare primul care vrea sa paraseasca incinta e metilicul ce mai antreneaza dupa el ceva componente cu o volatilitate apropiata, insa culmea e ca etilicul se gaseste in concentratia cea mai mare in capul de distilat. Daca te apuci sa bei cap de distilat sigur nu e bine, nu mori, dar daca ai placeri sa te intoxici cu asa ceva e placerea omului, de preferat sa se renunte la fractia asta
Si pina la urma ce tot vreau sa zic?
Pai gustul, mirosul produsului final este dat tocmai de acesti compusi, esteri, eteri, uleiuri extrase de alcool, ce sint antrenate pe parcursul distilarii dar mai ales la finalul ei.
Daca eu dintr-un elan creator tocmai pe astea le retez, voi fi fericitul posesor de alcol eltilic cu urme din compusii enumerati siliti de fenomenul de antrenare sa ajunga hat departe.
Iar prin distilarea de-a doua e chiar durere, dupa parerea mea Dar vad ca se practica

Si acum din proprie experienta intr-ale distilarii.
De fiecare data distilarea mi-a pornit la 82*, la inceput am dat deoparte acel cap de distilare ce a ajuns lichid de parbriz insa dupa aia l-am ignorat. Se pare ca o sa mor din acest motiv wacko.gif
Ultimile distilari le-am oprit la 98* iar produsul final era de peste 50% alcool, aromat, gust bun dupa parerea mea
Am incercat sa obtin alcool neutru pentru vizinate si alte produse de alt gen. Nu mi-a tinut figura desi am dat deoparte fruntea, am redistilat de 4 ori si de fiecare data diluind cu apa. Nu mi-a tinut figura si pace.

In concluzie, nu m-as repezi in fractiile de inceput si final sa le elimin, au si ele scopul lor insa fiecare procedeaza dupa cum crede de cuvinta.
Asa ca si cei din vaxlui, ca mine, sper sa li se ingaduie sa fie mai relaxati in privinta asta

PS. materia prima plus conditiile in care are loc fermentarea contribuie cu cel putin 75% in succesul obtinerii unui produs final de calitate.
Bicicleta galbena
Nu vrei sa-mi trimiteti si mie niste mostre spre analiza?!? alcoholic.gif

Victorine
Ai dreptate in tot ce-ai scris mai sus. Tocmai de-aia unii recolteaza cu ingaduinta din cap si din coada de distilare, pentru aroma specifica. Oricum, nu stiu pe nimeni sa fi orbit de la tuica sau palinca, in schimb de la metanolul de la sarbi sau de la Solventul vandut sub titlu de alcool etilic sunt cateva cazuri in zona...
Cosstel
QUOTE(Bicicleta galbena @ 12 Feb 2017, 09:49)
Nu vrei sa-mi trimiteti si mie niste mostre spre analiza?!?  alcoholic.gif
*


am referinte bune de la radian, tot pe aici dar mai in urma biggrin.gif
de trimis ar fi prea complicat pentru mine dar daca apare ocazia nu ma dau in laturi

aaaa dar stai tu esti tefelist, iti rezerv una cu portie dubla de capete laugh.gif
radian
Rachiul lui Cosstel este din categoria Premium!

QUOTE(Cosstel @ 12 Feb 2017, 10:43)
... Ceva cunostinte mai detin si eu. Atunci hai sa ne intindem un pic...
*



Ete na, se apucara inginerii chimisti de filozofia tuicii. biggrin.gif
Bicicleta galbena
QUOTE(Cosstel @ 12 Feb 2017, 11:02)
iti rezerv una cu portie dubla de capete  laugh.gif
*


lasa ca nu mor de mana ta biggrin.gif , ne vedem la urmatoarea ta cursa, iti fac poze (tot mi-am luat aparat foto! biggrin.gif )


maho
QUOTE(radian @ 12 Feb 2017, 10:18)
Rachiul lui Cosstel este din categoria Premium!

Dragos e cu crezutu', altii cu cercetatu'. smile.gif
Chestia cu cocleala e ca la unele "agregate" (serpentina, de exemplu) e mai greu sa cureti bine instalatia inainte de utilizare, dar la altele nu: la soacra-mea nu se lucreaza cu serpentina pt. racire, ci e un cilindru de vreo 15 cm diametru, care se curata f. usor. Cazanul la fel, se curata temeinic si inainte si dupa utilizare, dar "fruntea" nu se arunca, se amesteca cu ce curge dupa; per total, iese amestecul la vreo ~ 38. Inca stau bine cu vederea...
corbex
Fermentatia se face in butii. La un anumit stadiu al fermentatiei acestea se acopera cu un material textil, pentru a impiedica alcoolul sa ia drumul lumii libere. O butie e o chieste de lemn cu doage si cercuri, inalta de 2,5-3 m, de forma usor tronconica. In ardeal butia e cam ca o femeie de 50 de ani.
radian
QUOTE(corbex @ 12 Feb 2017, 13:04)
... In ardeal butia e cam ca o femeie de 50 de ani.
*




Te spun la Clara. Sa vezi ce ti-o incasezi data viitoare. mad.gif
Dan73
QUOTE(radian @ 10 Feb 2017, 12:21)
Am fost de curand la niste rude in Gorj si am primit un litru de palinca de 70 grade. Nu e specifica Gorjului...  biggrin.gif  Acuma ca are sau nu 70 grade cum zice unchiul-meu nu stiu ca n-am masurat-o dar in orice caz e "fierbinte" tare.

Cum as putea s-o mai "imblanzesc" putin? Sa pun apa in ea, nu, ca-mi bat joc de palinca. Visinata, afinata, etc. nu, ca nu-mi plac chestiile dulci.

O varianta ar fi sa mai caut 1, 2 l de tuica mai slaba si sa le amestec. Alte solutii?
*



Pune apa chioara...apa slab mineralizata. De la un prieten care se ocupa (iar eu ii apreciez rezultatele muncii wub.gif ) stiu ca fix asa ii iese dupa a doua distilare, la 70 grade. O face dupa carte, la propriu..si-a luat o carte frantuzeasca despre fabricarea distilatelor. Ca sa nu ii schimbe gustul el distileaza cu cazanul apa pe care o amesteca in palinca.
Tuica se tulbura daca torni apa multa dintr-o data si la temperatura diferita. Deci torni incet si nu o scazi sub 45, ceea ce nu cred ca e cazul, daca ma uit la postarile dumneatale rolleyes.gif
Han Solo
Oricine știe că palinca se diluează cel mai bine cu suc gastric.

Da' nah... Ungur, ce sa ceri dry.gif
corbex
Nu stiu daca aveti dreptate. Ma duc la sticla sa verific. Baia Mare, 60°
maho
Canicula-n toata regula.
Dan73
Din productia 2016 rolleyes.gif
[attachmentid=1628054660]
Fisa tehnica:
merlot 80%, cabernet 20%
podgorie Cernatesti, Buzau
280 m alt.
expunere SE
vie batrana (50 ani)
productie mica
14.5 concetratie de alcohol
fermentatie lenta
demisec
face dintii albastri -> beaucoup de polyphenols
mandru.gif

Partea proasta e ca nu am decat 100 litri. Nu imi ajunge sad.gif
yoncv
Poza e miscata. Iti tremura mana cand ai facut-o smile.gif Cat ai degustat inainte?
Dan73
E taman pe dos. Lipsa de alcool produce oarece tremurat. biggrin.gif
In seara asta am degustat 500 ml...peste norma blush.gif
DragosP
Adică, în total?
AR-18-MOS
500ml beau tuica din aia de care a primit Radian, ca sa ma incalzesc.
radian
QUOTE(AR-18-MOS @ 15 Feb 2017, 00:53)
500ml beau tuica din aia de care a primit Radian, ca sa ma incalzesc.
*



Mai viteazule. Inca n-am gasit solutia optima asa ca nu m-am atins inca de ea. Dar, o donez toata. Daca bei tu 1/2 de kil de palinca de 70 grade (intr-o singura sesiune) coma alcoolica iti scrie pe frunte.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.