Cum să cumperi o mașină din UEAsociația pentru Protecția Consumatorilor a editat o broșură cu informațiile necesare pentru achiziționarea unui autoturism.
Intrarea României în Uniunea Europeană a însemnat, printre altele, eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achiziționate din celelalte state membre. Motiv pentru care, mulți români aleg să-și cumpere mașina din afara țării.
Totuși, achiziționarea unui autoturism din UE, fie că este nou sau secondhand, poate pune probleme. Asociația pentru Protecția Consumatorilor a scos recent o broșură cu informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoașteți atunci când vă cumpărați o mașină, pentru a evita surprizele neplăcute.
Actele primite la cumpărarea autovehiculului
Când achiziționați un automobil trebuie să aveți grijă ca vânzătorul să vă dea toate documentele. Contractul ar trebui să fie unul dintre acestea. Denumirea și adresa vânzătorului și ale cumpărătorului, prețul, caracteristicile mașinii (marcă, tip, anul punerii în circulație, kilometraj), data achiziției, modalitățile de plată și data livrării trebuie să fie menționate în contract.
În funcție de tipul automobilului, trebuie să mai primiți și alte acte. Pentru o mașină nouă, trebuie să vi se remită o factură de achiziție în care să se menționeze cel puțin prețul fără TVA și numărul de șasiu al automobilului. De asemenea, trebuie să mai primiți certificatul de înmatriculare/cartea de identitate, dacă automobilul a fost deja înmatriculat, atestarea că mașina a fost radiată, în cazul unei înmatriculări anterioare, și certificatul de conformitate european.
Dacă automobilul pe care-l cumpărați este second-hand, vânzătorul trebuie să vă dea o factură detaliată care să conțină o descriere completă a mașinii și prețul cu TVA, dacă o achiziționați de la un comerciant. Dacă o cumpărați de la o persoană fizică, vânzarea va trebui confirmată în scris.
De asemenea, trebuie să vi se dea certificatul de înmatriculare/cartea de identitate, atestarea că automobilul a fost ra diat, în cazul unei înmatriculări anterioare, și certificatul de conformitate european.
Transportarea autoturismului
Dacă v-ați achiziționat mașina din afara țării o puteți transporta cu ajutorul unei firme specializate. Dacă alegeți să conduceți automobilul până în țară, veți avea nevoie de numere de tranzit. Acestea sunt utilizate pentru transportul automobilelor dintr-un stat membru în altul și au o durată de valabilitate de doar câteva zile. De asemenea, va trebui să încheiați și o asigurare temporară de răspundere civilă auto pentru drumul de întoarcere în țară.
Formalități fiscale
Înainte de înmatriculare, automobilul trebuie declarat la Direcția de taxe și impozite locală pentru a fi luat în evidență. Atenție, declarația trebuie făcută în termen de 30 de zile de la data dobândirii vehiculului! În acest scop, trebui să obțineți mai întâi fișa de înmatriculare și să o completați.
Alături de fișa de înmatriculare completată va trebui să mai depuneți la Direcția de taxe și impozite locală următoarele documente: declarația fiscală tip completată, actul de proprietate în copie și original pentru conformitate, copie BI/CI, cartea de identitate a autovehiculului în copie și original și, dacă este cazul, certificatul de căsătorie.
Asigurarea este obligatorie
Când achiziționați o mașină trebuie să mai plătiți câteva taxe: taxa pe poluare, care este stabilită în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, valoarea emisiei de CO2, vechimea, numărul de kilometri rulați anual. De asemenea, veți mai avea de plătit și taxa de înmatriculare și contravaloarea certificatului de înmatriculare. Acestea pot fi plătite la CEC și trezorerie. Contravaloarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare se plătește la ghișeele serviciului de înmatriculare.
În plus, fiecare automobil care va fi înmatriculat în țară trebuie să fie asigurat la o firmă autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Descarcăcați broșura de aici: [attachmentid=1627536681]
Sursa:
evz.ro