| Zilele trecute am schimbat caseta directie, axul volan, planetara dreapta. Am de gand sa plec in concediu prin Europa si am zis sa fac o treaba buna, mai ales ca o parte din componente le-am schimbat pe asigurare! A intrat un Cielo in mine in oras intr-o curba stransa si m-a lovit exact in roata stanga, ceea ce mi-a dereglat directia! Cand faceam viraje se auzea mai intotdeauna un scartait de cauciuc ff deranjant. Am facut directia si parca am scapat de acel scartait!
Insa dupa ce am facuit directia pe la vreo doi meseriasi, pe drum lung masina parca trage stanga. Merge drept numai de pe la vreo 120 km/h in sus! Unul mi-a spus ca e din caderea rotii stanga care e putin iesita in afara (cam asa ceva: /) (unghiul de cadere), celalalt a zis ca masina trebuie sa mearga beton si mi-a gasit roata dreapta putin iesita in afara (\). Amandoi au folosit aparat cu senzori si mi-au dat raport de control. Unul a folosit RAV, iar celalalt MIRAGE. Problema e ca au gasit simptome diferite si nu au reusit sa rezolve problema... O chestie care mi sa- parut curioasa este faptul ca parametrii de control (valorile standard) erau diferiti in cazul celor aparate. Am fost la un service autorizat DACIA(sunt din Iasi), nou aparut acum si dotat ff bine - undeva pe Valea Lupului (nu dau nume cine e din Iasi stie)- si am vazut valorile standard din softul lor RAV pt. Supernova. Erau cu totul altele! Mai mult, la service-ul nou, foloseau o versiune RAV 6 si ceva, pe cand acolo unde am fost eu foloseau o versiune RAV 2 si ceva.
Ce parere aveti? Conteaza mult valorile standard si softul folosit? Sau mai mult citirea si interpretarea lor de catre mecanic? Dupa vreo cateva zile de mers prin oras pe la diversi "meseriasi in directie" am ajuns la concluzie ca este o varza totala in acest domeniu, fiecare folosind softul pe care il are, vechi poate de ani buni, cu parametri neactualizati, incercand sa te imbarlige ca merge si pt. SuperNova (ultima gaselnita ca pt. SRN sunt valabile setarile de la Renault 11). Problema se poate pune si intr-un context mai larg, al protectiei consumatorului si al sigurantei rutiere, pentru ca multi dintre noi platim o expertiza chipurile autorizata, dar care nu are nici o treaba cu realitatea! Problema mea nu s-a rezolvat si nu stiu ce sa fac. sa ma duc acolo la service-ul autorizat si sa o fac din nou, dupa ce deja am platit in doua locuri? Ce-i drept mi-au dat garantie o luna de zile, dar la ce ma ajuta daca directia e facuta dupa tot dupa ureche, folosind softul disponibil! Care costa si multi nu sunt dispusi sa-l actualizeze!
Gata, v-am plictisit destul. revin la intrebarea cheie! Conteaza mult valorile standard si softul folosit? Sau mai mult citirea si interpretarea lor de catre mecanic? |