DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> FRANCESCA, de Bobby Paunescu

Victoras2001
post 7 Sep 2009, 20:01
Post #1

Membru autentic

Group: Members

VENEȚIA / 21:25, 6.09.2009

Filmul "Francesca", de Bobby Păunescu, prezentat la Festivalul de la Veneția, a fost interzis în orașul italian, de rețeaua locală de cinematografe, după reclamațiile făcute de deputata Alessandra Mussolini și de primarul Veronei, Flavio Tosi, potrivit cinemaitaliano.info.

Pelicula a fost interzisă după ce, în urma proiecțiilor de la Festivalul de la Veneția, desfășurat între 2 și 12 septembrie, deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, și primarul Veronei, Flavio Tosi, au sesizat că există în film anumite replici pe care le consideră insultătoare la adresa lor.

În film, un personaj spune la un moment dat: "Nu ai auzit-o pe acea târfa de Mussolini, care-i vrea morți pe toții românii?/ Non hai sentito quella puttana della Mussolini che vuole morti tutti i romeni?" și, de asemenea "acel idiot de primar al Veronei/sindaco di Verona di merda".

Alessandra Mussolinialessandra_mussolini_274.jpg ( Size: 65.19k ) Number of downloads: 559
a cerut interzicerea filmului sau, ca alternativă, eliminarea sau modificarea acelei fraze.

Pe de altă parte, distribuitorul italian al peliculei, casa Fandango, a replicat că intenționează să difuzeze filmul în forma originală, începând din octombrie.

"Vom respecta integritatea operei și munca regizorului. Dacă însă instanța îi va da dreptate lui Mussolini și ne va cere să schimbăm remarca aceea, o vom face într-un fel sau altul, cu acordul regizorului. Cu alte cuvinte, mergem înainte și lansăm filmul așa cum este la sfârșitul lunii octombrie", a spus Domenico Procacci, fondatorul și directorul casei de producție și distribuție cinematografică Fandango.

He he he. Sa punem declaratiile celor doi la adresa romanilor?

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Merced
post 7 Sep 2009, 20:06
Post #2

No fear. No limit. No equal.

Si ce te mira la toata povestea asta de te-ai obosit sa deschizi un nou topic?
Fac pariu ca n-o sa se schimbe nici doua cepe degerate din film si o sa ruleze fix asa cum e.
Este ca si cum s-ar turna in Ungaria un film, premiera lui ai fi la un festival in Romania, intr-o replica ar spune unu' "Lua-l-ar dracu' pe Vadim ala ca iar nu-si respecta dozele de Rudotel...", asta din urma ar face scandal si surpriza, nu s-ar intampla nimic. wink.gif

--------------------
Ford Ka 2012 1.2 benzina 69 cai Titanium
it's a kind of peace.
+
Marty
post 7 Sep 2009, 20:06
Post #3

Membru cu privire de ansamblu

From: Corbu

Bobby Paunescu aka GCP's odrasla?

--------------------
Gillette De unica folosinta 2011 - B 999 NAM
Mindru absolvent de grup scolar.
+
kog
post 7 Sep 2009, 20:07
Post #4

epuri orijinali

From: Lipova - Arad

ov cors

--------------------
Dacia 1310 1989 TLX - AR-05-DGF
Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos...
"ti ciuda ca consum putin?" by argon
+
Marty
post 7 Sep 2009, 20:09
Post #5

Pai... ala n-avea nicio treaba cu cinematografia... Era ocupat sa rupa pirtzu' la diverse bambuiste, una mai inteligenta ca alta.
Iar taticu' e imposibil sa fi ramas fara bani, ca si acum il cauta vietnamejii sa-l mierleasca pentru alea citeva vapoare de orez pe care a uitat sa le plateasca.

This post has been edited by Marty: 7 Sep 2009, 20:11

--------------------
+
Merced
post 7 Sep 2009, 20:18
Post #6

Bobby Paunescu ii "rupe partzu'" lu' Monica Barladeanu. Din punctul asta de vedere mi-as dori sa fiu in locul lui. rolleyes.gif

--------------------
it's a kind of peace.
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 20:28
Post #7

Membru autentic

Sau in locul romanilor la care s-a referit primarul Veronei? Ia sa vedem, stii ce-a zis?

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Merced
post 7 Sep 2009, 20:34
Post #8

Nu stiu ca nu prea mi s-a parut interesant subiectul. Presupun ca n-a zis de bine, dar asta-i situatia. Ca vrem noi sau nu, ca au fost rromi de nationalitate romana, sau romani cu comportament de rrom, o suficient de mare parte dintre cei plecati in Italia au reusit sa imprime majoritatii populatiei italiene o impresie foarte proasta.
Si nu s-a intamplat peste noapte, nu s-a intamplat din vina mea sau din vina ta, si oricum doar cu timpul se mai poate schimba acea impresie.

--------------------
it's a kind of peace.
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 20:48
Post #9

Membru autentic

Pai vezi de ce n-are ursul coada?
Pentru ca italianul care a impuscat o femeie si un copil in cartierul 16 februarie n-a fost mediatizat de presa romana. Iar italienilor care au afaceri in Romania nu li s-au spart vitrinele si mufarinele. Si pentru ca habar n-ai ce-a spus primarul Veronei despre romani, da-ti dai cu parerea. Am zis bine?
Sa-ti mai spun o poveste. Majoritatea populatiei Italiei este de 10 ori mai prost crescuta decat populatia prin care te zbati tu dand din coate. tongue.gif

This post has been edited by Victoras2001: 7 Sep 2009, 20:54

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Merced
post 7 Sep 2009, 20:53
Post #10

Nu cred ca poti compara un caz izolat in care un italian a omorat o femeie si un copil, cu ce au facut in ultimii 10 ani asa zisii romani acolo. Cu tot respectul pentru victime si familia lor.
Imi pare rau ca-mi dau cu parerea, probabil ca in doua minute de cautari as gasi exact ce a spus dar nu vad de ce ar avea importanta per total. Nu tin in niciun caz partea italienilor, dar ne cam meritam soarta in ceea ce priveste "alergia" italienilor la romani.

--------------------
it's a kind of peace.
+
Markos
post 7 Sep 2009, 20:55
Post #11

fost programator

From: Scursurești Vale

azis ca Mutu grande giocatore la Verona si Abramovici mascaltone.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 20:55
Post #12

Membru autentic

Tu ai fost in Italia vreodata?

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Markos
post 7 Sep 2009, 20:56
Post #13

fost programator

si.

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
Merced
post 7 Sep 2009, 20:58
Post #14

Eu?
N-am avut placerea.

--------------------
it's a kind of peace.
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 21:00
Post #15

Membru autentic

Grecule, nu cu tine vorbeam. Da daca tot te-ai bagat in seama... D-aia ne injura macaronarii radmasa.gif

This post has been edited by Victoras2001: 7 Sep 2009, 21:01

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Merced
post 7 Sep 2009, 21:02
Post #16

Cu mine vorbeai. Dar chiar nu vad relevanta. Oricat de manierat as fi fost intr-o eventuala vizita acolo, tot o parere de cacao despre romani ar fi avut.

--------------------
it's a kind of peace.
+
neumann
post 7 Sep 2009, 21:06
Post #17

Membru autentic

From: Spermezeu

Eo zic ca talienii per total nu sunt foarte departe de romani (ca si curatenie sociala sa zicem). Numa' ca romanii sunt un pic mai prosti dupa 45 de ani de rusificare si deznationalizare.

Filmu' e film. Ar trebui interzisa alba ca zapada ca aduce ofensa populatiei de culoare.

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 21:11
Post #18

Membru autentic

Filmul e film si-i raspunde lu' nea primaru' cu aceeasi moneda. Numai ca, daca romanii nu s-au gandit sa-l dea in judecata pentru ce le-a spus, el s-a gandit sal dea pe regizor pt ca i-a raspuns cu aceeasi moneda. Deh, Mussolini... icon_mrgreen.gif

This post has been edited by Victoras2001: 7 Sep 2009, 21:15

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Merced
post 7 Sep 2009, 21:13
Post #19

Noi oricum ne-am departat mult de discutia initala.
N-am zis si nici n-am gandit vreodata ca ei ar fi entitati intelectuale pe langa noi, desi n-am fost p-acolo am cunoscut vag vreo doi italieni si nu mi s-au parut prea rasariti intelectual vorbind.
Dar asta nu schimba cu nimic datele problemei. Din Romania sunt convins ca o buna parte dintre oameni au plecat acolo sa-si vada de munca cinstita, cu acte sau chiar la negru, dar au plecat din nefericire un procent un pic cam mare de "scursuri" din societatea noastra. Si cum e in natura omului sa generalizeze, se intelege parerea lor.

--------------------
it's a kind of peace.
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 21:22
Post #20

Membru autentic

Pai nimicurile alea doua ne-au facut ca la usa cortului. Iar cand s-a gasit un roman sa le raspunda, gata. Ne vedem in instanta. Ma mai da-i dracu'!

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Merced
post 7 Sep 2009, 21:25
Post #21

Sa nu ne coboram la nivelul lor. Sa-i dam dracu' pe aia doi, sa vedem ce se intampla in instanta si sa nu ne agitam pentru treaba asta. Poate justitia de la ei nu e la fel de influentabila ca asta a noastra. wink.gif

--------------------
it's a kind of peace.
+
Victoras2001
post 7 Sep 2009, 21:39
Post #22

Membru autentic

Pai stai putin, ca la ei in justitie am fost actionati noi (adica regizorul filmului). Noi pe ei nu i-am actionat. Deci ce sa speram? laugh.gif
O sa faca filmul inconjurul lumii, ca doar n-o sa interzica asta macaronarii, si cu asta basta. icon_mrgreen.gif

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Markos
post 7 Sep 2009, 21:49
Post #23

fost programator

Iol stiu pe unu care la 5 cuvinte zice cate un "Cacamaj pItalia".

--------------------
Reno Megan Privilej
+
neumann
post 7 Sep 2009, 21:59
Post #24

Membru autentic

From: Spermezeu

E pamflet domnule...
Pe unde a mai umblat subsemnatu' cu diverse trebi, italienii erau una din natiile care isi critica tara. Avem suprinzator de multe in comun cu ei. Pentru astia puritani carora li se pare ca Italea e un model de societate moderna, recomand filmul Gomorra. Altfel, si paduchii se prind mai usor de un nespalat, metaforic vorbind.

--------------------
... .. ..
Americanii il vor pe Ciolos.. i-au dat si viza!
+
Marty
post 7 Sep 2009, 22:29
Post #25

--------------------
+
Merced
post 8 Sep 2009, 09:51
Post #26

QUOTE(Victoras2001 @ 7 Sep 2009, 22:39)
Pai stai putin, ca la ei in justitie am fost actionati noi (adica regizorul filmului). Noi pe ei nu i-am actionat. Deci ce sa speram? laugh.gif
*

Cum ce sa speram? Speram ca justitia lor o sa le zica ca-s cretini si filmul sa ramana asa cum este.

--------------------
it's a kind of peace.
+
namidee
post 8 Sep 2009, 17:36
Post #27

Membru autentic

From: Frankfurt

Cum se pare ca sunt mai cazut din luna, poate scrie cineva pe aici si ce-au declarat "incriminatii", adicatalea Mussollini si cu primarele Veronei. Pana atunci, ma marginesc la a constata o diferenta, care-i de la cer la pamant, intre ce-au declarat ei si ce-i in film: ei probabil au zis "romanii sunt asa si pe dincolo", astia din film au dat nume precise. Una e sa zici "romanii sunt hoti/tigani/criminali/etc", cu totul alta e "Victoras e hot/tigan/criminal". In primul caz legea nu te sanctioneaza, in al doilea caz in unele tari poti fi acuzat de calomnie, cum presupun ca este in cazul de fata. Evident, cand te lansezi in generalizari gen "romanii sunt hoti" cam pici de papagal daca ai in fata un om cu un intelect cat de cat. Avand in vedere ca Mussollini aia e un fel de Vaccin Tudor "a la italiano" si cum nici primarele Veronei (daca s-a lansat in generalizari la adresa romanilor) nu poate fi departe, cred ca pot fi lasati in plata domnului, ca niste politicieni populisti "care este". Vor doar sa fie si ei bagati in seama...

This post has been edited by namidee: 8 Sep 2009, 17:37

--------------------
Dacia Sandero 1.4 MPI 2008
+
kum
post 9 Sep 2009, 08:47
Post #28

Banat

Group: Banned
From: Galati

Iol stiu pe unu care la 5 cuvinte zice cate un "Cacamaj pItalia".

Si de undel stii tu ma pasarica pe ala? Si in ce context azis asa?
Io cred ca atunci cand vei si intelege ceea ce citesti, va fi o mare realizare pentru tine!
Ia zi, va mai primesc aia la cules capsuni? Sau s-a terminat sezonu' anul asta?

This post has been edited by kum: 9 Sep 2009, 08:48

--------------------
Laguna 2.0T 2006 - GL-15-...
Sa te fereasca al de sus de prostu' ajuns in functie.
+
Victoras2001
post 9 Sep 2009, 10:27
Post #29

Membru autentic

Filmul "Francesca" al regizorului Bobby Păunescu nu are un mesaj xenofob, dar putem admite că prezintă și "păreri proaste despre italieni", mai ales "despre ce se întâmplă în Italia după ", au declarat pentru NewsIn Alex. Leo Șerban și Corneliu Porumboiu.

"Francesca" prezintă, pur și simplu, punctul de vedere românesc, nu pe acela oficial, ci pe cel al unor români obișnuiți despre atmosfera de xenofobie din Italia. "Este, daca vreți, un fel de <cui pe cui se scoate>: dacă italienii sunt xenofobi, poate că nu le strică să afle că există și români care au păreri proaste despre ei".

Mai mult, spune Alex Leo Șerban, filmul nu lezează nicio autoritate publică. Este criticată, ce-i drept, într-un limbaj popular, Alessandra Mussolini, dar "ea însăși ar fi trebuit dată în judecată de românii din Italia atunci când a declarat că <românii au violul în DNA>". "Și ea a făcut-o în nume propriu și în calitate de politiciană, ceea ce mi se pare mai grav decât faptul că este facută "curva de Mussolini" de către un personaj fictiv într-un film... Dar poate că, într-adevăr, replica ar fi fost mai aproape de adevăr dacă era <și fostul iepuraș Playboy de Mussolini>", adaugă, cu ironie, Leo Șerban.

"Francesca" nu este un film despre italieni, insistă criticul, ci depre români. În plus, protagonista "nici nu ajunge să îi cunoască pe italieni, pentru ca nu ajunge, de fapt, în Italia". Percepția românilor despre italieni, așa cum apare în film, este cea pe care o știm: "bărbații ("macaronari") sunt macho, femeile sunt geloase. Clișee, la fel ca și clișeele italienilor despre români".

Tema filmului nu este în niciun caz Italia, ci cea a emigrației, insistă Leo Șerban: "Francesca vrea să plece în Italia, pentru a câștiga mai mulți bani. Dar, de fapt, sunt urmărite mai degrabă - cu mare finețe - relațiile ei cu prietenul său, cu mama ei, cu tatăl (Teo Corban - apare doar într-o scenă de la început și rostește fraza "incriminată" legată de Mussolini) înainte de plecarea în Italia".

Povestea filmului, spune pentru NewsIn Corneliu Porumboiu, nu este una despre italieni ori despre autoritățile din Italia. "Este povestea unei fete care vrea să emigreze. Tatăl Francescăi, la un moment dat, exprimă un anumit punct de vedere, mai mult o temere de-a lui, el știe Italia de la televizor și crede în acest lucru, încercând să o descurajeze pe fată să plece", povestește regizorul.

"Chiar dacă se va ajunge la proces, în această situație incredibilă, e o țară europeană, nu cred că acest demers are vreo șansă. În film apare o replică, într-adevăr, care exprimă o atitudine, dar nu cred că aceasta este ideea principală a filmului", explică Porumboiu.

"Dar nici românii nu sunt văzuți ca niște sfinți: mafioții (romani!) din film sunt la fel de alunecoși și de periculoși ca și aceia italieni! Doar ca nu folosesc pistoale", adaugă Alex. Leo Șerban.

Cristi Puiu, directorul casei Mandragora, cea care a produs pelicula "Francesca", a insistat, într-o declarație pentru NewsIn, asupra mizei filmului lui Păunescu, nicidecum ofensator la adresa italienilor, fiind un film despre români, nu despre italieni.

Pelicula "Francesca" regizată de Bobby Păunescu nu va mai fi proiectată în cinematografele italiene din Veneția, după ce a stârnit controverse încă de la premiera la Festivalul de Film de la Veneția, pe motiv că regizorul este implicat în două procese pentru calomnie. Decizia a fost luată de responsabilul local al Circuitului Cinematografic din Veneția, după ce casa de distribuție a filmului, Fandango, ar fi fost avertizată asupra replicilor ofensatoare din film.

Pe numele lui Bobby Păunescu, regizorul filmului, au fost depuse două plângeri penale, de către primarul Flavio Tosi și deputata italiană Alessandra Mussolini, ale căror nume apar în film. Primarul Veronei nu s-a arătat susprins de decizia de a opri de la difuzare filmul, reiterând intenția de a continua procesul contra lui Păunescu.

"Filmul frumos al lui Bobby Păunescu începe dur, cu injurii la adresa lui Tosi și a Alessandrei Mussolini", notează jurnaliștii italieni.

Filmul "Francesca", cu scenariul și regia semnate de Bobby Păunescu, a fost prezentat pentru public, joi, la Veneția, primind aplauze inclusiv atunci când unul dintre personaje spune despre Alessandra Mussolini că este "o tipă care îi urăște pe toți românii", scrie Cinecitta. Tot Cinecitta notează că, în film, italienii sunt definiți ca fiind mâncători de macaroane și seducători de doi bani, care folosesc muncitorii străini ca pe sclavi, în timp ce românii sunt toți hoți, țigani, violatori.

Ideea filmului, potrivit lui Bobby Păunescu, a venit după uciderea Giovannei Reggiani la Roma, pe 30 octombrie 2007, de românul Romulus Nicolae Mailat. "Când s-a întâmplat acest lucru oribil, politicienii italieni și români au făcut mari greșeli. La nivel personal, am simțit că trebuie să fac ceva, deoarece sunt pe jumătate italian, am crescut la Milano. M-am simțit trădat auzind anumite declarații", a declarat Păunescu, citat tot Cinecitta.

Potrivit Il Messaggero, "Francesca" este o critică dură la adresa rasismului și stereotipurilor, primit cu entuziasm de public la proiecția de joi.

Protagonista filmului este Monica Bârlădeanu, care joacă alături de Doru Boguta, Luminița Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru și Gabriel Spahiu. Filmul prezintă povestea unei tinere educatoare, nerăbdătoare să emigreze în Italia.

Premierul Emil Boc a anunțat, luni, că va discuta cu omologul său italian, Silvio Berlusconi, despre interzicerea filmului "Francesca" în cinematografele din Veneția. "Mă duc în Italia și mă pregătesc să am o discuție cu premierul Silvio Berlusconi. (...) În primul rând este vorba despre libertatea de exprimare, în al doilea rând despre creația artistică. Cred că este un exces care trebuie rezolvat (...)", a declarat Boc luni, la B1 Tv.

"Videocracy", film regizat de Erik Gandini și care poate fi definit ca o satiră la adresa premierului Berlusconi, este într-o situție similară în Italia, unde a fost interzis de la difuzare. Televiziunea publică RAI a refuzat, la finele lui august, să difuzeze până și reclama pentru acest film, considerând-o "jignitoare pentru onoarea și reputația personală a prim-ministrului italian". sursa newsin

http://www.glsa.ro/stiri-nationale/49783-f..._mussolini.html

This post has been edited by Victoras2001: 9 Sep 2009, 10:28

--------------------
ZAZ Zaporojeț 1969
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 14th May 2025 - 22:20
Forum Renault