DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Uleiuri?!?, Scurgeri.... scurgeri...

Dragos
post 6 Jan 2005, 11:33
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Galati

Dragi domni/doamne,

Am facut 'imprudenta' de a ma uita in aceasta dimineata sub capota. Am observat pete de ulei (mai mici si mai mari, aparent mai vechi si mai noi - greu de determinat) in diverse locuri:
- la imbinarea cutiei cu corpul motorului
- cutia are un furtun ce iese vertical - acolo
- exista o interfata electrica, chiar langa motor, tot vertical - si acolo! blink.gif
- la pompa de servofrana - uleiul s-a prelins inflorind pana jos vopseaua...
In mod ciudat, uleiurile sunt la acelasi nivel. Apropo - de unde stii nivelu' de ulei din cutie?
Personal am avut/si am feacuri la masina, dar acum mi-am zis ca nu mai e cazu' sa astept primavara. Si fusei in service.
Nota: baietii sunt sensibili la servodirectie, prietenii stiu de ce. Cand au vazut ca e vorba de servofrana s-au linistit si m-au 'linistit' si pe mine, mentionanad ca:
- uleiul pt. servofrana nu e consumat, deci sa astept o schimbare de nivel, scurgerea prezenta fiind irelevanta - a sters cu o carpa locul si mi-a recomandat sa verific din cand in cand
- uleiul de cutie nu poate iesi in sus - probabil a fost acolo de la montaj, umplere etc.

Are cineva cunostiinte de evenimente similare?
Tot timpu' am avut impresia ca am cutia putin gripata - poate nivelul de ulei sa fie insuficient? Aparent, la petele de pe cutie pare a fi prea mult rolleyes.gif
Cu frana nu te pui. Zilele trecute am fost 'obligat' sa pun o frana pana'n capat, dar rotile nu s-au blocat. Cum nu am ABS (ha, ce gluma) ma gandesc de eficienta franei (care personal nu pare a fi departe de berlina).

Un viitor client fidel al service-urilor Dacia...

--------------------
Dacia Solenza 1.4MPI Clima - ...
Posesor de Solenza...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bomicabomic
post 6 Jan 2005, 12:04
Post #2

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(Dragos @ 6 Jan 2005, 11:33)
- la imbinarea cutiei cu corpul motorului
- cutia are un furtun ce iese vertical - acolo
- la pompa de servofrana - uleiul s-a prelins inflorind pana jos vopseaua...
*

1. Am vazut si la mine asa ceva inca de cind am luat-o si este posibil sa fie de la montaj. Nu ulei ci vasilina, care odata cu incalzirea motorului s-a topit.
2. Si pe la furtunul ala, am vazut ca este. Mereu am uitat sa intreb in service. Probabil, ca e vreo garnitura proasta. Ala banuiesc ca e locas de umplere.
3. Ce ulei frate la servofrina? Poate lichid de frina?

--------------------
x x - x
+
bogdan_o
post 6 Jan 2005, 13:28
Post #3

om ca, din pacate, din ce in ce mai putini

From: Bucuresti

Daca in momentul in care schimbi vitezele acestea din urma se schimba mai greu, intr-adevar una din cauza ar putea fi lipsa uleiului la cutie. Tot lipsa uleiului la cutie mai este semnalizata si de aparitia unui zgomot gen fluierat/suierat. Nivelul uleiului din cutie se verifica in felul urmator: scoti busonul de umplere (e in partea de sus a cutiei) si daca incepe sa se prelinga usor sau daca atunci cand bagi degetul in gaura respectiva simti uleiul atunci e clar ca nivelul e ok.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
Bogdan
post 6 Jan 2005, 14:03
Post #4

Membru autentic

From: Timisoara

Atentie mare in cazul in care faceti reparatii care implica scoaterea planetarei din stanga. Daca respectivul nu face operatia cu atentie, aveti toate sansele sa patiti ca mine, adica sa pierdeti ulei din cutie 022.gif

--------------------
Renault Megane II.2 Sedan 2006, 1.6 16v
looking for Duster
ex. Megane2
ex. DSN
+
bomicabomic
post 6 Jan 2005, 14:07
Post #5

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(bogdan_o @ 6 Jan 2005, 13:28)
Daca in momentul in care schimbi vitezele acestea din urma se schimba mai greu, intr-adevar una din cauza ar putea fi lipsa uleiului la cutie.
*

Bogdane, cauza cui? Era vorba de ulei iesit pe la furtunul din cutie.

--------------------
x x - x
+
bogdan_o
post 6 Jan 2005, 14:46
Post #6

Bomicabomic, stiu despre ce era vorba. Dar Dragos a intrebat

Tot timpu' am avut impresia ca am cutia putin gripata - poate nivelul de ulei sa fie insuficient?

si eu i-am raspuns.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
E bine sa fii multumit cu ceea ce ai, dar nu si de ceea ce esti (Sir James MacKintosh)
+
geo.meg
post 6 Jan 2005, 22:57
Post #7

Membru autentic

QUOTE(bomicabomic @ 6 Jan 2005, 14:04)
2. Si pe la furtunul ala, am vazut ca este. Mereu am uitat sa intreb in service. Probabil, ca e vreo garnitura proasta. Ala banuiesc ca e locas de umplere.
*

Te asigur eu ca acel furtunas care iese din cutia de viteze in sus si care are un capac alb transparent este intradevar pentru completare ulei in cutie .
Am vazut ca la Logan l-au facut mai lung pana sus in dreptul filtrului de aer pentru a fi mai usor de completat , ca la SLZ te chinui rau de tot .

--------------------
Renault Megane Sedan 2.1 -Expression
+
inconturnabil
post 7 Jan 2005, 09:57
Post #8

Membru

QUOTE(By-GEO @ 6 Jan 2005, 23:57)
Te asigur eu ca acel furtunas care iese din cutia de viteze  in sus si care are un capac alb transparent este intradevar pentru completare ulei in cutie .
Am vazut ca la Logan l-au facut mai lung pana sus in dreptul filtrului de aer pentru a fi mai usor de completat , ca la SLZ te chinui rau de tot .
*

Va informez ca acel furtunas este o simpla supapa de aerisire, daca citesti manualul de utilizare al Solenzei o sa afli pe unde si cum se completeaza uleiul din cutie.
Daca acesta supapa de aerisire nu functioneza, se va crea presiune in cutie si va fi vai de simeringurile ei.

--------------------
ALFA ROMEO GIULIETTA 2011
+
Dragos
post 7 Jan 2005, 11:45
Post #9

Membru autentic

Update scurgere la servo-frana:
- aseara: stuadiat problema si am curatat locul (prin indepartarea vopselei, deh) si l-am pregatit de verificare...
- dimineata: mers 3km, cu vreo 3 frane serioase (fara blocare de roti, din nou) puse in mod special. Verificarea a indicat ca la imbinarea flansei de pe pompa (asa cum era de presupus din cele constatate aseara) se pierde o cantitate redusa, dar constanta, de lichid frana. Asta la 3 km. Probabil dupa 1000km. ajung pe minim.
Masuri: contact telefonic la service - intr-o ora-doua aflu daca au pompe servo-frana disponibile. Probabil era mai repede, dar azi e Sf. Ion, si calculatoru' se misca mai greu (in fapt mana pe mouse/taste).
BTW, la multi ani la toti Ionii (pozitivi si negativi deopotriva).

--------------------
Posesor de Solenza...
+
bomicabomic
post 10 Jan 2005, 11:14
Post #10

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(inconturnabil @ 7 Jan 2005, 09:57)
Va informez ca acel furtunas este o simpla supapa de aerisire, daca citesti manualul de utilizare al Solenzei o sa afli pe unde si cum se completeaza uleiul din cutie.
Daca acesta supapa de aerisire nu functioneza, se va crea presiune in cutie si va fi vai de simeringurile ei.
*

Si e normal sa scape ulei?

--------------------
x x - x
+
FLEX
post 10 Jan 2005, 18:02
Post #11

Membru autentic

QUOTE(Dragos @ 7 Jan 2005, 13:45)
Update scurgere la servo-frana:
- aseara: stuadiat problema si am curatat locul (prin indepartarea vopselei, deh) si l-am pregatit de verificare...
- dimineata: mers 3km, cu vreo 3 frane serioase (fara blocare de roti, din nou) puse in mod special. Verificarea a indicat ca la imbinarea flansei de pe pompa (asa cum era de presupus din cele constatate aseara) se pierde o cantitate redusa, dar constanta, de lichid frana. Asta la 3 km. Probabil dupa 1000km. ajung pe minim.
Masuri: contact telefonic la service - intr-o ora-doua aflu daca au pompe servo-frana disponibile. Probabil era mai repede, dar azi e Sf. Ion, si calculatoru' se misca mai greu (in fapt mana pe mouse/taste).
BTW, la multi ani la toti Ionii (pozitivi si negativi deopotriva).
*

Patanie similara la o Lada 1500: scurgeri lichid de frina in corpul servofrinei.

Consecinte: distrus membrana servofrinei, pe cale de consecinta orice frinare era la risc, fara servo se opreste greu Natasa.

Cauza: garniturile pompei de frina fisurate, se prelingea lichid de frina in servo (la Lada nu e orizontala pompa, e usor inclinata spre spate).

Repede in service, s-ar putea sa ai probleme cu garniturile pompei de frina.

--------------------
Daewoo Matiz Fiat 600D
"Inainte de a cumpara sau utiliza un produs cititi cu atentie instructiunile de utilizare"
+
Dragos
post 13 Jan 2005, 11:24
Post #12

Membru autentic

QUOTE(FLEX @ 10 Jan 2005, 18:02)
...

Cauza: garniturile pompei de frina fisurate, se prelingea lichid de frina in servo (la Lada nu e orizontala pompa, e usor inclinata spre spate).

Repede in service, s-ar putea sa ai probleme cu garniturile pompei de frina.

Dom'le asa'i. Cica pistonasu' nu se aseza corect si nu se facea etansarea. Au chemat si ingineru'. Se vedea de la o posta pe unde cursese (ume de rugina unsure.gif ).
Si inca ceva: si la Solenza pompa are aceeasi pozitie, inclinata pe spate.

Ei da, am fost in dim. asta la Sevice.
Dupa ce s-au minunat (vezi mai sus) si au trecut la montaj - destul de 'adevarata' treaba, dar...
La proba a iesit 22% abatere forte franare dreapta-stanga (mai mult pe dreapta), in cond. in care max. admisibil e de 20%. Au rectificat cu pixu' la 18% (din condei) si i'au dat drumu' - am observat, m'a pus pe ganduri - sper ca nu ma duc prin santuri.
Am testat franele pe strada - la 70/60km, pedala'n fund: Daca inainte rotile nu se blocau deloc, acu se blocheaza doar cea din... ati ghicit! fata-dreapta huh.gif

Acu' stau cu ochii pe ea (pompa). wink.gif

Nota1: Spaga totala 200mii, lei 'usori' - am scapat ieftin.
Nota2: se pare ca pompa aia face peste 2mil., sau 200, da, lei 'grei'.

Bafta!

--------------------
Posesor de Solenza...
+
sod
post 13 Jan 2005, 14:16
Post #13

Membru autentic

From: Iasi

pai stai bre, adica ai mai dat si spaga ca sa pleci din service cu o masina care franeaza defectuos? Repede inapoi; pentru ei e usor se dea cu pixul, dar tie iti vine mai greu cand te scot echipajele de descarcerare in pungi de prin bord din cauza ca ti s-a blocat roata cand ai franat la 100 la ora.

--------------------
Renault Megane Estate Privilege dCI - B-xx-GNU
+
FLEX
post 13 Jan 2005, 14:46
Post #14

Membru autentic

Fuga inapoi in service, e NASPA cu un dezechilibru atit de mare stinga/dreapta! ... daca sistemul de frinare de pe DSN/SLZ e dublu circuit in X (stinga fata cu dreapta spate pe un circuit si dreapta fata cu stinga spate pe celalalt), atunci e posibil ca unul din cele 2 pistonase din pompa sa nu inchida in continuare ca lumea, au lucrat doar la unul; daca sitemul e dublu circuit in H (un circuit punte fata, un circuit punte spate), atunci ai probleme la etrier, placute, garnituri, etc la roata care frineaza mai slab.

Atentie la inca 2 chestii, investigheaza:
- scurgerile de lichid de frina e posibil sa fi deteriorat membrana servofrinei?
- lichidul de frina ataca puternic vopseaua, urmareste sa nu apara coroziuni sau exfolieri pe unde a picurat; de siguranta, spala cu multa apa zona minjita.

--------------------
Daewoo Matiz Fiat 600D
"Inainte de a cumpara sau utiliza un produs cititi cu atentie instructiunile de utilizare"
+
alex_axn
post 13 Jan 2005, 21:21
Post #15

Membru autentic

si eu zic sa fugi la service (la altul chiar) si sa-ti faca calumea franele.. mie mi se parea ca imi incinge stanga.. au puso pe aparat si mia iesit o abatere de 2-3%.. pe langa faptul ca la franari mai violente masina isi va pierde directia care oricum nu poate fi contralata prea bine (pe franari maxime) din cauza lipsei abs-ului dar cred ca si placutele si anvelopele se vor uza neuniform (probabil pe o parte le vei schimba la 5000 si pe cealalta la 10000 smile.gif )

--------------------
vw passat 2009 - B __ ___
"putine lucruri poti sa le faci cu vorba buna dar cu vorba rea nici atatea"
+
flo_auto
post 13 Jan 2005, 22:32
Post #16

Membru incepator

Salut,

Am si eu o intrebare pentru cunoscatori:
Vreau sa completez lichidul de servo deoarece
am observat ca nivelul a scazut cu putin sub minim
(asta vara era cam la mijloc min-max, dar acum iarna
a scazut cam mult). Am cumparat Global Oil Dexron ATF2
(importator Meteor Auto). Dar citind mai atent cartea tehnica
am vazut ca uleiul de servo recomandat de Dacia este
Dextron 2D. Presupunand ca Dextron este chiar Dexron
(nu am gasit pe internet Dextron) totusi nu este 2D.
Intrebarea ar fi: Este bun acest ulei? (care este diferenta intre
dexrton2 si dextron2d).
Mersi Anticipat! biggrin.gif

--------------------
+
bogdan_o
post 14 Jan 2005, 01:13
Post #17

Dexron nu e Dextron. Am cautat pe net si nu sunt unul si acelasi lucru. Intr-adevar, ambele sunt uleiuri pentru transmisii automate si servo-directii hidraulice dar si aceste uleiuri au performante diferite. Nu mai tin minte link-ul (si din pacate nici nu l-am notat) dar se explica diferenta intre diversele tipuri de uleiuri. Unele sunt mai vascoase si mai abrazive (cazul Dextron), altele sunt mai fluide si mai fine. Stiu ca se vorbea de Citroen si de inlocuirea lichidului orignal cu Dextron si nu se recomnanda asa ceva. Sfatul meu este sa nu te incurci cu tot felul de improvizatii si sa iei ulei Dextron, eventual de la reprezentanta Dacia.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
+
Dragos
post 14 Jan 2005, 15:50
Post #18

Membru autentic

V-am citit posturile si 'am luat masuri': fuga la service (IATSA, din localitate).
Am fost primit politicos, dar mi s-a batut obrazu' (la figurat) pt. lipsa mea de incredere in profesionistii firmei datorata unor 'barfe cu colegii/prietenii'.
Repusa pe stand rezultatele au fost (surprinzator sau nu)... diferite. Au facut o exceptie si mi-au dat si foaia cu ce a inregistrat comutru' de la stand.
Astfel, am ca forte maxime:
Punte fata:
S=1.89kN, D=2.24kN, abatere=15% (max. permis 20%)
Punte spate:
S=1.24kN, D=1.49kN, abatere=16% (max. permis 20%)
Frana mana:
S=097kN, D=1.31kN, abatere=25% (max. permis 50%)
Eficienta franei de serv: 68% (50%min. permis)
Ef. franei de mana: 22% (15% min. permis)
TEST OK

De ieri pana azi am coborat la o abatere de 15% (de la 22%), insa nu sant convins daca nu prin... scaderea randamentului pe dreapta...
Explicatia a fost: ieri masina a iesit din atelier si poate avea scapat, de la aerisire, putin lichid de frana pe placute/discuri...)

Un alt aspect interesant: cu sofer (aprox. 90kg avea dl. in cauza!), am greutatea pe dreapta cu 12% mai mult! In conditiile in care in 99% din cazuri greutatea pe dreapta este cu peste 10% mai mare mai putem vorbi aici de simetrie, roti/discuri frana uzate simetric etc.? Nu cred...

Si un ultim lucru:
Anterior a fost probata o Dacie berlina (de vreo 15 ani) ce a fost probata pana a.. iesit (trei probe pe fata!) un rezultat cat de cat acceptabil. O frana eficienta la masina aia este un deziderat, nu o realitate - sa te fereasca Domnu' sa o intalnesti in trafic!

Bafta!

--------------------
Posesor de Solenza...
+
flo_auto
post 14 Jan 2005, 23:08
Post #19

Membru incepator

Salut,

Am mai cautat pe google dar tot nu sunt lamurit
in problema dextron - dexron mad.gif
Totusi in topicul "problema servodirectie si service romanesc"
userul Bogdanescu spunea ca a cumparat ulei Total (parca)
Dexron2 iar cei de la service nu au comentat nimic. Deci?
Inca o dovada a prostiei din Dacia service?
Stii cumva si ce marca de ulei DExtron2D se gaseste la
noi pe piata si pe unde? blink.gif

--------------------
+
florinc
post 14 Jan 2005, 23:21
Post #20

Membru autentic

QUOTE(flo_auto @ 15 Jan 2005, 01:08)
Salut,

Am mai cautat pe google dar tot nu sunt lamurit
in problema dextron - dexron  mad.gif
Totusi in topicul "problema servodirectie si service romanesc"
userul Bogdanescu spunea ca a cumparat ulei Total (parca)
Dexron2 iar cei de la service nu au comentat nimic. Deci?
Inca o dovada a prostiei din Dacia service?
  Stii cumva si ce marca de ulei DExtron2D se gaseste la
noi pe piata si pe unde?  blink.gif
*

Si eu la service am avut problema cu conducta de servo si au completatcu un ulei canadian dar tot cu indicativul dextron2d.
Total e firma producatoare ....dextron e un indicativ.

Dextron se gaseste prin targ si in Mihai Bravu la magazinul Dacia.

This post has been edited by florinc: 14 Jan 2005, 23:23

--------------------
Opel/Dacia Vectra B/Solenza - .
Opel Vectra B
+
manty
post 16 Feb 2005, 10:21
Post #21

Membru incepator

salutare!

Am vazut zilele astea ca uleiul de dextron 2d este la minim. Asa ca am citit pe forum sa vad unde gasesc si cum dupa servici era cam aglomerat spre obor la magazinul Dacia, m-am dus in Vitan si am cerut Dextron 2 D pt dacia si tipa mi-a dat Castrol TQ-D si a zis ca asta este ... pe el efectiv nu scria, dar a zis ca ala este si era 250000. Mi-a aratat si TQ Dexron III care era rosu, si a zis ca TQ - D asta este.

Ne fiind sigur pe uleiul ala m-am dus la Dacia, dar prea tarziu ca inchisese (18:00 inchide), dar totusi am intrebat daca au si de care si au zis ca Texaco ... si este 150000.

Acum nu stiu ce sa fac, sa ma duc sa iau si din ala, sau e bun si Castrol-ul asta?

Mmm dar acum vad pe un site ca de fapt ala ce imi aratase era Dexron nu Dextron...

--------------------
+
crocky
post 16 Feb 2005, 12:47
Post #22

daciot/renaultist

Atentie ca uleiul ala se contracta la frig !
Sau nu este asa ? blink.gif
Si mie in zilele friguroase mi-a scazut spre minim. V-ati uitat la nivel si cand masina era calda ?
Zic si eu... rolleyes.gif

--------------------
Dacia/Renault Sandero Stepway II/Laguna II 0.9TCe/1.9dCi
+
Tudor B
post 16 Feb 2005, 12:58
Post #23

Membru autentic

From: Cluj-Napoca

Nu prea cred ca se intampla asa, m-am uitat la a mea, uleiul e la max si dupa o noapte de ger si dupa 2 ore de la oprire.

--------------------
DACIA GOLAN Laureate 1.4 MPI - CJ 00 TUD
"Wellcome to the desert of the real"
+
bogdan_o
post 16 Feb 2005, 14:12
Post #24

Tins sa-i dau dreapte lui Crocky, ca asa fecae si la mine. Vara sta pe la jumatate si daca pornesc motorul urca dupa cateva minute spre maxim (mai depaseste liniuta aia uneori), iarna sta spre minim si daca pornesc urca tot asa, pana spre maxim.

--------------------
Dacia SLZ 1.4 / Break CL
+
Cosbog
post 16 Feb 2005, 18:23
Post #25

Membru incepator

QUOTE(manty @ 16 Feb 2005, 10:21)
salutare!

Am vazut zilele astea ca uleiul de dextron 2d este la minim. Asa ca am citit pe forum sa vad unde gasesc si cum dupa servici era cam aglomerat spre obor la magazinul Dacia, m-am dus in Vitan si am cerut Dextron 2 D pt dacia si tipa mi-a dat Castrol TQ-D si a zis ca asta este ... pe el efectiv nu scria, dar a zis ca ala este si era 250000. Mi-a aratat si TQ Dexron III care era rosu, si a zis ca TQ - D asta este.

Ne fiind sigur pe uleiul ala m-am dus la Dacia, dar prea tarziu ca inchisese (18:00 inchide), dar totusi am intrebat daca au si de care si au zis ca Texaco ... si este 150000.

Acum nu stiu ce sa fac, sa ma duc sa iau si din ala, sau e bun si Castrol-ul asta?

Mmm dar acum vad pe un site ca de fapt ala ce imi aratase era Dexron nu Dextron...
*

vezi si la linkul asta http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=4045

l-am gasit cand cautam si eu o explicatie legata de scaderea nivelului.la mine nu e chiar minim, dar asa de mult sa se contracte mai ales ca au fost grade "pozitive" zilele astea ?

--------------------
- - -
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 17th June 2025 - 22:07
Forum Renault