Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Planetara berlina
DaciaClub - Forum Dacia > Celelalte modele Dacia - 1100, Berlina, Papuc, Nova > Probleme tehnice - Dacia Clasic
sddragos
Trebuie sa schimb un burduf la planetara din dreapta (cel dinspre cutie), ca e facut varza, rupt in doua (a inceput sa faca planetara ceva zgomot in curbe).
Am cumparat burdufuri (daca tot o desfac, le schimb pe amandoua) + splint.
Problema e ca nu vreau sa ma duc in service pentru asta, vreau sa le schimb eu acasa.
Care sunt etapele demontarii-montarii planetarei?
stefan_punk
As fi interesat sa ia amploare acest post pentru ca si eu am aceeasi problema,(in general cele mai multe gropi sunt pe dreapta langa trotuar cred ca e o problema general valabila) Am deja acea nuca si mai trebuie sa cumpar decat tripoda si bine inteles sa le inlocuiesc, treaba cu inlocuitul este o dulema si pentru mine ceva ajutor nu mi-ar strica
disaster
aveti de muncit nu gluma.cel mai bine va duceti la un "mecanic de cartier" daca vreti sa iesiti mai ieftin.ca sa dai jos planetarele trebuie sa dai jos cutia de viteze(ceea ce inseamna ca trebuie sa stii mecanica),sau se pot da jos si fara sa dai jos si cutia dar si asta presupune cunostinte de mecanica auto.
Daccia
Pai mai intai va trebuie urmatoarele:
- cric si coarba pentru desfacut roata respectiva;
- dorn pentru desfacut splint;
- patent d'ala de desfacut sigurante (neaparat);
- sigurante planetara, daca e cazul, si simeringuri la fuzeta, eventual si la cutie daca vreti si daca curge.
- cheie tubulara de 36 sau 42 (nu mai retin), cheie inelara sau fixa de 19 si 17.
- extractor de pivoti (recomandabil);
- presa cap planetara (optional).
- spray pentru piulite ruginite, carpe de sters, vaselina buna cel putin 200g, coliere pentru burdufuri (mari si mici).
- cel putin o bere...

Se ridica pe cric, se strecoara cineva pe dedesubt si scoate splintul dinspre cutie cu un dorn
Se da roata jos, se desface piulita din capu' la planetara, se desface piulita de la nuca de la directie, se desface piulita de la pivotul superior.
Cu presa (sau cu un lemn de esenta tare care se pune in cap si se bate cu un ciocan de 1kg) se impinge planetara spre cutie, suficient cat sa se desprinda de fuzeta. Cu extractorul se depresioneaza capatul de bara de la directie (sau se bate cu ciocanul in fuzeta, langa capatul de bara, pana sare capul din fuzeta). Analog pentru pivotul superior. Dupa ce e libera in toate cele, se apasa pe fuzeta in jos pana scapa din pivotul superior si se elibereaza capul planetarei. Se trage complet afara si se desface bucati, utilizand clestele de sigurante, manute dibace si vaselina multa. Atentie mare la acele din tripoda, sa nu le pierdeti.. popa.gif

Pentru montaj, se executa operatiile in ordine inversa. La pivoti, surubul fiind tronconic, daca se invarte odata cu piulita, ii mai trosniti una usor cu ciocanul in cap, ca sa intre mai bine in lacas si sa se blocheze acolo. Preferabil piulite noi cu cap blocaj plastic. Deasemenea se inlocuiesc simeringurile dinpre fuzeta ( si de adauga dupa gust, vaselina la rulmenti).

Enjoy! 053.gif

P.S. Burdufurile se umplu cu vaselina!! icon_mrgreen.gif
viperfox
bine ma baieti ma, si cine imi schimba si mie un burduf de planetara ca s`a crapat (ala dispre roata) ca io am facut asta odata si nu ma mai bag a doua oara? cine imi recomanda un mecanic sau poate chiar cineva de pe forum? dar evident sa stie ce face omu, sa nu fie agiamiu, nu de alta da nu vreau eu sa continui lucrarea de la jumate:)
Pedro
QUOTE(disaster @ 3 Nov 2005, 18:08)
aveti de muncit nu gluma.cel mai bine va duceti la un "mecanic de cartier" daca vreti sa iesiti mai ieftin.ca sa dai jos planetarele trebuie sa dai jos cutia de viteze(ceea ce inseamna ca trebuie sa stii mecanica),sau se pot da jos si fara sa dai jos si cutia dar si asta presupune cunostinte de mecanica auto.
*
Doamne fereste de ce sa dai cutia jos, banuiesc ca glumesti!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.