Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ciprul confisca banii din conturi.
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
kxz
Membrii zonei euro a ajuns sambata la un acord pentru acordarea unui ajutor financiar Ciprului in valoare de 10 miliarde de euro, insa a cerut in schimb ca statul sa retina pana la 10% din banii depusi in bancile cipriote, in pofida riscului de a provoca un exod al banilor din tara, informeaza Reuters.
Taxa pusa pe depozitele bancare - stabilita la 9,9% pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro si la 6,7% pentru depozitele sub acest nivel - va intra in vigoare marti, bancile fiind inchise luni.

http://www.zf.ro/business-international/te...ancare-10671377

Cine a apucat sa mai gaseasca bani in bancomat, a mai redus din paguba. In rest bancile s-au inchis si, la fel, sistemele de internet banking.
De acum un precedent exista, ce/cine e urmatorul?
george_scala_2004
precedentul nu e cipru ci...italia in 1992! a urmat apoi argentina in 2001...

http://www.riscograma.ro/7589/scoateti-va-...a-banca-repede/

la noi nu e cazul...bnr vegheaza...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_b...le-cipriote.htm
corbex
Mai ramine paradisul fiscal din Insulele lui Thomas Hudson.
SandelBS
Asteptam aceasta veste. O sa fie misto maine pe burse , deja futures e pe minus destul.

Eu cred ca mai urmeaza si altele, Cipru e doar primul de pe lista. Eu as zice ca Olanda urmeaza.
VladSoare
Un precedent foarte periculos. Foarte, foarte periculos.
Nici un om normal la cap și cu ceva educație la activ n-ar trebui să se bucure de așa ceva.
DragosP
De acord.
Dar nici "paradisuri" fiscale n-ar trebui să existe.
corbex
Daca-mi oferi o explicatie plauzibila asupra motivului pentru care cineva-si duce banii in Cipru sau Bahamas, n-o sa ma bucur. Cind chiar marile banci isi trec miliarde de dolari pe acolo, ca pe urma sa vina si sa plinga pe umarul guvernelor sa fie scoase din kkt pe banii contribuabililor, ei bine, da-mi voie sa ma bucur foarte tare. Sa le mut mooma-n koor la evazionisti!
klaus
Astia din UE: niste jegosi nenorociti.
Tocmai ei care sunt cu propietatea in gura non-stop impun (nicidecum propun) niste masuri de "expropriere fara justa si prealabila despagubire". Este pur si simplu o infruptare a statului din avutul altora (privat).
Aia vor pe banii deponentilor (nu a vinovatilor!!!) sa "salveze" niste banci care au bagat disponibilul lor in titluri de stat grecesti (care valoreaza fix zero barat acum).
Si UE impune, ca la noi de altfel, o protectie deasupra legii a bancilor si transferul riscului si a raspunderii asupra deponentilor, care nu au alta vina decat ca au avut invcredere in profesionisti, respectiv banci.
UE incepe din c ein ce mai des sa calce in picioare valorile sale fundamentale, aici cu dreptul de proprietate, prin alte parti cu dreptul la libera circulatie sau cu dreptul democatic al votului etc.
E pe drumul cel bun...
kxz
QUOTE(DragosP @ 18 Mar 2013, 10:26)
De acord.
Dar nici "paradisuri" fiscale n-ar trebui să existe.
*nimeni nu poate opri o tara sa aiba impozite mai mici ca alta. de exemplu in bulgaria sunt mult mai mici decat la noi. paradis fiscal nu inseamna ca iti tii banii in conturi acolo, ci mai mult rulezi afacerile prin firme inregistrate acolo, pentru a plati mai putin impozite, in marea majoritate a cazurilor banii nici nu au de ce sa ajunga acolo.
si oricum, in cipru, 37% din banii din conturi sunt ale nerezidentilor, restul sunt ai cipriotilor. deci, practic, tot populatia locala e aia lovita.
corbex
In Bahamas, daca te duci cu un vagon de bani sa-i depui la banca, nu te intreaba nimeni de unde-i ai. Deci da!
La fel era in Elvetia anilor trecuti.
VladSoare
QUOTE(corbex @ 18 Mar 2013, 10:27)
Daca-mi oferi o explicatie plauzibila asupra motivului pentru care cineva-si duce banii in Cipru sau Bahamas, n-o sa ma bucur. Cind chiar marile banci isi trec miliarde de dolari pe acolo, ca pe urma sa vina si sa plinga pe umarul guvernelor sa fie scoase din kkt pe banii contribuabililor, ei bine, da-mi voie sa ma bucur foarte tare. Sa le mut mooma-n koor la evazionisti!
*


Poate pentru că ești cipriot. Sau pentru că muncești temporar în Cipru. Sau pentru că ești o firmă care are o filială în Cipru. N-a zis nimeni că se confiscă doar banii oligarhilor ruși. Se confiscă banii tuturor, fără discernămînt.

Dar problema nu se pune doar așa. Problema este alta. Problema este că dacă UE îi permite unui stat membru să se autoservească din conturi după cum are chef, de-acum încolo nu mai poți avea încredere în nimeni, nu poți să știi cînd te va lovi și pe tine. Dacă se permite furtul ăsta în Cipru, mîine se va permite și în Germania, Franța, România... Te bucuri pentru că le-o trage unor ruși, dar nu te gîndești că în felul ăsta se deschide un drum pentru ca orice stat membru să i-o tragă oricui, inclusiv ție.

E ca și cum poliția dă buzna înarmată în casa vecinului tău și îi împușcă fără discernămînt toată familia, iar tu te bucuri pentru că știi că vecinul e un mafiot. Da, bun, e mafiot, dar dacă i se permite poliției să asasineze orice presupus mafiot cînd are chef, nici tu nu vei mai fi în siguranță. Dacă i se permite statului să confiște banii oligarhilor după bunul plac, nici banii tăi nu vor mai fi în siguranță.
DragosP
@Kxz, acolo nu vorbim de impozite mai mici, ci de paradis fiscal, așa cum bine am spus.
@klaus: ai scris "UE incepe din c ein ce mai des sa calce". Ei bine, ai un "l" în plus!
vijelie
Eu am inteles ca in schimbul banilor se dau actiuni la bancile respective.
corbex
Si diploma de contribuabilul anului.

Am indoieli ca guvernul cipriot ar confisca si cei 63.75 euro depusi de mine din salariu si ramasi dupa ce am cheltuit restul pe cazare si mincare.
klaus
Pe mine ma intereseaza prea putin cat de mafioti sau evazionisti sunt aia din Cipru.
Pe mine ma framanta ca sunt in UE, iar UE adopta niste masuri care incalca dreptul de proprietate si aceste masuri se pot constitui oricand intr-un precedent.
Maine-poimaine orice stat din UE se va trezi ca da-o dracu de proprietate, sa se ia banii din depozite, sa se ia banii fondurilor de pensii, sa se lase doar cate o casa la cei care au mai multe, sa se lase doar cate o masina la familiile care au mai multe etc.
Cred ca nici Stalin nu a facut ce fac astia din UE acum. Sau daca a facut, inseamna ca UE se regaseste in acest moment intr-un club foarte select, nimic de zis.
Smiley
QUOTE(george_scala_2004 @ 17 Mar 2013, 09:55)
precedentul nu e cipru ci...italia in 1992! a urmat apoi argentina in 2001...
.........la noi nu e cazul.......
*


ce repede uita lumea smile.gif
in 1991 stolojan (pe atunci prim ministru) a decis nationalizarea valutei din banci. daca tin bine minte se referea doar la valuta persoanelor juridice (firme), dar oricum persoanele fizice nu prea aveau depozite in valuta prin '91.
Markos
QUOTE(DragosP @ 18 Mar 2013, 10:26)
Dar nici "paradisuri" fiscale n-ar trebui să existe.
*


Corect. Adica poa' sa existe, dar nu într-un stat membru UE, în care-si depoziteaza rusii miliardele.
DragosP
QUOTE(klaus @ 18 Mar 2013, 11:24)
Pe mine ma framanta ca sunt in UE, iar UE adopta niste masuri care incalca dreptul de proprietate si aceste masuri se pot constitui oricand intr-un precedent.
*


Pe de altă parte, noi cam uităm, sau am cam uitat ce înseamnă să trăiești într-o comunitate: bloc, stradă...UE.
Și ce înseamnă celula canceroasă. Dacă nu-i dai la cap repede, oricâtă chimio i-ai da în cap, ajungi să mori odată cu ea.
klaus
Pai sa-i dai la cap ... celulei canceroase.
Nu celulelor sanatoase.
De ce sa nu raspunda cu averile lor aia care au provocat situatia (bancile, managerii lor, oamenii politici) ci sa raspunda altii (in speta deponentii)?
DragosP
He, he.
SandelBS
QUOTE(VladSoare @ 18 Mar 2013, 09:56)

Nici un om normal la cap și cu ceva educație la activ n-ar trebui să se bucure de așa ceva.
*Depinde ce fel de educatie. Pentru una bursiera...eu am pariat pe scaderea bursei la nemti (ceea ce s-a si intamplat). Asadar depinde de context cand auzi pe cineva ca se bucura si te mai gandesti putin inainte de a face pe cineva anormal la cap.

Asta daca te refereai la "bucuria" mea.

N-are cum sa ajunga la Germania si Franta pentru ca d-acolo se da comanda.

Dar nu s-a aprobat inca. Sper sa se mai intinda vreo saptamana la negocieri.
corbex
@Klaus
Aici ai 100% dreptate, banuiesc ca se adopta calea cu cea mai mica rezistenta la modificarea legislatiei. Ce zici tu ar provoca o revolutie a gulerelor albe cu batalii de strada duse, in numele lor, de gulerele cenusii si negre.
Markos
Negocierea a fost scurta si dura: "noi va dam 10 miliarde, voi recuperati urgent 5 miliarde din sistemul bancar".

Ca efectul asupra burselor poate fi supernasol, asta-i partea a doua.
corbex
Observ aparitia unui mare paradox. Toti cei declarati ca fiind de stinga, devin brusc liberali cind vine vorba despre averile politicienilor si ale aoamenilor de afaceri imbogatiti ca aurmare a politicii duse de acesti politicieni. In timp ce eu, in acceasi chestiune, devin sting-extremist. Cum o fi posibil?
DragosP
Bădie, nu e chiar așa.
Sau nu se aplică taxarea la ABSOLUT TOATE conturile? nedumerire.gif
corbex
Pai n-a vazut nimeni textul incriminat. Batem toti cimpii pe baza stiriilor de esenta ProTV.
DragosP
Asta că_cam așa e.
Markos
QUOTE
Gigantul energetic rus Gazprom s-a oferit sa restructureze sectorul bancar cipriot in schimbul obtinerii dreptului de explorare a gazelor naturale de pe teritoriul cipriot, scrie presa elena. Potrivit unor surse, oferta ar fi fost respinsa. "Presedintele nu are de gand sa discute acest plan, deoarece el vrea o solutie care sa vina din partea UE", a declarat o sursa anonima. La scurt timp dupa respingerea propunerii Gazprom, Anatoli Aksakov, seful Asociatiei Bancilor Regionale din Rusia si membru al Consiliului de administratie al Bancii Centrale a Rusiei a declarat prin intermediul Interfax ca sistemul bancar din Cipru nu este de incredere si ca ii sfatuieste pe cetatenii rusi  sa isi retraga depozitele din Cipru. Aksakov a citat estimările unor experți, potrivit cărora depozitele bancare rusești din Cipru s-ar ridica la 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro). La acestea s-ar adăuga banii unor bănci rusești plasați în instituții financiare din Cipru de 12 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro).


Deci da, da?
SandelBS
QUOTE(corbex @ 18 Mar 2013, 11:53)
Batem toti cimpii pe baza stiriilor de esenta ProTV.
*d-alde ProTv :
klaus
Masura se aplica la absolut toate conturile (depozite sau curente) si in plus, impozitul pe veniturile din dobanzi creste de la 15% la 30%.
Deci nu conditiile fabuloase la depozite atragea bani in Cipru. Cred ca 15% impozit pe veniturile din dobanzi era si asa unul din cele mai mari, procentual vorbind, din UE.
DragosP
Acum, moral vorbind și revinind la ce am zis mai devreme: comunitatea. La bine ne e bine la toți, păi hai și la rău să ne fie rău, nu?
klaus
Si aia care sunt vinovati de "la rau" sa traiasca bine mersi in continuare...
Si UE, care o tine cu drepturile omului, cu principiile cu etc e un hoit putrezit fata de Coreea, de ex, care in situatii similare a apelat la "donatii voluntare" nu obligatorii (cine isi aduce aminte cum statea lumea la coada sa-si doneze bijuteriile ca sa ajute statul)
vijelie
Ntz.
E vorba de "drepturile cetateanului european", acu vedem mai bine ce inseamna.
DragosP
Corect. Sunt cetățean european și am drepturi!
SandelBS
QUOTE(klaus @ 18 Mar 2013, 11:57)
Deci nu conditiile fabuloase la depozite atragea bani in Cipru - nu numai. Cred ca 15% impozit pe veniturile din dobanzi era si asa unul din cele mai mari, procentual vorbind, din UE.
*


Dar ia vezi cat era impozitul pe venituri din dobanzi obtinute in Cipru si puse la gara catre Rusia (nerezidenti in Cipru). Ia sa vezi ce "neatragator" era (si posibil sa fie in continuare).
VladSoare
QUOTE(klaus @ 18 Mar 2013, 11:24)
Pe mine ma intereseaza prea putin cat de mafioti sau evazionisti sunt aia din Cipru.
Pe mine ma framanta ca sunt in UE, iar UE adopta niste masuri care incalca dreptul de proprietate si aceste masuri se pot constitui oricand intr-un precedent.
Maine-poimaine orice stat din UE se va trezi ca da-o dracu de proprietate, sa se ia banii din depozite, sa se ia banii fondurilor de pensii, sa se lase doar cate o casa la cei care au mai multe, sa se lase doar cate o masina la familiile care au mai multe etc.
*


Corect. Asta încerc și eu să zic.

QUOTE(SandelBS @ 18 Mar 2013, 11:33)
Depinde ce fel de educatie. Pentru una bursiera...eu am pariat pe scaderea bursei la nemti (ceea ce s-a si intamplat). Asadar depinde de context cand auzi pe cineva ca se bucura si te mai gandesti putin inainte de a face pe cineva anormal la cap.

Asta daca te refereai la "bucuria" mea.
*


Nu mă refeream la tine sau la altcineva în mod special. Vorbeam în general.
Îi putem exclude din discuție pe cei care au un interes personal în chestiunea cu pricina. În orice calamitate, fie ea financiară, politică, militară sau naturală, există cineva care trage un profit personal și care se bucură. Și de crimele comuniștilor s-au bucurat mulți. Eu nu despre cazuri din astea vorbeam.
Dacă un grup restrîns are norocul să tragă un profit din necazurile altora, foarte bine, bravo lor, dar un om neimplicat personal nu are nici un motiv să se bucure, ba chiar dimpotrivă. sad.gif

QUOTE(corbex @ 18 Mar 2013, 11:44)
Observ aparitia unui mare paradox. Toti cei declarati ca fiind de stinga, devin brusc liberali cind vine vorba despre averile politicienilor si ale aoamenilor de afaceri imbogatiti ca aurmare a politicii duse de acesti politicieni. In timp ce eu, in acceasi chestiune, devin sting-extremist. Cum o fi posibil?
*


Eu n-am fost niciodată de stînga și nici nu voi fi vreodată. Deci n-am devenit acum liberal, am fost dintotdeauna. tongue.gif
Iar aici avem două probleme, oricît de stîngist ai fi. În primul rînd, nu se confiscă nici averile politicienilor, nici ale afaceriștilor corupți, ci averile tuturor. Inclusiv ale românilor care muncesc acolo legal, dintre care cunosc și eu cîțiva.
În al doilea rînd, dacă vrei să confiști averile strînse ilegal, trebuie să dovedești că-s ilegale și să obții confiscarea lor într-o instanță, în urma unui proces corect. Nu să le iei cu forța cînd ai tu chef.
vijelie
Nu se confisca domle, se convertesc niste procente in actiuni.
klaus
Actiuni care valoreaza cat?
Si ce e aia cu obligarea sa se cumpere actiuni la anumite banci? Este asta o actiune conforma cu dreptul de proprietate si economia de piata?
Sau in acest moment UE constata ca socialismul (inclusiv ala din Romania) era intr-adevar o societate mai avansata si a luat exemplu de la "partile sociale" si modul cum erau gestionate de statul socialist?
SandelBS
Bn dom'le, le da actiuni, da mai intai ii confisca. Si daca ii convertesc in actiuni asta nu inseamna ca vor valora tot atat cat i-au taxat. Adica proprietar cu japca la o cocina fara porci.
Asa i-au pacalit si p-astia cu FP, actiuni de 1 leu. Si abia de-au depasit 0.62.
DragosP
QUOTE(klaus @ 18 Mar 2013, 12:24)
Sau in acest moment UE constata ca socialismul
*


De unde tragem concluzia, spusă de mulți alții înainte, că stânga-dreapta contează doar cum te uiți în oglindă. wink.gif
corbex
Pai, din anumite puncte de vedere, socialismul chiar era o societate avansata. Pe vremea aia numai piganii, si nici aia toti, nu stiau sa citeasca. Acum avem analfabeti cu 12-20 de clase. Alta viata!
Mai multa lume sugereaza ca s-ar impune desfiintarea UE. Stie cineva cite razboaie au fost in Europa intre 1850 si 1950? Si de ce?
kxz
QUOTE(corbex @ 18 Mar 2013, 11:53)
Pai n-a vazut nimeni textul incriminat. Batem toti cimpii pe baza stiriilor de esenta ProTV.
*


din contra, din cate vad, pentru presa din romania e suspect de neimportant si ignorat subiectul.
la noi urla televizorul ca laptele e cancerigen si daca mananci carne mori, cine e noul iubit a lui bahmu, si alte subiecte de importanta galactica.
vijelie
Nu vreau sa derapam spre politica dar in Romania treaba cu stanga & dreapta e clara din moment ce auto-intitulatul lider al opozitiei de dreapta (V. Blaga) militeaza pentru economie sociala de piata.
De la stanga ce sa te astepti ?
corbex
S-o inlocuiasca pe dreapta cind oboseste.
SandelBS
QUOTE(vijelie @ 18 Mar 2013, 12:32)
De la stanga ce sa te astepti ?
*


Asta e ca-n bancul ala cu tiganul si Ceausescu:

Moare tiganul si in iad se-ntalneste cu Ceusescu.
- Mai tigane, cand a fost mai bine, in vremea mea, sau acum?
- In vremea ta, jupane, ca pa vremea aceea politicienii facea politica, muncitorii lucra, iar tiganii fura. Acu’ insa politicienii fura, muncitorii fac politica si toti vrea sa lucrez eu.

Markos
Update

QUOTE
Potrivit presei locale, taxarea s-ar putea reduce la 3% pentru depozitele sub 100.000 de euro si sa se majoreze la 15% peste pragul de 500.000 euro.

QUOTE
"Este programul de ajustare al guvernului cipriot, nu cel ai Troicii sau al unui alt guvern", a declarat Asmussen, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

"Daca presedintele cipriot vrea sa schimbe ceva la taxa privind depozitele bancare, decizia e in mainile sale", a spus acesta, adaugand insa: "Va trebui doar sa se asigure ca finantarea este intacta".

Acest lucru inseamna ca Ciprul va trebui sa asigure in alt fel contributia proprie, de circa 6 miliarde de euro.
b76bgaarh
QUOTE(klaus @ 18 Mar 2013, 11:57)
Masura se aplica la absolut toate conturile (depozite sau curente) si in plus, impozitul pe veniturile din dobanzi creste de la 15% la 30%.
Deci nu conditiile fabuloase la depozite atragea bani in Cipru. Cred ca 15% impozit pe veniturile din dobanzi era si asa unul din cele mai mari, procentual vorbind, din UE.
*
pai crezi ca firmele faceau bani din dobanzile la conturi sau din faptul ca nu plateau impozite pe actiunile curente. tovarsu tiriac trecea toate afacerile auto prin Cipru. wub.gif asta cat o fi platit?
Madriann
Chestia asta nu se numeste jefuire? Nu se poate contesta in instanta?

Nu inteleg cum, peste noapte si fara acceptul clientului, se retrag 6-10% din disponibilul de cont. Nu exista termeni si conditii ale contractului cu banca?

Incredibil...
Sudsemnatu
ia uite ce zice Moise Guran:Ceea ce vă propun să dezbatem astăzi este o paralelă între situația în care s-a găsit țara noastră în urmă cu trei ani, când FMI-ul și Comisia Europeană au impus tăierea salariilor bugetarilor cu 25% și a pensiilor cu 15%. Pensiile nu au mai fost tăiate, deși autoritățile române își dăduseră acordul, dar a fost majorat TVA-ul. Asta a fost măsura impusă României în 2010, într-o situație oarecum similară, în care statul român nu se mai putea împrumuta decât la dobânzi foarte mari și risca să nu-și mai poată plăti creditele și să intre în faliment.Dacă ar fi să punem în balanță și să judecăm, măsurile impuse României au afectat toți cetățenii prin creșterea TVA-ului dar bugetarii au fost și mai afectați decât ceilalți, căci au pierdut un sfert din salariu. În Cipru salariile rămân întregi, consumul nu este afectat, dar sunt afectați toți cei care au bani în băncile cipriote, indiferent cîă sunt bani munciți sau că sunt bani investiți. Sigur ambele soluții sunt rele, sunt barbare pur și simplu, dar ceea ce vreau să vă întreb astăzi este dacă ați fi preferat o astfel de soluție în România, în locul creșterii TVA-ului și al tăierii salariilor bugetarilor. La noi știm care au fost efectele. La ei încă nu. E mai corectă o astfel de impozitare sau soluția aplicată României a fost mai bună.
vijelie
Ce nu a retinut dl Guran este ca salariile bugetarilor nu au fost re-intregite la valoarea initiala iar TVA este tot 24%, adica in fapt masura continua.
Corect ar fi sa utilizeze verbele la timpul prezent: "sunt reduse", "este majorat", "afecteaza" etc
In timp ce in Cipru se ia o singura data, cel putin asa se jura oficialii.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.