DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

8 Pages  1 2 3 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Examen medical obligatoriu la schimbarea permisulu

zaboss
post 14 Nov 2012, 19:03
Post #1

Membru

Group: Members
From: Bucuresti

Cea mai importantă modificare a codului rutier se referă la reînnoirea permisului de conducere, prevăzută în articolul 24, pentru care șoferii trebuie să susțină în prealabil un nou examen medical. Conform legii 203/2012, la articolul 24 se introduc trei noi alineate:

"(5.1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.

(5.2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilității documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.

(5.3) În cazurile prevăzute la alin. (5.1) și (5.2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susținerea unui nou examen, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului administrației și internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."

De aici
Intră în vigoare pe 19 ianuarie.

--------------------
Kia Sportage 2.0 DSL AT/Laguna II 2006, 1.9 dci, 120 cp/ Latitude 2011, 2,0 dci, 175 CVA, Initiale
Light travels faster than sound. That's why most people appear brighter until you hear them speak.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
valentin22
post 14 Nov 2012, 21:17
Post #2

Membru

cel mai bun lucru pe care l-a facut politia romana ,introducand permise de conducere pt. mopede si viza medicala obligatorie la schimbarea permisului ,in alte tari (SUA) se dau si testari dupa o anumita varsta ,dar si asa este bine cu viza medicala ,sant foarte multi care sufera de diabet ,epilepsie si cate si mai cate boli pe care le poti face intr-o viata si sa circuli cu o fisa medicala de cand obti permisul nu mi se parea deloc in regula dupa mine as fi introdus si testarea psihologica ca doar vedem numai soferi calmi si ordonati nu in trafic dar poate peste cativa ani o sa urmeze si asta

--------------------
DACIA LOGAN BERLINA 2007 PREFERENCE-DIESEL - B-40-xxx
STOP ACCIDENTELOR VIATA ARE PRIORITATE !
+
mih_mlv
post 14 Nov 2012, 21:24
Post #3

Membru autentic

From: Calarasi(CL)/Sicilia (CT)

Valentin22 si cine crezi ca face pe bune controlul medical?

--------------------
Renault Megane 2.2 bicorp 1.6 115cp 2006 CL 79 MLV/ Clio III 1.5 dci 2008 CL 04 LAV
+
tunderbird
post 14 Nov 2012, 21:29
Post #4

tunzator de iarba & atacator de integritatzuri

QUOTE(valentin22 @ 14 Nov 2012, 21:17)
... sant foarte multi care sufera de diabet ,epilepsie si cate si mai cate boli pe care le poti face intr-o viata ...
*

Probabil ca asa rezulta din statistici, ca bolnavii de diabet si cardiacii provoaca cele mai multe accidente rutiere din Romania, si nicidecum maimutele care plesnesc de sanatate fizica, cu cerneala abia uscata pe permis, dar care in schimb au tupeu cu carul dar le lipsesc cei sapte ani de acasa.

This post has been edited by tunderbird: 14 Nov 2012, 21:35

--------------------
Dacia Dacia 1100 - '69, '70 ; 1300 - '70,'81 ; 1310cli - 2000 - B 13 ABC
Renault Twingo 1,2 16V - 2001
Renault Laguna Concorde 1,6 16V - 1999

Cocoșul e mai frumos ca vulturul, numai că nu poate zbura!
(N. Iorga)
+
bobo77
post 14 Nov 2012, 21:53
Post #5

...........................

From: Mangalia

Eu sunt de acord cu aceste modificari, sunt chiar ok.

--------------------
Dacia Logan Laureate 1,6 mpi 2008 ph 2 - CT _ _ _ _
Multa lume,putini oameni...
+
Markos
post 14 Nov 2012, 21:55
Post #6

fost programator

From: Scursurești Vale

La mopede aș fi cerut, suplimentar, și bacalaureatul. Dispăreau toate icon_mrgreen.gif

--------------------
Reno Megan Privilej
"Partidele politice sunt cai la carul de aur al istoriei românilor; când devin gloabe, poporul român le trimite la abator." - P.Țuțea
+
valentin22
post 14 Nov 2012, 21:59
Post #7

Membru

scuze am scris fara sa gandesc ,testarea psihologica este inclusa in viza medicala (fisa tip II ) daca ma gandesc putin .

--------------------
DACIA LOGAN BERLINA 2007 PREFERENCE-DIESEL - B-40-xxx
STOP ACCIDENTELOR VIATA ARE PRIORITATE !
+
Squirrel
post 14 Nov 2012, 22:10
Post #8

Captain of Black Pearl™…

From: partea mea: Drum bun!

Mai colectează MS/Arafat niște bănuți…

--------------------
Dacia Duster 2010 1,6 16v 4Ś4 Laureaté Noir Nacré - RO 44 AWD
Fire, walk with me...in 4 strokes, water cooled.
+
iulian'71
post 14 Nov 2012, 22:29
Post #9

membru uneori batut in cap

Pe vremuri se punea pe permise o viza medicala, care atesta ca soferul este apt pentru condus din punct de vedere medical, la 5 ani pana la o anumita varsta si dupa aceea la 3 ani.

--------------------
Renault Megane sedan/ Kadjar Expr. 1.5dci85cp.2009/Business 2018 1.5dci 110cp - GL-07-***
Mersul pe jos face piciorul...peste 45.
Grabeste-te incet.
+
zaboss
post 14 Nov 2012, 23:28
Post #10

Membru

Fișa medicală este o prostie. Până la 60 de ani sau chiar mai mult, în funcție de stilul de viață, nu au ce elemente să intervină care să diminueze semnificativ capacitatea de a conduce un automobil. Da, mai scade acuitatea vizuală, dar îți pui ochelari. Da, se mai diminuează reflexele, dar la 50 de ani nu o mai "calci" ca la 20.
Examinare psihologică? La fel de inutilă. Un test de rutină nu poate scoate la iveală mare lucru, chiar și făcut cum trebuie. Da, se pot sesiza anumite predispoziții către violență care în sine nu spun nimic și oricum, pentru a suspenda dreptul de a conduce e nevoie de ceva mult mai serios decât un test grilă.

--------------------
Kia Sportage 2.0 DSL AT/Laguna II 2006, 1.9 dci, 120 cp/ Latitude 2011, 2,0 dci, 175 CVA, Initiale
Light travels faster than sound. That's why most people appear brighter until you hear them speak.
+
Axe
post 15 Nov 2012, 05:19
Post #11

Membru autentic

...noua sursa de spagi pt medicii "oropsiti" !

--------------------
Renault Megane 1.5dci, 2013, 90CP inca vii...
+
dandee
post 15 Nov 2012, 07:55
Post #12

Membru autentic

acum o sa ne trimita politistu sa mai dam bani si la psihologic "dom'le atentezi la siguranta traficului, desi tu ai mers regulamentar"...

--------------------
dacia berlina 1999
+
vijelie
post 15 Nov 2012, 08:57
Post #13

membru violet

Eu am facut de fiecare data controlul medical, daca tot am platit, macar sa munceasca de banii primiti, chit ca de fiecare data am gasit o asistenta care presupunea ca sunt foarte grabit.

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
R19/16v
post 15 Nov 2012, 09:16
Post #14

Oldschool Member

Group: Moderatori
From: Ploiesti

QUOTE(mih_mlv @ 14 Nov 2012, 21:24)
Valentin22 si cine crezi ca face pe bune controlul medical?
*

Aia cu macar 2 neuroni intre care sa se nasca o sinapsa...
Restu' ajung asa.

--------------------
DS 5H VRSCA Screamin' eagle
Scratch any cynic and you will find a disappointed idealist.
Take what you can - Give nothing back!
+
Ov
post 15 Nov 2012, 09:45
Post #15

Academician doctor inginer, savant de renume mondial

Group: Moderatori

pfff, ce bine. De acum inainte numai schumahari sanatosi tun si cu o conditie fizica de invidiat pe sosele grouphug.gif

--------------------
Dacia 1300 1972
when life gives you lemon, make lemonade
+
nasty
post 28 Dec 2012, 11:01
Post #16

Membru autentic

QUOTE(zaboss @ 14 Nov 2012, 23:28)
Fișa medicală este o prostie. Până la 60 de ani sau chiar mai mult, în funcție de stilul de viață, nu au ce elemente să intervină care să diminueze semnificativ capacitatea de a conduce un automobil. Da, mai scade acuitatea vizuală, dar îți pui ochelari. Da, se mai diminuează reflexele, dar la 50 de ani nu o mai "calci" ca la 20.
Examinare psihologică? La fel de inutilă. Un test de rutină nu poate scoate la iveală mare lucru, chiar și făcut cum trebuie. Da, se pot sesiza anumite predispoziții către violență care în sine nu spun nimic și oricum, pentru a suspenda dreptul de a conduce e nevoie de ceva mult mai serios decât un test grilă.
*

cel mai important lucru care se observa in legislatia tarilor cu apa calda, Canada de exemplu, este ca pensionarii sunt cei cu prezenta cea mai mare la vot si nu prea inghit ingradiri ale dreptului lor de a conduce pana cand mor la volan.
In Italia am vazut babe de 90 de ani, care merg la supermarchet 500m de casa, cu masina intr-a intaia si nimeni nu le claxoneaza.

--------------------
. bicl/trt 2006/2020
User is online!Galerie FotoPM
+
Poky
post 28 Dec 2012, 17:44
Post #17

Membru autentic

From: Iasi

Ok cu viza, dar sa-si mai alinieze legislatia cu uniunea putin (sau sa-si actualizeze medicii biblioteca, din moment ce prin 2003 s-a emis parca un ordin prin care se elimina afectiunea din lista celor incompatbile). E strigator la cer sa nu poti lua permisul pentru ca ai discromatopsie partiala de exemplu...

This post has been edited by Poky: 28 Dec 2012, 17:52

--------------------
dacia solenza 2003 scala
+
ydaniel
post 28 Dec 2012, 17:57
Post #18

Adrenaline junkie!

From: black sea

cica categ c d e sunt valabile 5 ani:O

--------------------
Oriunde, oricand... ARO!
Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita!
+
cread
post 28 Dec 2012, 17:57
Post #19

Membru autentic

M-am tot tinut sa mi-l schimb pana expira, dar am uitat,,,, asa ca dupa sarbatori bag un control si asta e.

--------------------
renault Megane 2 Grandtour . 2004 1,5 dci 80cp
+
betamax
post 28 Dec 2012, 18:05
Post #20

Membru autentic

From: din lumea asta, prost făcută..

QUOTE(vijelie @ 15 Nov 2012, 08:57)
Eu am facut de fiecare data controlul medical, daca tot am platit, macar sa munceasca de banii primiti, chit ca de fiecare data am gasit o asistenta care presupunea ca sunt foarte grabit.
*

Corect. Mai ales ca am constatat zilele trecute ca permisul meu a expirat anul trecut in august, deci oricum eram obligat sa fac vizita la doftor. Interesant e faptul ca am avut permisul suspendat o luna, asta-primavara (trecerea de pietoni de pe Iuliu Maniu, zona Cora - e (re)cunoscuta), poltistii l-au retinut si dupa o luna l-am primit inapoi. Nu s-a uitat nici dracu' la data expirarii.

This post has been edited by betamax: 28 Dec 2012, 18:06

--------------------
renault Scenic Rx4 2000, 1.998 l, 16 V, 102 kW
"... imi place sa lucrez cu intelectuali, astia pricepe repede."
"Ori traim cu totii, ori va ia dracu' !"
+
zaboss
post 28 Dec 2012, 20:30
Post #21

Membru

QUOTE(cread @ 28 Dec 2012, 18:57)
M-am tot tinut sa mi-l schimb pana expira, dar am uitat,,,, asa ca dupa sarbatori bag un control si asta e.
*

Mai ai până pe 19 ianuarie.

--------------------
+
argon
post 28 Dec 2012, 20:41
Post #22

Mesaj semiautomat

Cel mai bun lucru in noua legislatie e ca doar cu bicicleta se va putea merge fara permis. Adica toti pokemonii cu scutere si fara habar de regulile de circulatie ce vor aparea in primavara vor fi trasi la raspundere penal...sau parintii, dupa caz.

This post has been edited by argon: 28 Dec 2012, 20:42

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
RadulescuRomulus
post 28 Dec 2012, 20:46
Post #23

Sunt cu ochii pe voi!

From: naufragiat

draga nasoasa,
eu am ceva emotii: nu stiu in ce masura se va aplica legea...

--------------------
VW Passat berlina 2.0 Tdi CR + DSG 04.2009 - diesel, 140cp - B 69 COI
EX: megane 2.1, 1.5dci, 101 magari - B 314 ZDA
+
argon
post 28 Dec 2012, 20:49
Post #24

Mesaj semiautomat

Nu vad de ce nu s-ar aplica, ca pana acum s-a aplicat. Adica e nasol daca te prinde fara permis , nu merge cu tocmeala. Adica stiu cazuri concrete de dosar penal pentru tractare platforma auto cu categoria B, fiind necesar BE.

This post has been edited by argon: 28 Dec 2012, 20:49

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
Amedeus
post 29 Dec 2012, 13:58
Post #25

Membru cu Logan

From: TM

QUOTE(ydaniel @ 28 Dec 2012, 17:57)
cica categ c d e sunt valabile 5 ani:O
*

Oricum, conduc o masina a firmei, categoria B, si examen medical, dar si psiho, facem anual (cu tot tacamul: EKG, oftalmolog, ORL-ist, etc). Cica asa e legislatia de medicina a muncii. Ii doare pe ei in pix ca verificarea medicala facuta odata cu inoirea permisului, e valabila 10 ani.
Firma plateste pentru asa o gramada de bani unei policlinici private. wacko.gif

--------------------
Renault Megane Sedan IV Tce 116 2019 Business
+
Marius 77
post 29 Dec 2012, 16:13
Post #26

Membru

QUOTE(zaboss @ 14 Nov 2012, 23:28)

In viziunea ta, rezolvarea problemelor este foarte facila. Nu mai vezi ? Iti pui ochelari. Ai ajuns bosorog, fara reflexe ? Conduci mai incet. Esti bolnav psihic ? Nu iti face probleme, sint si altii ca tine.
Lucrurile nu sint, insa, chiar asa de simple. Sa le luam pe rand.
- Acuitatea vizuala.
Ochelarii ajuta doar in cazul celor care au vederea slabita dar acuitatea vizuala poate fi afectata de multe boli ale ochilor (glaucom, cataracta, edem ocular, ...) iar in cazul acestora, ochelarii nu sint de prea mare folos. Intr-adevar, aceste probleme se pot rezolva prin operatii, numai ca multa lume amana efectuarea lor din diverse motive (frica, lipsa banilor, negarea sau neconstientizarea imediata a bolii) intre timp ramanand soferi cu drepturi depline dar care atenteaza la siguranta celorlalti participanti la trafic. Un alt exemplu de boala a ochilor este degenerarea maculara, duce progresiv la orbire si afecteaza in special categoriile de persoane varstnice despre care scrii ca nu reprezinta pericol. In cazul acestora, ochelarii si operatiile nu ajuta, nu ii mai ajuta nimic, si cu toate ca nu mai au ochi de vultur, se incapataneaza sa conduca pe principiul ca "inca vad".
- Reflexele.
Odata cu inaintarea in varsta, se diminueaza nu numai reflexele, ci si puterea de concentrare, capacitatea de a lua decizii rapide, rezistenta la oboseala, atentia distributiva.
La 60 de ani, cu siguranta nu vei mai fi zmeul de la 20 de ani.
- Examenul psihologic.
Examenul psihologic nu are menirea de a descoperii numai persoanele cu predispozitie la violenta. Dau un exemplu pe care il cunoaste toata lumea, cazul Huidu. Dupa accidentul suferit pe partia de schi, a fost nevoit sa invete din nou, sa vorbeasca si sa mearga pe propriile picioare, accidentul in sine si perioada petrecuta in coma indusa afectand functiile creierului. La mai putin de un an de la acest accident, fara a fi recuperat total dar totusi cu un carnet de conducere valid in buzunar, a fost implicat in accidentul auto in care a luat viata a 3 oameni nevinovati. Daca ar fi fost examinat psihologic cu scopul de a se determina capacitatea de a mai conduce un autoturism, exista sansa ca acei oameni sa fi trait in continuare.

Lumea in care traim e mult mai complexa decat lasi tu sa se inteleaga. Este foarte usor sa minimalizezi importanta fisei medicale atunci cand nu ai fost implicat direct intr-o situatie (accident) in care sa te intrebi daca cel vinovat era apt sa conduca. Totusi, cu putin exercitiu al mintii, te poti transpune in pielea unui astfel de om si vei vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Stiu ca acel control medical efectuat o data la 10 ani nu va elimina in proportie de 100% persoanele inapte. Stiu si ca majoritatea vor plati spaga pentru a primi vizele fara a efectua controalele. Dar daca o singura viata de om va fi salvata cu ajutorul acestei fise medicale, inseamna ca nu este totul in zadar.
Ganditi-va ca acea viata salvata poate fi a unei persoane dragi voua.

--------------------
Dacia Logan 2006 Prestige 1.6 16V
+
VladSoare
post 29 Dec 2012, 16:31
Post #27

Membru autentic

From: Voluntari, pe stînga

Sînt de acord. Examenul medical periodic e un lucru bun, cu condiția să fie făcut ca lumea. La noi... nu va prea avea efect.
Nu sînt convins de treaba cu Huidu. Huidu n-a condus ca un cretin din cauza accidentului de schi, ci pur și simplu așa conducea el dintotdeauna, încă dinainte de accident. A fost doar o întîmplare că a omorît oameni acum, și nu cu doi ani mai devreme.

--------------------
Mondeo 2.0H 2016 / Kuga 1.5 2016
+
vijelie
post 29 Dec 2012, 16:34
Post #28

membru violet

@Marius77
Cum ai constatat ca Huidu nu a fost recuperat "total" ?

This post has been edited by vijelie: 29 Dec 2012, 16:35

--------------------
Dacia Duster 2011 Laureate dCi
+
maryusuku
post 29 Dec 2012, 16:48
Post #29

Membru autentic

Al meu e la preschimbat,expira anul viitor in aprilie.Cica vine in 4 zile wink.gif

--------------------
renault 19 1989/phase1/1721 txe - BT 04 CVR
+
zaboss
post 29 Dec 2012, 18:59
Post #30

Membru

QUOTE(Marius 77 @ 29 Dec 2012, 17:13)
Lucrurile nu sint, insa, chiar asa de simple. Sa le luam pe rand.
- Acuitatea vizuala.
Ochelarii ajuta doar in cazul celor care au vederea slabita dar acuitatea vizuala poate fi afectata de multe boli ale ochilor (glaucom, cataracta, edem ocular, ...) iar in cazul acestora, ochelarii nu sint de prea mare folos. Intr-adevar, aceste probleme se pot rezolva prin operatii, numai ca multa lume amana efectuarea lor din diverse motive (frica, lipsa banilor, negarea sau neconstientizarea imediata a bolii) intre timp ramanand soferi cu drepturi depline dar care atenteaza la siguranta celorlalti participanti la trafic. Un alt exemplu de boala a ochilor este degenerarea maculara, duce progresiv la orbire si afecteaza in special categoriile de persoane varstnice despre care scrii ca nu reprezinta pericol. In cazul acestora, ochelarii si operatiile nu ajuta, nu ii mai ajuta nimic, si cu toate ca nu mai au ochi de vultur, se incapataneaza sa conduca pe principiul ca "inca vad".

Sunt convins că prima grijă a unei persoane cu glaucom/cataractă/edem este să se urce la volan și să o calce "la blană" sau să facă liniuțe cu băieții. Mai ales pe la vreo 60+ ani.

- Reflexele.
Odata cu inaintarea in varsta, se diminueaza nu numai reflexele, ci si puterea de concentrare, capacitatea de a lua decizii rapide, rezistenta la oboseala, atentia distributiva.
La 60 de ani, cu siguranta nu vei mai fi zmeul de la 20 de ani.

Și eu ce am zis?

- Examenul psihologic.
Examenul psihologic nu are menirea de a descoperii numai persoanele cu predispozitie la violenta. Dau un exemplu pe care il cunoaste toata lumea, cazul Huidu. Dupa accidentul suferit pe partia de schi, a fost nevoit sa invete din nou, sa vorbeasca si sa mearga pe propriile picioare, accidentul in sine si perioada petrecuta in coma indusa afectand functiile creierului. La mai putin de un an de la acest accident, fara a fi recuperat total dar totusi cu un carnet de conducere valid in buzunar, a fost implicat in accidentul auto in care a luat viata a 3 oameni nevinovati. Daca ar fi fost examinat psihologic cu scopul de a se determina capacitatea de a mai conduce un autoturism, exista sansa ca acei oameni sa fi trait in continuare.

De unde știi că Huidu nu era apt din punct de vedere psihologic să conducă? Mie, de exemplu, ca nespecialist, comportamentul său ulterior îmi spune că da. S-a dovedit a fi o persoană responsabilă, capabilă să-și asume eroarea.

Dacă ne uităm pe statisticile principalelor cauze ale accidentelor observăm că nici una nu este legată de probleme medicale:
La nivel național, principale cauze ale accidentelor de circulație produse în primele 10 luni ale anului 2012 sunt: nerespectarea regimului legal de viteză (1590 de accidente), utilizarea neregulamentară a drumului de către pietoni (1412 accidente), neacordarea priorității de trecere vehiculelor (793 accidente) și pietonilor (671 accidente).

Sursa
Sunt de acord că viața e complexă și are multe aspecte, dar nu fișa medicală este cea mai importantă problemă a circulației în România.

This post has been edited by zaboss: 29 Dec 2012, 19:01

--------------------
+
8 Pages  1 2 3 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 4th June 2025 - 22:05
Forum Renault