Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Motocoasa
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
qestro
Am o motocoasa, Ruris speed 55, pe care vreau sa o curat/reconditionez, si nu prea inteleg in ce sens de rotatie se desurubeaza ambreiajul, motorul invartindu-se in inversul acelor de ceasornic. Pe ambreiaj nu apare nici o sageata.
Agrig
Domnule, ca orice atasament care se invirte si este prins doar cu surub, fara pana, pentru a`l desface invirti in sensul lui de rotatie bineinteles cu arborele blocat.
Nu trebuie semn, este o treaba cunoscuta din mosi stramosi.
Daca n`ai "lingurita" de blocare a pistonului cel mai bine bagi o sfoara in camera de ardere si`l blochezi asa.
qestro
Am reusit sa desurubez ambreiajul, invartind invers acelor de ceasornic, blocand motorul cu o sfoara groasa. Multumesc!
qestro
Supapa rosie, din interiorul membranei, e rupta din locasul ei. Problema asta era mai veche, iar la ei la service mi-au cerut 150 de lei pt un nou carburator. Modelul asta de carburator nu il gasesc nicaieri pe net, nu se incadreaza nici macar in categoria "china". As putea amorsa benzina folosind o alta metoda, sau stiti cumva daca acele supapae se gasesc pe undeva?
dacotec
Salut!
Am la tara o gradina de aproximativ 1200m, destul de slab ingrijita, cu ceva pomi ramasi prin ea si bolovani , multe denivelari si intinsa usor in panta si as vrea sa o curat cu o motocoasa.
Am invercat varianta clasica si in afara unei dureri puternice de spate si mici rezultate nu am obtinut mai nimic, asa ca as vrea sa trec la varianta motorizata.Din ce am mai citit pe net se pare ca as cam avea nevoie de un motor de 2cp, 2T, si cat mai usoara.Piata este sufocata de chinezarii, unele mai bune, alte fff slabe, multi se plang ca stau cu ele prin service, etc
As vrea sa o curat bine acum si pana la toamna inca de 2-3 ori maxim si bugetul sa fie undeva la 550 de lei.Am inteles ca Stihl, Husqvarna, Makita, etc sunt cele mai bune, dar un Stihl de 1CP e vreo 820 de lei si preturile cresc spre 3-4000 de lei!
Ce imi recomandati la nevoile mele si bugetul de 550 lei?
volint
Daca tii la cocoasa ta, la urechi, la timp timp la nervi dublezi urgent bugetul.
Eu am loat cea ma usoara jucarie de pe piata, pe probate. E husqy aia de 128. in 4 ani n-a vazut decat combustibil si curatare. Langa ea am mai loat un disc cu vidia (17 lei la chinezii din Afumati) sa mearga usor la lastaris, urzica si la brusturi.

edit:

Munceste cam 2000 mp si papa cam 1.2 litri de zeama pe ora. Nu am prestat toata suprafata "dintr-o bucata" dar la 2-3 rezervoare iau pauza de adapat calul si de curatat superficial unealta. Cam la 2 luni necesita curatare mai atenta + gresarea reductorului.

Discul OEM e o mizerie, e mai greu decat ala chinezesc si se toceste neuniform generand trepidatii in timp; nu-l recomand.
dacotec
Inteleg ca este vorba de scule performante si de anumite beneficii, dar pentru cateva ore de coasa as fi dispus sa iau ceva mai ieftin.
Despre Yato aveam o parere bunicica , scule destul de accesibile si de calitate...oare si la motocoase or fi la fel de buni?

https://www.surubhouse.ro/motocoasa-1.8cp-yato-yt-85003.html
Merced
Daca tot ati deschis discutia, pe mine ma intereseaza ce randament au alea electrice, cu baterie. N-am nevoie pentru nu stiu ce suprafata, curtea de la tara, 700mp sa fie, si poate prin fata gardului putin. Oricum in general da cu coasa unchiu' care e vecin, dar de cand au vandut din vaci nu prea se mai grabeste ca in alti ani. Plus ca sunt zone unde nu se baga. Mai am puse diverse chestii, o mai apuca pe maica-mea sa prinda un visin, un nuc, si le-a mai taiat in trecut. Eu macar stiu pe unde sunt. Bine, nici n-as da o avere pe ceva de genu', dar parca nu m-as complica cu motorizata pentru ca nu o sa mearga cine stie cat si nici sa trag firul dupa mine nu sunt fan.
yoncv
Dacă o folosești rar există și varianta închirierii, la Dedeman, Leroy Merlin etc. Electrică am eu, dar cu fir. Pentru o suprafață mică și iarba subțire e ok.
Agrig
Se pare ca merg insa la ce pret au ... mai bine una mica gen FS55, usurica, fiabila si tai cu ea fara probleme deosebite.
Am si un FS55 de prin 2004 si este inca in stare perfecta desi a cosit mult pina acuma.
Mai este inca o problema, acumulatorii nu vor tine nici o data cit un Stihl si acolo e pretul mare.
Parerea mea, uit`o pe aia electrica, ia un Stihl usor si gata.
Oricum nu luati cutite gen PolyCut, sau alte lame de plastic, cind se rup costa cit nu fac, fir sau paleta metalica.
maho
Cu coasa nu dã nimeni? Face minuni la fizic.
dacotec
De la o astfel de minune am zacut eu doua zile...
marksman
Apropo de utilaje din astea... mi s-a terminat firul la trimmer. Unul electric, luat rapid acum vreo 2 ani din Leroy Merlin. M-am dus sa iau fir de rezerva din DDman, am demontat bobina, era goala (evident!) si m-am uitat ca prostu' sa ma prind cum se infasoara firul pe dracia aia. E un mosor cu doua sectiuni si doua crestaturi, folosite, zic eu, ca sa prinzi capetele firului. L-am bobinat, l-am prins in crestaturile alea si m-am apucat de treaba. Dupa nici 50 cm cositi, nu mai taia aproape deloc. M-am uitat la fir si din doua capete mai avea unul. Am desfacut iar bobina, si unul dintre capetele firului era liber pe acolo.
L-am bobinat din nou, de data asta in sens opus, au iesit ambele capete in interiorul bobinei. Ce nu fac bine???
volint
QUOTE(dacotec @ 18 May 2020, 08:46)
Inteleg ca este vorba de scule performante si de anumite beneficii, dar pentru cateva ore de coasa as fi dispus sa iau ceva mai ieftin.
Despre Yato aveam o parere bunicica , scule destul de accesibile si de calitate...oare si la motocoase or fi la fel de buni?

https://www.surubhouse.ro/motocoasa-1.8cp-yato-yt-85003.html
*




Eu cred ca e vorba de scule cu care sa-ti poti face singur o parte din treburi fara sa-ti rupi salele. Alea performante au alte preturi.
Ieftinaciunile sunt mari, grele, zgomotoase, se strica si se deregleaza des; bineinteles poti nimeri o chinezoaica decenta dar eu nu m-am riscat sa trag loz in plic. Am mers pe mana alora ce folosesc jucarii d-astea sa scoata bani din ele.
Agrig
Mai tai eu cu aia manuala si ajuta la ceva?
Ca sa o folosesti trebuie pusa in toporiste, toporistea pe masura cosasului, coasa la fel, trebuie batuta si mai trebe grija sa nu intri cu ea in pietre, pomisori si alte minuni.
Coasa manuala e buna pentru suprafete curate de unde recoltezi finul, are avantajul ca taie de la suprafata pamintului si curata buruienile taind punctul de infratire a lor.
Mecanica taie mai sus si ramine punctul de infratire astfel ca buruienile reapar mai usor.
Apoi mai trebuie sa si stii cum sa "dai" cu coasa, daca nu, te dor muschii in cel mai bun caz.
Cu mecanizata, intri in lemne, le taie, in fierotanii, pietre, daca ai cutit de otel il indrepti la pila, cu fir il prelungesti si cosesti mai departe.
Deci, pentru noi, aia manuala si`a trait traiul si mincat malaiul!
Istorie!

QUOTE(marksman @ 18 May 2020, 13:45)
Apropo de utilaje din astea... mi s-a terminat firul la trimmer.

Vedeti la acesta cum se face, poate va ajuta.
https://m.stihlusa.com/WebContent/CMSFileLi...25-2_071107.pdf
maho
Merge, pt. suprafete mici, si pt. incepatori; te inveti repede, si poti taia si mai sus, nu neaparat la rasul pamantului. Te inveti si cu dinamica miscarii, ca sa nu-ti rupi salele. Am avut una pana acu' vreo 3 ani (cand au ciordit-o din dulapul de scule exterior unde o tineam, la ai mei), habar n-aveam sa cosesc, da' m-am invatat repede. De atunci am redus drastic iarba si am marit suprafata cu flori, pt. cativa mp de iarba merge si o secera (fara ciocan). La coasa, cat am avut-o, au fost 2 probleme: avand lama lunga, pana m-am obisnuit cu ea am ras cateva flori, si era complicat cu batutul (avea un otel bunisor si se batea mai greu, iar ascutitul la piatra nu tinea prea mult).
E cam ca_cu dacia veche, tre' sa-ti placa ideea.
Tine loc si de gym, la partea superioara. rolleyes.gif
dacotec
Nu am cosit niciodata cu varianta motorizata iar la cea clasica pot fi trecut, cu indulgenta, la incepator...pot sa zic ca am vazut cum se bate o coasa, am ascutit de mai multe ori cu gresia taisul, am cosit cateva sute de metri patrati (2-300) si nu m-am ranit niciodata in tais...aptitudini promitatoare!
maho
E mai greu batutul corect si eficient, decat cositul. Am incercat odata cu a mea, dupa 15 min. am renuntat. biggrin.gif
Bicicleta galbena
Ma scuzati: ce naiba inseamna "sa bati coasa"? unsure.gif

maho
Se stie ca daciotii se pricep la toate, da-s sigur ca gasesti pe yt niste tutoriale de la altii mai buni.
Merced
Am mai dat si eu cu aia manuala, dar cred ca sunt ani de cand am incercat ultima data. Si eu aveam aici la tara, diverse scule, pe vremuri. Dupa ce a murit taica-meu, usor, usor, le-au atribuit din rude(frati, surori, cumnati) si am cam ramas fara. Doar un topor a scapat, ca era in casa. Am avut gand sa iau si una clasica sa incerc cu ea. Oricum la mine e vorba de niste zone precise.
De imprumutat pot imprumuta una moto de la un unchi, dar habar n-am sa dau cu ea si pana nu imi face un instructaj corespunzator nici el nu cred ca mi-ar da-o. A dat peste 1000 lei pe ea, e o Husqvarna mai scumpa. A avut multi ani una in patru timpi, dar acum a trecut la doi. Mult mai galagioasa, mai puturoasa pe evacuare, dar zice el ca e mult mai puternica.
Nu am ajuns eu la stadiul ala in care sa am nevoie de coasa mea, acum si daca ii zic ca vreau pe undeva, vine si da el, dar as fi vrut sa nu mai am discutia asta, sa nu raman dator ca sa zic asa.
Aici daca s-ar cosi frecvent ar iesi o iarba frumoasa, acum insa mai da si hrean, si cucuta, prin niste locuri unde daca prind o coasa pe an, e bine.

edit: Apropo de mers la coasa. Era o chestie care se facea cand eram copil. Plecau in muscel cu caruta trasa de doua vaci, cam toti barbatii in putere din familie, plus altii platiti. Era liniste si pace. Acum cand ii apuca pe doi-trei vecini, bazaie continuu motocoasele. Eu nu prea le am cu somnul de dupa-amiaza, dar si cand am incercat intr-o vara, am renuntat imediat. Frate-meu cand vine pe aici in concediu e foarte dezamagit. "Pe vremea mea nu era galagia asta.".
Bine, si bunicu' a murit pe la 83 de ani de la o pneumonie inceputa dupa ce fusese la coasa si s-a intins pe pamantul cam umed. Ei asa zic ca de acolo i s-a tras. Eu eram prin clasa a doua, dar tin minte ca omu' se ducea pe langa rau cu 12 vaci sa pasca, cu cateva luni inainte sa moara. Era un om in putere, dar na, de la o varsta, orice iti poate cauza niste chestii nasoale.
Agrig
Prin baterea coasei i se subtiaza gura si in acelasi timp se intreste ( ecruisare) fiind din otel necalit manganos, asta la o coasa de calitate.
dacotec
Cred ca voi alege un model de la Stern, pe hartie par destul de puternice.Voi alege in functie de pret, greutate, fiabilitate..ma bazez mult pe talentul ei pentru ca eu clar nu stiu cum trebuie sa fie o motocoasa..dar sunt gata sa invat!
maho
QUOTE(Agrig @ 18 May 2020, 18:41)
Prin baterea coasei i se subtiaza gura si in acelasi timp se intreste ( ecruisare) fiind din otel necalit manganos, asta la o coasa de calitate.
*


In plus, cand mai apare cate-o miniruptura de lama, ajuta la taiere precum un dinte de ferastrau.
Dupa cat m-am chinuit cand am incercat s-o bat, cred ca ai dreptate. Totusi, nu-i un otel prea pretentios (cel manganos) pt. scopul sculei? Cu ce dracu' ar fi deranjat un simplu OSC (cel mult, ca mergea si un OLC), care ar trebui sa fie muuuult mai ieftine?!
dacotec
Am luat o motocoasa Stern, astept curierul sa o aduca sapatamana asta...ce ulei imi recomandati?Am vazut ca sunt si astea pe culori, unele dau ardere cu mai putin fum, altele reduc calamina...Lauidat e uleiul de Stihl, Makita cica e bunisor si raport pret calitate e uleiul de la Mol...voi ce stiti?
Agrig
QUOTE(maho @ 19 May 2020, 15:52)
Totusi, nu-i un otel prea pretentios (cel manganos) pt. scopul sculei? Cu ce dracu' ar fi deranjat un simplu OSC (cel mult, ca mergea si un OLC), care ar trebui sa fie muuuult mai ieftine?!
*



Pai cam aveti dreptate, in anii 60-70 cind coasa manuala era raspindita trebuia un material bun ca sa nu tot se opreasca cosasul sa o bata, otelul manganos este rezistent la abraziune, iarba mai are si praf, musuroaie, etc.
Avantajul acelui otel era ca se subtia gura foarte usor si prin bataie se calea, nu apareau dintii de ferestrau sau microfisuri.
In timp s`a trecut la otel carbon si coasa calita care nu se mai batea bine, orice ai fi facut apareau dintii si microfisurile, la alea gura se subtia la polizor dar asa cum ati banuit erau ieftine, am avut ruseasca pe care era stantat pretul 1P 10K dar bunicul si`a mincat zilele cu ea.
Mai mult ca sigur daca este recenta coasa este din tabla de otel carbon calita, aia asa iasa la batere.

@dacotec, folosesc ulei Makita, Jonsered sau Stihl de vreo 16 ani fara probleme la utilaje.
Esential este sa aiba ungere buna, eu folosesc amestec de 1:33, maxim 1:40 la Stihl si Makita, la chinezoaica si la atomizor 1:33.


marksman
QUOTE(Agrig @ 18 May 2020, 13:53)

Vedeti la acesta cum se face, poate va ajuta.
https://m.stihlusa.com/WebContent/CMSFileLi...25-2_071107.pdf
*


Am reusit, multumesc frumos!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.