Fructe Exotice, cum le mancam, cum le deosebim, etc.
![]() ![]() ![]() |
Fructe Exotice, cum le mancam, cum le deosebim, etc.
integratorul |
![]()
Post
#31
|
||
Membru incepator Group: Members Posts: 4 Joined: 14 March 05 From: MEDGIDIA, CONSTANTA ![]() |
|
||
--------------------
dacia
LOGAN 1,5 dCI
2006 Ambition [COLOR=blue]INTEGRATORUL [/CODE][/CODE]
|
|||
adso |
![]()
Post
#32
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 330 Joined: 19 January 04 ![]() |
eu lice am mancat in china - de aia nu stiu cum se scrie - mi le-a recomandat un american, si le cumparam din piata aratand cu degetelul. in carrefour nu am gasit decat in compot, desi m-am uitat cu atentie. poate au adus acum.
sunt bune si in compot, dar nu iti faci decat o vaga idee despre gustul lor, atunci cand sunt proaspete. aaa, un cuvant despre avocado: toata lumea il tine aici de fruct. Pe mamica sa, ca de fapt e leguma cat incape. Este verde inchis, cam de marimea unei vinete. Sub coaja verde, care se poate curata sau nu, se afla pulpa, cam fara savoare (e de-a dreptul fad, s-o spunem pe cea dreapta), galbuie-untoasa la culoare, si foarte onctuoasa la consistenta. Se foloseste in salate, taiat cubulete, sau ca atare, cu un fel de sos usor care contine si otet, cu piper. deci, daca il cumparati drept fruct, nu o faceti, pentru ca veti fi dezamagiti. mie unul nu imi place, dar se pare ca este foarte sanatos si plin de vitamine. |
-------------------- Call me Ishmael...
|
|
vv |
![]()
Post
#33
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Adso, din avocado se face un fel de 'salata de vinete' care este buna (dar si scumpa, parca mai bine cumperi vinete). Sunt sigur ca daca ai incerca sa mananci vinetele ca atare nu ti-ar place, e similar si cu avocado.
Rodii - se taie, se mananca interiorul (au un fel de bilute rosii=. Eu nu ma dau in vant, da' la unii le place. Habar n-am cum te prinzi daca e stricat. |
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
EEN |
![]()
Post
#34
|
![]() Membru Group: Members Posts: 136 Joined: 30 March 03 From: Bucuresti ![]() |
Cel mai mult imi plac kaki (sau piersica japoneza)- vezi poza. Sunt tipuri mai mici si mai tari la coaja (care se consuma) si unele mai mari, foarte parfumate si moi.
Mai sunt disponibile in tara guavele (cam 50k bucata). Nu sunt prea utile la mincat (pulpa e putina si au multi simburi) dar miros extraordinar! Pentru ananas se poate gasi (nu stiu daca in Ro) o scula speciala prin care se scoate ananasul rondele (asa cum e in compot, fara partea centrala fibroasa). Ghimberul se foloseste in salate, dulciuri sau sucuri. Cartofii dulci sint niste cartofi...dulci. Nu am gasit vre-o utilitate a lor. Fructele de cactus (cele verzi) sunt complicat de mincat si nu merita efortul. Cind sunt proaspete au tepi microscopici si se minuiesc cu ...minusi! Si daca e sa vorbim de banane: exista minibanane ( de marimea unu deget): sunt mai dulci dar nu prea imi plac. Exista si banane de gatit: sunt mult mai mari (cam duble ca marime si greutate fata de cele pentru desert), drepte si de consistenta crescuta. Cred ca merg bine flambate! Fructul pasiunii: niste simburi inveliti intr-o zeama (fff putina) galben verziue - gustul e bun dar te plictisesti sa le mininci... multe seminte....poate la gatit. Nu am mincat kivi din Australia ( e 70k bucata). NB: unele fructe sunt denumite la noi dupa numele producatorului - Kaky se mai cheama si sharoan (dupa numele celor din Israel) This post has been edited by bflorian: 23 Mar 2005, 15:40 Attached thumbnail(s) kaki.jpg ( Size: 2.1k ) Number of downloads: 11806 |
--------------------
Renault
Megane
1.6 16v 2007 [FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
|
|
Valentine |
![]()
Post
#35
|
![]() Old Timer Group: Members Posts: 1.074 Joined: 20 September 03 From: California ![]() |
Da chiar la ananas, se mananca sau nu partea centrala fibroasa de care vorbea florian mai sus?
|
--------------------
Ford
Focus
2009 Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.
Atentie, atentie, si iar atentie! |
|
EEN |
![]()
Post
#36
|
![]() Membru Group: Members Posts: 136 Joined: 30 March 03 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
Renault
Megane
1.6 16v 2007 [FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
|
|
costi |
![]()
Post
#37
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.230 Joined: 15 October 03 From: Bucuresti ![]() |
A vazut cineva la noi un soi de fructe mari cit un pepene galben dar ca o castana (cu tepi)?
Miros ingrozitor (a ceapa stricata) si in interior au niste mini fructe delicioase..... Le stiu din Indonezia (nu de la tsunami ![]() |
--------------------
DSN/SLZ
|
|
bj |
![]()
Post
#38
|
![]() membru de nevoie Group: Members Posts: 321 Joined: 3 December 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 12:03) Daca tot suntem la fructe exotice: Recomand jir-ul (fructul fagului). E mai bun decat alunele de padure, sau comparabil oricum. Cum se mananca: se decojeste, se manaca semintele. Cum se cumpara: se merge in padure in perioada potrivita(toamna, pentru cei care chiar nu stiau), se culege jir. E de retinut faptul ca jir-ul se afla in 2 "invelitori": - prima este de tip tepos (asemanator castanelor, dar mai mic) in care se afla de obicei 3-4 seminte - a doua asemanatoare semintelor de floarea soarelului, doar ca au trei laturi care se ingusteaza spre margine. |
--------------------
Skoda / BMW
Fabia Variant - de munca / F650 - capra
exLeon, exDSN
- B-65-xxx BMW F650ST - tot un fel de capra
|
|
costi |
![]()
Post
#39
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.230 Joined: 15 October 03 From: Bucuresti ![]() |
jir exotic ?
hai mai dati-o incolo de treaba ! noi si mistretii .... ![]() poate luati si-un glote-n cenzurat de la vinatorii lui Bombonel & Tiriac ! This post has been edited by costi: 23 Mar 2005, 16:00 |
--------------------
DSN/SLZ
|
|
GIC |
![]()
Post
#40
|
![]() Doar membru Group: Members Posts: 929 Joined: 13 January 04 From: Oradea ![]() |
QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 12:03) Daca tot suntem la fructe exotice: Recomand jir-ul (fructul fagului). E mai bun decat alunele de padure, sau comparabil oricum. Cum se mananca: se decojeste, se manaca semintele. Cum se cumpara: se merge in padure in perioada potrivita(toamna, pentru cei care chiar nu stiau), se culege jir. Dupa ce alungi mistretii si ursii de sub fag - ca si ei sunt mari amatori de asa ceva! ![]() Later edit: Na ca (virgula) Costi a fost mai rapid! This post has been edited by GIC: 23 Mar 2005, 16:04 |
--------------------
Dacia
Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L -
2002 Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
|
|
vv |
![]()
Post
#41
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Nu e nevoie ca a avut grija guvernul sa nu fiu in pericol
![]() Serios acum, incercati cand aveti ocazia, treceti peste ideea ca "asta mananca porcii mistreti" si s-ar putea sa fiti surprinsi. |
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
tatabobu |
![]()
Post
#42
|
![]() membru Group: Members Posts: 4.674 Joined: 14 September 04 From: Bucuresti ![]() |
|
--------------------
DACIA
1300
1995 Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
|
|
IsNa |
![]()
Post
#43
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Pai nimic impotriva jirului, ca-i delicios, doar ca nu-i exotic.... De altfel sunt multe lucruri delicioase prin padurile noastre, s-ar putea deschide un topic separat pt. "bush food" autohton.
|
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
IsNa |
![]()
Post
#44
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Altele "semi-exotice"
Smochinele : originare din zone cu climat mai cald, traiesc si prin Banat. Nu secultiva comercial, dar le gasesti prin piete de vara tarziu pana da frigul. Cele mai bune sunt cele foarte coapte, de culoare mai inchisa, proaspat culese. Zemoase, extrem de dulci, si f. aromate. Iarna se recolteaza de pe rafturile magazinelor uscate si presate sub forma unor rondele. Avantajul e ca asa nu se vad viermii, deci nu stii ca-i mananci. Scorusele : tot mediteraniene, cred, mai rare prin banat, poate mai obisnuite in sud. Sunt mare fan! ![]() ![]() ![]() "Complet exotice": Curmalele: Se pot procura praspete? A mancat cineva asa? |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
EEN |
![]()
Post
#45
|
![]() Membru Group: Members Posts: 136 Joined: 30 March 03 From: Bucuresti ![]() |
Scoruse? Cum arata?
Curmale proaspete - se gasesc la Carrefour. Sunt mai bune decit cele uscate. Smochinele proaspete- consumate in cantitate mare sunt anti-...constipatie. Am mincat odata 1 kg si va spun din experienta ![]() |
--------------------
Renault
Megane
1.6 16v 2007 [FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
|
|
vv |
![]()
Post
#46
|
![]() dilbert.com Group: Members Posts: 1.080 Joined: 10 June 04 From: Bucuresti ![]() |
Scorușele se gasesc in special in Banat. De fapt, nu am mai vazut altundeva. Si sunt intr-adevar destul de bune. Arata cam ca o capatana de usturoi ca forma, dar au o 'piele' maro inchis si zeama in interior (deci sunt moi). Habar n-am cum arata unele stricate, n-am patit-o niciodata (dar n-am mancat decat de 2-3 ori).
|
--------------------
Renault
Grand Scenic
2008
- B.00.XXX It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
|
|
costi |
![]()
Post
#47
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 3.230 Joined: 15 October 03 From: Bucuresti ![]() |
hai ca s-au cam terminat cele exotice;
dovada este ca ati introdus aici jirul si scorusele ![]() |
--------------------
DSN/SLZ
|
|
IsNa |
![]()
Post
#48
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Scorusele: forma de lacrima, codita in capatul ascutit, ce-a ramas din floare in capatul rotund.
Verzui intial, apoi maro deschis, apoi se inmoaie si devin maro inchis. Acum sunt bune. In interior cativa samburi mari, intr-o pasta maro, "coaja" e doar o pielita subtire. Pasta se mananca, samburii se scuipa. Consumarea lor produce manjirea pe maini, plescaieli, sorbituri si scuipaturi din belsug. ![]() Cele stricate: pai nu se vad. Uneori interiorul e mai uscat, asta e semn sigur, sau are aspect "fermentat". Nu le cumparati daca nu sunt complet coapte (daca sunt maro deschis si nu sunt moi ), ca nu sunt bune de nimic. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
vladan34 |
![]()
Post
#49
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 48 Joined: 7 March 05 ![]() |
Sa revenim la rodii.Este vreo cale mai usoara sa le maninci sau angajezi un chinez batrin sa aleaga partea comestibila?
Apropo de fructe exotice "mioritice",in bihor sunt niste fructe ciudate,seamana cu perele mici dar cresc in tufe,cu un gust ciudat,unora le plac,nu sunt bune de compot si au un nume si mai ciudat "nuspui".Vin din zona maghiara. |
--------------------
Logan
Laureate 1,4 Mpi
- BH-07-NzL
|
|
Lexy |
![]()
Post
#50
|
![]() Just ME Group: Members Posts: 531 Joined: 9 December 04 From: Bucuresti ![]() |
Ptr a consuma rodiile mai usor:
se taie fructul in jumatate. Partea taiata se tine in palma si in partea de sus lovim cu un dos de lingura si bobitele o sa inceapa sa curga intr-un bol pus anterior sub mana noastra. Aceasta este o metoda destul de rapida.Uneori va fi nevoie sa luati bobitele si manualAtentie la pielicica aia galbuie de inauntru.Daca trageti cu grija de ea uneori o sa pice mai multe bobite grupate... Rodiile daca's stricate devin mai maronii iar bobitele se fac la fel alb cu maro si se usuca cu timpul si sunt amarui! |
--------------------
Toyota
Corolla
1,6 VVTI / SOL
- B-01-LEXY Good girls go to heaven.Bad ones go to hell.
And girls with fast cars go anywhere they want. |
|
ursul-alb |
![]()
Post
#51
|
Membru autentic Group: Members Posts: 585 Joined: 16 October 04 From: Iasi ![]() |
La pomelo a se inlatura toate pielitele de pe fruct; diferenta e notabila.
Coaja de mango e relativ neOK de mancat; contine un ulei care poate da iritatii severe; asta nu inseamna ca e toxic, deci unii l-ar putea manca fara sa aiba mari probleme. |
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 egee
- IS XX xxx
|
|
Ky_Cristian |
![]()
Post
#52
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 257 Joined: 21 July 09 From: Ploiesti ![]() |
Are 5 ani topicul, acum toata lumea stie cum se mananca fructele alea...
|
--------------------
Renault
Megane II
2006, K4M "Prostii mor, prostia ramane." I. L. Caragiale
|
|
ursul-alb |
![]()
Post
#53
|
Membru autentic Group: Members Posts: 585 Joined: 16 October 04 From: Iasi ![]() |
Iti multumesc pentru stire!
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 egee
- IS XX xxx
|
|
tribunul |
![]()
Post
#54
|
![]() Sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal Group: Members Posts: 3.024 Joined: 19 July 05 From: Micul Paris ![]() |
QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 13:03) Daca tot suntem la fructe exotice: Recomand jir-ul (fructul fagului). E mai bun decat alunele de padure, sau comparabil oricum. Cum se mananca: se decojeste, se manaca semintele. Cum se cumpara: se merge in padure in perioada potrivita(toamna, pentru cei care chiar nu stiau), se culege jir. Da marul cum se poate manca..... This post has been edited by tribunul: 21 Mar 2010, 13:53 |
--------------------
Renault
"Megane" Scenic 2
2007 "Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai."
"Consumul exagerat de mitocanie si neam prost dauneaza grav sanatatii ..." |
|
kog |
![]()
Post
#55
|
![]() epuri orijinali Group: Members Posts: 1.916 Joined: 27 November 08 From: Lipova - Arad ![]() |
cu brisca
|
--------------------
Dacia
1310
1989 TLX
- AR-05-DGF Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos... "ti ciuda ca consum putin?" by argon |
|
argon |
![]()
Post
#56
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
la cocos nu e buna metoda, eu ii fac o gaura, cat sa intre paiul, beau laptele, si apoi taiat si despicat coaja dura cu un cutit mare gen maceta, exact ca pe discovery, apoi partea alba se rontaie, direct, daca mai ai dinti naturali prin gura, daca nu, razuire.
|
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
Micutzu_BH |
![]()
Post
#57
|
![]() Driving around Group: Members Posts: 283 Joined: 11 September 06 From: D'aci ia ![]() |
QUOTE(vv @ 24 Mar 2005, 13:19) Scorușele se gasesc in special in Banat. De fapt, nu am mai vazut altundeva. Si sunt intr-adevar destul de bune. Arata cam ca o capatana de usturoi ca forma, dar au o 'piele' maro inchis si zeama in interior (deci sunt moi). Habar n-am cum arata unele stricate, n-am patit-o niciodata (dar n-am mancat decat de 2-3 ori). QUOTE(vladan34 @ 2 Apr 2005, 15:20) Apropo de fructe exotice "mioritice",in bihor sunt niste fructe ciudate,seamana cu perele mici dar cresc in tufe,cu un gust ciudat,unora le plac,nu sunt bune de compot si au un nume si mai ciudat "nuspui".Vin din zona maghiara. Pentru cine nu si-a data seama scorusele=nuspui! ![]() Rambutan-ul e originar din Asia de Sud sau Indonesia, fiind un fruct acoperit de „par", sau tepi. Are un miez carnos ce seamana cu gustul de struguri. Se folosește in salate, retete asiatice, si merge de minune cu pestele fript. Attached thumbnail(s) rambutan.jpg ( Size: 56.99k ) Number of downloads: 9899 |
--------------------
Dacia
Logan
Ambition - 2005 Este mai bine sa dezbati o intrebare fara sa o rezolvi, decat sa o rezolvi fara a o dezbate!
|
|
IsNa |
![]()
Post
#58
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.147 Joined: 11 July 02 From: Timisoara ![]() |
Ca s-o lamurim cu scorusele:
- se numesc "scoruse" in limba romana, dar de folosesc si alte denumiri regionale, "naspolya" in limba maghiara, "medlar" in engleza - sunt produse de o specie de arbore din familia rosacee (aceeasi cu a merilor, prunilor si perilor) originara din orientul mijlociu (Iran in particular), cu numele latin "Mespilus germanica". In trecut erau mai larg raspandite sin Europa, azi cultivarea s-a retras din nou in orientul mijlociu. - fructele coapte sunt maro deschis, tari si foarte astringente, nu pot fi consumate crude in aceasta stare. Dupa o depozitare de mai multe saptamani, sau dupa un inghet usor, fructul incepe practic sa se descompuna biologic si pulpa se transforma intr-o pasta moale acumuland zahar provenit din descompunerea amidonului continut. Acum se pot consuma crude. - desigur limita dintre aceasta descompunere partiala benefica si fermentatia sau putrefactia fructului e foarte subtire, si intotdeauna printre scorusele delicioase se vor ascunde si cateva putrede sau fermentate, care arata cam la fel, si necesita ceva experienta pt. a fi identificate inainte de a le gusta, ceea ce e o experienta neplacuta. Din experienta proprie, arborele e EXTREM de rezistent la arsita si seceta. Am unul mic de vreo 3 ani, care a produs anul trecut un castron de fructe superbe, intr-o toamna in care apa in fantana aproape a secat complet. Era practic singurul lucru cu frunze verzi in gradina in arsita de 40C. |
--------------------
Skoda
Fabia Combi + Citigo ASG
2007 / 2013 Forta sa fie cu voi !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 1st May 2025 - 05:02 |