Dacia Sandero a fost lansată marți, oficial, în România. Pe lângă acest model, colaborarea dintre Dacia și Renault a adus pe piață în ultima perioadă o gamă complexă de mașini competitive, capabile să se bată de la egal la egal cu firme de renume de pe piața auto. Până să se ajungă însă la momentul în care există deja cinci modele Dacia extrem de fiabile, vândute în toate colțurile lumii, producătorul român a parcurs un drum lung, de patruzeci de ani. În prezent, Dacia a devenit unul dintre cele mai de succes branduri ale României, cunoscut la nivel mondial.
Istoria de 40 de ani a modelelor Dacia
Grupul Renault a investit, din 1999 și până în prezent, peste 600 de milioane de euro în modernizarea echipamentelor de producție ale uzinei de la Pitești. Autoturismele produse atât în țară cât și în străinătate sunt comercializate astăzi în peste 40 de țări.
Revenind la Sandero, ultimul dintre autoturismele lansate, trebuie precizat că automobilul este derivat din Renault Sandero, comercializat de grupul francez în Brazilia și Argentina. Dacia Sandero a fost prezentată oficial, pentru prima oară, la Salonul Auto de la Geneva, din martie 2008.
Este primul autoturism care poartă noua siglă a companiei Dacia și are prețuri cuprinse între 6.890 euro și 9.850 euro, cu TVA. Mașina este disponibilă în cinci versiuni de echipare și două motorizări pe benzină, 1,4 și 1,6 litri, de 75, respectiv 90 de cai putere. Motorizările diesel vor fi introduse abia anul viitor, din cauza restricțiilor de producție ale uzinei de la Pitești și ale furnizorului de motoare alimentate cu motorină. Până la finele anului, Sandero va intra pe mai mult de 40 de piețe, din întreaga lume.
Penultimul dintre cele cinci modele dezvoltate pe platforma Logan (B0) este Dacia Logan Pick-Up.
Automobilul utilitar a fost lansat în primăvara acestui an, după ce a fost prezentat în premieră mondială, la SIAB 2007. Mașina este echipată cu un propulsor pe benzina 1,6 MPI și o motorizare diesel 1,5 dCi, disponibilă în două variante de putere: 70 și 85 CP. Sarcina utilă a autoturismului este de 800 de kilograme iar platforma de încărcare măsoară 1,8 metri. În plus, cabina dispune de un spațiu de depozitare, situat în spatele scaunelor, cu un volum de 300 de litri. Prețul pentru automobil se situează între 7.250 euro și 9.300 euro, în funcție de versiunea de motorizare.
Dacia Logan Van și MCV sunt modelele care au precedat versiunea Pick-Up. În 2006, la Salonul Auto de la Paris a fost lansată Dacia Logan MCV (Multi Convivial Vehicle) sau break.
Aceasta este versiunea station wagon a modelului Logan. Mașina dispune de șapte locuri, pe trei rânduri, ultimul putând fi demontat, pentru mărirea capacității portbagajului. Volumul acestuia este de 700 litri fără al treilea rând de scaune și poate ajunge la maximul de 2.350 litri. Comercializarea versiunii MCV a început în România la 4 octombrie 2006, iar pe piețele externe, din 2007. Acest model a fost primul dintre cele cinci care au la bază platforma Logan.
Dacia Logan VAN are și ea la bază platforma mecanică Logan MCV.
Acest model a fost special conceput la vremea respectivă pentru a înlocui vechiul Pick-Up. La exterior mașina seamână foarte mult cu MCV-ul, deosebirea constând în înlocuirea geamurilor laterale spate și a lunetei, cu tablă. Interiorul a fost amenajat pentru obținerea unei mase utile de 800 kg și un volum util de 2.500 litri. Noutatea pentru Dacia a fost, în acel moment, prezența airbag-urilor pentru torace.
Dacia Logan Sedan a fost lansată în data de 2 iunie 2004, la Salonul Auto de la Paris, și a putut fi achiziționată din 1 septembrie, același an.
Mașina a fost așteptată cu sufletul la gură de români, încă din anul 2000, când președintele de atunci al grupului Renault, Louis Schweitzer a anunțat primele detalii tehnice despre viitorul model Dacia (numit XC90).
Detaliile anuțate au fost cu atât mai impresionante cu cât oficialii Renault declaraseră inițial că viitoarea mașină va costa 5.000 de euro. De fapt, prețul modelului de bază a atins, în momentul lansării, valoarea de 5.800 €, iar în prezent, varianta cu toate opțiunile incluse ajunge la peste 10.000 €. În anul 2005 a apărut și un model propulsat de un motor diesel.
La data de 14 septembrie 2006, a fost lansată o nouă versiune, restilizată, a Loganului.
Modificările au vizat atât interiorul cât și exteriorul automobilului. Eleronul portbagajului, butonul pentru deschiderea lui din exterior, stopurile tip "cristal" și oglinzile redesenate, sunt cele mai importante dintre noile elemente.
În același timp, Dacia a lansat și motorul de 1,6 litri și 16 valve cu 105 cai putere (77 kW) ce echipează vârful de gamă denumit Prestige. Interiorul Loganului beneficiază de tapițerii noi, iar maneta schimbătorului de viteză și volanul sunt îmbrăcate în piele. Tabloul de bord are acum ceasuri sport, cu fundalul alb. La capitolul accesorii, Logan dispune de o nouă gamă de radio Blaupunkt care redă casete, CD-uri sau fișiere MP3. De asemenea, nu trebuie uitați senzorii de parcare, o nouă gamă de jante de 15" și patru noi nuanțe de vopsea metalizată.
Concepte și modele care vor mai apărea, de la Dacia-Renault
Deși a dezvoltat cinci modele pe platforma Logan din cele șase anunțate până acum, producătorul francez Renault a anunțat recent că programul Logan va include încă patru versiuni de caroserie. Acestea vor fi prezentate până în 2012 și includ un minivan și un SUV (Sport Utility Vehicle). Odile Desforges, directorul de achiziții al producătorului francez, a declarat la Congresul Automotive News Europe din mai, de la Torino, că „trebuie să dezvoltăm noi caroserii pentru Logan”.
La deschiderea de la sfârșitul lunii mai, 2008, a Centrului de Design pentru Europa Centrală, Renault a prezentat un concept de pick-up, considerat „un exercițiu de design care să dovedească faptul că centrul din România poate crea lucruri interesante.” Pick-up prezentat de Patrick LeQuement, directorul de design al Renault, are partea din spate carosată.
În aprilie 2008, directorul comercial al Dacia, Renault și Nissan, în România, Jacques Daniel, a anunțat că, la finele anului, Dacia va lansa pe piață o variantă restilizată a Logan Sedan. Prin această decizie se dorește creșterea vânzărilor modelului și aducerea la noua linie de design a Dacia, prezentă la modelul Sandero.
„Logan a dovedit că este o mașină fiabilă, însă, ca pentru oricare alt model care nu suferă nicio modificare substanțială timp de mai mulți ani, o variantă restilizată este necesară”, a declarat Jacques Daniel. Modelul ar fi trebuit să fie o surpriză, dar automobilul a fost fotografiat pe ascuns în interiorul uzinelor de la Mioveni, și prezentat pe mai multe site-uri românești.
În 2006, Dacia a prezentat la Salonul Auto de la Geneva primul concept din istoria mărcii, Logan Steppe.
Automobilul semăna cu un station wagon, cu aspect de SUV, avea roți de 17 inch, bare parașoc masive și scut protector cu inserții metalice. Farurile cu leduri, interiorul dotat cu ecrane LCD montate în tetiere și un ecran de dimensiuni uriașe montat în ușa de la portbagaj, întregeau imaginea conceptului expus la Geneva.
Date privind vânzările autoturismelor Dacia
Conform ultimelor informații, în cei patru ani de la lansarea pe piață, grupul Renault a vândut mai mult de un milion de automobile Logan în întreaga lume. La nivel mondial, în 2007, au fost construite 420.000 de autoturisme Logan, iar cifrele vor depăși un milion în 2009.
Doar în primele patru luni ale acestui an, au fost vândute 168.000 de unități la nivel mondial, fiind înregistrată o creștere de 85 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Loganul s-a vândut cel mai bine pe piața din România, unde a depășit 100.000 de mașini comercializate, în 2007. În aceeași perioadă, pe locul următor s-a situat Rusia cu 68.000 de unități vândute și Franta cu 32.000.
De la Dacia 1100, la Sandero. Automobilele construite la Pitești de-a lungul anilor
În anul 1966 compania Renault a fost aleasă de conducerea României dintre mai multe nume mari din industria auto internațională. Autoritățile române au considerat necesară producerea unui autoturism sub licența obținută de la un producător străin pentru reducerea timpului între proiectare și lansarea în producția de serie a unui automobil. Uzina de la Pitești a luat naștere în doar un an și jumatate.
Renault 8, modelul din care a derivat Dacia 1100
A fost aleasă denumirea “Dacia” deoarece era (și este încă) unul dintre cel mai vechi nume din România, cu rezonanță și importante conotații istorice. Colaborarea dintre Dacia și Renault a început din anul 1966, iar fabrica principală a fost inaugurată la 1 iunie 1968 la Colibași, în prezent fiind cunoscută drept uzina de la Mioveni.
1968. Începe construcția modelului Renault 8 sau Dacia 1100 și câteva modele 1100 S destinate poliției și raliurilor.
1969. Dacia 1300 intră în producție.
1970-1971 Au mai fost construite versiunile Dacia 1200 (versiune bicorp), 1300L (lux) și 1301 Super Lux, destinate doar membrilor Partidului Comunist Român.
1973. A apărut Dacia 1300 Break, 1300F fără scaune în spate și ambulanța 1300S.
1975. Este lansată Dacia 1302 Pick-Up.
1978. Licența Renault expiră, iar Dacia 1300 este facută în întregime de români.
1979. A fost prezentată la București Dacia 1310 restilizată, modificările fiind inspirate de la Renault 12 din 1975. Dacia 1310 a fost singurul model lansat de producătorul român care a rezistat pe piață mai mult de 20 ani, fiind considerat simbolul mărcii Dacia din 1979 până astăzi.
1981. A fost lansată pe piață Dacia 1310. Aceeași perioadă a marcat apariția Daciei 1310 Sport și a prototipului coupe denumit Dacia Brașovia, deoarece era modificată la service-ul din Brașov. Dacia încearcă să producă un model pentru oraș, numit Dacia 500 sau Lăstun.
1983. Apare Dacia 1410 Sport cu două portiere. Mașina a fost folosită și la raliuri cu un motor Renault, modificat de Nicu Grigoraș. În același an s-au construit 1304 Pick-up și 1305 Drop-Side, 1410 și 1210 cu varianta de motor mare și unul economic.
1985. S-a lansat 1320 CN1 cu hatchback-ul bazat pe modelul 1310, cunoscută și sub denumirea “bord de CN1”. De asemenea, anul 1985 marchează începutul proiectării primului autoturism de concepție 100% românească, de către inginerii de la Dacia.
1989. A fost realizat un prototip cu partea frontală provenind de la 1320 și un spate nou.
1991. A fost lansată Dacia 1325 Liberta.
1992. Au intrat pe piață modelele 1307 double cabbed pick-up și 1309.
1994. A apărut un facelift cunoscut sub denumirea de CN2.
1995. A fost lansat CN3 pe piața europeană și Dacia Nova, primul autoturism sută la sută românesc. De asemenea, au fost operate unele modificari la modelul 1310.
1998. Apare prototipul Nova cu 7 locuri și se fac ultimele modificari la Dacia 1310 cunoscută ulterior sub denumirea de CN4 sau "Zâmbetul lui Iliescu".
2000. Este lansată Dacia Dedicație, cu finisaje mai bune și vopsită în două nuanțe de gri.
21 iulie 2004. De pe porțile uzinei de la Mioveni iese ultima Dacie 1310, la 35 de ani de la apariție. Ultimul autoturism a fost reținută la Muzeul Dacia.
8 decembrie 2006. Vehiculele utilitare Dacia sunt și ele retrase din producția de serie.
1999. Uzina de la Mioveni este preluată din nou, după mai mult de 30 de ani, de grupul Renault. În același an a fost anunțat modelul XC90 (Logan).
2000. Este lansată Dacia Super Nova, o îmbunătățire a versiunii Nova cu o variantă ”full options” dotată cu geamuri electrice, aer conditionat și CD-player.
2003. Dacia Solenza, înlocuitoarea Supernovei este prezentată oficial și începe comercializarea ei.
2 iunie 2004 marchează prezentarea oficială, la Salonul Auto de la Paris, a Daciei Logan iar de la 1 septembrie 2004 mașina a putut fi achiziționată de către public.
2005. A apărut versiunea diesel a Daciei Logan.
2006. A fost lansat, la Paris, modelul MCV (Multi Convivial Vehicle).
2006. Station-wagon concept car, conceptul Dacia Logan Steppe este prezentat la Salonul Auto de la Geneva.
2007. Apare modelul Logan VAN.
2008. Sunt lansate pe piață Dacia Logan Pick-Up și Dacia Sandero.
Sursa : Florin Tulbure Antena 3.ro
artid_1212746579.jpg ( Size: 6.92k )
Number of downloads: 88mcv.jpg ( Size: 17.71k )
Number of downloads: 76pickup.jpg ( Size: 12.79k )
Number of downloads: 72sandero.jpg ( Size: 12.11k )
Number of downloads: 91sedan.jpg ( Size: 26.01k )
Number of downloads: 79renault8.jpg ( Size: 28.56k )
Number of downloads: 52steppe.jpg ( Size: 25.64k )
Number of downloads: 40van.jpg ( Size: 11.76k )
Number of downloads: 17