Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Detalii Asigurare
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Asigurari si Daune Auto
Myh4yx
Salut,

As vrea sa stiu si eu daca pot sa fac asgurarea in continuare pe acelasi nume...

Totul incepe asta :

Anul trecut am facut asigurarea tatal meu pe 6luni care a expirat in ianuarie 2014...in acest interval de luni tatal meu a decedat...Masina in talon este inscrisa pe numele tatalui meu.. pot sa fac asigurarea tot pe acelasi nume ?(am actul de asigurare ,cea veche)
A facut-o la Astra Asigurari !
In caz de accident pot face ceva cu ea sau e buna decat sa o arat la politist smile.gif)

Astept raspuns !
Multumesc
#Dino
Ceea ce vrei sa faci este ilegal. Daca esti prins sau nu - tine de noroc si conjunctura.
Myh4yx
Am fost la asigurari si am intrebat si a spus ca pot sa prelungesc asigurarea veche pe acelasi nume ...

Sau

Pot sa fac asigurarea pe numele mamei de exemplu ?
kosfunny
Faci asigurarea pe numele din talon . Asigurarea este perfect valabila !
Myh4yx
Chiar daca cel care este scris in talon a decedat ?
INGERUL_DANUTZ
Pe alt numele poti sa o faci dupa ce ai deja facuta succesiunea. Pana atunci, desi pare aiurea, o faci pe numele din talon.
Myh4yx
Deci sa inteleg ca merge sa fac asigurarea in continuare pana fac sucesiunea
kosfunny
Doamne, chair trebuie sa ti se deseneze asta ! DA , faci asigurarea pe numele din talon !
AndreiMR
Postez aici ca sa nu mai deschid alt topic. Se da urmatoarea situatie: sa zicem ca eu vreau sa cumpar o masina careia i-a expirat de curand rca-ul. Proprietarul nu prea ar vrea sa il reinnoiasca, tinand cont ca imi vinde mie masina. In conditiile in care fac cu el contractul de vanzare-cumparare, pot sa fac apoi rca pe numele meu (oricum trebuie facut pentru inmatriculare) cat timp in talon e inca trecut numele lui? Ideea e sa pot circula cu masina pana o inmatriculez, treaba de cateva zile, si vreau sa fiu 100% in legalitate. In cel mai rau caz, ii platesc eu un rca pe 6 luni ca sa pot sa ies pe strada cu masina, dar as vrea totusi sa nu platesc 2 rca daca nu e nevoie.
Andy_ACS
Da, in caz de vanzare cumparare faci RCA pe numele tau (cumparator) si pe seria de sasiu (nu pe numarul de inmatriculare, care oricum se schimba).
O sa ai nevoie de asigurarea asta la dosarul de inmatriculare.
AndreiMR
Stiam ca trebuie facut oricum, dar nu eram sigur de valabilitatea lui cat timp masina nu ar fi inca pe numele meu. Asta pentru ca trebuie mers la rar cu ea, si fara rca nu o miscam
Andy_ACS
Am fost in aceeasi situatie anul trecut cand am cumparat masina pentru parinti. Avea RCA expirat, i-am facut direct pe numele cumparatorului pe seria de sasiu.
Din moment ce ai contract de V-C si esti proprietarul masinii e OK sa procedezi asa si sa circuli cu ea (chiar inainte de a o inmatricula pe numele tau).

AndreiMR
E perfect atunci. Multumesc!
kosfunny
RCA-ul se face pe numele proprietarului . Contractul de vanzare cumparare este un act sub semnatura privata care iti confera tie ca si cumparator drept de proprietar .
nicoleta20
Buna ziua,

Nu doresc sa deschid un topic nou, si vad ca aici se discuta despre asigurari.
In momentul de fata detin, pe numele meu, un autoturism care este condus de sotul meu. Avand in vedere ca eu nu am permis de conducere, pot face asigurarea RCA pe numele sau?
espacern
Se poate sa fie inscris SI alta persoana in RCA pe langa proprietar.....ca utilizator.

@+
adi_ar
Cu un post inainte, kosfunny a scris destul de limpede: asigurarea se incheie pe numele proprietarului autoturismului, indiferent daca acesta poseda sau nu permis de conducere.

Referitor la utilizator:

Confom art.2 alin.3 din Ordinul CSA nr.14/2011

QUOTE
3. utilizator al vehiculului — persoana fizica sau juridica careia, in baza unui contract incheiat cu proprietarul/coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumita perioada dreptul de folosinta a unui vehicul;


ceea ce inseamna ca intre proprietar/coproprietar si persoana nominalizata ca utilizator trebuie sa existe un contract (... de inchiriere, comodat etc.) insa titularul ramane tot proprietarul, deci tariful va ramane cel corespunzator pentru titular.

nicoleta20
Deci cea mai buna solutie ar fi sa ii vand/donez masina sotului meu... Daca fac RCA pe numele meu platesc aproape 900 ron, in schimb daca ar fi pe datele sale ar scadea la jumatate. Poate fi facut, din punct de vedere legal, acest lucru?
adi_ar
Poate fi facuta donarea/vanzarea intre soti insa trebuie avute in vedere toate aspectele, daca este bun comun sau personal, daca exista sau platita taxa de mediu/prima inmatriculare, etc.
nicoleta20
Masina am cumparat-o dupa casatorie, eu puteam accesa un credit, automat masina a fost inmatriculata pe numele meu. Din cate imi aduc aminte s-au platit toate taxele aferente pentru o masina noua, inmatriculata pentru prima data. Din cate stiu, conform ultimelor prevederi legale, bunurile dobandite in timpul casatoriei nu mai sunt comune.
corbex
S-a considerat ca femeile, mai ales cele corporatiste, pot produce. Mult mai mult decit barbatii. Deci nu se imparte egal.
nicoleta20
Ha, ha, ha.... si totusi nu sunt corporatista tongue.gif
stefan85
Cand ai luat masina in 2012 sau 2006 de e 2006 nu ai taxa platita si mai bine ramai la asigurarea aia. Despre ce masina este vorba de costa asa mult?
nicoleta20
VW e luata in 2012, Loganul il am din 2006, il conduce socrul meu
marksman
QUOTE(adi_ar @ 23 Apr 2014, 07:40)
Poate fi facuta donarea/vanzarea intre soti insa trebuie avute in vedere toate aspectele, daca este bun comun sau personal, daca exista sau platita taxa de mediu/prima inmatriculare, etc.
*



Astia-s pasii pe care i-am urmat eu si nevasta-mea. Masina cumparata dupa casatorie, pe numele ei, RCA 1200 lei pe an in cazul ei, 580 lei pe an in cazul meu.
nicoleta20
Pot fi facuti acesti pasi daca nu am terminat de achitat ratele? Mai am un an de plata pt VW.
marksman
Nu stiu. Daca ai luat credit de nevoi personale atunci cred ca poti. Daca ai luat un "credit auto" atunci nu cred ca poti pana cand nu termini de platit. Intreaba la banca smile.gif
nicoleta20
De dosar s-au ocupat cei de la reprezentanta, ratele le platesc la Porsche Bank, banuiesc ca ar fi auto, nu nevoi. Ma voi interesa, RCA expira in noiembrie, deci am timp.
marksman
Din ce zici, e credit auto. Trebuie sa achiti creditul intai.
nicoleta20
Am vorbit astazi cu cei de la Porsche Bank, mi-au spus ca in ultima luna de creditare pot demara procedurile.
adi_ar
Va rog sa opriti aici discutia aceasta, care nu mai are nimic de-a face cu asigurarile.
Daca doriti sa continuati, va rog solicitati si mutam partial pe aria de Legislatie.

@marksman
Apreciez informatia furnizata, referitor la transcrierea intre soti.
Multumesc!

nicoleta20
Tocmai am aflat ca asigurarea ar creste progresiv, pana cand depasesc 30 ani. Deja am fost anuntata ca luna viitoare ma va costa 1060 ron, fata de aproape 900 cat am dat anul trecut.
Markos
QUOTE(nicoleta20 @ 28 Apr 2014, 20:30)
Tocmai am aflat ca asigurarea ar creste progresiv, pana cand depasesc 30 ani.
*


Noroc că nu mai ai mult.
nicoleta20
Chiar si asa, mi se pare ciudat cum se aplica aceste cresteri, mai ales ca diferentele de la an la an sunt destul de mari. Totusi nu am vazut nici o informarea a asiguratorilor in acest sens. A mai auzit cineva de cresterea RCA pentru cei sub 30 ani?
corbex
Eu stiu ca asigurarea scade pe masura ce imbatruinesti. Probabil tu te opui procesului. Daca nu cumva-l parcurgi in sens invers.
dr.nils
Scade cu varsta, dar creste cu numarul de busituri tongue.gif
SandelBS
Am o nelamurire la asigurari, poate stie cineva concret

La RCA facut in vederea inmatricularii, RCA ul vechiului proprietar expira iar noul proprietar are un drum in Austria si nu are timp sa inmatriculeze masina (e vorba de provincie unde talonul dureaza pana se emite cel nou) se da carte verde inainte de inmatriculare in UE? Sau doar dupa inmatriculare sau luare in evidenta la primarie? Depinde de asigurator sau broker?
b76bgaarh
poti sa iesi din tara cu masina neinmatriculata? daca se uita pe talon si vede instrainat catre nu cred ca te lasa sa iesi.
dil
Singura diferenta la asigurarea in vederea inmatricularii este ca nu iti trece numarul de inmatriculare. Cateodata asiguratorul mai cere fisa de inmatriculare vizata de DTIL (primarie). Poti sa faci RCA-ul pe 6 luni sau un an.

Caz concret: Renault Megane 3 cumparat de la o firma de leasing, fara mentiune de instrainare pe CIV, RCA pe un an de zile pe numele noului proprietar, mers pana in Italia si inapoi fara probleme. Saptamana aceasta urmeaza inmatricularea pentru ca a durat aproape 2 luni eliberarea de catre ANAF a adeverintei de plata si nerecuperare a taxei de poluare/mediu.

@b76bgaarh: Masina este inmatriculata, probabil ca nu s-a facut inmatricularea pe noul proprietar in termenul de 30 zile.
b76bgaarh
daca scrie pe talon instrainat catre si au trecut cele x zile, nu prea mai este inmatriculata.

si daca nu scrie si au trecut, tot la fel este. ca la noi inca nu functioneaza sistemul corect este alta chestie.
dantes
Pot adauga ca daca scrie instrainat catre si au trecut cele 30 zile sau cate sunt, nici asigurata nu mai e. In termen de 5 zile de la inmatriculare esti obligat sa anunti asiguratorul noul numar. Daca nu anunti dupa 30 zile + 5 automat ei suspenda asiguararea, iar in caz de accident ai pus-o.
Mai mult, in caz de control, militianul vede ca e suspendata si te arde pe langa faptul ca nu ai inmatriculat-o si ptr asigurare.
Mai nou, am inteles (nu e o certitudine) ca pe anumite masini de politie, iti verifica rovinieta si rca-ul direct in timpul filmarii....pe langa radar smile.gif

Semnatura de la instrainat catre sa fie aceeasi ca cea de pe contract si de pe fisa de inmatriculare...otherwise...fals in acte.
Daca te duci cu contract in data x, iar pe talon fara instrainat catre, nu stiu ce se intampla. Daca te duci dupa cele 30 de zile, oricum iti iei o mica amenda la ghiseu.

Daca nu scrie, iar militianul crede ca e cu buba, sau are el ceva pe chelie, iti ia talonul, iti da dovada si sa vina proprietarul sa ridice talonul tongue.gif
cj98czh
QUOTE(dantes @ 3 Aug 2015, 15:18)
Daca te duci dupa cele 30 de zile, oricum iti iei o mica amenda la ghiseu.

*



50 ron, indiferent cate zile au trecut dupa alea 30 ... deci vax ..
dil
QUOTE(b76bgaarh @ 3 Aug 2015, 09:55)
daca scrie pe talon instrainat catre si au trecut cele x zile, nu prea mai este inmatriculata.

si daca nu scrie si au trecut, tot la fel este. ca la noi inca nu functioneaza sistemul corect este alta chestie.

Este tot inmatriculata chiar daca nu s-a efectuat transcrierea pe noul proprietar. De altfel si sanctiunile sunt diferite pentru circularea cu o masina neinmatriculata si una pentru care nu s-a efectuat inscrierea pe noul proprietar in termen.


QUOTE(dantes @ 3 Aug 2015, 14:18)
Pot adauga ca daca scrie instrainat catre si au trecut cele 30 zile sau cate sunt, nici asigurata nu mai e. In termen de 5 zile de la inmatriculare esti obligat sa anunti asiguratorul noul numar. Daca nu anunti dupa 30 zile + 5  automat ei suspenda asiguararea, iar in caz de accident ai pus-o.

Unde este reglementata aceasta obligatie?

QUOTE(dantes @ 3 Aug 2015, 14:18)
Mai nou, am inteles (nu e o certitudine) ca pe anumite masini de politie, iti verifica rovinieta si rca-ul direct in timpul filmarii....pe langa radar smile.gif

Eu intelesesem ca verifica RCA-ul si ITP-ul. Pentru roviniete sunt camerele.

QUOTE(dantes @ 3 Aug 2015, 14:18)
Semnatura de la instrainat catre sa fie aceeasi ca cea de pe contract si de pe fisa de inmatriculare...otherwise...fals in acte.
Daca te duci cu contract in data x, iar pe talon fara instrainat catre, nu stiu ce se intampla. Daca te duci dupa cele 30 de zile, oricum iti iei o mica amenda la ghiseu.
Semnatura trebuie sa fie aceasi de pe contract, la fel si data instrainarii. In cazul in care sunt mai multi intermediari trebuie sa apara semnatura celui care apare in talon si respectiv data la care acesta a instrainat. Atunci cand se depun actele se face aceasta verificare.

QUOTE(dantes @ 3 Aug 2015, 14:18)
Daca nu scrie, iar militianul crede ca e cu buba, sau are el ceva pe chelie, iti ia talonul, iti da dovada si sa vina proprietarul sa ridice talonul  tongue.gif

Cred ca ai vrut sa zici ca talonul va fi ridicat de catre cel care este trecut in talon.

Azi am inmatriculat Megane-ul cu 31 zile intarziere si fara amenda la ghiseu.
dantes
E scris mic pe polita de asigurare obligatiile si sunt in baza a niste ordine/reglementari/ceva emis de ASF care te pun ei sa te informezi.

dil
Norma nr.23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule nu am gasit ceva legat de aceasta obligatie.

In schimb am gasit informatii legate de solicitarea dovezii de inregistrare fiscala a vehiculului pe numele noului proprietar:
QUOTE
art. 16 ...
(3) Asigurătorii RCA au obligația să solicite toate informațiile necesare pentru
evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite în tariful de primă, și să verifice
corectitudinea informațiilor privind datele de identificare și tehnice ale vehiculului, datele
proprietarului/utilizatorului acestuia, precum și dovada înregistrării fiscale a vehiculului
pe numele noului proprietar
, pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în
vederea înmatriculării/înregistrării în România.

QUOTE
Art. 19. - Asigurarea obligatorie RCA se încheie pe perioadă determinată astfel:
b) pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea
înmatriculării/înregistrării permanente în România, anual ori semestrial, după caz, dacă
proprietarul face dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele său
;
george_scala_2004
Material primit astazi pe e-mail:

QUOTE
Tarife RCA 2016: Calculează cât te costă asigurarea mașinii în acest an

Persoanele păgubite în urma unui accident auto pot să beneficieze, în baza poliței RCA, de compensații bănești pentru daunele suferite, potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 23/2014.

"Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule acoperă răspunderea civilă delictuală a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terțe părți prin intermediul vehiculului", dispune actul normativ.

În țara noastră, încheierea polițelor obligatorii RCA poate fi făcută doar de către societăți de asigurare autorizate în acest sens de către ASF. În momentul de față, piața RCA este acoperită de următorii asigurători:

*        S.C. Allianz-Țiriac Asigurări S.A.;
*        S.C. Generali România Asigurare Reasigurare S.A.;
*        S.C. Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.;
*        S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.;
*        S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.;
*        S.C. Carpatica Asig S.A.;
*        S.C. Groupama Asigurări S.A.;
*        S.C. Uniqa Asigurări S.A.;
*        S.C. Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A.

Fiecare dintre aceste nouă societăți pune la dispoziție pe propriul site un calculator online prin intermediul căruia actualii sau potențialii clienți pot afla rapid cât îi costă o poliță RCA. Persoanele interesate să afle costul acestei asigurări obligatorii au nevoie doar de câteva informații esențiale.

*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Țiriac este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Generali România este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI (dați click pe "Asigurări" și apoi pe "Cotație rapidă RCA")
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins România este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI (dați click pe "Asigurări" și apoi pe "Cotație rapidă RCA")
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Carpatica este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI
*        Calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI

Până în 2014, lista asigurătorilor autorizați includea 11 societăți, însă ABC Asigurări-reasigurări s-a retras de pe piața RCA la finele anului respectiv, în timp ce Astra a intrat în 2015 în procedura de faliment.

Important! ASF pune la dispoziție pe propriul site o bază de date a polițelor încheiate pe teritoriul României, denumită CEDAM. Practic, cu ajutorul acestui instrument se poate verifica existența unei polițe RCA la o anumită dată și emitentul acesteia, precum și prejudiciile asociate. Căutarea de polițe RCA poate fi făcută AICI, iar istoricul daunelor poate fi găsit AICI.

Informații esențiale despre polița RCA

Un vehicul este considerat asigurat doar dacă proprietarul acestuia încheie contractul de asigurare obligatorie RCA cu o societate autorizată în acest sens, conform Normei ASF nr. 23/2014.

La încheierea contractului de asigurare, clientul trebuie să primească polița RCA, vinieta și documentul internațional de asigurare. Cu ajutorul acestora, în cazul controalelor efectuate de autorități, se poate face dovada existenței asigurării obligatorii.

"Documentul de asigurare obligatorie RCA eliberat de un asigurător RCA în schimbul unei prime plătite de proprietarul sau utilizatorul unui vehicul garantează, pentru perioada de valabilitate înscrisă, despăgubirea prejudiciilor provocate prin accidente de vehicule produse în limitele teritoriale de acoperire, în conformitate cu prevederile prezentelor norme sau cu dispozițiile legislației privind asigurarea obligatorie RCA, în vigoare la data accidentului, ale statului în care acesta s-a produs", este explicat în actul normativ amintit.

Încheierea poliței RCA în cazul vehiculelor înmatriculate/înregistrate în România se face anual sau semestrial, după caz. Aceasta trebuie să conțină informații despre părțile implicate în contract, perioada de valabilitate, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurător, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziție directă, clasa bonus-malus și numărul de înmatriculare/ înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, precum și statele în care polița este valabilă.

În caz de accident, se poate beneficia de despăgubiri bănești pentru:

*        vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
*        pagube materiale;
*        pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
*        cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Atenție! Persoanele asigurate trebuie să înștiințeze cât mai repede asigurătorul RCA de producerea unui accident auto și să menționeze imprejurările evenimentului. În timpul investigațiilor, asigurații trebuie să procedeze în conformitate cu instrucțiunile primite de la societăți.

Creșterea tarifelor, corelată cu daunalitatea

În această săptămână, Consiliul ASF a adoptat un proiect pentru modificarea Normei nr. 23/2014, care prevede corelarea tarifelor/majorărilor de tarife cu daunalitatea, potrivit unui comunicat de presă al Autorității.

Mai exact, "în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienți de majorare și/sau corecție sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic și actuarial, asigurându-se în acest fel o proporționalitate între tarifele practicate în perioade succesive și evoluția daunalității pe segmentul respectiv de asigurați", după cum se arată în documentul care urmează să apară în Monitorul Oficial.

Așadar, pentru fiecare astfel de segment, "asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic", se mai arată în proiect. Dacă asigurătorii nu vor deține suficiente date istorice pentru fiecare segment, aceștia vor trebui să folosească date istorice disponibile din alte surse, pe care vor trebui să le raporteze la piața autohtonă sau la cea a Uniunii Europene.

Potrivit notei de fundamentare a propunerii de act normativ, măsura se impune deoarece în ultima perioadă s-a manifestat o tendință de creștere a prețurilor pe anumite segmente de asigurați, iar corelarea tarifelor cu daunalitatea va asigura protecția consumatorilor și justificarea evoluțiilor bruște ale tarifelor RCA.

Pe deasupra, asigurătorii RCA vor emite polița RCA fără componenta de Carte Verde în cazul vehiculelor care nu pot circula în afara teritoriului României.

Notă: Proiectul de normă pentru modificarea Normei ASF nr. 23/2014 a fost aprobat deja, astfel că, pentru a se aplica, mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.

Asigurătorii RCA trebuie să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru următoarele limite de despăgubire:

*        1.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României), pentru pagube materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite;
*        5.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României), pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

Atât limitele de despăgubire, cât și tarifele RCA stabilite de fiecare societate în parte trebuie trimise ASF-ului cu maximum 30 de zile înainte de începerea perioadei în care pot fi practicate. Exceptând indexările sau modificările pe anumite categorii de riscuri, tarifele stabilite de asigurători pot fi schimbate doar după șase luni de la ultima notificare.

De menționat este că, începând din decembrie 2015 , tarifele de primă ale asigurătorilor nu mai au o limită maximă pentru reducerile comerciale, astfel că acestea pot fi mai mari de 10% (limita aplicabilă până la acel moment, de la care se făcea excepție doar pentru pensionari, persoanele cu deficiențe locomotorii și în baza sistemului bonus-malus).

Astra a intrat în faliment, Euroins e în redresare financiară

Cererea ASF pentru intrarea în faliment a societății de asigurare Astra a fost acceptată în instanță în cursul lunii decembrie 2015 , potrivit unui comunicat de presă al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

"Fondul de Garantare a Asiguraților a luat act de hotărârea instanței de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Astra Asigurări. Decizia nu este însă una definitivă. Potrivit legii (...), Fondul de garantare este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului", scrie în comunicat.

Această decizie a venit după ce, în luna august 2015, ASF a concluzionat că planul de redresare financiară a societății de asigurare a eșuat. Astfel, Autoritatea a retras autorizația de funcționare a asigurătorului și a cerut intrarea acestuia în procedura de faliment.

Potrivit legislației în vigoare, cererile de despăgubire venite din partea asiguraților societății Astra vor fi acoperite de FGA, în limita a maximum 450.000 de lei pe asigurat. Totuși, despăgubirile vor putea fi plătite abia după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de intrare în procedura de faliment.

În altă ordine de idei, încă un asigurător este în prezent în dificultate, așa cum a anunțat ASF în octombrie 2015. Mai precis, Consiliul Autorității a hotărât să deschidă procedura de redresare financiară a societății Euroins, obiectivul urmărit fiind restabilirea situației financiare în termen de un an.

Reprezentanții ASF au explicat că aceasta este o măsură prudențială și că Euroins își poate desfășura activitatea în continuare, iar polițele clienților săi își păstrează valabilitatea: "Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării".
george_scala_2004

QUOTE
Pe site-ul ministerului Finanțelor a fost publicat proiectul de lege privind asigurarea auto obligatorie. În expunerea de motive a acestei legi se arată felul în care Autoritatea, în baza unei directive europene, poate interveni în reglementarea prețurilor RCA. Surse din cadrul ASF explică faptul că reglementarea este valabilă doar cu o motivație extrem de bine pusă la punct. Italia, care a vrut să se folosească recent de prevederile directivei, nu a avut succes.


http://www.economica.net/conform-directive...rca_121131.html

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/...CA_13062016.pdf

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/...CA_13062016.pdf
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.