Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Mexic
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
UXE
Hai salut la toata lumea. O sa incerc in acest topic sa povestesc unica mea experienta din Mexic smile.gif. Excursia a fost organizata printr-o agentie de turism romaneasca in colaborare cu inca o agentie din Mexic. Am fost cca 25 de pers (nu mai tin minte exact) si am avut un ghid de la agentia romana si un ghid de la agentia din Mexic. Ghidul (Adolfo) vorbea fluent italiana, franceza si engleza nemaipunand la socoteala limba spaniola tongue.gif. Pe langa aceste limbni mai stapanea cat de cat ok si limba mexicana.

Excursia a fost in perioada 10-23 Noiembrie 2012.


Pentru inceput am sa astern cateva informatii generale despre Mexic.


Mexicul este cea mai nordică țară din America Latină și are cea mai numeroasă populație vorbitoare de limbă spaniolă din lume. Capitala Ciudad de Mexico este totodată și cel mai mare oraș din Mexic, cu peste 19 milioane de locuitori. Alte orașe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Puebla, Tijuana, Ciudad Juárez și Torreón.


Republica federală Mexic este compusă din 31 de state (“estados”) și un district federal. Fiecare stat are constituție și sistem legislativ propriu. Districtul federal cuprinde capitala Ciudad de Mexico și are un stat special, cu puteri reduse în comparație cu celelalte 31 de state.


Populație

Mexicul are o populație de circa 112 milioane de locuitori, din care două treimi au vâsta sub 24 de ani. Mexicanii sunt oameni foarte prietenoși care își primesc cu cordialitate oaspeții, făcându-i părtași ai sărbătorilor lor tradiționale. În cea de-a treia zi de luni din luna noiembrie (anul acesta în data de 20) este zi de sărbătoare națională care comemorează Revoluția mexicană.


Pașaport și viză


Indiferent de naționalitatea vizitatorilor, aceștia trebuie să prezinte la graniță un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la data călătoriei. Cetățenii țărilor care fac parte din Uniunea Europeană trebuie să completeze și un Card pentru călătorii în scopuri turistice pe care îl primesc fie în avion înaintea sosirii, fie la aeroport. Acest card trebuie păstrat pe toată durata călătoriei și trebuie prezentat la ieșirea din Mexic.


Zboruri și taxe de aeroport

În cazul zborurilor interne și internaționale din Mexic se aplică taxe de sosire și plecare.

Uneori pentru zborurile internaționale acestea sunt deja incluse în costul biletului de avion.

Aceste taxe variază zilnic și sunt de obicei comunicate direct turiștilor la aeroport.

Taxa de intrare / ieșire pentru zborurile internaționale din Mexic este de proximativ 20 USD în timp ce pentru zborurile interne aceasta este de circa 15 USD.

Uneori la aeroport mai sunt solicitate și alte taxe, precum cele de securitate, acestea trebuind să fie plătite individual de fiecare pasager.


Clima

Temperaturi minime (nocturne) și maxime (diurne) în luna Noiembrie în zonele vizitate de grupul nostru:



Minim - Maxim (grade Celsius)

Mexico City 8 - 22
Puebla 8 - 20
San Cristobal de las Casas 7 - 21
Campeche 23 - 26
Merida 19 - 28
Valladolid 18 - 25
Cancun 22 - 30



Ora Mexicului


Teritoriul întins al Mexicului este acoperit de trei fusuri orare. În sud, centru și este ora oficială este este GMT -5 în timpul verii și GMT -6 în timpul iernii.

Ora Mexicului = Ora României - 8 ore


Moneda

Moneda Mexicului este New Peso (MXN) si are ca subdiviziuni 100 centavos. Peso-ul mexican este strâns legat de dolarul american.

Cardurile de credit sunt acceptate pe scară largă, în special Visa, MasterCard și American Express.

ATM-urile sunt disponibile în majoritatea orașelor și pentru siguranță se recomandă a fi folosite în timpul zilei.

În zonele turistice se acceptă plățile și în monedă străină, în special dolari americani.

Cecurile de călătorie nu se pot preschimba în bani în zilele de sâmbătă.



Transportul public

În Mexico City mijloacele de transport public și metroul construit în anii ’70 sunt destul de ieftine dar sunt de evitat în timpul orelor de vârf datorită aglomerației.

Taxiurile sunt în general ieftine și ușor de găsit. Este însă indicat să se negocieze prețul înainte și să se verifice că aparatul de taxare este pus în funcțiune.


Fotografiatul și filmatul

Este recomandabil să vă asigurați de acasă echipamentul foto necesar, chiar dacă filme foto și baterii se găsesc ușor și în Mexic.


În general în muzee, clădiri coloniale și situri arheologice este permisă fotografierea, însă numai fără flash sau trepied. În unele locuri există posibilitatea obținerii unui permis special.

De obicei înainte de a fotografia localnici (mai ales indieni) este necesar să solicitați în prealabil acordul acestora.

Pentru utilizarea camerei video în situri arheologice se plătește o taxă în jurul a 3.5 USD.



Sănătate


Toate hotelurile și restaurantele oferă apă de băut îmbuteliată. Este de evitat să se bea apă de la chiuvetă sau din alte surse.

Datorită condițiilor igienice nu este de asemenea recomandabil să se mănânce și să se bea de pe stradă, de evitat fiind în special băuturile cu cuburi de gheață, salatele și înghețata.

Vaccinarea nu este necesară. Totuși atunci cand se dorește explorarea unor zone aflate în afara traseelor obișnite pentru turiștii internaționali, consultarea unui specialist în medicină tropicală este recomandabilă.

Trecând și prin zone tropicale este indicat să aveți un spray anti-insecte și servețele, atât umede cât și uscate.



Gastronomie și băuturi


Mâncarea mexicană este o combinație savuroasă a bucătăriilor originale mayașă și aztecă, influențată și de bucătăria conchistadorilor spanioli.

Deși există peste 200 de specii de chilli, mâncarea mexicană nu este întotdeauna iute și condimentată.

Tortillas este mâncarea de bază a mexicanilor și se face din făină de grâu sau de porumb și se servește în loc de pâine sau combinată în feluri de mâncare tipice: enchiladas, tacos, quesadillas.

Frijoles este cunoscuta fasole, de obicei fiartă întâi și apoi prăjită.

Ardeii iuți sunt folosiți în cele mai multe feluri de mâncare, iar cei mari se servesc și umpluți.

Guacamole - piureul de avocado cu ceapă, ardei iute și coriandru – se servește ca o garnitură sau sos.

Alte feluri specifice sunt: Cheviche (pește crud marinat în zeamă de lămâie), Chiles Renellos (ardei umpluți cu brânză sau carne picantă cu sos iute), Enchiladas (tortillas cu sos de roșii și ardei iute, umplute cu legume și carne de pui sau porc; enchiladas suizas sunt acoperite cu smântână), Huachinango (pește snapper roșu gătit în diverse feluri), sos Mole (un sos din ciocolată, ardei iute și multe condimente; se servește cu carne de pui sau curcan), Poc Chuc (file de porc gătit cu roșii, ceapă și condimente), Pollo Pibil (pui marinat în portocale și condimente, apoi gătit pe frunze de bananier), Tacos (tortillas crocante cu diverse umpluturi), Tamales (pasta de mălai umplută cu carne și legume).

De-a lungul coastei se găsește o mare varietate de specialități din fructe de mare precum creveți și stridii, supe de pește și broască testoasă și Ceviche (cocktail rece de fructe de mare).

Cea mai cunoscută băutura alcoolică este Tequila, care se bea de obicei cu sare și lime. Tequila se face dintr-un arbust spinos numit "maguey".

Tequila se servește cel mai adesea în cocktail-ul Margarita (amestecată cu suc de lămâie și servită într-un pahar cu marginea acoperită cu sare).

Mezcal este o formă mai primitivă de tequila, servită cu un vierme în sticlă, care se bea odată cu ultima înghițitură. Berea mexicană - cerveza - este cunoscută în toată lumea: Corona, Sol, Dos Equis.




Gata cu vorbele , sa incepem biggrin.gif




Ziua 1: BUCUREȘTI – AMSTERDAM – MEXICO CITY (10 noiembrie 2012)



Intalnirea grupului a fost la aeroportul International Henri Coanda Bucuresti la ora 04:00. Plecarea cu zbor de Iinie KLM 1372 Bucuresti - Amsterdam la ora 06:00. Sosirea la Amsterdam la ora 08:05 (ora locala). La ora 14:35 (ora locala) plecare cu zbor transatlantic KLM 685 spre Mexico City. La ora locala 19:25, sosire pe aeroportul International Benito Juarez din Mexico City, considerat a fi cel mai mare oras din lume construit pe ruinele Tenochtitlan-ului, capitala Imperiului Aztec.

Asa era planul, insa am ajuns la ora 22:00 ora locala din cauza unei intarzieri la decolare provocate de "mici" probleme la motor.

Aceasta este magaoaie in care am simtit mirosul de transpiratie al mexicanilor mellow.gif

user posted image user posted image




Dupa ce magaoia a aterizat, am mers de la terminal pana la punctul de iesire din aeroport cu un tren suspendat (fara sofer), apoi am fost preluati de ghidul de la agentia de turism mexicana si condusi la hotel. Desi era noapte am fost un pic socat de atmosfera din oras: foarte multe masini, din 2 in 2 minute vedeam masini cu girofaruri ale politiei federale. O intamplare care m-a amuzat a fost cand autocarul a luat-o pe niste stradute de cartier si soferul ne-a stins toate luminile din interior; pe margine am putut vedea "pestii" si "fetitele" sleep.gif

Drumul a fost destul de obositor, dupa ce am ajuns la hotel am bagat la stomac si am incheiat cu o Corona Extra (45 de pesos dry.gif ) . Bauturile nu erau incluse in meniu.


Hotelul la care am stat se numeste Hotel Metropol.


Cam asta a fost prima zi. biggrin.gif In continuare mai multe poze si mai putine vorbe smile.gif

Sper ca nu v-am plictisit, insa am considerat pentru inceput ca ar fi bine sa stiti unele lucruri (pe care banuiesc ca poate unii dintre voi deja le stiati) legate de Mexic.
Dan73
Asteptam poze de la Cancun blush.gif
gibonu
@UXE

Foarte tare. Asteptam continuarea.

Mi-a placut ca avionul KLM care zboara catre Mexico City poarta chiar numele orasului.
radian
Baga repede continuarea. smile.gif

Care este cursul pesos - leu?
UXE
@Dan73, nu iti fa prea mari sperante tongue.gif

@gibonu, am ramas si eu un pic surprins de acest aspect.

@radian eu am calculat mereu la cursul dolarului si apoi am convertit in lei (cu aproximatie). O bere 40 de pesos venea cam 10-12 lei.




Sa continuam biggrin.gif

Ziua 2: MEXICO CITY - Teotihuacán (11 noiembrie 2012)


Dupa micul dejun luat la hotel , am plecat cu autocarul parcurgand frumosul Paseo de la Reforma pana la Muzeul de Antropologie. Paseo de la Reforma este un bulevard destul de mare care strabate Mexico City pe diagonala , adica de la S-V la N-E si are in jur de 15km si este destul de lat atat pentru masini cat si pentru pietoni.. Magheru al nostru este un fel de copil pe langa acesta .

Intru-cat nu am facut poze pentru ca eram in autocar, nu o sa insist prea mult insa cateva detalii luate de pe wikipedia eu zic ca ar fi binevenite.

Bulevardul a fost proiectat de catre Ferdinand von Rosenzweig in 1860 si modelat dupa marile bulevarde ale Europei, gen Ringstrasse si Champs-Élysées.

Ar mai fi multe de spus despre acest bulevard si despre monumentele sale care se regasesc pe parcursul lui. De fapt , despre Mexic (si istoria Mexicului) s-ar putea spune foarte multe, insa incerc sa fac un rezumat si nu o encicolpedie smile.gif


Sa revenim la traseul nostru. Dupa ce am mers vreo 20 de minute , am debarcat in apropierea parcului Chapultepec si am luat perpedes traversand-ul spre directia Muzeul de Antropologie.

user posted image

Cand am ajuns am vazut ca era o coada la care trebuia sa te asezi ordonat pe un singur rand. In apropierea intrarii daca ieseai din rand si stateai de vorba gen 2-3 persoane in cerc, imediat sareau politistii sa te roage sa pastrezi coada "liniara" .

Un pic de educatie nu strica smile.gif



Muzeul detine 23 de incaperi (pentru expozitii) intinse pe aproape 8 hectare.

Imi cer scuze , dar pozele nu sunt de cea mai buna calitate.



Dupa ce am trecut de taxare, imediat ne intampina o curte interioara in care din pirma iti atrage atentia o fantana ciuperca, daca o pot numi asa.

user posted imageuser posted image



O poza cu grupul nostru. Ce cu spatele , in camasa , este Adolfo biggrin.gif

user posted image



Curtea interioara.

user posted imageuser posted imageuser posted image


Intrand in corpul din stanga (cum intri in curtea interioara), incepem deja sa luam contact cu istoria. In general aici se gasesc diferite exponate cum ar fi


Piatra Soarelui

user posted imageuser posted imageuser posted image



Capete gigant de piatra ale civilizatie Olmec

user posted imageuser posted imageuser posted image


Luptator Olemc

user posted image



26 Apr 2015, 20:07:
Exponate ale civilizatiei Maya

user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image



26 Apr 2015, 20:07:

Precum si viata rurala a mexicanilor


user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image



Vizitatorii erau atent supravegheati. Le-am facut poze cu un pic de emotie. tongue.gif

user posted imageuser posted image


Fosta capitala a civilizatiei aztece , Tenochtitlan


user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image


26 Apr 2015, 20:08:
Si alte exponate, probabil tot legate de azteci.


user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image


Ar mai fi multe de spus si despre trecutul pre-columbian, o istorie foarte foarte incarcata insa poate mai detaliez pe parcurs.

Si am plecat si de la Muzeu smile.gif.


26 Apr 2015, 20:08:
In drum spre autocar, Nissan Platina:


user posted imageuser posted image


Si din autocar:

user posted imageuser posted imageuser posted image



Alte poze din autocar


user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image


Pranzul l-am luat intr-un restaurant specific, unde ne-am bucurat de compania unu ansamblu folcoric local.

user posted image






Dupa ce am servit masa si ne-am relaxat un pic, am sarit inapoi in autocar.

Vegetatia se schimba un pic:


user posted image


26 Apr 2015, 20:08:
Ne-am indreptat inspre situl Teotihuacán (sec 1 ien) - in traducere "Locul unde omul devine Zeu" - unul din cele mai importante centre arheologice ale Americii pre-hispanice, inscris in patrimoniul UNESCO si aflat la 53km de Mexico City. Acesta este locul unde aztecii credeau ca aici au fost create Soarele, Luna si intregul Univers.


Pe aleea care mergeam , in stanga este situl iar in dreapta comerciantii.

user posted imageuser posted image


Poze cu situl si cu grupul. Se pare ca am fost mai mult de 25 de persoane biggrin.gif


user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image



O incapere in care nu aveam voie sa intram. Ca fapt divers, zidurile de piatra care
prezinta mici pietricele (intre cele mari) inseamna ca au fost restaurate/reconstruite. Picturile, insa, sunt cele originale.


user posted imageuser posted image



Spre inima sitului. Pe funbdal se vede deja Piramida Lunii


user posted image




Un pic mai de aproape


user posted imageuser posted image


26 Apr 2015, 20:08:
Alte piramide

user posted image



Piramida vazuta de la baza sitului.

user posted imageuser posted image


Vedere spre Piramida Soarelui

user posted imageuser posted image


Lasam in spate Piramida Lunii

user posted image


si ne indreptam inspre Piramida Soarelui. In stanga se vad treptele de la baza piramidei.


user posted image



Sunt deja in fata treptelor si ma pregatesc sa urcu pe o caldura de 30 si ceva de grade. mad.gif


user posted image



Incep urcarea si sunt din ce in ce mai entuziasmat


user posted image

Va rog, sa va concentrati asupra piramidei.. eu asta am incercat. smile.gif



Urmeaza inca un rand de trepte mai abrupte. Lumea deja urca un pic cu greutate.

user posted image


Vedere de la penultimul nivel (in varf nu ne dadeau voie, probabil ca nu incapeam toti). Am stat aici sa rasuflu putin pentru ca imi crescuse un pic pulsu.

user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image


Dupa ce am coborat am mers in Piata locala cu obiecte traditionale si arta unde ne astepta autocarul.


Dupa ce am vizitat situl am mers intr-o zona unde se prelucrau obiecte din obsidian. Tot aici , oamenii ne-au explicat cum si din ce se face Tequilla si Metzcal, adica din siropul (care mai tarziu se transforma prin fermentare ) de agave.



O agava si interiorul ei.

user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image


Tot aici , ne-au dat sa degustam Tequilla si Metzcal, Metzcal si Tequilla si tot asa. In continuare nu am mai facut poze icon_mrgreen.gif


La un moment dat mi s-a parut ca vad un caine pe casa, dar se pare ca nu m-am inselat biggrin.gif

user posted image


Cam atat pentru prima zi. Hotelul a fost urmatoarea destinatie.



As putea scrie si mai detaliat, dar am zis sa predomine imaginile.

Daca vi se pare prea lunga povestira, mai tai din ea smile.gif .
radian
up.gif
Dan73
QUOTE
Va rog, sa va concentrati asupra piramidei.. eu asta am incercat.

Pare ca mana nu iti mai da ascultare unsure.gif
gibonu
@UXE

Cel putin din punctul meu de vedere poveste nu mi se pare lunga.
Si nici nu cred ca are rost sa tai din ea, pentru ca Mexicul este o destinatie interesanta, in care nu ajung prea multi membrii ai forumului.

Asadar, asteptam continuarea.

Bafta.
UXE
Pana vine continuarea am sa mai spun cateva cuvinte legate de Ciudad de Mexico (sau Mexico City).


Mexico City se afla, mai exact, in Valea Mexicului sau Bazinul Mexicului si este situat la o altitudine de 2200 de metri. Orasul este inconjurat de munti vulcanici care ating si 5000 de metri. Desi peisajul este oarecum spectaculos , orasu are cateva probleme destul de "grave".

In primul rand, prin oras nu prea circula curenti de aer si astfel poluarea este tot timpul prezenta. Tin minte ca m-am trezit a doua zi dimineata si am deschis geamurile sa trag in piept un aer proaspat insa am avut surpriza sa constat ca prospetimea aerului nu exista. Desi erau vreo 12-13 grade afara (iar mexicanii umblau cu manusi smile.gif ) , aerul mi s-a parut destul de sufocant .. ca si cum as fi deschis usa unei sali mari dar inchise. Acest lucru mi-a displacut total.


In al doilea rand, nu exista drenare a apei care vine de pe munti din toate directiile. Pe langa riscul major al vulcanilor activi care inconjoara orasul (si al cutremurelor frecvente) , mai exista si riscul de inundatii. De fapt, orasul este construit pe fundul fostului lac Texcoco. Golirea lui a inceput in secolul 17 prin canale si tunele de drenare. Desi nu a mai ramas nici o picatura din lac, solul de la suprafata este totusi saturat si este destul de cleios. Datorita drenarii apei din sol prin excavari, orasul "s-a scufundat" chiar si cu 9 metri prin anumite zone. Acum, orasul este pavat complet, insa "scufundarea" lui nu este 100% rezolvata, inca.

Apropo, apa de la robinet este foarte lesioasa. In alte zone ale Mexicului apa era mai ok, dar tot nu se recomanda sa bem de la robinet.




Si o chestie recenta legata de orasul Teotihuacán:


Arheologii au făcut o descoperire fără precedent în orașul aztec Teotihuacan, ”reședința zeilor”



As mai aloca niste timp si pentru istoria Mexico City-ului, daca nu va plictisesc biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.