Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: economisire - prima de la stat 25%
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Zona Financiara
b76bgaarh
Salutare.

care e treaba cu planul de economisire in care statul iti da o prima de 25% si banca dobanda 3%.

a facut cineva un calcul comparativ cu un depozit la termen?
Smiley
vezi ca in sistemul "banca pentur locuinte" (presupun ca la asta te referi) si si niste comisioane babane.
b76bgaarh
pai asta vreau sa aflu.
ce diferenta este intre un depozit si oferta asta de economisire. pana acum ai un comision de administrare de 28 lei pe an, plus o deschidere de vreo 600 de lei ce reprezinta 1 % din valoarea contractuala.

ce nu imi place din start ca trebuie sa stai 5 ani.
litza
Citisem pe un alt site ca unii au scos deja banii economisiti si inca aveau contul deschis ca asteptau prima de la stat pe 2011.

Bancile il promiveaza ca incaseaza comision la inceput, platesc dobanda minuscula (2-3 % habar n-am cat e acum) si tin banii oamenilor blocati mult timp.

Prima aia de la stat e limitata la max 250 EUR/persoana/an, lucru pe care nu toti functionarii ti-l spun la ghiseu. Deci daca pui mai mult de 1000 EUR/an, ii pui degeaba. Deci sa zicem ca merita sa pui un 90 EUR/luna, dar mai mult nu. Evident ca la banca o sa primesti recomandarea sa faci un cont pe numele tau, unul sotiei, catelului, etc...
DMP
Cum ai precizat, pentru a beneficia de prima anuala de la stat fara a mai derula si faza de creditare, trebuie sa ai minim 5 ani de contract in care sa nu fi efectuat retrageri totale sau partiale din sumele economisite in cadrul contractului.
E o perioada pe care iti asumi riscul unei modificari a legislatiei referitoare la prima de la stat.

Posibil sa existe si un comision de administrare cont curent.
Smiley
QUOTE(b76bgaarh @ 21 Nov 2012, 18:13)
ce diferenta este intre un depozit si oferta asta de economisire. pana acum ai un comision de administrare de 28 lei pe an, plus o deschidere de vreo 600 de lei ce reprezinta 1 % din valoarea contractuala.
*acum cativa ani sistemul asta era o mare teapa, rezultand dobanzi mult mai mici decat la depozite. la cat au scazut acum dobanzile la depozite, e posibil sa fi devenit atractiv.
vezi ca majoritatea percept comision dintr-o suma care include atat banii depusi de tine cat si un eventual credit pe care-l poti lua dupa cei 5 ani.
b76bgaarh
pai am scris 1% valoare contractuala. suma de 600 iese iese pt maximum de 1000 euro pe an, plus posibilul credit.

revin, nu a facut nimeni un calcul sa vada daca iesi mai bine sau mai rau decat cu depozite pe x luni/an?
Smiley
daca nu iei in calcul comisioanele si mergi pe varianta cu 1000 de euro depusi in fiecare an la final o sa ai echivalentul unui depozit cu dobanda de 12% (acum dobanzile la lei sunt pe la 6-7%)

daca scazi comisioanele si iei in calcul si intarzierile cu care statul plateste prima aia, ajungi pe la 8%, deci cam ca un depozit normal
b76bgaarh
asa, merci.

tot intreband am aflat o chestie ciudata. creditul ala care este atasat trebuie luat, nu e optional.

deci pas.
Smiley
daca te atrage produsul asta, intereseaza-te si la altii, din ce stiu eu creditul nu e obligatoriu. sau daca e poti face unul foarte mic (10-20 euro, pe 7-8 ani smile.gif )

eu unul nu l-as recomanda pentru ca sunt prea multe batai de cap si elemente de risc: comisionul platit la inceput, termenul foarte mare in care nu poti umbla la bani, elementul principal care-l face atractiv (prima de la stat) se da cu intarziere si poate fi oricand eliminat....
aleksanders
@arhi
depozitul asta merita cum spunea si cineva mai sus - depui 1000 de euro pe an la care primesti dobanda de 3% plus cei 250 euro prima de la stat - pana aici e totul relativ - totul se pune in balanta si este sau nu mai avantajos decat un depozit normal -- dar mai exista si varinata ca dupa cei 5 ani de depuneri tu sa poti obtine un credit care sa fie egal ca suma cu cat ai economisit tu in cei 5 ani si la o dobanda nu mai mare de 3% (adica cat ai primit tu) - eu aici vad singurul avantaj - bafta
St
Nu esti obligat sa iei creditul. Dupa 3 ani te poti retrage, insa esti obloigat sa folosesti sumene in scop locativ. Dupa 5 ani de zile poti face ce vrei cu banii respectivi.

Asta in conditiile actualei legislatii, daca se schimba regulile in cei 3-5 ani...
gotty
Te poti retrage chiar dupa 18 luni dar ai termen pana la 24 luni sa aduci documente justificative pentru banii respectivi din domeniul locativ.

Nu conteaza momentul sau intarzierea in care statul plateste cei 25%,ei sunt capitalizati oricum.
St
Poti detalia cu cei 25% capitalizati?
SandelBS
Azi am fost sunat pt a 3 a oara de cei de la BCR pt acest produs. De 3 ori mi-au spus ca vrea sa stabilim o intalnire, eu la fel ca nu pot si sa imi trimita un e-mail, acelasi monolog ca informatiile sunt reci (cand aud acelasi termen de la persoane respective ins ca au ceva invatat pe derost si ma deranjeaza enorm) si tot tre sa ne intalnim si nici e-mail nu am primit. Daca ma mai suna o sa le zic de 3 ori sa se duca undeva.

Din ce ziceti voi, daca depun 1000 EUR pe an, dobanda 3% asta ar insemna aproape 5500 EUR doar principal + dobanda la care se adauga prima aia de la stat de 250 EUR, Adica sa scot 6750 EUR peste 5 ani (35% profit)? Cam mult si mi se pare nerealist. Ca poti obtine un credit cu 3% maxim dobanda peste economisire mi se pare o prostie, totusi 5 ani in conditiile actuale e cam periculos sa te gandesti pe un asa orizont de timp, poti fi tu si Greenspan, tot ti-o vei lua in bot la un moment dat.

Sunt alte cai prin care pot investi ceva mai sigur si cu niste castiguri ceva mai mari. singura investie in care am incredere in momentul de fata e aurul, insa nu sunt de neglijat nici celelalte instrumente.

draculafly
problema la aceasta varianta de economisire este ca " statul" iti vireaza foarte tarziu "prima de la stat"... e vorba de ani intarziere!!!! banca iti ia in secunda 1 comisionul si tu o sa astepti multi ani prima iar in acest timp ramai cu banii blocati si prima ti-o da doar in primul an dupa care adio, stai cu banii la ei pe degeaba!
aleksanders
@dracula - tu vorbesti din propria experienta? pentru ca ceea ce spui este foarte eronat - prima de stat nu are nicio intarziere - vine la fiecare sfarsit sau inceput de an - de unde ai scos tu faza cu ani de intarziere - doar ca se vorbeste de stat sau ca asa iti suna tie bine?!!
Smiley
sigur, vine exact la timp. poti sa-ti reglezi ceasul dupa ea.

QUOTE
Prima de la stat aferenta contractelor de economisire-creditare trebuie virata in contul clientilor in cel mult 60 de zile ale din momentul depunerii cererii de catre bancile specializate. Cererea se poate depune incepand cu luna ianuarie a anului urmator celui in care s-au realizat economiile. ..............
Astfel, prima de la stat nu a mai fost platita la termen in ultimii 2 ani, situatie fiind motivata in special de lipsa fondurilor necesare in cadrul ministerului de resort. Mai exact, pentru economiile realizate in 2010, prima de la stat .............in prezent sa ajunga sa fie virata in proportie de 95% catre bancile pentru locuinte. ..........
Pentru economiile realizate in 2011, sumele aferente primei de la stat ar fi trebuit transmise pana in martie 2012..............pana la momentul actual nu a fost realizat niciun fel de transfer in acest sens ..........

de aici: http://www.conso.ro/economisire-creditare/...entru-anul-2011

articol din 26 iulie 2012. unii (5%) inca isi mai asteapta prima de pe 2010, dar nimeni n-a primit banii pe 2011.
draculafly
unii inca mai cred povestile consilierilor de la banca! nu am avut o astfel de experienta pentru ca m-am documentat inainte sa musc momeala, cu toate ca era cat pe-aci. Suna bine 25%, nu? la absolut toate bancile pentru locuinte, brd, raifeisen, bcr sunt intarzieri mari la incasarea "primei de la stat"! Documenteaza-te e plin netul de informatii si "experiente" !
Anamaria12
Pt mai multe detalii sunati la 0761.24.36.12.
O seara placuta!
corbex
La numarul asta se platesc despagubirile pentru intirzieri?

BCR sacs!
Anamaria12
Atat BCR Bpl cat si Raiffeisen Bpl nu au nici o vina pt intarzierea primei de stat, ci doar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului; este important ca, chiar daca aceasta Prima intarzie asta nu inseamna ca nu se vireaza in cursul anului.

http://www.mdrt.ro/lucrari-publice/program...sistem-colectiv
corbex
Banii pe care eu ii pastrez la BCR, ii foloseste BCR-ul. Deci sa-mi dea ei prima, urmind a se deconta, cind au chef si timp, cu statul. Nu statul ia dobinda pentru rularea banilor mei.
A propos, mai exista dobinda aia holywoodiana de 0,1o % pe an la BCR? rolleyes.gif
Anamaria12
hmmm n-am auzit de dobanda asta asa de mica la nici un depozit! ....
e de 3% pe an (cu capitalizare) la BCR dupa impozitare 2.52% pe an wink.gif
iar la Raifeisen 1.5% pe an (fara capitalizare) dupa impozitare 1.26%
corbex
E vorba de minareala aia de cont "Zimbet". La asa dobinda as zimbi si eu, daca as fi banca.
Smiley
QUOTE(Anamaria12 @ 17 Mar 2013, 22:13)
Atat BCR Bpl cat si Raiffeisen Bpl nu au nici o vina pt intarzierea primei de stat........
*si in plus au si avertizat de la inceput potentialii clienti de problema asta, nu-i asa?
Anamaria12
da, au spus ca sunt intarzieri wink.gif
St
QUOTE(corbex @ 17 Mar 2013, 22:26)
Banii pe care eu ii pastrez la BCR, ii foloseste BCR-ul. Deci sa-mi dea ei prima, urmind a se deconta, cind au chef si timp, cu statul. Nu statul ia dobinda pentru rularea banilor mei.
A propos, mai exista dobinda aia holywoodiana de 0,1o % pe an la BCR? rolleyes.gif
*Banii ii depui la subsidiara BCR BpL si ii foloseste subsidiara BCR BpL nu BCR - banca mama.

0.1% e dobanda la un cont curent, ia vezi cate banci ofera mai mult de atat la un cont curent wink.gif

Btw, la plati de peste 1500 ron/luna cu cardul, bcr parca plateste 4% dobanda la cont curent.
GeorgianaIstrate
QUOTE(Anamaria12 @ 18 Mar 2013, 21:03)
da, au spus ca sunt intarzieri wink.gif
*


tocmai de asta este mai bine sa alegi un depozit, sunt banci care dau la euro si 4,7% pe o perioada ceva mai lunga
chiar daca nu depind de ce de la BCR BPL intarzierile, este doar un semn ca produsul nu merita, dupa parerea mea
VladSoare
QUOTE(St @ 18 Mar 2013, 22:27)
0.1% e dobanda la un cont curent, ia vezi cate banci ofera mai mult de atat la un cont curent wink.gif
*


La ING e 2% la conturile Cont'Rol (dar din cîte știu nu se mai deschid Cont'Rol acum, le mai au doar cei care au apucat deja să-și facă) și 4% la conturile de economii (care sînt tot ca niște conturi curente, adică poți umbla la ele oricînd, nu-s ca depozitele).
Smiley
QUOTE(VladSoare @ 19 Mar 2013, 12:28)
La ING e 2% la conturile Cont'Rol ....................
*deocamdata smile.gif
ia uite ce mail am primit eu:
QUOTE
Va informam ca incepand cu data de 10 aprilie 2013, dobanda pentru conturile curente in lei ING Cont’ROL, Cont’ROL Student si cont curent in lei va fi 0.

cifra aia de la sfarsitul citatului este 0 (zero).
VladSoare
Nu știam, eu n-am primit încă. Ei cam vor să scape de conturile Cont'Rol și probabil că tăierea dobînzii se vrea o motivație în plus pentru clienți, să renunțe la ele... nedumerire.gif
În orice caz, rămîne ăla de economii cu 4% (deocamdată), iar pe de altă parte ING măcar nu-și face reclamă cu "extraordinara" dobîndă de 0% la Cont'Rol, așa cum își face BCR-ul cu 0,1% la Zîmbet. tongue.gif
yuly_megan
Hmm eu am contul la BCR din 2012 pana acum 04.2014 nu am primit decat prima transa de la stat pentru anul 2012 si anume de 5 lei mai trebuie sa aspet sa imi vireze si cele 2-3 transe ramase pentru 2012 . Deja m-am saturat am bagat 3000 E in cont si am mai putin soldul de 3000 E . Cea mai mare teapa posibila cu prima de stat de 250 E astepti 20 ani pana iii iei .
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.