Obligativitatea sistemului de asistenta la franare
![]() ![]() ![]() |
Obligativitatea sistemului de asistenta la franare
Lucylle |
![]()
|
||
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 5 Joined: 1 October 07 ![]() |
|
||
--------------------
Peugeot
Peugeot
1995
- 03 B NTI
|
|||
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
ala nu-i ABS? dar probabil la "profesionistii" ce au facut stirea nu conteaza...conteaza sa umplem cat mai multe pagini cu prostii
![]() oare gasesc in targ "aparatul" asta ce detecteaza nustiuce?! ![]() ![]() |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
dil |
![]()
|
![]() Membru verde Group: Moderatori Posts: 1.372 Joined: 7 December 04 From: Corbeanca, Ilfov ![]() |
ABS are alt scop, cel de a debloca rotile pentu o perioada foarte scurta de timp in caz blocare in timpul franarii.
Pe cand AFU (Asistenta la Franare de Urgenta) face ce este scris in primul post. |
--------------------
-
-
-
- - Renault Captur 0.9 TCe XMOD (2015)
ex Daewoo Matiz 2004 (2012-2015) ex Renault Clio Symbol 1.5dci 80CP 2006 Fidji (2006-2011) |
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
Mai bine ar face ABS-ul obligatoriu, ca inca se mai fac fara.
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
TBonu |
![]()
|
![]() membru modificat Group: Members Posts: 537 Joined: 2 May 07 From: Pitesti sau Bucuresti ? ![]() |
"Asistenta la franare consta intr-un aparat care detecteaza presiunea exercitata de sofer asupra pedalalei de franare, si in caz de urgenta aplica 100% din forta de franare"
Stai ma ca eu nu ma prind cand site aparatul cand e caz de urgenta si in plus la masinile fara abs (cu frane bune) %100 din forta de franare inseamna masina saniuta. ABS= Asisted Braking Sistem deci sa-l denumeasca altcumva This post has been edited by TBonu: 8 Oct 2007, 19:04 |
--------------------
dacia
solenza
2004/custom Turism la cele mai mici preturi: [URL=http://www.sejurtravelghid.ro]SejurTravelGhid[/URL]
|
|
AlexV |
![]()
|
![]() Admin? Group: Admin Posts: 2.553 Joined: 4 December 02 From: Bucuresti ![]() |
oameni buni, AFU este un sistem auxiliar ABS-ului si nu functioneaza fara el.
in caz de urgenta, franarea va fi foarte brusca. s-a constatat ca multi conducatori auto nu apasa totusi pedala pana la capat, exercitand astfel o forta de franare suficienta. afu exact asta face, detecteaza apasare violenta a pedalei, deplasare foarte rapida, si aplica 100% forta de franare (cat duce pompa) atata timp cat pedala de frana este apasata chiar si foarte putin. daca ridici de tot piciorul afu inceteaza franarea. |
--------------------
Toyota
RAV4
2.0 "Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth," Oscar Wilde.
|
|
nambanidealtceva |
![]()
|
![]() Pe volan din 96 Group: Members Posts: 335 Joined: 31 October 05 From: B U C U R E S T I ![]() |
Vorbim deja de OZN-uri... problema cu opritul e aderenta (sania cu zurgalai) si nu de forta de apasare pe pedala.. ca pana si vecina mea juma de buletin si 40 de kg daca vede ceva dubios baga pedala in podea la dacie din 78 fara servo si blocheaza rotile.. sa puna ABS pe toate, nene, pentru ca vecina mea nu stie sa mai si ridice piciorul de pe frana ca sa mai si evite!! si poate nici nu are timp..
De altfel, salutara initiativa cu AFU... |
--------------------
Citroen C4
1.6 16V, 2005,
vandut Dacia 1310 Li, 2000 (cu regret)
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
argon |
![]()
|
@AlexV
aia ma gandeam si eu ca ar fi imposibil AFU asta fara ABS, pentru ca se vor bloca rotile la orice franare de urgenta, adica la 100% cat zice acolo. Cred ca blocheaza si la mai putin. |
--------------------
Renault
Laguna
2007
|
|
1.6 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 276 Joined: 2 May 05 ![]() |
Este chiar util AFU si-l simti! Nu franeaza mereu 100% si este in functie de viteza! De exemplu ..daca rulezi cu 80 km la ora si "te dai" la pedala de frana si o calci relativ brusc si cam jum din cursa el iti pune masina in bot dar nu f violent. Aceeasi manevra la o viteza de 40 de km/h sa zicem si franeaza cu mai putina tarie! La aceeasi viteza de 80 km la ora , pedela calcata tot jum din cursa dar nu la fel de brusc si masina franeaza lin! Am avut o situatie in trafic cand rulam cu aproximativ 30 km/h si reglam ceva la audio si nu am observat cum in fata la 4-5 m mi-a franat brusc un papuc! Am prins cu coada ochiului faza si am tras din reflex de volan sa-l avit si am bagat piciorul in frana dar nu cred ca am calcat-o pana la fund ca masina inghetase la vreo 2 m de fundul lui si inca pe banda mea de mers. (nu apucasem sa fac virarea de ocolire desi ma asteptam sa nu se opreasca in asa distanta mica). Am relatat asta din punctul de vedere a unuia care nu a mai condus masini cu abs+afu dar cu abs simplu da. Plus ca aveam aproape 10000km cu masina de care va povestesc ..deci aveam o idee cam cum ar fi trebuit sa se opreasca.
ps: parca ABS inseamna anti blocking system nu asisted braking system... |
--------------------
Dacia Seat
Logan Preferance 1.6 - Leon 2.0 TDI
2004 - 2007
- PH 08- GPK
|
|
Bliss |
![]()
|
![]() - Group: Members Posts: 937 Joined: 10 July 06 ![]() |
QUOTE(TBonu @ 8 Oct 2007, 19:59) ABS= Asisted Braking Sistem deci sa-l denumeasca altcumva QUOTE(1.6 @ 8 Oct 2007, 20:58) ps: parca ABS inseamna anti blocking system nu asisted braking system... ![]() Antilock braking system. |
--------------------
-
-
-
|
|
1.6 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 276 Joined: 2 May 05 ![]() |
Asa asa...my mistake!!
![]() |
--------------------
Dacia Seat
Logan Preferance 1.6 - Leon 2.0 TDI
2004 - 2007
- PH 08- GPK
|
|
vv |
![]()
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Io stiam ca dupa unii autori (a se citi "dealeri) 'AFU' ar fi device-ul care iti face avariile sa clipeasca la o franare brusca... la asta cum ii mai zice atunci?
|
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
dya |
![]()
|
![]() Membru fost gras Group: Members Posts: 386 Joined: 25 August 05 ![]() |
sincer aia stiam si eu
![]() deci cum e? Megane-urile au asa ceva, sa ne spuna cineva cu Megane cum ii zice la functionalitatea aia |
--------------------
Nissan
Qashqai
2008 1.5dCI 105CP
|
|
SorinV |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 1.321 Joined: 28 January 04 From: a ![]() |
AFU=plus de servoasistare la actionarea rapida a franei de serviciu.
adicatelea un pic mai tare decat normal |
--------------------
a
a
a
|
|
corvinarh |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 684 Joined: 24 November 06 ![]() |
ca sa va dati sema - cei ce aveti AFU pe masina si nu stiti cu ce se mananca... incercati la viteza peste 100 km la ora sa franati puternic... veti simti in pedala la un moment dat, dupa franarea de inceput, cum se blocheaza si franeaza singura... este o senzatie in care ti se pare ca masina a franat total singura... asta este AFU... un sfat: faceti asta pe o sosea libera... sau numai in caz de extrema urgenta... daca o faceti cu o laguna II mai ales, sa nu aveti anvelope 205/60/16 ca sariti de pe sosea... din proprie experienta...
|
--------------------
mercedes
C 220 CDI
2008
|
|
andu911 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.164 Joined: 18 February 05 From: Bucuresti - Berceni ![]() |
Mai am o masina care are asistent pe frana si e super misto de condus din punctul asta de vedere. La Laguna trebuie sa apas ceva mai serios pe frana, in unele cazuri. La cealalta, doar un pic fortez pedala si singura "isi da seama" ca trebuie sa franeze mai tare.
|
--------------------
-
-
-
|
|
bygy007 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 8.182 Joined: 12 May 06 From: BUCURESTI ![]() |
mai bine petru frinarea de urgenta pune un buton si este mai eficient
![]() Attached thumbnail(s) 32_766.gif ( Size: 18.54k ) Number of downloads: 106 |
--------------------
RENAULT
CAPTUR E-Tech full hybrid 145
2024
- B 07 BGY din subteranele Bucurestiului
|
|
AlexV |
![]()
|
![]() Admin? Group: Admin Posts: 2.553 Joined: 4 December 02 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(1.6 @ 8 Oct 2007, 22:04) QUOTE(vv @ 9 Oct 2007, 16:12) Io stiam ca dupa unii autori (a se citi "dealeri) 'AFU' ar fi device-ul care iti face avariile sa clipeasca la o franare brusca... la asta cum ii mai zice atunci? da, face si asta, dar e doar o alta facilitate adaugata la AFU, nu AFU in sine. |
--------------------
Toyota
RAV4
2.0 "Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth," Oscar Wilde.
|
|
BigEdy |
![]()
|
![]() Biggest Private Spice Member Group: Members Posts: 327 Joined: 3 August 06 From: Ploiesti ![]() |
Are dreptate Alex aprinde si avariile dar nu asta e principalul lucru!
Si in cazul in care ajungi sa ai nevoie de AFU iti dai seama ca e un sistem cu adevarat important si e foarte bine ca il fac obligatoriu! |
--------------------
Renault
Megane
2006 II.2 Confort Expression 1.6 16V 110 CP Noir Nacré Clima+MP3
PDA Mio P550m+MioMap v3.3 |
|
IsNa |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Asistenta la franare isi are rostul doar cu ABS impreuna, desigur, altfel zboara toate maisinile de pe sosea cu rotile blocate...
Functia a fost introdusa pe multe masini pt. ca s-a constatat in vest dupa introducerea ABS, ca soferii nu franeaza la maxim, chiar in situatii critice. Au fost multe accidente in care ABS-ul nici macar n-a avut nevoie sa intre, pt. ca soferul n-a franat la maxim. Explicatia a fost gasita in experienta multor soferi pe masini fara ABS, cand toti invatau sa nu bage piciorul in frana la maxim pt. ca blocheaza rotile si pierd controlul. Soferilor experimentati le-a intrat in sange asa de bine asta, incat in situatii de criza nu apasa frana la maxim. Functia detecteaza o franare brusca (nu neaparat puternica), si trage concluzia ca e situatie de urgenta, si creste presiunea in frana peste cat apesi tu, eliberand frana doar cand ai luat piciorul complet de pe pedala. Ceva mai simplu am si eu pe Skoda, si m-am convins ca e bun chiar alaltaieri seara, cand, trecand printr-o intersectie noaptea, pe "unda verde" m-am trezit cu unul care trecea pe rosu in fata. Am franat brusc, masina a franat violent, a intrat ABS-ul si accidentul a fost eviatat, dar ulterior mi-am dat seama ca piciorul meu incercase se evite blocarea rotilor, si dupa o calcare brusca a franei la inceput, eu incercam sa controlez finut frana... noroc ca masina n-a ascultat de figurile mele, si a facut ce trebuia! |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
Dead666Ghost |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 65 Joined: 15 October 07 ![]() |
la megane-u lu tata sincer pe mine ma derutat .. conduceam stil rally pe un drum liber pe o faleza in grecia .. si am ciupit frana brusc ca dupa aia sa accelerez si idiotu a intrat cu avarii cu toate desi pentru cat o apasasem nu trebuia sa faca asta..era sa derapez ca franam inainte de viraj si mi-a aruncat-o in bot ..cand am tras volan s-a dus de fund ..da am scos-o frumos .. mi-am sters fruntea si am dat mai departe
![]() |
--------------------
nu am
vandut
2013
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 18th July 2025 - 07:15 |