DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Problema cod rutier, 2 intrebari!

kaspersky
post 18 Feb 2005, 09:39
Post #1

maistru Zen

Group: Members
From: Cluj-Napoca

Problema 1:
Ieri discutind cu un prieten am ajuns la o polemica legata de unele intersectii din Timisoara. Eu am sustinut ca nu prea respecta indicatiile codului rutier. Mai pe scurt: se da intersectia din poza atasata. Intersectia este semaforizata, pt. fiecare banda semafoare diferite. Sint prezente si indicatoarele de prioritate (strada orizontala e prioritara, cea vericala are stop). Acum intrebarea mea este: autoturismul rosu vrea sa o faca la stinga (are verde) trebuie sa-i dea prioritate autoturismului albastru (care se deplaseaza pe directia inainte si are si el verde).
In Timisoara sint multe intersectii de acest fel. Parerea mea e ca e proasta semaforizarea deoarece in codul rutier se specifica urmatoarele:
- semaforul e prioritar (deci daca functioneaza nu ne intereseaza indicatoarele)
- verde permite trecerea (clar, fara alte specificatii)
- daca ai verde trebuie sa respecti indicatoarele din interiorul intersectiei (dar in exemplul meu nu sint indicatoare in interiorul intersectiei)

Problema 2:
Un autoturism intra pe culoarea verde a semaforului in intersectie, nu apuca sa iasa din intersectie in timp ce semaforul se schimba inapoi pe rosu. In acest moment un alt autoturism care are verde intra in intersectie si-l loveste pe primul. Cine este vinovat de provocarea accidentului?

Vreau sa aud si parerea voastra (argumentata bineinteles)!

Attached thumbnail(s)
intersectie.gif ( Size: 3.43k ) Number of downloads: 197

--------------------
KIA Cee'd SW 1.6 GSL Base 2008
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 09:48
Post #2

Ex-membru DaciaClub

La 1 chiar exista aceasta situatie? Adica semafoare pentru stinga si pentru inainte, diferite, care sa functioneze in acelasi timp? Adica verde, pentru ambele?
Eu zic , ca totusi exista un defazaj de timp intre ele.
Oricum, daca e situatia descrisa de tine , desi am dubii, faci la stinga si aplici regula priritatii de dreapta.
La 2, legea spune ca daca ai verde si simti ca nu poti iesi din intersectie, sa nu intri in ea, pentru a nu bloca intersectia.
La noi se intra, nu prea se tine cont, insa, pina la a ajunge, cineva sa dea in tine, exista un galben, care te poate scoate din belea. Daca nu, te repliezi si tu, astfel incit sa nu incurci circulatia.

PS. Din desenul tau, nu vad decit un semafor, colt dreapta. Ca stinga sa fie prioritara, ar mai trebui unul in stinga sau deasupra benzii.

This post has been edited by bomicabomic: 18 Feb 2005, 09:56

--------------------
x x - x
+
LucVer
post 18 Feb 2005, 09:56
Post #3

Membru foarte autentic! ;-)

From: Brasov

La 1 e simplu, se aplica regula prioritatii de dreapta.

La 2 e mai complicat dar, in situatia respectiva, ar trebui sa intervina legea bunului-simt iar cel care intra al doilea in intersectie sa astepte eliberarea ei (daca il loveste pe cel aflat deja in intersectie, este vina lui)!

--------------------
Renault Fluence Expression Plus 1.6 16v 2011 - BV xx XXX
ex-Logan Laureate 1.4

Fortza fie cu tine! - Star Wars
+
vv
post 18 Feb 2005, 10:01
Post #4

dilbert.com

From: Bucuresti

La 1 - Legea zice ca in situatia asta ala care face virajul la stanga nu are prioritate. Si sunt destule intersectii asa in Bucuresti (si in SUA, BTW - deci nu e o chestie specific romaneasca).
La 2 - se intampla atat de des in Buc, ca au introdus "intersectiile hasurate". Chiar azi dimineata m-a enervat unul care statea in mijlocul intersectiei si bloca 2 din cele 3 benzi, de se mergea ca draq. Da' dup-aia la urmatoare intersectie am intrat eu pe verde (nu se pusese de mult timp verde, am fost sigur ca am timp sa trec) si am stat pur si simplu in mijlocul intersectiei pana cand au primit ceilalti verde, fara sa mai pot inainta sad.gif (bine chiar dupa ce au primit aia verde eu am putut inainta si am eliberat intersectia - mi-am luat cateva claxoane da' asta este - in schimb celalalt care ma enervase bloca primele 2 benzi deci el intrase pe rosu in intersectie ca n-avea nici o masina in fata care sa-i blocheze inaintarea).

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 10:04
Post #5

Ex-membru DaciaClub

Vv, Kaspersky, cred ca vrea sa prezinte o intersectie, gen cea de la Tineretului. Vii de pe Serban Voda, ai semafor de stinga si de inainte si la dreapta.
D'aia, problema pusa de el, e putin neclara.

Kaspersky, daca tu esti in masina rosie si toate semafoarele de pe partea ta au verde, e clar ca la fel se intimpla din sens opus si deci dai prioritate de dreapta.

This post has been edited by bomicabomic: 18 Feb 2005, 10:09

--------------------
x x - x
+
kaspersky
post 18 Feb 2005, 10:08
Post #6

maistru Zen

@bomicabomic
- mi-a fost lene sa mai pictez celelalte semafoare insa ele exista (pt. fiecare banda)
- nu este nici un defazaj

@vv
imi zice pe unde e, ca am citit codul rutier de nebun si n-am gasit ceva referitor la chestia asta

Pt. cei care zic ca se aplica prioritatea de dreapta sau indicatoare:

Art. 31. - Ordinea de prioritate între diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera si semnalele agentilor de circulatie este urmatoarea:

a) semnalele speciale de avertizare, luminoase si/sau sonore;

cool.gif semnalele si indicatiile agentului de politie rutiera;

c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;

d) semnalele luminoase;

e) indicatoarele;

f) marcajele.
[/B]

--------------------
"Să fii patriot în România înseamnă să puți a iesle în timp ce constați că toate celelalte popoare ne sunt inferioare."
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 10:13
Post #7

Ex-membru DaciaClub

Kaspersky, tu ajungind in mijlocul intersectiei, deja nu mai esti pe un drum prioritar, cind faci manevra de stinga. Ala din sens opus care face inainte, este. Cum ai vrea sa se faca trecerea? La verde, amindoi.
Si la fel se va proceda si cind semafoarele nu merg.

This post has been edited by bomicabomic: 18 Feb 2005, 10:14

--------------------
x x - x
+
vv
post 18 Feb 2005, 10:17
Post #8

dilbert.com

1) Indiferent cate semafoare ai (daca e unul sau sunt 3) tot aia e: iti da prioritate fata de ala care are rosu, dar fata de ala care are tot verde nu iti da prioritate, si se aplica celelalte reguli de circulatie. Revenind la US - chiar erau semafoare speciale pentru virat la stanga sub care scria mare "left lane yield on green" (ca sa nu ai impresia ca ai prioritate).
2) sunt sigur ca asta e legea, da' sincer n-am timp sa caut acum prin codul rutier smile.gif

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
LucVer
post 18 Feb 2005, 10:18
Post #9

Membru foarte autentic! ;-)

From: Brasov

1. - Ia uite aici:

Art. 56. - (1) La intersectiile cu circulatie nedirijatã conducãtorul de vehicul este obligat sã cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreaptã.

Dupa ce ai trecut de semafor, nu mai respecti "diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera" cum spui tu, pentru ca ele nu mai exista, ci respecti o regula de circulatie!

--------------------
Renault Fluence Expression Plus 1.6 16v 2011 - BV xx XXX
ex-Logan Laureate 1.4

Fortza fie cu tine! - Star Wars
+
bj
post 18 Feb 2005, 10:41
Post #10

membru de nevoie

1. Se aplica prioritatea de dreapta pentru ca cel care face stanga pareseste drumul cu prioritate. Chestia e clasica.

2. Aici problema sta asa: culoarea verde a semaforului iti permite intrarea in intersectie. E normal sa intri si sa dai prioritate in intersectie.
Singura obligatie a unui conducator auto care a intrat regulamentar in intersectie este in intersectiile hasurate unde el trebuie sa se asigure ca va parasi intersectia inainte de a ii "expira" prioritatea oferita de semafor.
Chestia cu intersectiile hasurate din cate stiu eu este introdusa la noi experimental si doar in centrul Bucurestiului (nu stiu daca au prins-o in regulament sau au implementat-o si in alte orase).
Revenind la subiect din cate stiu eu in momentul in care intri in intersectie trebuie cel putin sa circuli astfel incat sa "eviti orice pericol".
Deci cel care intra in intersectie trebuie sa circule prudent si daca il loveste pe cel care este in intersectie este vinovat. Un caz particular este cel in care cuiva intrat in intersectie i-a murit masina si nu e vina lui ca a ramas acolo.

Pentru 2 am sa caut si la "lege".

--------------------
Skoda / BMW Fabia Variant - de munca / F650 - capra exLeon, exDSN - B-65-xxx
BMW F650ST - tot un fel de capra
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 10:50
Post #11

Ex-membru DaciaClub

Pct. 2 e ipotetic. Nu va da nimeni peste, tine, doar, stiu eu, daca e nebun.
Insa situatia se schimba, daca te prinde pe linia de tramvai, cind faci la stinga. Aia, nu prea au toate tiglele pe casa, si dau in tine.

--------------------
x x - x
+
kaspersky
post 18 Feb 2005, 10:52
Post #12

maistru Zen

@LucVer
- in momentul in care ai semafoare intersectia e una dirijata

vv a avut dreptate! Am mai cautat in codul rutier si am gasit:
Art. 58 - (2) În intersectiile cu circulatie dirijata prin semnale luminoase vehiculele care vireaza la stânga acorda prioritate de trecere vehiculelor care circula din sens opus.

Deci rationamentul meu a fost gresit, si se aplica Art. 58 (2).
Va multumesc pt. raspunsuri!

--------------------
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 10:55
Post #13

Ex-membru DaciaClub

QUOTE(kaspersky @ 18 Feb 2005, 10:52)
Deci rationamentul meu a fost gresit, si se aplica Art. 58 (2).
*

Hehe, bine ca n-ai avut probleme pina acum. biggrin.gif

--------------------
x x - x
+
Liviu M
post 18 Feb 2005, 11:03
Post #14

Membru

From: Germania

QUOTE(bj @ 18 Feb 2005, 10:41)
1. Se aplica prioritatea de dreapta pentru ca cel care face stanga pareseste drumul cu prioritate. Chestia e clasica.
*

Si daca cel care face la stanga era pe drumul fara prioritate? Se cheama ca are prioritate pentru ca tocmai a intrat pe drum cu prioritate si trece inaintea celui care vine din sens opus?
Cred ca mai corect exprimata ar fi "la drumuri cu prioritate egala (data de indicatoare/semafoare...) se aplica regula prioritatii de dreapta".

--------------------
Ford Mondeo
+
Mache
post 18 Feb 2005, 11:15
Post #15

Chibiț autorizat

1. Daca semaforul de inainte si cel pentru stanga au lumina verde aprinsa simultan, atunci autoturismul albastru trece primul. Cel rosu, pentru ca va vira stanga, schimba directia de mers, va pierde prioritatea. Albastru trece primul.
Parerea mea.

Scuze. Am scris mesajul mai devreme, dar l-am postat tarziu. Vad ca s-a raspuns deja.

This post has been edited by Mache: 18 Feb 2005, 11:21

--------------------
Dacia 1310 TLX 1990 - B-18-X...
"Și dacă-mi spune cineva cum ar pute să hie mai ghini, mă las de tăti, mă duc acolo, mă întorc înapoi, mă iau și pi mini..." - "Eu beu", Pavel Stratan
+
IsNa
post 18 Feb 2005, 12:31
Post #16

Membru autentic

From: Timisoara

QUOTE(bomicabomic @ 18 Feb 2005, 12:50)
Pct. 2 e ipotetic. Nu va da nimeni peste, tine, doar, stiu eu, daca e nebun.
Insa situatia se schimba, daca te prinde pe linia de tramvai, cind faci la stinga.  Aia, nu prea au toate tiglele pe casa, si dau in tine.
*

Yep! Problema mare cu tramvaiul. Vezi in TM daca vii de pe Martirilor dinspre Giroc si vrei sa faci stanga pe Rebreanu. INTOTDEAUNA, dar fara exceptie, ramai blocat in intersectie pana pleaca cei de pe Rebreanu dinspre spital, si cu tramvaiele in paralel.
Te trezesti de-a curmezisul peste doua linii de tramvai, cu doua tramvaie si doua benzi de masini napustindu-se spre tine.
Chiar daca ai intrat primul pe banda de stanga!!

Iar daca astepti pana se elibereaza intersectia inainte de a intra, nu mai pleci ca se face rosu.

Acolo eu nu am solutie... Cand vin pe Rebreanu dinspre spital, ma opresc in intersectie si-i las pe amaratii blocati acolo sa intre, cu toate claxoanele in ceafa.
Am urmarit: daca statu primul la semafor dinspre spital, l-as lovi pe primul intrat in intersectie dispre Giroc. NICI UNUL nu trece inainte de a primi eu verde.

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
dizzy
post 18 Feb 2005, 12:35
Post #17

Work smart not hard!

Problema 1)
Cel care vireaza da prioritate celulalt (prioritate de dreapta) in situatie de prioritate egala.

Problema 2)
Daca ambele auto sunt in miscare e de vina cel care a trecut pe rosu (altfel nu se poate sa se ciocneasca )
Daca cel care a intrat in intersectie pe verde a fost nevoit sa opreasca si este lovit de autoturismul intrat pe urma pe verde in intersectie atunci vina este a celui din urma (autoturismul imobilizat este echivalat cu "un pietroi").

--------------------
Whirpool ex Dacia Logan 2005 - B zzz SXX
Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds.
+
Bihomoldoveanul
post 18 Feb 2005, 16:47
Post #18

Membru autentic

Bai voi vorbiti serios? Cum puteti dicuta in contradictoriu pe asa ceva?! Intersectia aia este ELEMENTARA, dai sala si pici examenul cu picioare in fund daca nu stii ce sa faci in cazul ala. Dumnezeule cu cine impart drumul. blink.gif

--------------------
Dacia Solenza Scala 1.4 MPI
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 16:51
Post #19

Ex-membru DaciaClub

Nu-i nimic contradictoriu. Toata lumea asta a spus "regula prioritatii de dreapta".

--------------------
x x - x
+
costi
post 18 Feb 2005, 16:52
Post #20

Membru autentic

Unde vezi tu contradictoriu? cel putin la prima e unanimitate slava Domnului !

--------------------
DSN/SLZ
+
Bihomoldoveanul
post 18 Feb 2005, 17:15
Post #21

Membru autentic

Deci daca ai dubii vis-a-vis de cine are prioritate in cazul ala inseamna ca in ziua in care ai luat carnetul de la politie ai pocnit masina. De situatia aia te lovesti de 20 de ori pe zi indiferent ca ai 3, 2, 1 sau nici un semafor, 16 semne de cedeaza si doua stopuri ruginite.
Faci stinga in mijlocul cimpului pe un drum secundar - bam! esti in exact aceeasi postura, gindindu-te daca ala de pe contrasens care vine cu 160 are prioritate sau nu.

--------------------
Dacia Solenza Scala 1.4 MPI
+
kaspersky
post 18 Feb 2005, 17:52
Post #22

maistru Zen

QUOTE(BH07ATX @ 18 Feb 2005, 17:15)
De situatia aia te lovesti de 20 de ori pe zi indiferent ca ai 3, 2, 1 sau nici un semafor, 16 semne de cedeaza si doua stopuri ruginite.
*

Ba conteaza daca ai sau nu semafor pt. ca daca ai se aplica Art. 58 punctul 2.
Daca n-ai semafoare si ai indicatoare respecti indicatoarele (pt. prioritati egale apliciti prioritatea de dreapta).
Daca nu sint indicatoare - prioritate de dreapta.

--------------------
+
bomicabomic
post 18 Feb 2005, 18:12
Post #23

Ex-membru DaciaClub

Kaspersky, in trafic nu mai conteaza articolul X, alineatul Y, ca in citeva fractiuni de secunda, te calca ala.
Totul trebuie sa fie reflex. Ochiul pe indicatoare si semafoare si tot ce e "bucatica" ta.
In situatia data de tine, verde toata lumea, faci la stinga, daca gindesti la ce articol se incadreaza, ai pierdut timp. Nu, situatie clara, regula prioritatii de dreapta. Dupa aia, poti sa vezi ce si cum.
Gindeste-te, ca circuli in orase prin care n-ai mai trecut. Deci n-ai mai vazut situatia aia sau e alta. ce faci?

Ptr BH07 (ca a fost mai vehement) happy.gif , dar te poti intilni si cu verde la stinga, rosu, inainte si la dreapta, de obicei drum cu 3 benzi, 2 semafoare, ca cea descrisa de Kaspersky. Si vireaza la stinga un incepator si ma vede saracu pe mine care vin in forta, din sens opus, pe banda de inainte. Na asa vin eu mai tare si pun frina si ca mine sunt multi. Ce face ala, incepator, se sperie si pune frina, ca sa dea prioritate. La mine care sigur am rosu. Si-l mai pocneste unul din spate. Normal vina aluia din spate.
Situatia asta nu e descrisa in regulament, dar e logica, pentru ca trebuie sa fii nebun sa-i lasi pe un sens doar pe cei de stinga si pe sens opus pe toti (nu cum este normal, tot pe cei care fac stinga). Intersectia aia ar fi varza tot timpul. Parerea mea.

Ca exemple, Iuliu Maniu cu Moinesti, Blv. Unirii la Connex etc.

This post has been edited by bomicabomic: 18 Feb 2005, 20:23

--------------------
x x - x
+
TheSaiLor
post 18 Feb 2005, 23:30
Post #24

Membru autentic

From: Constanta

Ma mira faptul ca a fost nevoie de atatea explicatii (sper sa se fi lamurit primul aspect) pentru una dintre cele mai importante reguli de circulatie in intersectii.

La punctul doi e simplu: ai verde intri cu toata increderea. Daca verdele clipoceste inca mai poti intra daca intre timp pana sa ajungi in dreptul semaforului culoarea lui nu se schimba in galben. Si asa legea iti da dreptul sa intri daca nu mai poti opri in conditii de siguranta. Cel care pleaca pe verde si il loveste pe primul sofer e vinovat de neacordare de prioritate chiar daac avea verde, primul intrand in intersectie regulamentar si pierzand drepul asupra prioritatii abia la iesirea din intersectie. Oricum cazul este pur ipotetic, deoarece in conditii de trafic normal fara ambuteiaje culoarea galben a semaforului ii da destul ragaz primului sofer sa treaca de intersectie. Tot aceasta culoare il impiedica pe al doilea sa patrunda in intersectie.

This post has been edited by TheSaiLor: 18 Feb 2005, 23:31

--------------------
Audi A4 1.9 TDI Clio 1.5 dCi - CT - 0123
+
bogdan_i
post 4 Aug 2005, 09:42
Post #25

Membru incepator

Pun si eu o intrebare aici, ca n-am gasit alt post cu discutii pe marginea codului:
Exista vreun articol care sa interzica unui conducator auto care are permis de mai mult de un an sa poarte "lamaie" de incepator?

Situatia e asa: cineva care are permis de 5-6 ani n-a condus niciodata. Brusc, are masina! Evident, e timorat, o ia aproape de la 0. S-ar simti mai bine sa aiba "lamaia", sa stie si ceilalti ca nu le are! Ii interzice codul treaba asta? Eu, sincer, n-am gasit nimic! Iar dpdv al "conduitei preventive", chiar ar trebui incurajat un astfel de comportament, nu?

--------------------
RENAULT Symbol - b-45-...
+
liviu_lb
post 4 Aug 2005, 10:13
Post #26

Membru incepator

QUOTE(bogdan_i @ 4 Aug 2005, 10:42)
Pun si eu o intrebare aici, ca n-am gasit alt post cu discutii pe marginea codului:
Exista vreun articol care sa interzica unui conducator auto care are permis de mai mult de un an sa poarte "lamaie" de incepator?

Situatia e asa: cineva care are permis de 5-6 ani n-a condus niciodata. Brusc, are masina! Evident, e timorat, o ia aproape de la 0. S-ar simti mai bine sa aiba "lamaia", sa stie si ceilalti ca nu le are! Ii interzice codul treaba asta? Eu, sincer, n-am gasit nimic! Iar dpdv al "conduitei preventive", chiar ar trebui incurajat un astfel de comportament, nu?
*

Pe un prieten l-a oprit politia cu masina mea cu lamaile in geam (facuse nu stiu ce greseala minora). Politistul a sesizat ca nu e incepator si i-a zis ca-l iarta pentru ca e constient ca face prostii si si-a pus lamaile in geam sa vada lumea cu cine are de-a face. smile.gif
Daca era ceva ilegal, plus greseala facuta probabil ar fi rezultat o amenda.

--------------------
Dacia Logan Ambition 2004 1.6MPI
Fluence 1.5 dCi 110 cp
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 27th July 2025 - 08:06
Forum Renault