DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Autorizatie provizorie si numere provizorii, Obtinere pe cont propriu pentru masina noua

Brainie
post 21 Jun 2007, 08:47
Post #1

Membru autentic

Group: Members
From: Bucuresti

Buna ziua tuturor

Sper ca urmatoarele precizari sa va ajute in cazul in care oferta dealerului nu va satisface.
Situatia data este urmatoarea: cumparati de la un distribuitor (dealer) din Romania o masina noua. Dar nu veti putea pleca cu ea (pe roti !) din curtea magazinului in lipsa urmatoarelor documente: RCA valabil, autorizatie provizorie de circulatie și numere provizorii (rosii). De regula, dealerul va va oferi autorizatia provizorie de circulatie, numerele provizorii si RCA, dar la anumite preturi stabilite de acesta, nenegociabile. In plus, s-ar putea ca firma la care va este oferita RCA sa nu va convina, si sa nu aveti de ales. Ba chiar unii dealeri ofera respectivele „la pachet”, adica nu va da numerele rosii fara RCA de la ei sau invers. In acest caz, alternativa este sa obtineti singuri RCA, autorizatia provizorie si numerele provizorii. Evident ca inseamna ceva timp pierdut, dar se indeplinesc alte obiective personale: economii de bani si asigurarea (RCA) la firma preferata. Depinde de fiecare cum se inclina balanta.

Pentru cei care se incumeta, drumul de urmat este următorul:

1) se obtine de la dealer factura originala; din factura trebuie sa reiasa proprietarul masinii, precum si cateva date tehnice si de identificare ale masinii: model, numar de identificare (serie caroserie), capacitate cilindrica, necesare pentru emiterea politei RCA si pentru autorizatia provizorie de circulatie;
- cazul meu: am primit factura emisa de fabricant, cu mentionarea dealerului, si cu stampila dealerului in original; a fost suficienta pentru formalitatile care au urmat;

2) se intocmeste polita RCA; vor ramane campuri albe in polita, ca de exemplu: numar de inmatriculare, serie CIV, putere motor, numar locuri, masa totala;
- atentie: de preferinta faceti RCA la sediul firmei de asigurare, nu pe la agenti dubiosi prin chioscuri, rulote, colturi de piata etc; s-au intamplat destule lucruri necurate cu unii dintre acesti agenti (de exemplu au incasat banii dar nu i-au predat la firma, si in consecinta, firma nu recunoaste polita);

3) platiti taxe: 13 lei la orice CEC (contravaloarea autorizatiei de circulatie) și 7 lei la directia taxe si impozite a sectorului in care locuiti (in cazul Bucurestiului) (taxa de autorizare provizorie a circulatiei);
- cazul meu: am intrebat la un CEC din sectorul 5 si mi s-a spus ca la ei incaseaza ambele taxe; la fel la informatii la Udriste: se platesc ambele taxe la orice CEC; surpriza insa, in sectorul 6 nu a fost valabil, la CEC nu mi-a primit decat cei 13 lei, iar taxa de 7 lei am platit-o la casieria ce tine de primaria de sector (la Pasajul Lujerului);

4) in zona Udriste, pe la chioscuri: cereti un formular de cerere pentru autorizatia provizorie de circulatie („numere rosii”);
- cazul meu: cost 1 leu, completat de mana de fatuta de acolo, eu doar am semnat; s-a cam mirat, pentru ca de obicei nu cer autorizatii provizorii de circulatie cei cu masini noi cumparate din Romania, dar i-a trecut repede;

Nota: pasii 2, 3, 4 se pot parcurge in orice ordine

5) tot in zona Udriste, faceti copii: RCA, factura originala, actul de identitate al solicitantului (BI sau CI)

6) pus actele in ordine, eventual intr-o agrafa (nu trebuie dosar), si depus la Sediul Politie Udriste, ghiseul de numere provizorii (sunt 2 ghisee):
a) cererea solicitantului;
cool.gif dovada asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, in termenul de valabilitate al acesteia – copia RCA;
c) dovada de plata a taxei de autorizare provizorie a circulatiei – 7 lei;
d) copii ale documentelor care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului – copie factura;
e) actul de identitate al solicitantului, in original si copie sau in cazul persoanelor juridice documentul care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul (in copie) – copie BI sau CI;
f) dovada de plata a contravalorii placutelor cu numar provizoriu si a garantiei de returnare a acestora – 40 lei direct la ghiseu;
g) dovada de plata a contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie – 13 lei;
h) copia declaratiei vamale pentru vehiculele de provenienta straina pentru care se solicita inmatricularea in Romania, cu exceptia primei autorizari – nu este necesara in cazul de fata

Referitor la pct f: se platesc 40 lei chiar la ghiseul „Numere provizorii” – nu stati la coada de la casierie !

7) Individul de dupa ghiseu (se pare ca nu mai sunt politisti, sunt imbracati civil) va va intreba eventual de ce nu ati luat numerele de la dealer (face conversatie probabil, ca nu e treaba lui) si, daca gaseste hartiile in regula, va va da pe loc o pereche de numere rosii, autorizatia provizorie de circulatie si chitanta in dublu exemplar pentru 40 lei; mie nu mi-a mai cerut nimeni aceasta chitanta ulterior;

8) Intors la dealer si luat masina

Alte remarci:
-nu am de unde sa stiu daca la alti dealeri cooperarea cu reprezentantul (agentul de vanzari) este buna. De exemplu, nemaincasand comisionul aferent, ar putea sa va sicaneze la predarea facturii, fara care nu puteti face nimic. Sau ar putea sa nu va dea si sa nu monteze suporturile de numere, caz in care le legati cu sfoara sau le lipiti cu scoci. Eu n-am avut nicio problema de genul asta; am luat factura cand a venit de la fabrica (m-a anuntat agentul); cand am venit cu numerele rosii, am gasit suporturile de numere gata montate, asteptand tablele, fara niciun ban;
- durata alergaturii mele: sub 4 ore, numai cu transport public: plecat de la serviciu (centru), luat factura (iesirea din Bucuresti prin Militari), platit taxe la CEC (Piata Veteranilor) si casierie primarie (Pasajul Lujerului), facut RCA (Universitate), restul la Udriste; la dealer m-am dus ziua urmatoare. Si in timpul asta au intrat si vreo 10 minute state degeaba la coada de la casierie, pana am intrebat la informatii, si radierea unei alte masini (alta tura la informatii si alt ghiseu pentru radieri). Poate ca am avut si noroc, pentru ca la numere provizorii era numai cate o persoana la fiecare din cele 2 ghisee. Cand am fost in prospectiune cu cateva zile inainte erau cozi mai serioase. Si cum zicea cineva de pe forum, mare ghinion daca nimeresti un reprezentant de la vreun dealer sau firma de leasing, care ia numere en-gros;
- ATENTIE: incepand cu mai 2007 (cred ca din 16 mai ) nu mai pupati NICIUN LEU INAPOI la returnarea numerelor rosii; nu trebuie sa le returnati - “le distrugeti” mi-a zis unul de la un ghiseu cand am ridicat numerele definitive (negre);
-cu autorizatia provizorie de circulatie si factura puteti face CASCO; desi am facut si RCA si CASCO la acelasi agent de asigurari de la aceeasi firma, nu a vrut sa faca CASCO inainte de a obtine autorizatia provizorie de circulatie.

Program la (Poliția) Udriște: L-J: 8:00 – 20:00
V: 8:00 – 16:00
S: 8:00 – 12:00

Concluzii:
- am facut RCA unde am vrut;
- am economisit cam 126 lei (RCA prin dealer era 360 lei in loc de 330, numerele plus autorizatia provizorie 160 lei in loc de aproximativ 64 lei);
- am alergat aproximativ 4 ore

Succes !

--------------------
Ex Dacia 1310 Li ; Ex Logan ABS+ 1.6 MPI 2007
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ady85btz
post 21 Jun 2007, 09:08
Post #2

Membru onorific

Group: Members
From: Bucuresti

bravo.informatii utile pentru viitori loganisti....si nu numai tongue.gif

This post has been edited by ady85btz: 21 Jun 2007, 09:08

--------------------
Kia Cee'd ~the BEST~ 1.4T 16V
"The Power to Surprise"™
Ex- Dacia Logan Ambition 1.5 dCi
Ex- Dacia 1310 Sport
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 21st July 2025 - 14:55
Forum Renault