QUOTE(PH-06-BOA @ 8 Nov 2013, 13:01)
E posibil ca aprinderea sa nu aiba nimic defect! Carburatorul e prost reglat. Faptul ca turometrul oscileaza, el citeste turatia, nu aprinderea! Regleaza carburatorul. Cum? Corect! Redu cat se poate din surubul de la actionarea acceleratiei, in asa fel incat sa fie cat mai inchisa clapeta, pentru ca nu din el se asigura relantiul. Relantiul il stabilesti din surubul de reglare a combustiei, ala de bronz, cu arc pe el (ascutit, cu varf). Reduci turatia din cel de la clapeta, cresti cat se poate din cel de la combustie, si asa pana nu se mai reduce din clapeta. Daca mersul nu e multumitor, jiclorul de relanti are probleme. Ori l-ai schimbat cu vre-o aiureala facuta de orisicine, ori einfundat. Cum probezi? La relanti, asa cum e el, slabesti usor jiclorul de relanti, si daca creste mult turatia, asta are gaura prea mica. O poti largi cu sarme calibrate sau ceva otelos, pana cand la slabirea lui, motorul se tureaza aproape insesizabil, ca daca mai continui cu largirea, depasesti optimul, trecand in cealalta extrema, a debitului in exces. Dar principala cauza a instabilitatii, e nivelul mare sau incapacitatea cuiului poanto, de a mentine nivelul, facand sa picure benzina pe clapeta , la relanti, iar in mers, vin picaturi in exces, chiar in "valuri" , facand sa strice optimul concentratiei de amestec. Asta se vede, desfacand racordul de plastic, si privind deasupra carburatorului, sa vezi daca e umeda clapeta, si daca picura benzina, din can in cand, si in acelasi timp se reduce din turatie. Picatura face sa se reduca turatia. Picaturile pot fi si de la "gascan" si toate supapele pompei de sprit. Daca dupa accelerare si oprirea intr-o pozitie de turatie ridicata, pompa mai continua sa picure, asta e risipa de benzina, e inutila si face sa creasca consumul si instabilitatea in turatie. La 2000-2500 de ture in gol, clapeta inca mai e uscata, la un mers normal. Daca e uda dupa ce pompa a incetat sa mai sprituie, ceva nu e in regula, si am spus mai sus.

abia acum seara vad postul tau, azi am mesterit pe la masina si am reusit sa o stabilizez cat de cat
-mersul anterior era cam asa: din cand in cand acul turometrului are pur si simplu niste caderi cu vreo 100 ..150 rpm-uri, caderile sunt foarte scurte sub o secunda si apar la un interval de 2..3..4 ..5 secunde (da impresia ca acul are un tic nervos) motorul pare ca se opreste o fractiune de secunda si isi revine, merge un pic iar pare ca se opreste si tot asa la ralanti, la 2500 rpm apar caderile acului dar sunt doar vizibile pe ceas, cu urechea nu se mai aud si nici masina nu se mai zdruncina.
-masina am cumparato vara trecuta in mai, i-am schimbat bujiile si avea un mers super rotund statea la 600 rpm vara sa vibreze motorul, torcea abia il auzea functionand, imi era o mai mare placere sa l vad asa.
-bun schimbarea sa produs in iarna cand ies de la munca, afara -17 grade celsius, masina nu a vrut sa mai porneasca, am omorat bateria cu vreo 40 de automate, ma lasat pe un camp, am incercat sa o reglez, nici nu puteam sa scot fisele de urziceni parca erau din fier beton, chinuite si ia microbuzul si vino acasa. a doua zi am tractato acasa, ma documentez pe forum si aflu ca fisele au o rezistenta (eu credeam ca e o sarma directa) , le masor si mi aratau megaohmi, masor si bobina, aparatul de masura avea un conector stricat si ma induce in eroare asa ca, cumpar bobina dodocu beru germania si fise tesla, nu prea am timp ca trebuie sa merg la un prieten si de montaj se ocupa tata pe frigu de afara, dar nu pune bine fisele la delcou si cand vin acasa imi spune ca porneste dar merge urat rau cu rateuri etc, merg sa vad ce se intampla, pun fisele corect si surpriza erau vreo -10 grade si masina porneste la prima cheie (bucurie mare sa o vad reinviata).
-in zilele urmatoare incep sa vad acul turometrului ca incepe sa faca figuri (caderi nervoase) dar fiind frig o las pentru vremuri mai calde, masina mergea deci aveam cu ce sa merga la munca.
-timpul trece vine primavara, lenea era mare, vine si vara lenea e si mai mare nici nu ma m uitat sub capota, vine toamna si incep sa ma pregatesc de iarna, anvelope alseason noi, etc. etc. dar acul isi face de cap tot mai rau, incep sa numar zilele cat de cat insorite pe deget, stresul creste, iar vine iarna iar plangem pe langa masini, bujiile sinterom au ajuns la 10 000 km deci vremea de schimbat, in kaufland imi sar in ochi niste bujii enker, la 18 lei, nu stiu nimic despre ele, boznia hertegovina nu mi spune nimic si nu mi sunta a bine (lumea occidentala ma fascineaza de mult) , ma uit la ele par mult mai finut lucrate decat sinterom, saitul lor este mai serios mai atractiv decat sinterom, le cumpar le montez si surpriza intreruperile par mai accentuate, ba la accelerarea brusc aud si un rateu rahitic in carburator, (nu am auzit niciodata rateuri in carburator , doar vara trecuta cand coboram panta la munte dadea rateuri in toba de esapament cand faceam frana de motor), stresul si nervii devin si mai mari, trebuie sa fac ceva, incerc sa mi amintesc si mi amintesc ca am schimbat bobina si fisele in iarna si pe urma au inceput sa apara caderile acului, iau hotarat bobina veche romabesca si o schimb inapoi, rezultatul acelasi, intreruperile nu dispar, pun bobina germana inapoi, si zic ia sa trag avansul static la zero (nu am lampa stroboscopica si am avut multi ani oltcit), il trag la zero si vad ca delcoul era cu vreo 3 cm in dreapta (am inteles ca in dreapta se mareste avansul), deci avansul fata de pms era mult prea mare, acum apare alta dilema la m pus la punct cu becul dar cum e mai corect ? becul se aprinde la inceputul camei si se stinge la sfarsitul ei, cand este avansul la zero? la iceputul, mijlocul sau sfarsitul camei? la m lasat la inceputul ei, ma uit pe corpul delcoului sa mi trasez un reper cu un marcar si vad ca pe corpul lui este stantat un zero ce vine chiar in dreptul ,,saibei,, ce vine sub piulita cu hexagonul de 11, pornesc morul si surpriza merge mult mai frumos, caderile aproape ca au disparut, umblu si la surubul de reglaj al dozajului la relanti, il mai desfac putin si morul merge si mai frumos si mai rotund, il las la 600 rpm si merge frumos si fara trepidatii , acul mai are caderi dar foarte rare si de intensitate mai mica, in aceasta seara am vazut si postarea lui boa, am sa incerc sa mai verific si ce spune el (pare cel mai meserias de pe forum), mai am o nelamurire pana la urma cum se regleaza carburatorul? am inteles ca se regleaza:
-nivelul in cnc
-surubul de dozaj al relantiului
-pozitia clapetei de acceleratie
ce ar mai fi de reglat plecand de la presupunerea ca restul jigloarelor sunt fara regalj, pompa de sprit.
nu pricep ce este cu acea diuza de pe furtunul de la teul gazelor nearse scapate in capacul culbutorilor, cum se verifica daca functioneaza ? ce rol are? cum se regleaza? si cum se regleaza impreuna cu clapeta de acceleratie?
ce pozitie trebuie sa aibe clapeta de acceleratie lasand la o parte reglajul deschid surubu de dozaj relanti creste turatia, scad turatia din clapeta de acceleratie la 800 rpm, iar deschid surubul de dozaj iar umblu la clapeta de acceleratie.
va multumesc si sper ca nu vam plictisit