Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: accident de munca ?
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Legislatie
Cosstel
Recent o cunostinta a provocat un accident in zona brasovului, cauza fiind polei/mizga + posibila bruscare comenzi cea ce a facut ca masina sa ajunga pe sensul celalat de mers si sa fie lovita in plin de un camion. 4 persoane spitalizate, una in stare grava. Cele 4 persoane faceau parte dintr-o echipa ce se deplasau la locul de munca, masina fiind a firmei iar soferul avea in atributiuni si partea cu sofatul.
Acum apar si nedumeririle mele.
A aparut un politist sa le intrebe pe celelalte victime daca nu depun plingere penala impotriva soferului. Oamenii au refuzat actiunea fiindca se cunosteau bine si totodata au apreciat ca accidentul desi i se imputa soferului totusi nu are nici o vina. Mai apar si situatii din astea in care esti vinovat fara vina. Revenind, acesta nu-i un accident de munca ? si daca da, se justifica plingerea penala impotriva soferului ?
Daca iau pe cineva in masina e suficient sa-i atrag atentia ca isi asuma anumite riscuri in situatii de accident si sa nu ridice pretentii dupa aia ?
gabize
1. Accidentul, chiar dacă mașina era de serviciu și șoferul avea atribuțiuni de conducător auto, s-a petrecut pe șosea și nu în incinta instituției angajatoare. Îndeplinește astfel condiția necesară pentru a fi încadrat ca accident auto conform legislației în vigoare.
2. Șoferul este responsabil de securitatea pasagerilor. Dacă se face vinovat de accident, automat îi cade în sarcină și vătămarea corporală a colegilor aflați în mașină.

EDIT:
Paralel cu cercetarea penală pot apărea și sancțiuni pe linie de serviciu, în conformitate cu fișa postului și ROI.
Cosstel
Suna logic ce spui si probabil asa supune si lege insa mai ramine intrebarea, este sau nu accident de munca ? atit pentru el cit si pentru pasageri din masina.
espacern
Daca soferul este incadrat DOAR ca sofer....si evident in timpul programului/traseului.

@+
rtBK
La cursurile de la PSI pe care le-am urmat, am inteles ca daca sunt in drum spre munca sau spre casa si se intampla orice este considerat accident de munca.

Nu stiu ce sa zic in situatia asta in care soferul mai avea inca 4 persoane pe langa el, chiar si daca e vorba de soferul firmei pentru ca orice abatere de la drum spre munca sau spre casa, firma isi pierdea din responsabilitate pentru eventualele accidente.

cred ca cel mai bine vorbesti cu un avocat / instructor psi.
UXE
Sau la departamentul Juridic, daca firma respectiva are asa ceva.
ady77
Este accident de munca, trebuia anuntat ITM-ul imediat cum s-a produs. nu are nicio legatura partea penala cu faptul ca e accident de munca.

Daca societatea nu a notificat ITM-ul de accident, iar declaratiile victimelor precizeaza ca se deplasau de la/la locul de munca, politia poate anunta ITM-ul, iar societatea e pasibila de amenda.

Plus ca se apuca ITM-ul de controlat actele pentru a gasi motive de amenda. In general, accidentele de munca se soldeaza cu amenda pentru societate. Nu conteaza motivul, gasesc ei ceva.
huiduu
QUOTE(rtBK @ 6 Feb 2014, 10:14)
La cursurile de la PSI pe care le-am urmat, am inteles ca daca sunt in drum spre munca sau spre casa si se intampla orice este considerat accident de munca.


*



Exact asta m-a invatat si pe mine inspectorul de la PSI.
Cosstel
Echipa era din Bucuresti si se deplasa spre un punct de lucru in Brasov. Soferul de fapt are o alta incadrare dar avea ca sarcina si condusul automobilului.
Cine trebuie/trebuia sa anunte ITM-ul ? - [am citit raspunsul acum]
Presupun ca o sa se ajunga la o intelegere cu patronul desi am impresia ca o cam da cotita. Respectivi oameni erau cu salariile restante de cel putin doua luni, acum le-a mai cazut si beleaua asta pe cap. sad.gif

Multumesc pentru raspunsurile primite.
ady77
Angajatorul trebuia sa anunte ITM-ul.
St
Este accident de munca. (presupunand ca cei 4 nu au plecat de capul lor la brasov si au o foaie de parcurs sau alt document care sa ateste ca erau acolo in interes de serviciu)

Dar eu nu inteleg care-i legatura dintre prietenul tau care a cauzat accidentul si daca este sau nu accident de munca pentru cei 4.
Cosstel
Nu-i nici o legatura sau mai bine zis nu urmaresc nici o legatura, pur si simplu, mental, incercam sa caut niste conditii/factori ce iar mai putea reduce din vina/responsabilitate. Ceva in genul celui ce s-ar agata si de un pai ca sa te salvez.
Cu respectiva persoana doar ma cunosc, am desfasurat ceva activitati impreuna si pot spune ca este un om cu mult bun simt, atit ca sofer cit si in viata de toate zilele.
Nu-i caut scuze insa observ/meditez in ce situatii limita ne pune viata.
Vom vedea ce-o fi mai departe.
UXE
Adica te plictisesti tongue.gif
gabize
QUOTE(Cosstel @ 6 Feb 2014, 08:59)
este sau nu accident de munca ?

Acum înțeleg întrebarea ta.
Dacă prietenul tău avea în fișa postului ca atrbițiuni și cea de conducător auto, dacă era în timpul serviciului, cu ordin de deplsare, foaie de parcurs... sunt multe aspecte de luat în calcul. Răspuns concret poate primi doar de la ITM sau de la un avocat care să studieze puțin cazul.
Oricum, pe partea legată strict de producerea unui accident pe drumurile publice, va trebui să răspundă în fața legii, conform cu rezultatele dosarului de urmărire penală.
Dacă va fi încadrat ca și accident de muncă, probabil cercetarea se va face și sub acest aspect, nu mă pronunț că nu știu.
GIC
Habar nu am de chestiile de mai sus prin urmare luminati-ma si pe mine - ce relevanta are daca e accident de munca sau nu din puncul de vedere al soferului vinovat si /sau al victimei(lor) din masina respectiva sau din masina acrosata. Intreb cat se poate de serios ca de multe ori plecam in delegatii cu masini de la firma conduse de noi (si nu intotdeauna doar de cel care e mentionat pe foaia de parcurs).
corbex
Concediul Medical pentru accident de munca se plateste 100%. Trebuie raportat si anchetat.Se plateste din fondul constituit in acest scop. In fapt, patronul vrea sa faca o economie. De aici provine tentatia de a-l face accident de munca.
ady77
La ce amenda isi ia sigur ii convine sa declare accidentul de munca blink.gif si la cata hartogaraie trebuie sa intocmeasca.
l@u
naspa cu accidentele astea de munca, am trecut prin fazele astea cand mi-a cazut un baiat de la 1,5m in cap, eram in cealalta parte a orasului, am fost anuntat si am sunat imediat la 112 si ITM, daca nu o faceam o beleam original !
adi_ar
În sensul prevederilor art. 5 lit. g) din Legea 319/2006, este accident de munca:

a) accidentul suferit de persoane aflate în vizita în întreprindere și/sau unitate, cu permisiunea angajatorului;

cool.gif accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activități culturale, sportive, în țara sau în afară granițelor tarii, în timpul și din cauza îndeplinirii acestor sarcini;

c) accidentul survenit în cadrul activităților cultural-sportive organizate, în timpul și din cauza îndeplinirii acestor activități;

d) accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei acțiuni întreprinse din proprie initiativa pentru salvarea de vieți omenești;

e) accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei acțiuni întreprinse din proprie initiativa pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care ameninta avutul public și privat;

f) accidentul cauzat de activități care nu au legatura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de munca organizat de aceștia, în timpul programului de munca, și nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;

g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul și pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de munca organizat de angajator și invers;

h) accidentul suferit în timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de munca;

i) accidentul suferit în timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este incadrata victima, ori de la orice alt loc de munca organizat de acestea, la o alta persoana juridică sau fizica, pentru îndeplinirea sarcinilor de munca, pe durata normală de deplasare;


j) accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de munca, utilajul ori materialele, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecție sau orice alt echipament pus la dispoziție de angajator, dacă se afla în baie ori în spalator sau dacă se deplasa de la locul de munca la ieșirea din întreprindere sau unitate și invers;

k) accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta a avut loc în locuri organizate de angajator, precum și în timpul și pe traseul normal spre și de la aceste locuri;

l) accidentul suferit de lucrători ai angajatorilor romani sau de persoane fizice romane, delegați pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în afară granițelor tarii, pe durata și traseul prevăzute în documentul de deplasare;

m) accidentul suferit de personalul roman care efectuează lucrări și servicii pe teritoriul altor tari, în baza unor contracte, convenții sau în alte condiții prevăzute de lege, încheiate de persoane juridice romane cu parteneri străini, în timpul și din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;

n) accidentul suferit de cei care urmează cursuri de calificare, recalificare sau perfecționare a pregătirii profesionale, în timpul și din cauza efectuării activităților aferente stagiului de practica;

o) accidentul determinat de fenomene sau calamitati naturale, cum ar fi furtuna, viscol, cutremur, inundație, alunecări de teren, trasnet (electrocutare), dacă victima se afla în timpul procesului de munca sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

p) disparitia unei persoane, în condițiile unui accident de munca și în împrejurări care indreptatesc presupunerea decesului acesteia;

q) accidentul suferit de o persoana aflată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni.

(2) În situațiile menționate la alin. (1) lit. g), h), i) și l), deplasarea trebuie sa se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal și, de asemenea, transportul sa se facă în condițiile prevăzute de reglementările de securitate și sănătate în munca sau de circulație în vigoare.
paul_p
Actuala legislatie a muncii din Romania a fost in mare masura intocmita sub indrumarea lui Mitrea. Care a recunoscut ca el, ca fost sindicalist, nu a intentionat sa faca un cadru legislativ echilibrat, ci a orientat-o extrem de puternic catre stanga.
ady77
Eu nu imi dau seama cum protectia muncii poate fi de stanga. blink.gif
Gill_ro
@huiduu si @rtBK inspectorul PSI nu are nicio treaba cu accidentul prezentat ( Prevenire si Stingere a Incendiilor = PSI ). Conform legilor din Romania fiecare firma (in functie de numarul de angajati ) trebuie sa aiba un serviciu intern / extern ( sau o persoana desemnata ) pe linie de Securitate Sanatate in Munca pe scurt SSM - acest serviciu ( inspectorul SSM ) se ocupa / participa impreuna cu Politia si ITM-ul la cercetarea accidentelor de munca.
Si da, accest accident este considerat accident de munca pentru toate persoanele implicate.
+1 @adi_ar
Smiley
QUOTE(ady77 @ 8 Feb 2014, 02:30)
Eu nu imi dau seama cum protectia muncii poate fi de stanga. blink.gif
*



e vorba de legislatia muncii, nu de protectia ei.
rtBK
Gill.. In primele faze ne-a prezentat cu stingerea si prevenirea incendiilor dupa care a trecut la protectia muncii
ady77
QUOTE(Smiley @ 8 Feb 2014, 09:19)
e vorba de legislatia muncii, nu de protectia ei.
*


Pai noi vorbeam aici de protectia muncii sau SSM (mai corect)
SandelBS
Daca Gigel, conduce beat (ca sa nu mai acopere RCA-ul dauna) si loveste o masina in care se afla un consultant sa zicem fiscal in timpul unei deplasari de serviciu, care are un anumit salariu dar de pe urma lui firma ia 100 EUR/ora, aducand venituri de 6-7 ori mai mult decat salariul.

Consultantul, stand pe bara, neputand fi inlocuit in timp asa scurt (vorbim de pregatire, experienta etc), firma la care e asta angajat poate sa-l dea in judecata pe Gigel sa isi recupereze banii pentru pierderea cauzata de indisponibilitatea consultantului? Stiti cazuri concrete in care s-a si castigat?
Cosstel
Noutati.
Politia a anuntat ITM-ul local ca acidentul este si unul de munca.
Masina avea trei locuri in fata si inca patru sau cinci in spate.
Doar soferul purta centura de siguranta !!!
Daca si ceilalti pasageri ar fi avut centurile puse urmarile ar fi fost mult mai mici. Unul din pasageri a murit.
Soferul spune ca airbagul il sufoca iar centru il strangula. Pina nu a venit cei de la descarcerare nu s-a atins nimeni de el.
La spital pina nu s-a venit cu suma nu a fost bagat in operatie. Suma nu la multumit pe doctor iar la anestezist nu a mai ajuns nimic. Cind vorbeau de sofer foloseau apelativul "amaritul".

Concluzia: nu ignorati purtarea centurii de siguranta, poate face diferenta dinte viu sau mort. Daca se ajunge la operatie numai d-zeu mai are mila de voi in rest nimeni.
Terminat.
UXE
Pacat sad.gif
iulia_boris
QUOTE(Gill_ro @ 8 Feb 2014, 09:10)
@huiduu si @rtBK inspectorul PSI nu are nicio treaba cu accidentul prezentat ( Prevenire si Stingere a Incendiilor = PSI ). Conform legilor din Romania fiecare firma (in functie de numarul de angajati ) trebuie sa aiba un serviciu intern / extern ( sau o persoana desemnata ) pe linie de Securitate Sanatate in Munca pe scurt SSM - acest serviciu ( inspectorul SSM ) se ocupa / participa impreuna cu Politia si ITM-ul la cercetarea accidentelor de munca.
Si da, accest accident este considerat accident de munca pentru toate persoanele implicate.
+1 @adi_ar
*


Asta-i corect,nene.

Urata treaba.. sad.gif
argon
QUOTE(Cosstel @ 9 Feb 2014, 09:07)
La spital pina nu s-a venit cu suma nu a fost bagat in operatie. Suma nu la multumit pe doctor iar la anestezist nu a mai ajuns nimic. Cind vorbeau de sofer foloseau apelativul "amaritul".
*



Asta e vina celui care vine cu spaga ca nu sesizeaza DNA inainte si se duce cu bancnot insemnate. Doar asa se invata nemernicii sa nu mai astepte spagi, deci nu va mai plangeti.
4x4
Si daca doctorul e arestat cine te mai opereaza?

Realitatea e ca daca ajungi sa ai nevoie de spitalizare trebuie sa ai multi bani. Nu suport coruptia dar s-au dat bani de fiecare data cand cineva din familia mea a fost la spital, inclusiv atunci cand am fost la spitale private.

De asta le merge la porci, cand e vorba de sanatate, nu faci economie.
Si cand ai aud pe unii cum critica sistemul american. Macar aia au obraz si iti cer banii din start si la final iti dau chitanta.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.