DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Electronice, Carti, piese, montaje ...

bogdan_iuly
post 27 May 2005, 22:01
Post #1

Membru incepator

Group: Members
From: Bucuresti

Vreau sa va cer parerea in legatura cu una dintre pasiunile mele biggrin.gif si anume electronica ... Am studiat almanahuri si reviste Tehnium, cateva carti cu montaje mai vechi, dar am cateva intrebari.

Caut carti cu montaje relativ noi, nu de prin anii 70-80. Am gasit carti aparute recent (1998-2000), mai exact seria "30x xircuite electronice", insa care cuprind montaje aparute intr-o revista intre anii 70-80 ...
Ce vreau sa va intreb este daca mai gasesc piese pentru acele montaje. Si unde? Stiu de str. Maica Domnului (maine trag o fuga pana acolo), care este plina cu magazine cu piese electronice, dar chiar si asa ... Se mai gasesc tranzistoare, diode, etc folosite pe vremea aia?
Daca nu, ce carti noi care folosesc componente relativ noi (ce se gasesc pe piata) gasesc?

Va multumesc anticipat.

This post has been edited by bogdan_iuly: 27 May 2005, 22:04

--------------------
Dacia Logan -
It's nice to be important, but
It's more important to be nice!
------------------------- Scooter
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alex
post 28 May 2005, 08:13
Post #2

Membru autentic

Group: Admin

Normal ca se mai gasesc piese din vremea aia. Cat timp nu de apuci de montaje cu lampi sau circuite integrate mai exotice, totul e ok.
Vezi si urmatoarele link-uri:
www.conexelectronic.ro
www.vitacom.ro
www.comet.srl.ro

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
bogdan_iuly
post 28 May 2005, 09:50
Post #3

Membru incepator

Normal ca nu ma voi apuca de montaje cu tuburi, lampi ...

Va multumesc pt linkuri.

Am avut o problema: Am vrut sa fac un numarator de impulsuri (inchideri ale unui circuit) si aveam nevoie de un MMC. Cei de la Conex Electronic mi-au dat un CDB (parca), spunand ca este identic cu MMC-ul romanesc care nu se mai fabrica. E! Eu am avut probleme cu el. In loc sa numere si sa se aprinda ledurile pe rand, el era sensibil la atingerea cu degetul, dar fara sa numere. Macar facea ceva, nu biggrin.gif ?

--------------------
Dacia Logan -
+
alex
post 28 May 2005, 12:11
Post #4

Membru autentic

Group: Admin

Iti mai recomand si http://www.datasheetcatalog.com. Aici gasesti foile de catalog pentru aproape toate componentele uzuale. Cauta dupa CDB-ul pe care l-ai cumparat si vezi ce este. Ca regula de baza: NU TE INCREDE IN VANZATORII ROMANI DE PIESE. Habar nu au pe ce lume traiesc. Fa-ti temele de acasa (adica cauti pe net cu google) si cumpara la obiect piesele. Si vezi daca cumperi mai multe piese, verifica intotdeauna sa-ti dea exact ce comanzi si sa nu lipseasca nimic din pachet. Au un dar in a-ti da alte piese, ceva de speriat (ca sa nu mai zic cand ajungi acasa si pe bon sunt insa din punga lipsesc). Eu de exemplu am fost sa-mi cumpar vreo 10 tranzistori 2N3904 (NPN de uz general) si cand am ajuns acasa aveam in punga vreo 6 bucati 2N3906 care sunt PNP ca de, ce diferenta poate fi in ochii unui vanzator intre 3904 si 3906?

--------------------
N/A N/A N/A
snafu
+
Sony
post 28 May 2005, 12:12
Post #5

Membru autentic

From: Ban Land

Poate nu era montat bine! biggrin.gif

--------------------
Caruta cu doi cai frumosi 1945
+
marksman
post 28 May 2005, 12:13
Post #6

Post mortem nihil est

From: sat

CDB-ul 'este' TTL, MMC-ul 'este' CMOS. "Diferenta" este ca TTL-ul merge la 5V (si numai la 5V), iar CMOS-ul accepta intre 3V si 18V. Ai putea substitui TTL-ul cu CMOS-ul fara nici o adaptare (daca functia este identica si pinii coincid) intr-un montaj in care apare un TTL, invers apar probleme daca difera tensiunea de alimentare, care trebuie coborata la valoarea de 5V.

M-am ocupat si eu de electronica printr-a VII-a, a VIII-a si prin liceu, dupa care am ajuns la concluzia ca nu se mai prea merita timpul pierdut, pentru ca gasesti cam orice vrei sa realizezi; am 'alunecat' spre programare si s-a 'topit' si pasiunea pentru electronica.

Nu vreau sa te descurajez, sa stii ca e un hobby care iti ofera multe satisfactii, dar cere timp si bani.

--------------------
Opel / Mazda Crossland X / CX-30 2019 / 2020
Nick Ușor
+
abram_burel
post 28 May 2005, 13:11
Post #7

Membru incepator

Eu zic ca ti-au dat un CD nu un CDB. Si poate fi compatibil daca are si codul numeric identic cu al MMC-ului pe care l-ai cerut tu (Ex. MMC4096=CD4096)
In ceea ce priveste atingerea cu degetul, e mai bine sa nu pentru circuite CMOS.
Ma gandesc, din ce-ai scris tu, ca poate ai vrut sa faci vreo "lumina dinamica"cu numarator Johnson. Anyway, verifica toate intrarile "nefolosite". Toate, dar toate, trebuie legate la Vss sau Vdd, dupa cum e cazul.

This post has been edited by abram_burel: 28 May 2005, 13:14

--------------------
Dacia Nova GTi 1999
Parerea mea... stiti cum e... maxima!
+
bogdan_iuly
post 29 May 2005, 20:50
Post #8

Membru incepator

QUOTE(Illusi0n @ 28 May 2005, 13:13)
am ajuns la concluzia ca nu se mai prea merita timpul pierdut, pentru ca gasesti cam orice vrei sa realizezi;
*

Asta mi-a zis si tata, dar cand vezi o sursa la Conex Electronic la preturi de cateva milioane (0-30V, 2A), mai bine nu ... smile.gif Prefer sa o fac eu. Nu e acelasi lucru, dar totusi, e diferenta mare de pret.

QUOTE(abram_burel @ 28 May 2005, 14:11)
Eu zic ca ti-au dat un CD nu un CDB.
*

Asa e (am zis "parca" biggrin.gif )! Montajul este dintr-un Tehnium, daca vreti ii fac o poza. L-am facut exact cum era in revista!!! Dar nu mergea. Atunci cand atingeam unul din contacte cu mana, se aprindea ledul slab, dupa care se stingea. Oricum, anormal.

--------------------
Dacia Logan -
+
Ciumonk
post 16 Jun 2005, 10:03
Post #9

EPURUL UCIGAS

From: Oradea

Pune te rog o poza cu montajul sau schema

--------------------
Fiat 500,Fiat 600 `64 Fiat 600 VTM, `65 VW 1200 - BH-xx-xxx;BH-xx-xxx
+
IRONICK
post 16 Jun 2005, 20:53
Post #10

-

From: Romania

QUOTE(Illusi0n @ 28 May 2005, 13:13)
CDB-ul 'este' TTL, MMC-ul 'este' CMOS. "Diferenta" este ca TTL-ul merge la 5V (si numai la 5V), iar CMOS-ul accepta intre 3V si 18V. Ai putea substitui TTL-ul cu CMOS-ul fara nici o adaptare (daca functia este identica si pinii coincid) intr-un montaj in care apare un TTL, invers apar probleme daca difera tensiunea de alimentare, care trebuie coborata la valoarea de 5V.
*

Mai este o diferenta. Consumul de curent este mai mare la CDB-uri.

--------------------
CUGIR Albalux 11 1982 - B-11-LUX
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 23rd July 2025 - 01:55
Forum Renault