QUOTE(Victorine @ 12 Feb 2017, 07:35)
Fara suparare, n-am nimic cu originile tale.
Ufff mi-am luat de-o grija
QUOTE
Reputatia aia vine de undeva, ce zici? ☺
pai amu ce sa zic, faptele ale sint nu pot sa le contest dar ... pentru mine cine face asemnea informatii spune mai multe despre el decit ca-n vaxlui ...
una-i sa privesti prin lupa localnicii din zona, care sigur nu sint toti usa de biserica, si alta-i cind pentru altii folosesti ochelarii de la ultima eclipsa de soare
D-zeu a avut grija in toate aspectele vietii
QUOTE
Ma refeream la compusii din capul de distilare, dati de componentele cele mai volatile - aldehide, cetone, esteri.
Ei se pare ca chiar discut cu cineva in tema despre procesul de distilare. Ceva cunostinte mai detin si eu. Atunci hai sa ne intindem un pic.
Compusii toxici din capul de distilare, nu ii includ pe cei datorati instalatiei cu care se lucreaza, sint dupa parerea mea, alcoolul metilic, ceva aldehide si probabil una sau doua cetone.
Cantitatile rezultate in urma fermentarii sint sub pragul de o fi considerate o otrava, ma refer la vinuri, insa in urma distilarii concentratia lor creste dar nu cit sa te otravesti pentru un produs final de 40% concentratie
Alcoolul metilic distila pe la 64*, alcoolul etilic pe la 79* iar apa pe la 100*. Prin urmare primul care vrea sa paraseasca incinta e metilicul ce mai antreneaza dupa el ceva componente cu o volatilitate apropiata, insa culmea e ca etilicul se gaseste in concentratia cea mai mare in capul de distilat. Daca te apuci sa bei cap de distilat sigur nu e bine, nu mori, dar daca ai placeri sa te intoxici cu asa ceva e placerea omului, de preferat sa se renunte la fractia asta
Si pina la urma ce tot vreau sa zic?
Pai gustul, mirosul produsului final este dat tocmai de acesti compusi, esteri, eteri, uleiuri extrase de alcool, ce sint antrenate pe parcursul distilarii dar mai ales la finalul ei.
Daca eu dintr-un elan creator tocmai pe astea le retez, voi fi fericitul posesor de alcol eltilic cu urme din compusii enumerati siliti de fenomenul de antrenare sa ajunga hat departe.
Iar prin distilarea de-a doua e chiar durere, dupa parerea mea Dar vad ca se practica
Si acum din proprie experienta intr-ale distilarii.
De fiecare data distilarea mi-a pornit la 82*, la inceput am dat deoparte acel cap de distilare ce a ajuns lichid de parbriz insa dupa aia l-am ignorat. Se pare ca o sa mor din acest motiv
Ultimile distilari le-am oprit la 98* iar produsul final era de peste 50% alcool, aromat, gust bun dupa parerea mea
Am incercat sa obtin alcool neutru pentru vizinate si alte produse de alt gen. Nu mi-a tinut figura desi am dat deoparte fruntea, am redistilat de 4 ori si de fiecare data diluind cu apa. Nu mi-a tinut figura si pace.
In concluzie, nu m-as repezi in fractiile de inceput si final sa le elimin, au si ele scopul lor insa fiecare procedeaza dupa cum crede de cuvinta.
Asa ca si cei din vaxlui, ca mine, sper sa li se ingaduie sa fie mai relaxati in privinta asta
PS. materia prima plus conditiile in care are loc fermentarea contribuie cu cel putin 75% in succesul obtinerii unui produs final de calitate.