DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Va rog ajutati Brasovul!, Sa il salvam de poluare

sebybv
post 15 Jul 2008, 11:50
Post #1


Membru autentic


Group: Members
Posts: 216
Joined: 8 August 05
From: Brasov




Va rog ajutati Brasovul sa-si pastreze aerul curat!
Semnati petitia online care se gaseste aici:
http://www.petitieonline.ro/petitie/semnea...6.html?msg_ok=1


SC Kronospan Romania SRL are in plan constructia unei fabrici de pal, in cartierul Stupini, din Brasov, la granita cu zona rezidentiala. In procesul de prelucrare al palului se foloseste o substanta numita formaldehida, care in cantitati mari este extrem de nociva organismului uman avand chiar posibil efect cancerigen. Societatea a fost de altfel amendata in 2007 cu 320.000 RON pentru nerespectarea normelor de mediu si autorizatiei de mediu, iar in 2008 cu 180.000 RON. Din acestia, 80.000 RON reprezinta amenda pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la un incident soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxim admise la formaldehida.
In 2002 SC Kronospan Romania SRL a obtinut autorizatia de construire cu nr.265 din 2002, eliberata de Primaria Municipiului Brasov, autorizatie in care s-a prevazut o durata de executie a lucrarilor de 10 ani, respectiv pana in anul 2012. In prezent se lucreaza intens pe santiarul Kronospan de la marginea zonei rezidentiale a Brasovului.
http://www.keepitgreen.apispm.ro/


Pentru mai multe detalii despre Kronospan puteti accesa site-ul: http://www.keepitgr een.apispm. ro/index. php precum si stirea aparuta pe postul TV Realitatea redata mai jos:

Brașovenii strâng semnături pentru a stopa construirea unei fabrici de formaldehidă
Astazi, ora 09:37



La câteva sute de metri de cartierul brașovean Stupini, compania Kronoșpan ridică cea de-a treia sa fabrică de formaldehidă din țară. Lucrările au început în luna septembrie a anului trecut și ar trebui să fie finalizată peste cinci ani. Pentru că Garda de Mediu a considerat că fabrica nu are toate autorizațiile, compania a fost amendată.

"Pentru această construcție a existat un acord de mediu de la agenția pentru protecția mediului în anul 2002, dar actualmente nu mai este valabil", a precizat Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al Asociației de Protecție a Mediului Brașov.

"S-a aplicat sancțiunea contravențională de 30.000 de lei și sistarea lucrărilor de construcție", a declarat Adrian Aldea comisar Garda de Mediu.

Primarul Brașovului a cerut și el companiei să aibă toate avizele necesare pentru ridicarea fabricii. "În caz contrar a spus că va face orice demersuri sunt necesare pentru blocarea autorizației și a acestor investiții", a anunțat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea.

La Stupini însă, utilajele nu s-au oprit. Kronoșpan a contestat deciziile în instanță, iar până la primirea unui răspuns definitiv își continuă lucrările.


Brașovenii au strâns până acum peste 600 de semnături. Ei cred că amplasată atât de aproape de locuințele lor, fabrica va aduce poluare și, odată cu ea, multe boli.

Compania Kronoșpan îi asigură însă pe brașoveni că sănătatea nu le este pusă în pericol.

"Produsele în sine pe bază de formaldehidă nu se vor fabrica la Brașov, ci vor fi achiziționate din surse externe, așadar acestea nu reprezintă nicio problemă pentru locația din Brașov", susțin reprezentanții companiei într-un comunicat.


Compania Kronoșpan mai are două fabrici de formaldehidă la Sebeș. Prima funcționează încă de acum patru ani și a fost amendată pentru emisiile prea mari de noxe și de pulberi. Cea de-a doua fabrică însă, finalizată anul trecut, nu a produs formaldehidă nici măcar o zi.

"Anul trecut au început construcția noii fabrici de formaldehidă fără acordul de mediu. Societatea a fost sancționată. Pe lângă aceastea am stabilit măsuri de desființare a construcțiilor" , a precizat Marcel Dăneț, comisar șef Garda de Mediu Alba


Oamenii din Sebeș se plâng că în ultimii ani s-au îmbolnăvit din cauza cantității mari de formaldehidă din aer. Anul trecut, primăria Sebeș a organizat un referendum pentru a afla dacă oamenii sunt sau nu de acord cu funcționarea noii fabrici de formaldehidă în localitate. Referendumul a fost atunci invalidat deoarece la urne s-au prezentat doar 25 la sută dintre cei cu drept de vot.


www.realitatea. net



Efectele negative asupra naturii si oamenilor aparute in urma functionarii unei astfel de fabrici ce exista in Sebes de cativa ani: se pare ca unii pomii fructiferi nu rezista (caisii si visinii s-au uscat), iar cei care au fructe prezinta anomalii majore (corcoduse in forma de pastaie); s-a incercat darea in functiune a celei de a doua fabrici tot la Sebes, insa nu au reusit, neprimind autorizatia de functionare de la mediu . Acum incearca sa construiasca una similara si in Brasov. De fapt, in ciuda tuturor restrictiilor impuse de Asociatia de Protectie a Mediului si nu numai, nu au sistat constructia ei, ci din contra; desi autorizatia le-a expirat, nu s-au oprit, sfidand legile Romaniei si cele ale UE.

Si iata cateva extrase despre pericolul formaldehidei si din studiile facute la fabrica din Sebes, incluse intr-o petitie trimisa Presedintele Romaniei si altor forumuri ce pot sa ne ajute:

"Formaldehida este cancerigenă pentru om" potrivit Comunicatului de presă nr. 153 din 15 iunie 2007 al Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.), care „a clasat formaldehida în grupa I a agenților cancerigeni pentru om". În Comunicat se mai arată că până în 2004 „formaldehida era considerată posibil cancerigenă pentru om", iar ca „toxicitate asupra omului: acută."Pe baza acestor noi date, grupul de experți a putut determina că dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale și al sinusurilor feței și indicații puternice dar nu suficiente pentru leucemie"

"În Documentul UE intitulat „Compușii organici volatili. Mediul și sănătatea", document agreat și de către Asociația Experților de Mediu din România, se prezintă efectele formaldehidei asupra sănătății: iritant al pielii și al ochilor (dermatite, conjunctivite) , precizându-se că intoxicarea cu formaldehidă se manifestă prin: dureri abdominale, pneumonie, edem pulmonar, depresia sistemului nervos central, anxietate, convulsii, comă, greață, vărsături, leucemie, ciroza hepatică, tumori cerebrale, tumori nazale. Documentul clasifică formaldehida ca fiind un poluant atmosferic periculos, care în aer reacționează cu alți poluanți prin reacții fotochimice, și care are ca efecte cronice asupra animalelor scurtarea duratei de viață și a fertilității, precum și diferite tipuri de cancer.

În Comunicatul Organizației Mondiale a Sănătății se precizează că „mirosul formaldehidei este perceput la concentrații cuprinse între 0,1 și 1 ppm. Iritarea mucoaselor nazale este resimțită de marea masă a populației la concentrații cuprinse între 1 și 3 ppm și se agravează rapid când procentul atmosferic crește. Majoritatea indivizilor nu pot tolera o expunere prelungită la 4-5 ppm. La 10-20 ppm, chiar la începutul expunerii, survin semne de iritare severă a mucoaselor oculare și ale căilor respiratorii. O ședere, fie și scurtă, într-o atmosferă în care concentrația de formaldehidă este mai mare de 50 ppm, poate fi cauza unui bronhospasm sever și a unor leziuni caustice grave ale aparatului respirator (edeme pulmonare acute, ulcerații traheale și bronhice etc.)"

"Rezultatele consultului medical efectuat de dr. Răzvan Curcă asupra a 34 de angajați ai Companiei Kronospan „nu sunt deloc liniștitoare și demonstrează că mulți dintre muncitorii expuși la formaldehidă sunt departe de a fi sănătoși". Medicul a precizat că „două treimi (21 de angajați) prezintă semnele clinice și radiologice ale unei sinuzite cronice, ca efect al inhalării formaldehidei. Pe de altă parte, această inflamație cronică depistată la majoritatea muncitorilor examinați, este terenul pe care pot să apară în timp cancere ORL". În cazul a trei muncitori, situația poate fi chiar mult mai gravă: „doi dintre muncitorii consultați prezintă simptome de cancer bronhopulmonar, iar al treilea este suspect de o afecțiune malignă a sângelui". „Aceste concluzii sunt foarte alarmante deoarece există un procent de peste 60% dintre muncitorii care au iritație cronică în urma expunerii la formaldehidă."


--------------------
Mazda 6 2.0 CD 143CP SPORT 2006
"...The force is strong with this one..."
- Seat Leon 1,6 16v 105 CP - 2001
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Lord Hades
post 15 Jul 2008, 18:21
Post #2


Memento Mori


Group: Members
Posts: 1.640
Joined: 28 July 07
From: Brasov




Eu am avut de curand o alergie cauzata de formaldehida si e CRUNTA situatia. Daca ce ai spus tu mai sus e adevarat 100% atunci semnez de 100.000 ori petitia si rezolvam problema smile.gif


--------------------
OOOO A3 2010 / Vorsprung Durch Technik - BV03:-)
"Death smiles at us all. All a man can do is smile back."
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic


1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 12th May 2025 - 20:38
Forum Renault