Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Semineu fonta
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Cafenea
EEN
Am o camera intr-o casuta la tara si trebuie sa o incalzesc - ma gindesc la un semineu de fonta (d'astea cu geam in fata care se gassc pe la toate magazinele de constructii). Daca va pricepeti:
- merge alimentat cu lemne?
- face / tine caldura? (adica sa am caldura peste noapte fara sa ma scol din doua in doua ore sa o alimentez)

Diac
Si eu am in plan sa montez asa ceva in podul casei din provincie, atunci cand il voi mansarda.

Din cate am vazut la Praktiker, in interior sobele astea de fonta au caramizi refractare, deci ar trebui sa tina caldura pana dimineata. Si merg pe lemne, peleti, etc.

Acuma trebuie sa vezi ce tip de semineu cumperi, dar asta alegi in functie de marimea camerei. Parca scria in magazin si ce capacitate de incalzire au sobele astea.
Altis
Nu vreau sa aberez savant sad.gif, dar, faptul ca au caramizi refractare, nu inseamna ca in loc sa se distribuie in casa, caldura ramane in interiorul semineului, adica o ia in sus pe cos? Intreb si eu, nu dau cu parul...
Diac
Ma gandesc de asemenea, tot ca nespecialist ca datorita caramizilor refractare fonta nu se incalzeste la rosu ... zic si eu
Caldura nu se duce pe cos daca inchizi usita de jos si asfel opresti tirajul sobei
EEN
Eu am vazut semineuri de la astia la METRO. Coste cam 7 mil si zic ca tin la 24-135 mcubi. Merg cu lemne si carbuni. Cam asa ceva am in vedere. Pareri?
daniM
Care sunteti la curent cu semineele astea?Tin caldura peste noapte?As vrea sa iau unul(bine, eu oricum ma scol de 2 ori pe noapte sa ma pish,deci as putea sa alimentez cu cate un lemn...)
logan1.5dci
Daca ai pierderi de caldura mari, nu ai sa faci treaba cu soba de fonta/metal. Totusi cred ca te-ar ajuta o soba cu acumulare de caldura, gen teracota, parca asa se numesc.

Dar cea mai buna solutie(din punct de vedere financiar) e clar, izolare pereti pe exterior si o solutie termopan performanta la usi si ferestre.

Gandesc ca dupa o izolare buna,(transfer termic 0)chiar si un aparat de incalzit electric devine convenabil.
Mr_Devil83
randament maxim ai in soba de teracota si preferabil pe lemne. Sau centrala termica pe lemne. E cel mai ieftin.

Semineul are randamnetul mult inferior unei sobe, e doar o chestie de efect.


logan1.5dci glumesti cu incalzirea electrica nu ?
Slider
Eu am vazut un astfelde semineu in functiune si facea fata cu brio la -15 grade si intr-o camera care nu fusese incalzita tot timpul. (undeva in zona Vatra Dornei - unde iarna ii iarna).
Mr_Devil83
evident ca un semineu va incalzi mai repede, problema e ca odata oprit focul si caldura cedata de acesta va fi cam 0.

O soba de teracota se incalzeste mai greu insa va ceda din caldura inmagazinata in ea mult mai mult timp.
Victoras2001
N-o sa faci mare scofala cu ce vrei tu sa cumperi. Sobele de teracota au in interior "fumuri" menite sa nu lase caldura sa iasa asa usor. De obicei, la iesirea burlanului din soba exista o tabla, care odata inchisa (numai cand ramane doar jar in soba) si ajutata de samota, mentine caldura pana spre dimineata. Daca le incingi bine, tin pana la ziua fara probleme.
Semineul ala e mai mult de efect. Face caldura dar n-o mentine. In cazul in care camera e foarte bine izolata termic, s-ar putea sa fie de folos. Altfel nu faci treaba cu el.
Ionut-P
Sunt seminee din fonta care au puterea termica si de 12 kW, sunt captusite cu caramizi refractare care inmagazineaza caldura si au deasemenea si acea tablita de care spun mai multi useri care inchide (dar nu 100%, deci e mult mai sigur) canalul de evacuare a gazelor arse. Intr-un prospect pe care l-am frunzarit zicea ca trebuie 3 - 5 alimentari pe zi, in fuctie de gradul de izolatie a cladirii. Daca veti studia un astfel de semineu veti observa o gramada de "aripioare" si fante care sunt menite se imbunatateasca transferul termic catre aerul inconjurator. Eu zic ca daca ai o casa bine izolata termic merita un atfel de semineu si deasemenea arata mult mai bine decat o soba de teracota (parerea mea!)
ache2
daca iei semineu pentru lemne/carbuni, evident ca o sa mearga cu asa ceva ... adica sunt seminee si pe gaz !

orice soba, fie ea de teracota, fonta sau cine mai stie ce trebuie alimentata periodic, cel putin dublu fata de cit scvrie prin prospecte ...
problema cu ele e ca daca s-a stins focul degeaba mai alimentezi cind te-ai sculat sa mictionezi sleep.gif !

poti cumpara un convector pe gaz pe care sa-l alimentezi de la o butelie de aragaz ...
e comparabil la pret si rezolvi problema automatizarii ...

si ar mai fi alternative
logan1.5dci
QUOTE(logan1.5dci @ 10 Feb 2009, 19:54)
Gandesc ca dupa o izolare buna,(transfer termic 0)chiar si un aparat de incalzit electric devine convenabil.
*




QUOTE(Mr_Devil83 @ 11 Feb 2009, 03:08)
logan1.5dci glumesti cu incalzirea electrica nu ?
*



aparat de incalzit electric poate avea diverse semnificatii :

1. resou

2. incalzire electrica neconventionala (pompa de caldura) :
a ) aer conditionat
b ) stalp de gheata
c ) stalpi ingropati in pamant

Si da, in cazul unui apartament mic, garsoniera eventual, atentie, e conditia primordiala, foarte bine izolat(cu sistem de recuperare a caldurii din aerul ce iese), cred ca devine rentabil chiar si un resou electric cu toate ca as opta pentru un sistem cu pompa de caldura, chiar si un aer conditionat daca nu se poate altceva.

Spun toate astea pentru ca am avut sobe si ma feresc de ele pentru ca sunt un om comod. Si imi aduc aminte ce naspa era cu soba de fier, noaptea o incarcam si dimineata nu imi venea sa ies din plapuma. Cu toate ca aveam casa de chirpic, care cred ca ar fi trebuit sa inmagazineze ceva caldura, cred ca aveam pierderi mari. Si mai facea si fum pana se incalzea si erau atatea inconviniente, dar cel mai naspa mi s-a parut ca nu avea butoane.
Asa ca mai bine o centrala (cine are gaze) sau o soba cu ardere completa, automatizata, la care rar te ocupi de combustibil (peleti)sau cenusa.
Asta daca nu vreti 2 c) care mi se pare cea mai adevarata sursa de incalzire , atentie, si racire. Dar din pacate costa, dar cine-l face il lasa si mostenire.
ache2
sunt 2 mari probleme ale PC-urilor

1. costul exorbitant
2. datorita parametrilor redusi ai agentului termic e nevoie de suprafete mari de schimb de caldura => incalzire prin pardoseala ...

si daca ai "o casuta la tara" ii dublezi valoarea cu respectivul sistem ...
logan1.5dci
cu punctul 2 nu sunt de acord. Temperatura poate urca destul, din cate imi aduc aminte, poate ajunge la 60 grade celsius .
Dar nici nu-mi trebuie atat, poate sa fie si la 40 de grade(si nici atat, in functie de pierderile sistemului, care am zis, cat mai mici) dar constant, in locuinta izolata termic.
Transferul se poate face si cu retea clasica de calorifere sau sunt niste chestii (nu stiu cum se numesc, dar le-am vazut) ca niste radiatoare de masina cu ventilator (ca niste unitati interne de aer conditionat, putin mai mari).
Da, merge si prin pardoseala .
Ionut-P
"radiatoarele de masina cu ventilator" se numesc ventilo-convertoare
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.