DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

7 Pages  1 2 3 > »  
Closed TopicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Romania a ajuns "cimitirul de rable" al Europei

aphophis
post 24 Aug 2009, 21:21
Post #1

Membru autentic

Group: Members

Nu sunt surprins de asta , si in polonia si cehia s-a intamplat la fel, majoritatea masinilor vandute fiind rable vechi. Is curios daca printre masinile astea vechi, se gasesc si masinile casate in germania (acolo e un scandal imens cu asta, se pare ca fff multe masini casate au ajuns in africa si europa de est, ca masini tocmai bune de inmatriculat). Cum zicea un clasic: gunoiul unora, fericirea altora..

Mai mult de jumatate din masinile second-hand achizitionate de romani din strainatate in perioada aprilie-iunie, anul curent, sunt mai vechi de 10 ani.

Peste 52% din totalul automobilelor rulate importate in tara noastra in trimestrul doi din 2009 au o vechime de peste 10 ani, reiese din datele furnizate de Registrul Auto Roman (RAR) si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Ponderea „batranelor“ a fost si mai mare in primele trei luni ale anului, cand proportia se ridica la 67%. Media de varsta a automobilelor second-hand importate in Romania a crescut accelerat dupa introducerea taxei auto din iulie 2008. Daca in primele sase luni din 2008 ponderea autoturismelor mai vechi de 10 ani, in semestrul doi al aceluiasi an, adica imediat dupa introducerea unei noi forme a taxei auto, proportia masinilor cu o varsta de peste un deceniu a ajuns la 52%.

„Concluzia ar fi ca principalul factor de crestere a varstei masinilor rulate importate l-a constituit nivelul taxei de poluare, introdusa in iulie 2008“, au comentat reprezentantii APIA situatia.

Cele mai populare marci second-hand cumparate de romani au fost Volkswagen (22.291 de masini), Opel (16.204) si Ford (8.614), potrivit Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Majoritatea automobilelor rulate au fost aduse, in primul trimestru al anului, din Germania si Franta.

In perioada aprilie-iunie a acestui an influenta negativa a taxei nu s-a mai vazut, insa lipsa banilor, pe fondul crizei, i-a determinat pe romani sa mizeze in continuare pe automobile vechi si ieftine, aduse din strainatate. Iar cresterea importurilor de automobile vechi pune presiune pe cresterea mediei de varsta a parcului auto national, care si asa este ridicata (de peste 15 ani, potrivit Ford Europe) in comparatie cu alte state europene. Medii ridicate de varsta la parcurile auto intalnim si la Finlanda (10,5 ani) si Grecia (10,1 ani), insa, dupa cum se vede, si aceste state stau mult mai bine ca noi.

Parcul auto din Romania are in prezent peste 5 milioane de vehicule, dintre care putin peste 4 milioane sunt autoturisme. Circa 1,24 milioane de masini sunt inregistrate numai in Bucuresti.

http://www.bloombiz.ro/auto/romania-a-ajun...able-al-europei

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Arhimede
post 24 Aug 2009, 21:28
Post #2

Membru inferior, lung si tare

NU e un lucru neaparat rau.

Pentru foarte multi rabla asta de 1-2-3-4000 de euro era singura metoda prin care puteau sa achizitioneze o masina. Sau ce trebuiau sa faca?Sa dea avans 4-5000 sa-si faca un credit sau sa ia in leasing un sandero 10.000euro?

Nu poti sa ceri de la un om care are 3000 sa-si ia o masina de 10.000.

--------------------
dacia lgn 2005 Ambition
0% avertisment=0% divertisment
+
aphophis
post 24 Aug 2009, 21:30
Post #3

Membru autentic

eu nu ma leg de ce poate omul ci de faptul ca multe sunt rable. Cate golf-uri 3 si astre f rablagite am vazut in ultimul timp, cu coada de fum mai lunga ca masina...

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
+
andu911
post 24 Aug 2009, 21:47
Post #4

Membru autentic

From: Bucuresti - Berceni

Pai ma... la ce drumuri sunt in Romania, ce-ati vrea sa fie pe drumuri, numai Ferrari ?

Si asa mie mi se pare ca sunt multe masini scumpe... prea scumpe pentru nivelul tarii...

De vreo 20 ani m-am tot dus prin tarile straine din partea de Vest si de Nord a Europei. Acolo am vazut fel si fel de masini... si scumpe si ieftine. Bine, acolo au si sosele...

Anul asta am mers si eu prima oara din viata in partea de Sud, spre Grecia... Am vazut in Bulgaria la fel ca la noi... Bentley, AMG si Porsche. Pe langa Varna si pe langa Sofia. Masini scumpe.
In Grecia in schimb, am vazut o gramada de masini vechi... e plin de Toyota si de japoneze vechi, de cel putin 10 ani.
Singura masina mai rasarita era un singur Cayenne... Probabil daca il opream si-l intrebam de sanatate, ori era roman stabilit in Grecia, ori era din neam de romani... ori s-o fi insurat cu vreo romanca. biggrin.gif

Si oamenii aia au autostrazi serioase si drumuri adevarate, nu jeguri ca la noi... Si oricum au nivelul de trai cu mult mai ridicat decat al nostru, dar probabil au alte idei si alte conceptii despre viata... care nu se rezuma doar la o masina.

This post has been edited by andu911: 24 Aug 2009, 21:53

--------------------
- - -
+
aphophis
post 24 Aug 2009, 21:50
Post #5

Membru autentic

problema nu e cu pretul masinilor ci cu faptul ca majoritatea sunt rable. Cel putin la mine in cartier au inflorit parcarile de tot felul de jeguri de pe care curg tablele. Problema probabil e la autoritati, carora nu le prea pasa ca masinile astea vechi in mod sigur nu iau itp-ul pe bune

This post has been edited by aphophis: 24 Aug 2009, 21:51

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
+
andu911
post 24 Aug 2009, 21:53
Post #6

Membru autentic

Trebuie sa intelegi ca aici sunt foarte multi oameni care nu isi permit masinile pe care le au. In Romania un roman care are 500 euro lunar, isi ia masina ca sa plateasca rata 400euro. La fel cat unu dintr-un stat dezvoltat, dar care castiga 2000 euro.
Doar un pic a luat-o razna cursul valutar si deja sunt mii de oameni care nu mai au cu ce sa isi plateasca masinile.

România exportă înapoi, la jumătate de preț, mașini luate în leasing

Companiile de leasing își asumă pierderi de până la 50% pentru autoturismele returnate de clienții care n-au mai vrut sau n-au mai putut să își plătească ratele. După explozia importurilor auto, care a durat până în 2008, contribuind masiv la deficitul comercial și la cel de cont curent, România își plătește astfel o parte din polițele care s-au decontat în deprecierea monedei naționale, creșterea dobânzilor și scăderea veniturilor. Stocurile companiilor de leasing depășiseră 10.000 de autoturisme returnate la sfârșitul primului semestru.

http://www.money.ro/auto/romania-exporta-i...in-leasing.html

Si ce smecherie au facut... au strans din fund sa-si ia o masina si acum nici pe aia nu o mai au... si probabil o sa treaca la cazanele despre care tu vorbesti.
Si-au dat toti banii pe masini noi si au facut burta mare la toate companiile de masini. Macar daca isi cumparau Logan si era un avantaj si pentru Romania.

Mare mirare daca masinile astea exportate nu vor ajunge in autohausuri prin Germania si de acolo vor fi cumparate en-detail de catre samsarii romani. Iar o parte dintre masini, vor ajunge iar prin Germania si se vor intoarce in Romania... Evident, dupa ce isi iau si nemtii comisionul lor.
Ce sa mai... suntem papagalii Europei. Ne-au bagat astia in UE ca sa aiba cine sa le cumpere lucrurile. De-aia nici nu au facut vreodata ceva serios impotriva taxei.

This post has been edited by andu911: 24 Aug 2009, 22:09

--------------------
- - -
+
diesel_power
post 24 Aug 2009, 21:59
Post #7

Membru autentic

From: diaspora

Romanul nu e multumit nicidecum, taxa lu tariceanu de prima inmatriculare nu v-a placut, acum nu va place ca-s prea multe rable... nu-i bine in niciun fel.

--------------------
Renault Symbol faza 3, 1.5dCi 60kW, 2005, Fidji
+
Laurentziu83
post 24 Aug 2009, 22:06
Post #8

Membru autentic

Problema la noi nu e neaparat ca isi ia romanul rabla de afara, ci de faptul ca nu isi intretine si nu isi repara respectiva rabla. Masini vechi de peste 10 ani am vazut in toata Europa, insa nicaieri n-am vazut SA SCOATA FUM, cum mai vezi loganul dci al vreunui taximetrist. N-am vazut sa-si repare masinile cu sarma, n-am vazut ca reviziile sa se rezume la un simplu schimb de ulei pe marginea bordurii, pivotii schimbandu-i doar cand ii resping la ITP, n-am vazut sa le repare tabla la ciocan, pe scurt n-am vazut sa-si bata joc de masini cum isi bat joc la noi. Nu mai vorbim ca romanul, daca isi ia rablament de afara, isi ia musai dizel (benzina e pentru fraieri, aia "rupe la pompa"), ca sa aiba tot timpul motorul borfait de ulei, bara spate neagra de funingine si sa mai schimbe si cate-un injector din cand in cand.
Asta ca sa nu mai zic de cei care isi aduc Opel Calibra, BMW seria 3 din 93 sau alte parciuri si isi inchipuie ca ei sunt cine stie ce grei. Au fost de senzatie masinile astea, da acu 15 ani, totusi.

Mai am inca o nelamurire: cum se calculeaza varsta medie a parcului auto din Ro ca fiind de peste 15 ani? Eu in 1000 de km facuti in week-end-ul asta pana la Targu Jiu, Sibiu si inapoi acasa pot sa zic ca n-am vazut prea multe masini mai vechi de 7-8 ani, majoritatea erau Logane, VW-uri si Astra G-uri, daciile vechi deja erau rare.

--------------------
. . .
+
aphophis
post 24 Aug 2009, 22:09
Post #9

Membru autentic

pai bmw-urile pisicutza, calibrele si alte masini de genul asta, is in fata blocului, asteapta ca proprietarul sa faca rost de 20 de lei pentru benzina biggrin.gif

--------------------
Kia Rio 2021 - ---
+
andu911
post 24 Aug 2009, 22:12
Post #10

Membru autentic

De acord, numai ca aici sunt putini care isi permit sa-si repare masinile. Cand apare o problema mai scumpa... gata... La revedere drum bun. A doua zi o baga in targ cu 500 euro mai ieftina, si o ia tot unu care n-are bani sa cumpere una in stare buna. Ca pana la urma, caroseria e aceeasi la toate.

--------------------
- - -
+
magelan_explorer
post 24 Aug 2009, 22:12
Post #11

membru intamplator !

From: bucuresti

trebuie sa luam in considerare urmatoarele :

-presiunea francezilor de la dacia de a nu importa masini vechi (deci mai ieftine)
,+de a scoate vechile dacii de pe sosele (asta cu poluarea e vax,cine are o dacie veche nu are bani deci nu merge decat f putin cu ea,strictul necesar)

-tarile unde sunt multe vechituri straine n-au masini "nationale" (grecia,bulgaria,polonia)

-calitatea-fiabilitatea masinilor nemtesti e dovedita (faptul ca la noi se aduc tomberoane e datorita samsarilor care cumpara ieftin,deci toate gioarsele )

-romanii sufera de mandrie (sa ma vada vecinii) deci si-au cumparat masini pe care nu si le permit

--------------------
solenza scala 2003 / logan dci 2007 ex:supernova.dacia 95.dacia 87
+
klaus
post 24 Aug 2009, 22:13
Post #12

步步

Group: Moderatori
From: Bucuresti

Eu personal as avea mai multa incredere intr-un golf de 11-15 ani decat intr-o DSN de 9 ani. Nu mai vorbesc si de berline.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
andu911
post 24 Aug 2009, 22:16
Post #13

Membru autentic

Dar si eu la fel... Pai la cum vedeam ca alergau cazanele alea prin Grecia... iar eu imi faceam probleme ca am masina din 2002.

--------------------
- - -
+
marksman
post 24 Aug 2009, 22:18
Post #14

Post mortem nihil est

From: sat

klaus, de acord cu tine. Cu un amendament: Golful ala sa fie intretinut. Am vazut diverse masini, de la Beetle din 72 si Dacia 1300 tot de pe-atunci in stare impecabila pana la Logan taxi cu 250k km care nu mai avea niciun bec la iluminarea consolei iar usile abia se mai tineau si Passat TDI din 2004 prafuit si cu esapamentul legat cu sarma.

--------------------
Opel / Mazda Crossland X / CX-30 2019 / 2020
Nick Ușor
+
M i h a i
post 24 Aug 2009, 22:23
Post #15

Romanul are bani putini...dar nu cumpara logan nou de 6000 E ca sa nu mai bage bani in el....deh..vrea si el masina ''straina'' ''bengoasa''.''cu priza la gagici''' ..Asadar cumpara si el una care are. 300.000 km la bord..cum asa?sa cumpere dulap-logan?pai ii cade rangul....si uite asa mai pica o piesa doua..si uite asa nu are bani sa o intretina (intr un sh bagi bani clar..) si uite asa sta in fata blocului masina..si zace..de casco nici nu mai vorbim..sunt la masini vechi in tara asta.....dar de ce sa ne dorim masini noi? vorba lui andu...sosele canci...asta este nivelul de trai...asta avem..ce sa facem...iar imi aduc aminte de jafurile cu nr de bg care circula pe la noi... dry.gif

--------------------
------ ------ ------
+
klaus
post 24 Aug 2009, 22:25
Post #16

步步

Group: Moderatori

Eu vorbesc de intretinere like-to-like.
Mergeti prin judetele sarace ae tarii sa vedeti ce berline circula pe drumuri. Eu nu as avea curaj sa ma urc in ele, d-apai sa merg si pe strada. Alea sunt ok, dar astelalte de vin din strainatate nu.

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
Laurentziu83
post 24 Aug 2009, 22:27
Post #17

Membru autentic

QUOTE(klaus @ 24 Aug 2009, 23:13)
Eu personal as avea mai multa incredere intr-un golf de 11-15 ani decat intr-o DSN de 9 ani. Nu mai vorbesc si de berline.
*

Mai adaugam ceva: as avea mai multa incredere intr-un Logan din 2005-2006 decat intr-un Golf de 11-15 ani.

--------------------
. . .
+
Arhimede
post 24 Aug 2009, 22:28
Post #18

Nu stiu de ce faceti atata teorie....oamenii isi iau masini vechi de afara pentru ca de alea au bani.

Restull...taxe, politicile fabricantilor..starea drumurilor, snobismul nu are legatura cu faptul ca oamenii isi iau masini vechi.

E pur si simplu o chestiune de "am 3000 de euro sa-mi iau o masina!Ce fac cu ei?" Si daca facem fiecare din noi exercitiul asta o sa vedem ca intr-o proportie foarte mare am face la fel.

--------------------
dacia lgn 2005 Ambition
+
ArtVandelay
post 24 Aug 2009, 22:31
Post #19

Anytown, USA..

From: Craiova

Cei care isi ia rable de obicei le baga pe bulgaria, le alearga 2 luni si le vand. Dar cine e dispus sa dea 600-1000 de euro sa plateasca taxa de inmatriculare in romania nu cred ca isi ia o masina "cazuta"

--------------------
Ford focus 2001
He wondered why the boomerang kept getting bigger. Then, it hit him.

I got 99 cookiez cause a bitch ate one.
+
andu911
post 24 Aug 2009, 22:31
Post #20

Membru autentic

QUOTE(Arhimede @ 24 Aug 2009, 22:28)
E pur si simplu o chestiune de "am 3000 de euro sa-mi iau o masina!Ce fac cu ei?"  Si daca facem fiecare din noi exercitiul asta o sa vedem ca intr-o proportie foarte mare am face la fel.
*

Si a doua zi vine un vecin si zice... Ma Costele ma, tu ai 400 euro pe luna... eu in locul tau pe aia 3000 i-as da avans la Passat nou...

Si uite cum apare Costel cu Passat nou... Bine, in 2008, ca acum probabil nu-l mai are. biggrin.gif

Ca sa-ti mai zic o treaba... pe care o gandesc eu... Aia de si-au cumparat masini de 3000 euro din Germania, ori n-au salariu, ori lucreaza la negru, ori nu fac nimic. Majoritatea dintre ei... Poate nu e asa, e doar parerea mea...

This post has been edited by andu911: 24 Aug 2009, 22:34

--------------------
- - -
+
M i h a i
post 24 Aug 2009, 22:33
Post #21

1.'''oamenii isi iau masini vechi de afara pentru ca de alea au bani.'''

2.'''snobismul nu are legatura cu faptul ca oamenii isi iau masini vechi'''

1.Da...si pt ca nu vor ceva nou dar fara renume..
2.De ce prefera toti masini de 6000-7000 vechi si se plang ca nu mai au bani sa le intretina.? si nu cumpar un logan nou? snobism?

--------------------
------ ------ ------
+
Laurentziu83
post 24 Aug 2009, 22:34
Post #22

Membru autentic

N-a zis nimeni sa nu-ti iei Golf din 93 ca doar asta iti permiti. Da sa nu crezi acum ca ti-ai luat scula de masina, esti tu smecher si ca eu am fost fraier ca am dat 5500 de euro pe Matiz cu AC.

Inca ceva: se mai aduc masini din afara? Am constatat ca la noi au ajuns masinile mai ieftine ca la ei, prin Paris am vazut masini de vanzare la 13500 de euro la SH pe care le luai din Ro cu 9000 de euro si eventual in mai putini kilometri.

This post has been edited by Laurentziu83: 24 Aug 2009, 22:35

--------------------
. . .
+
ArtVandelay
post 24 Aug 2009, 22:39
Post #23

Anytown, USA..

QUOTE(MHY @ 24 Aug 2009, 23:33)
2.De ce prefera toti masini de 6000-7000 vechi si se plang ca nu mai au bani sa le intretina.? si nu cumpar un logan nou? snobism?
*

de gusturi ai auzit? mie nu mi-a placut loganul si am preferat la banii de un logan chel o masina sh mai veche si mai dotata. asta inseamna ca nu am bani sa merg cu ea? sau ca mi-am luat ca sa fiu mai bengos? blink.gif
si "intr-un sh bagi bani clar"...explica..in orice masina bagi bani, ca nu se intretine singura..

--------------------
Ford focus 2001

+
andu911
post 24 Aug 2009, 22:41
Post #24

Membru autentic

Pai dar nu a zis nimeni de tine, ca si eu am luat-o la fel pe a mea... si pana acum am bagat ceva bani in ea...
El zicea de aia care si le cumpara si nu repara nimic cand se strica.

--------------------
- - -
+
Merced
post 24 Aug 2009, 22:44
Post #25

No fear. No limit. No equal.

La noi au ajuns multe junghiuri si datorita samsarilor. Unii au adus masini luate aproape gratis si le-au vandut fraierilor pe multi bani.
Eu n-am mai calculat de mult taxa pentru o masina oarecare, dar sunt un pic surprins ca atat de multa lumea si-a permis sa inmatriculeze Golf 3-uri si Astra F-uri zob, deci luate cu bani putini. Nu mai e taxa vreo 2000 de euro la o asa masina(adica varsta 14 ani si in cel mai bun caz Euro 2)?
Tre sa ai probleme sa iei masina cu 500 de euro, ca atata face un Golf 3 d-ala de abia se mai tine, probabil si mai putin, si sa platesti de patru ori valoarea asta(daca nu s-a mai modificat intre timp, chiar nu mai sunt la curent) ca sa o inmatriculezi.

--------------------
Ford Ka 2012 1.2 benzina 69 cai Titanium
it's a kind of peace.
User is online!Galerie FotoPM
+
ArtVandelay
post 24 Aug 2009, 22:48
Post #26

Anytown, USA..

la un golf 3 sau astra f de 1.6 e aprox 600-800 euro taxa
asta-vara era jumate, atunci cred ca s-au inmatriculat multe rable

This post has been edited by ArtVandelay: 24 Aug 2009, 22:48

--------------------
Ford focus 2001

+
Arhimede
post 24 Aug 2009, 23:00
Post #27

QUOTE(MHY @ 24 Aug 2009, 22:33)
1.'''oamenii isi iau masini vechi de afara pentru ca de alea au bani.'''
1.Da...si pt ca nu vor ceva nou dar fara renume..

*

Cum naiba ma in articol este vorba ca multi oameni isi iau masini foarte vechi...ori masinile foarte vechi nu costa nicicand cat o masina noua cu sau fara renume....

Normal ca cei mai multi nau o ocupatie, si nici un venit stabil.Si chiar daca voi ati vrea sa-si faca o rata imensa pe o masina nou nu?

--------------------
dacia lgn 2005 Ambition
+
andu911
post 24 Aug 2009, 23:08
Post #28

Membru autentic

Pai eu incercam sa subliniez, ca daca ar avea salariu ar face la fel ca majoritatea. Masina de tot salariul.

--------------------
- - -
+
doctoru1980
post 24 Aug 2009, 23:12
Post #29

Membru autentic

Cea mai tare afacere acum este sa-ti iei o masina straina SH care a fost cumparata din Romania si are maxim 3-4 ani. Daca ai 6000-7000 de euro iti iei o masina foarta buna. Masinile care circula prin occident sunt rulate in medie cam 50k pe an. Daca iti iei o masina de 3-4 ani de acolo are mai mult ca sigur, 150k -200k km. Ce sa mai vb de rablele care au 15-16 ani. Am o cunostinta in Olanda care are un Golf 3 din 95 cu 500k la bord. Are motor 1,9 TDI. Mi-a spus ca anual baga in masina cam 700-800 de euro in conditiile in care face aprox. 40k/an.
Daca un roman cumpara acel Golf va garantez ca in 6 luni maxim il pune pe butuci.

--------------------
-8861 Logan/1300 2006/1972 - CharlesioNig
https://vgruk.com/ - visit vgruk
+
Cocojambo
post 24 Aug 2009, 23:13
Post #30

Membru autentic

Eu cred ca va legati prea mult de cazaturile aduse de afara... pe astea de la noi le-ati vazut? Mergeti pe la tara, lasati orasele, mergeti pe la tara si vedeti acolo ce dacii sunt in uz.... ca in functiune... imi e frica sa zic sad.gif

--------------------
Dacia Logan Ambition 1.5dci 2006 - B-86-...
-
+
7 Pages  1 2 3 > » 
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 19th May 2025 - 09:45
Forum Renault