Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: nelamurire rca
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Asigurari si Daune Auto
cosmint26
Salut,
pentru o masina care am cumparat-o, pe talon scrie instrainat catre ..mine... la data de ,,, , masina nu se poate inmatricula la politie pe numele meu din cauza neclaritatii taxei de poluare(masina nu o are platita, si nu vreau sa o platesc pt ca sigur se va scoate in scurt timp)
Rca-ul vechiului proprietar expira in scurt timp, cum trebuie sa fac rca-ul? Pe numele proprietarului din talon ( e vreo problema ca scrie instrainat?) sau pe numele meu (desi ar fi cam ciudat, masina nu e pe numele meu in talon).


Rca-urile care se fac "pt inmatriculare" sunt valabile doar dupa ce inmatriculezi masina la politie (atunci cand devii proprietar si in talon)sau imediat dupa ce le faci?

Masina este deja inscrisa pe numele meu la financiar, dar la politie va mai ramane o perioada pe vechiul talon.
brutus1789
Salut,
Din câte știu, RCA-urile pentru înmatriculare sunt valabile, din data care este înscrisă pe poliță.
Singura deosebire față de cele «normale» este că nu va conține nr. de înmatriculare, ci doar serie șașiu/CIV.
Cel mai bine întreabă la un broker sau societate de asigurări, ca să nu ai probleme.
espacern
RCA se face pe numele cumparatorului in vederea inmatricularii-fara nr.de inmatriculare doar cu serie de caroserie.
Nu cred ca poti sa circuli cu un asa RCA poate doar dupa atribuirea numarului de inmatriculare pe numele cumparatorului.
Chiar daca pe talon este numele vanzatorului exista un CVC semnat de cumparator care atesta schimbul de proprietate.....deci termen legal dela data instrainarii de 1 luna de circulat asa in situatia asta.

@+
AMZ
In polita RCA de 6 sau 12 luni se trece nr.de inmatriculare actual ce este pe masina si restul (numele tau, al noului proprietar..serie de sasiu samd.), altfel nu poti face polita, fara nr.de inmatriculare sunt doar politele emise pentru auto aduse de afara sau cele radiate din RO pt.30 de zile in vederea inmatriculari (pt.nr.provizorii), *** editat de moderator ***
Shush
Si atunci de ce la inmatriculare iti cere politia RCA valabil pe minim 6 luni ? smile.gif
Se face RCA fara numar de inmatriculare, pe seria masinii ...
Sudsemnatu
eu cand am facut RCA pe 6 luni, in vederea inmatricularii, mi-a zis tipa aia ca RCA e valabil o luna, daca nu imi trec masina pe numele meu. Cu alte cuvinte, daca in prima luna nu inmatriculam masina, pierdeam celelalte 5 luni. Acum ca m-a mintit...
Merced
Nu te-a mintit. Daca nu ti-o treci pe numele tau si mergi asa in continuare, faci accident dupa patru luni, RCA-ul ala nu cred ca acopera nimic.
Am mers si eu asa cu fosta rabla, da' pe riscu' meu. Ce-i drept, am aflat chiar cand am facut a doua oara pe sase luni, fara serie, asigurare, pana atunci nu eram chiar sigur ce si cum.
razvan_smart
Fiindca sunt intr-o belea asemanatoare, uite ca am gasit raspunsul:

Acestea sunt prevederile stabilite de Ordinul CSA nr. 14/2011 pentru asigurarea RCA emisa in vederea inmatricularii:

Art. 19. - Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata:
a) anual ori semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, dupa caz;
cool.gif pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu;
c) pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 15 luni;
d) pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania;
e) pe perioade de cate o luna, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in state terte, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania.


Art. 29. — (1) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
(...)

c) din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.
(2) In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar. In cazul in care noul
proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau.


cosmint26
Sincer nu prea sunt lamurit deloc sad.gif.

Am trimis email la csa (banuiesc ca ei ma pot lamuri cel mai bine), dar niciun raspuns desi am trimis de cateva zile;

Am 2 variante;
- fac pe numele proprietarului din talon; daca fac asa sigur cu politia nu am probleme, dar sa nu cumva sa nu despagubeasca daca oi lovi pe cineva daca vad pe spatele talonului ca masina e instrainata;

- fac pe numele meu (pt inmatriculare), poate in 6 luni scot astia si taxa, deci imi va fi bun cand o sa o inmatriculez dar mi-e sa nu cumva sa fie valabil doar DUPA ce inmatriculez masina si devin proprietar si in talon.
Plus ca in felul asta pot sa atrag si politistii ca masina a fost instrainata(difera numele propr din rca de cel din acte), eu oricum sunt pasibil sa mi se ridice talonul pt ca nu am schimbat talonul in 30 de zile. La un control nu le voi arata talonul astfel ei nu au de unde sa stie ca masina a fost instrainata.
espacern
Alege varianta a 3=nu circula cu masina pana nu este in regula.
Mai gasesti un "organ" care te opreste si te sanctioneaza pentru conducerea unui vehicul....cu probleme.

@+
kosfunny
Masina ta ESTE INMATRICULATA IN ROMANIA ! Poti face RCA si pe numele tau in baza contractului de vanzare cumparare. Polita este valabila !
Fii atent ca in cazul in care te opreste Politia, ramai fara talon deoarece nu poti circula cu masina mai mult de o luna de la data instrainarii. Asta e problema de care trebuie sa iti faci griji !
Sudsemnatu
QUOTE(kosfunny @ 10 Jan 2013, 21:15)
ramai fara talon deoarece nu poti circula cu masina mai mult de o luna de la data instrainarii.
*unde scrie asta? eu stiam ca ai o luna ca sa o declari la financiar, sunt atatia care nu si-au facut actele pe numele lor, dupa ce au incheiat cvc
klaus
In art. 11 al. 4 din OUG:
QUOTE
(4) In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului
cosmint26
De problema cu talonul stiu, am gresit ca l-am lasat pe vanzator sa imi scrie, ba chiar eu i-am zis sa imi completeze. rusine mie ca nu stiam chestia asta; Daca nu era scris puteam circula ani de zile asa.
Dar nu le arat talonul daca ma opresc si ma rog de ei sa ma ierte de amenda pt acte, eventual le arat o copie de pe fatza talonului etc smile.gif)


Pe mine ma interesa cum sta treaba cu rca-ul. Am sa il fac pe numele meu, pe seria de sasiu (as vrea sa schimb numerele cand mi-o voi inmatricula,,, cine stie cand).
espacern
Cum adica ai gresit ca l-ai lasat sa complecteze?
Daca nu este trecut cumparatorul pe spatele talonului nu se poate face operatiunea de radiere din evidenta financiara.
La orice contraventie de parcare/viteza/rovignieta insotita de foto tot vanzatorul ar fii responsabil daca nu ar avea actul de radiere sa conteste....intelegi?


@+
klaus
Si atunci contractul de V/C de ce se mai intocmeste daca doar mentiunea aia de pe talon ar putea avea putere doveditoare a vanzarii?
Mi se pare totusi ca in dreptul roman contractul de V/C este actul recunoscut ca act de transfer al proprietatii, nu o bazaconie de mentiune de pe talon.
Si in plus, legislatia nu prevede nicaieri obligativitatea completarii acelei rubrici de pe talon...
espacern
QUOTE(cosmint26 @ 10 Jan 2013, 06:50)
Masina este deja inscrisa pe numele meu la financiar, dar la politie va mai ramane o perioada pe vechiul talon.

La directia financiara ai depus niste acte printre care si copie dupa CVC semnat si datat.
Ai termen 1 luna de la data vanzarii sa transcrii masina dupa care daca nu ai facut asta NU MAI CIRCULI CU MASINA.....cu sau fara RCA/ITP/Etc.

@+
cosmint26
Inscrierea/radierea de la financiar nu are nicio treaba cu inscrierea/radierea de la politie.

Insa asa este,conform articolul din oug postata de klaus, legal sunt 30 de zile de la data de la care mi-a fost instrainata masina (data care scrie pe talon, nu de cand am luat-o in evidenta).
Daca nu fac asta, este contraventie si se sanctioneaza cu amenda plus ridicarea talonului. Daca politistul nu vede talonul nu are de unde sa stie ca masina a fost instrainata smile.gif.
Masina nu este radiata!!!

Puteam sa evit situatia asta daca nu era scris. Scriam cu 5 minute inainte sa prezint talonul la inmatriculari cand ma duceam sa il schimb.
espacern
Cum adica nu este radiata?
O declari la directia financiara si platesti pentru ea si plateste si fostul ca nu este radiata?
Asa crezi tu ca merge treaba cu autoritatile....te inseli!
Masina este acum A TA in acte sigur!
In caz de accident ti-ai pus intrebarea ce se intampla(chiar daca nu este vina ta)ca poate asiguratorul nu accepta situatia ta"cenusie"?

@+
cosmint26
Masinile nu se mai radiaza de la politie de cativa ani buni (2005-2006). Se radiaza decat financiar.

Fostul proprietar a radiat-o de la impozitul lui in momentul in care mi-a dat certificatul fiscal.
La politie se radiaza doar daca o o casezi, exporti etc.

Ca fapt divers daca eu nu o inscriam puteam sa merg si 5 ani fara sa platesc impozit la ea! Singurul dezavantaj era ca nu aveam ce fiscal sa ii dau cumparatului. Asta e o metoda f lejera de a fenta impozitul auto. Tu crezi ca lumea plateste 50 de milioane pt masini din alea mai vechi, a caror valoare este de 2000-3000eur? Pur si simplu se vand din mana in mana fara sa mai inscrie cineva masina. Nu ai vazut destui prin oras cu masini cu numere din alte judete?

Nelamurirea mea era legata doar de rca, atat smile.gif.
espacern
QUOTE(espacern @ 10 Jan 2013, 21:56)
radiere din evidenta financiara.

Asta am scris si eu mai sus.....nu am vorbit de Politie.
Intelege ca fiecare este responsabil pentru actele sale.
Vrei sa circuli cu o masina care nu este in regula poti sa o faci....dar nu poti sa zici ca nu ai stiut cum sta treaba.
Asigurarea aia pe care vrei sa o faci tu poate"trece"la un control in trafic dar ce faci daca esti implicat intr-un accident si cineva de la un birou decide pentru tine pe baza unor acte?
Acum asiguratorii se leaga de orice ca sa nu mai plateasca....chiar daca nu esti tu de vina.

Daca nu o declari la directia financiara te cauta ei....pe baza actelor depuse de vanzator la radiere.

@+
aleksanders
va raciti degeaba gura pe aici - omu nu vrea sa circule in regula- cauta doar portite sa fenteze legea - doar v-a relatat un fapt despre radieri - vad ca il stie f bine - pana maine probabil ca o sa fenteze si rca-ul
cosmint26
QUOTE(espacern @ 10 Jan 2013, 22:10)


Daca nu o declari la directia financiara te cauta ei....pe baza actelor depuse de vanzator la radiere.

@+
*
Masina este declarata la financiar, scrie in primul post.
Doar in talon nu este pe numele meu pt ca ar trebui sa platesc taxa de poluare pt a o transcrie si la politie!!
CGDBZ
Daca vrei sa fii in regula iti scoti nr. rosii(provizorii) , se da pe o luna si poti face de trei ori.
razvan_smart
Voi sunteti siguri ca iti ridica si talonul daca depasesti cele 30 de zile? Eu stiam doar ca vei primi o amenda administrativa de la finante, atata tot. Am fost oprit dupa ce am depasit 30 zile, cu RCA valabil pe numele fostului proprietar, mi s-a urat doar drum bun, desi mi s-a spus de organ cum ca sa nu uit ca o sa primesc 50 lei amenda la finante. Si asta chiar de 2 ori cu acelasi vehicul. In cazul meu, motocicleta.
cosmint26
QUOTE(aleksanders @ 10 Jan 2013, 22:16)
va raciti degeaba gura pe aici - omu nu vrea sa circule in regula- cauta doar portite sa fenteze legea - doar v-a relatat un fapt despre radieri - vad ca il stie f bine - pana maine probabil ca o sa fenteze si rca-ul
*


Incredibil acest post. Adica eu cer sfatul cuiva sa fiu 100% legal (nu ma pricep in domeniul asigurarilor nu este o rusine) si tu imi spui ca vreau sa fentez legea?
Cu ce vreau sa fentez legea?!
pff, oricum consider ca se poate inchide topicul.

multumesc celor care m-au indrumat corect.

Razvan_smart, cand te-a oprit aveai mentionat pe talon ca moto a fost instrainata? adica pe spatele talonului scria numele tau precum si data la care o achizitionasei?
Aici e vorba de sanctiuni date de politie. La financiar asa este, daca trec 30 de zile de la data contractului iti da 30 lei amenda. Eu am inscriso in primele 30 de zile.
aleksanders
100% legal inseamna sa iti treci numele tau pe talon- platesti taxa si restul - te crezi nedreptatit de valoarea taxei o recuperezi in instanta - pana te decizi sa faci lucrul asta orice combinatie folosesti poate fi o chestie ce o poate interpreta fiecare dupa bunul lui plac si uneori pasibil de amenzi - bafta
espacern
QUOTE(CGDBZ @ 10 Jan 2013, 23:17)
Daca vrei sa fii in regula iti scoti nr. rosii(provizorii) , se da pe o luna si poti face de trei ori.

Nu se mai elibereaza numere rosii pentru masinile care sunt deja inmatriculate in RO.
Sau la BZ e alta lege?

@+
adi_ar
Inchis la cererea initiatorului
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.