Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Finalizare credit ipotecar Credit Europe Bank
DaciaClub - Forum Dacia > Alte discutii > Zona Financiara
sddragos
Dupa mai bine de o luna de stres si telefoane zilnic la banca, am ajuns la final: maine sunt chemat la banca pentru semnarea contractului de credit si, daca mai ramane timp, pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare si a contractului de ipoteca. Astazi am cerut notarului sa solicite un extras de carte funciara pentru autentificare, document ce-o sa fie gata maine dupa ora 14:00. Am sunat analistul de la Credit Europe Bank si mi-a zis ca si ei au nevoie de extrasul de carte funciara pentru autentificare sa putem semna contractul de credit.
Din cate am inteles, dupa semnarea contractelor de credit, v-c si ipoteca banca vireaza banii in contul vanzatorului si apoi blocheaza contul, urmand sa-l deblocheze in momentul in care primesc confirmarea ca ipoteca a fost inscrisa in favoarea bancii. Cine trimite aceasta confirmare si cat dureaza pana e gata?
Cu alte cuvinte, dupa cat timp poate ridica vanzatorul banii, dupa semnarea contractului de vanzare-cumparare?
Avand in vedere ca imprumutul este in franci elvetieni (64200 CHF) si ca vanzatorului trebuie sa-i dau efectiv 128250 RON, cum face baca conversia din CHF in RON? Daca ia in vedere cursul de cumparare (2.074 RON astazi), rezulta o suma mai mare. Ce se intampla cu diferenta? Cand i-am pus aceasta intrebare analistului, mi-a zambit cu subinteles si mi-a zis ca banca nu pierde niciodata (adica diferenta o ia tot banca).
Cine ma poate sa-mi spuna la ce sa ma astept maine?
Multumesc anticipat!
AlexC
Daca banca trebuie sa faca plata in RON si tu ai in cont CHF, conversia se va face la cursul de cumparare al CHF din data efectuarii schimbului. Ca sa fie mai usor, verifica la CEB cursul valutar al bancii si alege valoarea cea mai mica. La CHF va fi undeva intre 2,07 si 2,1 RON, fata de 2,1230 cursul oficial.
sddragos
QUOTE(AlexC @ 12 Dec 2007, 23:08)
Daca banca trebuie sa faca plata in RON si tu ai in cont CHF, conversia se va face la cursul de cumparare al CHF din data efectuarii schimbului. Ca sa fie mai usor, verifica la CEB cursul valutar al bancii si alege valoarea cea mai mica. La CHF va fi undeva intre 2,07 si 2,1 RON, fata de 2,1230 cursul oficial.
*Asta inseamna ca suma rezultata in urma conversiei sa fie mai mare decat cea pe care trebuie sa primeasca vanzatorul. Diferenta (bani tot imprumutati) unde merge?
adi_ar
Raspunsul este oarecum in intrebare ! smile.gif
Banca nu vireaza in contul vanzatorului de capul ei, vireaza atat cat faci tu ordin, restul ramane la dispozitia ta, in contul tau.
Atentie la comisionul de retragere numerar !
DMP
Da.
Se face un ordin de plata din contul tau in contul vanzatorului. Daca ai creditul in CHF si stii cursul de schimb la CHF atunci faci OP-ul exact pe suma de CHF necesara a fi schimbata de catre vanzator ca sa obtina cei 128.250 RON. Aici trebuie corelat cu modalitatea de plata a pretului stabilita prin contractul de vanzare - cumparare.

Daca banca te lasa sa faci schimbul pe contul tau, atunci faci ordin de vanzare CHF in numele tau si ii virezi vanzatorului din contul tau de RON suma de mai sus.

La comision e in functie de cum te intelegi cu vanzatorul (ar fi bine sa fie trecut si in contract modalitatea in care vanzatorul isi ia banii: prin virament in cont a sumei de 128.250 RON sau prin retragerea din cont a sumei de 128.250 RON cu suportarea comisionului de retragere numerar de catre ..... (de obicei, cumparator)).

La mine extrasul prin care se vede ca banca are ipoteca pe apartament a fost solicitat de notariatul unde am facut actele si adus de mine la banca. Abia dupa ce am adus si acest extras au dat drumul al bani in contul meu si m-au pus sa fac OP catre vanzator. Extrasul asta a fost obtinut in 3 zile de la data cand a fost solicitat de notariat.

Banca nu are cum sa iti ia diferenta. In functie de cum te intelegi tu cu vanzatorul prin contractul de VC pentru comision si in functie de cat va fi cursul la CHF in ziua in care iti livreaza banii in cont, tu poti trage mai putin din creditul de 64.200 CHF insa fara a depasi aceasta suma. Dupa aia urmeaza sa rambursezi exact cat ai tras din credit.
Daca banca nu se complica cu tragere partiala din credit atunci diferenta trebuie sa iti ramana tie in contul curent.
AlexC
Daca diferenta ramasa e destul de mare faci o plata de rambursare anticipata cu recalculare de scadentar. Daca e destul de mica iti acoperi 1-2-3 rate sau pur si simplu bei si tu o bere cu prietenii, in cinstea apartamentului/terenului cumparat smile.gif
sddragos
Stii cumva daca aprobarea se face pe suma solicitata in cererea de credit (64200 CHF) sau se face o recalculare pt o suma care sa fie echivalentul (la cursul din ziua aprobarii creditului) diferentei de bani pe care trebuie s-o returnez vanzatorului (128250 RON)? Am sunat acum la banca si mi-a zis ca trebuie sa platesc comisionul de conversie valutara, ca s-a facut aprobare pe o alta suma, etc. Ce magarie puteau sa mai faca? Nu mai inteleg nimic.
sadi
aprobarea finala pentru un credit ipotecar se face in felul urmator: daca apartamentul pe care il iei tu valoreaza 100.000 euro in urma raportului de evaluare facut de o firma specializata, iar banca are un procent de contributie personala de 25% (adica avansul pe care trebuie sa-l dai tu - procent care variaza de la banca la banca), primesti de la banca 75.000 euro.
daca tu ai luat credit in CHF, iar vanzatorul vrea banii in RON, vei plati bineinteles un comision de conversie.
adi_ar
Cei de la banca respectiva sunt cei mai in masura sa-ti raspunda dar probabil ai facut creditul in CHF dar ai specificat ca doresti RON (asa te-ai inteles cu vanzatorul) > banca face un "schimb valutar" comisionat, la cursul lor, adica iti vand RON si iti pun la dispozitie, in cont, o suma in lei.
Pentru acest schimb vei plati comision.

Nota:
Daca ridicai CHF si incercai sa vinzi (probabil tot lor sau unei case de schimb - daca gaseai una dispusa sa cumpere) ieseai, probabil si mai rau.
DMP
Probabil ca nu iti livreaza in cont CHF si dupa aia sa ii schimbi tu sau sa ii ridici (aici ar trebui sa aiba ei in casa 64.000 CHF doar pentru tine) ci iti da creditul in CHF si iti livreaza in cont o alta valuta (RON) prin schimb valutar la un anumit curs.

Acum nu prea e fair sa iti aplice si un comision de conversie valutara dar deh foamea bancilor e foaaarrtttee mare. (ca valiza aluia din reclama aia in care poti sa iei mai mult ca sa aplice ei comisioane si dobanzi la mai mult smile.gif )
Corect era sa iti dea un curs de schimb si la ala iti faceau schimbul fara nici un comision de conversie.
Acum, pe langa faptul ca iti vor da un curs mai prost decat cel la care pot face ei invers operatiunea pe piata interbancara (asta daca vor sa isi echilibreze pozitia pe CHF), iti mai baga si un comision de conversie. Practic castiga din doua parti: pe de o parte comisionul de conversie si pe de alta parte oferindu-ti un curs mai prost decat pe interbancar.

In ceea ce priveste creditul e simplu. Tu ai aprobarea finala (ai zis ca semnezi maine hartiile) pe 64.200 CHF.
1. Iti dau tot creditul de 64.200 CHF, iti fac conversia in RON, iti iau comisionul de conversie, ii baga RON vanzatorului in cont astfel incat ala sa ridice 128.250 RON cu sau fara comisionul de retragere numerar. Daca mai ramane ceva in RON atunci poti sa ii scoti si sa bei o bere cu amicii.

2. Calculeaza suma de CHF necesara pentru a face toate operatiunile de la punctul 1 astfel incat sa nu iti mai ramana nici un RON in cont la final. Sa zicem ca le iese din calcul 63.500 CHF. Atunci vor trage din credit doar 63.500 CHF chiar daca ai aprobare pe 64.200 CHF. Iti vor da graficul de rambursare pe 63.500 CHF urmand ca sa rambursezi doar 63.500 CHF. Probabil ca va mai fi un act aditional la contractul de credit sau il vor modifica direct inainte sa il semnezi.

Parerea mea e ca vor merge pe varianta 1 deoarece ei vor calcula dobanzi la 64.200 CHF si nu la 63.500 CHF. Deh, tot din cauza de foame mare ....
sddragos
Au ales deja varianta 2. Acum am venit de la banca si au modificat suma creditata la 62106.53 CHF!!!
Daca semnez maine voi plati o diferenta de curs valutar (astazi, de exemplu, mi-a zis ca s-ar fi calculat pentru 2.058 RON/CHF, adica o diferenta de 443 RON, ceea ce n-ar fi deloc un capat de tara).
Avand in vedere ca ei fac transferul banilor dupa semnarea actelor + primirea confirmarii de inscriere a ipotecii la Cartea Funciara in favoarea bancii, voi plati diferenta calculata la cursul CHF din ziua respectiva. Au zis ca exista posibilitatea sa vireze banii tot maine, daca cei de la Cartea Funciara trateaza in urgenta ipoteca si trimit raspunsul tot maine (a propos, aveti vreo "cunostinta" pe la Cartea Funciara Pitesti? smile.gif ).
Sper ca maine sa reusesc sa rezolv tot (inclusiv banii la vanzator).... si sa nu scada francul (cel putin pana termin eu).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.