DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Fructe Exotice, cum le mancam, cum le deosebim, etc.

integratorul
post 23 Mar 2005, 12:10
Post #31

Membru incepator

Group: Members
From: MEDGIDIA, CONSTANTA

Mie-mi place salata de fructe exotice imbibata cu putin lichior si cu frisca.

--------------------
dacia LOGAN 1,5 dCI 2006 Ambition
[COLOR=blue]INTEGRATORUL [/CODE][/CODE]
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
adso
post 23 Mar 2005, 12:45
Post #32

Membru autentic

eu lice am mancat in china - de aia nu stiu cum se scrie - mi le-a recomandat un american, si le cumparam din piata aratand cu degetelul. in carrefour nu am gasit decat in compot, desi m-am uitat cu atentie. poate au adus acum.

sunt bune si in compot, dar nu iti faci decat o vaga idee despre gustul lor, atunci cand sunt proaspete.

aaa, un cuvant despre avocado: toata lumea il tine aici de fruct. Pe mamica sa, ca de fapt e leguma cat incape.

Este verde inchis, cam de marimea unei vinete. Sub coaja verde, care se poate curata sau nu, se afla pulpa, cam fara savoare (e de-a dreptul fad, s-o spunem pe cea dreapta), galbuie-untoasa la culoare, si foarte onctuoasa la consistenta. Se foloseste in salate, taiat cubulete, sau ca atare, cu un fel de sos usor care contine si otet, cu piper.

deci, daca il cumparati drept fruct, nu o faceti, pentru ca veti fi dezamagiti.

mie unul nu imi place, dar se pare ca este foarte sanatos si plin de vitamine.

--------------------
Call me Ishmael...
+
vv
post 23 Mar 2005, 13:15
Post #33

dilbert.com

From: Bucuresti

Adso, din avocado se face un fel de 'salata de vinete' care este buna (dar si scumpa, parca mai bine cumperi vinete). Sunt sigur ca daca ai incerca sa mananci vinetele ca atare nu ti-ar place, e similar si cu avocado.
Rodii - se taie, se mananca interiorul (au un fel de bilute rosii=. Eu nu ma dau in vant, da' la unii le place. Habar n-am cum te prinzi daca e stricat.

--------------------
Renault Grand Scenic 2008 - B.00.XXX
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
EEN
post 23 Mar 2005, 15:37
Post #34

Membru

Cel mai mult imi plac kaki (sau piersica japoneza)- vezi poza. Sunt tipuri mai mici si mai tari la coaja (care se consuma) si unele mai mari, foarte parfumate si moi.

Mai sunt disponibile in tara guavele (cam 50k bucata). Nu sunt prea utile la mincat (pulpa e putina si au multi simburi) dar miros extraordinar!

Pentru ananas se poate gasi (nu stiu daca in Ro) o scula speciala prin care se scoate ananasul rondele (asa cum e in compot, fara partea centrala fibroasa).

Ghimberul se foloseste in salate, dulciuri sau sucuri.

Cartofii dulci sint niste cartofi...dulci. Nu am gasit vre-o utilitate a lor.

Fructele de cactus (cele verzi) sunt complicat de mincat si nu merita efortul. Cind sunt proaspete au tepi microscopici si se minuiesc cu ...minusi!

Si daca e sa vorbim de banane: exista minibanane ( de marimea unu deget): sunt mai dulci dar nu prea imi plac. Exista si banane de gatit: sunt mult mai mari (cam duble ca marime si greutate fata de cele pentru desert), drepte si de consistenta crescuta. Cred ca merg bine flambate!

Fructul pasiunii: niste simburi inveliti intr-o zeama (fff putina) galben verziue - gustul e bun dar te plictisesti sa le mininci... multe seminte....poate la gatit.

Nu am mincat kivi din Australia ( e 70k bucata).

NB: unele fructe sunt denumite la noi dupa numele producatorului - Kaky se mai cheama si sharoan (dupa numele celor din Israel)

This post has been edited by bflorian: 23 Mar 2005, 15:40

Attached thumbnail(s)
kaki.jpg ( Size: 2.1k ) Number of downloads: 11806

--------------------
Renault Megane 1.6 16v 2007
[FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
+
Valentine
post 23 Mar 2005, 15:40
Post #35

Old Timer

From: California

Da chiar la ananas, se mananca sau nu partea centrala fibroasa de care vorbea florian mai sus?

--------------------
Ford Focus 2009
Hi, I'm a signature virus. Please replace your old signature with this signature and help me take over the world of signatures.

Atentie, atentie, si iar atentie!
+
EEN
post 23 Mar 2005, 15:42
Post #36

Membru

QUOTE(Valentine @ 23 Mar 2005, 17:40)
Da chiar la ananas, se mananca sau nu partea centrala fibroasa de care vorbea florian mai sus?
*

E foarte fibroasa la ananasul mare. Daca totusi vrei sa nu o arunci atunci o pui la fiert in ceai...

--------------------
[FONT=Arial][SIZE=7]Adevarul "pur si simplu" e rareori pur si niciodata simplu![SIZE=7]
+
costi
post 23 Mar 2005, 15:47
Post #37

Membru autentic

A vazut cineva la noi un soi de fructe mari cit un pepene galben dar ca o castana (cu tepi)?
Miros ingrozitor (a ceapa stricata) si in interior au niste mini fructe delicioase.....
Le stiu din Indonezia (nu de la tsunami smile.gif

--------------------
DSN/SLZ
+
bj
post 23 Mar 2005, 15:55
Post #38

membru de nevoie

QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 12:03)
Daca tot suntem la fructe exotice: Recomand jir-ul (fructul fagului). E mai bun decat alunele de padure, sau comparabil oricum. Cum se mananca: se decojeste, se manaca semintele. Cum se cumpara: se merge in padure in perioada potrivita(toamna, pentru cei care chiar nu stiau), se culege jir.
*

E de retinut faptul ca jir-ul se afla in 2 "invelitori":
- prima este de tip tepos (asemanator castanelor, dar mai mic) in care se afla de obicei 3-4 seminte
- a doua asemanatoare semintelor de floarea soarelului, doar ca au trei laturi care se ingusteaza spre margine.

--------------------
Skoda / BMW Fabia Variant - de munca / F650 - capra exLeon, exDSN - B-65-xxx
BMW F650ST - tot un fel de capra
+
costi
post 23 Mar 2005, 15:59
Post #39

Membru autentic

jir exotic ?
hai mai dati-o incolo de treaba !
noi si mistretii .... smile.gif
poate luati si-un glote-n cenzurat de la vinatorii lui Bombonel & Tiriac !

This post has been edited by costi: 23 Mar 2005, 16:00

--------------------
DSN/SLZ
+
GIC
post 23 Mar 2005, 16:02
Post #40

Doar membru

From: Oradea

QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 12:03)
Daca tot suntem la fructe exotice: Recomand jir-ul (fructul fagului). E mai bun decat alunele de padure, sau comparabil oricum. Cum se mananca: se decojeste, se manaca semintele. Cum se cumpara: se merge in padure in perioada potrivita(toamna, pentru cei care chiar nu stiau), se culege jir.
*

Dupa ce alungi mistretii si ursii de sub fag - ca si ei sunt mari amatori de asa ceva! smile.gif
Later edit: Na ca (virgula) Costi a fost mai rapid!

This post has been edited by GIC: 23 Mar 2005, 16:04

--------------------
Dacia Duster 2021 TCe 150 EDC / Rover 45 1.6L - 2002
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită!
+
vv
post 23 Mar 2005, 16:06
Post #41

dilbert.com

Nu e nevoie ca a avut grija guvernul sa nu fiu in pericol sad.gif
Serios acum, incercati cand aveti ocazia, treceti peste ideea ca "asta mananca porcii mistreti" si s-ar putea sa fiti surprinsi.

--------------------
It is final proof of god's omnipotence that he needs not exist in order to save us.
+
tatabobu
post 23 Mar 2005, 16:29
Post #42

membru

QUOTE(bflorian @ 23 Mar 2005, 16:37)

...unele fructe sunt denumite la noi dupa numele producatorului ...
*

Mi se pareau mie cunoscute alea din poza, dar le stiam drept sharoni. Chiar ma intrebam de unde "kaki".

--------------------
DACIA 1300 1995
Scurgere de ulei? Care scurgere de ulei??? Balta aia de sub masina e sudoarea hergheliei de cai putere...
+
IsNa
post 24 Mar 2005, 10:07
Post #43

Membru autentic

From: Timisoara

Pai nimic impotriva jirului, ca-i delicios, doar ca nu-i exotic.... De altfel sunt multe lucruri delicioase prin padurile noastre, s-ar putea deschide un topic separat pt. "bush food" autohton.

--------------------
Skoda Fabia Combi + Citigo ASG 2007 / 2013
Forta sa fie cu voi !!
+
IsNa
post 24 Mar 2005, 13:07
Post #44

Membru autentic

Altele "semi-exotice"

Smochinele : originare din zone cu climat mai cald, traiesc si prin Banat. Nu secultiva comercial, dar le gasesti prin piete de vara tarziu pana da frigul. Cele mai bune sunt cele foarte coapte, de culoare mai inchisa, proaspat culese. Zemoase, extrem de dulci, si f. aromate. Iarna se recolteaza de pe rafturile magazinelor uscate si presate sub forma unor rondele. Avantajul e ca asa nu se vad viermii, deci nu stii ca-i mananci.

Scorusele : tot mediteraniene, cred, mai rare prin banat, poate mai obisnuite in sud. Sunt mare fan! wub.gif Bune cand sunt complet coapte si moi. Procesul de consumare e putin .... "inestetic" blush.gif : Se indeparteaza codita si prin gaura formata in "piele" se extrage pasta dianuntru prin absorbtie. Cele sticate au un gust oribil, deci grija mare excl.gif

"Complet exotice":

Curmalele: Se pot procura praspete? A mancat cineva asa?

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
EEN
post 24 Mar 2005, 13:12
Post #45

Membru

Scoruse? Cum arata?

Curmale proaspete - se gasesc la Carrefour. Sunt mai bune decit cele uscate.

Smochinele proaspete- consumate in cantitate mare sunt anti-...constipatie. Am mincat odata 1 kg si va spun din experienta smile.gif

--------------------
+
vv
post 24 Mar 2005, 13:19
Post #46

dilbert.com

Scorușele se gasesc in special in Banat. De fapt, nu am mai vazut altundeva. Si sunt intr-adevar destul de bune. Arata cam ca o capatana de usturoi ca forma, dar au o 'piele' maro inchis si zeama in interior (deci sunt moi). Habar n-am cum arata unele stricate, n-am patit-o niciodata (dar n-am mancat decat de 2-3 ori).

--------------------
+
costi
post 24 Mar 2005, 13:38
Post #47

Membru autentic

hai ca s-au cam terminat cele exotice;
dovada este ca ati introdus aici jirul si scorusele smile.gif

--------------------
DSN/SLZ
+
IsNa
post 24 Mar 2005, 14:37
Post #48

Membru autentic

Scorusele: forma de lacrima, codita in capatul ascutit, ce-a ramas din floare in capatul rotund.

Verzui intial, apoi maro deschis, apoi se inmoaie si devin maro inchis. Acum sunt bune. In interior cativa samburi mari, intr-o pasta maro, "coaja" e doar o pielita subtire. Pasta se mananca, samburii se scuipa. Consumarea lor produce manjirea pe maini, plescaieli, sorbituri si scuipaturi din belsug. tongue.gif

Cele stricate: pai nu se vad. Uneori interiorul e mai uscat, asta e semn sigur, sau are aspect "fermentat".

Nu le cumparati daca nu sunt complet coapte (daca sunt maro deschis si nu sunt moi ), ca nu sunt bune de nimic.

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
vladan34
post 2 Apr 2005, 15:20
Post #49

Membru incepator

Sa revenim la rodii.Este vreo cale mai usoara sa le maninci sau angajezi un chinez batrin sa aleaga partea comestibila?
Apropo de fructe exotice "mioritice",in bihor sunt niste fructe ciudate,seamana cu perele mici dar cresc in tufe,cu un gust ciudat,unora le plac,nu sunt bune de compot si au un nume si mai ciudat "nuspui".Vin din zona maghiara.

--------------------
Logan Laureate 1,4 Mpi - BH-07-NzL
+
Lexy
post 4 Apr 2005, 14:11
Post #50

Just ME

Ptr a consuma rodiile mai usor:
se taie fructul in jumatate. Partea taiata se tine in palma si in partea de sus lovim cu un dos de lingura si bobitele o sa inceapa sa curga intr-un bol pus anterior sub mana noastra. Aceasta este o metoda destul de rapida.Uneori va fi nevoie sa luati bobitele si manualAtentie la pielicica aia galbuie de inauntru.Daca trageti cu grija de ea uneori o sa pice mai multe bobite grupate...

Rodiile daca's stricate devin mai maronii iar bobitele se fac la fel alb cu maro si se usuca cu timpul si sunt amarui!

--------------------
Toyota Corolla 1,6 VVTI / SOL - B-01-LEXY
Good girls go to heaven.Bad ones go to hell.
And girls with fast cars go anywhere they want.
+
ursul-alb
post 20 Mar 2010, 20:53
Post #51

Membru autentic

From: Iasi

La pomelo a se inlatura toate pielitele de pe fruct; diferenta e notabila.
Coaja de mango e relativ neOK de mancat; contine un ulei care poate da iritatii severe; asta nu inseamna ca e toxic, deci unii l-ar putea manca fara sa aiba mari probleme.

--------------------
Dacia Logan Laureate 1,6 egee - IS XX xxx
+
Ky_Cristian
post 20 Mar 2010, 21:32
Post #52

Membru autentic

From: Ploiesti

Are 5 ani topicul, acum toata lumea stie cum se mananca fructele alea...

--------------------
Renault Megane II 2006, K4M
"Prostii mor, prostia ramane." I. L. Caragiale
+
ursul-alb
post 21 Mar 2010, 07:55
Post #53

Membru autentic

From: Iasi

Iti multumesc pentru stire!

--------------------
Dacia Logan Laureate 1,6 egee - IS XX xxx
+
tribunul
post 21 Mar 2010, 13:51
Post #54

Sunt inofensiv, dar gandul meu e criminal

From: Micul Paris

QUOTE(vv @ 23 Mar 2005, 13:03)
*

Da marul cum se poate manca.....

This post has been edited by tribunul: 21 Mar 2010, 13:53

--------------------
Renault "Megane" Scenic 2 2007
"Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai."
"Consumul exagerat de mitocanie si neam prost dauneaza grav sanatatii ..."
+
kog
post 21 Mar 2010, 17:06
Post #55

epuri orijinali

From: Lipova - Arad

cu brisca

--------------------
Dacia 1310 1989 TLX - AR-05-DGF
Daa... prea rapid, daa... prea furios
Io merg cu Dacia, iar tu pa jos...
"ti ciuda ca consum putin?" by argon
+
argon
post 21 Mar 2010, 19:20
Post #56

Mesaj semiautomat

la cocos nu e buna metoda, eu ii fac o gaura, cat sa intre paiul, beau laptele, si apoi taiat si despicat coaja dura cu un cutit mare gen maceta, exact ca pe discovery, apoi partea alba se rontaie, direct, daca mai ai dinti naturali prin gura, daca nu, razuire.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
Micutzu_BH
post 22 Mar 2010, 14:06
Post #57

Driving around

From: D'aci ia

QUOTE(vv @ 24 Mar 2005, 13:19)
Scorușele se gasesc in special in Banat. De fapt, nu am mai vazut altundeva. Si sunt intr-adevar destul de bune. Arata cam ca o capatana de usturoi ca forma, dar au o 'piele' maro inchis si zeama in interior (deci sunt moi). Habar n-am cum arata unele stricate, n-am patit-o niciodata (dar n-am mancat decat de 2-3 ori).
*

QUOTE(vladan34 @ 2 Apr 2005, 15:20)
Apropo de fructe exotice "mioritice",in bihor sunt niste fructe ciudate,seamana cu perele mici dar cresc in tufe,cu un gust ciudat,unora le plac,nu sunt bune de compot si au un nume si mai ciudat "nuspui".Vin din zona maghiara.
*

Pentru cine nu si-a data seama scorusele=nuspui! biggrin.gif

Rambutan-ul e originar din Asia de Sud sau Indonesia, fiind un fruct acoperit de „par", sau tepi. Are un miez carnos ce seamana cu gustul de struguri. Se folosește in salate, retete asiatice, si merge de minune cu pestele fript.

Attached thumbnail(s)
rambutan.jpg ( Size: 56.99k ) Number of downloads: 9899

--------------------
Dacia Logan Ambition - 2005
Este mai bine sa dezbati o intrebare fara sa o rezolvi, decat sa o rezolvi fara a o dezbate!
+
IsNa
post 22 Mar 2010, 15:51
Post #58

Membru autentic

Ca s-o lamurim cu scorusele:

- se numesc "scoruse" in limba romana, dar de folosesc si alte denumiri regionale, "naspolya" in limba maghiara, "medlar" in engleza

- sunt produse de o specie de arbore din familia rosacee (aceeasi cu a merilor, prunilor si perilor) originara din orientul mijlociu (Iran in particular), cu numele latin "Mespilus germanica". In trecut erau mai larg raspandite sin Europa, azi cultivarea s-a retras din nou in orientul mijlociu.

- fructele coapte sunt maro deschis, tari si foarte astringente, nu pot fi consumate crude in aceasta stare. Dupa o depozitare de mai multe saptamani, sau dupa un inghet usor, fructul incepe practic sa se descompuna biologic si pulpa se transforma intr-o pasta moale acumuland zahar provenit din descompunerea amidonului continut. Acum se pot consuma crude.
- desigur limita dintre aceasta descompunere partiala benefica si fermentatia sau putrefactia fructului e foarte subtire, si intotdeauna printre scorusele delicioase se vor ascunde si cateva putrede sau fermentate, care arata cam la fel, si necesita ceva experienta pt. a fi identificate inainte de a le gusta, ceea ce e o experienta neplacuta.

Din experienta proprie, arborele e EXTREM de rezistent la arsita si seceta. Am unul mic de vreo 3 ani, care a produs anul trecut un castron de fructe superbe, intr-o toamna in care apa in fantana aproape a secat complet. Era practic singurul lucru cu frunze verzi in gradina in arsita de 40C.

--------------------
Forta sa fie cu voi !!
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 1st May 2025 - 05:02
Forum Renault