Hai salut la toata lumea. O sa incerc in acest topic sa povestesc unica mea experienta din Mexic . Excursia a fost organizata printr-o agentie de turism romaneasca in colaborare cu inca o agentie din Mexic. Am fost cca 25 de pers (nu mai tin minte exact) si am avut un ghid de la agentia romana si un ghid de la agentia din Mexic. Ghidul (Adolfo) vorbea fluent italiana, franceza si engleza nemaipunand la socoteala limba spaniola . Pe langa aceste limbni mai stapanea cat de cat ok si limba mexicana.
Excursia a fost in perioada 10-23 Noiembrie 2012.
Pentru inceput am sa astern cateva informatii generale despre Mexic.
Mexicul este cea mai nordică țară din America Latină și are cea mai numeroasă populație vorbitoare de limbă spaniolă din lume. Capitala Ciudad de Mexico este totodată și cel mai mare oraș din Mexic, cu peste 19 milioane de locuitori. Alte orașe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Puebla, Tijuana, Ciudad Juárez și Torreón.
Republica federală Mexic este compusă din 31 de state (“estados”) și un district federal. Fiecare stat are constituție și sistem legislativ propriu. Districtul federal cuprinde capitala Ciudad de Mexico și are un stat special, cu puteri reduse în comparație cu celelalte 31 de state.
Populație
Mexicul are o populație de circa 112 milioane de locuitori, din care două treimi au vâsta sub 24 de ani. Mexicanii sunt oameni foarte prietenoși care își primesc cu cordialitate oaspeții, făcându-i părtași ai sărbătorilor lor tradiționale. În cea de-a treia zi de luni din luna noiembrie (anul acesta în data de 20) este zi de sărbătoare națională care comemorează Revoluția mexicană.
Pașaport și viză
Indiferent de naționalitatea vizitatorilor, aceștia trebuie să prezinte la graniță un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la data călătoriei. Cetățenii țărilor care fac parte din Uniunea Europeană trebuie să completeze și un Card pentru călătorii în scopuri turistice pe care îl primesc fie în avion înaintea sosirii, fie la aeroport. Acest card trebuie păstrat pe toată durata călătoriei și trebuie prezentat la ieșirea din Mexic.
Zboruri și taxe de aeroport
În cazul zborurilor interne și internaționale din Mexic se aplică taxe de sosire și plecare.
Uneori pentru zborurile internaționale acestea sunt deja incluse în costul biletului de avion.
Aceste taxe variază zilnic și sunt de obicei comunicate direct turiștilor la aeroport.
Taxa de intrare / ieșire pentru zborurile internaționale din Mexic este de proximativ 20 USD în timp ce pentru zborurile interne aceasta este de circa 15 USD.
Uneori la aeroport mai sunt solicitate și alte taxe, precum cele de securitate, acestea trebuind să fie plătite individual de fiecare pasager.
Clima
Temperaturi minime (nocturne) și maxime (diurne) în luna Noiembrie în zonele vizitate de grupul nostru:
Minim - Maxim (grade Celsius)
Mexico City 8 - 22
Puebla 8 - 20
San Cristobal de las Casas 7 - 21
Campeche 23 - 26
Merida 19 - 28
Valladolid 18 - 25
Cancun 22 - 30
Ora Mexicului
Teritoriul întins al Mexicului este acoperit de trei fusuri orare. În sud, centru și este ora oficială este este GMT -5 în timpul verii și GMT -6 în timpul iernii.
Ora Mexicului = Ora României - 8 ore
Moneda
Moneda Mexicului este New Peso (MXN) si are ca subdiviziuni 100 centavos. Peso-ul mexican este strâns legat de dolarul american.
Cardurile de credit sunt acceptate pe scară largă, în special Visa, MasterCard și American Express.
ATM-urile sunt disponibile în majoritatea orașelor și pentru siguranță se recomandă a fi folosite în timpul zilei.
În zonele turistice se acceptă plățile și în monedă străină, în special dolari americani.
Cecurile de călătorie nu se pot preschimba în bani în zilele de sâmbătă.
Transportul public
În Mexico City mijloacele de transport public și metroul construit în anii ’70 sunt destul de ieftine dar sunt de evitat în timpul orelor de vârf datorită aglomerației.
Taxiurile sunt în general ieftine și ușor de găsit. Este însă indicat să se negocieze prețul înainte și să se verifice că aparatul de taxare este pus în funcțiune.
Fotografiatul și filmatul
Este recomandabil să vă asigurați de acasă echipamentul foto necesar, chiar dacă filme foto și baterii se găsesc ușor și în Mexic.
În general în muzee, clădiri coloniale și situri arheologice este permisă fotografierea, însă numai fără flash sau trepied. În unele locuri există posibilitatea obținerii unui permis special.
De obicei înainte de a fotografia localnici (mai ales indieni) este necesar să solicitați în prealabil acordul acestora.
Pentru utilizarea camerei video în situri arheologice se plătește o taxă în jurul a 3.5 USD.
Sănătate
Toate hotelurile și restaurantele oferă apă de băut îmbuteliată. Este de evitat să se bea apă de la chiuvetă sau din alte surse.
Datorită condițiilor igienice nu este de asemenea recomandabil să se mănânce și să se bea de pe stradă, de evitat fiind în special băuturile cu cuburi de gheață, salatele și înghețata.
Vaccinarea nu este necesară. Totuși atunci cand se dorește explorarea unor zone aflate în afara traseelor obișnite pentru turiștii internaționali, consultarea unui specialist în medicină tropicală este recomandabilă.
Trecând și prin zone tropicale este indicat să aveți un spray anti-insecte și servețele, atât umede cât și uscate.
Gastronomie și băuturi
Mâncarea mexicană este o combinație savuroasă a bucătăriilor originale mayașă și aztecă, influențată și de bucătăria conchistadorilor spanioli.
Deși există peste 200 de specii de chilli, mâncarea mexicană nu este întotdeauna iute și condimentată.
Tortillas este mâncarea de bază a mexicanilor și se face din făină de grâu sau de porumb și se servește în loc de pâine sau combinată în feluri de mâncare tipice: enchiladas, tacos, quesadillas.
Frijoles este cunoscuta fasole, de obicei fiartă întâi și apoi prăjită.
Ardeii iuți sunt folosiți în cele mai multe feluri de mâncare, iar cei mari se servesc și umpluți.
Guacamole - piureul de avocado cu ceapă, ardei iute și coriandru – se servește ca o garnitură sau sos.
Alte feluri specifice sunt: Cheviche (pește crud marinat în zeamă de lămâie), Chiles Renellos (ardei umpluți cu brânză sau carne picantă cu sos iute), Enchiladas (tortillas cu sos de roșii și ardei iute, umplute cu legume și carne de pui sau porc; enchiladas suizas sunt acoperite cu smântână), Huachinango (pește snapper roșu gătit în diverse feluri), sos Mole (un sos din ciocolată, ardei iute și multe condimente; se servește cu carne de pui sau curcan), Poc Chuc (file de porc gătit cu roșii, ceapă și condimente), Pollo Pibil (pui marinat în portocale și condimente, apoi gătit pe frunze de bananier), Tacos (tortillas crocante cu diverse umpluturi), Tamales (pasta de mălai umplută cu carne și legume).
De-a lungul coastei se găsește o mare varietate de specialități din fructe de mare precum creveți și stridii, supe de pește și broască testoasă și Ceviche (cocktail rece de fructe de mare).
Cea mai cunoscută băutura alcoolică este Tequila, care se bea de obicei cu sare și lime. Tequila se face dintr-un arbust spinos numit "maguey".
Tequila se servește cel mai adesea în cocktail-ul Margarita (amestecată cu suc de lămâie și servită într-un pahar cu marginea acoperită cu sare).
Mezcal este o formă mai primitivă de tequila, servită cu un vierme în sticlă, care se bea odată cu ultima înghițitură. Berea mexicană - cerveza - este cunoscută în toată lumea: Corona, Sol, Dos Equis.
Gata cu vorbele , sa incepem
Ziua 1: BUCUREȘTI – AMSTERDAM – MEXICO CITY (10 noiembrie 2012)
Intalnirea grupului a fost la aeroportul International Henri Coanda Bucuresti la ora 04:00. Plecarea cu zbor de Iinie KLM 1372 Bucuresti - Amsterdam la ora 06:00. Sosirea la Amsterdam la ora 08:05 (ora locala). La ora 14:35 (ora locala) plecare cu zbor transatlantic KLM 685 spre Mexico City. La ora locala 19:25, sosire pe aeroportul International Benito Juarez din Mexico City, considerat a fi cel mai mare oras din lume construit pe ruinele Tenochtitlan-ului, capitala Imperiului Aztec.
Asa era planul, insa am ajuns la ora 22:00 ora locala din cauza unei intarzieri la decolare provocate de "mici" probleme la motor.
Aceasta este magaoaie in care am simtit mirosul de transpiratie al mexicanilor
Dupa ce magaoia a aterizat, am mers de la terminal pana la punctul de iesire din aeroport cu un tren suspendat (fara sofer), apoi am fost preluati de ghidul de la agentia de turism mexicana si condusi la hotel. Desi era noapte am fost un pic socat de atmosfera din oras: foarte multe masini, din 2 in 2 minute vedeam masini cu girofaruri ale politiei federale. O intamplare care m-a amuzat a fost cand autocarul a luat-o pe niste stradute de cartier si soferul ne-a stins toate luminile din interior; pe margine am putut vedea "pestii" si "fetitele"
Drumul a fost destul de obositor, dupa ce am ajuns la hotel am bagat la stomac si am incheiat cu o Corona Extra (45 de pesos ) . Bauturile nu erau incluse in meniu.
Hotelul la care am stat se numeste Hotel Metropol.
Cam asta a fost prima zi. In continuare mai multe poze si mai putine vorbe
Sper ca nu v-am plictisit, insa am considerat pentru inceput ca ar fi bine sa stiti unele lucruri (pe care banuiesc ca poate unii dintre voi deja le stiati) legate de Mexic.