DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Despre frumusetea pierduta a vietii, Andrei Plesu

luxcor
post 3 Dec 2004, 11:01
Post #1

Acaru' Păuna

Group: Members
From: Bucuresti - Dorobantzi

Despre frumusetea pierduta a vietii - Andrei Plesu

Daca ma gândesc bine, reprosul esential pe care îl am de facut tarii si vremurilor este ca ma împiedica sa ma bucur de frumusetea vietii. Din când în când, îmi dau seama ca traiesc într-o lume fara cer, fara copaci si gradini, fara extaze bucolice, fara ape, pajisti si nori.
Am uitat misterul adânc al noptii, radicalitatea amiezii, racorile cosmice ale amurgului. Nu mai vad pasarile, nu mai adulmec mirosul prafos si umed al furtunii, nu mai percep, asfixiat de emotie, miracolul ploii si al stelelor.

Nu mai privesc în sus, nu mai am organ pentru parfumuri si adieri.
Fosnetul frunzelor uscate, transluciditatea nocturna a lacurilor, sunetul indescifrabil al serii, iarba, padurea, vitele, orizontul tulbure al câmpiei, colina cordiala si muntele ascetic nu mai fac de mult parte din peisajul meu cotidian, din echilibrul igienic al vietii mele launtrice.

Nu mai am timp pentru prietenie, pentru taclaua voioasa, pentru cheful asezat.
Sunt ocupat. Sunt grabit. Sunt iritat, hartuit, coplesit de lehamite.
Am o existenta de ghiseu: mi se cer servicii, mi se fac comenzi, mi se solicita interventii, sfaturi si complicitati. Am devenit mizantrop. Doua treimi din metabolismul meu mental se epuizeaza în nervi de conjunctura, agenda mea zilnica e un inventar de urgente minore. Gândesc pe sponci, stimulat de provocari meschine. Îmi încep ziua apoplectic, înjurând "situatiunea": gropile din drum, moravurile soferilor autohtoni, caldura (sau frigul), praful (sau noroiul), morala politicienilor, gramatica gazetarilor, modele ideologice, cacofoniile noii arhitecturi, demagogia, coruptia, bezmeticia tranzitiei. Abia daca mai înregistrez desenul ametitor al câte unei siluete feminine, inocenta vreunui surâs, farmecul tacut al câte unui colt de strada.

Am ajuns sa ma comport ca si cum Hrebenciuc si Cozmanca, Sechelariu si Vanghelie, Ciorbea si Mihaela Tatu, Andreea Marin si Adrian Nastase, Constantinescu si Agathon, Talpes si Garcea ar exista cu adevarat.
Colectionez antipatii si prilejuri de insatisfactie. Scriu despre mizerii si maruntisuri. Bomban toata ziua, mi-am pierdut încrederea în virtutile natiei si soarta tarii, în rostul lumii. Am un portret tot mai greu digerabil.

Patriotii de parada m-au trecut la tradatori, neoliberalii la conservatori, postmodernistii la elitisti. Batrânilor le apar frivol, tinerilor - reactionar.
Una peste alta, mi-am pierdut buna dispozitie, elanul, jubilatia.
Nu mai am ragazuri fertile, reverii, autenticitati.

Ma misc, de dimineata pana seara, într-un univers artificial, agitat, infectat de trivialitate. Apetitul vital a devenit anemic, placerea de a fi si-a pierdut amplitudinea si suculenta. Respir crispat si pripit, ca într-o etuva. Când cineva trece printr-o asemenea criza de vina e, în primul rând, umoarea proprie. Te poti acuza ca ai consimtit în prea mare masura imediatului, ca nu stii sa-ti dozezi timpul si afectele, ca nu mai deosebesti între esential si accesoriu, ca, în sfârsit, ai scos din calculul zilnic valorile zenitale.

Dar nu se poate trece cu vederea nici ambianta toxica a momentului si a veacului.
Suntem napaditi de probleme secunde. Avem preocupari de mâna a doua, avem conducatori de mâna a doua, traim sub presiunea multipla a necesitatii. Ni se ofera texte mediocre, show-uri de prost-gust, conditii de viata umilitoare.

Am ajuns sa nu mai avem simturi, idei, imaginatie. Ne-am urâtit, ne-am înstrainat cu totul de simplitatea polifonica a lumii, de pasiunea vietii depline. Nu mai avem puterea de a admira si de a lauda, cu o genuina evlavie, splendoarea Creatiei, vazduhul, marile, pamântul si oamenii. Suntem turmentati si sumbri. Abia daca ne mai putem suporta. Exista, pentru acest derapaj primejdios, o terapie plauzibila? Da, cu conditia sa ne dam seama de gravitatea primejdiei. Cu conditia sa impunem atentiei noastre zilnice alte prioritati si alte orizonturi.

Cat mai exista oameni care gandesc asa nu este totul pierdut ... viva la evolucion ...

This post has been edited by luxcor: 3 Dec 2004, 11:02

--------------------
Hyundai TUCSON 2,7 V6 AT 190 CP GLS 4WD Premium - 2007 - B 07 LUS
Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
Ex: 1300, 1310, Supernova, Solentza
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Watchful snake
post 3 Dec 2004, 11:59
Post #2

Membru

From: București

A Ș A E S T E ! ! !

Știam textul acesta de mai demult, dar e bine că l-ai postat și aici. Cu mai mulți ani în urmă, aveam un colaborator din străinătate care, pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, cînd se întîmpla să discutăm pe marginea unei idei și eram de acord, spunea: "Great minds think alike", ceea ce s-ar putea traduce aproximativ: "Deștepții gîndesc la fel"... biggrin.gif

--------------------
Dacia Solenza Clima 2003
Nu conduceți mai repede decît poate zbura îngerul vostru păzitor!!!...
+
luxcor
post 3 Dec 2004, 12:18
Post #3

Acaru' Păuna

Depinde foarte mult cine traduce si din pacate in Romania exista inca destul de multi care ar traduce cam asa: "dăștepții gândește la fel" blush.gif

This post has been edited by luxcor: 3 Dec 2004, 12:20

--------------------
Batrân, bolnav și cu nervii la pamant ... ultimii 20 trecura mai repede ca primii 20 ... ardeti cât puteți ...
+
Pedro
post 3 Dec 2004, 12:20
Post #4

Membru autentic

From: Bucuresti

Si de unde stie cineva ca este destept?
Mai ales , la ce ajuta sa fi destept, desi sincer termenul de destept cred ca a fost inventat la misto, mai degraba simtitor decat destept,.......mult mai degraba.

--------------------
Dacia 1300 OFF ROAD Berlina
O zi trista pentru tara, mare victorie comunista, traiasca.......
+
luxcor
post 3 Dec 2004, 12:26
Post #5

Acaru' Păuna

Îi spun alții draga Pedro îi spun altii - esti deștept - pentru ca si "deșteptaciunea" ca si multe alte "caracteristici umane" sunt intotdeauna foarte greu cuantificabile iar rezultatul final este intotdeauna dedus printr-o comparatie "x este mai deștept ca z" și când ai din ce în ce mai puțini oameni cu care te poți compara esti "foarte deștept" iar când nu te mai poți compara cu nimeni esti "cel mai deștept" ... la ce folosește să fii deștept ? probabil la nimic asa ca de mâine te rog frumos sa te duci la un cioban sa te opereze de urgența pe creier, sa citești carțile scrise de un simplu muncitor iar copii tai sa fie educați de un simplu agricultor ...

This post has been edited by luxcor: 3 Dec 2004, 12:29

--------------------
+
Pedro
post 3 Dec 2004, 12:35
Post #6

Membru autentic

comparatie "x este mai deștept ca z" și când ai din ce în ce mai puțini oameni cu care te poți compara esti "foarte deștept" iar când nu te mai poți compara cu nimeni esti "cel mai deștept" ...

Sper ca nu vorbesti serios si daca da sper ca nu si crezi. Ce naiba mai fratilor nu mai gandeste nimeni crestineste , unde a intins-o umilinta din unii din voi.

probabil la nimic asa ca de mâine te rog frumos sa te duci la un cioban sa te opereze de urgența pe creier, sa citești carțile scrise de un simplu muncitor iar copii tai sa fie educați de un simplu agricultor ...

Aia nu se numeste desteptaciune ci instruire pe plan profesional si are valente pur tehnice , bineanteles functionalitatea urmand sa intervina atunci cand toate acele cunostinte sunt asimilate de un creier sanatos.

Si daca tot legi asa de mult ideea de desteptaciune de fel si fel de meserii si mai si trimis la un cioban sa ma opereze pe creier , imi permit sa fiu si io ironic si sa te informez ca am avut o revelatie divina azi noapte care spunea ca orice meserie nu mai face nici cat o ceapa degerata, caci inainte de a o invata am uitat sa aflam si ce e aia sa fi om.

Pe de alta parte desi trebuie sa te uiti mai atent printre randurile tale sa-ti dai seama dar pana la urma realizezi ca ai jignit ciobanul, muncitorul si agricultorul.
Adica de ce ar trebui ciobanul sa opereze pe creier si de ce asta ar trebui sa il faca destept, sunt ciobani de o inteligenta care te depasesc chiar si pe tine , oricine te-ai crede destept, muncitori de un bun simt si omenie iesite din comun iar daca nici asta nu inseamna sa fi destept, atunci ce ?

Horia Roman P. este un om remarcabil si este in viata si este roman si se face si auzit , n-ar fi rau sa invatam cate ceva de la dansul, mai ales ce inseamna umilinta, in caz ca am uitat. Cateodata am senzatia ca este un inger pe pamant .

This post has been edited by Pedro: 3 Dec 2004, 13:01

--------------------
Dacia 1300 OFF ROAD Berlina
O zi trista pentru tara, mare victorie comunista, traiasca.......
+
luxcor
post 3 Dec 2004, 12:40
Post #7

Acaru' Păuna

Ghandi:
- a fost "deștept" ? probabil ca da doar la baza era avocat
- a fost "umil si smerit" ? probabil ca da deoarece si-a pus toate cunostințele in slujba celor mulți

--------------------
+
ashu
post 4 Dec 2004, 20:06
Post #8

Membru erectil

QUOTE(Pedro @ 3 Dec 2004, 12:35)
sunt ciobani de o inteligenta care te depasesc chiar si pe tine
*

He he he he he, esti tare hazliu astazi. Aia nu reusesc nici macar sa-si insuseasca limbajul articulat foarte bine. Cum o putea sa fie veriga lipsa mai inteligenta decat omul, cand aceasta sta mai jos pe scara evolutiei???

--------------------
Pejo 206 2.0 HDi 2002 - -
Ramas bun, ne vedem pe alt forum!
+
Ake
post 7 Dec 2004, 21:11
Post #9

Morderator

Group: Moderatori

Eu am o alta parere. Consider inteligenta ca pe o insusire nativa, iar desteptaciunea ca pe un complex care include pe fondul existentei acestui factor primar experienta, cunoasterea, memoria, si inca multe altele.

In consecinta, nu vad care ar fi problema existentei unui cioban inteligent, din moment ce sunt si delfini sau sepii inteligente.

--------------------
(si) Dacia Logan Laur.1.4
"Desteapta-te Romane! Traiasca capra vecinului! "
(citat dintr-un sticker auto)
+
ashu
post 7 Dec 2004, 21:35
Post #10

Membru erectil

Teoretic da, pot exista. Practic insa...

--------------------
+
Marty
post 7 Dec 2004, 21:50
Post #11

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

Am auzit de OZN-uri dar n-am vazut niciunul! Asa si cu ciobanii academicieni. wink.gif

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
+
vv
post 8 Dec 2004, 10:09
Post #12

dilbert.com

Bai fratilor, ia spuneti voi, cine a fost mai "inteligent" Mozart sau Edison? Aud? Ce naiba, parca exista un singur fel de inteligenta... Va asigur ca sunt o groaza de chestii la care un cioban poate fi mult mai "inteligent" decat voi. Nu legati inteligenta de o meserie ca n-are nici o legatura.
Si a propos, nu trebuie sa ai un IQ foarte mare ca sa fii un chirurg genial, trebuie doar sa ai memorie buna si sa nu-ti tremure mana (din punctul asta de vedere eu as fi un chirurg execrabil da' nu consider ca asta ma face sa fiu un prost).

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
apunake
post 8 Dec 2004, 12:15
Post #13

Membru incepator

Oameni buni, inainte sa aruncati in stanga si in dreapta cu termenii destept sau inteligent, incercati sa ii si definiti, ca pana in ziua de azi nu a reusit nimeni in mod satisfacator. Oricum, daca stau si ma gandesc ca sunt unii oameni care spun si despre caini ca sunt inteligenti, parca discutia nu mai are rost.

--------------------
+
Watchful snake
post 8 Dec 2004, 13:05
Post #14

Membru

From: București

Și vrei să spui că maidanezii nu sînt? Și cum explici că s-au adaptat la jungla urbană și traversează pe trecerea de pietoni odată cu oamenii, pe verde?!... biggrin.gif

--------------------
Dacia Solenza Clima 2003
Nu conduceți mai repede decît poate zbura îngerul vostru păzitor!!!...
+
luxcor
post 8 Dec 2004, 13:22
Post #15

Acaru' Păuna

prin deductie simpla - deoarece și eu traversez, în general, pe trecerea de pietoni - SUNT INTELIGENT ???

This post has been edited by luxcor: 8 Dec 2004, 13:22

--------------------
+
apunake
post 8 Dec 2004, 14:38
Post #16

Membru incepator

QUOTE(luxcor @ 8 Dec 2004, 13:22)
prin deductie simpla - deoarece și eu traversez, în general, pe trecerea de pietoni - SUNT INTELIGENT ???
*

Poate ai dezvoltat un gest reflex. Ai vazut cainii ca trec pe verde si ai facut si tu la fel smile.gif

Acuma serios vorbind, tu folosesti si calculatorul. Inca n-am vazut caine la tastatura (in afara de colegu de birou care e dinamovist)

--------------------
+
ashu
post 8 Dec 2004, 14:51
Post #17

Membru erectil

Relativizand totul ajungem la kk.
E vorba de anumite caracteristici ale cuiva pe care oamenii in mod normal le asociaza cu inteligenta sau desteptaciunea (nu-s convins ca nu-s sinonimi acesti termeni). Parerea mea e ca inteligenta (sau desteptaciunea) s-ar defini prin capacitatea cuiva de a gandi. Acuma ce inseamna a gandi? Io zic ca asta tine de puterea de a intelege sau de a invata lucruri complexe, lucruri abstracte, si de a putea face rationamente pe baza acestor lucruri. A nu se confunda cu capacitatea de memorare. Dupa cum ciobanii nu-s in stare nici macar sa deprinda cititul si scrisul cum trebuie, nu am cum sa merg mai departe si sa-i consider inteligenti.

--------------------
+
vv
post 8 Dec 2004, 14:59
Post #18

dilbert.com

ashu, eu nu am relativizat. Inca nu mi-ai raspuns - cine a fost mai inteligent, Mozart sau Edison? Din descrierea ta inteleg ca Edison - da fapt cred ca si proful tau de mate era mai inteligent ca Mozart. Cred ca ai gresit un pic definitia aici (taie chestiile pe care le-am scos in evidenta):
puterea de a intelege sau de a invata lucruri complexe, lucruri abstracte, si de a putea face rationamente pe baza acestor lucruri

ce, natura nu e o chestie complexa? Comportamentul uman nu e complex? Si astea nu sunt lucruri abstracte.
Tu definesti inteligenta ca "inteligenta deductiva" dar asta nu e totul. In oarecare masura eu cred ca empatia e tot o forma de inteligenta. De-aia am zis ca sa nu te grabesti sa dai in ciobanul ala fiindca nu intelege integralele, ca s-ar putea sa se inteleaga cu oile mult mai bine decat ai reusi tu vreodata. E si asta o forma de inteligenta, chiar daca total diferita de a ta.

P.S. Si raman la parerea ca poti fi un chirurg stralucit si respectat de toata lumea fara sa fi mai 'inteligent' decat un cioban. Nu ca asta se intampla in practica (de fapt cei mai inteligenti se duc la chirurgie si aia mai fraieri ajung la psihiatrie, cand totul ar trebui sa stea exact pe dos).

This post has been edited by vv: 8 Dec 2004, 15:02

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
ashu
post 8 Dec 2004, 15:58
Post #19

Membru erectil

Hai ma vv ca tu tii cu ursul. Ma, cati ciobani stii tu inteligenti? Io n-am vazut nici unul, Marty n-a vazut, tu ai vazut? Daca da adu-l aici sa punem mana pe el sa ne convingem.
Edison vs Mozart. Absurd, io n-am pus asa problema, nu stiu de unde ai dedus din definitia data de mine ca numa cei pe care ii duce capul la matematica sunt inteligenti. Din contra, ce incerc io sa zic e ca nu conteaza domeniul. Un avocat bun este inteligent caci poate construi rationamente pe baza unor fapte, ca poate interpreta legile in folosul clientului sau, etc. Un muzician ca Mozart este inteligent, caci sa insirui pe portativ note muzicale obtinand acele capodopere mi se pare o buna dovada de inteligenta. Un om care inteleg natura in compexitatea ei este cu siguranta un om inteligent. Dar asta o face un "naturalist", un geograf, un biolog, etc. Nu un cioban. Ciobanul nu intelege deloc natura. A, poate da aparenta asta cand iti zice ca maine ninge. Dar el nu face decat sa raspunda unor stimuli vizuali, vede o chestie in genul "randunicile se pisa de la 10 m in stoluri de cate 15" si stie ca asta inseamna ca maine ninge. Nu e foarte departe de cainele lui pavlov, care stia cand vedea ca se aprinde becul ca urmeaza sa vina mancarea.

--------------------
+
neumann
post 8 Dec 2004, 16:09
Post #20

Membru autentic

From: Spermezeu

IMO, inteligenta e capacitatea omului de a scoate maximum de informatie din datele pe care le are si de a lua o decizie pe baza acestora. Un fel de data mining + folosirea intr-un sistem bine definit a informatiilor semnificative, verificate, consistente.
Desteptaciunea - e ceva "popular" fara o baza reala practic, adjectivul "destept" depinde foarte mult de subiectivitatea celui care face "etichetarea". Unii pur si simplu considera "destepte" lucrurile ce-i depasesc prin complexitate, altii considera desteptaciune conservatorismul (esti destept atunci cand alegi cai batute), unii chiar neimplicarea ("e destept ala ca nu se baga"), etc. Niciodata un vizionar nu a fost considerat destept de catre semeni.

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
GeorgeB
post 8 Dec 2004, 16:13
Post #21

the 7 stars of Pleiades constellation

tu esti informatician !!!

--------------------
SUBARU Legacy 2.5 - ---
L7 2.5 all in black - edition -
+
bomicabomic
post 8 Dec 2004, 16:34
Post #22

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(ashu @ 8 Dec 2004, 15:58)
Ma, cati ciobani stii tu inteligenti? Io n-am vazut nici unul, Marty n-a vazut, tu ai vazut? Daca da adu-l aici sa punem mana pe el sa ne convingem.
*

Chiar asa, Ashu? pai Jiji? ce penele noastre e? laugh.gif si inteligent, in viziunea apropiatilor lui biggrin.gif si cioban.

In rest tot ce spui tu e corect. Nu-i mai putin adevarat ca pe undeva si cristianco, are dreptate.
Dar"popularitatea" asta vine din alte cauze. Limba asta romana, a cam luat-o razna si multe cuvinte si-au pierdut sensul initial.
Ca sa completez la ce spunea cristian, destept (in viziunea unora fara prea multe clase) e si ala care a tras tepe la banci sau care si-a tras nu stiu ce firma.
Fraze de genul " X" a fost destept, a luat un credit de la banca si nu l-a mai dat sau "bravo lui X-ulescu, are el 4 clase, dar a fost destept, si-a tras "taraba in Europa si ce bine-i merge", am auzit cu miile.

--------------------
x x - x
+
Marty
post 8 Dec 2004, 16:50
Post #23

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

Cine ma, Mihai Viteza no. 2 ? Ala-i atit de bou incit nici nu e-n stare sa-l citeze pe Viteazu, mai baga si un "eu" de la el din "sfecla filozofala". Ex.: "Asta-i pofta ce-am poftit-o eu!"

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
+
bomicabomic
post 8 Dec 2004, 16:56
Post #24

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(Marty @ 8 Dec 2004, 16:50)
Ala-i atit de bou incit nici nu e-n stare sa-l citeze pe Viteazu, mai baga si un "eu" de la el din "sfecla filozofala".
*

Hai mai Marty, era la "sto". daca tu zici ca-i bou, atunci e vacar, nu cioban. laugh.gif

--------------------
x x - x
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 17th June 2025 - 10:29
Forum Renault